Water dat stagneert, raakt verontreinigd. Aangezien wij zelf voor meer dan 70% uit water bestaan, is dat ook bij ons het geval. Om gezond te blijven, dient het te stromen: in jezelf en in je leven. In deze blog vind je 10 uitingsvormen van gebrek aan stroming, met telkens een uitnodiging om ermee aan de slag te gaan.
Je gaat doelloos door het leven, je mist een gevoel van richting. Of je gaat erg rigide om met je doelen, zelfs als ze niet meer kloppen met wie je bent.
Waarom het leven niet lijkt te stromen
1. Verwachtingen van anderen en de normen van de maatschappij bepalen hoe je je leven leidt.
Voor mijn burn-out voelde ik mij vastzitten in mijn eigen leven. Ik had mijn leven volledig ingericht volgens de waarden van de maatschappij en kwam tot de beangstigende conclusie dat het mij niet gelukkig maakte.
Mijn burn-out nodigde mij uit om op ontdekkingsreis te gaan in mezelf. Om mezelf oprecht de vraag te stellen ‘Wat wil ik eigenlijk?’ en vervolgens naar het antwoord te handelen. Door me vrij te voelen om mijn eigen keuzes te maken, ben ik een leven gaan leiden dat trouw is aan mezelf. Een leven dat mij elke dag opnieuw vervulling schenkt.
2. Je wordt in beslag genomen door zorgen over de toekomst of gebeurtenissen uit het verleden.
Het verleden is voorbij, toch blijven we onszelf pijnigen met zaken die in het verleden gebeurd of net niet gebeurd zijn. Zo blijven we niet alleen het verleden herhalen, maar creëren we ook meer van hetzelfde en komen we in een vicieuze cirkel terecht. ‘Je doet altijd wat je kunt met het bewustzijn dat je op dat moment hebt.’ Deze uitspraak heeft mij ontzettend geholpen om zowel mezelf als anderen te vergeven en het verleden los te laten.
Niet alleen het verleden neemt de vreugde van het moment weg, ook gepreoccupeerd zijn met de toekomst staat je huidig geluk in de weg. Zo maakte ik mij tijdens mijn eerste jaar als ondernemer vaak zorgen over inkomsten. Deze zorgen gingen echter altijd over de toekomst. De vraag ‘Ervaar ik nu, op dit huidig moment, een tekort?’ bracht me terug in het heden. Gezien het heden het enige moment van creatiekracht is, heb ik nooit een tekort aan inkomsten ervaren.
3. Een tekort aan geld, energie, tijd of liefde ervaren, wat je belemmert te doen wat je echt wilt.
Wanneer we aan overvloed denken, denken we vaak alleen aan geld. De energie van overvloed bestaat echter net zo goed uit (levens)energie, tijd en (zelf)liefde. Hoe je met het ene overvloeds-terrein omgaat heeft altijd effect op de andere terreinen. Niet toevallig was er net voor mijn burn-out een crash op al deze terreinen.
Financieel stond ik in de schuld bij mijn ouders, mijn lichamelijk energiepeil stond danig in het rood, op liefdesvlak kreeg ik de ene na de andere afwijzing te verwerken (aan de basis daarvan lag een gebrek aan zelfliefde) en tijd leek buiten mijn controle te vallen. Ik werd geleefd door de ratrace in plaats van aan het roer van mijn eigen leven te staan.
Het leven van mijn ware leven stelde ik uit tot wanneer ik meer geld, een partner, een extra diploma… zou hebben. Een uitgesteld leven leiden (lijden) is de ideale voedingsbodem voor ontevredenheid en frustratie. Emotionele stressoren die hun steentje bijdragen aan het ontstaan van een burn-out.
Juist die burn-out betekende het kantelpunt. Door te investeren in zelfliefde en zelfzorg, het nu op waarde te gaan schatten, te erkennen hoeveel er is om dankbaar voor te zijn en werk te maken van het verwezenlijken van mijn verlangens, leek er een magische kracht in mijn leven vrij te komen. Die kracht deed de overvloed weer stromen.
4. Je hebt het gevoel dat het leven meer op je pad brengt dan je aankunt, je voelt je lamgeslagen.
Hoewel ik positief op mijn burn-out terugkijk, tracht ik de mindere kanten ervan niet te verbloemen. Een burn-out hakt je leven in een voor en na. Een verhoogde kwetsbaarheid blijft achter en de kans op herval is reëel. Toch heb ik hier niet langer schrik voor. Ik weet dat, wat het leven ook op mijn pad brengt, ik het wel aan zal kunnen.
Ik vertrouw erop dat het leven het beste met mij voor heeft. Dat ook, en vooral, de moeilijkere momenten een hoger doel dienen. Al weet ik soms niet meteen wat dat hoger doel precies inhoudt.
Toen twee jaar geleden mijn relatie onverwacht op de klippen liep en ik achteraf te weten kwam dat deze man, die een verborgen narcist bleek te zijn, er een dubbel leven op nahield, was ik mijn vertrouwen in het leven en mezelf volledig kwijt. Ik was kwaad op het universum omdat het zo iemand op mijn pad had gebracht. Ik was kwaad op mezelf omdat ik zo’n iemand had aangetrokken.
Pas onlangs is de puzzel in elkaar gevallen en kan ik grote dankbaarheid voelen voor de levensles die deze man mij is komen brengen. Hoe pijnlijk en vernederend het ook was, het was nodig om een volgende laag in mijn eigen helingsproces te kunnen afpellen. Door die ruimte vrij te maken in mezelf, is mijn leven nog meer gaan stromen.
5. Wat je wilt en wat je doet zijn niet in harmonie, je mist daadkracht.
Voor mijn burn-out had ik 1001 plannen en ideeën, waar nooit iets van in huis kwam. Ik was totaal niet geaard en miste daardoor daadkracht. Door niet congruent te leven, nemen niet alleen anderen je niet serieus, je neemt op den duur ook jezelf niet langer serieus. Bijgevolg blijf je maar in cirkeltjes draaien. Je zou van minder uitgeblust geraken.
Door te werken aan de verbinding met mezelf leerde ik onderscheid te maken tussen welke ideeën geïnspireerd en levensvatbaar waren en welke niet. Met een energetisch therapeute ging ik aan de slag rond aarding. Zodat ideeën konden doorstromen en ook daadwerkelijk vorm krijgen in de realiteit.
6. Je gaat doelloos door het leven, je mist een gevoel van richting. Of je gaat erg rigide om met je doelen, zelfs als ze niet meer kloppen met wie je bent.
Doelloos door het leven gaan is zoals een boot zonder anker, je waait met alle winden mee. Niet kiezen is ook een keuze, echter wel eentje die jou al je energie doet verliezen en je nergens concreet brengt.
Heb je wel een doel voor ogen, dan is het zinvol om jezelf regelmatig af te vragen of het doel nog steeds past bij wie je intussen bent. Je eigen ontwikkelingsproces staat immers niet stil, je verandert onderweg. Zelf vul ik daarom elk jaar opnieuw mijn waardenplan in. Aan de hand daarvan stel ik mijn doelen flexibel bij.
Kenmerkend aan doelen die uitgelijnd zijn met wie je bent, is dat ze moeiteloos verwezenlijkt worden. Er is geen sprake van streven of struggle, het verwerkelijken gebeurt gewoon. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
7. Je leeft voornamelijk in je hoofd, er is weinig contact met je gevoel, intuïtie en lichaam.
Wanneer ons leven vastloopt, zijn we geneigd om in ons hoofd op zoek te gaan naar antwoorden. En laat dat nu net de plaats zijn waar ze niet te vinden zijn. Pas door te leren luisteren naar mijn gevoelens, mijn intuïtie en de signalen van mijn lichaam, alias naar de wijsheid in mezelf, durfde ik andere keuzes te gaan maken in mijn leven.
Dat waren niet altijd evidente keuzes. Mijn hoofd bracht dan ook tientallen argumenten in om het niet te doen, wat angst veroorzaakte. Maar mijn dieper weten zei iets anders, dat riep mij op om vertrouwen te (blijven) hebben.
Daarin ligt het verschil tussen intuïtie en angst, intuïtie spreekt tot jou vanuit een diepere laag, ze zal jou nooit angst inboezemen, al zal ze jou soms wel sterk tegenhouden om iets te doen. Je weet dan gewoon dat iets geen goed idee is, ook al zegt je hoofd er misschien iets anders over. De keuze is aan jou: luister je naar je hoofd of naar je intuïtie?
8. Je gaat gemakkelijk over je grenzen en erkent noch respecteert je eigen behoeften.
Toen ik nog last had van FOBO, alias the Fear Of Being Overlooked zei ik tegen iedereen “ja”, behalve tegen mezelf. Ik kende mijn eigen grenzen niet, dus ging ik er constant over. Of liet ik er over gaan.
Als een burn-out je één ding leert, dan is het wel waar je grenzen liggen. Telkens als je erover gaat, word je immers teruggefloten. Sommigen zien dat als een vloek, ik beschouw het als een zegen. Ik heb er bewust “nee” en in vrijheid “ja” door leren zeggen, waardoor de kwaliteit van mijn leven en mijn relaties enorm is gestegen.
Door het antwoord op de vraag ‘Wat verwacht ik van een ander dat ik niet aan mezelf geef?’ in mezelf te exploreren, is er veel meer vrijheid gekomen binnen mijn relaties. Ik verwacht immers niet meer van anderen dat ze in mijn behoeften (van waardering, erkenning…) moeten voorzien. Ik geef mezelf wat ik nodig heb door in mijn innerlijke bron te duiken.
9. De balans tussen actie en rust is verstoord, ontspannen is moeilijk voor je.
Alles in de natuur wordt gekenmerkt door een afwisseling van inwaartse en uitwaartse bewegingen, van eb en vloed. Ook wij mensen hebben afwisseling nodig tussen actie en rust, tussen doen en zijn. In onze maatschappij wordt ‘hard werken’ als de norm aanschouwd. Velen voelen zich daarom ook schuldig als ze niets lijken te doen. Maar rusten is met reden een werkwoord. Het is een belangrijke schakel in de cyclus van (het) leven.
‘Rest until you feel like playing, play until you feel like resting‘, deze quote van Martha Beck is mijn levensmotto geworden. Ik laat me meedeinen met mijn energetische eb en vloed, waardoor ik veel productiever ben geworden.
Hoe beter je jezelf kunt ontspannen, hoe meer expansie er is in jezelf en hoe gemakkelijker de inspiratie kan stromen. Op het juiste moment in actie treden, is vergelijkbaar met als surfer op het juiste moment recht springen op je board om een golf te nemen: je geniet maximaal van het opgebouwde momentum, waardoor je flow ervaart.
10. Je voelt je zelden geïnspireerd, creatieve uitingsvormen zijn je onbekend.
Inspiratie, creëren, aan zelfexpressie doen. Deze termen stonden niet in mijn woordenboek voor mijn burn-out. Nu vormen deze dingen de basis van mijn ondernemerschap.
Elk van ons heeft een unieke missie en een unieke manier om deze tot uiting te brengen. Je missie is datgene wat je niet niet kunt doen. Het is de reden waarvoor je ziel hier op aarde is.
Op een bepaald moment word je opgeroepen om hier uiting aan te geven, om het potentieel dat je in je draagt maximaal te gaan ontwikkelen. Een burn-out biedt zo’n uitnodiging. Door met nieuwsgierigheid op deze uitnodiging in te gaan, open je de deuren voor een stromend leven!
Nooit meer de oude
Nooit meer de oude van Mieke Lannoey is een boek over het leven na een burn-out. Waar velen het herstel van een burn-out als het eindpunt beschouwen, is het in werkelijkheid slechts het begin. Het begin van een nieuwe manier van leven en werken, die begint met te aanvaarden dat je nooit meer de oude wordt. Ze neemt je mee op haar persoonlijke zoektocht om vanuit de kern te veranderen en inspireert je met haar visie op wat wil ontstaan: een nieuwe maatschappij!
Lees ook deze artikelen van Mieke Lannoey:
Waarom een burn-out vaak samengaat met depressieve gevoelens
10 tekenen dat je vastloopt in je leven (die leiden tot een burn-out)
Je burn-out aanvaarden, hoe doe je dat?
Word je ooit weer de oude na een burn-out? (Zou je dat eigenlijk wel willen?)
Een relationele burn-out: gelijkaardige patronen
Groeiproces na burn-out: een eenzame reis
Waar een burn-out in essentie over gaat
Schrijven is voor mij een manier om ervaringen te verwerken, verbanden te ontdekken, processen te duiden en inzichten te delen. Niet als coach, therapeut of academicus, wel als Mieke. Een mens die zich al (onder)zoekend een weg door het leven baant.