Inspiratieplatform voor spiritualiteit, gezondheid en bewustwording
Geplaatst: 27 juli 2017
Feng Shui tips voor in je slaapkamer: 6 tips voor meer rust
Wil jij dat je slaapkamer een ruimte is waar je je zen in voelt en waar je lekker kunt ontspannen? De slaapkamer is dé rustplek van het huis. Het is dan ook belangrijk om volgens Feng Shui de slaapkamer in te richten om ruimte en rust te creëren. Wat is Feng Shui? Wat zijn de regels voor Feng Shui in de slaapkamer en waar staat volgens Feng Shui het bed? In dit artikel lees je de antwoorden op deze vragen, inclusief 6 tips van een Feng Shui-expert om jouw slaapkamer Feng Shui in te richten.
De basis van Feng Shui
Feng Shui is een oude Chinese filosofische methode die de relatie tussen de mens en zijn omgeving onder woorden brengt en met deze relatie werkt en deze duidt. Het doel is om een harmonieuze en gezonde leefomgeving te creëren waarin je als mens gelukkig kunt zijn en je thuis kunt voelen of, beter gezegd, waarin je met heel je wezen thuis kunt komen.
Feng Shui is een middel om inzicht te krijgen in je eigen identiteit door te kijken naar je (woon)omgeving als reflectie van jezelf. In feite is het een heel oude vorm van omgevingspsychologie, met dit verschil dat Feng Shui ieder levend wezen beschouwt als een wezen met een spirituele oorsprong en spirituele aard, iets waar de omgevingspsychologie aan voorbijgaat. De gedachte is dat Feng Shui werkt met wat beschouwd wordt als de levensenergie (chi) die in de omgeving aanwezig is. Deze levensenergie is het resultaat van de mensen in die omgeving, hun emoties en herinneringen, functies, activiteiten en spullen. Deze levensenergie volgt en wordt beïnvloed door onze intentie, maar ook door bijvoorbeeld de ergernis over een probleem dat zich voordoet.
Moderne functie van je slaapkamer
De slaapkamer is de ruimte waar je je lichaam en geest tot rust laat komen. Het wordt gezien als metafoor voor het naar binnen keren en contact maken met jezelf, en het ontmoeten van je partner. Het is een ruimte die sterk verbonden is met intimiteit. In een goed ingerichte slaapkamer kun je je prettig en veilig voelen, zodat je je zonder schroom in al je naaktheid aan je geliefde kunt geven én aan jezelf.
Uitgerekend de slaapkamer is verworden tot een soort zenuwcentrum van het huis: de telefoon naast het bed, de tv aan het voeteneinde en in de hoek van de kamer staat ook nog een computer en een hometrainer. Alle apparatuur die de slaapkamer is binnengeslopen kan niet anders dan slapeloosheid en gebrek aan interesse in elkaar veroorzaken: de film moet nog even worden afgekeken en een vriend gebeld, de mail beantwoord en er moet ook nog een half uurtje aan de conditie worden gewerkt.
We leven een ongelooflijk leven waarin multi-tasken epidemische vormen heeft aangenomen. Alles moet snel, tegelijk en iedereen is erop gericht zijn of haar productiviteit te verhogen. Maar hoe je ook je best doet, je zult op een gegeven moment moeten inzien en toegeven dat je nooit alles tegelijk kunt en nooit alles af kunt krijgen. Daarom is het van het grootste belang, zo niet van levensbelang, om daar waar je kunt je rust te vinden en te nemen. Feng Shui in de slaapkamer is hier heel geschikt voor.
Feng Shui tips voor in je slaapkamer
1. Er is niets mis met het creëren van een eigen heiligdom
Een goede slaapkamer is een ruimte die afgesloten kan worden van de rest van het huis door middel van een deur. Dat klinkt als een open deur, maar in de sterk op vernieuwing gerichte architectonische werkelijkheid schijnt het voor te komen dat slaapkamers geen deuren meer hebben en zelfs bijna helemaal uit glas zijn opgetrokken. De slaapkamer vraagt echter om geborgenheid en veiligheid. Tenzij je exhibitionistisch bent aangelegd doet de aanwezigheid van te veel glas afbreuk aan deze voorwaarden. Dat zal het onbewust een stuk lastiger maken om je bloot te geven – voor de meesten sowieso al niet eenvoudig – en een vrij contact met je partner belemmeren, wat je relatie niet ten goede komt.
2. Zet je bed op de juiste plaats in je slaapkamer
Het bed is het belangrijkste meubelstuk in de slaapkamer en een goede plaatsing in de ruimte werkt een goede nachtrust in de hand. Bij voorkeur staat het hoofdeinde van het bed tegen een dichte muur en kun je, als je rechtop in bed zit, op de diagonaal links of rechts van je de deur zien. Het kunnen zien van de deur vergroot je gevoel van veiligheid. Kun je de deur niet zien, dan reageert je onderbewuste daarop door je zintuigen op scherp te zetten. Als je slaapt ben je immers kwetsbaar; hoe overzichtelijker en veiliger de ruimte is waar je slaapt, hoe meer ontspannen je zult slapen.
3. Achter of naast het hoofdeinde horen geen spullen die afleiden
Veel mensen hebben op hun nachtkastje een stapel boeken liggen die allemaal gelezen willen worden, wat een druk kan veroorzaken die je meeneemt de nacht in. Het is heerlijk om voor het slapengaan je hoofd leeg te maken door wat te lezen, maar één boek tegelijk zorgt voor een stuk minder chaos in je hoofd.
4. Ook spullen die onder een bed worden bewaard kunnen ongemerkt om aandacht vragen
Dit kan onrust veroorzaken en je slaap en nachtrust beïnvloeden. Daarnaast vangen de spullen of dozen die onder je bed staan meer dan gemiddeld stof en dat belet je eerder om de betreffende doos te pakken.
5. Geen televisie en telefoon in je slaapkamer
Een telefoon naast je bed maakt je dag en nacht bereikbaar voor iedereen, ook al wil je dat misschien helemaal niet en een tv op je slaapkamer impliceert dat je op de hoogte bent van het allerlaatste nieuws en de allerlaatste ontwikkelingen. Daarnaast zorgt dit soort elektronische apparaten voor elektrische en elektromagnetische velden die aantoonbaar invloed hebben op de spanning in je lichaam. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten. Geen enkel apparaat zou toegang mogen krijgen tot de slaapkamer, omdat willekeurig welk apparaat je herinnert aan activiteit en beweging. En dat is niet bevorderlijk voor je rust. Een tv en telefoon hebben daarnaast het effect dat jij en je partner het gevoel kunnen krijgen niet langer met zijn tweeën in bed te liggen. Je aandacht is gericht op de vierkante wereld tegenover je, of de babbelende persoon aan de andere kant van de lijn.
6. Alles wat je herinnert aan het huishoudelijk werk dat nog op je wacht, uit je slaapkamer
Bijvoorbeeld in de vorm van een uitpuilende wasmand in de hoek van de kamer of een stofzuiger onder je bed, zal je behoefte aan intimiteit, seks en ontspanning doen inzakken als een soufflé die te snel uit de oven is gehaald. Welterusten zou ik zeggen. Als je behoefte hebt aan meer rust in je leven, meer ruimte voor jezelf en meer intimiteit in je relatie en verbondenheid met je partner, is het goed om eens naar de slaapkamer te kijken en waar te nemen wat ervan geworden is. Het argument dat je ’s nachts toch je ogen dicht hebt en dus geen last hebt van al die spullen boven, onder en rond je gaat helaas niet op. De aanwezigheid van bijvoorbeeld een tv oefent invloed op je uit en heeft effect op je onderbewuste. Of je nu wakker bent of slaapt.
Het is dan ook in de slaapkamer waar het het meest duidelijk tot uitdrukking komt welke compromissen je gesloten hebt in je leven en aan welke voorwaarden, zelfbedachte eisen en verwachtingen je denkt te moeten voldoen. In de slaapkamer wordt zichtbaar hoeveel ruimte je biedt aan een goede en gezonde relatie. Ook aan die met jezelf! Elke dag je bed opmaken getuigt van het op orde houden van de rituelen die bij de slaapkamer horen. Daardoor houd je ook het slapen op orde; je stapt ’s avonds niet meer in de dromen van de vorige nacht die nog in je onopgemaakte bed rusten, maar hebt ruimte gemaakt voor nieuwe nachtelijke avonturen.
De geheimen van space clearing
Zou je zelf aan de slag willen gaan met space clearing en je verder verdiepen in alle mogelijkheden om je huis energetisch te reinigen? Dan vind je dat allemaal in De geheimen van space clearing van Denise Linn. Leer energetisch te reinigen door middel van traditionele ceremonies en moderne technieken. Iedere ruimte transformeert met behulp van feng shui, opruimen, gebed, kristallen, essentiële oliën, mystieke mudra’s, wijwater, pendels en meer.
Meer lezen over Feng Shui in de slaapkamer of in huis?
Feng shui in de slaapkamer: vijf stappen om een oase van rust te maken (voor een betere nachtrust!)
Zo weerspiegelt je huis jouw gezondheid: tips van een Feng Shui expert
Harmonieus en gezond leven: Feng Shui in je eigen woning
Tags: Feng Shui, frustratie, huis, ontspanning, slaapkamer, tips, ziel
Geplaatst: 21 juli 2017
Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven
We zijn zo bezig met ons aan te passen aan alles en iedereen om ons heen dat het weleens moeilijk is om je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Je hebt het jezelf aangeleerd en het is door opvoeding en de maatschappij en omdat jij je verantwoordelijk voelt. Dat kan mede door je gevoeligheid (empathie) komen of door de situatie waar je in zit, zoals een relatie. Je gaat daardoor ook hetzelfde verwachten. Of je het nu bewust of onbewust doet, dat doet er niet toe. Wat er wel toe doet, is dat je verwachtingen krijgt van elkaar en je de verantwoordelijkheid op dat moment bij de ander neerlegt. Maar als je alle macht uit handen geeft en niet de verantwoording voor jezelf en je eigen leven neemt, loop je geheid een keer tegen de lamp. Niemand anders kan verantwoordelijk zijn voor jouw geluk! Niemand anders dan jijzelf! Ga daar nog maar eens een paar keer op kauwen en herkauwen.
We zijn zo bezig met de verantwoording bij een ander neer te leggen dat het wel een hele zware taak gaat worden dat er überhaupt wel aan die eisen wordt voldaan. Jij mag zelf je hand in eigen boezem steken als het om jouw leven gaat. Maar waar komt dan die drang vandaan om toch elke keer weer die verantwoordelijkheid bij de ander neer te leggen? Hebben we dan niet genoeg aan onszelf? Heeft het met de hoeveelheid zelfliefde te maken? Durven we niet de verantwoordelijkheid bij onszelf neer te leggen door het gebrek aan zelfvertrouwen? Waar ligt het bij jou? Waarom denk jij dat je de verantwoordelijkheid steeds weggeeft? Is het veiligheid? Niet uit je comfortzone durven? Het heeft er natuurlijk allemaal mee te maken, maar wat zijn jouw beweegredenen? Durf je daarnaar te kijken? Durf je daar wel de verantwoordelijkheid voor te nemen, zonder alles te veel te willen analyseren en het accepteren zoals het is. Dat overanalyseren hebben we nu al genoeg in ons leven gedaan en het heeft ons vaak niet veel verder gebracht. Het heeft ons vaak de situaties nog moeilijker doen maken en het probleem in ons hoofd groter gemaakt.
Ga ontdekken
Als we nu eens meer leren luisteren naar wat ons hart te vertellen heeft en stoppen met in ons hoofd alles te gaan analyseren.. Als we nu eens gewoon doen wat ons op dat moment aandient en op dat moment verantwoordelijkheid nemen over datgene waar jij je hoofd over wilt buigen. Welk probleem of uitdaging of dagelijkse gewoonte dat ook is. Kijk eens waar je op dat moment behoefte aan hebt, zonder de verantwoordelijkheid bij iets of iemand anders neer te leggen. Als je de verantwoordelijkheid bij een ander neerlegt, dan kan je een ander laten beslissen over datgene waar “JIJ” mee zit. Dus je geeft je verantwoordelijkheid wederom weg. Of als jij je over iemand voor wie je in relatie bent verantwoordelijk voelt, jij je gaat aanpassen aan diegene zijn of haar behoeftes. En dan doe je dat bijvoorbeeld zonder naar je eigen behoeftes te luisteren, dan geef je ook je verantwoordelijkheid weg. Als jij ergens geen zin in hebt, maar je wilt het omwille van iemand anders een plezier te doen wel doen, dan ben je toch al je eigen verantwoordelijkheid aan het weggeven? En dus je eigen geluk in iemand zijn of haar handen aan het leggen? Niemand kan aan die eisen en verwachtingen voldoen, want niemand is als jij. Jij zelf kent heel goed jouw eigen behoeftes, wat je wel en niet wilt of nodig hebt. Waarom ga je er dan ook niet naar leven? Waarom maak jij het jezelf zo moeilijk? Elk aangeleerd gedrag valt ook weer af te leren, maar het gaat erom of je bereid bent om die verantwoordelijkheid te nemen. Je hebt het uiteindelijk altijd zelf in de hand.
Niet meer aanpassen
In sommige gevallen zal je gerust een compromis mogen sluiten met een ander, maar heb het erover en blijf met elkaar communiceren wat ieders behoeftes zijn. En geef elkaar de ruimte om behalve samen genieten ook zelf te genieten en soms dingen voor jezelf te doen, om jezelf te ontdekken en je eigen behoeftes te erkennen. Je bent het niet verplicht aan elkaar om altijd maar te doen wat je altijd al deed, en om altijd maar alles samen te doen. Juist die momenten dat je alleen bent, kan je weer tot jezelf komen. Juist die momenten waarop je zelf verantwoordelijkheid neemt, zijn krachtig. En juist die momenten zorgen ervoor dat jij weer lekker in je vel komt te zitten en dat is alleen maar ten goede van jezelf en je omgeving. Want jij leeft, zoals jij het nodig hebt en wilt, en neemt totale verantwoordelijkheid over je eigen geluk. Niet meer aanpassen aan elkaar, maar doen waar jij behoefte aan hebt op dat moment. En juist als je dat doet, dan zal de wereld om je heen zich daarop aanpassen en voor je het weet, is het nooit anders geweest. Alleen ben je dan wel gelukkiger met jezelf, en de mensen om je heen ook gelukkiger met jou. En dat wilt toch iedereen? Dus neem jij weer het heft in handen, waardoor je weer in je kracht komt te staan? En neem je weer je eigen keuzes over jouw leven, waardoor jij weer je eigen verantwoordelijkheid neemt?
Love D
Zonder masker
Welke rol speel jij en wie gaat er schuil achter jouw masker? Steeds meer mensen hebben het verlangen om uit dit keurslijf te stappen. Wanneer je niet langer een rol speelt, leer je je echte verhaal kennen. Don Miguel Ruiz geeft je in deze masterclass inzicht in de rollen die je speelt in verschillende situaties en voor verschillende mensen, hoe je uit deze rollen kunt stappen en je authenticiteit kunt terugwinnen.
Tags: aanpassen, ontdekken, verantwoordelijkheid, verwachtingen