Met de inzichten uit het Peruaans sjamanisme kun je – net als Frank Bruining, auteur van Ik kan alles dus jij ook– een leven leiden waar je geen vakantie meer van wil nemen. Een leven waarin je een gelukkig en liefdevol mens kunt zijn. In dit artikel lees je over het Peruaanse sjamanisme en de vijf natuurlijke principes die je helpen bij het bereiken van deze doelen.
Leef een leven waarvan je geen vakantie meer van wil en hoeft te nemen.
Het sjamanisme
Sjamanisme is een verzamelterm voor traditionele geloven, rituelen en praktijken uit diverse culturen verspreid over de hele wereld. Sjamanisme is een van de oudste vormen van spiritualiteit. Veel stromingen, zoals boeddhisme, hebben hun wortels in het sjamanisme. Kenmerkend is het contact dat de sjamaan heeft met ‘een andere werkelijkheid’ en de connectie met de natuur.
De term sjamanisme komt van het Toengoezische šaman; ša betekent ‘weten’. Een sjamaan is dus ‘iemand die weet’ of ‘iemand die in het donker ziet’. Sjamanen doorzien de wetten van de natuur, van het universum. Een sjamaan helpt de mens om in balans te leven met de natuurlijke wetten. De kennis waarover sjamanen beschikken wordt door een mentor overgedragen tijdens intensieve ontwikkeltrajecten.
Alles is mogelijk!
Kijk naar de mogelijkheden die iedere dag voor je klaar liggen. Waar word je écht blij van, binnen die mogelijkheden?
Frank Bruining gelooft dat alles voor iedereen mogelijk is, uiteraard binnen je eigen mogelijkheden. Er is wel één obstakel: we maken het onszelf vaak veel te moeilijk. Vanaf het moment dat we iets willen, beperken we onszelf eigenlijk al. Dus als je zegt: ‘Ik wil drie keer per week naar de sportschool,’ ‘Ik wil meer geld verdienen,’ ‘Ik wil voor mezelf beginnen,’ of: ‘Ik wil een relatie,’ dan maken we het te groot, dan willen we teveel ineens.
Als mensen zeggen: ‘Ik wil mediteren,’ dan bedoelen ze meestal dat ze hun hoofd meteen leeg willen en eigenlijk ook, net als de Boeddha, verlicht willen zijn. Maar ze vergeten dat ze tijd en doorzettingsvermogen nodig hebben.
Alles is in beweging
Zekerheid bestaat alleen in je hoofd. Want alles is onderhevig aan verandering en aftakeling.
Het is waarschijnlijk heel confronterend wanneer je merkt dat je niet in beweging komt omdat je eigenlijk bang bent of omdat je een bepaalde zekerheid wilt behouden. Dat je graag zekerheid wilt hebben en houden is logisch, maar als je goed kijkt zie je dat je vasthoudt aan iets dat altijd in beweging is. Alles – en dan kom ik uit bij de natuurwetten – is namelijk onderhevig aan verandering en aftakeling. Zekerheid bestaat alleen maar in je hoofd. We vertrouwen op iets dat constant in beweging is, maar we missen het vertrouwen om mee te gaan in die voortdurende beweging.
De vijf natuurlijke principes
Om beperkende overtuigingen open te breken is het inzicht dat alles energie is en alles met elkaar verbonden, doorslaggevend.
Met de natuurlijke principes uit het sjamanisme zul je zien dat je jezelf kunt leren mee te gaan in die natuurlijke beweging van constante verandering en dat je daarmee juist het leven voor jezelf kunt maken dat je wil. Probeer te ervaren hoe het is om de controle los te laten en zo écht te ontdekken wie je werkelijk bent. Hierdoor geef je jezelf de kans om een leven te leiden waarin je dagelijks doet wat jij het liefste doet.
Met behulp van deze vijf principes gelooft Frank Bruining dat iedereen het geluk kan vinden dat hij gevonden heeft:
Het eerste principe is kawsay.
Kawsay betekent dat alles uit levende energie bestaat en dat alles met alles verbonden is.
Kawsay is een overkoepelend principe voor alle andere vier principes.
Kawsay nodigt je uit om met respect voor het leven te leven.
Omdat je weet dat alles steeds gecreëerd wordt en dat jij onderdeel bent van deze dynamische creatie, ga je met steeds meer respect leven.
Zet al je zintuigen open: zie, hoor, voel en neem waar. Voel de kawsay stromen.
Het tweede principe is ayni.
Ayni betekent dat de energie altijd in evenwicht is.
Alle energie, alle levende energie is altijd in evenwicht.
Dat is niet positief, maar ook niet negatief, maar het enige dat wij kunnen doen is meebewegen in dat evenwicht.
Vanuit dit principe leer je aanvoelen wanneer jij of je omgeving uit dat evenwicht raakt en hoe je daarin mee kunt bewegen.
De uitwisseling van energie is iets wat voortdurend gebeurt, tussen mensen onderling maar ook tussen mensen en de aarde en nog veel meer.
Het derde principe is yachay.
Yachay is wijsheid vanuit de directe ervaring.
Om mee te kunnen bewegen met de directe ervaring van je ware natuur moet je loskomen van oude denkbeelden over wie je zou moeten zijn, en van andere overtuigingen die niet echt op de werkelijkheid gebaseerd zijn, maar eerder ontstaan zijn vanuit vroegere ervaringen.
Dit principe staat voor wijsheid; wijsheid vanuit je ware natuur.
Yachay maakt het makkelijker om mee te bewegen in dat evenwicht, in ayni en binnen kawsay.
Het gaat niet om emotieloos worden, maar om zien wat er werkelijk gebeurt. Zo ontwikkel je wijsheid, of yachay.
Het vierde principe is munay.
Munay is de onvoorwaardelijke liefde voor de verbinding met alles en iedereen.
En met munay ontstaat de verwondering; de verwondering over de schoonheid om je heen. Je gaat schoonheid zien in de allerkleinste details van je leven. En dan kun je niet anders dan liefde voelen.
Munay is niet romantisch, niet emotioneel, maar komt echt vanuit een diepe verbinding tussen jezelf en alles en iedereen.
Munay is een soort compassievol weten vanuit je hart.
Als je je talenten niet gebruikt, voel je je niet gelukkig. Gebruik ze wél, dat is munay!
Het vijfde principe is llankay.
Llankay betekent de juiste actie, los van resultaat.
De vier voorgaande principes creëren een beweging van binnen naar buiten, en bij llankay kom je dan vanzelf in actie.
Je gaat vanuit je hart de dingen doen die echt belangrijk voor je zijn omdat jij er blij van wordt en omdat je een bijdrage aan het geheel levert.
Het gaat vanzelf; je doet het niet voor het resultaat.
Zorg goed voor jezelf en handel naar eer en geweten, zodat je ook goed voor anderen kunt zorgen.
Deze vijf principes vormen een leerproces; een ontdekkingstocht waarin je telkens laagjes van jezelf afpelt. Je leert jezelf, je ware natuur, kennen. Wanneer jij naar je ware natuur leeft, heeft dat automatisch een effect op anderen; op de mensen in je gezin, op je vrienden en zelfs op je huisdieren. Met andere woorden: als jij doet waar je blij van wordt, dan nodig je anderen automatisch uit om ook blij te zijn en om te doen wat zij leuk vinden. Frank Bruining denkt dat iedereen (ja, jij ook) een ongekend potentieel heeft.
In het boek Ik kan alles dus jij ook leert Frank Bruining je een aantal technieken, waardoor je zonder externe hulpmiddelen verschillende vormen van bewustzijn bereikt. Je ontdekt hiermee de natuurlijke wetten en hoe daarmee in balans te leven. De vijf principes in dit boek leerde Bruining van de sjamanen in de Andesgebergte, bij wie hij in de leer ging na een moeilijke periode in zijn eigen leven.
De een laadt op van een boswandeling, een ander zit liever in een vol park. Self-care is dus iets heel persoonlijks: hoe zorg jij goed voor jezelf? Coach Michèle Lippus helpt je bij het vinden van de juiste self-care. De eerste vraag die ze jou stelt: ben je een introvert, extravert of ambivert type?
Jouw persoonlijkheidstype helpt jou om beter inzicht te krijgen in wat wel of niet bij je past.
Self-care op maat
Misschien vind jij het lastig om een ‘self-care format’ te vinden dat echt bij jou past. Neem bijvoorbeeld: tijd nemen voor jezelf. Het is een voor de hand liggende keuze als je goed voor jezelf wilt zorgen. Maar toch slaag je er niet in om die tijd werkelijk te nemen of ervan te genieten. Hier kunnen allerlei redenen voor zijn. Je moet natuurlijk wennen aan het idee dat het prima is om jezelf een pauze te gunnen, maar wat ook meespeelt: het soort self-care dat voor jou werkt, is nauw verbonden met je persoonlijkheid.
Wie ben je in essentie?
Vaak denken we te weten hoe we in elkaar zitten. Maar het is mogelijk dat naarmate jij jezelf vaker op de eerste plaats zet, er een heel ander facet van jou ontwaakt. De ‘ware ik’ krijgt ruimte en langzaam kom jij tot jezelf. Vanuit die pure, mooie jij, die je in essentie bent, ga je beter begrijpen waar je van opknapt en wat jou helpt om tot rust te komen.
Jouw persoonlijkheidstype helpt jou om beter inzicht te krijgen in wat wel of niet bij je past. Zo heeft een extravert persoon er behoefte aan om met een leuke bende op te trekken, terwijl een introvert persoon geniet van alleen zijn. Misschien ben je een ambivert: een persoonlijkheidstype dat tussen introvert en extravert in zit. Dan bestaat self-care voor jou uit een mix van tips voor introverten en extraverten.
Tips: self-care voor extraverten
Als extravert heb je behoefte aan verbinding: samen dingen doen, je omringen met mensen. Dit is wie jij bent en waar jij ontzettend van geniet. Enkele tips die jou energie geven!
Afspreken met vrienden en familie (live of online)
Een betekenisvolle rol spelen in het verenigingsleven of vrijwilligerswerk
Workshops bijwonen, bijvoorbeeld over koken of schilderen
Wandelen op plekken waar veel mensen samenkomen, zoals stedelijke parken of boulevards
Kleinschalige theatervoorstellingen of concerten bezoeken
Picknicken met vrienden en/of familie
Gezelschapspelletjes doen
Met een vriend naar de film gaan
Sporten in groepsverband
Zingen in een koor of bij sing-alongs
Samen dansen of danslessen volgen
Een dagje naar de sauna gaan met gezelschap
Genieten van een terrasje op een plek waar bedrijvigheid is
Een actieve vakantie vieren, met veel mensen
Tips: self-care voor introverten en HSP’ers
Als introvert of hooggevoelig persoon (HSP) heb jij behoefte aan stilte. Je geniet van alleen zijn. Je komt tot rust en laadt op door ‘prikkelarme’ activiteiten. Een dagelijks moment voor jezelf is een must. Deze self-care tips werken vast helend voor jou.
Dagelijks tijd doorbrengen in een ‘safe space’: een plek waar je alle prikkels kunt loslaten
Een boek of tijdschrift lezen
Genieten van een ontspannend of verkwikkend bad
Jezelf trakteren op een dagje sauna
Wandelen in de natuur: hoe rustiger, hoe beter
Diepgaande gesprekken hebben met een gelijkgestemde
Meditatie, ademwerk en yoga doen
Journalen en schrijven
Schilderen, mandala’s kleuren, boetseren…
Kijken naar een feelgood-serie of -film
Muziek maken
Op een rustig terrasje zitten, het liefst met uitzicht op groen of water
Je huisdier knuffelen
Luisteren naar rustgevende muziek, podcasts of audioboeken
Vakantie in de natuur houden, ver weg van alle drukte
Tips: self-care voor ambiverten
Niet iedereen is uitgesproken introvert óf extravert. Het kan best zijn dat je beide types in je hebt. Om te ontdekken welke self-care rituelen het best bij jou passen, kun je bekijken wat de gemeenschappelijke delers zijn. Een voorbeeld: je vindt yoga fijn, maar wel in gezelschap. Verder houd je van avontuurlijk reizen in een kleine groep. Zoals je merkt, zijn dit combinaties van jouw intro- en extraverte deel.
Ambivert zijn betekent niet per se dat je van beide kanten evenveel in je hebt. Misschien ben je overwegend extravert, maar heb je af en toe wel behoefte aan alleen zijn. Misschien ben je meer introvert: je geniet van quality time met vrienden of familie, maar één keer per maand afspreken is voor jou voldoende.
Ontdek waar je blij van wordt
Misschien ben je nog zoekende naar welke self-care voor jou werkt. Deze oefening kan je helpen: neem een blad papier en noteer alle dingen die jij graag doet of zou willen doen. Vervolgens geef je elke activiteit een hartjes-score. Hoe fijner de activiteit, hoe meer hartjes. Net zoals bij een hond: hoe blijer hij is, hoe heviger de staart gaat kwispelen! Durf uit je comfort zone te komen. Voeg ook iets toe wat je stiekem weleens wil proberen, maar nog nooit gedaan hebt.
Vervolgens kun je een plan opstellen: hoe ga ik deze activiteiten toevoegen aan mijn dagelijkse leven? Uiteraard hoef je niet meteen met alles aan de slag te gaan. Je kunt voorrang geven aan de activiteiten die helend voor je werken. Zo creëer jij échte self-care.
Volg me op Clubhouse (Michèle Lippus) en neem deel aan boeiende talks over onder meer veerkrachtig door het leven gaan, duurzaam herstellen van een burn-out en uiteraard self-care en self-love!
Stel zelf jouw ideale self-care samen met deze 'rituelenbijbel'. Laat je inspireren door verschillende rituelen, van het paganistische jaarwiel en de maancyclus tot altaren en ceremonies; er is altijd wel een vorm die bij je past.
Een gezonde relatie met jezelf en de mensen om je heen. Klinkt best makkelijk toch? In de praktijk blijkt dit voor veel hooggevoelige mensen een stuk lastiger dan gedacht. Zoals je wellicht weet, is de kern van hoogsensitiviteit diepgaande verwerking. Hooggevoelige personen zijn gevoeliger voor prikkels (van binnen en van buiten) en verwerken deze meer diepgaand. Dat diepgaand verwerken kost tijd. Tijd die in de huidige maatschappij kostbaar is. Tijd die je nodig hebt om te voelen en ervaren waar je grenzen liggen.
Wat gebeurt er als iemand iets van jou vraagt?
Er gebeuren grof gezegd drie dingen op het moment dat iemand wat van jou vraagt.
1. Door de diepgaande verwerking kost het tijd om écht te realiseren wat er van je gevraagd wordt. 2. Door het meer opmerkzaam zijn van details, kan je als het ware ook andere mensen ‘lezen’. Dus op het moment dat iemand jou iets vraagt, ‘lees’ je als het ware al wat de ander van jou verwacht. Dat maakt dat je geneigd zult zijn om die ander sneller tegemoet te komen. 3. Als hsp heb je een grote sociale antenne. Je zal in eerste instantie automatisch geneigd zijn om te doen wat goed is voor de ander of voor de groep. Daarna zal je je pas gaan realiseren wat jij zelf eigenlijk wilt.
Assertiviteit: tips om nee te zeggen
Assertiviteit heeft niet enkel te maken met ‘nee’ zeggen. Het heeft te maken met eigenwaarde, zelfvertrouwen en voor jezelf durven zorgen. Omdat dat onderwerpen zijn die het beste één op één te besproken kunnen worden, geef ik je hier in ieder geval van tips om ‘nee’ te zeggen op een indirecte manier. Gun jezelf tijd om goed te kunnen verwerken wat er van je gevraagd wordt. Je kunt jezelf die tijd gunnen door de volgende voorbeeldzinnen.
Dat moet ik even nakijken in mijn agenda, dan kom ik er morgen op terug.
Ik wil er even over nadenken, dan app ik je later even.
Dat moet ik even overleggen met mijn partner, collega of……
Je overvalt me hier mee, ik kom er later bij je op terug.
Ik heb daar nu geen tijd voor, maar misschien lukt het een volgende keer.
Dat lukt nu niet, maar ik zou wel ……..voor je kunnen doen.
Of met een dikke knipoog: Vast niet, Nope, Dacht het niet.
Dus wil je assertiever zijn, werk dan aan je eigenwaarde. Je bent het namelijk waard om je eigen leven te leven en niet het leven van alle anderen om je heen.
Wil je verder werken aan het bouwen van sterke grenzen? Dan is Tot hier en niet verder jouw ultieme gids. Rolf Sellin legt in dit boek uit wat grenzen precies zijn, waar ze liggen, welke weerstand je kunt ervaren en hoe je ze mentaal, fysiek, communicatief en energetisch stelt. Grenzen stel je niet alleen voor anderen, maar ook (juist!) voor jezelf.
Heb jij vaak het gevoel dat er iets ontbreekt in je leven en zoek je kracht buiten jezelf? Waarschijnlijk heb je je leven dan gecreëerd op basis van wat je denkt dat je moet doen, in plaats van wat je vanuit je hart wilt doen. Heatherash Amara, auteur van de Krijgergodin, leert je dat de echte (vrouwelijke) kracht in jou zit. Door afgestemd te zijn op de wijsheid van de Krijgergodin kies je een weg die je stimuleert om oude structuren onder ogen te zien en los te laten, zodat je je authenticiteit en innerlijke kracht weer kunt opeisen.
Jij bént de schat waar je naar hebt gezocht. Jíj bent degene op wie je hebt gewacht.
Valse kracht
Wanneer je televisiekijkt of tijdschriften leest, spreken de plaatjes vooral van kracht die wordt gedefinieerd door hoe je eruitziet, hoeveel je verdient, met wie je relaties hebt en hoe je carrière verloopt. Bekijk je die plaatjes vanuit angst en schaarste, dan zijn krachtige mensen degenen die de meest begeerde of de ‘beste’ externe bronnen hebben verkregen – of het nu om geld, roem of schoonheid gaat. Geen van die dingen zijn op zichzelf slecht, maar wanneer je ze gebruikt om een gevoel van leegte op te vullen, of om anderen een plezier te doen, worden ze jouw gevangenis.
Veel vrouwen zitten gevangen in dit oude denken; we meten onze waarde af aan hoe we worden gezien of aan wat we hebben bereikt. Wanneer we de dingen die worden gewaardeerd in de oude structuren niet te pakken krijgen, dan vallen we terug op zelfkritiek. Dan zeggen we bijvoorbeeld dat als we nu maar wat mooier, slimmer of meer toegewijd zouden zijn, we alles zouden hebben wat ons hartje begeert en het leven een en al gelukzaligheid zou zijn. Pas wanneer je op die manier naar de oude structuren gaat kijken, zie je de waanzin die erachter zit.
Gebruik jij je eigen kracht tegen jezelf?
Wanneer jouw woorden, gedachten en handelingen leiden tot misbruik van jezelf en zelfveroordeling, dan gebruik je jouw immense kracht tegen jezelf. Dit soort emotionele, mentale en fysieke ontkenning kan allerlei vormen aannemen: ‘ja’ zeggen wanneer je eigenlijk ‘nee’ bedoelt, een relatie laten voortduren die je niet voedt, gedachten en overtuigingen hebben die je energie en enthousiasme wegnemen, dingen eten die je lichaam geen goed doen.
De kracht van de krijgergodin
Je toewijden aan je ware, authentieke, Krijgergodinnenzelf is het begin van een levenslange reis op weg naar echtheid.
Vanuit het perspectief van een Krijgergodin wordt kracht heel anders gedefinieerd. Je zoekt niet naar kracht van buitenaf, maar cultiveert die eerder van binnenuit. Kracht heeft niets te maken met geld, roem of je uiterlijk, maar met je verbondenheid met het ‘zelf ’, met liefde, met authenticiteit en met het innerlijke mysterie van het leven. Je uitdaging bestaat dan ook uit het eerlijk erkennen van de punten waarop je nog altijd je oude patronen volgt, en het leren afstemmen op een nieuwe kracht: die van jezelf. Dat gaat niet in één keer. Het gebeurt na verloop van tijd, naarmate je losser komt van oude patronen en afspraken, en bewust de verbinding zoekt met je authentieke kern.
Bedenk goed dat het leren herkennen van de gebieden waar je de oude patronen hebt gevolgd, geen oproep is tot nog meer zelfkritiek. Zie het liever als een kans om die gewoontes los te laten en je opnieuw toe te wijden aan je Krijgergodin. Naarmate je je meer bewust wordt van de afspraken of overtuigingen waaraan je vasthoudt en die je niets opleveren, kun je opnieuw kiezen en bewust afspraken maken die je steunen en voeden in wie je werkelijk bent.
Authentieke kracht
Door afgestemd te zijn op de wijsheid van de Krijgergodin heb je jezelf het geschenk gegeven van het kiezen van een weg die je stimuleert om oude structuren onder ogen te zien en los te laten, zodat je je authenticiteit weer kunt opeisen. Je probeert niet iemand te zijn die je niet bent, maar in plaats daarvan gun je jouw innerlijke waarheid en schoonheid om vrij te zijn van het gewicht van jouw angsten en achterhaalde overtuigingen.
Als je jezelf accepteert en eert, hoef je plotseling niet meer anders te zijn en zie je de unieke, perfecte schepping die je bent. Alles aan jou is magnifiek, zelfs de delen die je graag anders zou hebben. Deze toewijding aan jezelf maakt duidelijk dat er geen verborgen schat of redder is buiten jezelf: jij bént de schat waar je naar hebt gezocht. Anders gezegd: jij bent degene op wie je hebt gewacht. Je toewijding aan dit inzicht is het begin van de kracht van jouw Krijgergodin.
Wanneer je je afstemt op je innerlijke overvloed, is het leven geweldig.
Jouw wezen verlangt ernaar te mogen bloeien, om de liefde van je ziel te delen. Je proeft het, je merkt het. Wanneer je je afstemt op je innerlijke overvloed, is het leven geweldig. Elke ademteug is vreugde. De uiterlijke vorm doet er niet toe. Jij kent je eigen heelheid en je voelt je compleet, of je nu alleen bent of met anderen.
Oefenen met jouw kracht
Het is tijd dat je eerlijk kijkt naar wat jouw definitie van ‘kracht’ was, om die vervolgens volledig los te laten ten gunste van de belichaming van jouw kracht. Laat al je verwachtingen los over hoe je weg eruit zal zien of wie je zult worden. Want dat weet je niet! Het is een mysterie! Wanneer je niet langer de behoefte voelt jezelf te definiëren als een ‘dit’ of een ‘dat’, stap je in de ware, goddelijke energie van de Krijgergodin. Wie in deze nieuwe kracht stapt, moet aan het werk. Je moet de moed opbrengen om het ingewikkelde web van beperkingen, afspraken en oordelen in jezelf te ontwarren, zodat je in werkelijke schoonheid kan stralen, terwijl je intussen de hele tijd van jezelf houdt.
Wil je nog meer leren over jouw innerlijke, vrouwelijke kracht? Ben je toe aan het krachtiger maken van jezelf? Reken af met maskers, slachtofferrol en beperkende overtuigingen om zo de wereld ten volste te ervaren en ga de weg van de Krijgergodin. In tien lessen ontwikkel je warrior tools om de krachtige vrouw in jezelf te onthullen, de vrouw die zowel krijger als godin is om zo veranderingen in je leven door te voeren.
Voel jij je angstig of depressief? Lees dan alsjeblieft dit artikel! Gerrie Hasselaar, orthomoleculair therapeut en klassiek homeopaat, gaat in op de mogelijke oorzaak van jouw klachten. “Angst en depressie kunnen ontstaan doordat je afweersysteem constant in gevecht is met een ziekteverwekker.” Gerrie geeft puur natuur adviezen die jou helpen.
Je voelt je meestal vermoeid en lamlendig, maar bent niet zo ziek dat je in bed ligt. Er is geen koorts en je bloedwaardes zijn allemaal in orde.
Vier niveaus van angst & depressie
In deze bijzondere tijd komen angst en depressie veel voor. Als (over)gevoelig persoon kun je hierin volledig doorschieten. Er bestaan verschillende soorten angst. Ik benoem de vier niveaus, die je ook in de homeopathie ziet: spiritueel, emotioneel, mentaal en lichamelijk. Uiteraard speelt elk niveau een rol en er kunnen (snelle) verschuivingen plaatsvinden.
Lichamelijke oorzaak
Dit artikel staat stil bij het lichamelijke niveau. Angst en depressie kunnen ontstaan doordat je afweersysteem constant in gevecht is met een ziekteverwekker. Veel mensen weten dit niet; daarom breng ik het graag onder de aandacht. Wanneer je antidepressiva of antipsychotica slikt en deze niet of nauwelijks helpen, is het goed om (daarnaast) met jouw behandelaar naar de oorzaak te zoeken.
Laaggradige ontsteking: moe en lamlendig
Je lichaam kan langdurig tegen een ziekteverwekker strijden, zonder dat jij het echt doorhebt. Dit heet een zogenaamde ‘laaggradige’ ontsteking. Het is een milde, maar chronische ontsteking. Hierbij kan een bepaald enzym vrijkomen dat ervoor zorgt dat jij je angstig en/of depri voelt. Je voelt je meestal vermoeid en lamlendig, maar bent niet zo ziek dat je in bed ligt. Er is geen koorts en je bloedwaardes zijn allemaal in orde. Je hobbelt door het leven op wilskracht en gaat misschien zelfs geloven dat je je aanstelt. De diagnose luidt vaak fibromyalgie – alle andere aandoeningen zijn uitgesloten.
Wist je dat 80 procent van de fibromyalgie-diagnoses niet klopt? In deze gevallen gaat het eigenlijk om de ziekte van Lyme.
Een vicieuze cirkel
Een enzym kan een molecuul omzetten in een andere molecuul: stofje A wordt stofje B. IDO (Indoleamine 2,3-dioxgenase) is een enzym dat ervoor zorgt dat jij je angstig en/of depri voelt. Daarnaast geeft het klachten als vermoeidheid en geheugenverlies. Op IDO zit je dus niet te wachten. Het werkt samen met zijn ‘broertje’ TDO. Ze komen tevoorschijn bij een (laaggradige) ontsteking, maar kunnen ook ontstaan na langdurige stress. In deze onrustige tijd zit je dus al snel in een vicieuze cirkel…
Toveren met serotonine
Serotonine ken je vast wel. Het zorgt ervoor dat jij lekker in je vel zit. Het is een feel good-hormoon. Serotonine wordt gemaakt uit tryptofaan, maar wanneer jij te maken hebt met een (laaggradige) ontsteking steken IDO en TDO weer de kop op. Ze toveren vanuit tryptofaan een ander stofje tevoorschijn: kynurenine. Dit zorgt voor angst, depressieve gevoelens, geheugenverlies en vermoeidheid. Wat een nare tovertruc!
Wat kun je ertegen doen?
Deze truc wil je natuurlijk voorkomen. Het duo IDO en TDO komt wanneer het afweersysteem in de stress zit, bijvoorbeeld door een ziekteverwekker. Is hier sprake van bij jou? Onderzoek het. Check ook vooral (anoniem) mijn gratis lyme-vragenlijst. Lyme of een co-infectie komt vaak niet uit een reguliere bloedtest naar voren, terwijl het bij (over)gevoelige mensen meestal veel klachten veroorzaakt, zoals laaggradige ontstekingen.
Een natuurlijke oplossing
Uit onderzoek is gebleken dat het nemen van de juiste omega-3 vetzuren met polyfenolen positieve resultaten kan opleveren. Deze combinatie werkt onder meer ontstekingsremmend en vermindert angstige en depressieve gevoelens. Het is van groot belang dat je omega 3 mét polyfenolen inneemt. Zonder deze polyfenolen kan het een averechts effect geven. Daarnaast kun je denken aan een goede pre- en probiotica, een natuurlijke multi met vitamines en mineralen en eventueel curcumine en resveratrol.
Het potentieel voor heelheid, voor gezondheid, is in iedereen aanwezig, en hetzelfde geldt voor het potentieel voor ziekte en disharmonie. Ziekte is disharmonie. Nauwkeuriger gezegd is ziekte een uitdrukking van een innerlijke disharmonie. Als ziekte wordt gezien als iets wat buiten ons ligt en ons overkomt, lopen we het gevaar dat we uiteindelijk de strijd met onszelf aangaan. In dit artikel legt Gabor Maté schrijver van het boek Wanneer je lichaam nee zegt uit hoe negatief denken je bij je gezondheid kan helpen.
De eerste stap bij het terugvinden van onze weg naar gezondheid is het loslaten van onze gehechtheid aan wat positief denken wordt genoemd. Tijdens mijn werk als palliatieve zorgverlener heb ik veel te vaak bij neerslachtige mensen gezeten die hun verbijstering uitten over het feit dat ze kanker hadden gekregen. ‘Ik ben altijd een positieve denker geweest,’ zei een man van achter in de veertig tegen me. ‘Ik heb nooit toegegeven aan pessimistische gedachten. Waarom heb ik dan kanker gekregen?’
Positief denken als copingmechanisme
Michael Kerr betoogt dat dwangmatig optimisme een van de manieren is waarop we onze angst aan banden leggen, zodat we die angst niet onder ogen hoeven te zien. Die vorm van positief denken is het copingmechanisme van het gekwetste kind. De volwassene die gekwetst blijft zonder zich daarvan bewust te zijn, maakt een levensprincipe van dit verdedigingsmechanisme dat uit zijn of haar kindertijd is overgebleven.
Als we de moed hebben om negatief te denken, kunnen we onszelf zien zoals we werkelijk zijn. Als je kijkt naar alle mensen met een ziekte die in het boek Wanneer je lichaam nee zegt langskomen, hebben ze qua copingstijl veel met elkaar gemeen: de onderdrukking van boosheid, het ontkennen van kwetsbaarheid, de ‘compenserende hyperonafhankelijkheid’.
Negatief denken
Niemand kiest of ontwikkelt deze eigenschappen bewust. Negatief denken helpt ons bij het begrijpen van de levensomstandigheden die we als kind hadden, en bij het inzicht krijgen in deze eigenschappen die zijn ontstaan door hoe we onze omgeving hebben waargenomen.
Emotioneel uitputtende familierelaties worden in vrijwel alle categorieën van ernstige ziekten, van degeneratieve neurologische aandoeningen tot kanker en auto-immuunziekten, als risicofactor aangeduid. Het gaat er niet om dat ouders of vroegere generaties of echtgenoten ergens de schuld van krijgen, maar om het loslaten van overtuigingen die gevaarlijk zijn gebleken voor onze gezondheid.
Het verschil tussen pessimisme en negatief denken
Als tegenmiddel voor terminaal optimisme heb ik de kracht van negatief denken aan mensen aanbevolen. ‘Met een knipoog, natuurlijk,’ voeg ik er altijd snel aan toe. ‘Waar ik echt in geloof, is de kracht van denken.’ Zodra we het bijvoeglijke naamwoord positief voor het woord denken zetten, sluiten we de aspecten van de werkelijkheid uit die we als ‘negatief’ ervaren. Zo lijken mensen die positief denken te werk te gaan. Echt positief denken begint bij het insluiten van onze totale werkelijkheid. Echt positief denken is gebaseerd op het vertrouwen dat we de volledige waarheid onder ogen zullen zien, ongeacht wat die volledige waarheid blijkt te zijn.
De eerste symptomen of de diagnose van een ziekte zouden tot een tweeledig onderzoek moeten leiden: wat zegt deze ziekte over het verleden en het heden, en wat kan mij helpen met het oog op de toekomst? Veel behandelmethoden zijn uitsluitend op de laatstgenoemde vraag gericht, zonder te kijken naar datgene wat tot de manifestatie van de ziekte heeft geleid. Er zijn ontelbare boeken geschreven en radio- en tv-programma’s gemaakt over dat soort ‘positieve’ methoden.
Stel de juiste vragen
Om te genezen is het essentieel dat de zieke de kracht verzamelt om negatief te denken. Negatief denken is geen droefgeestige, pessimistische zienswijze die zich voordoet als ‘realisme’. Het is veeleer de bereidheid om te kijken naar wat niet werkt. Wat is niet in evenwicht? Wat heb ik genegeerd? Waar zegt mijn lichaam nee tegen? Zonder deze vragen blijven de stressfactoren verborgen die verantwoordelijk zijn voor de onbalans in ons.
Van nog groter fundamenteel belang is het feit dat als je die vragen niet stelt, dat op zich al een bron van stress is. Ten eerste is ‘positief denken’ gebaseerd op een onbewuste overtuiging dat we niet sterk genoeg zijn om de realiteit aan te kunnen. Als we ons door deze angst laten overheersen, komen we in een angsttoestand terecht die we ook als kind ervoeren. Of we ons nu wel of niet van deze angst bewust zijn, het is een stresstoestand.
In de tweede plaats is een gebrek aan essentieel inzicht in onszelf en de situatie waarin we verkeren een belangrijke oorzaak van stress en een van de factoren die de stressrespons op krachtige wijze activeren. Ten derde neemt stress af wanneer onze onafhankelijke, autonome controle over onszelf toeneemt.
Autonomie en verantwoordelijkheid
Je kunt niet autonoom zijn zolang je je laat leiden door relatiedynamiek, schuldgevoelens, behoeftige gehechtheid, honger naar succes, de angst voor je baas of de angst voor verveling. De reden hiervoor is eenvoudig: autonomie is niet mogelijk wanneer je je door iets laat leiden. Dan ben je als een blaadje dat door de wind alle kanten wordt opgeblazen overgeleverd aan krachten die veel sterker zijn dan jij.
Je gebruikt dan niet je autonome wil, ook al denk je dat je je gestreste leefstijl hebt ‘gekozen’ en ook al geniet je van je activiteiten. De keuzes die je dan maakt, zitten vast aan onzichtbare draadjes. Je kunt dan nog steeds geen nee zeggen, al was het alleen maar tegen je eigen gedrevenheid. Als je eindelijk wakker wordt, schud je net als Pinokkio je hoofd en zeg je: ‘Wat was ik toch dom toen ik een marionet was.’
‘De kracht van negatief denken’ vereist van ons dat we onze roze bril afzetten. De sleutel is niet het verwijten van anderen, maar het nemen van verantwoordelijkheid voor onze relaties. ‘Het grootste deel van onze spanningen en frustraties komt voort uit de dwangmatige behoefte om de rol te spelen van iemand die we niet zijn,’ schreef Hans Selye. De kracht van negatief denken vereist de kracht om te accepteren dat we niet zo sterk zijn als we graag zouden willen geloven.
Kwetsbaarheid als kracht
Het beeld dat we over onszelf in stand houden, hebben we gecreëerd om een zwakte te verbergen: de relatieve zwakte van het kind. We hoeven ons helemaal niet te schamen voor onze kwetsbaarheid. Iemand kan sterk zijn en toch hulp nodig hebben. Iemand kan op sommige levensgebieden zijn mannetje staan, terwijl hij op andere levensgebieden onzeker is. We kunnen niet alles waarvan we dachten dat we het konden. Veel mensen die een ziekte hebben, beseffen – soms te laat – dat hun poging om te voldoen aan het zelfbeeld van een sterk en onkwetsbaar persoon veel stress heeft veroorzaakt en hun innerlijke harmonie heeft verstoord. ‘
Oefening
Je kunt nu gaan oefenen met écht eerlijk naar jezelf zijn en hierdoor het negatief denken voor jou te laten werken. Kies een situatie uit waar je nu op vastloopt of een ziekte die niet wil overgaan of natuurlijk iets anders. Stel jezelf kritische vragen, ga er even voor zitten. Gun jezelf tijd om na te denken, te filosoferen en te contempleren. Je kunt deze vragen gebruiken als startpunt en inspiratie:
Leid ik mijn leven volgens mijn eigen diepste waarheden of om aan andermans verwachtingen te voldoen?
Welke dingen die ik altijd heb geloofd en gedaan komen echt uit mezelf, en welke dingen heb ik gedaan om het zelfbeeld in stand te houden dat ik ooit heb gecreëerd omdat ik dacht dat ik mijn ouders moest plezieren?
Hoe maak ik deze situatie/ziekte voor mezelf lastiger omdat ik mezelf (onbewust) dwing tot positief denken?
Waarom probeer ik bij deze situatie positief te denken? Durf je een angst niet onder ogen te zien?
Gabor Maté houdt ons een confronterende spiegel voor, waardoor we gaan inzien dat verborgen stress desastreuze gevolgen voor onze gezondheid kan hebben .Wanneer we geen nee durven zeggen tegen onze door stress geregeerde manier van leven, zal ons lichaam dat uiteindelijk voor ons doen.
Hoewel het onmogelijk lijkt in een wereld waar alles groter, sneller en beter moet, is rust altijd bij je aanwezig. Niet in een tastbare vorm of fysieke verschijning, maar veel dichterbij dan je denkt. Op adem komen, luieren, vertragen, cocoonen, er zijn veel vormen van rust. Ga bij jezelf na wat rust voor jou betekent. Je gedragen voelen op elk moment van de dag, zou dat mogelijk zijn?
Krijg grip op de situatie
Wanneer je net uit een burn-out komt, veel werkstress ervaart of in je privéleven tegenslagen ervaart, is het moeilijk om je gedachten kalm te houden. Je verliest controle en wilt snel een oplossing. Zowel vanbinnen als buiten ben je verkrampt en je bent het overzicht volledig kwijt.
De combinatie van beperkende of negatieve gedachten en onplezierige situaties is de ideale cocktail voor rusteloosheid. Wat je wilt, is de situatie aanvoelen en verwerken. Iets als onprettigs ervaren is niet verboden en biedt juist inzicht en perspectief van de situatie. Het vasthouden en continu herbeleven van de situatie, maakt dat het zich nestelt in jouw gedachten en fysieke klachten geeft.
Een moment stilstaan bij de situatie en deze doorvoelen, brengt sneller rust in je systeem. Je kunt beter begrijpen waarom en hoe je reageert, welke emoties je voelt en welke overtuigingen je hebt. Geef je hersenen ruimte om alles te verwerken. Slaap er een nachtje over, klik de e-mail weg en reageer later, vertel iemand dat hij of zij een terugkoppeling ontvangt zodra je meer weet. Wanneer jij continu direct reageert of handelt, creëer je een bepaalde verwachting naar de ander. Een stap terugnemen en het grotere plaatje zien, helpt om betere beslissingen te nemen. Dat is beter voor jou, de ander en de situatie.
Jij bepaalt jouw rust
Door jezelf vragen te stellen, ruimte en tijd te gunnen en dichtbij jezelf te blijven, bouw je rust in. Als je goed kunt omschrijven en ervaren wat rust voor jou betekent, kun je het ook eenvoudiger oproepen.
Het uitspreken van mantra’s kan hierin ondersteunen: ik voel me rustig, ik straal rust uit, ik ervaar rust. Ook hiermee kun je eindeloos spelen en ondervinden wat goed voelt voor jou. Wanneer je adem hoog zit en je niet fijn voelt in een bepaalde situatie, kun je de mantra’s in gedachten herhalen. Tijdens het autorijden, onder de douche, voor een meeting, bij het afwassen… gebruik deze momenten om tot jezelf te komen.
Overhaaste reacties en beslissingen zorgen op termijn voor onvoorzien meer werk. Zie het als een boemerang: die keert net zo snel terug als jij gooit. Mantra’s zijn een vorm van meditatie. Net als ademen.
Goed doorademen naar je buik, is ook een manier om sneller rust te ervaren. Jij bepaalt wat het beste bij je past, niemand anders. Met bewust ademen creëer je meer lucht in je longen. De zuurstof bereikt sneller je hersens en je bloeddruk daalt. Geen klamme handen meer en geen druk op je borst.
Pak de regie terug
Jij kunt te allen tijde zelf rust ervaren. Haastig door het leven gaan, staat gelijk aan het leven niet volledig ervaren. Gun jezelf om in rust de mooie dingen van het leven te ervaren. Het betekent niet dat het je tijd kost, het zal juist tijd opleveren. Niemand vraagt te veel van jou, niemand bepaalt hoe jij reageert of handelt, dat doe je zelf. Jij hebt de regie. Ook over de rust die je ervaart. Wil je de rust in jezelf oproepen? Geef het gevoel een naam. Wij zijn zo gewend om alles een naam of label te geven. In dit geval kan het ook voor je werken. Als je onrust ervaart, vraag of het gevoel van rust je mag omarmen.
Rituelen geven houvast. Met rituelen stap je even uit het alledaagse voor een moment van speciale aandacht. Je markeert er grote en kleine keerpunten in je leven mee, viert geluksmomenten en staat stil bij verdriet. Van het paganistische jaarwiel en de maancyclus tot altaren en ceremonies; er is altijd wel een vorm die bij je past.
Het is hoog tijd om het eens te hebben over onderprikkeling in plaats van overprikkeling, vindt Mieke Lannoey, auteur van Nooit meer de oude “Voor velen is het leven één grote herhaling geworden. Met als gevolg mentale en emotionele onderprikkeling. Kortom: stress!” Zeker de hoogsensitieve High Sensation Seekers (HSS) onder ons snakken naar positieve prikkels.
Prikkelbaarheid, vermoeidheid, neerslachtigheid, zinloosheid… allemaal signalen van een chronisch gebrek aan voedende prikkels.
Chronische verveling
Ik merk bij mezelf en veel andere mensen een soort impasse op. Er is meer onrust in mezelf aanwezig, ik pieker vaker, voel me weinig gemotiveerd en soms zelfs doelloos, ik haal haast nergens nog voldoening uit en de emoties laaien af en toe hoog op. ‘Wat is er toch met mij aan de hand?’ vroeg ik me de laatste tijd soms hardop af.
En toen las ik over onderprikkeling. Wat je kunt zien als een staat van ondervoeding van je zenuwstelsel, veroorzaakt door chronische verveling. Iets waar hoogsensitieve sensatiezoekers (High Sensation Seekers, HSS) erg gevoelig voor blijken te zijn. Prikkelbaarheid, lusteloosheid, vermoeidheid, teruggetrokkenheid, neerslachtigheid, onverschilligheid, zinloosheid… het zijn allemaal signalen van een chronisch gebrek aan voedende en positieve prikkels. Prikkels die we al maandenlang niet meer binnen krijgen. Met als gevolg mentale en emotionele onderprikkeling. Kortom: stress!
Oorzaken van onderprikkeling
In dit artikel verklaar ik waarom we ons massaal onderprikkeld voelen en waarom ik me daar zorgen over maak.
1. Gebrek aan afwisseling en spontaniteit
We leven momenteel in erg voorspelbare omstandigheden. Voor veel mensen is het leven één grote herhaling geworden. We zien slechts een beperkt aantal en veelal dezelfde mensen. Werken steeds op dezelfde locatie. Gaan maar weer eens wandelen in hetzelfde park. We missen de voedende prikkels die nieuwe mensen, omgevingen en activiteiten ons brengen!
We kunnen niet langer onze dagelijkse routines doorbreken met een leuk concert, een verrassende teambuilding-activiteit, een nieuwe sport, een ontspannend saunabezoek, een avond op de dansvloer… Kortom, met de dingen die ons brein een positieve boost geven en het gevoel van sleur laten verdwijnen.
Daarnaast is ook de spontaniteit uit ons leven verdwenen en zijn er heel veel ‘moetens’ voor in de plaats gekomen. Veel mensen hebben momenteel het gevoel tegen hun eigen waarden in te moeten leven en een rem te moeten zetten op hun eigen natuur. Ze voelen zich niet langer trouw aan zichzelf, wat voor innerlijke conflicten zorgt.
2. Te weinig positieve stimulansen
Niet alleen krijgen we momenteel te veel routinematige en te weinig kwalitatieve prikkels binnen, we worden ook nog eens gebombardeerd met bijna uitsluitend negatieve boodschappen. Dag in dag uit worden we overstelpt met verontrustende berichten. Het effect van deze oververzadiging is dat we afgestompt raken en steeds meer uit verbinding gaan: zowel met onszelf als met anderen. Met als gevolg dat de polarisering toeneemt. Er lijkt steeds minder tolerantie te zijn voor andere meningen en visies, terwijl we samenhorigheid meer dan ooit nodig hebben. Want of we het nu willen of niet: we are in this together.
3. Ontbreken van perspectief
Waar we vorig jaar rond deze tijd nog vrolijk ‘skyperitiefden’, in de naïeve veronderstelling dat we hooguit na een paar maanden wel weer ons normale ding konden gaan doen, lijken we nu massaal ontnuchterd en gedesillusioneerd. ‘Gaan we ooit weer terug naar het normale leven? Kunnen we ooit weer normaal reizen, naar festivals gaan, onze vrienden platknuffelen?’ Dit soort vragen houdt ons bezig. Het essentiële thema dat echter schuilgaat achter deze vragen, is zingeving.
Veel mensen zitten in een soort wachtmodus. Passief wachten is zoals een auto die niet weet welke richting uit te gaan en daardoor maar rondjes op een rotonde blijft rijden. In eerste instantie lijkt dit onschadelijk. Maar wat we vergeten, is dat ondertussen de motor wel continu blijft draaien, dat een auto niet gemaakt is om aanhoudend in een lage versnelling rond te toeren en dat je als bestuurder door al dat gedraai wel eens duizelig kunt worden. Passief wachten laat je onbewust dan ook al je energie, focus en innerlijke kracht verliezen.
Bore-out en depressiviteit
Ik maak me zorgen, zorgen over het aantal bore-outs en depressieve klachten die bij veel mensen onbewust aan het sluimeren zijn. Niet door overprikkeling, maar door onderprikkeling. Een danig onderschatte bron van stress. Ik sluit niet af met tips en adviezen, simpelweg omdat deze situatie ook voor mij ongekend is. Ik sluit wel af met een warme oproep: draag extra goed zorg voor jezelf en voor elkaar!
Nieuwe prikkels toelaten in het leven is soms beter dan (nog meer) rust nemen. Prikkels bijten niet! brengt uitgebreide kennis en praktijkvoorbeelden over hoogsensitiviteit en de vier extra eigenschappen van hoogsensitieve HSS. De verschillen tussen HSP en hoogsensitieve HSS komen uitgebreid aan bod. Prikkels bijten niet! geeft bewustwording, zelfacceptatie en is een praktische wegwijzer.
Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.
Voor ons welzijn is het van groot belang dat we onszelf iedere dag de gelegenheid geven om ons zenuwstelsel te ontdoen van de chaos waaraan we door de dag heen blootstaan. De piepjes en signaaltjes van elektronische apparatuur, verkeerslawaai, motoren, machines, constant geroezemoes van mensen, ongezonde elektromagnetische trillingsfrequenties die ons belagen, lastige meningsverschillen, wat het ook is, als we deze energieën niet weer kwijtraken, bouwen we stress op.
Nog belangrijker is dat deze lading zich in ons energielichaam kan opstapelen en na verloop van tijd in ons fysieke lichaam kan gaan vastzitten. Een diepe of langdurige zuivering op gezette tijden is zeer aan te bevelen, zodat stagnerende stress wordt losgelaten en de natuurlijke bioritmen worden hersteld.
Jezelf langslopen
De belangrijkste gewoonte die je moet ontwikkelen is wat ik ‘jezelf langslopen’ noem. Het kost je maar een paar minuten en ik raad je aan het verschillende keren per dag te doen, met name voor je gaat slapen. Jezelf langslopen betekent een ogenblik de tijd nemen om te kijken hoe het fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch met je is gesteld en, als het nodig is, dingen aan te passen.
Fysiek
Fysiek ga je na hoe je lichaam zich voelt. Zijn je schouders gespannen of opgetrokken? Is je ademhaling oppervlakkig? Heb je een knoop in je maag? Heb je ergens pijn? Voel je je slap? Ben je aanwezig in je lichaam? Al deze dingen kunnen je aanwijzingen geven die je meer inzicht opleveren in wat je op een gegeven moment precies voelt, denkt of aan het verwerken bent. Ons lichaam toont ons fysiek onze angsten en overtuigingen. Als we naar ons lichaam luisteren, laat het ons precies zien wat we moeten weten om een kwestie aan te pakken of door te werken. Een of twee keer diep en langzaam ademhalen kan je dan als het ware ‘resetten’.
Mentaal en emotioneel
Als je wilt weten hoe je mentale en emotionele toestand is, moet je kijken naar wat je denkt en voelt. Als je je lichaam al bent langsgelopen, is de kans groot dat je al een paar aanwijzingen hebt gekregen omtrent je mentaal-emotionele toestand, want je lichaam weerspiegelt die. Voel je je vol zelfvertrouwen of machteloos? Helder of verward? Overweldigd of verwachtingsvol? Krijg je van je innerlijke stem aanmoedigingen of boort hij je helemaal de grond in? Gaan er voortdurend oude dialogen door je hoofd? Ben je met je gedachten bij wat je vandaag allemaal nog wilt doen? Maak je in gedachten boodschappenlijstjes? Heb je je door iemand naar beneden laten halen? Heb je iets gezegd of gedaan waar je spijt van hebt? Is er iets wat om je aandacht vraagt, maar negeer je het?
Energetisch
Je energetische toestand controleren houdt in dat je kijkt of je energieveld personen of zaken bevat die er niet in thuishoren. Als je je lichamelijke en je emotioneel-mentale toestand bekeken hebt, dan weet je waarschijnlijk al of je iets of iemand terug hebt laten kruipen, je energieveld in. Hoogstwaarschijnlijk weerspiegelen je emoties en je innerlijke dialoog dat. De volgende stap is je energieveld reinigen van alles wat jou niet dient. Zie ‘Je energieveld reinigen’ hieronder voor verschillende mogelijkheden om dit te doen.
Waar het bij jezelf langslopen om gaat is dat je de mogelijkheid krijgt om je patronen te zien en de noodzakelijke aanpassingen te doen. Als ik mezelf langsloop, haal ik daarbij altijd diep adem. Ik gebruik mijn ademhaling vaak om energie in beweging te brengen; het is voor mij de beste manier die ik ken om energie te verplaatsen. Dit gaat inmiddels zo automatisch, dat mijn lichaam gewoon even pauzeert en een keer heel diep ademhaalt, helemaal uit zichzelf.
Dagelijks jezelf langslopen is ook belangrijk om je gewoonten en gedragspatronen te leren zien, en om erachter te komen of je misschien op een dieper niveau met jezelf aan het werk moet. Het is voor ons als mens (niet alleen als empaat) belangrijk om regelmatig aandacht te geven aan onze fysieke, mentale, emotionele en energetische toestand. Dan krijgen onopgeloste kwesties, kwetsuren, trauma’s en dagelijkse ophopingen niet de kans te gaan woekeren en zich te ontwikkelen tot ziekte, wrok, verbittering, starre opvattingen, woede of slachtoffergevoel.
Je energieveld reinigen
Ziekten beginnen in het energetisch lichaam. Als je ze niet op tijd aanpakt, wordt de trillingsfrequentie van de aandoening lager en manifesteert die zich fysiek. Als je eenmaal goed bent afgestemd op je energetische toestand, merk je het onmiddellijk als je energieveld gereinigd moet worden. Daar bestaan tientallen methoden voor. Onderstaande opsomming is dus niet volledig, maar biedt je wel een ruime keus aan manieren. Kies een manier, al naar gelang je persoonlijke voorkeur, de beschikbaarheid van tools en de omgeving waarin je doorgaans verkeert.
Methode 1: diep ademhalen
‘Zolang ik kan ademen, kan ik iets doen’ is mijn motto. Onze ademhaling is een van de krachtigste manieren om onze energie in beweging te brengen. Het kost je niets en je kunt er altijd gebruik van maken. Je hoeft alleen maar je bewuste aandacht te gebruiken. Ik stel me voor dat de uitademing als een kam door mijn energieveld gaat en zoals het rooster in een automatische, zelfreinigende kattenbak alle ‘afval’ meeneemt en afvoert naar de aarde.
Voor diepe, bewuste ademhalingen moet je langzaam en bewust inademen, een paar seconden wachten, en dan langzaam en bewust uitademen, waarbij je de ademstroom een heel specifieke richting geeft en niet lukraak laat ontsnappen. Als ik met behulp van mijn ademhaling energie verplaats, kan ik de adem horen stromen. Het komt ook nogal eens voor dat ik rillingen, tintelingen of andere lichamelijke reacties heb als mijn energieveld zichzelf reinigt.
Methode 2: smudgen
Smudgen is het laten smeulen van natuurlijk materiaal waarbij rook ontstaat, zoals salie, sweetgrass of palo santo. Ik gebruik deze drie regelmatig en neem dan een smudge-fan (meestal gemaakt van veren) om de rook door mijn energieveld te wapperen. Ik gebruik de smudgefan ook om verstopte plekken van mijn fysieke lichaam schoon te vegen. Smudgen is ideaal om ruimten, heilige voorwerpen, je kantoor of je hele huis te reinigen.
Methode 3: vegen
Dit is een handige manier als je op een openbare plek bent en niks bij je hebt. Je kun gewoon met je handen langs je lichaam gaan, bewust ademhalen en dan je handen uitslaan of uitschudden, om daarmee wat je opgeveegd hebt kwijt te raken. Je kunt met je handen ook je energie uit je hart (of een andere plek waar zich zware energie verzameld heeft) scheppen, of energie van jezelf wegtrekken, zoals je klissen uit de vacht van een hond trekt. Sommige mensen stellen zich voor dat de uiteinden van hun vingers kwasten zijn en bewegen met hun handen door hun aura, om zo de omtrek ervan schoon te vegen, te reinigen of te verzorgen.
Methode 4: epsomzoutbaden
Van epsomzout is bekend dat het gifstoffen uit het lichaam opneemt of eraan onttrekt. Daarnaast heeft het een rustgevend effect op het zenuwstelsel, vermindert het zwellingen en ontspant het de spieren. Je kunt het reinigende en rustgevende effect ervan versterken door aan je badwater essentiële olie, theeblaadjes of gedroogde bloemen toe te voegen. Als je niet zo houdt van in bad gaan, kun je epsomzout in het bad strooien waarin je staat te douchen en de stop in het bad doen, zodat het zich vult met water. Hoewel de zouten zo alleen je voeten en onderbenen bereiken, kun je bewust de intentie hebben dat je lichaam zich via je voeten en het badwater reinigt. Water is van zichzelf al enorm genezend, dus in bad gaan (of een rivier, een meer, de zee of een zwembad) en je bewust met het water verbinden kan al een wonderbaarlijke uitwerking hebben, of er nu epsomzout in zit of niet.
Wil je meer handige tips om jezelf te ontdoen van de energieën om je heen? In Ben ik een empaat ontdek je hoe je jouw unieke heldervoelende kwaliteiten kunt beschermen en inzetten.
De fazant staat voor dualiteit en balans. Statigheid, snelheid, gedrevenheid, alertheid en stralen in je volle pracht zijn de kenmerken van het mannetje. Het vrouwtje is krachtig, liefdevol, ingetogen, meer op de achtergrond, maar onmisbaar in het geheel. In dit artikel leer je welke kant van jou wellicht meer actief is en hoe je de balans kunt terugvinden.
Dualiteit van de fazant
De fazant is twee in één. Het mannetje met zijn ongelooflijke kleurenpracht, die je niet over het hoofd kunt zien en het vrouwtje met haar even zo prachtige schutkleuren, waardoor zij zich als het ware onzichtbaar kan maken. Dat moet ook, want in het broedseizoen helpt dit haar enorm om uit het zicht te blijven. De fazant verbindt aarde en lucht. Want op beide terreinen vindt hij zijn weg. De fazant is zowel een goede loper als vlieger. Dualiteit is wat de fazant vertegenwoordigd. Mannelijk en vrouwelijk binnen dezelfde soort. Totaal verschillend maar geheel complementair aan elkaar.
Op dit moment in jouw leven worstel je misschien met hoe je wilt ZIJN. Je hebt het gevoel dat je moet kiezen tussen hoe je eerst in je leven staande probeerde te houden en hoe je eigenlijk wilt ZIJN. Je wilt af van ingesleten patronen en vrij zijn om helemaal jezelf tot bloei te laten komen. Dit proces is moeilijk, want een patroon is ingesleten door herhaling en vraagt de gedrevenheid van de mannelijke fazant om deze om te buigen.
De mannelijke fazant vertegenwoordigt het volle kleurenpalet dat voor jou beschikbaar is. De vrouwelijke fazant laat je zien, dat je niet op de voorgrond hoeft te staan om jouw kracht zijn werking te laten doen in het grote geheel. Dat het oké is om af en toe door de velden te struinen, zonder dat je opvalt. Dat aanschouwen van een afstand je misschien wel meer oplevert dan overal een mening over te hebben of overal aan deel te nemen. De fazant is de mix van deze 2-in-1-combinatie. Het heeft te maken met het vinden van de balans en dus weten wanneer en in welke situatie je je beter op de achtergrond kunt houden of wanneer je vol je kleuren kunt laten zien.
Hemel en aarde
Zowel in de lucht als op de aarde is de fazant in zijn element. Daardoor heeft hij een breed bereik en vormt de spil tussen hemel en aarde. Dat geeft het belang aan van bij jeZELF blijven. Je niet laten verleiden door onrealistische doelen of zogenaamde kansen die ‘te goed om waar te zijn’ lijken. Maar ook de balans vinden tussen in je hoofd zitten en vanuit je hart weten. Je mag dus best af en toe vliegen. Los van alles zijn en je laten gaan, als je maar op tijd weer land om te aarden. Als je te veel en te ver vliegt raak je uitgeput en het zicht op de werkelijkheid kwijt. Daarmee verlies je het vermogen om met twee benen op de grond te staan. Hoe meer jij geaard bent, hoe beter je kunt ontvangen wat voor jou van belang is.
Net als de fazant sta jij tussen hemel en aarde. Hoe hard de wereld om jou heen ook om zijn as lijkt te tollen; je hoeft daar niet aan mee te doen. Sterker nog, als je de snelheid van de fazant toepast om maar te blijven rennen in de gekte van alledag; is de kans groot dat je op het verkeerde moment de weg oversteekt om te worden geraakt door voorbijrazend verkeer. Op tijd gas terugnemen voor jeZELF is dus essentieel. Wat de wereld op dat moment ook van je vraagt. Kies voor jeZELF. Als jij in balans bent, breng je deze balans ook in de wereld om jou heen.
Wat is jouw rol in het grote geheel?
Door hier op aarde aanwezig te zijn, krijg jij de mogelijkheid om het goddelijke te verbinden met het aardse. Je bent als het ware het doorgeefluik om licht te brengen waar het donker is, om anderen te stimuleren, verder te helpen met hun bewustwordings- en helingsproces. Ook hier is de fazant een welkome helper, want alert zijn op WIE je helpt is een goede raad.
Veel mensen zullen zich aangetrokken voelen door jou bijzondere uitstraling. Die draag je bij je, ongeacht of je je op dat moment goed of slecht voelt. Hij is er gewoon. Dat trekt mensen aan, die allen hun eigen doel hebben. Waar de ene oprecht jouw advies of heling vraagt om verder te komen in dit leven, vraagt de ander alleen een hap van jouw energie. Deze mens wil eigenlijk niet geholpen worden en al jouw inspanningen zullen een gebed zonder eind zijn. Zij komen alleen even ‘energie tanken’ en/of meeliften en maken misbruik van jouw mooie licht en gaven.
Het is daarom van belang dat je de raad van de fazant in acht neemt om goed te aarden en daarnaast lucht voor jezelf te creëren, zodat je jouw heldere licht kan blijven laten schijnen.
Mannelijk & vrouwelijk integreren
De vrouwelijke fazant
De dualiteit van de mannelijke ten opzichte van de vrouwelijke fazant biedt nog meer inzicht. Ben jij meer het vrouwtje met zorg voor alles en iedereen? Degene, die altijd klaar staat voor een ander? Maar daar nooit de waardering voor krijgt, die je echt onvoorwaardelijk verdient? Hierbij gaat het niet over jouw innerlijke kleine kind dat misschien verwachtingen heeft en staat te jengelen dat het ‘niet gehoord wordt’. In dat geval is er nog innerlijk werk aan de winkel om dat kleine meisje of jongetje dat ergens pijn is gedaan in jouw huidige ZIJN te integreren en het liefdevol te omarmen. Gebruik de zachtheid van de vrouwelijke fazant. Haar aardse tinten, zijn het toonbeeld van de onvoorwaardelijke liefde, die Moeder Aarde heeft voor alles wat leeft. Ook voor jou.
Als je altijd alles pikt en slikt, dan komt dat ergens door. Iets in jou vindt dat je je zo moet gedragen. Maar is dat ook zo? Mag jij niet op waarde geschat worden? Dat kun je zelf veranderen. Daarvoor zal je toch echt zelf af en toe uit jouw comfortzone moeten komen en jouw veilige fazantenschuilplaats moeten verlaten. Je uitspreken bijvoorbeeld als iemand jouw grenzen overschrijdt. ‘Nee’ zeggen als je iets niet wilt of er gewoon geen zin in hebt, zonder verdere uitleg. Mensen weten pas wat ze aan je hebben als je vanuit jouw eigen innerlijke eerlijkheid gaat staan voor jeZELF.
Als je jeZELF niet respecteert, accepteert en waardeert hoe kunnen anderen jou dan op waarde schatten? Hoe kunnen ze dan inzien hoe goed je je inzet en dat je vaak ongezien de stille kracht bent achter heel veel dingen? Vergeet niet, lief mens, als je jezelf té terughoudend opstelt, word je ook zo behandeld. Of anders gezegd: “Als je je als een voetveeg gedraagt, word je ook zo behandeld”. Je mag in dit geval meer de eigenschappen mannelijke fazant in jouw ZIJN naar boven halen en laten zien.
De mannelijke fazant
Of lijk je meer op het mannetje? Ben jij de snelle, die suist door het leven? Degene die megaveel ‘vrienden’ heeft en overal voor wordt uitgenodigd? Die persoon die overal zijn neus in steekt, situaties naar de hand wil zetten, controle wil houden en daardoor lastig de focus kan houden? Degene, die vooral loopt te pronken met zijn veren? Een soort fazanthaantje de voorste zullen we maar zeggen. Waarbij jouw hoofd je heeft wijsgemaakt dat je door je zo te gedragen waardering zal ontvangen. Niets is hiervan waar en dat weet je inmiddels vanuit ervaring.
Het gevolg is dat je vanuit je ego gekrenkt raakt op het moment dat er op jouw lange fazantstaart wordt getrapt als het verwachtte complimentje of dat schouderklopje uitblijft. Verwachtingen zijn zinloos. Als dat het geval is, mag je jouw ego leren een toontje lager te gaan zingen door liefdevol te zeggen dat je het hoort en ervaart (want er zitten altijd emoties aan gekoppeld), maar dat je er niet (meer) in meegaat. Gewoon, omdat het niet in lijn is met jouw ZIJN. Dat vraagt een stukje kwetsbaarheid en diepgang naar jeZELF toelaten. Iets wat de vrouwelijke fazant als geen ander kan.
De balans vinden
In wie je je ook herkent, in beide gevallen geldt dat je zelf niet ziet hoe waardevol je bent. De fazant laat je zien dat het helemaal niet erg is om wel eens te zeggen: ‘Hé, hallo hier ben ik. De stille kracht die alles draaiende houdt. Of als je meer op het mannetje lijkt: vandaag even dikke doei met het continu onder mensen moeten zijn en in the picture staan. Ik ga eens lekker alleen ZIJN en de aandacht aan mij geven. Whaaa, dat is eng! Maar zie het als een onderhoudsbeurt voor je verenpracht.
JeZELF accepteren
Sta eens stil bij wie jij écht diep van binnen bent en wat je nou eigenlijk de hele tijd aan het doen bent? Vluchtgedrag voor het alleen zijn? Gebrek aan aandacht en liefde, waarschijnlijk vanuit een kindstuk? Een overlevingsmechanisme? En ten opzichte van WIE dan? Ouders? De maatschappij? Of het niet (h)erkennen van jeZELF? Een ‘zo hoort het toch’ om mee te kunnen gaan in deze wereld? Wie heeft jou dat dan ingeprent? En vooral: is het wel waar?
Lief mens, het is tijd om te leren dat je helemaal oké mag ZIJN met jeZELF. Dat je alle ballast los mag laten, die helemaal niets bijdraagt aan jouw mooie ZIJN. Hoe deze dan ook in jouw rugzakje terecht is gekomen. Ervaar dat elke situatie jou een spiegel geeft, zonder de ander te be- of veroordelen. Dat alles iets zegt over het gat of de gaten, in jouw innerlijke ZIJN, die nog geheeld mogen worden.
De enige, die dit wezenlijk kan veranderen ben jij. Een snufje mannelijke of vrouwelijke fazant toe durven laten op die momenten dat juist de andere soort de boventoon dreigt te gaan voeren, vraagt moed en zelfkennis. Als je je bewust wordt van deze situaties en jouw gedrag/patroon hierin, dan is het transformatieproces al gestart. Want als je herkent, kun je ook meer in lijn met jouw ZIJN handelen.
De acceptatie van JeZELF en je omgeving
Je zult ervaren dat anderen dan ook anders op jou zullen reageren. Sommigen zullen je zelfs (nog) minder gaan begrijpen. Dat geeft niet. Weet dat zij niet beter kúnnen en dat zij waarschijnlijk jouw pad zullen gaan verlaten. Anderen openen zich en durven ook meer van zichZELF te tonen. Hoe mooi is dat? Of er komen hele nieuwe mensen op jouw pad, die WEL resoneren met wie jij bent op dat moment. Er wordt altijd voor je gezorgd als je zelf stappen zet.
Je mag dus lekker helemaal als jeZELF door jouw leven struinen. Net zoals de fazant doet door de velden en bossen van zijn habitat. Gewoon, omdat hij daar precies vindt wat hij nodig heeft, alles dat hem voedt en hem in het vooruitzicht stelt van een lang en gelukkig leven. Nu jij nog…
Deze Levensstijlgids geeft inzicht in de omslag die hooggevoelige mensen kunnen maken, zodat zij gezond blijven en in hun kracht kunnen blijven staan in de transformatie naar de vierde dimensiewereld. Dat vraagt om groei in bewustZIJN en daaraan gekoppeld aanpassing van levensstijl. Naast belangrijke informatie hierover tref je tips aan om zelf mee aan de slag te gaan. Hiermee help je jouwZELF, ieder ander en Moeder Aarde. We zijn immers allemaal verbonden.