Kleur kan je plezieren, verwonderen en heel diep raken. Met kleur geef je vorm aan je persoonlijkheid. Verdiep je in je lievelingskleur en je zult verbaasd zijn over de gelijkenis van jouw kleurvoorkeur en van wie je bent! Door je lievelingskleur te activeren sta je nog beter in contact met de waarde in jezelf. Weet je nog beter wat belangrijk voor je is en kun je daar ook zorg voor dragen. Kleurkennis is zelfkennis.
Houd je van roze?
Dan ben je dol op zacht en zorgen, je vertroetelt graag en houdt van schoonheid. Charme en een beetje gekkigheid maken het leven leuk. Het is belangrijk voor je om onvoorwaardelijk liefde te kunnen geven en ontvangen. Lees meer over de psychologische betekenis van roze.
Houd je van rood?
Dan ga je voor actie, staat vooraan met nieuwe plannen en je bent niet bang om aan te pakken. Je voegt graag de daad bij het woord en neemt de verantwoording voor je leven. Het is belangrijk voor jou de dingen in het leven met passie te kunnen doen. Lees meer over de psychologische betekenis van rood.
Houd je van oranje?
Dan bruis je van levenslust en ben je dol op plezier maken. Je doet niets liever dan verbinden, samen werken, samen eten en leven en alles met enthousiasme. Het is belangrijk voor je te doen waar je geboren voor bent en iets achter te laten. Lees meer over de psychologische betekenis van oranje.
Houd je van geel?
Dan ben je nieuwsgierig en stond je vooraan bij het uitdelen van positiviteit. Je hebt zelfvertrouwen en doet niets liever dan bewust je doelen bereiken. Het is belangrijk voor je om kennis te vergaren en je wereld te vergroten. Lees meer over de psychologische betekenis van geel.
Houd je van groen?
Dan ben je altijd op zoek naar harmonie en houd je van rust en ruimte. Je weet balans te brengen en je bent hulpvaardig. Het is belangrijk voor je om regelmatig de stilte op te zoeken en je bezig te houden met hartzaken. Lees meer over de psychologische betekenis van groen.
Houd je van turkoois?
Dan stroom je over van creativiteit en is je vrijheid je lief. Je gaat het liefst je eigen gang en je ziet het leven als een avontuur. Het is belangrijk voor je om vorm te geven aan je originaliteit, je eigen wijze. Lees meer over de psychologische betekenis van turkoois.
Houd je van blauw?
Dan staat eerlijk en oprecht zijn bovenaan in je top 3. Op nummer 2 staat communicatie en op 3 zelfexpressie. Je bent in staat een gevoel van vrede en veiligheid te creëren. Het is belangrijk voor je om te luisteren naar je gevoel en daar in alle rust en ruimte uiting aan te geven. Lees meer over de psychologische betekenis van blauw.
Houd je van paars?
Dan ben je niet bang om je eigen route te bepalen, kun je verder zien dan de meeste mensen kunnen kijken en doe je er graag toe. Je bent vastberaden en een denker. Het is belangrijk voor je om naast belangrijk voor de ander te zijn ook zelf open te staan voor wat jij nodig hebt. Lees meer over de psychologische betekenis van paars.
Houd je van wit?
Dan ben je dol op ruimte, eenvoud en alles openhouden. Je bent niet bang om jezelf te laten zien en te denken in mogelijkheden. Het is belangrijk voor je om zonder oordeel te kunnen leven. Lees meer over de psychologische betekenis van wit.
We willen allemaal ouder worden, maar het niet zijn. Er is echter niks mis met oud zijn. Het betekent niet het afscheid nemen van mooi zijn, van je sterk en krachtig voelen. Ouder worden is juist een proces waarin we er steeds meer achter komen wat het beste bij ons past. Het is het doel in je leven: worden wie je in essentie bent.
De eerste tekenen
Je staat er misschien pas bij stil dat je ouder aan het worden bent wanneer je grijze haren ontdekt of erachter komt dat je niet meer zo snel kunt rennen als voorheen. Deze eerste tekenen van ouder worden kunnen soms behoorlijk verontrustend zijn. Ze zorgen er misschien wel voor dat je ineens beter oplet als het over ouder worden gaat, of dat je ernaar gaat kijken hoe oud je vrienden eigenlijk zijn. De eerste tekenen kunnen echter ook uitgroeien tot zorgen over ziekte en verlies van mobiliteit. Iedere zorg kan al snel uitgroeien tot iets groters. Deze kan escaleren in de gedachte dat ons leven voorbij is. Ouder worden leidt bij sommige mensen zelfs tot een angststoornis die hen emotioneel beheerst.
Omgaan met ouder worden
Het is belangrijk om een manier te vinden om de angst voor ouder worden te kalmeren. Besef dat ouder worden nodig is. Door ouder te worden sta je steviger in de wereld, als een volwassen mens dat in staat is om zijn of haar relaties aan te gaan en een bijdrage te leveren. Het is meer dan de jaren optellen. Het is een proces van vermenselijking, van spiritueler en maatschappelijker worden. Je kunt hierdoor dingen doen die gedaan moeten worden en het leven wordt de moeite waard.
Helemaal zijn wie je bent
Uiteindelijk is helemaal zijn wie je bent de beste manier van ouder worden. Probeer ouder worden niet te voorkomen door je voor te stellen hoe het anders zou kunnen zijn. Denk niet dat mensen die jonger zijn dan jij beter af zijn en verlang niet terug naar je jeugd. Wees precies wie je bent en de leeftijd die je hebt. Zijn wie je bent, werkt in alle gebieden van je leven door. Je kunt niet leven en een echt mens worden voordat je wordt wie je bent. Erken eenvoudigweg hoe oud je bent en schenk geen aandacht aan de angsten en verleidingen die aangeven wat je van het ouder worden vindt. Op deze manier zul je je jeugd in alle vrijheid kunnen behouden. Tegelijkertijd je leeftijd behouden en je je jeugd onderhouden is het diepste geheim van goed ouder worden.
De sleutel naar verbinding met onze ziel zit in het opnieuw toe-eigenen van wat we verloren hebben: de innerlijke kinddelen in de schaduw en de kwaliteiten die daarbij horen. In de Jungiaanse psychologie wordt dat ook wel de verloren schat genoemd. Door je verloren delen weer terug te nemen, herstel je de verbinding weer met je kern. Dat vraagt om het helen van oude wonden en pijn. Je hebt niet voor niets een deel van jezelf weggestuurd. Vaak ging daar een nare ervaring van afwijzing en schaamte aan vooraf. Hoe pijnlijker de ervaring, hoe dieper het is weggestopt. Als we op zoek gaan naar verloren delen, betekent dat teruggaan naar die gebeurtenissen in onze levensloop waar we ze verloren. Niet om daar eindeloos in te blijven hangen, maar om onszelf op te halen.
Onverwoestbare drang naar heelheid
‘In ons organisme is een onverwoestbare drang naar heelheid werkzaam,’ schrijft Carl Gustav Jung. Hij heeft het over de helende beweging die we allemaal als een kiem in ons dragen en die in ons gelegd wordt op het moment dat we kleine en grote beschadigingen oplopen in het leven.
Een ziel wordt als mens geboren in een gezin en doet allerlei ervaringen op die haar persoonlijkheid vormen. Als kind leer je al wat je moet doen om goedkeuring te krijgen en erbij te horen. Afwijzing betekent dat je buiten de groep valt. Evolutionaire psychologen vertellen ons dat we door de evolutie zó geprogrammeerd zijn dat we er alles aan doen om dát niet te laten gebeuren. Isolement betekent namelijk doodgaan. We zijn daarom toegerust met een enorme sociale voelspriet.
Voelsprieten
De groep is in eerste instantie ons gezin. Als kind zijn we afhankelijk van onze ouders en verzorgers. Hoe klein we ook zijn, we hebben geweldige voelsprieten om te ontdekken wat zij belangrijk vinden en wat we moeten doen om hun liefde, zorg en aandacht te ontvangen. Zo leren we ons aan te passen. We leren bijvoorbeeld om ons best te doen, klaar te staan voor anderen of dat het alleen goed is als het perfect is. Het resultaat is dat we een deel van onszelf ‘opzij’ zetten of afsplitsen. We verbannen delen van onszelf waarop we afwijzing ervaren naar de schaduw en laten onszelf vooral zien in een vorm die door onze omgeving geaccepteerd wordt.
Zo jong als je bent, neem je belangrijke besluiten. Bijvoorbeeld dat het beter is om je niet meer kwetsbaar op te stellen of je mening te uiten. ‘Ik ga niet meer zeggen wat ik ervan vind’, kan een belangrijk besluit zijn dat je als kind neemt. Of: ‘Ik kan het maar beter alleen doen’. Daarmee verlies je ook allerlei kwaliteiten: bijvoorbeeld om scherp waar te nemen, te vertrouwen en om hulp te vragen.
De verloren schat ophalen
Met het verdwijnen van delen naar de schaduw, verdwijnen dus ook belangrijke zielskwaliteiten. We zijn niet meer heel en hebben niet meer onze volledige potentie tot onze beschikking. Het lijkt alsof we contact verliezen met onze kracht. We raken ontredderd als het gaat om onze bestemming en krijgen in de loop van ons leven misschien wel het gevoel dat we afdwalen. Hoe vind je dan weer de weg terug? Onderstaande oefening kan je daarbij helpen:
Ga naar een rustige ruimte waar je minimaal 15 minuten alleen kunt zijn. Ga zitten, ontspan je en adem een aantal keer diep in en uit. Sluit je ogen, zodat je je aandacht naar binnen kunt richten.
Richt je aandacht op je ademhaling. Laat met iedere uitademing je voetzolen zwaarder op de grond rusten en stel je voor dat een warme zachte hand zachtjes in je nek wordt gelegd. Je kunt je achterhoofd er voorzichtig tegenaan leggen en als het fijn voelt je hele hoofd in die hand leggen. Dit is de hand die jou kent en onvoorwaardelijk liefheeft.
Vanuit een diep weten dat je meer bent dan de ervaringen die je hebt opgedaan, ga je met aandacht naar één deel van je leven waar je tijdelijk of langere tijd afwijzing hebt gevoeld. Iets in jou kon de goedkeuring van anderen niet wegdragen. Kijk er naar als een liefdevolle toeschouwer. Je hoeft niet opnieuw de ervaring in, maar kijk met compassie naar wie je toen was.
Blijf met liefde en compassie bij het beeld en stel jezelf de volgende vragen:
Hoe heeft dat wat je toen ervaren hebt, aanleiding gegeven tot wie je nu bent? Wat heeft het met jou gedaan? Zijn er bepaalde eigenschappen in jou waar je niet zo blij mee bent?
Welke eigenschappen in jou zijn daar positief uit voort gekomen?
Vraag of het beeld nog een andere boodschap voor je heeft. Wees mild. Wat je toen gekozen hebt, was toen het beste wat je kon doen in die situatie in die tijd.
Adem dan weer bewust door. Voel je voetzolen op de grond.
Beweeg je tenen, je voetzolen, je vingers en handen en strek je even uit om vervolgens weer terug te keren in het hier en nu. Met het integreren van je innerlijk kind word je letterlijk weer heel en kun je een nieuwe start maken. Je kunt opnieuw kijken naar je besluiten van toen en of ze nog van toepassing zijn. Dat geeft ruimte voor nieuwe keuzes die nu beter bij je passen.
In De diamant in jezelf neemt Gangaji je mee op het spirituele pad om vragen te beantwoorden. Gangaji brengt in haar boek de waarheid helder aan het licht. Dit geeft je de kracht en de mogelijkheid om de stralende diamant die je bent, te kunnen zijn in het Nu.
Oordelen, veroordelen, beoordelen, evalueren, een mening hebben: wat is het verschil? En wat “mag” nou eigenlijk nog, in spirituele kringen? Soms lijkt het wel of je niets meer mag zeggen. Geef ik mijn mening ergens over, krijg ik “je mag niet oordelen hoor” over me heen. En dan wordt er een bestraffend (oordelend) vingertje geheven.
Laatst maakte ik tijdens een les een schema op het bord. In de linker kolom de kenmerken van de New Age beweging en boven de rechter kolom had ik spiritualiteit gezet. De cursisten waren al enigszins verrast dat ik New Age niet hetzelfde vond als spiritualiteit. Toen de lijst flink gevorderd was vroeg iemand aarzelend “Ben je nu niet aan het oordelen over de New Age beweging?” Dat bood natuurlijk een mooie opening.
Be-oordelen
Laat ik eerst taalkundig iets toelichten. We gebruiken het woord oordelen vaak op een negatieve manier, als in ver-oordelen. Er bestaat ook zoiets als be-oordelen. Is er iets mis met be-oordelen? Zouden we dat beter niet kunnen doen? Ik kan het je sterk afraden. Als je niet meer be-oordeelt maak je geen inschatting meer van wat er aan de hand is of wat voor vlees je in de kuip hebt. Al naar gelang de situatie.
Ik moet er echt niet aan denken dat je je be-oordelingsvermogen thuis laat als je in de auto stapt. Of als je de weg oversteekt. Of geld wilt beleggen. Of als je wilt kiezen door wie je je midden in de nacht laat thuisbrengen. Begrijp je wat ik bedoel?
Als je niet be-oordeelt, als je geen inschatting maakt, als je niet de feiten bekijkt, loop je het risico naïef te zijn. Dat kan zelfs gevaarlijk worden. Want stel je voor dat je een naar gevoel hebt bij iemand. Hij gedraagt zich vreemd. Maar ja …. je mag niet oordelen dus je besluit hem te vertrouwen. Daarbij ga je tegen je gevoel in. Je intuïtie probeerde je te waarschuwen maar helaas, je besloot naar dit mentale stemmetje te luisteren. Nu zit je met de gebakken peren. Niet slim. Mijn mening.
Ver-oordelen
Wat is dan ver-oordelen? Het ver-oordelen heeft te maken met afkeuring. Het zou niet zo mogen zijn, in jouw visie. Als je wereldbeeld is dat iedereen altijd goede bedoelingen heeft en “liefde is” dan zie je iets heel belangrijks over het hoofd. De menselijke realiteit. Alles is liefde is zeker waar op het allerhoogste niveau. In de Bron is alles inderdaad liefde. Hier op aarde? Als je om je heen kijkt en het wereldnieuws volgt, dan is het duidelijk dat niet alles een uiting van liefde is. En zo wordt het dus ingewikkeld, vooral voor spirituele zoekers. Want wat is het toch erg als je zou (ver)-oordelen. Zo wordt er gedacht.
Het punt is: be-oordelen en ver-oordelen doen we allemaal en vrijwel constant. Byron Katie heeft zelfs een mooie methode gecreëerd om je ver-oordelende gedachten te onderzoeken en er wijzer van te worden: The Work. Briljant!
Je mening geven
Als ik woorden als mooi en briljant gebruik geef ik mijn persoonlijke mening op basis van mijn be-oordeling. Daar vallen de meeste mensen niet zo over omdat het “positief” is. Als ik had gezegd dat ik de methode slecht of dom had gevonden zou dat ook mijn persoonlijke mening zijn geweest. Maar dat mag ik natuurlijk niet vinden… dat is oordelen.
Enkele voorbeelden
Ik ver-oordeel pas als ik iets afkeur in morele zin. Als ik van mening ben dat iets niet mag zijn zoals het is. Dat is heel iets anders dan be-oordelen, evalueren en een mening hebben.
Ik vind pindakaas lekker en bacon vies. Ver-oordeel ik bacon? Nee hoor, ik zal het alleen nooit kopen. Laat staan eten. Mag bacon er niet zijn van mij? Ook al niet. Iedereen mag van mij bacon eten.
Toen ik 2 kolommen maakte om een vergelijking te maken, was ik niet aan het ver-oordelen. Ik zette feiten op een rijtje om zo de verschillen te kunnen be-oordelen. Dat helpt me een gefundeerd besluit te nemen.
Hoe weet je het verschil?
Hoe kun je het verschil herkennen of je ver-oordeelt of be-oordeelt? Dat verschil kun je voelen. Be-oordelen voelt neutraal. Ver-oordelen geeft een gevoel van irritatie, afkeur en soms zelfs regelrechte boosheid. Dat mag niet!
Tolerantie
Wat nu als iemand ergens een totaal andere mening over heeft? Als je het verschil van mening neutraal en als een gegeven kunt beschouwen, ben je niet aan het ver-oordelen. Word je boos en vind je dat de ander dat niet mag vinden/denken of dat zijn mening “niet mag”… dan ben je aan het ver-oordelen.
Is dat erg? Nee. Het geeft je informatie over de grenzen van je eigen tolerantie. No big deal.
Wij mensen oordelen voortdurend over elkaar. De sociale media zetten dit oordeelgedrag extra aan, en cultuurverschillen leveren nieuwe misverstanden op. Toch heeft oordelen volgens Ziyad Marar ook gunstige kanten: het bewijst bijvoorbeeld onze verbondenheid. En sommige negatieve gevolgen van oordelen kun je vermijden; daarvoor geeft hij bruikbare adviezen.
In onze zoektocht naar liefde vergeten we dat we zelf liefde zijn. Het verlangen naar een verbinding met een geliefde is echt. Maar we vergeten dat we deze liefde zelf zijn en dat we in de zoektocht niet doorhebben dat we naar onze innerlijke geliefde zoeken. We hebben een verhaal verzonnen waarin we deze liefde op iemand projecteren. Hierdoor blijf je afhankelijk van de ander die je liefde geeft. Maar deze liefde is een groot veld die in feite onpersoonlijk is en via een individu handen en voeten krijgt.
Bij mij werd het afgelopen jaren steeds duidelijker dat ik naar iets buiten mezelf zocht wat ik al bezat. Dit besef van liefde en licht groeit steeds meer. Maar soms word ik door oude overlevingspatronen van anderen met hun gewonde harten weer genadeloos terug geworpen en kom ik weer in mijn oude gekwetste persoonlijkheid terecht: “Zie je nou wel, ik doe er niet toe”. “Niemand houd van mij”.
Hogere mannelijke energie: De beschermer
Dit is een grote valkuil voor ons omdat ons innerlijk kind altijd op zoek is naar verbinding. Als we ons licht en onze liefde laten groeien moeten we erg uitkijken dat we niet teruggetrokken worden in een veld van afgescheidenheid. Trek deze onwaarheid niet meer naar binnen. Wees een hoeder voor je eigen licht. Neem je moeilijk verworven innerlijke vrede niet voor lief. Alleen jij kunt hier verantwoordelijkheid voor nemen. Je hoeft jezelf niet opnieuw in de kou te zetten. We hebben toegang tot een bron van liefde in ons die het nodig heeft om beschermd te worden. Ontkurk deze bron van kracht in je voor je gewonde innerlijk kind en wees altijd de beschermer van je licht.
Ik kan mezelf tegenwoordig goed beschermen om op mijn innerlijke signalen te vertrouwen die mijn intuïtie mij geeft. Ik heb onlangs een stevige les geleerd dat ik hier 100% op kan vertrouwen. Je intuïtie kan je helpen voorkomen dat je licht niet dooft en beschermt je voor onnodige hart pijn. Bij het wakker worden sta ik het sterkst in contact met mijn onderbewustzijn en intuïtie. Door je dromen, beelden en gevoelens van je innerlijke weten serieus te nemen, kan je actie ondernemen.
Hogere Zelf
Je Hogere Zelf is jouw bron van liefde. We hoeven niet meer buiten onszelf te zoeken naar onvoorwaardelijke liefde maar kunnen er bewust voor kiezen om contact te maken met deze bron in ons. Ik beschrijf hieronder in een oefening hoe je dat kan doen. Het mooiste is dat je dit rollenspel met iemand samen kan doen. Je bron van liefde of ook wel Hogere Zelf is 24/7 bij je en houd onvoorwaardelijk van je.
Oefening
Stel je nu voor dat je hogere zelf een paar meter bij je vandaan zit in een stoel. Ze noemt je bij je naam en zegt: Ik zie jou Ellen. Ik zie dat je moe gestreden bent. Ik zie dat je het zwaar hebt en veel pijn ervaart. Maar ik ben hier en houd onvoorwaardelijk van je. Mag ik dichterbij komen? Ben je klaar voor je eigen liefde? Kan je haar dichterbij laten komen? Je nodigt haar nu uit om dichterbij je te komen zitten. Ze pakt je hand en legt hem in de hare. Ze streelt je hand zachtjes en jij streelt haar terug. Het voelt nog onwennig en vreemd in jullie eerste contact. Na een tijdje laten jullie weer los en je hogere zelf gaat weer in de stoel een paar meter bij je vandaan zitten. Voel het verschil nu in je lichaam. Voel je je meer aanwezig?
Rollen omgedraaid:
Jij speelt nu zelf je Hogere Zelf. En de ander speelt jou “kleinere zelf”. Kijk en voel wat deze verandering van plek met je doet. Je ziet jezelf nu met al je vermoeidheid en pijn. Dit kan heel confronterend zijn. Vraag of je dichterbij mag komen. Als de ander dat niet wil, accepteer dat dan. Forceer niets. Mag je dichterbij komen, kijk dan hoe je dit zo zacht en liefdevol mogelijk kan doen. Kijk jouw kleinere deel liefdevol in de ogen en pak zijn of haar hand. Na een paar minuten nemen jullie weer afscheid. Dit is een hele krachtige oefening. Als we niet meer afhankelijk zijn van andermans liefde kunnen we in feite met “iedereen” een relatie aangaan. We zijn dan onafhankelijk geworden van liefde buiten ons. We weten nu wie we zijn! I go for it 💪
In De diamant in jezelf neemt Gangaji je mee op het spirituele pad om vele vragen te beantwoorden. Gangaji brengt in haar boek de waarheid helder aan het licht. Dit boek geeft je de kracht en de mogelijkheid om de stralende diamant die je bent, te kunnen zijn in het Nu.
Als mens zijn we soms meer aan het overleven dan lekker leven. Zeker wanneer we bang zijn dat alles mis kan gaan, kunnen we zo verkrampt raken dat alles ook echt misgaat. Hoe kunnen we vertrouwen op de goddelijke kracht, het universum of zelfs God in alles om ons heen als we ons zo bedreigd kunnen voelen? Doreen Virtue leerde van de engelen hoe je vanuit liefde jouw werkelijkheid mag gaan scheppen. Wij mogen uit haar boek Tien boodschappen van je engelen een het inzicht met jullie delen dat we allemaal scheppers zijn en vanuit liefde mogen gaan creëren.
In de afgesneden droom kan het zo lijken dat God ver weg is en het te druk heeft om je gebeden te verhoren. Omdat je een schepper bent, kun je vanuit dit uitgangspunt scheppen en de resultaten zullen onbevredigend, van korte duur en waarschijnlijk beangstigend en pijnlijk zijn.
Wanneer zich een probleem voordoet, zijn er drie manieren om daarmee om te gaan:
1. Realiseren
De kwestie proberen op te lossen door uiterlijkheden te bemachtigen, zoals het kopen of winnen van iets. Deze pogingen leiden altijd tot een kortstondige uitbarsting van genot, wat kan worden verward met tevredenheid of geluk.
2. Kwalijk nemen
Met de vinger wijzen naar mensen, organisaties of omstandigheden die je ‘ervan weerhouden’ het voorwerp of de omstandigheid te bereiken waarvan je denkt dat je er gelukkig van wordt. Het ego gelooft dat als je de schuldige persoon kunt verwijderen of veranderen, er dan geluk zal volgen. Het ego redeneert dat er een slechterik is die voor ongelukkigheid zorgt, maar een ‘slechterik’ iets kwalijk nemen leidt niet tot jouw geluk.
Verwant aan kwalijk nemen is het proces om externe voorwaarden aan het geluk te verbinden, zoals; als er sprake is van wereldvrede dan zou ik gelukkig kunnen zijn. Het jezelf kwalijk nemen dat je ongelukkig bent is hetzelfde als het anderen kwalijk nemen, want kwalijk nemen is altijd een gedachte die de ander als ‘slecht’ apart zet. Kwalijk nemen zoekt nooit naar oplossingen en vindt die ook niet, behalve in straf en wraak. Geen van beide leidt naar geluk voor degene die iets of iemand iets kwalijk neemt.
3. Creëren
Dit houdt twee stappen in:
a. Weten dat God in je is, in iedereen is en in elke situatie
Als je je vertrouwen moet versterken, kan het gebed je aangeboren spirituele kennis herstellen. Vertrouwen is geloven en kennis is weten.
b. Het onthullen van God in je, in iedereen en in elke situatie
Vergeet niet dat een betere term voor healing onthulling is, de spirituele waarheid dat God – rust, gezondheid, overvloed, en alles wat als goedheid wordt gezien – in je zit, in iedereen en in elke situatie. Een manier om God aan te roepen, zoals bijvoorbeeld:
Ik roep God aan om de liefde [of gezondheid, wijsheid, overvloed of wat er ook maar lijkt te ontbreken] die inherent is aan… [noem de persoon of situatie] te onthullen.
Door de oppervlakkige illusie van een probleem af te pellen vind je altijd Gods klare oplossingen om de op angst gebaseerde creaties terug te draaien.
De macht om te scheppen
God heeft je de spirituele macht gegeven om te scheppen en je krijgt innerlijke signalen in je fysieke, emotionele, intellectuele en energetische lichamen waardoor je ogenblikkelijk weet of je uit liefde of uit angst creëert.
Uit liefde
Als je uit liefde creëert, voel je die bekende hemelse warmte, veiligheid, onvoorwaardelijke liefde en troost. Bovendien straal je geluk uit met Gods stralende liefde, wat andere mensen instinctief herkennen en waar ze zich toe aangetrokken voelen. Uit liefde creëren is vergelijkbaar met ‘de rijken worden rijker’, want geluk creëert nog meer geluk.
Uit angst
Als je uit angst creëert, voel je je alleen, verlaten, kil en bang. Zoals we hebben besproken leidt het pogen deze gevoelens ‘te genezen’ door middel van uiterlijke manieren van realiseren of kwalijk nemen je alleen maar verder weg van echt en blijvend geluk. Iemand of iets de schuld geven van je ongelukkigheid kan nooit een probleem oplossen en dat kunnen het verkrijgen van een voorwerp of het bereiken van iets evenmin.
Schep jij vandaag vanuit liefde of angst? Laat het ons weten in een reactie hieronder.
Oprah prees Terugkeer naar liefde van Marianne Williamson al in haar boekenclub. Durf jij je open te stellen voor de vreemde taal van Een cursus in wonderen waar Marianne Williamson over schrijft, waarin ‘God’ en ‘de Heilige Geest’ iets heel anders betekenen dan in de christelijke traditie? Laat je verrassen door deze spirituele klassieker en niets is meer wat het lijkt.
Als je het pad van persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling bewandelt – en wat je daarop leert ook effectief toepast – zal er onvermijdelijk het een en ander veranderen in je leven.
Er zijn verschillende levensdomeinen waarop de gevolgen van het innerlijke (opruim)werk dat je verricht zich laten aftekenen. In deze blog bekijken we specifiek de verschuivingen die plaatsvinden op het gebied van je relaties.
De lege lift fase
In haar boek ‘The anatomy of a calling’ spreekt Lissa Rankin over de lege lift fase. Tijdens je ontwikkelingsproces laat je de verdieping die je kent achter om in een lift te stappen die je naar een hogere verdieping brengt.
Terwijl je alleen in de lift staat, bevind je je in de fase tussen niet meer en nog niet. Dit is een onbehagelijke levensfase die vraagt om veel vertrouwen. Je weet immers wat je achterlaat, maar je weet nog niet wat er komen zal. Dat maakt de verleiding soms groot om de lift terug te sturen. Toch is het belangrijk om op dit moment door te zetten.
Toename van je frequentie
Op het niveau van kwantumfysica is de wereld waarin we leven en alles wat zich in deze wereld bevindt niets meer dan trillende energie. Ook jij en ik bestaan in essentie uit energie. Elk van ons vibreert op een bepaalde frequentie in dit veld van energie.
De combinatie van je overtuigingen, denkpatronen, gevoelens, uitspraken en handelingen (kortom, de staat van je bewustzijn) bepaalt hoe laag of hoe hoog de frequentie is waarop je vibreert.
Wanneer je denken, spreken en handelen steeds meer uitgelijnd zijn met de ware aard van wie je bent. Wanneer je je niet langer laat beangstigen, beperken en domineren door de wetten van de wereld maar in plaats daarvan in lijn komt te leven met de universele wetten, zal je een steeds hogere frequentie uitzenden.
De frequentie waarop je trilt, bepaalt vervolgens met wie je wel en met wie je niet (meer) resoneert, alias ‘Your vibe attracts your tribe’.
Letterlijk stijgen
Laten we het ons even aan de hand van een flatgebouw voorstellen. Op elke verdieping van het flatgebouw heerst een andere frequentie, alias een andere vibe.
Op de begane grond ligt de frequentie tussen de 0 en de 100, op de eerste verdieping tussen de 100 en de 200, op de tweede verdieping tussen de 200 en de 300, op de derde verdieping tussen de 300 en de 500 en op de vierde verdieping alle frequenties hoger dan 500. Dat is de verdieping van de zogeheten ‘verlichte’ mensen.
Zolang de frequentie die jouw bewustzijn heeft, overeenstemt met de frequentie die heerst op de verdieping waar je vertoeft, zal je jezelf daar goed blijven voelen. Je zit dan op dezelfde golflengte als de andere mensen die zich op deze verdieping bevinden.
Maar wat er gebeurt als jouw bewustzijn toeneemt, is dat jouw frequentie naar omhoog gaat, terwijl de frequentie van anderen hetzelfde blijft.
Vrienden worden vreemden
Mensen waarmee je soms reeds jarenlang een goede band had, kunnen hierdoor plots als vreemden beginnen aan te voelen. Je lijkt elkaar – met de beste wil van de wereld – niet meer te begrijpen, ervaart steeds meer wrevel of misverstanden. Het contact voelt zwaar en beladen aan en je begint er steeds meer tegenop te zien. Dit kan gaan om vrienden, (ex-) collega’s, kennissen, maar ook om je partner en/of familieleden.
Eén ding is zeker: deze fase kan je danig in de war brengen. Is de bedoeling van persoonlijke groei immers niet dat het je leven gemakkelijker maakt? In plaats van een bom te plaatsen onder je relaties?! Want ja, je zult hoe dan ook mensen verliezen (maar gelukkig niet iedereen)! Maar ook hier geldt: waar een deur sluit, gaat een nieuwe open. In dit geval: de liftdeur!
Vreemden worden vrienden
Tussen mijn burn-out en nu hebben er heel wat verschuivingen plaatsgevonden op het gebied van mijn relaties. Sommige relaties zijn verdwenen of verwaterd, andere kregen een nieuwe invulling, een aantal relaties werden hechter, maar het meest frappante: ik kreeg er een heel nieuw netwerk vol gelijkgestemden bij.
Na de onbehaaglijke fase van alleen in de lift staan, ging opeens de liftdeur open. En met het opengaan van de liftdeur, ging ook een hele nieuwe wereld open! Wat een verademing, wat een thuiskomen!
Plots kon ik niet alleen in alle vrijheid mezelf zijn en mijn eigen waarheid leven, maar werd ik juist om deze dingen gewaardeerd! Na meer dan dertig jaar was het eindelijk gedaan met mij. Ik voelde me niet meer de vreemde eend in de bijt en hoefde mijn spiritualiteit niet meer te verbergen achter een oppervlakkig masker. Ik werd, misschien wel voor het eerst in mijn leven, begrepen en gezien.
De hogere verdieping
Op de nieuwe verdieping is bijna iedereen bezig met persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling. Er heerst een sfeer van veiligheid en verbondenheid waardoor er in alle openheid rond deze thema’s kan worden uitgewisseld. Veelal zijn er onderling raakvlakken en herkenningspunten in de transformatieprocessen die plaatsvinden.
Er bevinden zich op deze verdieping dan ook heel wat voorlopers. Mensen die zelf de weg voorlopen, of liever, voorleven, om vervolgens de lessen die ze onderweg leren weer door te geven aan anderen, zodat hun weg een beetje gemakkelijker wordt. Alias, zodat ze ook in de lift durven stappen.
Gevoelig voor subtiele energie
Hoe langer je op deze nieuwe verdieping vertoeft, hoe moeilijker het wordt om nog tijd te spenderen op de begane grond, waar je af en toe nog langs gaat voor een bijeenkomst, activiteit of bezoek.
Je merkt dat het je steeds moeilijker valt om deel te nemen aan oppervlakkige conversaties of ‘ego’ discussies, dat je geen zin meer hebt om andermans geconditioneerde versie van de waarheid te blijven bevestigen. Je voelt je vaak leeg en moe of helemaal zwaar en verkrampt worden in zulke omgevingen. Soms moet je er nadien zelfs dagenlang van bekomen.
Dat is misschien het enige ‘nadeel’ van de hogere verdieping en vooral de hogere trilling: je bent veel gevoeliger geworden voor subtiele energie. Veel mensen ontdekken in dit stadium ook dat ze hoogsensitief zijn, wat voor mij eerder een uitdrukking is van het innerlijk opschoningsproces dat plaatsvindt in die persoon dan dat ik het als een ‘aandoening’ of ‘problematiek’ aanschouw.
Leerschool
Gaandeweg leren de mensen op de hogere verdieping hun eigen energie beter te hanteren en bewustere keuzes te maken. Maar in plaats van de begane grond geheel te gaan vermijden, leren ze het juist als een waardevolle leerschool te zien. Iedereen die ze daar ontmoeten functioneert namelijk als een belangrijke spiegel.
Elk oordeel dat hen nog raakt, zegt iets over het zelfoordeel dat nog gekoesterd wordt. Elk uiterlijk conflict weerspiegelt innerlijke onvrede. Elke angst waarmee ze opgezadeld worden, vraagt om het onderzoeken en opruimen van nog aanwezige belemmerende overtuigingen.
De ultieme test in bewustzijn
De bezoekjes aan de begane grond kunnen vergeleken worden met een test in bewustzijn. De ultieme manier om te toetsen waar je staat in je proces is om te kijken naar hoe je je gedraagt tegenover je ouders (of andere naasten waar je veel verleden mee deelt zoals je zussen of broers of misschien wel je partner). Hoe meer verleden je met iemand deelt, hoe meer bewuste aanwezigheid de omgang met deze persoon van jou vraagt. Deze personen weten je immers als geen ander te triggeren. Alias, ze tonen je waar je nog werk te verrichten hebt in jezelf. 😉
Don Miguel Ruiz schrijft over de angsten die liefde ondermijnen en lijden brengen in onze relaties. Door middel van vertalen laat Ruiz ons zien hoe wij onze emotionele wonden kunnen genezen, onze vrijheid en geluk kunnen hervinden en de geest van speelsheid in onze relaties en vriendschappen kunnen herstellen.
Opeens kom je een laag dieper te zitten. Je weet niet meer wat je met je leven aan moet. In het hele ascensieproces ga je continu door verschillende lagen heen en dat kan veel opschonen. Dit opschonen kan hele zware processen naar boven halen, waarin je het gevoel hebt dat je weer terugvalt. Het zorgt er echter ook voor dat je na die zware processen jezelf heel goed gaat voelen. Dit zal zo door blijven gaan totdat je alles uitgebalanceerd hebt en bij het nulpunt komt. Totdat je volledig neutraal bent met al jou emoties, processen en alles eromheen wat het zo heftig maakt.
Het is belangrijk dat je jezelf altijd voorop stelt en goed voor jezelf blijft zorgen. Dit laatste valt niet altijd mee als je niet precies weet wat goed voor jezelf zorgen is en hoe je dat precies moet doen. Je bent altijd bezig met anderen helpen en daardoor ben je jezelf vergeten. Zelfliefde zal je moeten opbouwen en dat is een erg belangrijk onderdeel in het hele ascensieproces. Als jij niet goed voor jezelf zorgt, kan het gebeuren dat je je afsluit voor alles en iedereen. Dan kan het dat jij je eigen proces gaan saboteren. Je wilt dan niet meer mee gaan met het hele ascensieproces en wilt het volledig opgeven. De inspiratie om door te gaan mist en je vraagt je af waarom je het nog doet. Het vergt veel moed om in het hele ascensieproces continu bewust te blijven van alles.
Lichamelijke processen
Dan komt er ook nog eens bij dat je lichaam niet altijd meewerkt zoals jij zou willen. We zijn nog steeds zó geprogrammeerd volgens de menselijke denkwijze, dat we vergeten zijn ons lichaam te eren. Vergeten te luisteren naar wat ons lichaam te zeggen heeft en ook echt te stoppen met ‘werken’ als je lichaam uitgeput of oververmoeid raakt. Het hele ascensieproces leert je hoe je moet intunen op jouw lichaam en de energieën die er rondgaan. De activaties blijven binnenkomen en dit gaat alleen maar sterker worden. Hoe beter jij naar jouw lichaam luistert, hoe beter jij met alle activaties/downloads om kunt gaan die er binnenkomen.
Ook kan het zomaar zijn dat je in de ochtend gebroken wakker wordt. Besef dan dat dit komt doordat je ‘s nachts heel veel processen hebt verwerkt. Mensen vergeten nog wel eens dat ze hele programma’s aan het opschonen zijn tijdens het slapen. Slaapprocessen mogen we niet onderschatten, want hierin gebeurt heel veel. Dit komt doordat je letterlijk ‘uit’ staat en je multidimensionale lichaam de kans krijgt om allerlei processen te verwerken in je slaapstand. Tijdens deze processen worden vaak ook multidimensionale reizen gemaakt en kan je lucide dromen hebben. Dit kan heel vermoeiend zijn en als je niet weet dat dit gebeurt tijdens je slaapstand, dan kan het ook verwarrend zijn.
Veel rust, veel natuur, veel water drinken, hoog vibrationeel voedsel eten, bewegen en alles wat jouw lichaam kan helpen is heel belangrijk in dit proces. Eer je lichaam en eer jezelf! Wees lief voor jezelf en besef dat als jij ook een oordeel hebt over het proces waar je in zit, je niet lief bent voor jezelf en je het proces alleen maar tegenwerkt. Besef dat wanneer jij naar je lichaam luistert en alleen doet waar je van houdt op de momenten wanneer jij je daardoor geïnspireerd voelt, je het proces alleen maar helpt. Hoe meer je luistert naar je lichaam, hoe sterker jouw inspiratie terug zal komen.
Alles werkt andersom
Het is niet zoals we gewend zijn en zoals we altijd geleerd hebben. Alles wat wij in onze menselijke staat hebben geleerd, mogen we nu namelijk weer afleren. Dit proces kan heel intens en vermoeiend zijn. Daarom is het zo belangrijk om altijd bewust te blijven in het hele proces. In jouw menselijke staat was je altijd gewend om vanuit je hoofd te handelen, maar nu is het prioriteit om vanuit je hart te handelen. Het is belangrijk niet meer door te blijven gaan omdat jouw hoofd dat zegt. Het gaat om goed luisteren naar jouw lichaam en het oppakken van signalen die gegeven worden. Voorbeelden hiervan zijn rusten wanneer je lichaam moe is, eten wanneer je honger hebt en niet vanuit een staat van opvulling. Het gaat om echt bewust luisteren naar jouw behoeften.
Het kan zomaar zijn dat jij ergens nog een programma in jouw systeem hebt zitten dat jou zegt dat je moet eten om gelukkig te zijn. Ook kan het zo zijn dat je ergens onderliggend ontevreden bent en jij dat gevoel probeert te negeren door het weg te stoppen met eten. Je hebt dus honger of wil een leegte opvullen. Ook hierin is het belangrijk om altijd bewust te blijven tijdens al jouw processen. Luister naar je hart en lichaam en niet naar je hoofd. Werk je nu van binnenuit naar buiten toe.
Heb vertrouwen in het ascensieproces
Hoe cliché het ook klinkt, het is wel het proces. Het is belangrijk om vertrouwen te blijven hebben en houden in het pad dat je bewandelt en gekozen hebt. In feite kan je niet meer onbewust worden omdat je al zo bewust bent. Het kan met tijden zeker vermoeiend zijn en je kan gefrustreerd en uitgeput raken. Je kan het verlangen hebben om ‘daar’ al te zijn. Besef heel goed dat dit het ego is dat een loopje met jou wil nemen, want de weg er naartoe is misschien nog wel veel belangrijker en mooier in dit hele proces.
Je ego wil jou gewoon weghouden bij het hele ontwakingsproces en je kan daardoor in allerlei oude processen terugvallen. Zoals slachtoffermentaliteit, boosheid en frustratie, verlangen, ongeduld en alles wat jou weg wilt houden van jouw ascensieproces.
Ook kan het zijn dat deze processen horen bij het hele ascensieproces, want om jouw systeem op te schonen kunnen deze naar boven komen door er letterlijk uit te komen. Het zal jou juist kunnen helpen om te laten zien waar jij nog aan kunt werken en waar jij nog bewust van mag worden. Alles is als een heel mooi en groot orkest in elkaar gewoven zodat het zich als een mooie symfonie kan afspelen. We zijn allemaal een deel van het groter geheel en daarin is het belangrijk altijd jezelf en je processen te eren, je hart open te houden en bewust te blijven. Ook is het belangrijk om goed naar jezelf en jouw behoeftes te luisteren. Dat kan soms betekenen dat je even helemaal niks hoeft te doen, want jouw lichaam heeft die tijd nodig om alles te verwerken.
Alles is goed en jij bent goed! Je bent precies waar je moet zijn, elke stap op deze weg naar ascensie.
Mary Mueller Shutan schreef met haar Gids voor spiritueel ontwaken een onmisbaar boek voor iedereen die zich op dit pad van ontwaken bevindt. Wanneer je begint met ontwaken komen je onverwerkte emoties en ervaringen vanaf je geboorte tot waar je in het huidige moment bent naar boven. Dankzij het ontwakingsproces kun je eindelijk het pad van verlichting en vrijheid bewandelen.
Het is mooi wanneer verbinden met de ander heel fijn is, dat is ook waar we allemaal naar op zoek zijn. Erkenning, lief gevonden worden, de ander liefhebben, gezien worden en gehoord worden.
Een fijne en veilige verbinding met de ander en erkend worden daarin zoals je bent,
is je bestaansrecht.
Verbinden met de ander kan echter ook pijnlijk en moeilijk zijn. In een contact, waarin je de ander ontmoet, gebeurt namelijk zoveel. De ander doet altijd iets met je. Wat de ander doet en zegt, heeft effect op je en kan soms echt pijn doen. Wanneer dit te vaak en te veel is geweest in je leven dan kan het je gevoel van bestaansrecht aangetast hebben. Zelfs ogenschijnlijk kleine dingen raken je dan ten diepste.
Waarom kan verbinden zo pijnlijk zijn?
Verlopen jouw contacten soms moeizaam? Herken je hetzelfde patroon elke keer weer? Word je steeds weer geraakt, al doe je nog zo je best? Verbaast het je dat het steeds weer terugkomt, ongeacht bij wie? Of het nu met je partner is, je vriendin, moeder of buurvrouw is? Dat komt omdat je jezelf meeneemt in elke verbinding met de ander.
Om te onderzoeken waarom het zo pijnlijk is, heb ik drie vragen voor je die belangrijk zijn:
Wie ben je op het moment van verbinden?
Welke patronen breng jij mee in de verbinding?
Waar komen die patronen vandaan?
Deze vragen helpen je om jouw manier van verbinden beter te begrijpen. Het is de 1e stap naar het helen en veranderen van jouw manier van contact aangaan als je daar behoefte aan hebt. Het is een eerste stap naar een veilige verbinding.
Een contact is niet altijd hetzelfde, het verandert met je mee
Omdat je dus jezelf meebrengt in een contact, kan het nooit elk moment van de dag, of week hetzelfde zijn. Van daaruit is het ook zo logisch dat vriendschappen komen en gaan en dat een relatie of huwelijk altijd werken aan jezelf en elkaar betekent, met elkaar meegroeien en veranderen is de basis voor een goede relatie.
Door te gaan onderzoeken wie jij op het moment van verbinden bent wanneer het misgaat, wat er speelt in je leven, wat je zelf creëert, krijg je zicht op waarom het contact verloopt zoals het verloopt. Dat gaat niet over schuld, maar over ‘het is zoals het is’. Kun je ook meteen mooi stoppen met jezelf of de ander verwijten.
Acceptatie van wie jij bent op dat moment is het begin van het helen van een verbinding.
Onderzoek hierbij ook wat je voelt, wat er nu precies geraakt wordt.
Wat gebeurt er bij je in de verbinding met de ander?
Wat gebeurt er bij jou als iemand een sterke mening heeft, boos wordt of juist onzeker is? En wat gebeurt er met jou wanneer iemand even afwezig is, minder met je bezig is? Een andere mening heeft dan jij? Iets zegt wat je niet fijn vindt?
Wordt je geraakt? Raak je je eigen mening kwijt als de ander overtuigender is voor jouw gevoel? Ga je zorgen voor de ander als diegene onzeker is in jullie contact of word je zelf ook onzeker? Voel je je afgewezen als iemand afgeleid raakt, even ruimte voor zichzelf wil? Klap je dicht of word je boos als de ander iets zegt wat je niet fijn vindt? En wat doe je met al die gevoelens?
Jouw antwoorden op deze vragen geven je zicht op wie je bent in de verbinding en wat er zo geraakt wordt. Van daaruit kun je naar de 2evraag, ‘wat neem je mee in de verbinding, je relatie?’.
In je kindertijd wordt je blauwdruk voor verbinding gemaakt
Om te onderzoeken wat jij binnenbrengt in een verbinding, moet je teruggaan naar je kindertijd. Als kind heb je van nature de behoefte aan contact en verbinding. Het is ook daadwerkelijk je bestaansrecht. Het zijn je ouders en verzorgers die je voorzien in deze behoefte. Je leert dus via je ouders hoe je contact aangaat. En daarin kun je veel tegenkomen als kind.
Dit gaat niet over goed of fout, of over schuld. Het gaat over ‘waar kom je vandaan, waar kwamen je ouders vandaan, wat hebben zij je geleerd in het aangaan van contact en, zonder dat ze dit wilden, doorgegeven aan jou?’. Dit gaat simpelweg over wat je hebt meegekregen. En de een heeft daarin meer meegekregen dan de ander en er meer last van dan de ander. Vanuit deze ervaringen, die je opgedaan hebt als kind, heb jij je blauwdruk ontwikkeld. En die blauwdruk neem je mee in latere relaties, in elk contact. In alles waar je mee wilt verbinden.
Je neemt dus je eigen patronen mee, je eigen gevoelens. Je eigen overlevingsstrategieën. Weet je wat jouw pijnlijke ervaringen geweest zijn als kind waardoor verbinden met de ander moeilijk of pijnlijk is? Door dit te onderzoeken, waar het vandaan komt bij jezelf, krijg je dus zicht op je wie jij bent in de relatie, de verbinding die je aangaat.
Welke pijn wordt er geraakt in de verbinding met de ander?
Tijd voor de 3evraag: waar komt het vandaan?
Je weet nu dus dat de wijze waarop je relaties en verbindingen aangaat, ontstaan is vanuit je eigen kindertijd. Het gaat dus nooit over die ander, wanneer je voelt dat ‘hij je er alleen voor laat staan, er nooit is…’. Het gaat over wat er bij jou van binnen geraakt wordt, jouw eigen oude pijn.
Wat herken je van het nu uit je kindertijd? Voel je je snel eenzaam in een verbinding met de ander, je huidige relatie wellicht? Stond je er vroeger als kind veel alleen voor? Ben je veel op zoek naar complimenten in de contacten die je aangaat? Herken je misschien dat je de erkenning van een of allebei je ouders gemist hebt? Op deze manier onderzoeken wat je hebt ervaren en wat er moeilijk of pijnlijk voor je was in je kindertijd, zorgt voor compassie van je huidige gedrag. Je gaat begrijpen waar het vandaan komt en je snapt dat je het dus nu niet zomaar anders kan doen. Anders zou je dat wel al gedaan hebben, als het zo makkelijk was.
Een veilige verbinding met de ander ontstaat vanuit een veilige verbinding met jezelf
Herken je wat ik hierboven schrijf? Heb je zicht op je eigen pijn die steeds weer zo geraakt wordt in het verbinden met de ander? Dan is het nu tijd voor wat je eraan kunt doen, want alleen inzicht is niet voldoende. Er is ook actie nodig om iets te veranderen.
Om ook daadwerkelijk iets te kunnen veranderen, is het nodig dat je je oude pijn opruimt. Want een strategie zet je altijd in wanneer je lichaam gevaar ruikt. Wanneer het ‘oude gevaar’, je vroegere pijnlijke ervaringen, nog in je lijf ergens zit weggestopt, dan zal jouw lijf altijd zijn strategie inzetten. Het is niks anders dan een paraplu die je opsteekt voor de regen. Dat betekent echter wel dat in elke verbinding op een bepaalde manier het patroon zich zal blijven herhalen, en je steeds voor je gevoel ergens faalt in het aangaan van contacten. Je zelfvertrouwen zal er daardoor niet beter op worden.
Veilig en liefdevol verbinden met de ander doe je dus door te werken aan jezelf, door het opruimen van je oude pijnlijke ervaringen uit je lijf en het nemen van nieuwe besluiten op een diep niveau in je lichaam. Hoe meer je vrij bent van oude pijn en oude niet helpende patronen, hoe meer jij vanuit je eigen liefdevolle kern contact kunt maken met de ander, zonder ruis en juist vanuit compassie voor jezelf en de ander.
Ik wens je veel liefdevolle verbindingen toe, vooral die met jezelf. De rest volgt dan vanzelf.
Hoe functioneert jouw innerlijke kind in je relatie? Hoe kun je jezelf genezen? Wat heeft je innerlijke kind binnen de relatie nodig? Welke aspecten mogen eindelijk geactiveerd worden? Deze vragen en meer worden beantwoord in Het innerlijke kind in je relatie van Susanne Hühn.
Roodborst, jij klein schattig vogeltje dat dapper zijn rode borst vooruit steekt en helder de wereld in kijkt. Uit de overlevering wordt gezegd dat jij ooit geraakt bent in jouw hart, waardoor bloed jouw borst rood gekleurd heeft. Toch ben jij er niet minder vrolijk onder en verspreid jouw liefde in de soms zo kleurloze wereld. Niet voor niets heeft jouw rode borst de vorm van een hart.
Houten hart
Tijdens de reis van ons leven komen er obstakels op ons pad. Veel van die obstakels, zo niet alle, zijn terug te leiden naar liefde en liefhebben. Wie van jullie heeft inmiddels een houten hart, omdat er zo vaak op getrapt is, door 1 of meerdere personen? Voelt jouw hart van hout, omdat je geleerd is alles vanuit jouw hoofd te beredeneren en niet te voelen?
Als je naar een mens kijkt, kun je een ladekast zien met allemaal kleine laatjes. Zodra je geboren wordt, ben je al volmaakt en zijn alle laatjes prachtig gevuld en staan wagenwijd open. Totdat jouw omgeving zich met jouw ladekast gaat bemoeien. Sommige laatjes blijven jouw hele leven open staan, helaas zijn er een heleboel die je onder invloed van jouw omgeving half dicht geschoven hebt. Anderen zijn helemaal dicht en sommige zijn hermetisch dichtgetimmerd.
Liefde is vaak het laatje dat het meeste te leiden heeft in de wereld waarin we leven en de ervaringen die we daarin opdoen. Alles, maar dan ook alles moet onderbouwd worden, feitelijk vastgelegd en als we dat niet doen, dan is het vast niet waar. Lief mens, vergeet niet dat jouw waarheid altijd waar is, want jouw waarheid komt uit je hart waar liefde huist. Grote kans dat jij jouw hart hebt omgezet in een houten hart, want dan komt alles niet zo ‘hart’ binnen. Het is tijd geworden om liefde weer te laten stromen. Liefde voor alles wat leeft, ook al gebeuren er dingen die niet leuk zijn, jou raken, jouw boosheid of agressie proberen te triggeren.
Door deze situaties toch met liefde te benaderen en te zien welke les je wordt gespiegeld, krijgt je hart kans op heling en herstel. Dat is beter dan de vicieuze cirkel in stand te houden en het oog om oog, tand om tand principe toe te passen. Daar komen jij en ook de ander geen stap verder mee in dit leven. Als jij kunt zien dat anderen die jou ‘iets aangedaan’ hebben (want zo voelt het dan), vaak niet anders kúnnen vanwege hun zielsafstemming en/of hun eigen ladekast waar aan laatjes getimmerd en geknutseld is, dan geeft liefde jou (en de ander die zijn eigen weg loopt en mag groeien) de opening tot heling.
Bloedend hart
Het kan ook zo zijn dat jij een bloedend hart hebt. Zolang jouw hart bloed, weet je dat je gevoel hebt. Jouw laatje is dus gelukkig niet dicht geslagen. Je ervaart pijn van dingen die er gebeurt zijn of op dit moment gebeuren. Verlies van geliefden, of ze nog leven of zijn overgegaan of verdriet over gebeurtenissen in dit of uit een vorig leven. Pijn en verdriet geven je kansen. Kansen om te zien wat er gebeurt of gebeurd is en dat vanuit een ander daglicht te benaderen. Dat is moeilijk. Zeker als je midden in een situatie zit. Het roodborstje laat je zien dat je zelf de kracht hebt om het bloeden van jouw hart te stelpen. Anderen gaan dit voor jou niet doen. Al kunnen ze je troosten, toch zul je jezelf in balans moeten krijgen. Wees je ervan bewust dat elke situatie of deze nu positief afloopt of niet, jou de kans geeft om bijvoorbeeld bij oud zeer te komen, dingen op te lossen, mensen te vergeven, jouw verantwoordelijkheid of zelfstandigheid te vergroten, pijn en verdriet te doorleven, te omarmen en los te laten. Vaak gebeuren dingen om ruimte te scheppen voor iets nieuws, iets anders, jou inzicht(en) te geven en je te leren om jezelf in balans te houden. Het roodborstje weet dit allemaal allang. Kijk maar eens hoe pienter hij de wereld in kijkt, ook al draagt hij zijn litteken (de mensheid noemt dit vaak een rugzakje) van de rode borst bij zich. Hij ziet het als een sieraad in harten vorm. Dat is een heel andere benadering.
Incasseren
Zou jij jezelf, net als de roodborst, opofferen om een ander te redden? De pijlen of kogels te vangen, zodat een ander kan blijven leven? Als je onvoorwaardelijk lief hebt, dan is jouw leven geven voor een ander geen opgave. Het is een natuurlijk iets, waar geen twijfel over bestaat. ‘Ik zou voor jou door het vuur gaan’. Wie kent de uitspraak niet? Degenen die een zielsafstemming hebben in de 5e dimensie zijn bereid vanuit pure liefde zich op te offeren, omdat ze hun eigen ik (ego) willen inzetten voor een groter geheel. Heb je een zielsafstemming in de 4e dimensie dan zet jij je in voor de groep en mooie verbindingen. Jezelf onvoorwaardelijk opofferen doe je onbewust, maar je zal niet zo ver kunnen gaan totdat de dood ertoe leidt. Dat hoeft ook niet. Jouw ziel is op weg naar de 5e dimensie en dat vraagt groei.
Toch heeft iedereen die een hogere zielsafstemming heeft dan de 3e dimensie, waarin we momenteel nog verkeren, heel wat te incasseren. Lief mens, weet dat wat je te incasseren hebt van anderen, vaak hun eigen gebrek is. Ze kunnen jouw hogere energetische trilling niet begrijpen, omdat ze zelf nog niet zo ver zijn. Dat geeft niet, want ook jij bent ooit een 3e dimensieziel geweest. En dat is eigenlijk de sleutel om deze ‘ander’ met liefde te benaderen in plaats van jouw energie te verlagen en jouw licht te dimmen door aan jezelf te gaan twijfelen, je weg te cijferen, je hart van hout te maken of onnodig te laten bloeden. In de derde dimensie maakt de mens voor het eerst kennis met liefde. Het is voor hen belangrijk dat ze voorbeelden krijgen van mensen die hier al veel verder in zijn. Op die manier maak je voor hen groei mogelijk en werk je mee aan de verhoging van de trilling van de aarde, die zo graag naar de 4e dimensie wil gaan.
ZELF
Je hoeft hiervoor niet continu om te gaan met mensen uit de 3e dimensie (al kom je ze dagelijks tegen, want 83% van de mensheid heeft deze afstemming). Het belangrijkste is, dat jij jezelf blijft, vanuit jouw hart leeft, jouw passie volgt. Dan maar onbereikbaar voor de ander. Het is de bedoeling dat de ander door jou getriggerd wordt. Hij hoeft jou niet te begrijpen, want vaak kán dat ook gewoon niet. Meningen en oordelen zijn volop om ons heen. Het hoort bij de 3e dimensietrilling en komt voort uit de onmacht van de ander. Als je dit weet, maakt dat het leven een stuk luchtiger. Komt de roodborst op jouw pad? Dan is dat een teken dat je meer vanuit jouw liefdevolle ZELF mag gaan leven, je hart mag openen voor al het moois om je heen, je jouw liefde meer mag gaan verspreiden (letterlijk en/of door visualisatie) en een voorbeeld mag zijn voor vele anderen. Draag, net als de roodborst, vol trots een rood hart zichtbaar op jouw borst.
Deze levensstijlgids geeft inzicht in de omslag die hooggevoelige mensen kunnen maken, zodat zij gezond blijven en in hun kracht kunnen blijven staan in de transformatie naar de vierde dimensietrilling. Naast belangrijke informatie hierover tref je tips aan om zelf mee aan de slag te gaan. Hiermee help je jeZELF, ieder ander en Moeder Aarde.