Veel vrouwen hebben er last van: Dagelijkse strijd met het lichaam. Ze vinden zichzelf dik, niet mooi of haten hun lichaam zelfs. Altijd op dieet zijn, overmatig sporten, niet in de spiegel durven kijken en negatief denken over zichzelf zijn daar gevolgen van. Veel vrouwen zijn het contact met hun lichaam (en ziel) kwijt. Ze leven vanuit hun hoofd, streven ideaalbeelden na en willen aan allerlei verwachtingen voldoen waardoor ze de signalen die hun lichaam ze geeft niet meer horen. Hoe maak je weer verbinding met je lichaam, leer je weer luisteren naar de signalen die het je geeft en ga je er weer liefdevol mee om?
Disconnectie
Misschien herken je je zelf wel in bovenstaande en ga je niet zo liefdevol met je lichaam om. Maar hoe komt het dat we het contact met ons lichaam zijn kwijt geraakt? Dat heeft verschillende redenen:
We maken de buitenwereld belangrijker dan onszelf.
We leggen onszelf van alles op. We “moeten” fulltime werken, een bepaalde functie en salaris behalen, we “moeten” voor iedereen klaar staan en zijn altijd bezig met van alles. Hierdoor is er weinig ruimte om contact te maken met jezelf en de verlangens die uit je hart komen.
We vergelijken onszelf met ideaalbeelden.
We zien via social media, tv, modebladen en reclames continu perfecte gezichten en lichamen. De ene nog slanker en mooier dan de andere. Van nature willen we er als mensen bij horen en omdat we dat zoveel zien denken we dat dat de norm is en dat we er ook zo uit moeten zien om geaccepteerd te worden.
We hebben niet geleerd om naar ons lichaam te luisteren.
Ons lichaam vertelt ons de hele dag hoe het ermee gaat. Maar we hebben niet geleerd er echt naar te luisteren. We eten niet als we honger hebben en een rommelig gevoel ervaren in onze buik, maar als we pauze hebben of als het etenstijd is.
Als we pijn hebben, vragen we ons niet af waar de pijn vandaan komt en wat ons lichaam hiermee wilt vertellen maar we nemen een pijnstiller om er zo snel mogelijk vanaf te komen.
Zo zijn we door de jaren heen steeds meer verwijdert geraakt van wie wij echt zijn en wat ons lichaam ons wilt vertellen.
De intelligentie van het lichaam
Ons lichaam is enorm intelligent. Het geeft precies aan wat je wanneer nodig hebt en het zorgt ervoor dat je alles kunt ervaren. Je voelt door je lichaam, proeft, ruikt en ziet. Je hebt je lichaam nodig om het leven te kunnen ervaren en het is je meest bijzondere “bezit”. Toch zijn er maar weinig mensen die het lichaam op die manier benaderen. In tegendeel zelfs, vaak krijgt het lichaam de schuld van alles.
Lichaamshaat
“Ik zie er niet uit, ik ben dik, ik ben lelijk”, en dat zijn slechts een paar zinnen die ik veel vrouwen regelmatig tegen zichzelf hoor zeggen. En dan hebben we het nog niet over hoe ze tegen zichzelf praten. “Trut, dommerd, zie je wel doe je het weer verkeerd.”
Wat ik veel tegen kom is dat vrouwen zich niet goed voelen over zichzelf omdat ze het contact met zichzelf kwijt zijn en als gevolg daarvan hun lichaam ervan beschuldigen. Het heeft te dikke benen, een bolle buik of te kleine borsten.
Als je niet van jezelf en je lichaam houdt dan is het een logisch gevolg dat je er ook niet goed voor zorgt. Dissociëren van het lijf en doen wat de mind vertelt zijn in dat geval veel makkelijker. Ongezond, te weinig of juist teveel eten komen daardoor vaak voor.
Je komt dan in een negatieve cirkel terecht waar je negatief praat tegen jezelf, slecht voor jezelf zorgt, jezelf waardeloos voelt en je ook nog schuldig voelt over dat je je dat allemaal doet. Dit kan je ontzettend belemmeren op allerlei vlakken in je leven.
In 7 stappen naar meer liefde voor je lichaam
Gelukkig kun je daar uit stappen en in kleine stapjes je perspectief veranderen en weer goed voor jezelf gaan zorgen en van je lichaam houden. Deze stappen helpen je daarbij:
Maak ruimte voor jezelf
De eerste stap is om tijd te maken voor jezelf. Plan elke dag een half uur voor jezelf in en kies wat jij het liefste wil doen. Misschien wil je mediteren, wandelen, dansen, schilderen, in bad of luisteren naar je favoriete muziek. Elke dag minimaal een half uur met jezelf zijn zonder telefoon, zonder mensen om je heen zorgt ervoor dat je weer meer in contact komt met jezelf, je intuïtie en wat jij wilt.
Maak contact met je lichaam
Observeer wat er in je lichaam gebeurt en accepteer dat het er is in plaats van het weg te drukken door een pijnstiller te nemen of het irritant te vinden dat je buikpijn hebt. Ga vanuit daar praten met je lichaam. Stel de vraag: wat wil je me vertellen als je iets voelt in je lichaam wat je opvalt. Verwelkom dat wat er is, leg je handen op de plek en stuur er liefdevolle aandacht heen.
Stop negatief praten tegen jezelf
Heb jij een stemmetje dat negatief praat tegen jezelf en gemene dingen zegt? Merk het op, praat je ook zo tegen je vriendinnen? Dit stemmetje is je saboteur en die weerhoudt jou ervan om lief te zijn voor jezelf en goed voor jezelf te zorgen. Geef het stemmetje een naam, een karakter en merk hem op elke keer dat hij of zij er is. Maar luister niet langer naar wat ie je wijs wilt maken. Hoor wat hij zegt maar maak daarna een keuze vanuit jezelf, vanuit je hart en zeg iets moois of liefs tegen jezelf, iets wat jou kracht geeft. Hoe vaker je dit doet, hoe meer het stemmetje naar de achtergrond zal raken.
Beoefen dankbaarheid
Het lichaam afwijzen, er boos op zijn, het niet mooi vinden of het zelfs haten dat zijn misschien dingen die normaal voor je geworden zijn doordat dat is hoe je hebt geleerd er mee om te gaan. Maar je lichaam doet enorm veel voor je. Het zorgt ervoor dat je elke dag het leven kunt ervaren. Dat je naar je werk kunt, dat je kunt zien, dat je je kinderen kunt knuffelen, dat je de natuur kunt ervaren en ga zo maar door.
Schrijf een aantal dingen op waar jij je lichaam dankbaar voor bent en voel hoe het voelt om die dankbaarheid naar je lichaam uit te spreken. Door meer en meer positief contact te maken met je lichaam zal je perspectief veranderen en de relatie met je lichaam enorm verbeteren.
Eet met aandacht
Maak de tijd om goed voor jezelf te zorgen en je lichaam te voeden met voedzaam eten. Eet zo natuurlijk mogelijk en maak de tijd om te eten. Kies er bewust voor om te gaan eten en ga er voor zitten. Bedank het voedsel, ruik eraan, kauw goed, proef wat je eet en voel wat het met je lichaam doet.
Eten is bedoeld om energie van te krijgen en je goed door te voelen dus als dat niet zo is, onderzoek dan wat je hebt gedaan of gegeten waardoor dat niet zo is en neem die les mee voor een volgende keer.
Stop met jezelf wegen
Je hoeft geen bepaald getalletje te wegen om goed genoeg te zijn. Je hoeft ook niet af te vallen of op dieet te gaan om gelukkig te kunnen zijn. Doe de weegschaal de deur uit, ga goed voor jezelf zorgen en ga voelen. Hoe voel je je als je gezond eet? Wat doet dat met je energie niveau? Wat doet dat met hoe je over jezelf denkt? En wat zijn de verschillen met als je ongezond eet? “Meet” zo hoe je je voelt en test wat je kunt doen om je beter te voelen, de weegschaal heb je daarvoor niet nodig.
Accepteer jezelf
Je bent precies goed zoals je bent en hoewel je misschien jarenlang hebt gedacht dat dat niet zo is, is het tijd om te gaan geloven dat dat wel zo is.
En het is niet erg dat je dat niet in een keer kan maar ga in kleine stapjes. Je kunt beginnen met bijvoorbeeld hardop affirmaties te zeggen tegen jezelf. “Ik ben goed zoals ik ben, ik hou van mezelf, ik ben trots op mezelf.” Zeg ze niet alleen maar voel ook echt welke emoties daarbij horen. Dus voel door je hele lichaam hoe het voelt om van jezelf te houden en jezelf te accepteren. Oefening baart kunst en je zal zien dat hoe meer je het doet, hoe meer je gaat voelen en geloven hoe het is om van jezelf te houden!
Ellen Meredith laat je in haar boek Wat je lichaam vertelt zien hoe lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar samenhangen. We kunnen te allen tijde een dialoog met onszelf aangaan om erachter te komen hoe het écht met ons gaat. Met behulp van haar energetische tools en technieken leer je de taal van je lichaam en zit je in no-time weer goed in je vel.
Toen niks meer leek te werken en de experts het ook niet meer wisten, besloot Yama Voorhorst haar gezondheid weer in eigen hand te nemen. Yama vond zichzelf uiteindelijk terug op een oud sjamanistisch pad, alwaar ze toegang kreeg tot universele spirituele wijsheid en deze transcendentale energieën nu in deze wereld mag overbrengen.
Yama’s verhaal is inspirerend omdat het laat zien hoe zij transformeerde van ziek-zijn naar (zelf)heling door onder meer rust, voeding en meditatie. In dit artikel lees je het verhaal van Yama en drie korte oplossingen (van de vele) die zij vond en wellicht ook voor jou werken.
Van donker diep naar enorm licht
Yama Voorhorst: “Als iemand mij vroeger, toen ik er nog middenin zat, zei dat mijn voortdurende diepe pijn en overweldigende struggles ergens ‘goed’ voor waren, dan kon ik diegene wel… nou ja… Simply Shut The F*ck Up!!#%^•+~#* O, die meestal goedbedoelde maar uiterst, onverteerbare, verschrikkelijke opmerkingen, waardoor ik me alleen maar nóg radelozer en totaal onbegrepen voelde…
Mijn diepe, vaak langdurige depressies waren simpelweg géén inzichtgevende ervaringen waarna alles weer goed – of zelfs nog beter – was… het waren steeds terugkerende, allesverwoestende diep-donkere episoden die keer op keer álles wat ik creëerde wéér onderuit haalden, alsof het allemaal toch geen zin had…! Ik had dan ook nóóit vermoed dat ik daar nu, achteraf op terugkijkend, geheel anders over denk en voel!
Herkenning
Want ik kan niet ontkennen dat ik álles wat ik nu doe alleen maar kan doen dóórdat ik er zelf dóórheen gegaan ben. Zonder die 25 jaar waarin ik het Donker diep heb mogen doorleven, had ik mijn enorme Licht niet zo helder leren (h)er-kennen, in élke cel van mijn lijf.
Zonder mijn keer op keer overweldigende overgevoeligheid had ik mijn diepe gave van invoelingsvermogen niet zo uiterst verfijnd ontwikkeld. Ik ben de expertise rondom mijn enorm doorleefde ‘stoornis’, gaan inzetten, en daardoor werd het mijn kracht…! Toen ik mijn draken had getemd, kon ik ze gaan berijden. Doordat ze niet meer mijn beperking waren, ging er een wereld aan mogelijkheden voor me open. Een wereld van diepe dankbaarheid voor mijn volharding en een volledige beschikbaarheid voor wat het Universum blijkbaar door mij heen kan manifesteren!’’
Geen nieuwe oplossingen, maar wel nieuw doen
Yama Voorhorst: ‘Ik heb me regelmatig afgevraagd wat nou precies gemaakt heeft dat mijn laatste terugval zo anders is verlopen. Zelfs zodanig anders, dat het de weg eruit bleek te zijn. Veel ‘oplossingen’ waren tenslotte niet echt nieuw; het meeste had ik 25 jaar eerder al gehoord. En wat ik uiteindelijk gedaan heb, wijkt niet zoveel af van al die logische adviezen en goedbedoelde tips van vrienden en familie … destijds nog loze woorden waar ik niets mee kon.
Wat was er dan wel nieuw? Ik heb vooral nieuw gedaan. Als ik het in één woord zou moeten vangen, dan gaat het over loslaten. En ontvangen. Ik was eindelijk in staat om een groot deel van mijn geworstel met mijn ziekte los te laten en hulp te ontvangen, en daardoor ontstond er zo veel ruimte.
Eigenwijsheid
Het begon met een hele grote bak eigenwijsheid die pas achteraf echt gewaardeerd werd. Op het moment zelf werd de waarde ervan niet gezien: ik zat in de weerstand, werkte ik niet mee aan mijnbehandeling en ik werd zelfs onbehandelbaar verklaard.
Openheid
Wat ik vervolgens écht anders ben gaan doen is dat ik werkelijk openheid ben gaan geven: ik ben anderen deelgenoot gaan maken van wat er met mij gebeurde en gaan aangeven wat ik nodig had.
Ontvangen
En ik ben hulp gaan accepteren. Eerst ietwat schoorvoetend, maar toen ik erachter kwam hoe fijn mensen het vonden dat ze wat voor me konden betekenen, ben ik volop gaan ontvangen, zonder me schuldig te voelen.
Als ik íéts mee wil geven in dit artikel en mijn boek, dan is het wellicht dit wel: hoe ziek en kwetsbaar je ook bent, zorg dat je altijd je eigen beslissingen blijft nemen. Zoek verschillende behandelingen en benaderingen uit en ga in zee met degene bij wie je je echt goed en vertrouwd voelt. Hierbij mag je, wat iedereen ook zegt, volledig op je eigen gevoel afgaan.
Van stoornis naar gave kan een absolute eyeopener zijn voor al die mensen die worstelen met hun geestelijke gezondheid en in het reguliere circuit tegen hun grenzen aanlopen. Yama's verhaal is inspirerend omdat het laat zien hoe zij transformeerde van ziek-zijn naar (zelf)heling door onder meer rust, voeding en meditatie.
Maca. Als er één onderwerp is waar ik de afgelopen jaren continu vragen over krijg van mijn klanten dan is het wel maca. Als vrouwen in de overgang klachten krijgen en gaan googelen komen ze vroeg of laat bij maca uit. “Wat is er waar van alle positieve verhalen en is het ook geschikt voor mijn man?” is een vraag die ik veel krijg. Evenals: “zitten er nadelen aan en waar moet ik op letten als het gaat om kwaliteit?” Goede vragen. Ik heb daarom een oud artikel een update gegeven. Heb jij nog meer vragen, laat ze dan hieronder achter. Ik beantwoord ze graag.
“Heb je een klacht? Probeer maca”
Maca is een knol maar het is familie van de kruisbloemige groenten zoals broccoli. Het wordt al duizenden jaren gebruikt als krachtbron en medicijn door de plaatselijke bevolking waar het verbouwd wordt: hoog in de Andes in Peru. De Peruanen zien maca nog steeds als een wondermiddel. Lepidium meyenii is de soort die door de Peruaanse regering wordt beschermd als nationaal gewas.
Ik was jaren geleden in Peru. Als je daar iemand vertelt dat je een klacht of kwaal hebt zeggen ze daar standaard: “Probeer maca”.
Tegenwoordig weten we dat maca waardevolle eiwitten, gezonde vetzuren, vezels, vitamines en mineralen (zink, magnesium, koper, kalium, calcium) bevat, evenals glucosinolaten (bekend van de kruisbloemigen vanwege hun kankerwerende eigenschappen). Daarbij is maca een goede bron van fyto-nutriënten en ondersteunt het het lichaam bij het detoxen. Naast het stimuleren van onze gezondheid en vitaliteit stimuleert het ook ons libido.
Meer energie en libido en minder opvliegers?
Er zijn verschillende theorieën over de werking van maca en waarom het zoveel gezondheidsvoordelen heeft. De meest geaccepteerde theorie is die van de Peruaanse bioloog prof. G. Chacon, die stelt dat maca de hormoonklieren in onze hersenen – de hypothalamus en de hypofyse – stimuleert, waardoor we onder andere meer energie en libido krijgen.
Naarmate we ouder worden daalt het hormoongehalte in ons bloed en onze organen en daarmee vaak ook ons energie- en libidoniveau. Door middel van maca kunnen we ons lichaam stimuleren om de hormoonproductie weer te verhogen op een natuurlijke manier. Door de hormoonbalans kan het ook goed werken tegen opvliegers.
Maca bevat arginine wat de productie van stikstofoxide stimuleert. Zo werkt Viagra ook, daarom dat sommigen maca ook wel Peruaanse viagra noemen.
De uitwerking die maca heeft op ons seksueel functioneren en ons libido is uitgebreid onderzocht. Wetenschappers stelden inderdaad vast dat maca stoffen bevat die lustopwekkende eigenschappen hebben naast allerlei andere positieve uitwerkingen.
Betere hormoonbalans door maca
Het bijzondere van maca is dat het werkt als een adaptogeen. Een adaptogeen is een stof die het lichaam aanzet tot verbetering van de productie van onze eigen hormonen én een betere balans tussen de hormonen. Dit is met name van belang bij het ouder worden en vooral in de overgang, omdat de hormonen oestrogeen en progesteron dan gaan flink gaan schommelen en afnemen.
Bij overgangsklachten stimuleert maca ons hormonale systeem om de hormoonbalans zo goed mogelijk te herstellen. Zo wordt er bijvoorbeeld meer testosteron aangemaakt, wat de potentie verhoogt. Zowel bij mannen als vrouwen overigens!
Testosteron is een belangrijk hormoon in ons vrouwenlichaam en het is belangrijk om dit op peil te houden. Een depressie wordt in toenemende mate gelinkt aan gebrek aan testosteron.
Verlichting van menopauzesymptomen zonder oestrogene werking
In tegenstelling tot andere plantaardige producten die hormoonachtige stoffen bevatten, zoals soja, zilverkaars en lijnzaad, bevat maca geen planthormoon of fyto-oestrogenen. Het heeft dus geen oestrogene werking op ons lichaam. Dat willen we ook niet, want verreweg de meeste vrouwen hebben al een teveel aan oestrogenen in hun lichaam. De oorzaak hiervan is o.a. de grote hoeveelheid chemische stoffen in onze omgeving die een oestrogene werking op ons lichaam hebben.
Veel menopauzeklachten worden veroorzaakt door oestrogeendominantie.
Maca heeft dus geen effect op de hormoonklieren die op termijn lui zouden kunnen worden als er te veel hormoonstoffen van buitenaf binnenkomen. Het lichaam produceert dus zelf de benodigde hormonen, afhankelijk van wat nodig is.
Ondersteuning bij zowel stress als van je schildklier
Vrouwen worden 15 keer vaker dan mannen getroffen door schildklierproblemen. Meestal gaat het dan om een traag werkende schildklier. Schildklierproblemen hangen vaak samen met overmatige stress. Er zijn indicaties dat maca ondersteunend kan zijn ter verlichting van schildklierproblemen; onze schildklier is immers ook een hormoonproducerend orgaan.
Bij chronische stress maken je bijnieren voortdurend cortisol aan om jou maar steeds weer van energie te voorzien. Dit betekent een zware belasting voor je bijnieren. Dit kan op termijn leiden tot schildklierproblemen zoals Hashimoto.
Aangezien maca de weerstand kan verhogen, maar je als adaptogeen niet overmatig zal stimuleren, heeft maca een positieve invloed op de mate waarin je met stress kan omgaan.
Het ervaren van minder stress zal vervolgens een positieve invloed hebben op je schildklier.
Positief effect op botontkalking en andere menopauzeklachten
Tot slot: niet onbelangrijk voor vrouwen, is dat uit ander onderzoek (Dr. Hugo Malespina, Lima) is gebleken dat er sprake is van een positief effect op botontkalking. Dit wordt met name toegeschreven aan de aanwezige mineralen in maca, die nodig zijn voor botopbouw.
Dus om het even kort samen te vatten, maca kan mogelijk een bijdrage leveren aan:
Natuurlijke hormoonbalans (érg van belang in de overgang)
Minder opvliegers en nachtzweten
Ondersteuning bij stress
Meer energie
Hoger libido
Beter geheugen
Meer weerstand- en uithoudingsvermogen
Positief effect botontkalking
Verbeterde vruchtbaarheid
Wat is de beste maca voor vrouwelijke hormoonbalans?
Zoals met alles: zodra een product veelgevraagd wordt, komt er meuk op de markt. Vooral producten uit China (we hebben dit eerder gezien met gojibessen) worden grootschalig verbouwd en kunnen bespoten zijn met pesticiden of schimmels en bacteriën bevatten. Ook is deze maca veel minder voedzaam; de grond in China is niet hetzelfde als die in Peru.
Lepidium meyenii is de soort die door de Peruaanse regering wordt beschermd als nationaal gewas. Het wordt kleinschalig verbouwd door lokale boeren en is gegarandeerd GMO vrij.
Mijn advies is om uitsluitend gecertificeerd, biologische maca uit Peru te gebruiken. Vermijd maca uit andere landen; deze bevatten vaak vulmiddelen (mais- of rijstpoeder) en soms zelfs suiker. Let er ook op dat je maca is gevriesdroogd en niet is verhit of bestraald.
Er is gele, rode, paarse en zwarte maca. De kleur wordt bepaald door de schil van de knol. De rode en zwarte bevatten meer glucosinolaten dan de andere varianten maar de verschillen zijn niet zo groot. De meeste (gele) poeders op de markt zijn een mix van alle kleuren.
Persoonlijk vind ik het niet zo lekker
Het voordeel van maca is dat het vrij snel werkt. Het nadeel is dat je er wel wat van nodig hebt. De Peruanen eten het namelijk zoals wij een aardappel eten. Mijn advies is dan ook om maca in poedervorm te kopen en niet in capsules; capsules bevatten kleine hoeveelheden.
Het enige nadeel is dat maca niet lekker is. Daarom gebruik ik de poedervorm zelf in smoothies zodat de smaak niet overheersend is. Ik gebruik meestal een volle theelepel per smoothie. Net zoals met alles: je lichaam vraagt om volop variatie. Gebruik het dus niet iedere dag of stop af en toe een week als je het een tijdje dagelijks gebruikt.
Van alle seizoenen vind ik de herfst het mooiste. Het wordt weer kouder, regenachtige dagen, buiten is het festijn van mooi en energetisch voor jou? In dit artikel lees je meer over wat de herfst op fysiek, geestelijk en spiritueel niveau voor jou betekent.
Wat betekent herfst spiritueel voor jou?
Metaal – vertegenwoordigt de vrijkomende energie van de natuur en van de herfst, het loslaten van materie. De ballast wordt vóór de winter afgelegd, we laten het oude jaar achter ons en beginnen een nieuw jaar. In de herfst schept de natuur elk jaar weer uiterlijke beelden, zij legt al haar bonte kleuren af. Het wordt donker, koud en stil. Het planten- en dierenleven trekt zich terug.
Wanneer je afstemt op deze cyclus dan ga je mee naar ‘binnen’. Ook de mensen trekken zich terug uit de ‘samenleving’, zijn meer naar binnengericht. Wanneer de dagen langzaamaan steeds donkerder worden, dan is het tijd om te rusten en je naar binnen te keren, door stille overdenking en meditatie. De herfst gaat over het loslaten van datgene wat wij niet meer nodig hebben of wat ons tegenhoudt. Zoals de boom haar bladeren laat vallen, langzaam één voor één naar de grond.
Tijd om te oogsten
De herfst is het seizoen voor het verkrijgen en het verfijnen van lessen naar aanleiding van de activiteiten en ervaringen van de zomer. Vertering is dé basis voor de groei van het nieuwe: voor planten en plannen, zodat elk product voorbereid wordt om een nieuwe cyclus te beginnen. Hieraan zijn keuzes verbonden die wij zelfstandig dienen te maken.
Overdenk en beslis wat je nu echt loslaat en wat voor nieuwe voeding kan zorgen. Wij kunnen van verschillende dingen: spullen, projecten, relaties, ideeën enzovoort, beter afscheid nemen als ze voor een positieve ontwikkeling van ons wezen niet meer voedzaam zijn. De prestaties die we leverden en de lessen die we leerden, hebben ons veranderd. Probeer daarvoor in te voelen wat het ‘energetisch’ met jou doet.
Eet meer verwarmd voedsel
Door onze levensstijl aan de verandering van de seizoenen aan te passen kunnen we ons lichaam harmoniseren met de wereld om ons heen. Het eten van seizoensgebonden voedsel uit eigen streek of klimaat versterkt ons gevoel voor de natuurlijke cycli. Lokale voeding zorgt dus dat we aarden en synchroniseren met de lokale golf. Dit brengt ons in harmonie met onze natuurlijke omgeving: fysiek, mentaal en spiritueel. Als je in de herfst wandelt, dan zie je de zaden rijpen en de bladeren vallen. De natuur sterft en daarmee vormt zij een nieuw begin in een zaadkorrel.
De seizoenen schenken ons hetgeen we nodig hebben, niet alleen aan indrukken, maar ook aan eetbare producten. Wanneer we zaden (granen en noten) in onze voeding opnemen, dan ontwikkelt het lichaam krachten die een sterke overeenkomst vertonen met de krachten die het zaad vormden. Zo geven zij ons onder meer een basis voor het ontplooien van innerlijke activiteit. In de herfst hebben we meer behoefte aan verwarmend voedsel; herfstgroenten en herfstfruit zijn daar voor geschikt. Op die manier bereiden we ons voor op de komende koude maanden.
Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met De Tao van gezondheid. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.
Zie jij de kraai vaak op je pad verschijnen in welke vorm dan ook? Dan heeft de kraai een boodschap voor jou. Veel mensen associëren de kraai met de dood maar deze vogel met zijn gekras wil je veel meer vertellen. “De kraai is wijs. Hij weet, ziet, hoort, voelt en soms ruikt hij dingen, die nog niet in de werkelijkheid zijn gemanifesteerd,” zegt natuurlezer Karen Bos van Uitjebewust. Dit betekent het als je de kraai vaak ziet.
De kraai
Veel mensen associëren de kraai met de dood. Ze zien hem als boodschapper van onheil en donker. Zeker, de kraai heeft met de dood te maken. Hij is opruimer van Moeder Aarde en eet wat de natuur hem schenkt aan dode overblijfselen van dieren. Daarnaast heeft hij ook lichte kanten. Veel van de hooggevoeligen zullen een of meerdere kraaien in hun omgeving hebben. Daarbij maakt het niet uit waar je bent. Het zijn begeleiders die tussen hemel en aarde een oogje in het zeil houden of het wel goed met je gaat. Ze komen een groet brengen van overleden geliefden en laten je weten dat je nooit alleen bent op deze soms keiharde planeet. Het kan dan ook geen kwaad om de kraai of kraaien die je telkens ziet te groeten en te danken dat ze bij je zijn.
Eigen geluid
Zijn gekras klinkt hard en onaangenaam, maar de kraai bedoelt het niet slecht. Hij is gewoon hartstikke goed herkenbaar door zijn eigen unieke geluid. Net als jij. Wat doe jij hiermee? Verhef je jouw stem om je te laten horen midden in de onrust die in de wereld heerst om met jouw woorden liefde en licht zich te laten verspreiden? Ben je net als de kraai uniek in iets, maar doe je daar te weinig mee? Of durf je jouw uniek ZIJN niet aan de wereld te tonen? Omdat je niet gelooft dat men daarop zit te wachten?
Dat ‘niet geloven’ komt uit jouw hoofd, lief mens. Als je beter naar jouw hart zou luisteren, zou je dat weten. Jouw eigen onzekerheid wordt alleen maar gevoed door jouw hoofd en daardoor wordt jouw stemgeluid alleen maar steeds zachter. Totdat het bijna niet meer hoorbaar is en het het gevoel krijgt dat het tegen de wind in staat te roepen, terwijl het jou zo graag wil bereiken. Dat is niet de bedoeling. Jij hebt een unieke kracht meegekregen. Of je nu wilt of niet. Het is jouw missie om hier het mooiste van te maken wat maar mogelijk is. Te vertrouwen op jouw vaardigheden, die zich steeds verder zullen ontwikkelen als je de stap durft te wagen.
Dood
Zit jij nog vast in jouw oude manier van ZIJN? De JIJ die meegezogen is in de derde dimensie maatschappij van moeten presteren, dwang, angst en onderdrukking? Of sta je al met één been in de JIJ, zoals je werkelijk bent, en met het andere in het verleden? Het voelt als de jas die je niet meer past, de schoenen die de klein zijn geworden, jouw lievelingsbroek of -trui waar de gaten in vallen en die je eigenlijk weg mag doen, maar die je toch maar blijft dragen, gewoon omdat ie nou eenmaal zo lekker zit. De tijd is gunstig om alles af te werken waarvan je weet dat het niet (meer) bij je past. Vol te kunnen gaan voor jouw kracht. Dat betekent afscheid nemen. Van patronen, mensen, gewoonten, situaties, van alles wat jou niet dient om te kunnen zijn wie jij werkelijk bent. Je kunt het zien of aanvoelen alsof dingen doodbloeden, overlijden, over de houdbaarheidsdatum gaan, gewoon op zijn en waaruit de eens zo fijne energie is verdwenen.
Laat los, lief mens, vraagt de kraai aan je. Hij, als boodschapper tussen hemel en aarde, vraagt jou hetzelfde te ZIJN als hij. Weet dat de dood en afscheid nemen, of dat nu letterlijk of figuurlijk bedoeld wordt en of dat nu van mensen, dieren of spullen is, beide altijd ruimte scheppen voor iets nieuws, anders en beter. Ga op zoek, volg jouw pad, wees niet bang. De kraai zal je begeleiden om enerzijds met 2 voeten op de grond te blijven staan vol in contact met Moeder Aarde en anderzijds het stralende fijne energetische licht te kunnen ontvangen, waardoor je een baken van licht zult zijn.
Niet alleen voor jouw ZELF, maar ook voor de mensen om jou heen. Degenen die dringend hulp kunnen gebruiken, die uit balans zijn geraakt doordat ze hun ziel en zaligheid zijn vergeten. Maar ook de wereld als geheel. Jouw lichtpunt is één in de schakel van velen. Zie het alsof je in de ruimte bent en de aarde vanaf een afstand aanschouwt, waarbij je allemaal kleine lichtpuntjes ziet stralen in het donker dat de aarde omhult. Moeder Aarde wacht op jouw licht dat zal bijdragen aan de ‘verlichting’ van de aarde van al het donkere karma dat door de eeuwen heen is opgebouwd.
Ziener
De kraai is wijs. Hij weet, ziet, hoort, voelt en soms ruikt hij dingen, die nog niet in de werkelijkheid zijn gemanifesteerd. Je zou het als een vooruitziende blik kunnen omschrijven. Velen van jullie, en misschien wel jij, hebben dit ook. Een gevoel dat van binnenuit komt, waar een druk achter zit, een beeld dat ontstaat en als een flits over jouw netvlies heen trekt. Een soort déjà vu. Weet, lief mens, dat wanneer dit zich bij jou voordoet en het niet is, zoals je wenst, je ten alle tijden dat beeld kan aanpassen. Als jou iets wordt getoond, er woorden in jouw hoofd komen die lelijk zijn en niet bijdragen, als je kunt zien wat er op het wereldtoneel gebeurt en dit niet past in het beeld dat jij hebt van de toekomstige aarde, verander het dan. Gewoon, door in jouw ‘cloud’ een ander beeld te projecteren.
De kraai laat je zien dat je kunt geloven in verwoesting en deze ook kunt manifesteren. Als dit niet is wat jij voor ogen hebt, creëer dan het tegenovergestelde: een wereld met schone luchten, zuivere wateren en vruchtbare aarde. Een wereld waarin wij vanuit ons unieke bewustZIJN in harmonie en verbinding met ons ZELF, Moeder Aarde en het Universum samenleven. Waar vrede, liefdevolheid en respect voor elkaar en al het andere dat leeft van het kleinste organisme tot de hoogste berg zegeviert. Waarin voor alles wat door de eeuwen heen is geplunderd, verwoest, verziekt, afgegraven, vergiftigd en vervuild geen ruimte meer is, om de simpele reden dat jij een ander beeld creëert. Het is niet moeilijk. Je kunt het. Je was het alleen vergeten. Nu weet je, lief mens, doe er het beste mee dat je kunt.
Opdringen
De kraai vertoont soms opdringerig gedrag. Ja, ook hij heeft donkere kanten om zelf van te leren en jou een spiegel voor te houden. Met veel kabaal verkondigt hij zijn waarheid aan iedereen. Hierin gaat hij soms voorbij aan het feit dat niet iedereen op zijn waarheid zit te wachten. Niet omdat zijn waarheid niet waar is, maar omdat anderen hier niet aan toe zijn, of niet aan toe kúnnen komen in dit leven. Iedereen heeft zijn eigen zielsafstemming en bijpassende energetische frequentie en drijfveer. Soms zijn jouw woorden aan dovemansoren gericht. Aan mensen die je graag wilt helpen, omdat ‘zorgen voor’ en ‘de wereld willen redden’ in jouw diepste ZIJN is verankerd.
Lief mens, je kunt anderen niet redden. Jouw goedbedoelde adviezen en alle energie die je hierin steekt, is voor niets. Dat is niet helemaal waar, want op de energie die jij in iemand stopt, kan de ander zeker teren, maar wat jij liefdevol beoogt te bereiken, zal niet slagen, tenzij iemand een zielsafstemming heeft die dicht genoeg bij die van jou ligt. Wanneer dit jou overkomt, zul je voelen dat jouw energie dankbaar ge- of misbruikt wordt en je zelf een stukje leger achterblijft. Dat is niet de bedoeling, maar je bent natuurlijk altijd vrij om hier wel voor te kiezen.
Wees selectief in de momenten en de personen met wie je jouw energie wilt delen. Voel je dat mensen alleen maar komen halen en vervolgens niets met jouw advies en/of inzichten doen, om welke reden dan ook, bepaal dan hoe ver je dit wilt laten komen. Grenzen stellen is een onderdeel van groei. Voel of het gat te groot is tussen jouw zielsafstemming en die van de ander. Als dat het geval is, kún je de ander niet helpen, hoe graag je dat ook zou willen. Wellicht kan een ander dat wel. Iemand die dezelfde zielsafstemming heeft als deze persoon en dus op hetzelfde energetische niveau kan uitwisselen.
Het is zaak dat jij in jouw kracht blijft staan en deze niet onnodig verliest aan mensen en/of situaties die jou niet verder brengen. Ben je bang om mensen hierdoor om je heen te verliezen? Dat kan zelfs familie zijn of vrienden. Maak je geen zorgen, want zorgen hebben een lage energetische frequentie en zoals al eerder gezegd, alles waar afscheid van genomen wordt, biedt ruimte voor nieuw.
Stiekem nooit eenzaam
Eenzaam zul je nooit zijn en als je goed voelt, weet je dat ook. Je wordt immers omgeven door liefdevolle energieën. Als mens van vlees en bloed kan het wel zo voelen, maar als je in contact blijft met jouw ZIJN dan zal de behoefte aan anderen om jouw leegte te vullen steeds verder verdwijnen en plaats maken voor ‘een welkome aanvulling’. Je hebt een ander dus niet ‘nodig’, maar het contact is zuiver een verrijking van jouw leven, een toegevoegde waarde.
Vertrouw op het Universum en jouw innerlijke wijsheid. Vraag de kraai om de boodschap over te brengen of de juiste mensen op jouw pad mogen verschijnen. Mensen waarmee je kunt delen en waarbij je voelt dat de energie die jullie samenbrengen een overweldigende synergie tot stand brengt. Gewoon om het simpele feit dat de optelsom van 1 + 1 3 mag zijn. Dan is er zuiver ruimte voor plezier, blijdschap en gelukzalig gevoel. Een uitwisseling op dit niveau is prachtig en draagt bij aan jouw ZIJN, maar ook aan dat van de ander.
Je zult deze mensen vinden of ze vinden jou. Ze komen op de meest bijzondere manieren jouw pad, zodra je de wijsheid van de kraai meer en meer in jouw leven implementeert.
Deze levensstijlgids geeft inzicht in de omslag die hooggevoelige mensen kunnen maken, zodat zij gezond blijven en in hun kracht kunnen blijven staan in de transformatie naar de vierde dimensietrilling. Naast belangrijke informatie hierover tref je tips aan om zelf mee aan de slag te gaan. Hiermee help je jeZELF, ieder ander en Moeder Aarde.
Holisme gaat er vanuit dat alles met elkaar in verbinding staat, oftewel, alles is onderdeel van één groot geheel. In de gezondheidszorg kom je holistisch artsen en therapeuten steeds vaker tegen. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat men tegenwoordig veel bewuster bezig is met zijn of haar gezondheid. We willen niet meer alleen de symptomen van klachten verhelpen, maar juist de oorzaak van deze klachten. En daarbij komt een holistische werkwijze heel goed van pas.
Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo kan het eten of drinken (fysiek) van bepaalde voedingsstoffen effect hebben op je mentale gezondheid. Het eten van veel vet kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je neerslachtig voelt. En omgekeerd: als je hebt gesport, voel je je voldaan en zeggen je gedachten dat je goed bezig bent. Omdat alles met elkaar in verbinding staat, is alles wat je doet, voelt, eet, zegt en denkt van invloed op je gehele (wel)zijn.
Toeschouwer
Zelf kun je holisme ook integreren in je manier van leven. Holistisch leven is voor iedereen weggelegd en bewustzijn is het sleutelwoord. Om te beginnen (en vergeet niet, alle begin is moeilijk) is het uitgangspunt dat je niet je lichaam, je emoties en je gedachten bent, maar dat je ze hebt. Als je dit gegeven kunt omarmen, dan wordt het al een stuk eenvoudiger om holistisch te leven. Waarom? Omdat je je niet identificeert met wat je hebt. Je staat daar als het ware als toeschouwer tegenover, en daardoor is het ook een stuk eenvoudiger om je lichaam, emoties en gedachten te beïnvloeden.
Een geheel van systemen
Een tweede belangrijk punt in een holistische leefwijze is het besef dat alles en iedereen onderdeel is van één groot geheel. Met dit besef is respect, waardering en liefde voor alles wat leeft mogelijk. Dat ene bloeiende boompje, die koe in de weide en die ene klant van je werk staan allemaal in verbinding met elkaar doordat ze net als jij in dat grote systeem, dat geheel thuishoren. Als dat systeem in balans is, is er sprake van onvoorwaardelijke liefde en geluk.
Samen de balans herstellen
Helaas is die balans er lang niet altijd. In het grotere geheel hebben we tenslotte te maken met allerlei uiteenlopende factoren, die invloed op het systeem uitoefenen. Oorlog, machtsmisbruik, dierenleed, verwoesting van de natuur zijn allemaal het gevolg van verstorende factoren. Grotendeels veroorzaakt door de mens. In je eentje is het niet mogelijk om die balans van dat geheel te herstellen. Dat zullen we samen moeten doen.
Begin bij jezelf
Wat je wel kunt doen, is bij jezelf, in je directe omgeving beginnen. Bewust zijn van wat je eet, wat je gedachten doen met je gedrag, met respect omgaan met de natuur en alles wat daarmee verbonden is. Alles liefhebben zonder randvoorwaarden maakt je een gelukkiger en gezonder mens. Als jij een goed gevoel krijgt bij het eten van biologisch voedsel, dan is dat goed. Als jij je eenzame buurman af en toe een bezoekje brengt, dan is dat ene sprankje dankbaarheid voldoende om je blij te voelen. Maar ook je eigen rust pakken wanneer jij dat nodig vindt, een hele dag niets doen en het gevoel krijgen dat je een heerlijke dag hebt gehad.
Verbinding opzoeken
Als je steeds weer die verbinding met jezelf opzoekt, wordt jouw leven een stuk lichter en liefdevoller. Van alle kanten: de natuur geeft je positieve energie, net als die dankbare buurman, het luisteren naar je hart, dat zegt dat je rust mag nemen, en je fysieke welzijn, doordat je op een bewuste manier eet en beweegt. Je mentale gezondheid, omdat je je bewust bent van je gedachten, die je alleen maar hebt.
Zelfliefde
Dit alles is gebaseerd op zelfliefde, dat je kunt ontwikkelen vanuit bewustzijn. Vanuit de gedachte dat je onvoorwaardelijke liefde al in jezelf zit, op het moment dat je wordt geboren. In deze vlog legt de auteur van dit artikel uit hoe je die zelfliefde kunt vinden, ontwikkelen en inzetten in een holistisch leven:
Verantwoordelijkheid
Je bent verantwoordelijk voor je eigen leven. Als je leeft vanuit de overtuiging dat alles in verbinding staat, neem dan de verantwoordelijkheid voor alles wat je doet, denkt en voelt. Als je je bewust bent van je eigen gedachten en de invloed die ze hebben op je mentale en fysieke gezondheid, maar ook op je omgeving, neem dan de verantwoordelijkheid om ze liefdevol en positief te laten zijn.
Samen kunnen we de wereld een stuk mooier maken, en holistisch leven is een mooi begin.
Licht en liefde
Holistisch leven betekent niet dat je non-stop gelukkig bent. Het levert je wel een gezonder en gelukkig leven op, maar niemand is een leven lang 24 uur per dag gelukkig. En dat hoeft ook niet; als je holistisch leeft, leef je volledig vanuit je bewustzijn en kun je dus ook leren omgaan met tegenslagen, negatieve gedachten en alle bijbehorende emoties. Holistisch leven is leven volgens het principe dat alles met elkaar in verbinding staat. Een levenswijze waarin je bewust bent, verbonden met alles om je heen en bovenal: met jezelf. Van daaruit straal je licht en liefde uit naar alles om je heen.
Door Marjolein Berendsen
Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Haar missie is het verspreiden van licht en liefde vanuit je essentie. In de opleidingen en cursussen wordt deze missie onderschreven, omdat studenten leren om vanuit zelfbewustzijn onvoorwaardelijk en oordeelvrij te leven, en dit door te geven aan anderen.
Begin jouw holistische leven door je hart te openen en je lichaam te voelen. Dan ben je in staat om te ontdekken wat jou beweegt en kun je groeien in spiritualiteit en in welzijn. Susan Aposhyan weeft inzichten uit verschillende wetenschappelijke, psychologische en spirituele tradities samen tot een praktisch pad naar belichaamde spiritualiteit. De oefeningen, meditaties, visualisaties en tekeningen helpen je bij het vinden van jouw weg op dit pad.
De herfst is een tijd van bezinning en naar binnen keren. Het is het ideale seizoen om rustig aan te doen en even tijd voor jezelf te nemen. Zelfzorg is in deze periode erg belangrijk. Bij zelfzorg integreer je bepaalde acties in je dagelijks leven die bijdragen aan jouw geluk. Ik heb 26 tips geschreven om de herfst goed door te komen. Deze tips zijn gebaseerd op de letters van het alfabet. Deze week deel ik A t/m M.
Aardig zijn voor jezelf
Zelfspot of kleinerende gedachten over jezelf zoals “ik ben niet goed genoeg, domme kip dat ik ben” enz… zijn woorden en gedachten waar je niet gelukkig van wordt. Door hard te zijn voor jezelf, leg je de lat onnodig hoog, word je veeleisend naar jezelf toe, keur je jezelf af en verlies je contact met de zachtste kant van jezelf. Tamara Levitt leerde me met deze 3 zinnen zachtheid in mezelf toe te laten: “May I be happy, may I be safe, may my heart feel peace”.
Body Self-Care Barometer
In mijn blog “Waarom luisteren naar je lichaam altijd een goed plan is” laat ik de lezers stilstaan bij de noodzaak om met aandacht naar het lichaam te luisteren. Ik gebruik hiervoor de bodyscan: een oefening die in mindfulness gebuikt wordt. Het leuke aan deze oefening is dat het slechts 10 minuten van je tijd neemt en je dit zittend of liggend kan doen. Nadat je even de tijd hebt genomen om je lichaam zonder oordeel rustig waar te nemen, laat ik je stilstaan bij enkele vragen. De Body Self-Care Barometer is een tool die ik gebruik om beter inzicht te krijgen hoe het echt lichamelijk met je gaat en vooral, wat je nu kan doen om jezelf de beste zorg te geven.
Comfy
Lang leve de geitenwollen sokken! Dankzij de term ‘Hygge’, heeft gezelligheid een hele nieuwe dimensie gekregen. Als de dagen korter worden en het buiten koud is, groeit onze behoefte aan huiselijke warmte. Lekker gezellig onder een dekentje zitten, met een kopje warme chocolade of thee, een goed boek, ontspannende muziek op de achtergrond en comfortabele kleding; een ideale manier om een rustig moment door te brengen.
Digitale Detox
Sociale media en internet zijn als een pretpark voor onze hersenen. We scrollen door een eindeloze “feed” aan informatie, foto’s, amusement, afleiding en gevoel van verbondenheid. Voor bijna elke vraag die je hebt is een antwoord beschikbaar op internet. Kortom, we spenderen ontzettend veel tijd op het internet. Gun je hersenen af en toe ook wat rust, zodat de prikkels die waargenomen worden gedurende de dag, verwerkt kunnen worden zonder dat je hersenen overuren moeten draaien.
Einstein
Als fysicus was Einstein “begeistert” door energie. Zijn quote “No problem can be resolved from the same level of consciousness that created it” geeft heel duidelijk weer dat om de beste versie van jezelf te worden er ook een shift in bewustzijn nodig is. Zolang je vasthoudt aan oude patronen, ontzeg je jezelf de kans om op een bevrijdende manier in het leven te staan.
Focus
Als je begint met meditatie, leer je met focus je ademhaling te volgen. Door je aandacht op één punt of aspect te richten, wordt het stiller in je gedachten en kan je komen tot mooie diepe inzichten.. Ook op het werk kan focus belangrijk voor je zijn: stel je moet een project uitwerken en je bent omgeven door collega’s die van afleiding houden. Door jezelf af te zonderen, ver van alle afleiding, kan jij je beter concentreren en gefocust verder werken aan jouw taak.
Grenzen aangeven en bewaken
Durf nee of stop te zeggen, uiteraard op een respectvolle manier. Geef aan wanneer het voor jou te veel wordt, zowel op het werk als privé. Zorg ervoor dat je emmer niet overloopt en geef tijdig aan wanneer het voor jou genoeg is of waar jij tijd en ruimte voor jezelf nodig hebt.
Hobby
Geeft je werk niet de voldoening die je zoekt? Maak dan zeker tijd voor een hobby. Hobby’s zijn een geweldige manier om uiting te geven aan talenten plus het geeft je voldoening en energie. Of het nu in de tuin werken is, sporten, een creatieve of artistieke hobby of actief zijn bij een vereniging, hobby’s kunnen een essentiële aanvulling zijn in het leven en zijn een kanaal om spanning uit je lijf af te voeren.
Investeer in jezelf
Investeren in jezelf is erkennen dat je het waard bent om geld aan uit te geven. Net zoals je met plezier een cadeautje koopt voor iemand die je genegen is, is investeren in jezelf als een mooi cadeau krijgen. Volg een cursus, schenk jezelf een ontspannende massage, ga naar de kapper om terug wat schwung in je haar te brengen, geef je geld met plezier aan jezelf uit. Heb je het financieel niet breed? Er zijn heel wat zaken die je gratis kan doen of met een mooie korting kan verkrijgen.
Journaling
Journaling (dagboeken) helpt je om helderheid te scheppen in je gevoelens en gedachten. Persoonlijk vind ik het een zeer waardevolle manier om meer inzicht te krijgen in bepaalde situaties. Indien we kijken naar zelfzorg vanuit de 5 dimensies, is deze een tip die ik zowel bij zelfzorg voor de geest als voor de ziel geef. Een Gratitude Journal is een mooie oefening naar dankbaarheid voor wat je hebt maar evengoed wat je wenst. Schrijf vandaag al waar je morgen dankbaar voor bent, ook al heeft het zich nog niet in je realiteit gemanifesteerd. Waar beter kun je in schrijven dan in het mooie Inspirerend Leven Journal?
Kleur jezelf zen
Als je dacht dat kleuren voor kinderen is, dan is het tijd om het creatieve kind in jouw aan het werk te zetten! Door je aandacht te richten op het kleuren binnen de lijntjes, staat je focus op scherp! De stroom aan gedachten worden nu even stil gelegd terwijl jij je zen kleurt.
Loslaten wat je niet meer dient
We houden vast uit angst, schaamte, gemis, schuldgevoel, belemmerende overtuigingen, gevoel van verantwoordelijkheid enz. Vasthouden weegt zwaar door, emotioneel maar ook fysiek en energetisch. Loslaten wat je niet (meer) dient, geeft ruimte. Ruimte voor vernieuwing, nieuwe ervaringen, nieuwe opportuniteiten, nieuwe inzichten en vooral, het geeft je vrijheid.
Minder moeten, meer mogen
Een drukke agenda is voor heel wat mensen een statussymbool, een teken van populariteit. Dat kan leuk zijn, zolang je in die drukke agenda voldoende tijd voor jezelf maakt. Bij zelfzorg gaat het niet om dingen die je moet doen maar dingen die je kan of mag doen en bijdragen tot jouw algemeen welzijn. Meer en meer mensen vinden de weg naar een minder gejaagd leven, een leven met tijd voor zichzelf, voor contemplatie en tijd om te genieten van het niets moeten doen.
Benieuwd naar meer tips om de herfst door te komen? Volgende week deel ik de tips van N t/m Z.
Verdiep je in de wereld van rituelen en ontdek hoe jij op jouw manier het beste de verbinding (terug) kunt vinden met jouw ziel. In De rijkdom van rituelen vind je veel inspiratie om jouw manier te ontdekken: van het paganistische jaarwiel en de maancyclus tot altaren en ceremonies. Volg je hart, ontdek de schatten van jouw ziel met Mara Branscombe en haar magische woorden.
Je bent veel meer dan je denkt en je kunt ook veel meer. We zitten in een bijzondere transitie. In dit artikel lees je tips over hoe je nieuwe mogelijkheden ontdekt en ontwikkelt bij jezelf. Je bent continu in een proces van veranderen. Ieder mens kan mogelijkheden ontwikkelen zoals zelfheling, intuïtief weten, helder zien. Als je daar eenmaal echt mee begint, krijg je vanzelf de smaak te pakken en blijf je je verder ontwikkelen. The sky is the limit. Maar hoe kom je in zo’n flow van ontwikkeling terecht?
Sta open
We zijn het kinderlijke in onszelf vergeten, het open staan voor het wonder van het leven en voor de ontwikkeling. Ons ego beschermt ons tegen pijn uit het verleden en houdt ons in onze comfortzone. Ook wil het ego ons behoeden voor teleurstellingen door de verwachtingen naar beneden bij te stellen of volledig af te keuren: doe normaal, dat is niet mogelijk.
Het is dus allereerst belangrijk om onderzoekend te zijn en open te staan voor nieuwe mogelijkheden. Om los te komen van het idee dat je alles al weet en alles al geprobeerd hebt of dat iets voor jou niet werkt. Waarvan heb je ooit eens gezegd: dat doe ik nooit meer!’? Welk hoofdstuk heb je bewust afgesloten? Bedenk of dat moet blijven gelden. Het verlangen om nieuwe dingen te ontdekken en om geestelijk te willen blijven groeien zit in onze ziel en in onze genen. En daar zitten ook onze mogelijkheden verborgen.
Zie wie je echt bent
Hoe je naar jezelf kijkt, bepaalt ook hoe je in het leven staat. Je bent niet wie je denkt dat je bent, je bent veel krachtiger. Maar we zijn als mens meestal bang voor onze kracht en blijven liever in de chaos van onze cocon. Totdat het niet anders meer kan.
Je bent niet alleen je denken, je hebt ook een ziel en een dieper intuïtief weten. Je bent geen lelijke rups of cocon, je bent een gevoelig wezen in ontwikkeling naar een volgende fase. In mijn boek ‘wie ben ik echt?’ omschrijf ik vijf fasen die je kunt doorlopen van onbewust naar bewust.
Durf te voelen
We drukken gevoelens van onder andere angst en boosheid weg omdat ze er niet mogen zijn. Maar dan drukken we ook het gevoel van zelfliefde en van passie weg. Zelfliefde heb je nodig om te kunnen ontwikkelen, het is de basis. Dan is er contact met je lichaam en kan er passie en energie door je lichaam gaan stromen. Daarmee leer je synchroniciteit (schijnbare toevalligheden die je verder helpen) herkennen en bereik je flow in je leven!
Leer luisteren
Hoe weet je wat jouw nieuwe mogelijkheden zijn? Vraag je je af wat er wil gebeuren in je leven? Je voelt op het goede moment vanuit jouw verlangen wat het goede is om te doen. Het is niet mogelijk om alles tevoren te overzien. Wel kun je durven vertrouwen op je intuïtie en een eerste stap doen buiten je comfortzone. Daarna wordt de volgende stap weer helder.
Ben jij klaar voor een radicale transformatie? Laat je dan onderwijzen door Langston Kahn, een sjamaan uit New York. Tijdens het krachtige Deep Liberation Process laat de auteur ons definitief afstand te doen van ingesleten patronen, triggers en overtuigingen. Het is de weg naar spirituele volwassenheid. In dit boek vind je ook een fijn stappenplan om de gewonde delen van je zelf te helen.
Dit boek kan een begin zijn, je op het pad wijzen. Je kennis laten nemen van het fenomeen: ontwaken, herinneren wie je werkelijk bent, verlichting. Het kan jou het inzicht geven dat er überhaupt zoiets bestaat, terwijl jij toch echt dacht dat je niet sliep en precies wist wie je was! Het is een boek voor mensen die spiritueel zoekend zijn.
Negatieve gedachten kunnen onze aandacht grijpen en eindeloze gedachtecirkels creëren waar we soms maar moeilijk uitkomen. Negativiteit werkt vaak als een magneet: het sleurt ons binnen en zet ons vast, waarna het moeilijk is om los te komen. Hoe meer negatieve gedachten we hebben, hoe meer er komen. En hoe meer aandacht we hier aan geven, des te geloofwaardiger en sterken deze gedachten lijken te worden. Al deze negatieve gedachten kunnen heel vermoeiend zijn. Ze zijn onwaar en kosten ontzettend veel energie. In dit artikel lees je wat de oplossing hiervoor is.
De oplossing om negatieve gedachten tegen te gaan
Hierboven werd al genoemd dat negativiteit vaak als een magneet werkt. Wanneer we willen dat ons brein de tegenpool voor negativiteit wordt, is het dus belangrijk om deze magneet om te keren om zo negatieve gedachten automatisch en moeiteloos af te stoten. Als dit gebeurt, en negatieve gedachten minder makkelijk grip krijgen, ontstaat er meer ruimte voor een mindful, blij, liefdevol en kalm leven.
Om negatieve gedachten te schrappen, is het van belang om jezelf niet te veel te forceren om positieve gedachten heel serieus te nemen en eindeloos affirmaties te blijven herhalen. Probeer je te realiseren dat alle gedachten onwaar zijn, maar dat sommige gedachten je kunnen helpen om bepaalde resultaten te behalen en andere niet.
Als je echter kunt kiezen aan welke gedachte je aandacht schenkt, kun je je aandacht natuurlijk het best geven aan een positieve gedachte. Met een positieve kijk kan je jezelf op allerlei manieren vooruit helpen. Door hiervoor te kiezen en te focussen op positieve gedachten, word je vanzelf beter in het moeiteloos laten passeren van negatieve gedachten.
Een van de manieren om hier beter in te worden is mediteren. Meditatie schept namelijk afstand tussen je gedachten en je waarneming. Dit leidt ertoe dat gedachten beter zichtbaar worden en hierdoor krijg je de ruimte om te kiezen welke gedachte je wilt vasthouden en welke je juist wilt loslaten.
Tips om negatieve gedachten los te laten
Door aan de slag te gaan met onderstaande tips, kun je leren om negatieve gedachten los te laten en te kiezen voor positieve gedachten.
Tip 1: Realiseer je dat je kunt kiezen of je wilt loslaten of niet
Gedachten loslaten kans soms ingewikkeld klinken, maar het is simpeler dan het lijkt. Je kunt gedachten in werkelijkheid niet echt loslaten, maar wat je wel kunt doen, is je aandacht verplaatsen. Door je aandacht te verplaatsen, verdwijnen de gedachten vanzelf. Alles wat je aandacht geeft groeit en dit werkt ook andersom. Je kunt je aandacht trainen door te mediteren. Wanneer je dit regelmatig doet, begin je je automatisch te realiseren dat je je gedachten gewoon kunt laten gaan zonder dat er iets ergs gebeurt. Je bent dan in staat om je gedachten minder serieus te nemen.
Tip 2: Heb vertrouwen in je toekomstige zelf
Je bent veel slimmer dan je zelf denkt! Probeer dan ook een beetje vertrouwen te hebben in je toekomstige zelf. Vertrouw op je intuïtie en vertrouw erop dat je, wanneer je in het hier en nu geconfronteerd wordt met uitdagingen, je die op dat moment prima aankunt. Probeer je ook te beseffen dat het eindeloos circuleren van negatieve gedachten je niet effectiever en zeker niet gelukkiger maakt. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar we moeten ergens beginnen. Ook hiervoor geldt dat als je regelmatig mediteert, je heir vanzelf beter in wordt. Stap voor stap.
Tip 3: Begin bij het grijze gebied
Ons brein heeft vaak de neiging om te denken in zwart of wit. We dromen over een toekomst die helemaal fantastisch is of we vrezen een toekomst die heel onrealistisch is. Probeer je te realiseren dat de waarheid vaak ergens in het midden ligt: in het grijze gebied. Soms lijkt het leven even te bewegen richting een extreem punt, maar dat is tijdelijk. Je zult merken dat je altijd weer terugkomt in het grijze gebied. Ook wanneer er zich een groot drama voordoet in je leven. Probeer het grijze gebied te omarmen en in te zien dat je brein overdrijft. Zo is het makkelijker om uit de negatieve spiraal te stappen.
Tip 4: Maak van positiviteit je uitgangspunt
Probeer van positiviteit je uitgangspunt te maken en mensen niet naar beneden te halen, maar naar boven en jezelf te behandelen met zelfcompassie. Kies ervoor om te geloven in een goede afloop wanneer je geen reden hebt om te geloven in het tegenovergestelde. Probeer erin te geloven dat je toekomst steeds leuker wordt, net zolang tot het tegendeel wordt bewezen.
Tip 5: Stop met het voeden van de ellende
Natuurlijk zouden veel dingen beter kunnen, maar we moeten daardoor niet voorbijgaan aan alle dingen die wel goed gaan. Er zijn veel problemen en uitdaging en zoals corruptie, haat, verwoesting en vervuiling. Maar er is ook veel liefde, stabiliteit, rust en vooruitgang. De mensheid wordt nooit perfect en haat, hebzucht en angst zullen niet verdwijnen, maar we kunnen er wel aan werken om ze minder prominent te maken. Zo kunnen we meer mensen inspireren en ondersteunen.
Zoals al eerder werd genoemd, groeit alles waar we aandacht aan geven. Door negativiteit aandacht te geven, ontstaat er dus meer negativiteit. Probeer negativiteit daarom te laten gaan en los te laten. Soms gaan dingen zoals we willen en een andere keer misschien minder. Maar dit is niet erg. Ook dan kun je kiezen voor positiviteit. En dan wordt het gelijk een stuk eenvoudiger om negativiteit los te laten.
In ‘Leven met wind mee’ laat Jelle Hermus zien hoe je de kwaliteit van je leven drastisch verbetert met één simpele gewoonte die alles verandert. Leer over scheten, meditatie en de kracht van innerlijke rust. En laat je meenemen op reis langs een simpeler leven vol kalmte, compassie en dolle pret. Want het leven hoeft niet zo moeilijk te zijn. En zodra je leert om je eigen drama te verminderen, kun je zomaar met een wezenloze glimlach op je snoet over straat lopen. Best fijn.
Bestel jouw exemplaar voor op onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending .
Tijdens het ascentieproces vindt er een transformatie plaats van het materiële denken naar denken in energie. Dit verandert alles in ons leven en in het ervaren van onze fysieke realiteit. De aarde is onlangs uit het Vissentijdperk het Watermantijdperk in geschoven, wat betekent dat we de vijfde dimensie ingaan. Dit zorgt ervoor dat alles in de wereld zal veranderen en dat wij mee mogen veranderen. Maar wat is een dimensie eigenlijk en wat betekent het om de vijfde dimensie in te gaan?
Wat is een dimensie?
Volgens Het witte boek is een dimensie een bewustzijnswerkelijkheid die bestaat uit zeven levels. Elk level heeft als het ware een specifieke agenda en een daarbij behorend lessenpakket. Dit moet je onder de knie krijgen voordat je door kunt groeien naar de volgende laag. Sommige mensen zijn bijna klaar met de derde laag en staan al met één been in de vierde dichtheid. Dit kan behoorlijk intensief zijn en je kunt voor je gevoel soms letterlijk tussen twee werelden in hangen. Hierdoor kun je je eenzaam, afgescheiden of onbegrepen voelen.
Transformeren naar de vijfde dimensie
Het is belangrijk om niet te onderschatten hoe heftig het is voor jouw ego om overstag te gaan en te transformeren naar de vijfde dimensie. Het leven verandert opeens van een smalle strook vol beperkingen in een grote cirkel, zonder begin en zonder einde, en met oneindig veel nieuwe mogelijkheden.
Je bent momenteel een multidimensionaal wezen dat voortdurend van de ene realiteit naar de andere schuift. Je bent al heel kosmisch aan het zijn in allerlei dimensies maar merkt hier nog niet veel van. Dit komt doordat je nog steeds dezelfde oude overtuigingen hebt, wat ervoor zorgt dat je lichtlichaam niet geaard is en je weinig verbinding ervaart met je hogere zelf. Om je oude, vertrouwde realiteit te kunnen openbreken is het van belang om nieuwe overtuigingen op basis van eenheid te hebben, te geloven, te ademen en te leven.
Uitdagingen tijdens je transformatie
Het kost veel kracht om te transformeren. Je ego leert dan namelijk de controle los te laten en zijn wilsenergie te verbinden aan jouw hart. Voor het ego voelt dit aan als sterven, maar dat is slechts een illusie. Het is openstaan voor verandering en leven vanuit het hart. In essentie is dit het doel van je reis. Het verandert je rol en ervaring als mens. Je valt terug in je natuurlijke zijnsstaat.
Wanneer je transformeert naar de vijfde dimensie help je de aarde en jezelf door jouw hogere zelf naar beneden te trekken door jouw licht in deze bewustzijnswerkelijkheid te trekken. Vanuit de kosmos krijg je daar de nodige assistentie bij.
Toegang tot de magie van het leven
Als je te maken krijgt met uitdagingen in het leven, probeer je dan te bedenken dat je bezig bent met het lessenpakket van de derde dimensie om zo toegang te krijgen tot de vijfde dimensie. Wanneer we in een overgangstijd zitten, kunnen we beide lagen tegelijkertijd ervaren. Dit betekent dat we een ruimer perspectief en een grotere gereedschapskist hebben om met deze situaties om te gaan.
Je kunt anders naar je uitdagingen kijken en praten met je ego en samenwerken met je hogere zelf om te zien hoe je jezelf kunt ontwikkelen. Je krijgt de kans om jezelf op te schonen, vanuit je hart te leven en toegang te krijgen tot jouw kosmisch erfgoed en de magie van het leven.
In Ontwaken in 5D van Maureen St. Germain helpt zij je de weg door de eerste, tweede, derde en vierde dimensie te vinden om uiteindelijk toegang te krijgen tot 5D. Daarmee krijg je een instrument in handen waarmee je uit oude rollen en patronen kunt stappen. Met oefeningen voor energetische bescherming en speciale meditaties die je bij je hogere zelf brengen.