Inspiratieplatform voor spiritualiteit, gezondheid en bewustwording
Geplaatst: 27 januari 2017
Reviews: ‘Hoe The Secret mijn leven heeft veranderd’
Afgelopen week was het tijd voor de blogtour van het e-book Hoe The Secret mijn leven heeft veranderd van Rhonda Byrne. Iedere dag kwam een nieuwe blog online waarin een blogger haar mening over het boek deelde. Enkele bloggers verwerkten zelfs hun persoonlijke ervaringen met The Secret en de Wet van Aantrekking in hun blogs, wat een aantal mooie, inspirerende verhalen opleverde!
Wil jij ‘Hoe The Secret mijn leven heeft veranderd’ van Rhonda Byrne graag lezen? Bestel hier direct jouw exemplaar.
The Secret
In 2006 verscheen The Secret van Rhonda Byrne. Miljoenen mensen over de hele wereld lazen het boek of bekeken de film. In de afgelopen 10 jaar ontving Rhonda Byrne talloze verhalen van mensen die vertelden hoe de toepassing van The Secret hun leven ten goede had gekeerd. De meest indrukwekkende verhalen over de toepassing van de Wet van Aantrekking zijn nu samengebracht in Hoe The Secret mijn leven heeft veranderd.
Maryke Mondria
Maryke mocht de blogtour starten. Hoewel ze The Secret zelf niet heeft gelezen en dus ook niet kan zeggen dat het haar leven heeft veranderd, vindt ze het wel leuk om er dingen uit te halen. Ze denkt dan ook dat positief in het leven staan en geloven in iets dat je graag wilt, altijd kan helpen. Door het lezen van Hoe The Secret mijn leven heeft veranderd is ze erg nieuwsgierig geworden naar The Secret. Zo schrijft ze: “Als een boek ervoor kan zorgen dat mensen over de gehele wereld positiever worden, gaan geloven in zichzelf dan heb ik daar respect voor!”
Marieke van Woesik
Marieke schreef de tweede blog voor de blogtour. Ze had The Secret al eerder gelezen en vond het vooral leuk dat dit boek zich richt op positiviteit en dromen waarmaken. Toch vond ze Hoe The Secret mijn leven heeft veranderd nog leuker dan The Secret zelf! De reden hiervoor? Het boek bevat veel mooie verhalen van mensen die positiever in het leven zijn gaan staan vanwege een ommekeer in hun leven. “De focus ligt heel erg op positiviteit. Niet zeuren, maar doen. Stop met zielig doen en maak wat van je leven. Daar houd ik wel van.”
Dansen in de storm
Kim vond het vooral erg bijzonder om te lezen hoe iedereen The Secret op zijn eigen manier toepast, aangezien het niet altijd even makkelijk is de ‘theorie’ uit een boek toe te passen op je eigen situatie. Toch denkt ze dat vooral je eigen instelling bepaalt of iets wel of niet werkt. “Hoewel ik lang heel erg sceptisch ben geweest over The Secret, ben ik er wel achter gekomen dat het is wat je er zelf mee doet. Dit geldt eigenlijk voor elk zelfhulp-boek. Je kunt het lezen, er vervolgens niks mee doen… Of je kunt het lezen en kijken hoe jij het kunt toepassen op jouw leven.”
By Dagmar Valerie
Dagmar deelde op haar blog een persoonlijk verhaal over wat The Secret voor haar betekend heeft. Na het lezen van Hoe The Secret mijn leven heeft veranderd besefte ze pas dat ze de levensstijl van The Secret al veel langer toepast dan ze had verwacht. Ze had een bucketlist met grootse dromen die ze voor haar 25e levensjaar wilde realiseren. Inmiddels is ze 25 en zijn al haar wensen vervuld! Positief denken heeft haar dus veel moois gebracht. “Ik vond het ontzettend mooi om te lezen over deze The Secret ervaringen in dit boek die tot stand zijn gekomen door hoopvol en positief te zijn en te geloven in je dromen, jezelf, jouw omgeving… Het geeft een extra bevestiging hoe krachtig onze gedachtes zijn en het vormt een mooie motivatiebron om lang gekoesterde dromen na te jagen.”
Sanny zoekt geluk
Voor Sanny was The Secret een boek dat haar leven veranderde. Zo leerde ze dankbaar te zijn voor werkelijk alles, en te blijven doorzetten als ze iets écht wilde. Zelfs als je geen enkele vooruitgang ziet, is het volgens haar belangrijk om te blijven vertrouwen en te blijven geloven dat iets gaat gebeuren. Omdat de inhoud van The Secret haar inmiddels bekend was, was Sanny erg benieuwd naar Hoe The Secret mijn leven heeft veranderd: “Het lezen van de verhalen werkt super aanstekelijk, en is een motiverende manier om alle lessen uit the Secret weer vers in je hoofd te krijgen. Dit is een aanrader voor échte Secret-fans.”
Naoki
Sophie maakte al een tijdje gebruik van de Wet van Aantrekking, maar heeft door het lezen van Hoe The Secret mijn leven heeft veranderd weer nieuwe inzichten gekregen. Eén daarvan is het opschrijven van de doelen die ze wil bereiken, aangezien schrijven het visualiseren alleen nog maar krachtiger maakt. Ook gaf het boek haar een dosis inspiratie en motivatie om mee aan de slag te gaan. “Dit boek was een fijne reminder dat ik vooral door moet blijven zetten en moet blijven geloven, zodat ik nooit meer terugval in mijn oude patroon.”
Kortom: de blogtour heeft inspirerende en gevarieerde blogs opgeleverd! Ben jij naar aanleiding van deze blogtour ook benieuwd geworden naar Hoe The Secret mijn leven heeft veranderd?
Tags: blogtour, Rhonda Byrne, The Secret
Geplaatst: 25 januari 2017
Must reads: 10 x boeken over hooggevoeligheid
Een op de vijf mensen is hooggevoelig: dat betekent dat de kans groot is dat je óf hooggevoelig bent óf dat je iemand kent die hooggevoelig is. In beide gevallen is het belangrijk om je te verdiepen in wat het is, wat het doet, en hoe je er het beste mee om kan gaan. Er zijn al veel boeken over hoogevoeligheid geschreven. Om te zorgen dat je door de bomen het bos blijft zien, hebben wij 10 must reads voor je samengesteld over hooggevoeligheid.
Lees ook: Hooggevoeligheid test: Ben jij een hsp’er?
(Te)veel voelen
Emotioneel hooggevoelige en intense mensen worden vaak te veel en te heftig gevonden. Ze hebben prachtige eigenschappen, maar voelen zich daarin niet altijd begrepen. Door hun gepassioneerde levensinstelling kunnen zij veel bereiken, maar soms wordt het voelen teveel. Imi Lo weet alles van deze onderbelichte vorm van hooggevoeligheid en helpt je jouw unieke eigenheid te ontdekken. Dit boek is ook ideaal voor de extraverte HSP'er
Hoogsensitiviteit als kracht
In Hoogsensitiviteit als kracht van Caroline Bont lees je hoe je hoogsensitiviteit niet langer als last hoeft te ervaren, maar juist als een kwaliteit die een extra dimensie aan je leven kan toevoegen. Samen met een goed ontwikkelde weerbaarheid geeft hoogsensitiviteit je toegang tot het inzicht en de beschermende kracht van je intuïtie. Carolina Bont geeft je talloze manieren om effectiever met je emoties, de signalen van je lichaam en je manier van denken om te gaan.
Leven met hooggevoeligheid
Op de derde plek in onze must reads boeken over hooggevoeligheid staat een klassieker: de besteller Leven met hooggevoeligheid van Susan Marletta-Hart. In dit boek licht zij toe wat hoogsensitiviteit precies is en hoe jijzelf en je omgeving ermee om kunnen gaan. Volgens Marletta-Hart hoef je geen slachtoffer van je eigen gevoeligheid te zijn, maar kun je die omvormen tot een kracht. Ze geeft je praktische manieren om goed met hooggevoeligheid om te gaan.
Puur Hooggevoelig
Puur hooggevoelig is een compleet en praktisch boek voor hooggevoelige mensen van Jolijn Hendriks. In dit boek geef Jolijn Hendriks vanuit een psychologische benadering eenvoudige en begrijpelijke handvatten en tips om je als hoogsensitief mens al snel beter in je vel te voelen. Je hoeft niet altijd maar binnen te blijven of je rustig te houden. Juist door gebruik te maken van je talenten en je hooggevoeligheid leer je om volop in het leven te staan en te genieten.
Hooggevoeligheid als kracht
Gevoeligheid wordt nogal eens beschouwd als zwakte. Als je een gevoelige aard echter accepteert, respecteert en beschermt, kun je haar leren hanteren als een verfijnd instrument. Dan blijkt er in het kwetsbare een kostbare schat te schuilen: de kracht van je eigen natuur. Hooggevoeligheid als kracht nodigt je uit om op een positieve manier naar je gevoeligheid en je gevoeligheden te kijken, zodat je daarin telkens opnieuw jouw eigen unieke kracht kunt ontdekken en volgen.
Ben ik een empaat?
Ben jij zeer gevoelig voor de emoties en energieën van anderen? Beschik je over een zesde zintuig en ervaar je een diepe spirituele verbondenheid met mensen en dieren? Misschien ben jij een gids in deze nieuwe tijd: een empaat. In Ben ik een empaat? van Stephanie Red Feather ontdek je of jij behalve een hoogsensitief persoon wellicht ook een empaat bent.
Energetische bescherming
Energetische bescherming is een basisboek voor hooggevoelige mensen. In dit boek wordt in zeer heldere taal uitgelegd hoe hooggevoeligheid 'werkt' en worden talloze handvatten aangereikt om er grip op te krijgen. Ook wordt er ingegaan op de invloed van sociale media op hooggevoelige mensen.
Nooit meer bang voor angst
Angst is op hol geslagen gevoeligheid. In Nooit meer bang voor angst leert Sheryl Paul je om te gaan met angst. Je leert angst in te zetten om jezelf beter te leren kennen en te helen. Sheryl Paul neemt je mee naar de bron van je angsten en laat je compassie met jezelf voelen. Ze geeft oefeningen bij acute angst en oefeningen die je helpen diepere lagen van angst te ontcijferen en te helen.
Het geluk van hooggevoeligheid
Het geluk van hooggevoeligheid daagt je uit om de positieve kant van jouw hooggevoeligheid te zien. Kom in contact met de helende energie diep van binnen. Je bent gewend die energie vooral te geven aan anderen. Nu is de tijd gekomen om in jezelf te investeren en je eigen kracht te eren. Zo zul je steeds meer sprankelende energie genereren en jezelf optimaal beschermen tegen negatieve prikkels en energieverlies.
Leven met hooggevoelige kinderen
Tot slot: wat doe je als je kinderen gevoelig zijn? Wat is kenmerkend voor hen? Hoe begeleid je ze als het bijvoorbeeld op school te druk is? Wat zijn de valkuilen voor deze kinderen en hun al dan niet hooggevoelige ouders? In Leven met hooggevoelige kinderen laat Susan Marletta-Hart zien hoe we een hooggevoelig kind kunnen herkennen. Ook staat haar boek vol verhalen om hoogsensitieve kinderen beter te begrijpen. Ten slotte staan er oefeningen en meditaties in het boek en concrete tips voor ouders en andere opvoeders.
Lees verder over hooggevoeligheid:
Waarom bij hooggevoelige mensen de chakra’s vaak uit balans zijn (dit zijn de gevolgen…)
Hooggevoeligheid: zo blijf je bij jezelf als HSP in contact met anderen
Hooggevoeligheid: zó kun je je hoogsensitieve partner beter begrijpen
Tags: Boeken, boeken over hooggevoeligheid, boekentips, hooggevoelig, hoogsensitief
Geplaatst: 18 januari 2017
Oefening: Loslaten van verwachtingen
Veel van de emotionele chaos in het leven wordt gecreëerd door niet-(h)erkende of niet-ingeloste verwachtingen. Je bent je er net als de meeste mensen waarschijnlijk niet van bewust dat je hoofd vol zit met verwachtingen en dat ze grotendeels bepalen aan welke gebeurtenissen in je leven je aandacht schenkt en hoe je ze interpreteert. De meeste tijd ben je je helemaal niet bewust van je verwachtingen, en toch beheersen ze veel van wat je doet en vormen ze een hindernis als je wilt leven vanuit je intenties.
Grote verwachtingen staan gelijk aan grote desillusies
Verwachtingen dienen zich in vele vormen aan – van wat we van onszelf verwachten tot wat anderen van ons verwachten en wij van hen. Misschien koester je hoge, lage of zelfs negatieve verwachtingen van wat er in je leven mogelijk is. Net zoals een onrealistisch hoge verwachting onnodige teleurstellingen met zich mee kan brengen, zorgt een lage ervoor dat je onderpresteert of niet ziet welke kans er in een situatie ligt besloten. Zo zal een negatieve verwachting leiden tot een slechte inschatting van de situatie of weerzin om iets nieuws te proberen, terwijl een andere inschatting in een andere beslissing zou resulteren.
Wanneer je gedeeltes van je leven met negatieve verwachtingen leeft, geef je jezelf nooit enige kans. Je verwacht dat je relaties zullen mislukken, of dat je niemand zult kunnen boeien, of dat je nooit de leiding zult kunnen nemen. Je gelooft wellicht dat niemand te vertrouwen is en zoekt daar constant bevestiging voor.
Het verschil zien tussen verwachtingen en mogelijkheden
Een cruciale stap in het verkrijgen van helderheid in je hoofd omtrent verwachtingen is leren onderscheid te maken tussen verwachtingen en mogelijkheden. Verwachtingen gaan uit van een bepaald resultaat en zijn op de toekomst gericht. Ze beperken feitelijk je mogelijkheden, zitten je verbeeldingskracht in de weg en maken je blind voor mogelijkheden. Wanneer je beheerst wordt door je verwachtingen, leef je een voorwaardelijk leven en bent derhalve niet vrij in het hier en nu.
In tegenstelling tot verwachtingen zijn mogelijkheden gebaseerd op het huidige moment, op het hier en nu waarin je deel uitmaakt van het mysterie van het leven. Openstaan voor het onderzoeken van mogelijkheden stimuleert de geest, maakt het leven boeiend en voorziet je van de energie en motivatie om het leven in het moment zo volledig te ervaren als maar kan, in het licht van je intenties. Je gaat er niet langer vanuit dat de door jou gewenste toekomst zich zal voltrekken, omdat de toekomst onbekend is. Door jezelf vrij te maken van verwachtingen, vergroot je de kans om verschillende uitdagingen op je pad te vinden.
Niet dat je ervan moet afzien om plannen te maken of jezelf doelen te stellen: je wordt alleen niet door die verwachtingen gedefinieerd en hecht niet langer aan een bepaalde uitkomst. Je zult waarschijnlijk verwachtingen blijven koesteren. Maar door de oefening in mindful zijn van verwachtingen en door compassie te hebben met jezelf als je merkt dat je weer eens verstrikt zit in verwachtingen, zul je de vaardigheid ontwikkelen om ze los te laten.
Opdracht: Onderwerp de tirannie van je verwachtingen aan een onderzoek
1. In de komende dagen houd je bij hoe vaak er verwachtingen in je opkomen, met inbegrip van verborgen aannames. Steeds als je jezelf op een verwachting betrapt, vraag je: ‘Komt dit me ten goede of niet?’
2. Begin op te merken hoe vaak per dag je de druk voelt van wat anderen van je verwachten. Hoe voelt het als je die verwachtingen onder ogen ziet? Wat doet je geest ermee?
3. Verwachtingen kunnen een indirecte manier zijn om iets van iemand te eisen zonder erom te hoeven vragen of iets uit te wisselen. Doe jij dit? Een verwachting kan ook een onuitgesproken afspraak zijn waar je iemand aan houdt. Doe jij dit? Vraag jezelf af hoe het voelt als anderen hun verwachtingen gebruiken om iets van je gedaan te krijgen of je aan een onuitgesproken afspraak willen houden.
4. Besluit of je het loslaten van verwachtingen tot een actief onderdeel van je oefening in mindfulness wilt maken. Is het antwoord ja, begin dan vast met het loslaten van de kleine verwachtingen die je koestert. Werk langzaam maar zeker toe naar de grotere verwachtingen waar je echt aan gehecht bent.
5. Richt de schijnwerper van mindfulness op de verwachtingen die je hebt van jezelf. Ga je gebukt onder die verwachtingen? Val je jezelf zwaar als je er niet in slaagt te beantwoorden aan de verwachtingen die je van jezelf hebt? Zijn deze innerlijke verwachtingen afkomstig van anderen, zoals bijvoorbeeld je ouders, of van je angst om niet goed genoeg te zijn? Het doorgronden van de oorzaken van je verwachtingen kan heel verhelderend zijn, maar bedenk dat je ze, om te ontsnappen aan hun nare effecten, moet ontmaskeren en loslaten.
*Fragment uit: Van emotionele chaos naar helderheid in je hoofd van Phillip Moffitt Lees ook 5 x tips om de perfectionist in jezelf los te laten of wees positief in je verwachtingen.
Tags: bewustwording, doelen, dromen, loslaten, mogelijkheden, verwachtingen
Geplaatst: 10 januari 2017
De weg vooruit, ver voorbij het narcisme
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft een diepgaand gedragspatroon van ingebeelde grootsheid, grote behoefte aan bewondering én een gebrek aan empathie voor anderen. Het narcistische ego was misschien ooit nuttig om ons te brengen tot waar we nu zijn. Maar hebben we het nu eigenlijk nog nodig? Of kunnen we zonder het ‘extreem’ narcisme en zijn we als mensheid onderweg naar een nieuw paradigma; ver voorbij het narcisme?
In het dagelijks taalgebruik wordt het begrip ‘narcist’ steeds breder gehanteerd en vaak zelfs met een positieve ondertoon. Er is een zekere mate van acceptatie en zelfs van beloning van het gedrag van het zeer berekenende, op zichzelf gerichte, neerbuigende en niets en niemand ontziende narcistische individu. Dit komt mede doordat de huidige westerse, materialistische cultuur en de daarbij horende economische systemen een extreem narcistische levensstijl ondersteunen. We weten al dat de narcistische stoornis ongeneeslijk is op het persoonlijke vlak, maar betekent dat dan ook dat het onvermijdelijk is in de samenleving? En dat we het maar gewoon moeten accepteren? Betekent dit dat de ‘narcistische epidemie’ niet kan worden gestopt? Is het iets wat we kunnen wegredeneren met ‘dit is hoe het altijd is geweest?’
Narcisme door de jaren heen
Het idee dat het buitensporige narcisme niet kan worden gestopt, is vermoeiend en frustrerend. Wat we niet moeten vergeten is dat we als mensheid deel uitmaken van vier miljard jaar evolutie van het leven. Het narcistische ego diende in dat opzicht ooit een belangrijke rol in de ontwikkeling en overleving van onze soort. Het was nuttig in de tijd waarin het leven letterlijk nog een kwestie was van ‘survival of the fittest.’ We kijken nu nog steeds vanuit ons ‘oude brein’ naar uiterlijke zaken die vroeger belangrijk waren. Dat kan leiden tot keuzes die niet goed voor ons zijn. Tegenwoordig komt dit vooral tot uiting in de noodzaak om indruk op anderen te maken. Het manifesteert zich ook in de strijd om macht, de behoefte om elkaar te beconcurreren, het instinct om anderen te overheersen, de noodzaak om te controleren, enzovoorts. We zijn geëvolueerd om te denken in termen van overlevingskansen en om gevaar en pijn te vermijden. Een van de illusies hierbij is dat we nog steeds denken dat onze overlevingskansen vergroten door allerlei uiterlijke en materialistische zaken.
Voorbij het narcisme
Bij gebrek aan bewustzijn over ons oude narcistische ego gaan we nog steeds af op redelijk oppervlakkige uiterlijke zaken, die ons uiteindelijk niet gelukkig maken. Echter, langzaam maar zeker begint de omvang van de schade die deze buitensporige narcistische levensstijl aanricht steeds duidelijker te worden. De vraag is wanneer we klaar zijn voor de volgende stap in het evolutionaire proces. Die stap is de ontwikkeling van het bewustzijn in liefde in plaats van angst. Deze stap vereist het besef dat we de mogelijkheid hebben om verder te kijken dan onze angsten en de daaruit voortgekomen grote ego’s en narcistische, brute kracht. De ontwikkeling van de bewuste, spirituele en altruïstische mens is nog in volle gang. Laten we alvast het pad van de liefde kiezen om vooruit te komen en zo op weg gaan naar een nieuwe cultuur. Ver voorbij het narcisme.
Voorbij het narcisme
Wil je meer tips om narcisme te hanteren? Lees meer in het boek Voorbij het narcisme, in je werk, familie en relaties van Mjon van Oers.
Tags: narcisme, narcist, narcistische persoonlijkheidsstoornis, voorbij het narcisme