Inspiratieplatform voor spiritualiteit, gezondheid en bewustwording
Geplaatst: 30 januari 2018
Wat komen we doen op aarde? Levensles 10: Vertrouwen
Geschrokken keek ze me aan: ‘Ja maar dat kan ik helemaal niet! Hoe moet ik dat in hemelsnaam doen, vertrouwen op mezelf?!’ Madeleine had net ontdekt dat ze in dit leven met de levensles Vertrouwen werkte. Alleen al bij de gedachte dat ze mag leren zichzelf te gaan vertrouwen, raakte ze in paniek.
Wat doe ik hier op aarde? Wat is de zin van mijn leven? Weet jij het?
In dit artikel, dat onderdeel uit maakt van een reeks van 12 artikelen, wordt les 10 besproken uit de levenslessentheorie*. Levensles 10 gaat over Vertrouwen. De vorige les gemist? Les hier les 9 over liefde.
Schuldgevoelens versus pijn voelen
Veel mensen die in hun leven werken aan de levensles Vertrouwen hebben in hun jeugd ervaren hoe anderen niet te vertrouwen waren. Seksueel misbruik, mishandeling of emotionele verwaarlozing zijn ervaringen waardoor de levensles Vertrouwen in het leven geactiveerd wordt. Het kind leert al op heel jonge leeftijd dat anderen niet te vertrouwen zijn. Hoewel de uitnodiging in deze levenservaringen erin ligt om vooral jezelf wel te gaan vertrouwen, is het kind daarvoor te klein en te diep gekwetst. Wat vaak gebeurt, is dat ze liever zichzelf de schuld geven van bepaalde misstanden, dan dat ze een wijzende vinger naar de dader richten. Dit gebeurt om gevoelens van onmacht te vermijden.
Veelal voelen we ons (onbewust) liever schuldig, dan onmachtig. Onmacht brengt ons weer terug in overweldigende gevoelens van wanhoop, radeloosheid en paniek. Schuldgevoelens spelen zich vooral af in het hoofd, in de vorm van gedachten, zoals ‘had ik maar,’ en ‘wat als’ gedachten. Dan lijkt het er misschien op dat je meer controle hebt, maar helaas ondermijnen deze kwellende gedachten zeer je vertrouwen. Ze nodigen je uit om te zakken naar de pijn die eronder ligt. Die pijn is namelijk – wanneer doorvoeld – los te laten. Schuldgevoelens daarentegen kunnen ons levenslang gevangen houden.
Kijk uit voor de zichzelf vervullende voorspelling
Wanneer je met deze levensles werkt, zal je merken dat je in je leven een rode draad kunt ontdekken: je bevindt je steeds in onveilige situaties en trekt die mensen aan die niet te vertrouwen zijn. Je wordt regelmatig bedrogen; keer op keer spiegelt de buitenwereld jouw levensles. In plaats van in een slachtofferrol te belanden over die zoveelste geliefde die vreemd gegaan is, kun je beter je aandacht naar jezelf verleggen. Blijkbaar werk je met de levensles vertrouwen; wat kun je doen om jezelf meer te gaan vertrouwen?
Hoe leer je jezelf meer te vertrouwen?
Bewustwording dat je jezelf en de buitenwereld wantrouwt is stap 1. Stap 2 is dat je het contact wat je met jezelf hebt, gaat verstevigen. Dit doe je door je aandacht naar binnen te verleggen. Wanneer je je aandacht verlegt van het hoofd naar het hart, gaat je vertrouwen langzaam maar zeker meer stromen. Als je meer ruimte voor je gevoelens maakt en daarnaar handelt, ga je een innerlijk richtingsgevoel ontwikkelen.
Het hoofd kan je zeer afleiden van jezelf. Het hart daarentegen geeft duidelijke en eenduidige boodschappen af: iets voelt goed of niet; het is dus een ‘ja’ of ‘nee’. Daarnaar luisteren en deze signalen respecteren, is hoe vertrouwen in jezelf zich kan herstellen. In vervolg hierop zal ook de buitenwereld je andere levenservaringen gaan voorspiegelen.
Zelfvertrouwen ontwikkelen
Zelfvertrouwen ontwikkelen is niet veel meer dan het leren ‘op jezelf te vertrouwen’. Dit is dus een naar binnen gekeerd proces wat zich uiteindelijk in de buitenwereld zal gaan laten zien. Jezelf respecteren en naar jezelf luisteren zijn hier belangrijke pijlers in. Voel eens goed na of jij echt vanavond wel wil afspreken met die vriend? Voelt het contact wat je met hem hebt nog goed? Moet je de confrontatie aangaan en zeggen wat je hem eigenlijk te zeggen hebt?
Dit is een klein voorbeeld om aan te geven hoe je handelt als je het hebt over zelfrespect. Het is een weg waarin je eerlijkheid naar jezelf vooropstelt. Dat is niet altijd makkelijk, het zorgt er namelijk voor dat je soms de confrontatie aan zal moeten gaan. Voor mensen die werken met deze levensles is het echter van groot belang dat ze dit gaan doen. Door het toe-eigenen van hun kracht, werken ze aan hun zelfvertrouwen. Zie iedere confrontatie dus als een plusje op je emotionele bankrekening!
Vertrouwen in het leven ontwikkelen
Naast het leren vertrouwen van jezelf, gaat het er in deze levensles ook over om het vertrouwen in het leven te herstellen. Alles wat je meemaakt in dit leven is niet voor niets. Iedere pijnlijke ervaring heeft zo zijn (goddelijke) doel. Toen jij als ziel optekende om weer naar de aarde te gaan, besloot je dat dit jouw pad zou zijn voor deze incarnatie. Het leven reikt je steeds, – iedere pijnlijke gebeurtenis weer – een uitnodigende hand aan; pak deze en word je bewust waar het allemaal over gaat.
Het meester maken van deze levensles
Je hebt deze les meester gemaakt, wanneer je ongeacht wat een ander vindt of doet, je trouw blijft aan jezelf. Trouw aan je gevoel en de kracht die hierin schuilt je toe-eigent. Wanneer we leren vertrouwen, durven we kwetsbaar te zijn. Kwetsbaarheid is de bron van onze grootste kracht. Vanuit een open hart is ons energieveld ruimer en stabieler. Zo vangen we makkelijker de klappen van het leven op. Negatieve ervaringen zullen ons dus minder raken.
Het is een misvatting te denken dat je je kunt beschermen tegen pijnlijke levenservaringen door je hart te sluiten. Niet alleen ervaar je de pijn die een gesloten hart je oplevert, ook raken de dingen je veel harder, simpelweg omdat ze geen ruimte hebben om weer weg te gaan. Met een open hart voel je alles en in dat voelen zit de heling. Alles wat we niet willen voelen, blijft en komt in je schaduwzijde terecht, waardoor het ondermijnend wordt. Met een open hart sta je daarentegen in je kracht en ben je veel beter in staat het leven te leven.
Zo binnen, zo buiten; zo in het klein, zo in het groot: natuurlijk gaat je leven er anders uitzien als jij hier echt dagelijks mee aan de slag gaat. Oplichters en bedriegers voelen (onbewust) haarfijn aan dat er met jou niet te sollen valt en lopen graag een blokje om. Hoe mooi is dat?!
Ik wens je een vreugdevolle reis toe!
Irene Verweij
*Deze indeling is gebaseerd op het werk van S. Rother. Beeld: Photo by Victoria Bilsborough on Unsplash
Gids voor oude zielen
Ben je een oude ziel? Dan is Gids voor oude zielen van Ainslie MacLeod onmisbaar voor jou. Zonder te weten waar je bent geweest, kun je nooit echt weten waar je naartoe gaat. Het begrijpen van de reis van je ziel helpt je hierbij en dit boek ondersteunt daarin met unieke inzichten en oefeningen.
Tags: licht, lichtwerker, vertouwen, ziel, zielenreis, zingeving
Geplaatst: 26 januari 2018
4 x inspirerende podcasts
Laat je onderweg, tijdens het huishouden of rustig op de bank inspireren door deze Nederlandstalige podcasts*. We gingen voor jou op zoek naar inspirerende podcasts die vertellen over echte mensen. Voor advies over vertalings- en bindingsangst luister je naar Lieve Hannah, voor verhalen over mensen die tegen het leven aanliepen en in hun discomfort zone terecht kwamen waar groei lach luister je naar Discomfortzone. Luchtige verhalen die bijna broodje aap lijken in Echt gebeurd en tot slot de diepgaande gesprekken van Patrick Kicken met zijn gasten in Leven zonder stress.
Welke ga jij als eerst beluisteren?
1 Lieve Hannah
In Lieve Hannah beantwoordt auteur en therapeut Hannah Cuppen – bekend van de bestseller Liefdesbang – brieven over de liefde. Met hulp van Rachel van de Pol, die tientallen experts op het gebied van zelfontwikkeling interviewde, legt Cuppen glashelder uit welke diepere gevoelens schuil kunnen gaan onder het verlangen naar een onbeschikbare partner of juist het wegduwen van naasten. Luister hier naar Lieve Hannah.
2 Discomfort Zone
Discomfort Zone is dé podcast over zingeving voor de nuchtere luisteraar. Iedere aflevering begint op een keerpunt in het leven van een gast, zo’n ongemakkelijk moment waarvan je denkt: Hoe ben ik hier in hemelsnaam beland? Journalist en auteur Rachel van de Pol gaat op zeer persoonlijke wijze in gesprek met gasten over de lessen en inzichten die vanuit dat ongemak werden gevonden. Een spirituele zoektocht ontstaat niet uit het niets. Achter alle ‘zweverige’ gekte schuilen menselijke verhalen die gaan over de ups en downs van het echte leven. Luister hier naar Discomfortzone.
3 Echt Gebeurd
Bij Echt Gebeurd vertellen vertellen mensen op een klein podium mooie, bijzondere of grappige verhalen over wat ze zelf hebben meegemaakt. Extra leuk: een keer per maand leest iemand voor uit zijn of haar puberdagboek. Zolang mensen kunnen praten, vertellen ze elkaar verhalen, en in die zin is Echt Gebeurd verre van nieuw. Wat wel nieuw is, is dat we, omringd door tv, telefoon, internet, radio, en film ontwend zijn om gewoon te luisteren naar iemand die gewoon een verhaal vertelt. Met deze podcast kun je weer terug naar het luisteren naar persoonlijke verhalen. Luister hier naar Echt Gebeurd.
4 Leven zonder stress
Voor inspiratie over spiritualiteit, relaties en gezondheid is dit misschien wel jouw station. De kern van de serie is: Komt alle stress en lijden van de mens voort uit het hardnekkige idee een afgescheiden individu te zijn, met een vrije wil? Deze podcastserie gaat in op onderwerpen als ‘Waarom spiritualiteit gelukkig maakt’, ‘Seks, relaties, daten en liefde’, meditatie, astrologie, angst en onveiligheid, emoties en meer. Luister hier naar Leven zonder stress.
Wat is jouw favoriete podcast? Wat missen we nog in het lijstje?
*Wat zijn podcasts?
Wanneer je er nog niet bekend mee bent: een podcast is als een radioprogramma dat je luistert op je eigen tijd en is helemaal gratis. Je kunt je bijvoorbeeld abonneren op je favoriete programma’s, die in de wachtrij komen te staan in jouw app of programma. Je kunt een app op je telefoon of tablet zetten, of via je computer luisteren. Alles wat je nodig hebt, is je apparaat, geluid of oortjes, en je kunt aan de slag!
Tags: audioboek, inspiratie, luisterboek, luisteren, podcast
Geplaatst: 25 januari 2018
10 x inspirerende films voor een avondje thuis
Zin om lui op de bank een filmpje te pakken die je lachend wegkijkt en waarbij je je verstand op 0 kan zetten? Of heb je meer behoefte aan een film die je bijblijft, die je net kan vertellen wat je moet horen? Inspirerende films komen in alle vormen en maten en ik heb er 10 uitgekozen die vermaak én inspiratie garanderen. Films van de vorige jaren die je echt nog moet zien maar waar je misschien nog niet aan toegekomen bent, maar ook oude klassiekers waarvoor je nog een excuus nodig had om hem opnieuw te kijken.
1. The Help (2011)
The Help is een inspirerend, moedig en krachtig verhaal over zeer verschillende, bijzondere vrouwen in het zuiden van de VS in de jaren zestig. Ze vormen een onwaarschijnlijke vriendschap terwijl ze bezig zijn met een geheim schrijfproject, een project dat tegen de maatschappij indruist en hen allemaal in gevaar brengt. Het is een tijdloos, universeel en triomfantelijk verhaal over het vermogen om verandering tot stand te brengen. Zelfs in zo’n turbulente tijd is er ruimte voor liefde en licht, en het najagen van dromen. Dé film als je inspiratie binnen jezelf wilt vinden, of als je mensen om je heen wilt inspireren.
2. Wild (2014)
Raak geïnspireerd door de mooie wandeling langs de Pacific Crest Trail en het doorzettingsvermogen van een vrouw die zoveel drama achter de rug heeft, dat ze besluit om de tragedie te verruilen voor een rugzak. Ze gaat alleen op pad langs de Pacific Crest Trail om haarzelf te helen. We hebben allemaal wel eens een flinke strandwandeling nodig om ons hoofd te koelen. Deze zijn dan echter geen 4,000 km(!). Flashbacks van haar verleden spoken door haar hoofd, maar door de mensen die ze onderweg vindt leert ze hiermee omgaan. Deze film inspireert je om je verleden te herzien vanuit een ander perspectief en vrede te vinden met misslagen. Of misschien om ook die mooie wandeling door Noord-Amerika te maken, alhoewel dat misschien iets lastiger wordt vanuit Nederland. Maar dat hindert je niet om weg te zwijmelen bij de mooie route.
3. Eat Pray Love (2010)
Misschien cliché: maar als je in een dip zit, een nieuw begin wil maken, of jezelf weer wil herpakken, dan is Eat, Pray, Love perfect. Soms raken we de routebeschrijving kwijt naar onze dromen. Soms moet je lange afstanden afleggen om degene die het dichtste bij je staat beter te leren kennen – jezelf. Dat was het thema van Wild, maar ook van Eat Pray Love. Een film die niet alleen een klassieke feel good– film is, maar die ook nog eens lekker wegkijkt. Raak geïnspireerd door Liz Gilbert, een vrouw die na haar gefaalde huwelijk besluit om rond te reizen om de verborgen delen van haarzelf te vinden, en de schoonheden van de wereld te ontdekken. Gelato in Italië, een retraite in India & innerlijke kracht in Bali. De recepten om de kracht te vinden om verder te gaan na een scheiding of een andere grootse gebeurtenis.
4. Erin Brockovich (2000)
Als je doorzet, kun je bereiken wat je wilt! Dat is de inspirerende boodschap achter dit beroemde verhaal van Erin Brockovich. Ze had een missie, en niks kon haar stoppen om deze missie te volbrengen. Een werkloze alleenstaande moeder, wanhopig op zoek naar een baan, maar nergens wordt ze serieus genomen. Wanneer ze toch een baan krijgt van haar advocaat, onderzoekt ze een casus waarbij een energiebedrijf betrokken is. Ze slaagt er zelfs in om deze neer te halen in een van de grootste rechtszaken in de Amerikaanse geschiedenis. Als zij een rechtszaak kan winnen van een corporatie dat miljoenen achter de hand heeft, dan kan jij ook doen wat je altijd al wilde doen. Een inspirerend verhaal over stappen zetten en resultaten boeken.
5. Little Miss Sunshine (2006)
Ook weleens te horen gekregen dat je simpelweg niet ‘goed genoeg’ was voor iets waar je veel passie voor had? Wees goed genoeg in je eigen ogen, en dan heb je alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Deze film doet je dat lachend realiseren. Een superleuke familiefilm die gaat over een disfunctionele familie die een rondreis maakt door Amerika om hun dochter naar een missverkiezing te brengen. Een film die er vooral is om je te vermaken, maar die zeker een onconventionele inspirerende boodschap met zich meedraagt. Wees trots op jezelf, dan maakt het niet uit wat andere mensen van je denken.
6. Big Fish (2003)
Laat je meevoeren door de magische scènes en sprookjesachtige verhalen van een vader die verbinding zoekt met zijn zoon. In Big Fish probeert een jongetje realiteit van fictie te onderscheiden. Zijn vader overlijdt, en hij probeert hem beter te leren kennen omdat hij al drie jaar van zijn vader was vervreemd. De film geeft het mooie weer van verhalen vertellen, van fictie en vertelt een pakkend verhaal over een vader-zoon relatie en wat er overblijft als de verhalen wegvallen.
7. The Blind Side (2009)
De inspirerende kracht van liefde en hoop komen naar voren in deze dramafilm waarin Sandra Bullock een zwerver in huis neemt en hem op weg helpt. Ze zorgt ervoor dat hij alles heeft wat hij nodig heeft om succes te krijgen in wat hij het liefste doet: Amerikaans voetbal. Ze liet hem in zichzelf geloven en uiteindelijk leidde dat tot het waarmaken van zijn droom.
Je kunt de film hier vinden op bol.com, maar op Netflix hebben we hem nog niet gespot!
8. A Walk To Remember (2007)
Heb jij ook iemand die de kracht was achter je succes? Iemand die jou inspireerde toen je nog geen inspiratie in jezelf vond? Landon werd geraakt door Jamie in dit ontroerende liefdesverhaal. De poëtische titel spreekt al boekdelen, maar mooier is het verhaal zelf: Volg je dromen, want je weet nooit hoeveel tijd je hebt om je dromen waar te maken. Daarmee wordt de jonge Jamie geconfronteerd als ze een schokkende diagnose krijgt. Gelukkig heeft ze Landon als haar steun, maar dat was niet altijd het geval. Landon ondergaat een transformatie in de film heen dankzij Jamie en door haar leert hij het belang van het najagen van je dromen. Tip: leg zakdoekjes klaar!
Niet op Netflix op dit moment, maar check hier bol.com of kijk bij je plaatselijke bibliotheek.
9. Miracles from Heaven (2016)
Er is maar één naam voor dingen die te mooi lijken of waar zijn: goddelijke interventie. De meest spirituele film uit dit lijstje dat gaat over het onverklaarbare wonder dat Christy overkwam toen ze genas van een ziekte die niet te genezen valt en dat de dokters versteld deed staan. christelijkheid is een groot thema in deze film, en wederom een prachtige film voor iedereen die inspiratie haalt uit godsdienst. Wonderen zijn de wereld nog niet uit, blijkt maar.
Deze kun je zo op Netflix kijken! Geen Netflix? Dan kun je hem hier vinden.
10. La La Land
Met stip of nummer 1 voor mij de meest inspirerende film van het decennium. La La Land combineert droomachtige beelden met meezingbare liedjes en zwijmelen is een must bij het duet tussen Emma Stone en Ryan Gosling. Tel daar maar een droomsequentie bij op die kippenvel oplevert en een prachtig lied gezongen door Emma Stone over dreamers – mensen die blijven volhouden om hun droom te bereiken, ook al lijkt niet alles wat het is. Om je dromen te bereiken moet je soms lastige keuzes maken, en de nasleep hiervan kan hard zijn. Ook een must voor jazz-liefhebbers.
Welke film mis jij nog in het lijstje? Laat jouw tips achter in een reactie!
Tags: dromen, film, inspiratie, tips
Geplaatst: 24 januari 2018
De kwetsbaarheid van een man
Ik zie heel veel vrouwen naar voren durven komen en meer uitkomen voor hun gevoel en de mannen zijn daarin nog heel voorzichtig. Dit is het gevolg van de evolutie tot nu toe en dat is ook niet erg. Mannen hebben geleerd sterk te moeten zijn en hun gevoelens niet te tonen. Dit komt voort uit de tijd van de oorlog en middeleeuwen, omdat mannen moesten vechten. Daarin konden emoties niet de overhand nemen in oorlogen. Deze cultuur is door de eeuwen heen als waarheid aangenomen en heeft ervoor gezorgd dat de mannen een bepaalde rol op zich hebben moeten nemen.
Ook al zijn mannen anders dan vrouwen, vaak wordt vergeten dat mannen net zoveel gevoel hebben als vrouwen. Alleen weten mannen dit beter te verbergen. Het is voor een man dan moeilijk om naar voren te stappen en zijn ware gevoelens te erkennen, tonen en aan te geven. Want als een man dat doet, wordt hij als zwak bestempeld door de maatschappij.
Dat is natuurlijk allang al achterhaald. Een man kan nog steeds een sterke man zijn, maar ook zijn kwetsbaarheid laten zien. Ook een man mag meer zijn gevoelens tonen, zonder oordeel en zonder afwijzing. Iets waar deze maatschappij nog erg goed in is: dat is mensen afwijzen.
Afwijzing
Het is iets wat van nature gaat: mensen wijzen altijd iets af wat ze niet kennen of niet willen weten of voelen. Het wordt weggelachen of weggewuifd en er wordt verder niet over gesproken. Maar wat is daar nou leuk aan? We weten allemaal hoe afwijzing voelt, en toch blijven we het doen bij een ander. We willen een man die een vrouw begrijpt; maar als een man zijn kwetsbaarheid laat zien, is het weer niet goed. Als een man zijn muurtje afbreekt en zijn ego loslaat, wordt dat gezien als niet mannelijk genoeg. Maar waarom is dat? Kan een man niet kwetsbaar zijn in zijn mannelijkheid? Is een man dan niet veel meer in lijn met zijn ware essentie en kan dat dan niet veel mooiere verbindingen tot stand brengen?
Veel mooiere, pure en eerlijke relaties, waarin echte verbinding tot stand kan komen. Waarin een man volledig zichzelf kan zijn. En met deze verbinding die hij met zichzelf heeft aangemaakt, kan hij weer anderen inspireren om dat voor zichzelf te doen. Zijn licht te verspreiden, waardoor er geen muurtjes en ego meer bestaan. Waar de kinderen weer van kunnen leren, en zullen leren dat het oké is om hun kwetsbare ik te zijn. Waarin er nieuwe rollen ontstaan en deze een kettingreactie zullen veroorzaken van liefde en verbinding. En als een man teruggaat naar zijn werkelijke bron, zijn ware essentie, dan zal hij ongekende talenten kunnen ontwikkelen. Want vanuit de bron kan je creëren. Vanuit de bron kan je zijn wie je werkelijk bent. Geen harnas meer, geen masker meer, geen ego meer, want die dienen niet meer.
Het hart volgen
Vanuit zijn ware essentie kan de man zijn hart gaan volgen, en misschien wel een heel ander pad gaan opzoeken dan hij normaal gesproken zou doen. Omdat het van hem verwacht werd, en omdat het ‘normaal’ was. Maar wie zegt dat een man niet door zijn gevoeligheid en door zijn hart te volgen, tot hele mooie creaties kan komen? Wie zegt dat een man door zijn kwetsbaarheid niet een hele mooie inspiratiebron kan zijn voor velen?
Ieder mens is geboren met het potentieel iets te creëren, al zijn we door de maatschappij in een keurslijf gezet. En van de man wordt verwacht dat hij een bepaalde rol op zich neemt. Ook dat is natuurlijk allang achterhaald: emancipatie is al een tijd in de wereld geroepen. Want ieder mens is gelijk en we komen allemaal uit dezelfde bron. En we kunnen allemaal ons hart volgen, ook al wordt dat niet van ons verwacht. Omdat het niet bij een man staat of hoort, of wat de maatschappij jou ook probeert aan te praten. We hoeven allang niet meer de slaven van het systeem te zijn. Iedereen mag zich los gaan breken van de opgelegde regels en de aangeleerde cultuur.
Openbreken
Creëer je eigen regels en jouw eigen cultuur, en je zult openbreken. Je zult de juiste mensen op jouw pad aantrekken en inspireren. We hoeven allang niet meer te doen wat er van ons verwacht wordt; dat is het hoofd dat jou dat vertelt. Laat alle verwachtingen naar jezelf en de maatschappij los en creëer jouw leven door je hart te volgen.
De tijd voor de kwetsbare man is nu gekomen, en daar mag je voor uitkomen.
Start deze revolutie en laat jezelf zien! Wees de voorloper en vertrouw erop dat dit het proces is van de nieuwe aarde. Laat je ware ik zien: want als jij tot jouw recht komt, zal je zo een mooie inspiratie worden voor jezelf en zoveel anderen. Nu is de tijd van creatie, tijd om oor je ware gevoelens uit te komen. Nu is de tijd om je kwetsbare ik te laten zien en je hart te volgen. Nu is de tijd!
Namaste
Love D
De terugkeer van de koning
Thema's als de afwezige vader, de verbinding tussen lust en liefde en de rol van mannen in de maatschappij worden belicht aan de hand van oude mythen, maar ook moderne films. Het boek is een oproep aan de man om zijn werkelijke plek in te nemen en om niet vanuit zijn hoofd of vanuit zijn buik, maar vanuit zijn hart te gaan leven. Daarom geeft hij vorm aan een oud en universeel thema: de terugkeer van de koning.
Lees ook deze artikelen voor mannen:
Waarom mannen zich anders spiritueel ontwikkelen dan vrouwen (dit wist je vast niet!)
Verdoofd, leeg en eenzaam als man? 5 dingen die je als emotioneel verwaarloosde man moet weten
Jouw spirituele ontwikkeling in 12 stappen: waar ben je?
De zeven mannelijke archetypen: in welk type herken jij jezelf?
Tags: afwijzing, emancipatie, inspiratie, kwetsbaarheid, man, nieuwe tijd, openbreken
Geplaatst: 23 januari 2018
Hooggevoeligheid: laagfrequente trillingen, mijn ziekte was voorbij om 07:38
In de begintijd na de publicatie van mijn eerste boek Leven met Hooggevoeligheid, benaderde mij enkele hooggevoeligen met de vraag of ik bekend was met het probleem van lage frequentie geluidsgolven (laagfrequente trillingen) en hun intolerantie hiertegen. Ik had ervan gehoord, maar meer dan luisteren en begrip tonen kon ik helaas niet doen voor deze mensen.
Last van laagfrequente trillingen
Ik herinner me Jaap nog goed, die naar mijn workshop Aarden in Eindhoven kwam. Een bijzonder vriendelijke familievader, die al een tijdje vanwege vele fysieke klachten een uitkering ontving. Hij vertelde me hoe hij niet in staat was te werken door ernstige verstoringen in zijn lichaam, waarvan de symptomen vage pijn, vermoeidheid en spanningen de meeste klachten veroorzaakten. Hij had een caravan gekocht en trok er regelmatig mee naar zuidelijke landen zoals Spanje om, naar eigen zeggen‚ bevrijd te worden van die klachten. De klachten die hij kreeg van laagfrequente trillingen rondom het huis in Eindhoven.
Zijn vrouw en kinderen lieten hem met pijn in hun hart gaan, maar het was voor hem eenvoudigweg niet te doen om in Nederland te blijven. De laatste keer dat ik hem sprak, zat hij vrijwel permanent in Spanje. Ook al was hij dol op zijn kinderen en vrouw en miste hen vreselijk.
Wat we weten over energie
In mijn nieuwste boek Hooggevoeligheid en stress vergelijk ik het westerse gezondheidssysteem, in het bijzonder het parasympathische en (ortho)sympathische zenuwstelsel, met de oosterse kijk op de twee meest basale energiebanen (lees hier Susan Marletta Hart’s artikel op Inspirerend Leven over wat deze systemen zijn). Deze banen noemen de Indiërs de Ida en de Pingala, de Chinezen en Japanners noemen het yin en yang. Een van de thema’s in mijn boek is de relatie tussen de zeven bekende chakra’s en de zeven in het westen bekende hormoonklieren.
Ter ere van de verschijning van mijn boek, organiseerde ik drie masterclasses in het heerlijke Gebouw de Koningin bij gastheer Rinus. De bedoeling van deze avondvullende masterclasses was de lezer vertrouwd te maken met de uitgangspunten in mijn nieuwste boek. Ik huurde een Airbnb woning in Hilversum, om dicht bij mijn werk te zijn en op die locatie nog wat meer werkafspraken in te plannen. Ik woon namelijk de meeste tijd van het jaar in Zwitserland.
Hoofdpijn, spierpijn, ik sta onder stroom
We kwamen aan op een bijzonder koude maandag en moesten de woning eerst flink opstoken eer het enigszins aangenaam warm werd. Die avond zou ik een zielenreis, een energetisch consult, aan een cliënt geven. We lieten wat kaarsjes branden, kochten wat lekkers om de hoek, en begonnen langzaam het huis eigen te maken. Het was een prima woning met twee slaapkamers, een stijlvol ingerichte woonkamer en klein keukentje waar de koffie in het blik klaar stond voor gebruik. In de badkamer stonden flesjes shampoo en conditioner. Heerlijk dat sharing! zei ik enthousiast tegen Bela, mijn partner.
‘s Avonds begonnen echter de eerste klachten: hoofdpijn. Soms heb ik hormoon-gerelateerde hoofdpijn dus ik dacht er niets bijzonders bij, maar het viel op dat de slaapkamer me geen rust gaf. Ik kon die nacht niet in een diepe slaap komen. Hoe langer we in de woning waren hoe meer het me opviel hoe mijn hele lijf aan het vibreren was. ‘Alsof ik onder stroom sta‘, zei ik tegen mijn assistent Xandra, die langs kwam toen Bela vertrokken was.
Het komt van buiten af
Na een tijdje was het niet meer te ontkennen, ik ging me met ieder verstrijkend uur slechter voelen. De hoofdpijn veranderde in pijn over mijn hele lijf. Heb ik koorts? Ik vroeg Xandra om mijn voorhoofd te voelen. Krijg ik de griep, die in Nederland dit jaar heftig waart? Maar mijn keel voelde prima, en volgens mijzelf en Xandra voelde ik niet grieperig aan. Het werd het meest raadselachtige wat ik in mijn leven tot op heden heb gevoeld.
Alles begon steeds meer pijn te doen en ik herkende daarbij het opvlammen van fibromyalgie. Klachten die ik alweer jaren geleden voor het laatst had gehad. Ja, ik ben ook een fibromyalgie patiënt, en soms komt het onverwachts. De branderige triggerpunten, ik voelde ze nu ook, maar er was meer! Ik bleef maar voelen dat het van buiten mijn lichaam kwam, alsof ik bestraald werd, of beter omschreven: alsof ik aan het trillen was. En het was het ergste wanneer ik op bed lag.
Geen energieën
Mijn eerste zielenreizen en zakelijke afspraken deed ik met een dosis pijnstillers. Ik zette stoer door, maar het werd steeds onverdraaglijker. Zelfs mijn denken raakte beneveld. Wat is er met mij aan de hand!? Riep ik wanhopig. Jij bent bijzonder hooggevoelig, zei Xandra tegen me. En ze bracht enkele reinigende stenen mee om om mijn bed te plaatsen: bergkristal, rozenkwarts en amethist. De gouden driehoek om ruimtes van negatieve energieën te zuiveren. Het zijn geen energieën, zei ik beslist. Dit is fysieker!
Wat het ook is, jij kunt er duidelijk minder goed tegen, ik voel het niet, zei Xandra. Of jij bent gewend geraakt aan dit trillen, antwoordde ik. En als het een trillen is, is het dan hier in het huis? Of in Hilversum? Of in heel Nederland? En heb ik hier dan vaker last van?
Ik realiseerde me wel degelijk dat ik heel vaak ziek word als ik Nederland ben. Meestal blaasontsteking. Thuis woon ik in een berggebied, op een solide en massieve ondergrond van graniet. Onbeweeglijk zijn ze, die bergen, ongerept en puur natuur. Geen zand en kleigrond zoals in Nederland. Het huis waarin ik in Zwitserland woon heeft een minergie standaard, dat wil zeggen: alle bouwmaterialen zijn van recyclebaar materiaal, het is bijzonder degelijk en milieubewust gebouwd. Zou ik gewend zijn geraakt aan meer stilte dan de gemiddelde Nederlander?
Mijn ziekte was voorbij om 07:38
Ik had nog één nacht te gaan voor de laatste klus tijdens dit verblijf: twee trainingslessen aan psychologen en onderwijzers. In deze toestand zag ik mezelf onmogelijk twee dagen les geven aan een groep. Op een schaal van 10 voelde ik me 7-8; goed ziek dus. Het maakte me wanhopig.
Die ochtend gebeurde een van de wonderlijkste dingen die ik ooit mee heb gemaakt. Ik wilde juist uit bed stappen, na alweer een doorwaakte nacht in een pijnlijk, bonkend, trillend lichaam, toen de kwelgeest van de ene op de andere seconde stopte. Het ging eenvoudigweg uit. Bizar! Mijn ziek zijn hield simpelweg op. Ik keek op mijn klok, om dit verwarrende moment op de een of andere manier vast te leggen: 7:38 uur. Ik was flabbergasted. Alsof iemand eindelijk de muziek of de kraan had dichtgedraaid en ik goddank weer rust ervoer. Natuurlijk trilde mijn lijf nog na. Maar dit was anders.
Stilgevallen
Er kwam niets meer bij. De bron was weg! De bron die me ziek maakte, was overduidelijk even stil gevallen. Ik voelde een ongekende opluchting, gevolgd door een ongekende angst: wat als het zo dadelijk weer begint? Het maakte me nerveus en aangespannen. Waakzaam en alert op terugkerend onheil.
Mijn geest herstelde zich het snelst; ik kon heel gauw weer fatsoenlijk denken. Mijn lijf bleef zeker nog twee uur na-pulseren tijdens de training. Ik was in een euforische en tegelijk verontruste staat. Natuurlijk kon ik het niet nalaten om mijn ervaringen met de groep te delen. Dit was belangrijk, niet te bagatelliseren. Van de tien deelnemers was er één, Victor, die het herkende. Ik voel het op veel plaatsen in Nederland, zei hij. We praatten er lang over. Wat betekende dit? Niet per se voor mij, maar voor al die zieke mensen in Nederland die lijden onder vage klachten?
LFg, een ontwrichtend probleem
Lage frequentietonen, ook wel LFgolven genoemd, planten zich voort via de lucht en kunnen worden veroorzaakt door apparatuur of installaties zoals ventilatoren, verwarmingspompen, liftmotoren, compressoren, zwaar vrachtverkeer, motoren van boten en vliegtuigen, windmolens, koelinstallaties et cetera. Maar laagfrequente geluidsgolven worden ook doorgegeven via de grond en materie. De geïndustrialiseerde, verstedelijkte ondergrondse infrastructuur bevat veel grote, zware, elektrische pompen die aan een kilometerslang buizenstelsel gekoppeld zijn: waterzuivering, rioolpompen, gastransport, stadsverwarming, gasleidingen. Hierdoor kunnen LFg ver de regio in geslingerd worden.
Straal van 50 km
De bron van LFg, lees ik op de website van Stichting Laagfrequent geluid, hoeft niet in het huis van de gehinderde te staan, en zelfs niet bij de buren of in hetzelfde woonblok. Door de lange golf heeft LFg makkelijk een bereik van maar liefst 50 kilometer. Hierdoor is de bron vaak moeilijk op te sporen en is het geluid maar lastig te ontlopen.
Wat ik later merkte, was dat mijn lichaam minder resoneerde in de andere slaapkamer, waar ik de laatste nacht half wakend, half slapend heb doorgebracht. Het blijkt namelijk dat laag frequent geluid als een golf dan hier weer opduikt en daar weer onderduikt. Als de laagfrequente geluidsgolven een lengte hebben die goed in een woon- of slaapkamer ‘past’, treedt resonantie op: het hinderlijke geluid wordt op die plek versterkt. Dit ervoer ik duidelijk in de slaapkamer. Het nadeel heeft zo ook een voordeel, zegt de stichting: behalve versterkte plekken heeft ieder huis meestal ook verzwakte plekken.
Gezondheidsklachten
Hoe dan ook, de oorzaak van deze bron is voor mij klip en klaar, maar de gevolgen lijken me dramatisch. Fibromyalgie, hoofdpijn, beneveling van het denken, vermoeidheid. Uit eigen ervaringen en het onderzoek van de Stichting LFg blijkt dat langdurige blootstelling aan laagfrequent geluid kan leiden tot somatische klachten als maag- en darmproblemen (ik kreeg zelfs last van een blaasonsteking!), stress, hartritme klachten en hoofdpijnen. Daarnaast treden slaapstoornissen en oververmoeidheid op wat uiteindelijk kan leiden tot ziekte en sociale en maatschappelijke uitval. Mensen verliezen hun baan, worden gedwongen te verhuizen en hebben te kampen met relatieproblemen als andere inwonenden het geluid niet horen en het toedichten aan psychische oorzaken.
Onbegrip
Het feit dat het grootste deel van de bevolking het geluid niet kan horen en dus niet begrijpt, maakt je al gauw tot een outsider, een zonderling en zeur. Begrip voor je lijden vanuit je omgeving houdt na een zekere fase echt wel op: niemand kan er immers iets aan doen. Ik kan me voorstellen dat ik een groot gevoel van onmacht en zelftwijfel zou krijgen als ik nog langer in deze woning had moeten doorbrengen. Gelukkig zat ik maar in een Airbnb huis. Dit is een nachtmerrie die nooit stopt. En de klachten laten zich echt niet oplossen door een andere mindset, yoga, meditatie of therapie. Immens is de psychische druk en stress die dit geeft! Ik kan me compleet indenken hoe deze klachten leiden tot grote gezondheidsschade en levensontwrichting.
Het geluid draagt zeker 50 km ver, dus je kunt er gewoonweg niet aan ontsnappen. Tenzij je naar huis kan in de relatief dunbevolkte alpen. Of een caravan koopt… en je eigen gezin vaarwel zegt. Hoe zou het met Jaap gaan? Ik ben nu vast van plan hem op te zoeken.
Susan Marletta Hart is expert op het gebied van hooggevoeligheid. Zo schreef ze Hooggevoeligheid en stress over o.a. de effecten van stress op je als je meer prikkels krijgt. Benieuwd geworden? Hier kun je haar boek bestellen in onze webshop boekenwereld.com.
Gezondheidsklachten door straling
Zo hoor je er nooit over en zo is het overal: gezondheidsklachten door straling en trillingen. Na het lezen van Susan Marletta Harts stuk kwamen we het boek van Jolanda van Dam tegen. Hierin vertelt zij hoe zij al jarenlang last heeft van straling, wat ze erover heeft ontdekt en hoe dit een milieuaandoening in opmars is. Wil je hier meer over weten? Bestel dan jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com.
Tags: hooggevoelig, hooggevoeligheid, hoogsensitief, hoogsensitiviteit, laag frequente trillingen, lage frequentie geluidsgolven, lfg, LFgolven, Marletta Hart, persoonlijk, Susan Marletta-Hart
Geplaatst:
Wat komen we doen op aarde? Levensles 9: Liefde
Het is een cliché waar ook jij ongetwijfeld al eens tegenaan gelopen bent: ‘Je moet eerst van jezelf houden, voordat je van een ander kunt houden.’ Mensen die werken met de levensles Liefde antwoorden hier steevast op: ‘Ik kan niet van mezelf houden. Ik hou vooral van jou.’
Wat doe ik hier op aarde? Wat is de zin van mijn leven? Weet jij het? In dit artikel, dat onderdeel uit maakt van een reeks van 12 artikelen, wordt les 9 besproken uit de levenslessentheorie*. Levensles 9 gaat over Liefde. De vorige les gemist? Lees hier les 8 over integriteit.
De levensles liefde nodigt je bij uitstek uit om eerst jezelf lief te leren hebben, voordat je je liefde weggeeft aan een ander. Het onvoorwaardelijk van jezelf houden en daarvoor gaan staan, roept bij veel mensen weerstand op. Het zou egoïstisch zijn jezelf voorop te stellen. Onvoorwaardelijk van een ander houden, dat mag wel, maar van jezelf is asociaal.
Niet vreemd dat veel mensen zo denken; onze hele maatschappij is doordrenkt van deze boodschap. Hoeveel liedjes gaan er wel niet over: ‘Ik hou van jou’. Interessant is dat de zin ‘ik heb je nodig’ hier vaak op volgt. Voel je al de behoeftigheid die dit soort ‘houden van’ veroorzaakt?
Via de omweg liefde vragen
Ik noem dit altijd liefde ‘via de omweg’. We geven het niet rechtstreeks aan onszelf maar leggen het neer bij een ander. Die moet aan onze behoeften voldoen. ‘Ik hou niet van mijzelf, dat moet jij doen’ wordt het dan. Of – de Moeder Theresa versie – : ‘Ik hou niet van mijzelf, ik heb dat niet nodig, ik geef liever al mijn liefde weg.’ Maar hoe kun je geven als er niets op je emotionele bankrekening staat?
Als we niet eerst van onszelf houden, worden we behoeftig en leggen we een (vaak onbewust) eisenpakket bij de ander neer. Dit heeft naar mijn mening weinig meer met liefde te maken.
Geven is mannelijk, ontvangen is vrouwelijk
Daarbij komt ook nog de verwarring die is ontstaan over geven en ontvangen. Geven is een manlijk principe en ontvangen is vrouwelijk. Vrouwen mogen zich weer gaan oefenen in ontvangen en de man in het geven.
‘Ja maar, geven is toch beter dan ontvangen?’ hoor ik je nu vragen.
In onze maatschappij hebben we dat zo bedacht; er is een overwaardering voor het manlijke, het gevende ontstaan. Maar er valt weinig te geven als niemand kan ontvangen. Als je als vrouw geïncarneerd bent, is het noodzakelijk dat je leert ontvangen.
Heb je ooit een cadeau gegeven dat werkelijk in dankbaarheid ontvangen werd? Als je dat eenmaal hebt meegemaakt, weet je dat je iets onbetaalbaars teruggeeft wanneer jij in dankbaarheid ontvangt.
Angst als barrière
Mensen die werken met de levensles liefde zitten vaak vast in angst ten aanzien van de liefde. Soms gaat het over angst om alleen te zijn. Vanuit die angst gaan ze op zoek naar een (ongeacht welke) partner of blijven ze in relaties die niet voedend zijn. Soms gaat de angst over zich niet kwetsbaar durven opstellen of angst om het hart te openen en de liefde van een ander te durven ontvangen.
Angst is de tegenpool van liefde en ligt ten grondslag van veel negatieve emoties. Ze is de basis van alle gebrek. Liefde daarentegen is de basis van alle energie; het is geen emotie of gevoel, maar energie. Dat wil zeggen dat ze alleen bestaat wanneer ze in beweging is. Wanneer jij je oefent in liefdevol met jezelf omgaan, zet je deze energie in beweging. Ze kan circuleren via jezelf naar de ander en weer terug. Alleen wanneer jij gevuld bent met jouw eigenliefde, kun je écht geven.
Bescherm je innerlijke liefde door gedachten
Je gevoelswereld is de bron van liefde. Deze heeft in jou de geborgenheid nodig om volledig tot bloei te kunnen komen. Hij heeft bescherming en liefdevolle zorg nodig, zoals je die aan een kind zou geven. Cultiveer je gedachten; maak deze liefdevol naar jezelf. Vanuit deze mentale bescherming kan jouw liefde gaan groeien.
Dit is voor mensen die met deze levensles werken een grote uitdaging. Het voelt vaak ongemakkelijk en dat voorkomt dat er doorgezet wordt. Eerst liefde aan jezelf geven, voelt als de wereld op z’n kop; in plaats vanuit de buitenwereld om liefde te vragen, mag er nu eerst aan zichzelf gedacht worden. Voel de angst gewoon maar eens als je hiermee aan de slag gaat. En wellicht hoor je ook die strenge stem van papa of mama weer door je heen schieten: ‘Niet alleen maar aan jezelf denken…’ Verander deze strenge woorden in: ‘Liefde aan mezelf geven is voedend.’ Wanneer je jezelf liefhebt, geef je uit overvloed. Als je via de ander aan zelfliefde probeert te komen, geef je uit gebrek. Geven uit gebrek is geen echt geven.
Zie jezelf als een klein kind dat z’n eerste stapjes wiebelig op een nieuwe weg zet. Verdient dat alleen al niet een grote liefdevolle omhelzing en een aantal warme woorden voor jezelf?
Ik wens je een liefdevolle reis toe!
Irene Verweij
*deze indeling baseer ik op de informatie die S. Rother heeft doorgekregen. Beeld: Unsplash
Boekentip van de redactie: Gids voor oude zielen
Ben je een oude ziel? Dan is Gids voor oude zielen van Ainslie MacLeod onmisbaar voor jou. Zonder te weten waar je bent geweest, kun je nooit echt weten waar je naartoe gaat. Het begrijpen van de reis van je ziel helpt je hierbij en dit boek ondersteunt daarin met unieke inzichten en oefeningen.
Tags: licht, lichtwerker, liefde, ziel, zingeving
Geplaatst: 19 januari 2018
De mens als kwartetspel – verbinding op vier niveaus
De 4-dimensionale mens. Wel eens van gehoord? Het is het idee dat ieder mens bestaat uit vier dimensies (of niveaus of invalshoeken): fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Je kunt ook zeggen: lichaam, geest, hart en ziel. Dat laatste klinkt voor de meeste mensen wat concreter. Die begrippen kom je ook vaker tegen in de dagelijkse taal, bijvoorbeeld in uitspraken als ‘lichaam & geest’ en ‘met hart en ziel’.
Anders en toch hetzelfde
Wat betekent deze menselijke vierdeling nu eigenlijk concreet? Om het simpel te houden: ons lichaam stelt ons in staat aan te raken, onze geest zorgt voor het denkwerk, ons hart laat ons voelen en onze ziel regelt het onbewust weten. Allevier doen ze dus iets anders. Tegelijk doen ze eigenlijk hetzelfde. Nu wordt het dus iets complexer: iedere actie in elke dimensie heeft een equivalent van die actie bij de andere.
Verbinding op vier niveaus
Een voorbeeld: via het lichaam verbind jij je met anderen door aanraken, bijvoorbeeld een hand geven of omhelzen. Via de geest verbind jij je met anderen door, heel rationeel, eigenschappen/ kwaliteiten van die persoon in herinnering te brengen. Het hart verbindt zich via emoties. Je wordt van binnen warm of koud, krijgt vlinders in de buik of een knoop in de maag. De ziel verbindt zich op meer abstracte wijze, te vluchtig voor ons om waar te nemen, maar telepathie is een mooi voorbeeld van zielencontact. Om het allemaal nóg concreter te maken: dit betekent bijvoorbeeld dat voor ieder fysiek orgaan (bv. lever) een mentaal, emotioneel en spiritueel gelijke te vinden is, dat voor ieder mentaal proces (bv. piekeren) een fysiek, emotioneel en spiritueel gelijke bestaat, enzovoorts.
De vier dimensies in werking
Hoe dit alles nu in de praktijk werkt, laat ik graag met een concreet voor beeld zien. De lever is een orgaan dat als een van de belangrijkste taken heeft het zuiveren van bloed. Dat is in de fysieke dimensie. ‘Zuiveren’ is hier de activiteit die dus ook in de andere dimensies aanwezig is. Op mentaal niveau betekent het dan zuiveren van gedachten (denk je steeds aan dingen waar je niet aan wilt denken of van jezelf niet aan mag denken?), op emotioneel niveau het zuiveren van gevoelens (bv. onverwerkte emoties door een scheiding of verlies alsnog verwerken) en op zielsniveau heeft het betrekking op de filtering van welke informatie vanuit het onbewuste naar het bewustzijn gaat.
Gebruik van de vier dimensies
Wat heb je nu aan deze wetenschap? Bij alternatieve geneeswijzen als healing wordt van deze wetenschap vaak en graag gebruik gemaakt. Bij een verstoring in één dimensie wordt het equivalent in een andere dimensie gebruikt om verlichting of genezing te activeren. Heeft iemand last van onverwerkte emoties of vergiftigende gedachten, dan kun je dus via de lever werken aan deze klachten. Vaak komt dan iets los, wat tijdens een na-gesprek besproken wordt. Of: heeft iemand een leverkwaal, dan kun je via een van de andere drie dimensies deze kwaal behandelen. Dit kun je ook bij jezelf toepassen. Stress? Nekklachten? Wat zou in een van de andere dimensie de equivalent zijn? Via die weg/invalshoek kun je wellicht een oorzaak ontdekken en tot verlichting/genezing komen. Probeer het maar eens.
Balans
Hoe beter de vier dimensies in balans zijn, des te beter de mens functioneert. Het is eigenlijk een groot kwartetspel. Degene met de meeste complete setjes wint. – “Mag ik van jou van ‘de longen’ de spirituele dimensie?” – “Nee, die heb ik niet. Mag ik van jou van ‘piekeren’ de fysieke dimensie? – “Alsjeblieft.” – “Kwartet!”
De rijkdom van rituelen
Hervind jouw balans door middel van rituelen op al jouw vier dimensies. Rituelen geven houvast. Met rituelen stap je even uit het alledaagse voor een moment van speciale aandacht. Je markeert er grote en kleine keerpunten in je leven mee, viert geluksmomenten en staat stil bij verdriet. Van het paganistische jaarwiel en de maancyclus tot altaren en ceremonies; er is altijd wel een vorm die bij je past.
Tags: balans, geest, harmonie, hart, healing, lichaam, mentaal, spiritueel, verbinding, ziel, zuiver
Geplaatst: 16 januari 2018
Wat komen we doen op aarde? Levensles 8: Integriteit
‘Mijn vrouw wordt er gek van,’ vertelde hij met een schuine kwajongenslach. ‘Zij zegt dat ze nooit hoogte van me kan krijgen. Iedere keer als ik iets beweer, krijgt ze het gevoel dat het eigenlijk ergens anders over gaat…’ Martijn is een klassiek voorbeeld van iemand die werkt met de levensles Integriteit. Hij heeft geen idee wat hij doet, waardoor hij voortdurend verwarring veroorzaakt in zijn contact met anderen.
Wat doe ik hier op aarde? Wat is de zin van mijn leven? Weet jij het? In dit artikel, dat onderdeel uit maakt van een reeks van 12 artikelen, wordt les 8 besproken uit de levenslessentheorie*. Levensles 8 gaat over Integriteit. De vorige les gemist? Bekijk hier les 7 over grensafbakening.
Wanneer gedrag en woorden afwijken
Ons energieveld bestaat uit vier vibratielijnen. Deze energetische lijnen gaan over dat wat we zeggen, wat we doen, denken en geloven. Je kunt het vergelijken met verschillende lagen kleding die je aantrekt: het een moet op het ander afgestemd zijn, zodat de kleurcombinatie bij elkaar staat. Als we niet zeggen wat we denken en geloven, kan een ander dat aanvoelen.
Soms hoor ik in mijn praktijk: ‘Hij zegt wel dat hij van mij houdt, maar ik voel het niet.’ Dit kan een aanwijzing zijn dat deze partner met de levensles Integriteit werkt. Gedrag, gevoelens en woorden wijken af van datgene wat door de ander gevoeld wordt.
Wanneer iemands gedrag niet als consistent ervaren wordt, zul je merken dat je je ongemakkelijk gaat voelen in de aanwezigheid van de ander. Je gaat iemand wantrouwen en zult vaker het idee hebben dat je bedrogen wordt. Gevoelens van achterdocht gaan dus niet altijd over jezelf! In dit geval gaat het over inconsistente vibraties, waardoor iemand verschillende signalen uitzendt.
In harmonie leven met jezelf
De levensles Integriteit gaat over het in harmonie leven met jezelf. Voor mensen zoals Martijn is het belangrijk dat ze eerst stil worden. Als ze hun aandacht naar binnen richten, kunnen ze in alle rust ontdekken wat ze eigenlijk echt geloven en wat ze ergens van vinden. Vanuit daar zullen ze veel beter in staat zijn hun communicatie af te stemmen op dat wat ze geloven en denken. En hoewel dit niet van de een op de andere dag zal gebeuren, zullen de persoonlijke vibratielijnen zich gaan voegen in deze hernieuwde integriteit.
Haal onzekerheid uit de schaduwzijde
De uitdaging voor mensen met deze levensles is dat ze de neiging hebben om volledig op te gaan in de buitenwereld. Door deze zwakke verbinding met zichzelf en met hun hoger Zelf zijn ze zich grotendeels niet bewust van wat er vanbinnen bij hen afspeelt. Dit maakt hen op (soms) onbewust niveau onzeker. Omdat men zich hier echter niet van bewust is, belandt deze onzekerheid in de schaduwzijde. En net zoals met ieder gevoel dat in onze schaduwzijde belandt gebeurt, zal ook onzekerheid zich verharden en in een vreemde vorm zichtbaar worden in de werkelijkheid. Ruimte geven aan onzekerheid, haar helemaal doorvoelen, maakt het mogelijk onzekerheid los te laten.
De wijze les van irritaties
Gevoelens van irritatie kunnen je helpen onbewuste gevoelens op te sporen. Irritatie is een alarmsignaal dat je in projectie bent beland. De ander laat gedrag zien dat bij jou in je schaduwzijde zit. Onderzoek dus datgene wat je irriteert: haal je aandacht weg van de ander en kijk waar het bij jou van binnen over gaat.
Meer zelfkennis opdoen is voor mensen met Integriteit als levensles ook een belangrijke pijler om zich op te focussen. Bewustwording en respect voor dat wat je deep down under voelt zijn hierin essentieel. Een tijdlang een dagboek bijhouden is zeker een aanrader.
Probleem is echter dat sommigen die werken met deze levensles moeite hebben met confrontaties aangaan. Zij zeggen liever maar wat of zeggen waarvan ze denken dat de ander dit wil horen ‘om er vanaf te zijn’ dan het achterste van hun tong te laten zien.
Als iedere confrontatie omarmd wordt als een oefening in integriteit, zal dit steeds makkelijker worden. Bovendien zullen de persoonlijke vibratielijnen hierdoor steeds meer op 1 lijn komen, waardoor deze levensles uiteindelijk geleerd wordt.
Ik wens je een vreugdevolle reis toe!
*Deze indeling is gebaseerd op het werk van S. Rother.
Boekentip van de redactie: Gids voor oude zielen
Ben je een oude ziel? Dan is Gids voor oude zielen van Ainslie MacLeod onmisbaar voor jou. Zonder te weten waar je bent geweest, kun je nooit echt weten waar je naartoe gaat. Het begrijpen van de reis van je ziel helpt je hierbij en dit boek ondersteunt daarin met unieke inzichten en oefeningen.
Tags: integriteit, licht, lichtwerker, ziel, zielenreis, zingeving
Geplaatst: 12 januari 2018
Een brief naar mijn ‘oude’ ik
Lieve ‘oude’ ik,
Ik laat je met liefde achter, samen met het verleden. Ik laat je met liefde achter met alles wat mij niet meer dient. Wat hebben we samen mooie tijden beleefd, maar vooral ook hele pittige tijden. Bij tijd en wijlen wilde ik hier niet eens meer zijn en verlangde naar ‘huis’. Wat heb ik veel van die tijden geleerd en wat heb ik mooie lessen meegekregen. Het heeft mij doen groeien en heeft mij gevormd tot wat en wie ik nu ben en daar ben ik eeuwig dankbaar voor.
Lieve ik, wat een spoedcursus is dat geweest van alle ‘zware’ tijden en lessen, die uiteindelijk zo mooi tot ontwikkeling zijn gekomen. Alsof er zoveel levens al geleefd zijn in dit tijdperk, en zoveel leed geleden. Zoveel drama’s die zich voordeden en zoveel pijn, frustratie, angst, verdriet en boosheid is de revue gepasseerd. Maar ook mooie momenten die mij vreugde, geluk, liefde, avontuur, moed, rust en harmonie hebben gebracht. Alleen eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het laatste naar mijn mening de laatste jaren moeilijk te ervaren was. Maar die tijd is voorbij, want ik laat je achter. Ik laat het slachtoffer in mij los. Ik kies voor een nieuwe weg, en dit keer plavei ik mijn eigen weg…mijn eigen pad. En laat alles wat mij niet meer dient volledig los. Alle mensen die daar niet meer bij horen laat ik los. Alle negativiteit en alle negatieve mensen, situaties en energieën laat ik los. Alle oude patronen laat ik los. Al het verdriet laat ik los. Alle angst laat ik los. Alle boosheid laat ik los. Alle frustratie laat ik los. Al het pijn laat ik los. En mijn oude rol/slachtofferrol laat ik los. Alles wat mijn hoogste goed niet meer dient, alles wat mijn hogere zelf niet meer dient, laat ik volledig los.
Het is tijd om mijn licht volledig te schijnen en er te staan voor mezelf en voor al die anderen. Ik ga het avontuur aan. Het is een tijd om als voorbeeld te zijn dat het ook anders kan en mag. Dat ik vanuit liefde mag leven en dit in alle vreugde, harmonie en balans mag doen. En daarbij in alle overvloed leef! Dat ik vanaf nu alleen maar liefde en geluk ben en uitstraal, want dat is onze ware essentie en de ware bron van ons zijn. Het is tijd om op te staan in alle vertrouwen in mezelf en in mijn toekomst. Het is tijd om een baken van liefde en licht te zijn, want de revolutie is begonnen. De revolutie van liefde en licht, de verandering is daar. De verandering ben ik en met mij zoveel anderen. Ik vergeef mijn oude ik voor alles waar ik nog enig schaamte of schuld voor voel en ik bedank mijn oude ik, voor alle mooie tijden en lessen. En de momenten dat ik mezelf niet zag staan, maar die tijd is voorbij. Mijn oude sluier gaat af, mijn bescherming gaat af en ik ga vol goede moed, vertrouwen, liefde, kwetsbaarheid en met een open hart mijn nieuwe ik ontwikkelen. Bedankt voor alles, oude ik, en vaarwel. En welkom nieuwe liefdevolle ik, ik ben klaar voor alle nieuwe zegeningen!
Namaste
Love D
P.s. Deze brief is voor iedereen die het kan en wil gebruiken. Voor iedereen bij wie dit resoneert, om te lezen en te laten integreren en te delen zodat het in de ether terecht komt. Zodat je de dingen en je oude ik kan los laten. Voor iedereen die de woorden niet kan vinden is deze brief ook, en besef dat alles energie is. Dus alles wat je leest en tot je neemt, zal zich gaan manifesteren. In liefde en licht!
Boekentip: De rijkdom van rituelen
Neem ook afscheid van jouw oude ik op een manier die bij je past. Dit boek staat vol met rituelen uit verschillende tradities zodat jij precies kunt vinden waar je behoefte aan hebt. Met rituelen stap je even uit het alledaagse voor een moment van speciale aandacht. Je markeert er grote en kleine keerpunten in je leven mee, viert geluksmomenten en staat stil bij verdriet.
Bestel jouw boek bij Boekenwereld.com.
Tags: loslaten, nieuw begin, verleden
Geplaatst: 10 januari 2018
Hoe kleuren je kunnen beïnvloeden
Minder stress, meer genieten – een recept voor een goed leven. Maar hoe doe je dat? Het Zweedse echtpaar Mats en Susan Billmark schreef Leva, een handboek om er meteen mee te starten. Vanuit hun achtergrond als mindfulnesstrainers lopen ze dagelijkse situaties en onderwerpen langs zodat je stap voor stap en simpel het leven krijgt waar jij van droomt. Wij mogen een fragment delen over de invloed van kleuren op je emoties en humeur.
Kleuren mooi vinden
We weten vaak welke kleuren we mooi vinden en welke niet. Weinig mensen denken echter na over hoe kleuren ons beïnvloeden. In de natuur hebben kleuren altijd een betekenis. Planten die insecten moeten lokken om voort te leven, hebben vaak heel felle kleuren.
De meest geliefde kleur op aarde is blauw. Dat komt waarschijnlijk doordat alle mensen er iets mee hebben, aangezien de lucht blauw is. Onze mond is rood om de hormonen en onze seksuele lust te stimuleren.
Al in 2000 voor Christus gebruikte men in India kleuren als therapie. Ook de Egyptenaren gebruikten kleuren al vroeg met een therapeutisch doel.
De geheime kracht van kleuren
In zijn boek De geheime kracht van kleuren schrijft Karl Ryberg, architect en psycholoog, het volgende:
“Er zijn veel medische experimenten en observaties gedaan om te achterhalen welke effecten kleur en licht op het organisme hebben. Over het geheel genomen lijken ze aanzienlijke invloed te hebben op de homeostase of het lichamelijke evenwicht. Gekleurd licht heeft talrijke fysiologische effecten, afhankelijk van frequentie en kleurstelling. Veel van deze effecten treden ook op als de proefpersoon het licht of de kleur niet met de ogen waarneemt. Licht activeert onder andere de hypofyse en de pijnappelklier, die op hun beurt hormonen naar de rest van het organisme sturen. Het is de moeite waard hierbij stil te staan, aangezien het laat zien dat het lichaam als geheel een lichtreceptor is, met een primitieve vorm van totaal zicht dat lijkt op dat van larven en wormen.
Sommige van deze lichtexperimenten voert de natuur zelf uit: op extreem noordelijke breedtegraden blijft de menstruatie van Groenlandse vrouwen in de donkerste wintermaanden geheel uit, met als gevolg tijdelijke steriliteit. In contrast daarmee is vastgesteld dat de vrouwen in de tropen het hele jaar door zeer vruchtbaar zijn, ondanks ontberingen en voedseltekort.”
Vibraties
Kleuren bevatten vibraties. Hoe sterker de kleur, des te krachtiger de vibraties. Door deze vibraties nemen we het licht niet alleen met onze ogen waar, maar ook met onze huid! Blinden kunnen dan ook kleur waarnemen.
Gevoelens, gedachten, bloeddruk, lichaamstemperatuur, ademhaling en het immuunsysteem worden allemaal beïnvloed door kleuren.
Gekleurd licht is helend. Blauw licht wordt bijvoorbeeld over de hele wereld gebruikt voor zuigelingen die met geelzucht geboren worden! Gebruik kleuren dus om je welbevinden te stimuleren.
Hieronder geven we wat informatie over de manier waarop kleuren je beïnvloeden en hoe ze worden ervaren.
Rood
Zorgt dat we meer adrenaline aanmaken, en beïnvloedt op die manier het zenuwstelsel. De bloeddruk en bloedsuikerspiegel gaan omhoog, de ademhaling wordt sneller. De geslachtshormonen worden geactiveerd en de spiersterkte neemt toe. Rood is de kleur van bloed en vuur. We voelen warmte, wat resulteert in enthousiasme en activiteit. Rood wordt geassocieerd met liefde, passie, begeerte, energie, oorlog, gevaar, kracht, en besluitvaardigheid. Daarom ervaren sommige mensen de kleur als verontrustend en stressvol.
Blauw
Beïnvloedt het zenuwstelsel juist op een tegenovergestelde manier. De bijnierschors scheidt cortison af, de ademhaling gaat trager en de adrenalineproductie neemt af. Blauw verhoogt het zuurstofgehalte van het lichaam, vermindert de hormonale activiteit en remt ontstekingen. We ervaren blauw als rustgevend maar ook een beetje deprimerend. Het is een geschikte kleur voor een ruim te met hyperactieve kinderen. Blauw wordt geassocieerd met bewustzijn, intellect, betrouwbaarheid en toewijding. Donkerblauw wordt geassocieerd met macht en geld.
Geel
Blijkt het alertheidsniveau te verhogen en is mentaal stimulerend, aangezien het de kleur van de zon is. Geel staat voor optimisme, verlichting, vreugde, geluk, intellect en energie. Mensen met lees- en schrijfproblemen blijken beter te presteren in een ruimte met gele wanden of als een tekst op een gele ondergrond wordt gelegd. Geel is een instabiele en spontane kleur.
Groen
Wordt beschouwd als een tamelijk neutrale kleur die kalmerend en rustgevend werkt. Over het algemeen ervaren mensen groen als een aangename kleur die wordt geassocieerd met harmonie, jeugd en frisheid. Groen stimuleert ontwikkeling, groei, vruchtbaarheid, stabiliteit en doorzettingsvermogen en helpt je je te concentreren. Groen geeft een gevoel van veiligheid.
Oranje
Versnelt de bloedcirculatie en wordt geassocieerd met zowel sterke negatieve als sterke positieve gevoelens. Oranje representeert enthousiasme, fascinatie, geluk, creativiteit, besluitvaardigheid, aantrekkingskracht, succes, aanmoediging en stimulatie. Oranje vergroot de eetlust en stimuleert de spijsvertering. Binnen het christendom staat oranje voor vraatzucht.
Paars
Combineert de stabiliteit van het koude blauw met de energie van het warme rood. Paars wordt geassocieerd met wijsheid, waardigheid, onafhankelijkheid, creativiteit, mysteries, magie, kracht, adel, luxe en ambitie. De kleur werkt inspirerend en verhoogt de creativiteit.
Roze
Is een zwakkere variant van wat rood tot stand brengt en waarmee rood wordt geassocieerd. Het symboliseert liefde en tederheid, maar geen passie! Roze werkt stimulerend op meisjes en rustgevend voor jongens.
Bruin
Straalt stabiliteit, betrouwbaarheid en toegankelijkheid uit. De kleur staat voor masculine eigenschappen. Bruin is de kleur van de aarde, onze oorsprong. Het wordt geassocieerd met alles wat natuurlijk en organisch is. We ervaren bruin soms als vies.
Zwart
Slokt energie op en wordt ervaren als verstild, stil en zwaar. Het wordt wel geassocieerd met kracht, autoriteit, elegantie, dood, het kwaad en mysteries. Zwart wordt beschouwd als een uitgesproken formele en prestigieuze kleur. Door te veel zwart voelen mensen zich soms neerslachtig en onprettig. Zwart kan voorwerpen accentueren in een contrast en kan in kleine doses voor spanning en dynamiek zorgen.
Wit
Wordt geassocieerd met licht, goedheid, vrede, onschuld, puurheid, neutraliteit, eenvoud en zekerheid. Wit is de kleur die andere kleuren sterker doet uitkomen. Veel mensen ervaren te grote hoeveelheden wit als kil en steriel.
Grijs
Is de kleur van intellect, kennis en wijsheid. Het is voornaam, conservatief en staat voor autoriteit. Grijs is beheerst en bijna onmerkbaar en wordt beschouwd als de kleur van het compromis. De kleur wordt geassocieerd met zelfbeheersing en onafhankelijkheid.
Kleuren symboliseren in verschillende landen en culturen verschillende dingen. Rondom Kerst, als het koud is, hebben we sterk de behoefte om onze huizen rood te versieren en zo een warmere, knussere sfeer te creëren. We gebruiken graag blauw, groen en wit om onze badkamer in te richten, aangezien we die kleuren als fris en schoon ervaren. Als we naar onze gevoelens durven luisteren, weten we intuïtief balans te vinden. Het is geen toeval dat banken blauw in hun logo gebruiken en dat mannen vaak een donkerblauw pak kiezen. Het is makkelijk te begrijpen waarom brandweerauto’s rood zijn. We worden voortdurend bewust en onbewust beïnvloed door kleuren.
Donkere kleuren verkleinen en lichte kleuren vergroten. Donkere kleuren worden ervaren als zwaar en lichte kleuren als luchtiger. Met die kennis kun je van alles en nog wat naar eigen inzicht veranderen en creëren. Dit is een fragment uit Leva van Susan en Mats Billmark.
Het geheime leven van kleuren
Het geheime leven van kleuren is een levendige geschiedenis van kleuren en de onvergetelijke verhalen die erachter schuilgaan. Het geeft een geheel nieuwe blik op onze geschiedenis en cultuur; na het lezen van dit boek zal kijken naar kleur nooit meer hetzelfde zijn.
Tags: emoties, Geluk, invloed van kleur, kleur, kleurbetekenis, leva, rust