We doen het bijna allemaal en vaak ook nog regelmatig: emoties onderdrukken. Het is dan ook niet voor niets de meest gebruikte copingtechniek. Het is echter geen gezonde copingtechniek. Onderdrukte emoties stuiteren op allerlei manieren weer terug omhoog: van lichamelijke problemen tot uitstelgedrag. Ook jij hebt hier waarschijnlijk last van. Brianna Wiest laat je de 16 (vaak rare) manieren zien waarop onderdrukte emoties opduiken in je leven.
Veel mensen zijn het ermee eens dat onderdrukking de minst effectieve strategie is voor het reguleren van emoties, maar toch is het de vaakst gebruikte copingtechniek.
‘Foute’ emoties
Emotionele onderdrukking komt neer op het negeren van je gevoelens of ze te ontkrachten omdat je gelooft dat ze ‘fout’ zijn. Dit is gevaarlijk omdat je emoties reacties zijn die bedoeld zijn om je levend en gezond te houden. Natuurlijk is dit probleem het gevolg van het feit dat veel mensen weinig van emotionele intelligentie weten. In plaats van het enge onbekende in de ogen te zien, vermijden we het.
Denk niet aan witte beren
Daniel Wenger deed in 1988 een baanbrekend onderzoek* waarmee hij aantoonde hoe sneaky emotionele onderdrukking kan zijn. Op basis van het onderzoek identificeerde hij het reboundeffect van het onderdrukken van gedachten. Het kwam erop neer dat de groep mensen in het onderzoek die geïnstrueerd waren om gedachten aan een witte beer weg te drukken vaker aan de witte beer dachten dan de groep die aan alles (inclusief een witte beer) mocht denken. Heb je ooit gehoord van de uitdrukking ‘Waar we weerstand aan bieden, beklijft’?
Kort samengevat: je kunt je emoties niet vermijden. Je kunt ze niet ontkennen, ontkrachten of onderdrukken. Je kunt alleen proberen ze te negeren, maar vanwege redenen die krachtiger zijn dan je bewuste geest kan begrijpen, zullen ze dan op veel andere manieren opduiken.
16 manieren waarop onderdrukte emoties weer opduiken
Hier zijn een paar manieren waarop onderdrukte emoties weer naarboven komen in je leven en signalen dat jij hier misschien ook last van hebt:
1. Je zelfbeeld is gepolariseerd: je denkt of dat je de geweldigste persoon op aarde bent, of een waardeloos stuk vuil, met weinig daartussenin.
2. Je wordt nerveus als je sociale situaties verwacht. Je denkt namelijk dat je niet gewoon kunt komen zoals je bent, dus je zult moeten toneelspelen of overgeleverd zijn aan het oordeel van de anderen.
3. Je doet aan doemdenken. Eén vervelende opmerking van een collega veroorzaakt een existentiële instorting over je eigenwaarde; één ruzie met je partner doet je twijfelen aan de hele relatie, enzovoort.
4. Je bestaat in vergelijking tot anderen. Je denkt dat je alleen aantrekkelijk bent als je aantrekkelijker bent dan iemand anders, of als je de knapste persoon in de kamer bent, enzovoort.
5. Je kunt het niet verkroppen als je het mis hebt, want je denkt dat een fout maken gelijkstaat aan een waardeloos persoon zijn.
6. Je hebt willekeurige, vrijwel uit het niets opkomende woedeuitbarstingen over heel kleine onbelangrijke dingen.
7. Je bent voortdurend aan het klagen over dingen die de moeite niet waard zijn. (Dit is een onbewust verlangen om gezien te worden en erkenning te krijgen voor je pijn.)
8. Je bent besluiteloos. Je vertrouwt er niet op dat je meningen of keuzes meteen goed zullen zijn, dus ga je er te veel over nadenken.
9. Je doet aan uitstelgedrag, wat alleen een andere manier is om te zeggen dat je je regelmatig ongemakkelijk voelt met jezelf. (Je kunt niet gewoon de flow laten komen; dit is een gevolg van onderdrukking.)
10. Je voelt je liever superieur aan mensen dan verbonden.
11. Wanneer iemand die je kent succes heeft, is jouw eerste reactie om hun gebreken te analyseren in plaats van bewondering of erkenning te uiten.
12. Je relaties eindigen steeds om vergelijkbare redenen, je voelt je angstig over vergelijkbare dingen, en ook al denk je dat deze gevoelens of reacties in de loop der tijd zwakker zullen worden, blijft het patroon in stand.
13. Je koestert wrok tegen diegene van wie jij denkt dat die verantwoordelijk is voor jouw pijn, jouw gebrek aan succes of jouw onvermogen om keuzes te maken.
14. Je hebt het gevoel dat je niet echt je hart voor iemand kunt openen.
15. Je hebt last van het ‘spotlight’-complex, waarbij je het gevoel hebt dat iedereen naar je kijkt en bijzonder geïnteresseerd is in hoe jouw leven verloopt. (Dat doen ze niet. Dat zijn ze niet.)
16. Je bent bang om verder te gaan, ook al wil je dat wel. Mentaal ben je misschien wel klaar om verder te gaan, maar totdat je alle bijbehorende gevoelens volledig hebt verwerkt, blijf je precies op dezelfde plek waar je nu bent.
* Wenger, Daniel. “Suppressing the White Bears.” 1987. Journal of Personality and Social Psychology. Vol. 53. No. 1.
Dit is een fragment uit: 101 essays die je denkwijze zullen veranderen
101 essays die je denkwijze zullen veranderen
Worstel je weleens met jezelf, relaties of je kijk op het leven? Brianna Wiest helpt je in 101 essays die je denkwijze zullen veranderen op weg in de zoektocht naar jezelf en een nieuw begin. De uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd vormen een kans om je manier van denken te veranderen en persoonlijk te groeien.
Lees ook deze artikelen over het onderdrukken van emoties:
Emoties onderdrukken: waarom het tijd is om ze los te laten
Heb je geleerd om je emoties te onderdrukken als kind? Zo kun je ze weer leren voelen
Chinese geneeskunde: weggestopte emoties zijn een belangrijke oorzaak van ziekte
De pijn van je innerlijke kind: zo kun jij jezelf bevrijden van onderdrukte emoties
Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.