Inspiratieplatform voor spiritualiteit, gezondheid en bewustwording
Geplaatst: 26 februari 2015
Charlotte’s recept: mosterdsoep
Deze mosterdsoep is snel klaar, lactose- en glutenvrij en het belangrijkst: lekker. Ik vind soepen heerlijk. Vooral als het koud is buiten. Daarbij vind ik het stiekem ook heel fijn dat je allerlei ingrediënten bij elkaar kunt gooien en de soep bijna altijd lekker is. Oorspronkelijk is dit een recept van de Albert Heijn, ik heb hem wat aangepast zodat ‘ie puur is en vrij van toevoegingen. Geen suiker, gluten of melk/room. Voilá, zo een nieuw recept!
Ingrediënten
– 2 preistengels – 2 uien – bakje champignons – 500 gram (zoete) aardappel – 1 potje mosterd van ong 180 ml – 1,5 liter bouillon – 2 teentjes knoflook – olijfolie
Vervanging ingrediënten
– De mosterd koop ik altijd bij de Albert Heijn, van Kühne. De ‘mosterd dijon extra pittig’ bevat geen toegevoegde suiker. – Bouillonpoeder koop ik bij biologische winkels, bijvoorbeeld de Estafette. Het merk ‘Rapunzel’ biedt bijvoorbeeld bouillonpoeder aan in een potje van 300 gram. Deze is wel prijzig, rond de € 5, maar ik doe er lang mee en wederom bevat het poeder geen gist, suiker of gluten (in heel veel bouillonpoeder en -blokjes zit dit wel).
Bereiding
Schil de (zoete) aardappel en snijd deze in stukjes. Snijd de uien en teentjes knoflook, de prei en de champignons. Fruit de uien en knoflook in een pan, in een laagje olijfolie. Voeg de prei, champignons en (zoete) aardappelen toe in de pan en daarna 1,5 liter bouillon toe (bijvoorbeeld door 1,5 liter water toe te voegen en wat bouillonpoeder/bouillonblokjes). Voeg het gehele potje mosterd toe. Laat dit minstens 15 minuten koken. Blend het geheel met een staafmixer, tot het een romige soep wordt. Klaar is kees! Serveer de mosterdsoep met wat koriander of blaadjes basilicum. Wellicht een stukje (spelt)brood erbij.. Lekker als lunch of diner. Hoe vind jij het smaken? Bron afbeelding: AH
Intuïtief eten
Je eet precies waar je zin in hebt, zonder daar moeite voor te doen. Jij maakt vanzelfsprekend gezonde keuzes. Je geniet van je eten, ook van het gezonde. Je verliest je niet in een voorraadkast vol lekkers. Jij bent niet de hele dag met eten bezig. Je hebt geen schuld en schaamte over je eetgewoontes. Je bent gewoon vrij om te genieten van het leven en je energie te besteden aan de belangrijke dingen die er toe doen. Dit boek gaat je dit leren!
Tags: diner, glutenvrij, lactosevrij, lunch
Geplaatst: 12 februari 2015
Ziel of geest, wat is het verschil?
De geest is, anders dan de ziel, de zetel van perceptie, overtuiging en interpretatie. Spirituele belevingen raken je vooral in je ziel. Deze ervaringen zijn transcendent en gaan voorbij tijd, ruimte, zintuigen en persoonlijke perceptie. Ze gaan, met andere woorden, voorbij de vaste concepten hoe, volgens jou, de realiteit eruitziet.
Niveau van gewaarwording
Je zou kunnen zeggen dat het domein van de ziel en het gebied van de geest twee verschillende niveaus van gewaarwording zijn. Vergelijk die twee niveaus eens met een iPhone: de apps die je downloadt, kies je zelf aan de hand van jouw wens, voorkeur en perceptie. Dit is het eerste niveau van gewaarwording, het niveau van de geest. Via die apps betreed je een veld achter die apps. Je bent, net als iedereen die via die app ditzelfde veld betreedt, in interactie met een dieper liggend veld van informatie en energie. Dat veld verenigt jullie. Dit is het tweede niveau van gewaarwording, het niveau van de ziel.
Relatie tussen lichaam en geest
De befaamde Amerikaanse Indiase arts en auteur Deepak Chopra heeft veel geschreven over de relatie tussen lichaam en geest. Hij is een meester in het samenbrengen van spiritualiteit, filosofie, wetenschap en welzijn. Volgens zijn uitleg bestaat er een onderliggend veld van bewustzijn waarmee iedereen verbonden is – noem het spirit, het universum, het transcendente of het kwantumveld. Dit gemeenschappelijke veld ligt in de ruimte tussen de gedachten en is voelbaar als er stilte is in lichaam en geest. Elke gedachte is een impuls van energie en informatie. Maar tijdens de stiltes tussen alle gedachten door vind je jouw diepere zelf ofwel je ziel. Eigen bewustwording is de eerste stap om tot een verruiming van dit bewustzijn te komen.
Meditatieoefening – Vergroot je zelfbewustzijn
Word je bewust van de ruimte tussen jou en de persoon naast je, van de pauze na elke in-en uitademing, van de ruimte tussen de gedachten. Dankzij deze meditatieoefening kom je in het veld van bewustzijn. Dit veld is geen bezit van iets of iemand. Nee, het is het veld waardoor en waarin we bestaan.
*Dit artikel is een fragment uit het boek: Soul Mirror van Dorien van Nieukerken
De Akasha kronieken
Ben je benieuwd naar de blauwdruk van je ziel? Krijg toegang tot dit energetische archief met De Akasha kronieken van Linda Howe.
Tags: De Akasha kronieken, Deepak Chopra, Dorien van Nieukerken, geest, Soul Mirror, ziel
Geplaatst: 7 februari 2015
Tips om minder te pleasen en behagen
Pleasen of behagen, we doen het allemaal wel eens. Maar wat als je continu de behoefte voelt om de mensen om je heen te behagen, wat is er dan aan de hand? Als het die vorm aanneemt hecht je meer waarde aan de relatie met de ander dan aan de relatie met jezelf. Je stelt de behoefte van de ander boven je eigen behoefte. Je stelt de ander boven jezelf. Dit klinkt absoluut niet aantrekkelijk of gezellig dus waarom we dit, wat drijft ons tot dit gedrag? Waardering, aardig gevonden worden, erkenning, gezien worden etc… In dit artikel een aantal tips om minder te pleasen.
We doen het dus niet voor de ander maar voor onszelf
Iedereen heeft behoefte aan waardering en erkenning maar niet iedereen kan zichzelf die waardering of erkenning geven. En dus zoek je het bij anderen om maar wel te worden voorzien in de behoefte eraan. Het vervelende is alleen dat het niet werkt… De kans is groot dat mensen jou als “gemakkelijk” gaan beschouwen; iemand die je alles kunt vragen, iemand die toch nooit “nee” zegt. En dat terwijl jij je dus voor iedereen loopt uit te sloven, je rot te rennen om het iedereen maar naar de zin te maken, maak je jezelf dus compleet afhankelijk van anderen voor wat kruimels aandacht en waardering.
Op de korte termijn kan het even bevredigend zijn maar op de lange termijn is het een enorme energievreter. Dit omdat je jezelf verloochent; je gaat continu over je eigen grenzen heen om een ander te behagen. Je doet dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt doen, maar je kunt of durft geen nee te zeggen want dadelijk vinden ze je niet meer aardig en dan? Dan is er dus niemand die je meer aardig vindt (denk je), want je bent zelf zeker niet je grootste fan. En daar zit hem nu net de oplossing:
Als jij meer waardering voor jezelf krijgt, en blij bent met wie je bent dan heb je de bevestiging van de buitenwereld steeds minder nodig.
Tips om minder te pleasen
Je gedrag zal zich navenant gaan aanpassen doordat je je eigen behoeften nu op de eerste plaats laat komen. Klinkt allemaal prachtig natuurlijk maar hoe pak je dit aan en hoe bereik je dit?
- Neem je eigen gedrag eens goed onder de loep en vraag jezelf af waarom je iets doet voor iemand; herken je eigen please gedrag.
- Als iemand je iets vraagt kun je antwoorden met “Ik zal er over nadenken”, of “Ik kom er nog op terug”. Dit geeft jou de kans om te onderzoeken waarom je dit wel of niet wilt doen. Zou je eigenlijk liever “nee” willen zeggen?
- Daarna is het belangrijk dat je je eigen gedachtestroom bestudeert die hierop volgt. Welke overtuigingen kom je tegen in jezelf waar je graag vanaf zou willen?
- Ga letterlijk oefenen met “nee” zeggen. Begin klein en kijk wat dat met je doet. Voel je je schuldig of ben je trots op jezelf?
- Maak eens een lijst met punten waar je trots op bent, vraag ook eens aan vrienden en familie wat ze in jou waarderen en waarom ze je zo leuk vinden. Kan een verrassend resultaat opleveren!
- Doe elke dag eens iets aardigs voor jezelf; koop een bloemetje, maak het jezelf comfortabel op alle vlakken.
- Wees geduldig en lief voor jezelf in dit proces; iets wat je al bijna je leven lang doet verander je niet zomaar, dit kost echt tijd. Gun en geef jezelf dit ook.
Stop met pleasen
Als je steeds voor anderen zorgt en het altijd goed wilt doen, hoe kom je dan nog aan jezelf toe? Stop met pleasen helpt je met helende inzichten, zodat je leven weer van jou wordt.
Tags: behagen, pleasen, stop met pleasen, tips