Waar ben je naar op zoek?

Inspiratieplatform voor spiritualiteit, gezondheid en bewustwording

Geplaatst: 19 oktober 2017

In contact komen met je gevoel – 3 tips

‘Doe wat goed voelt.’
‘Volg je hart.’
‘Het antwoord zit in jezelf.’

We kennen ze allemaal wel, van die dooddoeners die gesprekspartners je voor de voeten gooien wanneer je kampt met een dilemma. Allemaal leuk, aardig en ongetwijfeld ook goed bedoeld, maar hoe weet je nou wat goed voelt, of wat je hart je ingeeft en hoe maak je onderscheid tussen de stemmen van je hoofd en je hart? Als je dat allemaal al wist, dan was er geen dilemma geweest.

Kortom, vanuit je dilemma kom je tot een nieuwe vraag: hoe maak je contact met jezelf? Helaas is daar geen eenduidig antwoord op. Contact maken met jezelf zit vooral in de eenvoud, maar is daarmee niet perse eenvoudig. Onderstaande drie tips kunnen je helpen om dichterbij jezelf te komen.

3 tips om in contact komen met je gevoel

1. Mediteer met regelmaat

Je hoofd en hart zitten niet altijd op dezelfde lijn en onderscheid maken tussen gedachten en gevoelens kan heel lastig zijn. Gedachten kunnen dominant aanwezig zijn en daardoor je gevoel overschreeuwen. Tijdens een meditatie breng je al je gedachten tot rust. Op het moment dat je meer rust hebt in je hoofd, is het makkelijker om in contact te komen met je gevoel. Er zijn online veel meditaties te vinden die je daarnaast ook heel bewust helpen om in contact te komen met je gevoelens.

2. Maak contact met je lichaam

Door bewust contact te maken met je lichaam, kun je de subtiele signalen van je lichaam makkelijker oppikken. Ongemerkt reageer je fysiek op al je emoties. Neem in een prettige situatie eens de tijd om je bewust te worden van alle fysieke sensaties. Je onderwerpt jezelf als het ware aan een bodyscan, waarin je al je lichaamsdelen ‘scant’. Ditzelfde doe je in een onprettige situatie. Met deze oefening krijg je inzicht in de signalen van je lichaam, je komt meer in contact met jezelf. Daarnaast kun je yoga of tai chi beoefenen, om je nog bewuster te worden van de mogelijkheden van je lichaam en je grenzen.

3. Durf te voelen

Willen voelen en daadwerkelijk voelen zijn twee verschillende dingen. Vaak willen we ons bewust worden van ons gevoel, maar willen we het gevoel niet daadwerkelijk ervaren. Voelen we ons vervelend, dan zijn we geneigd om afleiding te zoeken. Hierdoor ontstaat een onstuimig gevoel; je zit niet lekker in je vel, maar weet niet precies waar dat aan ligt. Voelen en in contact zijn met jezelf, is niet altijd leuk, maar wel heel waardevol. Geef jezelf de ruimte om elk gevoel toe te laten en onderzoek voor jezelf waar je gevoelens vandaan komen. Zo kun je ontdekken waar je plezier aan beleefd en welke ervaringen je energie geven. Ook ga je ontdekken welke ervaringen energie kosten en je een leeg, vermoeid om vervelend gevoel geven.

Embodied spiritualiteit

Embodied spiritualiteit

Door je hart te openen en je lichaam te voelen, ben je in staat om te ontdekken wat jou beweegt en kun je groeien in spiritualiteit en in welzijn. Susan Aposhyan weeft inzichten uit verschillende wetenschappelijke, psychologische en spirituele tradities samen tot een praktisch pad naar belichaamde spiritualiteit. De oefeningen, meditaties, visualisaties en tekeningen helpen je bij het vinden van jouw weg op dit pad.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Tags: , , , ,

Geplaatst: 6 oktober 2017

3 voordelen van een voetenbad

We leven in een maatschappij die 24/7 doorgaat. Tijd nemen voor jezelf is een steeds schaarser goed, tijd is zelf een luxe geworden. Waarom zou jij je kostbare tijd dus willen verspillen aan een voetenbad? Ik deel 3 voordelen van een voetenbad met je.

1 – Je neemt tijd om voor jezelf te zorgen

We zijn vaak geneigd om voor iedereen te zorgen behalve voor onszelf. Wanneer je de zorg hebt voor je kinderen, een partner of misschien zelfs als mantelzorger, geef je veel van je energie weg aan anderen.

Door wekelijks een afspraak met jezelf te plannen en tijd te nemen om te genieten van een voetenbad, geef je jezelf een cadeau. Je zorgt even niet voor anderen, maar voor jezelf. En in plaats van rond te rennen, gun je je voeten even rust en aandacht.

2 – Je voeten verzorgen is belangrijk

Vaak zijn je voeten het laatste waar je aandacht aan geeft. Het grootste gedeelte van het jaar zitten je voeten weggestopt in sokken en dichte schoenen. Je”ziet” ze pas echt weer in de lente/zomertijd wanneer je open schoenen aantrekt.

Een voetenbad is een geweldige manier om je voeten te verzorgen en heerlijk zacht te maken. Daarnaast is een voetenbad ook een goede manier om de spanning en de vermoeidheid uit je voeten los laten.

3 – Het bevordert je gezondheid

Een voetenbad kan, afhankelijk van wat je toevoegt, een geweldige boost geven aan je gezondheid! Je kunt een detox voetenbad maken, een voeentbad dat je helpt beter te ontspannen of een die helpt om een ontsteking uit je teen of voet te helpen opruimen. Er zijn eindeloze mogelijkheden om een voetenbad te maken dat perfect kan aansluiten bij wat jij en je voeten nodig hebben.

Tips voor een ontspannen voetenbad

  1. Ga niet in een schoonmaakmiddel zitten met je voeten. Chloor, Dettol, Soda en afwasmiddelen zijn niet geschikt voor je voeten. Gebruik liever een badbruisbal of een geschikt voetenbadzout dat je lekker vindt.
  2. 5 tot 10 minuten is lang genoeg voor een voetenbad. Langer in een voetenbad blijven, zorgt ervoor dat je huid verweekt en dan is de kans op wondjes of infecties groter.
  3. Droog je voeten goed af, zeker tussen de tenen.

Gun jezelf tijd en aandacht en neem eens een heerlijk luxe voetenbad. Enjoy!


Tags: , ,

Geplaatst:

Een onbestemd gevoel

Je kent het wel: je zit te mijmeren over wat je verder wil in je leven en je weet niet waar je moet beginnen. Diep van binnen weet je dat je iets nieuws wilt. Je wil weg uit het leven dat je nu leidt en op ontdekkingsreis gaan, maar hoe en waar naartoe? Het is lastig als je keuzes moet maken in je leven, zeker als je iets altijd op een bepaalde manier hebt gedaan en je nu uit die comfortzone moet stappen. Het zit er zo in gebakken, dat een deel van je niet eens stappen wil ondernemen. Alles is toch goed zo?

Nee, niet alles is goed, anders had je het bewuste onbestemde gevoel niet. Dan zat je niet te dagdromen over dat andere leven waar je zo naar verlangt. Je hebt geen overzicht over het grotere geheel als je veel in je hoofd zit, je hoofd met z’n oude conditioneringen. Er zijn toch beren op de weg. Maar is dat wel zo? Of heb je nooit onderzoek gedaan naar die andere wegen? Heb je nooit andere dingen geprobeerd?

Die andere weg

Die hele andere weg inslaan, waar jij altijd al nieuwsgierig naar was. Die weg die je nooit gevolgd hebt, vanwege de mening van anderen of angst. Het valt ook niet mee, dat zal je mij ook niet horen zeggen. Maar er is altijd een opening als we bereid zijn die te zien, en als we bereid zijn stappen te ondernemen naar een nieuw leven. Waarom zouden we in het oude vertrouwde willen blijven als we een hele wereld hebben om te ontdekken? Alle mooie connecties die je kan maken en de levenslessen die je op een leuke en speelse manier kan ontdekken.

Wat zorgt ervoor dat je niet eens de moeite doet om uit die bubbel te stappen en die dingen te doen waar je zo’n grote ontwikkeling door kan maken en waar je zo van kan groeien? We blijven te vaak in de zekerheid van het leven hangen en zien teveel beren op de weg. We zijn vergeten dat het leven overloopt van de mogelijkheden, als je maar bereid bent om ze te zien. Te veel en te vaak zitten we in ons hoofd en volgen niet meer ons hart. Het hart wat zo goed weet hoe het jou gelukkig kan maken.

Besef je keuzes

Het heeft natuurlijk ook wat bewustwording nodig om te weten waar je gevoelens vandaan komen en wat je ermee kunt doen. Je hebt een onderliggend gevoel, maar je kan het niet plaatsen omdat je je leven altijd op een bepaalde manier leidt. Maar probeer je eens bewust te worden van je gevoelens en gedachten. Probeer eens naar je hart te luisteren, door je verstand uit te schakelen. Schrijf eens op wat jou allemaal gelukkig maakt, en ga eens kijken wat je eraan kunt doen om een aantal van die wensen waar te maken. Als je elke keer een stapje doet en die dingen doet waar je naar verlangt of die dingen doet waar je bang voor bent, dan kom je steeds dichterbij dat onbestemde gevoel.

Stapje voor stapje haal je jezelf uit je comfortzone, wat jou weer inspireert om verder te gaan. Want je ziet dat je het aankan, en je ziet dat er mogelijkheden zijn. Zoek iemand op die jou inspireert en ga die persoon volgen. Laat je inspireren om ook te doen wat jou naar zo’n positie kan brengen. Stapje voor stapje…en laat je niet intimideren, want diegene heeft ook deze stappen moeten ondernemen om daar te komen waar diegene nu is.

Social media

We zijn verkeerd gaan kijken naar wat sociale media doen en we zijn alles eromheen ook verkeerd gaan bekijken. Vaak zijn we jaloers geworden op de mensen jou kunnen inspireren. We verlangen ook naar dat leven: vanachter ons computerscherm kijken we met wellust naar degenen die het wel bereikt hebben. We veroordelen onszelf dat wij dit niet hebben bereikt of kunnen bereiken. Maar daarbij vergeten we dat wij dezelfde kwaliteiten bezitten die ons verder brengen als we verder durven te kijken dan onze vertrouwde comfortzone. Als we maar beseffen dat we zelf alles in de hand hebben en zelf keuzes kunnen maken in ons leven. Door steeds maar weer bewust te zijn en blijven van onszelf en de keuzes die we elke keer maken.

Het roer om

Ga staan voor jezelf en gooi het roer om als je dat wilt. Stap in dat nieuwe leven als je daarnaar verlangt. Niemand heeft jou verteld dat je hier moet blijven. Niemand heeft gezegd dat je moet blijven zoals je bent. Jij kan 180 graden veranderen als je dat wilt. Iedereen om je heen kan er een mening over hebben en jij zou daar echt niks om hoeven en willen geven, want het is jouw pad. Jouw leven. In dit leven kan jij jou leven leiden zoals jij dat wilt, zonder dat iemand jou iets oplegt.

Laat je inspireren en inspireer anderen. Maak bewuste keuzes die jou verder helpen, en volg niet zonder nadenken wat de rest van de maatschappij doet. Stap uit die rol en wordt in plaats van een volger een leider. Zekerheid is er niet, zekerheid bestaat niet, zekerheid is een illusie.

Het is jouw pad, en die van jou alleen. Jij bepaalt jouw geluk en niemand anders. Jij maakt zelf al je keuzes in het leven, alleen jij. Dus wees je eigen inspiratie en ga ervoor. Wat het ook is, groot of klein, begin ergens en ga op zoek naar dat onbestemde gevoel binnen in jou. Ga leven zonder opgelegde regels en volg je hart.

Love D

De wijsheid van het niet weten

De wijsheid van het niet weten

In ‘De wijsheid van het niet-weten’ verkent Estelle Frankel alle aspecten van het niet-weten. Soms is het niet-weten (het onbekende) een bron van angst en onzekerheid. Maar het kan ook het startpunt zijn van spirituele groei, avontuur en transformatie. Hoe we ons verhouden tot het onbekende is een belangrijk onderdeel van alle persoonlijke groei en heling.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Tags: , , , , , , ,

Geplaatst:

De weg naar hoger bewustzijn

We zitten allemaal in een stroomversnelling naar een hoger bewustzijn en soms moet je even op adem komen om te kijken en voelen wat er allemaal om je heen gebeurt. Deels kan je boos worden door wat er allemaal op de wereld gaande is en deels beginnen puzzelstukjes in elkaar te vallen. Weer een ander deel kan meer vertrouwen krijgen. Het hangt er helemaal vanaf op welk bewustzijnsniveau je momenteel zit. Hoe meer je er mee bezig bent, hoe meer je leert en hoe bewuster je wordt. De term “wakker worden” wordt hierin ook wel gebruikt.

We gaan zien hoe de wereld werkelijk in elkaar steekt en we gaan deels in verzet. Maar als je verder in hoger bewustzijn komt, zul je ook merken dat je zelf alles in de hand hebt. Je kunt de wereld veranderen. Dit kan alleen al door jouw vibratie/frequentie/bewustzijn te veranderen. Je zal misschien wel denken: ‘hè, wat een gekke gedachten allemaal.’ Maar uiteindelijk kom je op het punt waarin je verschillende lagen hebt verwerkt. Die hielden jou in slaap. Door je ontwakingsproces zul je vanzelf merken hoe de wereld werkelijk in elkaar steekt. En dat alles een illusie is.

Zelf heb ik ook op dat punt gestaan waarin ik het vreemd vond dat mensen zeiden dat alles een illusie is. Geloof me, als je bezig bent met ontwaken, zul je merken hoe de ‘werkelijkheid’ in elkaar steekt. Dan zul je merken dat alles er niet zo toe doet, want jij creëert zelf jouw werkelijkheid. Ook jouw zorgen en drama, en het pad dat je volgt. Maar voor nu is het alleen maar belangrijk dat je ‘wakker’ bent of wordt voor alles wat er gaande is in de wereld. Dat je beseft dat het zo niet langer kan gaan.

Wij kunnen verandering brengen, wij kunnen de wereld veranderen door te beginnen bij onszelf. Wij kunnen een mooier leven krijgen, door eerst te beginnen te vertrouwen. Door in liefde te geloven en vooral positief te worden en/of blijven. Daar liggen de eerste sleutels, de rest volgt vanzelf wanneer je er klaar voor bent.

Onthechten

Op het pad van bewustwording zul je merken dat je anders gaat denken en doen en geloven. Niet iedereen zal met jou mee kunnen of willen gaan. Niet iedereen zal jou begrijpen, of zelfs denken dat je gek aan het worden bent. Maar niets is minder waar en je mag vertrouwen op het proces. Je gaat mensen verliezen, maar er komen andere mensen voor terug. Je gaat geen aansluiting meer vinden bij de mensen en situaties waar je al jaren mee vertrouwd bent geraakt en je gaat je eigen pad volgen. Een enkeling zal je nog kunnen bijhouden, maar als je eenmaal die diepte van bewustzijn in gaat, is er geen weg terug.

De weg naar onthechting is begonnen en je gaat een nieuwe wereld tegemoet. Blijf vertrouwen hebben in het proces, ook al val je weleens terug in het oude denken en oude patronen. Tijdens dit hele proces zul je steeds bewuster worden van jezelf en de levenslessen die jou veranderd hebben en jou wakker maken. Je gaat helen en helen kan pijnlijk zijn, maar ook dat gaat voorbij. Alles is goed en zal het ook altijd zijn, als je maar blijft vertrouwen. Aan het einde van de rit zal alles duidelijk worden en zijn. En dan doet niks er meer toe, want het is goed zoals het is.

Namaste

Love D

Gids voor spiritueel ontwaken

Gids voor spiritueel ontwaken

Mary Mueller Shutan schreef met haar Gids voor spiritueel ontwaken een onmisbaar boek voor iedereen die zich op dit pad van ontwaken bevindt. Wanneer je begint met ontwaken komen je onverwerkte emoties en ervaringen vanaf je geboorte tot waar je in het huidige moment bent naar boven. Dankzij het ontwakingsproces kun je eindelijk het pad van verlichting en vrijheid bewandelen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:


Tags: , , , , , ,

Geplaatst: 5 oktober 2017

Loskomen van gevoelens en gedachten

Onze persoonlijkheid is onderdeel van een veel groter geheel van wie we zijn. We noemen dat grotere geheel bijvoorbeeld onze ziel of ons wezen of ons hogere Zelf.

Dat je onderdeel bent van een groter geheel wordt vaak vergeten. Zeker als je je in bezit laat nemen door dwingende gedachten en heftige emoties. Dan beperk je je bewustzijn tot de grenzen van je persoonlijkheid en vergeet je dat je méér bent dan dat.

Natuurlijk ervaar je het leven als mens met al je zintuigen en word je gaandeweg gepokt, gemazeld en gelouterd, maar dat wil niet zeggen dat je enkel bent wat je ervaart aan gevoelens en gedachten.

Emoties, gevoelens en gedachten

Belangrijk hierbij is om eerst kort het verschil tussen emotie en gevoel aan te geven.

Het woord emotie stamt uit het Latijn: ’emovere’ betekent ‘in beweging brengen’. Een emotie brengt je in beweging door een ervaring. Een emotie is een instinctieve en niet-rationele reactie op een gebeurtenis van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan een schrikreactie bij gevaar met fysieke gewaarwordingen zoals een bonzend hart, kippenvel en een verhoogd adrenalinepeil. Je hebt er geen invloed op, het overkomt je; je reageert er onwillekeurig lichamelijk op.

Emoties kunnen we zien als energie in beweging. De emotie zelf houdt maar kort aan, misschien hooguit een paar minuten. Emoties stromen, ze kunnen in en uit je lichaam stromen. Ze kunnen dus opkomen, ervaren worden en weer wegvloeien.

Houd je de energie van een emotie vast in je denken of in je lichaam, dan gaat het daar een eigen leven leiden. We gaan bijvoorbeeld over de emotie nadenken en maken er eigen plaatjes en verhalen bij. De primaire emotie wordt dan secundair en je creëert daarmee je eigen drama. De oorspronkelijke primaire emotie wordt tot een verhaal gemaakt met bijbehorende gevoelens.

Bijvoorbeeld als je geraakt wordt door een onprettige opmerking van een ander. Je gaat misschien zweten, je hart bonst harder, je voelt tranen, je krijgt een beetje buikpijn. Als de energie kan stromen kan het ook weer weg gaan. Dat gebeurt niet als je over het voorval blijft nadenken, als je bedenkt hoe terecht of hoe onredelijk de opmerking was. Je wordt alsnog boos of nog verdrietiger en haalt er allerlei andere ervaringen en gedachten bij.

Voor je het weet is de opmerking geworden tot een groter probleem waar je wakker van ligt of waar je overstuur van blijft.

Als je het verhaal lang genoeg in stand houdt, kunnen de gevoelens ook denkbeelden worden. Een denkbeeld is een beeld (of een plaatje) dat we hebben van onszelf waardoor we denken dat we zo zijn. Dan wordt de onprettige opmerking in het voorbeeld een deel van jezelf: je denkt ook dat je zo bent.

Je bent niet je gevoelens en gedachten, je hébt ze!

Emoties overkomen je, ze bewegen je, ze stromen in en uit je. Gevoelens en gedachten daarentegen kun je wel leren beheren.

Vergeten wordt vaak dat we gevoelens en gedachten hebben en dat we ze niet zijn. Bijna iedereen identificeert zich weleens met zijn gedachten of gevoelens. We blijven boos en verdrietig over bepaalde gebeurtenissen of we draaien ons vast in piekergedachten. Dat doen we ook met prettige emoties trouwens.

Het heeft geen zin gevoelens en gedachten te onderdrukken. We kunnen leren om ze te laten bestaan en er toch niet in op te gaan.

Oefening in loskomen van de identificatie met gevoelens en gedachten

Een oefening die ik vrij vaak met mensen doe rondom dit thema is de volgende.

Pak een kussen of poefje en klem dit tegen je aan op borst-of buikhoogte, houd het stevig vast. Ga met beide voeten (liefst zonder schoenen) stevig op de grond staan. Voel je voeten op de grond, voel de vloer tegen je voetzolen. Richt je aandacht op je buikademhaling.

Je brengt vervolgens je gedachte of je gevoel naar voren waar je graag los van wilt komen. Je realiseert je dat je deze gedachte of dit gevoel hébt en niet bént. Zo gauw je je dat realiseert, heb je al een piepklein beetje ruimte gemaakt tussen jou en het gevoel/de gedachte, want er is nu in ieder geval een ander perspectief bijgekomen, namelijk een deel van jou dat kan schouwen.

Stel je voor dat je gedachte of het gevoel is als het kussentje wat je in je armen hebt. Je hebt het stevig vast, maar je bént het niet. Voel hoe je je met dit gevoel of deze gedachte hebt verbonden, misschien zelfs geïdentificeerd.

Realiseer je nu dat wat je vasthoudt, je ook neer kunt leggen. Leg vervolgens het kussentje voor je op de grond neer en doe een flinke stap achteruit. Hoe voelt dat? Voel je meer ruimte ontstaan?

Zet net zoveel stappen achteruit als nodig is om los te komen van het gevoel of de gedachte. Soms draaien mensen zelfs om en gaan met hun rug naar het kussentje staan en voelen zo meer ruimte ontstaan. Voel wat voor jou het beste is.

De bedoeling is dat je genoeg ruimte voelt ontstaan tussen jou en de gedachte of het gevoel zo dat het je niet meer in bezit neemt en met jou op de loop gaat. Jíj loopt ervan weg!

Probeer het zelf maar eens een keer uit met een gevoel of gedachte waar je los van wilt komen.

Hartelijke groet,
Patricia Akkermans
Dit artikel is eerder gepubliceerd op Online Magazine Nieuwetijdskind

Embodied spiritualiteit

Embodied spiritualiteit

Door je hart te openen en je lichaam te voelen, ben je in staat om te ontdekken wat jou beweegt en kun je groeien in spiritualiteit en in welzijn. Susan Aposhyan weeft inzichten uit verschillende wetenschappelijke, psychologische en spirituele tradities samen tot een praktisch pad naar belichaamde spiritualiteit. De oefeningen, meditaties, visualisaties en tekeningen helpen je bij het vinden van jouw weg op dit pad.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Tags: , , , ,

Geplaatst: 3 oktober 2017

5 signalen dat je gekaapt bent door je reptielenbrein

Wie net als ik een burn-out achter de rug heeft, weet hoe je als het ware gekaapt kunt worden door de stresshormonen die door je bloedbaan racen. Hoe langer de overname door je reptielenbrein duurt, hoe schadelijker het is en hoe meer controleverlies je ervaart. Zelfs jaren na mijn burn-out blijft de snelheid van dit proces mij beangstigen.

Zo zat ik de voorbije twee weken in een vicieuze cirkel van ‘stress – slecht slapen – bezorgdheid (omdat ik weet hoe belangrijk een goede nachtrust voor mij is) – nog meer stress – nog slechter slapen…’ Ik besefte plots dat ik volledig opereerde vanuit mijn reptielenbrein en dat merkte ik aan volgende signalen:

1 Lichaamssignalen

Mijn lichaam was in verhoogde staat van paraatheid, het stond in ‘Fight of Flight‘ modus. Bij mij uitte zich dit onmiddellijk in hartkloppingen en spijsverteringsproblemen (lees: darmen in de knoop). In mijn boek ‘Burn-out het begin van verandering‘ kan je in het hoofdstuk over het stressmechanisme nog meer lichaamssignalen vinden.

2 Concentratieproblemen

Ik was er helemaal niet bij, leek afwezig te zijn in mijn hoofd, kon me niet focussen. Zo miste ik een paar keer de afslag waardoor ik kilometers moest omrijden, stond ik op het verkeerde adres voor een afspraak en moest ik de pagina’s uit een interessant boek meermaals herlezen omdat de boodschap niet tot mij doordrong.

3 Geen kwalitatieve slaap

Hoe moe ik ook was, ik kon geen diepe slaap vatten. Ik sliep wel, maar heel oppervlakkig en bij het minste geluidje schoot ik wakker en ging mijn hart als een malle tekeer. Het reptielenbrein is nu eenmaal gericht op gevaar. Wanneer er in de tijd van onze voorouders een beer rond het kamp dwaalde, was het immers niet verstandig om in een diepe slaap te vallen, dat zou je wel eens met je leven kunnen bekopen.

4 Emotionaliteit

De tranen schoten bij het minste in mijn ogen, ik werd buiten proportie emotioneel geraakt. Zelfs positieve boodschappen die ik hoorde op de radio, ontroerden mij zo dat ik ervan moest huilen. Je hormonen worden nu eenmaal grondig door elkaar geschud.

5 Negatief denkpatroon

Alles op mezelf betrekken, niet kunnen relativeren. Een vriendin die niet geantwoord had op een bericht (wat niets ongebruikelijk is, ook ik vergeet dit vaak) was voldoende om een mallemolen van negatieve gedachten op gang te brengen. Ook veel sneller dingen persoonlijk nemen en of in de verdediging schieten of mezelf opzadelen met schudgevoelens.

Daarnaast maakte ik me ook zorgen over de toekomst en mezelf en alles wat ik aan het doen.

Alarmbellen

“Ding, ding, ding…!!!” De alarmbellen klonken luid. Maar weten dat je reptielenbrein achter het stuur staat is één ding, terug vanuit het ‘mensenbrein’ gaan opereren is iets anders. Dit is wat mij heeft geholpen weer om te schakelen:

Extra rust

Ook al waren mijn rustmomenten niet kwalitatief, ik bleef ze toch voldoende inlassen. Ook al sliep ik slechts enkele uren, ik zorgde wel dat ik 8 uren in mijn bed spendeerde.

Ondersteunende supplementen

Ik nam natuurlijke supplementen in die mij, maar vooral mijn bijnieren en zenuwstelsel, ondersteuning boden in het omgaan met stress. Je drogist, dokter of apotheker kan je hier het best in adviseren.

De natuur in

Hoe verleidelijk het ook was om in mijn zetel te blijven liggen wegens de vermoeidheid en het grillige herfstweer. Ik dwong mezelf om naar buiten te gaan, ik maakte een stevige wandeling in het park en reed na het werk naar zee voor een korte surfsessie. Open landschappen met vergezichten zijn bijzonder goed om je zintuigen weer tot rust te brengen (een belangrijk onderdeel van oceaantherapie).

Meditatie/relaxatie

Ondanks dat ik er echt geen zin in had, zette ik mijn dagelijkse meditaties voort. Het was moeilijker om mezelf te ontspannen maar het hielp wel. Ik liet mezelf masseren en kwam tot rust tijdens een sessie holistic pulsing. Een nieuwe ontdekking die ik iedereen kan aanraden.

Inpraten op mezelf

De wanhoop nabij deed ik dit voor het eerst. Gezien het reptielenbrein gelooft dat je in een onveilige situatie zit, dat je leven in gevaar is, ging ik er als volgt tegen praten: “Het is oké, we zijn veilig, het is hier te vertrouwen, je mag loslaten…” wonder boven wonder heeft dit echt geholpen.

Ook op zoek naar minder stress en meer zin? Schrijf je in op mijn inspiratiebrief!


Tags: , ,
Winkelwagen
Je winkelwagen is leegTerug naar winkel