Inspiratieplatform voor spiritualiteit, gezondheid en bewustwording
Geplaatst: 24 juli 2016
Oefening: loslaten van oude patronen
Dit is een oefening die je kan helpen afscheid te nemen/los te komen van oude patronen of relaties die je niet langer dienen in je leven.
Loslaten van oude patronen
Zorg dat je een ongestoord kwartiertje kunt genieten. Mobiel en bel uit. Neem plaats in een stoel en neem een paar minuten om via diepe ademhaling rust in je lijf te creëren. Sluit je ogen en zie dat- of diegene waar je afscheid van wilt nemen voor je. Kijk goed. Wellicht trekt iets ervan je aandacht. Valt je iets op? Of mis je juist iets in het beeld dat je voor ogen hebt? Vraag je af wat je nog wilt van wat je voor je ziet. Waarom heb je het nog niet losgelaten als het je niet meer dient. Wil je er nog iets van hebben? Kijk zo eerlijk mogelijk … Wil je er nog iets aan kwijt?
Neem nu de tijd om stem te geven aan dat wat nog gezegd/geuit wil worden, of dat nu vanuit jezelf of vanuit dat wat je ziet is maakt niet uit. Zorg dat alles benoemd is. Als je voelt dat het echt tijd is om te loslaten/afscheid te nemen, zie dan in gedachten een deur opengaan achter wat of wie je voor je ziet. Vertel dat het nu tijd is en vraag datgene/diegene om te gaan. Neem de tijd om dit daadwerkelijk te ervaren, al lijkt het maar een fantasie. Voel wat er te voelen valt, of het nu verdriet of opluchting is. Als je de oefening doorvoelt doet en echt loskomt/afscheid neemt, zul je voelen dat wat je doet, ziet, ervaart vanuit acceptatie is.
Als dat wat of wie je voor je zag door de deur vertrokken is, is het aan jou om in je visualisatie de deur dicht te doen. Pas als je dat gedaan hebt, draai je je in gedachten om en zie je een nieuwe deur. Een deur naar nieuwe mogelijkheden en een toekomst die voor je ligt. Aan jou om nu die deur te openen en los van wat geweest is de ruimte te voelen waarin al het nieuwe kan gaan ontstaan … Laat jezelf verrassen of creëer nu alvast in je fantasie dat wat je straks in jouw werkelijkheid wilt ontmoeten. Als je voelt dat het goed en genoeg is geweest, open je langzaam je ogen en neem je een paar minuten om weer in het hier-en-nu terug te komen.
Puur Lichter leven
Hooggevoeligheidsexpert Jolijn Hendriks schreef dit boek speciaal voor hooggevoelige mensen omdat zij bewust en onbewust vaak veel zwaarte aantrekken. (Maar ook als je niet hooggevoelig bent zul je dit herkennen!) Dit belemmert hen in het vrij en voluit vanuit hun essentie leven.
Tags: Ellen Duim, loslaten, oefening, oude patronen
Geplaatst: 14 juli 2016
Recept: Makkelijke rabarbermoes (ook voor de baby)
Rabarber is al jarenlang een van mijn grote liefdes en ik kan er werkelijk geen genoeg van krijgen. Toen ik met mijn oogstaandeel de afgelopen maand mijn goddelijke gang mocht gaan om zelf de mooiste rabarberstengels te plukken, was ik dan ook helemaal in mijn nopjes! En Vos(1) was mij heel dankbaar toen hij gulzig zijn allereerste rabarbermoes naar binnen lepelde.
Oogst voor 21 juni
Had ik al gezegd dat je deze seizoensgroente vroeg in het jaar moet oogsten, namelijk voor midzomer? Dat komt door de oxaalzuur, een stofje wat voor midzomer alleen in de bladeren zit en hierna terug in de stengels zakt. Je gebruikt hierom ook nooit de bladeren, wat oxaalzuur belemmerd de opname van kalk in de botten. Dit is de reden waarom er bij veel recepten staat om er krijt bij te doen. Verder is het goed om te weten dat, wanneer je zelf oogst, je jonge stengels plukt tussen de 10-35 dagen oud en dat het groene ras wat zuurder is dan het rode ras. Wist je trouwens dat het als vaste plant heel leuk in de tuin staat, snel groeit, veel oogst per plant levert en zo’n 15 jaar heerlijke rabarber geeft?
Recept: Makkelijke rabarbermoes
Goed, het is bijna geen recept te noemen zo makkelijk is het, maar toch wil ik laten zien dat de toeters en bellen niet nodig zijn voor een heerlijke moes. Zeker met jonge kinderen is less echt more, zodat ze niet 20 smaken moeten herkennen uit 1 potje. Door nieuw voedsel zo puur mogelijk aan te bieden ontdekken ze alles afzonderlijk en wordt de kans op een makkelijke eter een stuk groter! En vergeet niet: soms kost het meerdere keren om een kind aan iets nieuws te leren wennen of zijn ze in een latere fase pas geïnteresseerd in een bepaalde smaak. En wat ze nu lekker vinden, kunnen ze ook een periode lang weigeren te eten. Heus normaal!
Wat heb je nodig?
- 1 deel appels
- 2 delen rabarber
- Snufje kaneel
- (Evt citroensap als je het in wilt maken)
- (Na midzomer met een beetje krijt)
Snijdt de rabarber en appel in grove stukke en breng dit met een laagje water aan de kook. Laat even pruttelen, voeg de kaneel toe en check tussendoor of de rabarber is veranderd in kleine sliertjes en de appels zacht zijn. Je kunt ervoor kiezen om het even grof door te roeren zodat er nog stukjes doorheen zitten, maar als je van een gladde moes houdt, kun je met een staafmixer het tot een egale moes mixen. Wanneer je het heet in kleine glazen potjes schept en ze gesloten ondersteboven zet om af te koelen, kun je de moes nog een flinke tijd bewaren om aan de kleine te geven of te gebruiken voor een heerlijke taart. Denk er wel om dat je een beetje citroensap door de moes mee kookt. Eet smakelijk!
Geplaatst: 9 juli 2016
Controle loslaten en kiezen voor jezelf!
Hoe doe je dat? Hoe laat je de controle los, als je niet beter weet dan dat je altijd controle hebt gehouden? Controle over situaties en controle over anderen en jezelf. Dit gaat soms ook onbewust. Maar heb je dan wel echt controle over jezelf of denk je dat alleen maar? Doordat je bijvoorbeeld controle houdt over situaties, kan het zijn dat je denkt controle te hebben over jezelf.
Je bent zo bezig om je leven te plannen en bepaalde dingen, mensen en situaties te sturen, dat je denkt dat je controle hebt. Maar in feite ben je aan het proberen iets in stand te houden, wat niet eens in stand te houden valt. Je kunt situaties of mensen niet sturen, want niets blijft hetzelfde en alles verandert continu. Je kunt wel weer controle over jezelf krijgen. Dit doe je door bewust voor jezelf te kiezen. Als je voor jezelf kiest en afspraken met jezelf maakt, en het maakt niet uit hoe groot of hoe klein die afspraak dan ook is, dan zal je die afspraak met jezelf moeten nakomen.
Waarom is dit zo belangrijk?
Als je de afspraak met jezelf niet nakomt, zet je jezelf niet op de eerste plaats en zal daardoor je eigenwaarde aangetast worden. Misschien denk je dat het wel meevalt, maar als je een afspraak met jezelf maakt, dan kan dit onbewust toch aan je gaan vreten. Je raakt uit je kracht en zit niet meer in je flow. Dit kan langzaamaan weer voor een terugval zorgen, en je voelt dat je weer controle kwijtraakt. Hierop ga je weer reageren door je te bemoeien met je omgeving en andere mensen of wanneer je alles wilt sturen in je leven.
Als je in je kracht staat, dan laat je de dingen sneller los. En vergis je niet, want het kan ook zijn dat je een afspraak hebt gemaakt met iemand, waardoor je denkt dat het ook met jezelf is. Vervolgens wil je toch van de afspraak afzien. Maar voor je gevoel heb je die afspraak gemaakt en kan je het volgens jezelf niet maken om af te zeggen. En waarom dan niet? Je kunt gerust voor jezelf kiezen en van de afspraak afzien. Je bent niks verplicht in het leven. Alleen wel aan jezelf, omdat je het waard bent. Zolang je jezelf maar voorop stelt, is er toch niks mee?
Laat de controle varen
We kennen allemaal de benaming controlefreaks. Het is niet erg als je jezelf hierin herkent, want ook dit is de weg die je bewandelt. Hierin leer je ook jezelf kennen. Maar als je balans wilt en in de flow wilt blijven, zul je wat van die controle mogen laten varen. Doe het maar en kies voor jezelf! Doordat ik destijds mijn baan heb opgezegd en volledig mijn controle kwijtraakte over alles, ben ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik vroeg me af: Waarom was ik bang? Waarom had ik geen vertrouwen en wilde ik altijd controle hebben? Het was natuurlijk ook dat stukje zekerheid wat ik dacht te hebben.
Maar wat is zekerheid? Er bestaat geen zekerheid in het leven. Al had ik mijn baan niet opgezegd, dan was ik hem op een dag misschien wel kwijtgeraakt. Dat weet ik niet, dat weet jij niet, dat weet niemand. En waarom had ik zoveel angst? Was ik zo gevormd? Of was het de angst voor het falen?
Maar hoezo hebben mensen, vooral ik, de lat zo hoog gelegd waardoor falen al snel om de hoek kwam kijken? Het is toch vallen en opstaan in het leven? Is dat nu juist niet het mooie van het leven, dat je leert door te falen. Want van falen word je wijzer en door verandering groei je! Dat willen we toch allemaal? Groeien naar een hoger bewustzijn, een wijzer mens, een betere versie van jezelf. En toch zijn we soms zo bezig om onszelf tegen te werken, te saboteren en te vechten tegen wat er is. Waarom maken we het onszelf zo onnodig moeilijk, als het in feite veel makkelijker kan? Er was met mijn werk 1 regel die eigenlijk voor altijd in ons leven het beste van toepassing zou kunnen zijn. Die regel was: “Keep It Simple”
Keep it simple
Het is in feite veel makkelijker als je de teugels wat meer laat vieren en jezelf niet laat verleiden door er controle over te willen houden. Geef de mensen om je heen en vooral jezelf eens wat rust en maak je leven wat luchtiger door niet overal een probleem van te maken. Overal een probleem van maken doe je door discussies aan te gaan of continue te letten op wat een ander zegt en die proberen te corrigeren.
Probeer ook niet voor een ander te beslissen, want ieder ander is voor zichzelf verantwoordelijk. Iedereen mag van zijn eigen fouten leren, door ook op zijn of haar bek te gaan. Waarom zou je een ander willen behoeden om een fout te maken? Om goed bedoelde intenties? Ja, dat lijkt logisch en je kunt dat soms ook in bepaalde situaties doen, maar blijf jezelf bewust of het echt nodig is. Want het kan vaak ook het geval zijn dat als je uit je goede bedoelingen iemand ergens voor wilt behoeden, je precies het averechtse effect krijgt en jij als de gebeten hond achterblijft. Was dat het dan waard? Laat dan iemand zelf maar op zijn bek gaan, toch? Misschien grof gezegd, maar zo is het wel in de volksmond. Daarnaast accepteer je de persoon en de keuzes die hij of zij maakt niet.
Acceptatie
Hier zit dus duidelijk een stukje acceptatie in. Want ben jij bereid om een ander te accepteren zoals hij of zij is? Zonder er controle over te willen hebben en zonder je met die persoon te bemoeien. En dit geldt dus ook weer voor situaties. Ben je bereid om een situatie te accepteren als het bijvoorbeeld niet gaat zoals jij het wilt en durf je het los te laten en erop te vertrouwen dat alles toch op zijn pootjes terecht komt?
Dit kan je doen door je bijvoorbeeld even terug te trekken en even tot bezinning te komen. Neem desnoods een korte retraite om tot jezelf te komen. Ga mediteren, sporten, de natuur in of doe iets creatiefs. Doe iets waardoor je weer even een andere mindset krijgt en durf even de situatie los te laten. Dan komen de antwoorden vanzelf. Maar als je weer gaat wegvluchten of dingen gaat wegdrukken, blijf je in diezelfde flow van controle en angst. Waardoor je weer je balans kwijtraakt en je alles niet meer overziet.
Ga voor jezelf kiezen! En heb vertrouwen door een situatie even een dag te laten liggen. Als je soms ergens middenin een situatie of uitdaging (probleem, noemen sommige het) zit, dan is het moeilijk overzicht te krijgen. Ga dan weer terug naar jezelf en jouw gevoel door je even terug te trekken. Laat het gevoel toe, accepteer het gevoel en besef dat jij degene bent die weer controle over jezelf terug kunt krijgen. Door alleen maar voor jezelf te kiezen. That’s it! Meer niet. Kiezen voor jezelf, door de afspraken met jezelf na te komen. Wanneer je dit doet, zal jouw eigenwaarde gaan groeien.
Letting go helps us to to live in a more peaceful state of mind and helps restore our balance. It allows others to be responsible for themselves and for us to take our hands off situations that do not belong to us. This frees us from unnecessary stress. – Melody Beattie, The Language of Letting Go
Love Diana
Wees lief voor jezelf
Wil je gezonde grenzen voor jezelf stellen, de controle laten varen en lief voor jezelf zijn zodat je mag gaan ontvangen? Dan is ‘Wees lief voor jezelf’ van Patricia Spadaro misschien wel iets voor jou.
Lees ook deze artikelen:
De Wet van Aantrekking: de manier om controle te krijgen over jezelf en je leven
Controle heeft alles te maken met angst
Leven is het meervoud van lef! Heb je het onder controle?
Tags: bewustwording, controle, groei, jezelf, kiezen, liefde, loslaten, wijsheid