Waar ben je naar op zoek?

Inspiratieplatform voor spiritualiteit, gezondheid en bewustwording

Geplaatst: 28 april 2022

Lucide dromen: de eerste stap naar ontwaken in je dromen

Als je iemand bent die belangstelling heeft voor psychologie, mindfulness, aandachtstraining, imaginatie en de kracht en invloed van het onbewuste, zul je dol zijn op lucide dromen. Het geeft je namelijk bewuste toegang tot de diepste diepten van je innerlijke wereld, en de mogelijkheid om je dromen naar believen richting te geven. Maar wat is lucide dromen eigenlijk?

Wat is lucide dromen?

Het is de kunst van het bewust dromen. Een lucide droom is een droom waarin je denkt: Aha, ik droom! terwijl je nog slaapt. Zodra je binnen een droom tot bewustzijn komt kan er interactie ontstaan, je kunt de droom richting geven en gaan dansen met je onbewuste.

Waarom zou je lucide willen dromen?

Door lucide te dromen word je bewust binnen je onbewuste, en dat opent de mogelijkheid tot rechtstreekse communicatie met je eigen goddelijke potentieel, waardoor je gaat zien hoe onbegrensd je eigenlijk bent. Helderheid in je dromen leidt tot helderheid in je leven. Je kunt leren ontwaken – in de zin van: tot bewustzijn komen – in je dagelijks leven, zoals je ook kunt ontwaken in je dromen. Wanneer je slechts een paar ogenblikken van je nachtelijke black-out tot helder gewaar-zijn kunt komen, is dat al zó’n geweldige conditionering dat het tot een opmerkelijke verheldering van je kijk op de dingen kan leiden als je wakker bent. Plotseling merk je dat je helder ofwel lucide bent in situaties waarin je meestal wat slaapwandelend rondliep.

Je gaat oog krijgen voor je negatieve projecties, je twijfels en je illusoire beperkingen. Je gaat je bestemming ‘tot leven dromen’ en je volledige potentieel gebruiken, gewoon doordat je durft te dromen.

Hoe werkt lucide dromen?

In een lucide droom word je niet wakker – je bent in feite nog diep in slaap – maar is een deel van je hersenen opnieuw geactiveerd (de rechter dorsolaterale prefrontale cortex om precies te zijn), waardoor je je droomtoestand bewust kunt ervaren en erop kunt reflecteren. Wanneer je tijdens het dromen eenmaal weet dat je aan het dromen bent, krijg je toegang tot de krachtigste virtuele werkelijkheidsgenerator die er maar bestaat: de menselijke geest.

Je krijgt er een totaal andere verstandhouding door met het derde deel van je leven dat je in bed doorbrengt. Plotseling is slapen geen ‘verspilde tijd’ meer, zoals sommige mensen dat zien, maar een mogelijkheid tot spirituele groei, een laboratorium voor zelfonderzoek waardoor je ook in je gewone dagelijks leven een stuk helderder kunt worden. Zodra je enig besef krijgt van wat er zich binnen je onbewuste afspeelt, ga je inzien dat je onbeperkt bent, grenzeloos en zó creatief dat het je wildste fantasieën te boven gaat.

De sluimertoestand: de eerste fase van de slaap

Een van de meest toegankelijke delen van de reis naar de echte slaap is de sluimertoestand: de overgangsfase tussen waken en slapen. Het is de tussenfase die vaak wordt gekenmerkt door hypnagogische beelden: de visuele of soms conceptuele voorstellingen die je ervaart terwijl de slaap zijn intrede doet. Deze hypnagogische hallucinaties bestaan uit herinneringen aan de dag, mentale preoccupaties en innerlijke beelden. Voor de meeste mensen geldt dat de sluimertoestand net zo’n ongrijpbaar gewriemel is als palingen in een ton, maar als je er vriendschap mee sluit kun je hem gebruiken om contact te maken met een diepe bron van creativiteit.

Elke keer dat je in slaap valt ga je door de sluimertoestand, en dat houdt in dat je dagelijks de kans krijgt om die bewust te gebruiken. Het woord ‘hypnagogisch’ geeft al aan dat de sluimertoestand overeenkomsten vertoont met de hypnotische trancetoestand, en mijn hypnose-leraar, de overleden Mervyn Minall-Jones zei ooit tegen me, met zijn vette Australische accent: ‘Charlie, mate, je bent twee keer per dag onder hypnose: als je in slaap valt door de hypnagogische (sluimer-) toestand en als je wakker wordt door de hypnopompische toestand.’

Bij het intreden van de sluimertoestand kan er sprake zijn van plotselinge ‘spiertrekkingen’ of spasmen. Sommige onderzoekers zijn van mening dat dit een evolutionaire terugval is naar de tijd dat we in bomen sliepen: de spiertrekking helpt je om je bewust te blijven van de ruimte waarin je slaapt, zodat je niet uit de boom valt.

De meeste mensen raken gewoon van de wereld en ‘vallen’ in slaap, maar als je het gebied van de sluimertoestand echt wilt leren kennen, kun je beter wegdrijven in plaats van vallen. De sluimertoestand heeft een enorm potentieel, maar hoe kun je daar meer tijd in doorbrengen dan de ongeveer 10 minuten die het meestal duurt om in slaap te vallen? Je kunt leren om daar simpelweg wat rond te hangen.

Vijf stappen naar een verblijf in de sluimertoestand

Het doel van deze oefening is dat je met aandacht in de sluimertoestand kunt blijven zonder de verderop gelegen slaaptoestand te betreden. Dit is eerder een oefening uit de benadering die wij de Mindfulness of Dream and Sleep-benadering noemen (aandacht voor de droom en de slaap), en dus niet lucide dromen, maar mijn advies luidt als volgt: zorg dat je je sluimertoestand goed leert kennen, want het is de ingang naar de droom. De beste manier om je kennis van de sluimertoestand te vergroten is dat je die overdag ingaat. En dat doe je als volgt:1. Zoek op een moment dat je slaperig maar niet al te moe bent een plek waar je kunt liggen. Boven op je bed is prima, maar erin niet. Je wilt namelijk niet in slaap vallen, weet je nog.

2. Zet een timer op 20 minuten (voor het geval je toch in slaap valt), ga dan simpelweg op je rug liggen met een kussen onder je hoofd en doe je ogen dicht.

3. In de middaguren zullen de meeste mensen binnen 5 tot 15 minuten in de sluimertoestand komen. Als je daar eenmaal bent, probeer daar dan ongeveer 10 minuten te blijven als dat kan. Rust gewoon in die toestand, kijk naar de beelden en wees je bewust van de golven van doezeligheid die erdoorheen spoelen. Als je je bewust blijft van je ademhaling en de gevoelens in je lichaam helpt dat om te voorkomen dat je in slaap valt.

4. Na 20 minuten gaat je timer af, kom dan terug naar volledig en alert bewustzijn.

5. Een alternatief is dat je gewoon een halfuur eerder naar bed gaat en jezelf de ruimte geeft om opzettelijk langzamer in slaap te vallen dan gewoonlijk. Zoek uit wat voor jou goed werkt en geniet ervan.

Lucide nachten

Lucide nachten

Dit is de eerste stap naar het ontwaken in je droom. Wil jij leren hoe je lucide kunt dromen? Ga aan de slag met Lucide nachten van Charlie Morley. Het is een praktisch en enthousiasmerend boek dat laat zien hoe je je leven kunnen verrijken met het oefenen van bewust dromen. Met tips en technieken, voorbeelden en ervaringen om ‘lucide’ te worden in je dromen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:


Tags: , , ,

Geplaatst: 26 april 2022

3 redenen waarom loslaten niet lukt + wat wel werkt

Je kent het principe van loslaten vast. Je bent bijvoorbeeld allang over je ex heen, sterker nog, je snapt de patronen waarom jullie niet meer bij elkaar pasten. Al die gesprekken met vriendinnen, al die tranen die je hebt vergoten, natuurlijk heb je het verwerkt. Maar waarom voelt het dan zo naar als je hem of haar weer spreekt? Of denk eens aan dat oude gedrag van je, waarbij je over je heen liet lopen. Dat heb je inmiddels echt losgelaten. Toch? Hoe komt het dan dat het je soms zo kan raken wanneer je baas, je zus of je puberkind toch over je grenzen gaan? In dit artikel lees je 3 redenen waarom loslaten niet lukt.

Loslaatknop

Het lijkt zo simpel te zijn. ‘Je moet gewoon loslaten, dan kun je weer verder met je leven.’ Of je leest het in de berichten over maanstanden of energetische updates: ‘het is nu een goede tijd om los te laten’. Maar hoe dan? Je hoopt op een loslaat-knopje op je linkerschouder wat je alleen maar even hoeft in te drukken en klaar. Opgeruimd staat netjes. Hè hè, je kan eindelijk weer verder met je leven.

Jammer genoeg werkt het niet zo. Je kunt het als volgt zien: je hebt een gele boodschappentas vol met spullen in je rechterhand. Het is zwaar en er zit eten in dat snel de vriezer of de koelkast in moet. Je laat los. Bam! Daar klettert hij op je redelijk schone keukenvloer. Dit is het mechanisme van loslaten. Je hield de tas vast en erna was hij losgelaten. Het moment dat je vingers opengingen, was maar heel kort. Zo gaat het ook met loslaten van mensen, emoties of patronen. Je zit lang in een oude situatie en pas later besef je dat mensen of dingen je niet meer raken zoals vroeger. Je hebt losgelaten.

Dit zijn drie redenen waarom loslaten niet lukt:

  1. ‘Aan het loslaten’ bestaat niet

Je bent er nog mee bezig of je bent er al mee klaar. Denk maar aan te tas, die heb je òf vast of niet meer. Wanneer je zegt of denkt ‘ik ben het aan het loslaten’ en je baalt van jezelf dat het nog niet is gelukt, dan zit je jezelf dwars. Dit is een vicieuze cirkel van willen loslaten en boos zijn op jezelf omdat je er nog niet bent.

  1. Snappen is niet voldoende

Je hebt erover gesproken, oeverloos. En er toen een boel tranen over vergoten. Inmiddels snap je de patronen van jezelf, de ander en de situatie. Of die uit je jeugd in jullie familie. Helder toch? Ook al heb toen je gevoel geuit en besef je wat er speelde, toch is dat vaak niet genoeg. Met je hoofd willen oplossen waar je emotioneel, mentaal en energetisch last van hebt helpt niet bij loslaten.

  1. Wat je denkt over jezelf, nodig je in je leven uit

Ook al weet je en voel je dat iemand niet goed voor je is, toch blijf je hem of iemand die op hem lijkt in je leven tegenkomen. Hoe kan dat nou? Dat komt door je onbewuste gedachten. Je hebt zo’n 50.000 gedachten per dag en van de meesten ben je je niet zo bewust. Als je erop gaat letten, ga je merken dat veel van wat je denkt herhaling is. En in veel daarvan zit een oordeel, vaak over jezelf. ‘Ik kan dat niet’, ‘zij is daar beter in’, ‘dat heb ik weer’ en ‘dat lukt me nooit’ zijn daar voorbeelden van. Herkenbaar? Je gedachten zijn niets anders dan aandacht. Wat je aandacht geeft, groeit. Je kunt dus best iets niet meer willen, maar waar je aan denkt (met of zonder ‘nee’ erbij) nodig je uit in je leven. Als je bijvoorbeeld diep van binnen vindt dat je het niet waard bent om liefdevol behandeld te worden, dan blijf je mensen uitnodigen die jou niet liefdevol behandelen.

Wat werkt nu wel?

We gaan even terug naar die gele boodschappentas met spullen in je hand. Die spullen staan voor de mensen, emoties, patronen of situaties in je leven waar je afscheid van wilt nemen. Je hebt ze ooit zelf verzameld en ze tijd, aandacht en zorg gegeven. Een afscheid is een grote verandering in je leven. Net als wanneer iemand dichtbij overlijdt, of je degene die stierf nu graag mocht of niet. Het is na zijn of haar overlijden heel anders.

Zo is het ook met afscheid nemen van wat je wilt loslaten. Er is rouw nodig, stilstaan bij hoe het was en wat de herinneringen zijn. Wat de hoopvolle momenten waren, de gemiste kansen, de tijden van wrijving of geluk. Je ervaart verdriet en mag dat doen net zo lang als het nodig is. Tranen zijn essentieel bij loslaten. Emoties mag je toelaten, teleurstelling over de situatie of misschien verwijten naar jezelf. Je praat erover met je naasten. Veel van dit rouwen doe je alleen en soms vraag je jezelf af wanneer het nou eens overgaat?

Het wordt lichter

Je voelt rauwheid en je bent er moe van, het kost soms veel energie. En op een dag merk je dat het minder rauw is, dat de uren of minuten van ermee bezig zijn als vanzelf korter worden. Het gaat lichter voelen. Je voelt je anders, alsof je zelf ook lichter bent. Wanneer het weer bovenkomt, laat je het toe. Nu weet je dat je er niet in blijft zitten, maar dat het mag komen en gaan. Tot de dag dat het niet meer verschijnt. Het is klaar voor nu. Je hebt je tas vol spullen losgelaten.

Je hebt doorvoeld en doorleefd en pas daarna kon je loslaten.

Het is belangrijk om te beseffen dat wanneer je je verder ontwikkelt in je leven, je soms ineens opnieuw met die gele tas in je handen zal staan. Waarschijnlijk zitten er dan minder spullen in, maar wel met een paar zelfde dingen als voor het loslaten. Dit is juist een teken van groei en van je bereidheid om verder te stappen in je ontwikkeling. Je bent een schilletje als van een ui slanker en je bent verder gegroeid door bewuster te leven. Je bent sterk genoeg om ditzelfde thema op een dieper en ander schilletje te doorleven. Om pas daarna opnieuw los te laten, op weer een diepere manier.

Doorvoel techniek

Een mooie techniek om te doorvoelen komt uit het boek Geluk zonder voorwaarden van Michael A. Singer. Wanneer je geraakt bent door iets of iemand, het mag ook uit het verleden zijn, dan kun je deze toepassen.

  1. Ontspan je schouders
  2. Ontspan je borst
  3. Adem rustig en wat dieper in en uit
  4. Open je hart (intentie zetten is genoeg)
  5. Doorvoel wat er speelt (laat je gevoel en emoties toe)

Door zo te doorvoelen en te doorleven, creëer je de voorwaarden om echt los te laten. De sleutel is om niet bang te zijn voor gevoelens en emoties. Weet dat je sterk genoeg bent en wanneer je hierover twijfelt, is het goed om hierbij hulp te vragen.

Meer manieren om bewust naar binnen te gaan krijg je in mijn gratis videoserie In 5 stappen de juiste keuze maken met je intuïtie, hier ontvang je hem: www.saskiachatillon.nl.

Gids voor spiritueel ontwaken

Gids voor spiritueel ontwaken

Voor veel mensen is de onrustige tijd waarin we leven een wake-up call, een roep om het anders te gaan doen en van de gebaande paden af te wijken. Wanneer je begint met ontwaken komen je onverwerkte emoties en ervaringen vanaf je geboorte tot waar je in het huidige moment bent naar boven. Dankzij het ontwakingsproces kun je eindelijk het pad van verlichting en vrijheid bewandelen, dit boek begeleid je bij dit proces.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:


Tags: , ,

Geplaatst: 25 april 2022

Over spiritueel ontwaken: zo kom je door de donkere nacht van de ziel (en zie je het licht)

Velen zijn momenteel aan het ontwaken – jij misschien ook. Je beleeft de donkere nacht van de ziel, wat pijn en verwarring met zich meebrengt. Hoe kom je hier in hemelsnaam doorheen? Diana Douma heeft goede raad voor jou. “Ga naar binnen! Hoe meer je de donkere delen in jezelf aandacht geeft, hoe meer je geluk van binnenuit ervaart.”

Alle emoties die nu naar boven komen, zoals boosheid, verdriet en angsten, vragen om jouw aandacht. Je hoeft ze alleen maar te herkennen, erkennen en voelen.

Pijnlijke processen

Als je ontwaakt, ben je aan het ‘ont-leren’ wat jou aangeleerd is. Dit vraagt om veel geduld en nieuwe kennis. De tijd is gekomen om je weer te herinneren wie je in essentie bent en wat je hier op aarde komt doen. Waarom jij deze weg, dit pad van verlichting, hebt gekozen, en wat jouw doel is.

Het voelt vaak niet als een pad van verlichting. Want als je ontwaakt, ga je door allerlei processen heen. Alles wat je hebt weggestopt, wordt nu wakker: fysiek, mentaal, energetisch, astraal. Alles wat je eerder niet voelde, voel je nu intens. Alles wat je eerst niet zag, zie je nu heel duidelijk. Het maakt het leven er niet makkelijker op: jij bent je er nu van bewust hoe de werkelijkheid in elkaar steekt. Hoe meer je te weten komt, hoe wakkerder je wordt, hoe meer de sluier verdwijnt.

Naar binnen gaan

Hoe ga je door deze pijnlijke processen heen? Door naar binnen te gaan! Maar hoe doe je dat? Door te luisteren, voelen, ervaren wat er in je lichaam gebeurt. Wat voor gedachten komen er naar boven in tijden van wanhoop? En zijn ze op waarheid gebaseerd? Je gaat anders tegen jezelf, anderen en situaties aankijken. Je gaat bewuster door processen heen en daardoor voel je meer. Heling kan extreem pijnlijk zijn, maar is wel nodig om weer bij het licht te komen.

De donkere nacht van de ziel

Je gaat door een donker dal heen – ook wel de ‘donkere nacht van de ziel’ genoemd. De een ervaart dit als een depressie, een ander als een burn-out, weer een ander heeft lichamelijke klachten… Soms weet je niet waar je het zoeken moet, maar juist deze momenten zijn het meest waardevol. Hier zit jouw groei en ontwikkeling. Dit proces brengt jou terug naar het licht, waar alles lichter is en je meer inzicht hebt in het grotere plaatje.

Je gevoelens komen weer online

Je krijgt meer begrip en empathie voor alles en iedereen om je heen. Jouw gevoeligheid is weer online! Je gaat intens voelen, beleven, ervaren, zien. Je voelt de energie van je lichaam, van plaatsen, situaties en mensen om je heen. Je wordt je bewust van de natuur en vindt de connectie met jezelf langzaamaan terug. Dit is de weg die je bewandelt. Ook al lijkt het een lange en moeilijke weg, weet dat hij jou uiteindelijk de vreugde brengt die je zoekt in het leven.

Het is het mooiste wat er is: alles in het leven puur voelen en beleven. Niet meer afgevlakt zijn, geen masker meer op, maar zijn wie jij in essentie bent. Zodra je door alle processen heen bent gegaan, voel je zoveel dat je niet anders meer wilt. Je weet: dit is wie ik hoor te zijn, zonder al die lagen pijn, verdriet, conditioneringen en noem maar op. Je voelt meer vreugde en dankbaarheid. Doordat je energie verandert, trigger je anderen om wakker te worden.

Samenwerken met je lichaam

Ook het bewustzijn van je lichaam ontwaakt. Als jij samenwerkt met je lijf komen er mooie processen op gang, die jou in een hoger bewustzijn brengen. We hebben ons lichaam geweld aangedaan; we waren ons er niet van bewust wat het allemaal verdragen moet. We gingen ervan uit dat het alles aankan. Nu wij wakker worden, wordt ons lichaam ook wakker. Het gaat door pijnlijke processen heen en allerlei klachten kunnen daarbij optreden.

Eerst sliep het bewustzijn van je lichaam, waardoor jij je lijf kon negeren. Je at bijvoorbeeld bewerkt voedsel, bewoog amper, had vaak ‘slechte’ gedachten, ging zelden de natuur in, gebruikte drank of drugs… Maar nu jij en je lichaam aan het wakker worden zijn, moet je wel luisteren naar wat het te zeggen heeft. Waarom word je ziek? Waarom heb je bepaalde gedachten? Waarom voel jij je op een bepaalde manier? Ga naar binnen en voel, ervaar, observeer waar het vandaan komt.

Wat wil jouw lijf vertellen?

Voel weer wat je lichaam jou wil vertellen. Voel wat het nodig heeft, qua voeding, beweging, natuur, meditatie, rust, verzorging. Je lijf wil zo graag gehoord worden. Het bewustzijn van je lichaam wijst je de weg; bouw weer vertrouwen op met je lijf. Wees dankbaar voor je lichaam en wat het jou allemaal gebracht heeft. Het is een voertuig dat jou overal naartoe draagt en al zoveel heeft gedragen: energetisch, fysiek en mentaal. Jouw lichaam is zo intelligent dat het in weerstand kan gaan, maar ook in volledige overgave. Je lichaam is er om jou te dienen, maar ben je bereid om te luisteren naar wat het wil zeggen?

Velen vervloeken hun lichaam en willen het niet accepteren. Hoe kun je dan van jezelf houden? Hoe kan je lichaam jou dan vertrouwen en van jou houden? Hoe kan je lichaam in overgave gaan als jij er alleen maar negatief over denkt en praat? Je lichaam leert jou de lessen die je mag leren in deze wereld. Je lichaam kan zo mooi met jou samenwerken, als jij het tenminste niet tegenwerkt. Je lichaam is bereid jou tot ongekende hoogtes te brengen. Het wil jou helen en steunen op je pad naar verlichting.

Heling tijdens het ascentie-proces

Het bewustzijn van jouw lichaam is hoger dan je eigen bewustzijn. Je lichaam weet dus precies wat het moet doen om te helen. Om jou door bepaalde processen heen te helpen. Als je maar wilt luisteren, voelen en vertrouwen. Houd elke dag van je lichaam en wees er elke dag weer dankbaar voor. Je DNA luistert naar elke gedachte die je hebt en kan jou heel of beter maken.

Tijdens het ascensie-proces vertoont je lichaam klachten om opgeschoond te worden. Dan is het mooi als jij je lichaam helpt en ondersteunt. Hoe? Door je lichaam te vertrouwen. En geef het gezonde voeding, beweeg, heb positieve gedachten, zoek de natuur op en neem voldoende rust.

Laat je niet afleiden

Je lichaam wil jouw aandacht, maar ook je gedachten willen jouw aandacht. Je gevoelens willen jouw aandacht. Je bewustzijn wil jouw aandacht. Je hart wil jouw aandacht. Je ziel wil jouw aandacht. Dit betekent: naar binnen gaan. Laat je niet afleiden door de externe wereld. Door social media, tv, uitgaan, materie, relaties die niet vervullen, banen waar je ongelukkig van wordt, drank, drugs, spelletjes… Dit wordt de 3D-wereld genoemd, waarin mensen slapend worden gehouden. Een wereld vol dualisme, waarin je antwoorden buiten jezelf zoekt en dus niet in jezelf.

Binnen in jezelf liggen alle antwoorden en alleen van binnenuit kun je werkelijk geluk creëren. Alle emoties die nu naar boven komen, zoals boosheid, verdriet, depressie, frustratie en angsten, vragen om jouw aandacht. Meer niet. Je hoeft ze alleen maar te herkennen, erkennen en voelen. Dus niet wegduwen en je verzetten tegen wat er is, maar jezelf volledig accepteren – inclusief de donkere delen in jezelf. Daardoor valt je masker af, komt je ware authentieke zelf naar boven en begin je te stralen. Hoe meer je de donkere delen aandacht geeft, hoe meer je geluk van binnenuit ervaart. Naar binnen gaan betekent dus niets anders dan jouw aandacht geven aan wat er is, aan jouw wezen, jouw zijn.

Wil jij ontdekken wat jouw zielsmissie is?

Ben je aan het ontwaken maar weet je nog niet wat jouw zielsmissie is? Start dan met de online cursus Zelfinzicht in je ziel van Rebecca Campbell! Ga met het interactieve werkboek aan de slag om steeds meer tijd met jouw ziel door te brengen en zo jouw hoogste potentie te behalen.

Bestel nu de cursus en ontdek de blauwdruk van je ziel.

bestel nu

Lees verder over de donkere nacht van de ziel en hoe je kunt helen:


Tags: , ,

Geplaatst: 23 april 2022

Wijsheid van Eckhart Tolle over terugkerende problemen in relaties

Maak je in je hechte relaties veel en steeds dezelfde drama’s mee? Leiden relatief onbelangrijke meningsverschillen vaak tot heftige ruzies en emotionele pijn? Dan gaat dit artikel van Eckhart Tolle je helpen om de wortel van het probleem te vinden én misschien wel op te lossen.

Hoe kun je jezelf bevrijden van deze diepgewortelde onbewuste identificatie met pijn die zo veel ellende in je leven schept?

Aan de wortel daarvan liggen de fundamentele ikzuchtige patronen: de behoefte om gelijk te hebben en natuurlijk dat een ander ongelijk heeft, dat wil zeggen: de identificatie met mentale standpunten. Daarbij komt de behoefte van het ego om periodiek een conflict te hebben met iets of iemand om het gevoel van scheiding tussen ‘ik’ en ‘de ander’, waar het ego voor zijn overleving niet buiten kan, te versterken.

Ook is er de opgehoopte emotionele pijn uit het verleden die jij en ieder mens innerlijk meedragen, zowel je persoonlijke verleden als de collectieve pijn van de mensheid die ver, heel ver teruggaat. Dit ‘pijnlichaam’ is een energieveld in je dat een enkele keer de macht overneemt omdat het meer emotionele pijn moet ervaren om zich mee te voeden en zichzelf weer op te laden. Het probeert je denken te beheersen en het heel negatief te maken. Het houdt van je negatieve gedachten omdat het dezelfde frequentie heeft en zich er zo mee kan voeden. Het lokt ook negatieve emotionele reacties uit bij mensen die je na staan, vooral je partner, om zich te voeden met het drama en de emotionele pijn die daarop volgen.

Hoe kun je jezelf bevrijden van deze diepgewortelde onbewuste identificatie met pijn die zo veel ellende in je leven schept? Word je er bewust van. Besef dat het niet is wie je werkelijk bent en onderken wat het is: oude pijn. Wees er getuige van als ze de kop opsteekt bij jezelf of bij je partner. Als je onbewuste identificatie ermee verbroken is, wanneer je in staat bent haar in jezelf waar te nemen, geef je er geen voedsel meer aan en verliest ze geleidelijk haar lading.

De interactie tussen mensen kan een hel zijn. Maar ook een geweldige spirituele oefening.

Fragment uit De stilte spreekt van Eckhart Tolle.

De stilte spreekt

Innerlijke stilte vind je door te leven in het Nu. Als je de tijd neemt om de wijsheid van deze teksten van Eckhart Tolle tot je te laten doordringen, zul je het wonder van de stilte beleven.

Bestel jouw exemplaar voor Reserveer nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Eckhart Tolle:


Tags: , ,

Geplaatst: 22 april 2022

Emotionele gevoeligheid: de gevolgen van een kindertijd waarin je niet voldoende werd gesteund

Emotionele verwaarlozing is een zware term en toch kan het iedereen overkomen zijn tijdens de kindertijd. Ook ouders met goede intenties missen soms bepaalde signalen van hun kinderen. De gevolgen van niet genoeg steun in de kindertijd kan dus iedereen overkomen zijn. In dit artikel schrijft Imi Lo, expert op het gebied van emotionele hooggevoeligheid, over de gevolgen van niet genoeg steun in de kindertijd.

De ervaringen die een kind vroeg in zijn leven heeft, hebben een sterke invloed op hoe het zichzelf en de wereld om zich heen ziet.

Pasgeboren kinderen kunnen hun emoties, hongergevoel of angst nog niet reguleren. Om te groeien zoeken jonge kinderen warmte, troost en nabijheid bij hun ouders. Wanneer deze emotionele steun niet beschikbaar is, wordt het fysiologische systeem van hun lichaam geactiveerd en komt er cortisol vrij, het ‘stresshormoon’. Als dit een chronisch patroon wordt, komt de hersenontwikkeling van de kinderen in het gedrang. De delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de ‘executieve functies’ – planning, emotionele regulatie en impulscontrole – worden dan aangetast.

Als een van nature intens en prikkelgevoelig kind was het voor jou heel belangrijk dat je ouders een voorbeeld voor je waren en je leerden hoe je je bewust kon worden van je lichamelijke behoeften, en hoe je met stress kon omgaan en je emoties kon reguleren. Je had je ouders nodig om te kunnen leren, groeien en de wereld te verkennen. Daarnaast leerden ze je hoe je op een gepaste manier je grenzen kon verkennen. Zonder deze emotionele feedback en praktische begeleiding zou je wellicht niet geweten hebben hoe je je weg in het leven moest vinden, waardoor je in je latere leven misschien blijft worstelen met stemmingswisselingen, boosheid, impulscontrole of eetstoornissen.

Werd je niet (genoeg) gesteund door je ouders, ondanks hun goede bedoelingen? Dit zijn de gevolgen van weinig steun:

1. Een lage eigenwaarde

Als je als kind niet de gelegenheid kreeg om een diepgaand gevoel van liefde en geborgenheid te verinnerlijken, kun je nu het hardnekkige gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent, dat je op de een of andere manier walgelijk, lelijk of dom bent of dat er iets aan je mankeert. Dit gevoel kan gepaard gaan met gedachten als: ‘Niets wat ik doe is goed genoeg’, ‘Er is iets fundamenteel mis met mij’, of zelfs ‘Ik ben slecht en het is voor andere mensen niet goed om bij mij in de buurt te zijn’. In meer extreme gevallen kan je lage eigenwaarde omslaan in zelfhaat.

2. Overmatige zelfkritiek

Gevoelige kinderen die onvoldoende worden gesteund, groeien vaak op tot volwassenen die erg kritisch op zichzelf zijn. Niemand is perfect en we maken allemaal fouten, maar omdat je deze boodschap niet hebt meegekregen toen je opgroeide en je ouders niet hebben voorgedaan hoe je jezelf en anderen kunt vergeven en je dat dus ook niet verinnerlijkt hebt, ben je er wellicht heel alert op dat je niets fout doet en vind je dat niets wat je doet mag mislukken.

3. Eenzaamheid en wanhoop

Als je je als kind ‘ongezien’ voelde en het gevoel had dat je niet welkom was in deze wereld, kun je het moeilijk vinden om met jezelf en andere mensen contact te maken. Wellicht voel je je van andere mensen afgesneden, en heb je zowel een intense behoefte aan, als een extreme angst voor contact. Als je het gevoel krijgt dat niemand zich met je diepgaande gevoelens kan verbinden, of ziet wie jij bent, kun je uiteindelijk wanhopig worden.

4. Je niet goed geaard en krachteloos voelen

Het ontbreken van een echte verbinding met de belangrijke mensen in je leven kan je relatie met jezelf en de rest van de wereld negatief beïnvloeden. Lichamelijk voel je je wellicht niet goed geaard en heb je misschien het gevoel dat je niet goed bij jezelf kunt blijven. Psychisch kun je het gevoel hebben dat je met niets en niemand verbonden bent, dat je niet gekoesterd wordt en niet veilig bent, alsof je een bang kind bent dat in het lichaam van een volwassene zit.

5. De wereld wantrouwen en hyperalert zijn

De ervaringen die een kind vroeg in zijn leven heeft, hebben een sterke invloed op hoe het zichzelf en de wereld om zich heen ziet. Als je een rolomkering hebt meegemaakt waardoor je in je gezin in de positie van de ‘kleine volwassene’ werd gedwongen, had je niemand op wie je kon bouwen. Omdat je veel te veel op je bordje had liggen, werd je geconditioneerd om op bedreigingen en stressfactoren te anticiperen. Hierdoor was je voortdurend waakzaam. Doordat je je niet kon ontspannen, had je wellicht het gevoel dat je altijd op je hoede was voor gevaar. Als gevolg hiervan kun je nu last hebben van slapeloosheid en prikkelbaarheid, je kunt schrikachtig zijn, en een heleboel aan angst gerelateerde stoornissen of obsessief-compulsieve neigingen hebben.

5. Een hol en leeg gevoel

Als je ouders je weinig aandacht gaven, emotioneel niet beschikbaar waren, niet voldoende spiegelden en onvoldoende waren afgestemd op je emoties, en je je zelfbewustzijn daardoor niet goed hebt kunnen ontwikkelen, ben je misschien nooit helemaal zeker van wie je bent of waar de grenzen tussen jou en andere mensen liggen. Omdat je nooit echt de tijd en ruimte hebt gehad om uit te zoeken welke wensen en behoeften je hebt en uit te groeien tot je authentieke zelf, kun je een innerlijke leegte ervaren.

Doordat de verwaarlozing die je hebt meegemaakt zo pijnlijk was, kan het zijn dat je dissociatie hebt toegepast om daarmee om te gaan (je kunt deze strategie ook overgenomen hebben van je gedissocieerde ouders). Dissociatie kan tot gevolg hebben dat je je losmaakt van je lichaam, emoties en andere mensen. Je kunt in de buitenwereld blijven functioneren, maar met een aanhoudend gevoel van innerlijke doodsheid en gevoelloosheid.

6. Een aanhoudend schuldgevoel en zelfontkenning

Kinderen die binnen het gezin de rol van ouder overnemen, groeien vaak op met een schuldgevoel en de aanhoudende angst dat ze niet ‘goed genoeg’ zijn en dat ook nooit kunnen zijn. Hun ‘falen’ met betrekking tot het redden van hun ouders – hun onvermogen om het leed van hun ouders weg te nemen – vertaalt zich in een schadelijk schuldgevoel. Daardoor kunnen ze zich te veel gaan focussen op andere mensen, wat ten koste gaat van hun eigen gezondheid en welzijn.

Ze offeren zichzelf vaak op. Dan luisteren ze wel naar anderen, maar nemen zelf nooit enige ruimte in. Ze doen hun best om voor anderen te zorgen en cijferen zichzelf weg. Ze kunnen een te groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben, waardoor ze het risico lopen gevangen te raken in destructieve relaties; daarin nemen ze dan de verantwoordelijkheid op zich voor het ruwe en verwerpelijke gedrag van anderen.

Dagboekoefening: gezinsdynamiek

Laten we eens even naar onszelf kijken. Ga op een rustige plek zitten. Lees de beschrijvingen van de verschillende gezinsdynamieken hierboven nog een keer door en doe dat op een ontvankelijke manier. Merk op hoe je lichaam hierop reageert. Resoneert je diepere wezen meer met de ene gezinsdynamiek dan met de andere? Wil je bij sommige gezinsdynamieken liever niet verder lezen?

Noteer in je dagboek, of in een notitieboekje, hoe je emotioneel en fysiek op het lezen van de gezinsdynamieken reageert. Merk op hoe het reflecteren op je kindertijd van invloed is op het beeld dat je hebt van jezelf, je relaties en de wereld in het algemeen.

Als je je als kind niet goed kon ontwikkelen en er sprake was van schadelijke dynamieken, kan het heel moeilijk zijn om op je verleden terug te kijken; het kan heftige gevoelens in je oproepen. Weerstand tegen dit proces is normaal en begrijpelijk.
Als je naar je pijnlijke verleden kijkt moet je, paradoxaal genoeg, ook stilstaan bij het verdriet en de woede om wat je als kind hebt gemist. Hoewel we het verleden niet meer kunnen veranderen, geven recente ontdekkingen op het gebied van de neurowetenschap ons de hoop dat we kunnen herstellen van de invloed die het op ons gehad kan hebben. Dankzij de plasticiteit van de hersenen kunnen voedende, gezonde relaties en positieve ervaringen ons helpen bij het helen van de wonden die we als kind hebben opgelopen.

Ongeacht wat er in het verleden is gebeurd, je hebt nu een keuze. Als je jezelf toestaat om de pijn van je vroegere ontberingen te erkennen, kun je langzaam maar zeker meer ruimte voor jezelf gaan innemen, je stem wat vaker laten horen en jouw plek in deze wereld opeisen.

Geschreven door Imi Lo

(Te)veel voelen

(Te)veel voelen

Wil je aan de slag gaan met jouw gepassioneerde levensinstelling en intense emoties? (te)veel voelen van Imi Lo helpt je om je emotionele gevoeligheid om te zetten in positiviteit. Emotionele gevoeligheid is een onderbelichte vorm van hooggevoeligheid en gaat gepaard met prachtige eigenschappen. De gaven van emotioneel gevoelige mensen gaat vaak gepaard met andere vormen van bijzondere begaafdheid.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:


Tags: , ,

Geplaatst:

Hoogsensitiviteit: het effect van negatieve herinneringen op hoogsensitieve personen (+ oefening)

Evenwichtig met emoties omgaan is niet altijd even gemakkelijk: dat geldt voor iedereen. Bij hooggevoelige mensen komen emoties vaak wat sneller, zijn ze meer intens en kunnen ze wat langer blijven hangen dan bij anderen. Hooggevoelige personen hebben hierdoor nogal eens de neiging om ongeduldig en kritisch te zijn naar zichzelf. Daar komt bij dat we onszelf extra belasten wanneer we onbewust denken dat we overal greep op kunnen hebben of zouden moeten hebben.

Als we iets moeilijks of pijnlijks te verwerken krijgen kunnen we dan het gevoel hebben dat er iets niet helemaal in orde is met ons.

We kunnen veel sturen, maar er zijn ook genoeg situaties waarover we geen controle hebben. Feit is dat allerlei onverwachte omstandigheden, zowel op persoonlijk als op maatschappelijk gebied, hun invloed hebben. Kwetsbaarheid hoort bij het menselijk leven. Dat kunnen we niet voorkomen. Iedereen maakt moeilijke periodes door. De een krijgt bovendien meer te verwerken dan de ander. Maakbaarheid is een illusie. De spanning tussen inzet en het accepteren van onvolmaaktheid is een van de uitdagingen waar we allemaal mee te maken krijgen.

‘Het leven is zelden zoals het geacht wordt te zijn, het is zoals het is, de manier hoe jij ermee omgaat – dat maakt het grote verschil,’ aldus de Amerikaanse psychologe Virginia Satir.

Het effect van negatieve herinneringen

Vraag je jezelf weleens af wat het effect is van je negatieve herinneringen op je huidige gemoedstoestand? Denk eens aan een ongelukkige herinnering die negatieve gevoelens bij je teweegbrengt. Zou het niet prettig zijn om dat negatieve effect te neutraliseren of te veranderen in iets positiefs? Pijnlijke herinneringen veroorzaken innerlijke stress. Ze beïnvloeden je lichamelijk en emotioneel. Het evenwicht in je energieveld wordt erdoor aangetast. Ze hebben een negatieve invloed op je stemming en gedrag. Waar we in het heden last van hebben is immers vaak verbonden met een onbewuste herinnering of wordt daardoor geactiveerd. Veel zich herhalende problemen of gefixeerde houdingen en beperkende overtuigingen hebben daarmee te maken. Zie die problemen als boodschappen op weg naar herstel.

Oude blokkerende elementen verwijderen uit je heden geeft je nieuwe ruimte en levenskracht. Je kunt die beperkende werking van je herinneringen veranderen en transformeren in positieve energie. Wanneer je één pijnlijke herinnering heelt, heeft dat vaak ook een neutraliserende invloed op andere herinneringen die daarmee verbonden zijn.

De invloed van onbewuste intenties

Moeilijke herinneringen veroorzaken vaak onbewuste intenties die je bewuste intenties saboteren. Juist omdat ze onbewust zijn kunnen ze de verandering die je wilt, ondermijnen. Die onbewuste intenties in overeenstemming brengen met je bewuste intenties is dus belangrijk voor je geluk. Gebruik de volgende oefening om negatieve herinneringen te veranderen. Gun jezelf deze helende aandacht. Het is een simpele maar krachtig werkende tool naar het loslaten van emotionele ballast.

Waarom een herinnering blijft hangen

Je denkt vaak dat je herinneringen onveranderlijk zijn. Dat is niet zo. Je hebt een herinnering opgeslagen met de lading en de intensiteit waarmee je die ervaren hebt. Die lading kan vele jaren blijven. Ook al heb je daarna allerlei positieve ervaringen beleefd die er eigenlijk voor zouden moeten zorgen dat de intensiteit af zou nemen, toch houd je vaak onbewust vast aan verouderde overtuigingen en emoties die een ervaring uit het verleden heeft opgeroepen. In een aantal gevallen vernieuw je je visie ook, maar in andere gevallen vind je het moeilijk om positieve verandering toe te laten, waardoor je in iets ouds blijft steken. Tenzij je bewust opmerkt dat je conclusies naar aanleiding van een vroegere ervaring je belemmeren in je ontwikkeling.

En je er, zoals bijvoorbeeld door onderstaande oefening, iets aan doet. Je brengt je herinnering zo naar buiten; in het licht van je huidige gezichtspunten en kwaliteiten. Bedenk ook dat je goede herinneringen hebt waarvan je de voedende energie meer kunt toelaten. Wanneer zo’n prettige herinnering naar boven komt en je de gevoelens weer toelaat, versterkt dat je energie in het heden.

Oefening: Heel je hart

1. Ontspan je lichaam en breng je gedachten tot rust door een paar keer diep in en uit te ademen. Leg je handen op je buik, voel je voeten op de grond en volg even je ademhaling.

2. Herinner je een gebeurtenis uit je verleden die je nu nog een moeilijk gevoel geeft als je eraan denkt. Herleef de gebeurtenis alsof het een film is waar je naar kijkt. Let op de emoties die je ermee associeert. Voel deze emoties, terwijl je rustig en diep blijft ademhalen. Herleef deze ervaring alsof je naar een film kijkt en zet deze dan stil bij een filmbeeld dat het meest kenmerkend is voor het gebeuren. Een beeld dat ook het negatieve gevoel dat jij ermee associeert in zich heeft. Merk op wat je van de gebeurtenis hebt geleerd, of wat je conclusie was naar aanleiding van deze ervaring. Omlijst dit stilstaande beeld in gedachten.

3. Haal dan alle kleur uit dit stilstaande beeld totdat het een zwart-witfoto is. Dan verklein je het beeld. Vervolgens stuur het weg. Naarmate het beeld verder weg is, zie je het steeds kleiner worden, totdat het helemaal verdwijnt. Je ziet dan alleen een heldere blauwe lucht voor je. Adem een paar keer diep in en uit. En voel hoe al de negatieve beelden verdwijnen uit je hele energiesysteem. Geef jezelf bewust toestemming om het los te laten. Zeg: ‘Ik laat alle ongezonde overtuigingen en klachten, die met mijn herinnering verbonden zijn los.’ Adem ze uit, laat ze gaan.

4. Stel je dan voor dat je de regisseur bent van je eigen film. Je gaat de negatieve film (waar je net naar keek) veranderen, zodat het een positieve herinnering wordt die je een goed gevoel geeft. Geef jezelf toestemming om te doen wat je wilt met deze herinneringsfilm. Wees creatief en maak iets waar je je prettig bij voelt. Blijf als je daarmee klaar bent naar de nieuwe beelden kijken die de oude gevoelens helemaal uitwissen. Vergroot en verrijk al de beelden, maak ze kleurrijk en helder. Draai het volume van het gevoel in je verbeelding op tot je een lichamelijke sensatie in je hart ervaart.

5. Breng dan het meest positieve beeld van je nieuwe herinneringsfilm dichterbij en stel je voor dat je erin stapt. Ervaar de positieve gevoelens die met dit nieuwe beeld verbonden zijn. Neem even de tijd om ervan te genieten. Blijf rustig en diep ademhalen. Leg een hand op je hart en de andere op je buik. Laat liefde en licht door al je herinneringen stromen. Blijf erbij zolang je wilt. Kom daarna weer terug in het huidige moment. Doe je ogen open en beweeg wat. Schrijf wat op over deze ervaring.

De bovenstaande oefening is een fragment uit het Werkboek Hooggevoeligheid & Mindfulness van Carolina Bont.

Voluit leven met hooggevoeligheid

Voluit leven met hooggevoeligheid

Wil jij als hsp-er je ware kracht vinden en deze verder ontwikkelen? Susan Marletta Harts Voluit leven met hooggevoeligheid biedt concrete inzichten en oefeningen. In dit werkboek staan oefeningen om hooggevoeligheid juist te benutten als hulpmiddel voor zelfontwikkeling. Een gids vol praktische handvatten om je leven als hooggevoelige ook echt voluit te kunnen gaan leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Lees verder over hooggevoeligheid:


Tags: , , ,

Geplaatst:

Waarom spiritualiteit fantastisch is voor je gezondheid (en vooral je lymfesysteem!)

Spiritualiteit, zingeving en je ziel hebben meer met je gezondheid te maken dan je misschien zou denken. Vooral je lymfestelsel is je erg dankbaar wanneer je je meer bezig gaat houden met spiritualiteit. Hoe helpt spiritualiteit bij je gezondheid en zorgt het voor minder stress? Lymfestelsel-expert Gerald Lemole legt je uit waarom.

Als we afhankelijk zijn van iets wat van buiten ‘in ons leven komt’ als bron van geluk, kan het er ook weer ‘uit verdwijnen’.

Lichaam, geest en ziel

De afgelopen twintig jaar is dit uitgebreid met aandacht voor het verband tussen lichaam en geest: de rol van de psychologie op het welzijn en het snijvlak tussen wat er tussen de oren gebeurt en wat zich in de rest van het lichaam
afspeelt.

Maar er is een belangrijk derde gebied dat nog weinig aandacht krijgt: spiritualiteit. Het is aangetoond dat deze dimensie – geest en ziel – een sleutelrol speelt in ons optimale welzijn. Door de medische wetenschap is vastgelegd dat de spirituele aspecten van ons leven essentieel zijn voor de circulatie, en ook voor het voorkomen en herstellen van ziekten. Dit is echt de manier om over welzijn van het gehele lichaam te denken: in de drie dimensies van fysiek, mentaal en spiritueel welzijn.

Lymfe en spiritualiteit

Dat geldt ook voor lymfestroom. De grote mysticus, wetenschapper, onderzoeker en docent Emanuel Swedenborg, die rond 1741 voor het eerst de aanwezigheid en acties van het lymfestelsel identificeerde, noemde de hersen- en ruggenmergvloeistof ‘de spirituele lymfe’. Hij begreep dat het stromen van vloeistoffen in ons lichaam essentieel was voor een goede gezondheid.

Dit artikel gaat echter niet over het benoemen van het lymfestelsel als een soort spiritueel systeem; het gaat over hoe je je eigen ziel gebruikt om je totale gezondheid te verbeteren. Hoe kan je ziel een directe invloed hebben op tastbare biologische systemen en processen? Het lichaam en de hersenen zijn tenslotte gecentreerd in tijd en ruimte, maar er is een deel van de geest dat op ‘metafysiek’ niveau opereert, wat betekent dat het niet beperkt is door de grenzen van tijd en ruimte, en die grenzen zelfs overstijgt.

We willen niet impliceren dat een geaarde ziel automatisch betekent dat je een sterke circulatie hebt, maar we denken wel dat je het belang van deze derde dimensie zou moeten overwegen, omdat het verband houdt met je algemene gezondheid en welzijn.

Waarom spiritualiteit helpt

Waarom zou spiritualiteit goed zijn voor je gezondheid? Onder andere omdat het je helpt omgaan met stress. Stress voelt niet alleen alsof je geest door een blender is gehaald, chronische stress heeft ook tientallen negatieve effecten op je gezondheid. Stress is niet alleen iets wat je moet zien te hanteren. Stress valt je aan. Je kunt de aanval vermijden of je kunt je verdedigen. In het leven is het onmogelijk om stress te vermijden. Stress is gewoon een resultaat van het leven dat we leiden.

Veel stress? Waarom het stresshormoon cortisol zo ongezond is + 9 tips om het te verlagen

Hoe ga je om met de negatieve gevoelens die kunnen leiden tot pijnlijke fysieke gevolgen? Er zijn natuurlijk alledaagse tactieken die je kunt gebruiken om de effecten van stress te verlichten. Maar als we eens verder kijken dan de snelle oplossingen en nadenken over een systematische benadering van het omgaan met de negatieve effecten van stress?

De ziel moet je zien als ons zijn, ons pure bewustzijn. Verbindingen met onze ziel worden meestal uitgedrukt in een religieuze houding en activiteiten, maar kunnen ook bereikt worden door spirituele oefening en ethische en morele principes. Dingen die jou helpen om vanuit een positieve houding te starten en niet vanuit emotionele negativiteit kunnen je helpen jou en je geheime rivieren veiliger te houden.

Je ziel als hulpmiddel bij stress

Het vermogen om de ziel te gebruiken begint met je aanvankelijke verdediging tegen stress in het leven. Hoe we uiteindelijk op stressvolle situaties reageren is onze eigen verantwoordelijkheid. Dat kan beginnen met ontspanningstechnieken, die al onze systemen kunnen helpen kalmeren. De voordelen van yogabeoefening en ontspanning bestaat eruit dat ons ‘korte lontje’ langer wordt en we positieve reacties op een stressfactor kunnen kiezen, en niet reageren met boosheid, depressie, angst of andere negatieve emoties die schadelijk zijn voor ons lichaam.

Ontspannende activiteiten

Regelmatig yoga, massage en andere ontspannende activiteiten beoefenen geven ons de mogelijkheid om de emoties te observeren die in ons dagelijks leven ontstaan. Als we ontspannen zijn, kunnen we tegen onszelf zeggen: wil ik echt díé emotie kiezen? Wat kan ik ervoor in de plaats zetten? Ons spirituele begrip geeft ons nieuwe opties: compassie, empathie, vergeving en vriendelijkheid.

Dus het is niet zo dat yoga of ontspanning ervoor zorgt dat stress verdwijnt. Ze geven je echter wel de kracht en emotionele steun om op de stress te reageren en die te hanteren – door gedrag dat je lichaam helpt en niet schadelijk is.

Eeuwig aanwezig

Het meest opmerkelijke van bezielde oplossingen voor onze problemen gebruiken, is dat toegang tot zo’n aanpak niet komt en gaat met de onvermijdelijke hectiek van het leven. Ja, in het dagelijks leven krijgen we misschien wat we willen, maar als we afhankelijk zijn van iets wat van buiten ‘in ons leven komt’ als bron van geluk, kan het er ook weer ‘uit verdwijnen’.

Maar de geest en ziel zijn per definitie eeuwig aanwezig en beschikbaar in alle situaties. Spirituele oefening kan ons helpen om vrede en vreugde te ervaren, die altijd binnen ons aanwezig zijn om herkend te worden; onze innerlijke vrede.

Emanuel Swedenborg opperde dat we het idee toepassen dat elke gedachte en handeling geëvalueerd kunnen worden op de kwaliteit van hun ‘nut’. Deze spirituele blauwdruk kan ons helpen doel, betekenis en vrede te ervaren, zelfs wanneer dingen niet gaan zoals we hopen. We kunnen overal zoeken naar de zon die achter de wolken schijnt, en in plaats van negativiteit te kiezen, kunnen we iets positiefs vinden wat nuttig is voor onszelf en anderen.

Boekentip van de redactie: Lymfe

Dit is een bewerkt fragment uit Lymfe van Gerald Lemole. Ons lymfestelsel maakt onderdeel uit van ons immuunsysteem en is een zeer onderschat orgaan. Een goede flow in deze ‘rivier van het leven’ beschermt organen en bloedvaten, zorgt voor de afvoer van afval- en giftige stoffen en brengt voedingsstoffen op de juiste plek. Door goed voor je lymfestelsel te zorgen kun je veel gezondheidsproblemen voorkomen.

Optimaliseer jouw lymfe en bestel jouw exemplaar met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees verder over je lymfestelsel:


Tags: , , , ,

Geplaatst: 20 april 2022

Ben jij een healer, leraar, energiewerker of boodschapper? 4 levensdoelen van indigo’s

Indigokinderen of ‘indigo’s’ zijn gezegende hemelse zielen (net als ieder ander) met een collectief levensdoel. Dit levensdoel is met hun unieke spirituele gaven onze wereld ten goede veranderen. Het levensdoel van een indigo kan van alles zijn: de ouder van prachtige kinderen worden, of een bedrijf oprichten dat mensen banen bezorgt, of gewoon een geweldige bijdrage leveren aan de maatschappij, of goede dagen verrichten.

De vier verschillende levensdoelen van een indigo

De healer

Je levensdoel houdt in dat je mensen of dieren hun fysieke lichaam helpt helen. Je doet dit misschien via conventionele geneesmethoden (je bent arts, verpleegkundige of dierenarts), of via alternatieve methode (bijvoorbeeld door middel van acupunctuur, kruidengeneeskunde of kristalbehandelingen).

De leraar/healer

Je levensdoel houdt in dat je mensen onderwijst, wat op hen of anderen een helend effect heeft. Je kunt andere healers geneesmethode leren, of mensen leren zichzelf te helen. Of je schrijft boeken over helingsmethodes en je geeft er workshops over.

De boodschapper

Dit is iemand die de wereld helpt door middel van zijn of haar communicatietalenten. Hun werk zou kunnen bestaan uit creatieve activiteiten die de wereld vreugde schenken, zoals muziek maken, schilderen, fotograferen, koken, dansen, woning inrichten, ontwerpen of acteren. Veel boodschappers vinden werk in de wereld van de media, zoals bij de televisie, de radio, kranten of tijdschriften, of als blogger. Het zijn ook fantastische therapeuten (vooral als ze welbespraakt zijn), onderzoekers of onderwijzers.

De energiewerker

Sommige hebben kleurbanen om hun lichaam, als een regenboog. Of de kleurbanen stralen uit hun handpalmen. Dit levensdoel houdt in dat er met de handen, of energieheling, wordt genezen. Ze vinden het ware geluk en succes in hun beroep als lichaamstherapeut, chiropractor, masseur, reikimeester of pranahealer.

Weet je niet welke rol je ziel heeft gekozen?

Als je je verloren voelt en niet goed weet wat voor waardevols je in deze wereld kunt doen, of welke unieke rol je ziel gekozen heeft, willen we je een paar geheimpjes verklappen om te leren hoe je je kunt afstemmen op je levensdoel. Een methode waarmee veel indigo’s groot succes hebben, is die van het automatische schrift. Pak pen en papier, of je kunt dit zelfs op je computer doen. Je hebt dus een leeg vel papier voor je, of een leeg document, en schrijft nu het eerste op wat in je opkomt.

Oefening: Wat is jouw levensdoel?

Sluit je ogen en haal diep adem. Laat jezelf vredig en kalm worden. Laat stress of intense emoties of malende gedachten op je uitademing ontsnappen.

Neem de tijd om je bewust te zijn van de hele wereld, het hele universum en alle energie in de bestaansvlak. Bedenk dat je hier gekomen bent om een goddelijke rol te vervullen, een goddelijk doel. Vraag dan aan het universum, aan deze energie om je heen: ‘Hoe kan ik de wereld helpen? Hoe kan ik de wereld helpen?’

Antwoord vinden

Vertrouw op je instinct en noteer wat er bij je opkomt. Wat je er ook van vindt, hoe vergezocht of belachelijk het ook lijkt, schrijf gewoon het eerste op wat je ziet, denkt, hoort of voelt. Schrijf op wat je wordt ingegeven, zonder in te grijpen.

Doe dit consequent. Telkens wanneer je je afvraagt: ‘Wat moet ik met mijn leven doen? Wat moet ik in deze wereld doen?’, noteer je wat er doorkomt. Neem telkens een nieuw vel papier op open een nieuwe document op je computer. Na verloop van tijd – een paar weken of maanden- lees je de aantekeningen door en kijk je of je er een lijn in kunt ontdekken, want je lichaam, je energie, weet waarom je hier bent gekomen. Als je je regelmatig inspant om deze boodschappen binnen te laten komen, zul je zonder meer antwoord vinden.

Wil jij ontdekken wat jouw zielsmissie is?

Ben je een indigo of sterrenkind maar weet je nog niet wat jouw zielsmissie is? Start dan met de online cursus Zelfinzicht in je ziel van Rebecca Campbell! Ga met het interactieve werkboek aan de slag om steeds meer tijd met jouw ziel door te brengen en zo jouw hoogste potentie te behalen.

Bestel nu de cursus en ontdek de blauwdruk van je ziel.

bestel nu

Lees verder over indigo’s en sterrenkinderen:


Tags: , , , , , ,

Geplaatst: 19 april 2022

Ben jij veilig of onveilig gehecht? Ontdek hoe je (iemand) kunt loslaten

Een relatie die eindigt, een vriend die uit je leven verdwijnt, een dierbare die overlijdt… Wat is het toch zwaar om iemand los te laten. Dit artikel van mental health coach Miranda Mendes Da Costa helpt jou! Ontdek of jij veilig of onveilig gehecht bent én hoe dit het afscheid nemen beïnvloedt. “Gevoelens van rouw horen bij het proces van loslaten. Het toestaan van deze gevoelens zorgt voor bevrijding.”

Het kan zijn dat jij je afsluit voor echte verbinding. Dit heeft mogelijk te maken met pijn uit het verleden. Met de kwetsuren die je hart heeft moeten verdragen.

Een wervelstorm aan emoties

We komen allemaal weleens in een situatie waarin we moeten loslaten. Soms moeten we iemand loslaten die we eigenlijk willen vasthouden. Loslaten is een proces waarbij veel verschillende emoties komen kijken. Het ene moment voel je intense angst, een paar uur later ervaar je een diep gevoel van opluchting. De volgende dag word je wakker met een gevoel van wrok, dat zich even later weer omzet in verdriet. Gevoelens van spijt, twijfel en onzekerheid passeren de revue. Kortom, loslaten kan grote verwarring teweeg brengen. Het kan voelen als een wervelstorm aan emoties.

De hechtingscirkel: waar sta jij?

Beschouw het proces van loslaten als een kluwen wol waarvan de draad verstrikt zit. Het heeft tijd en aandacht nodig om de wirwar te ontrafelen. Het model van de hechtingscirkel geeft jou inzicht en helderheid in dit proces. Hierdoor krijg je meer grip op je emoties en de situatie.

Op de onderstaande afbeelding zie je de hechtingscirkel. Er is een binnen- en een buitencirkel. De buitencirkel symboliseert de gezonde hechting en de binnencirkel representeert de onveilige hechting. Of je nu een veilige of onveilige ‘hechtingsstijl’ hebt, iedereen zit in het proces van loslaten weleens in de binnenste cirkel. En dat is helemaal niet erg. Maar het is wel belangrijk dat je het herkent en dat je jezelf weer herpakt. Door je bewust te zijn van je emotie krijg je inzicht in waar je staat in de cirkel. Je hebt nu keuzevrijheid en kunt kiezen voor de constructieve buitencirkel.

hechtingscirkel

In de afbeelding zie je de hechtingscirkel. Er is een binnencirkel en een buitencirkel. De buitencirkel symboliseert de gezonde hechting en in de binnencirkel representeert de onveilige hechting.

De hechtingscirkel komt uit het werk van Wybe Veenbaas en Piet Weisfelt en is mede geïnspireerd op de ‘bonding cycle’ van George Kohlrieser

Een gebroken hart

De eerste stap in de hechtingscirkel is het contact: je heet iemand welkom in jouw leven. Dat kan zowel een nieuw persoon zijn als een persoon die al langer deel uitmaakt van je leven. Elk contactmoment is in wezen nieuw. Bij het contactmoment stel jij je open voor de persoon en voor de verbinding.

Maar het kan ook zijn dat jij je afsluit voor echte verbinding. Dit heeft mogelijk te maken met pijn uit het verleden. Met de kwetsuren die je hart heeft moeten verdragen. Je hart is emotioneel verwond geraakt en beschadigd tijdens het loslaten. Om jezelf te beschermen ga je daarom nu de verbinding uit de weg. Je isoleert jezelf en zorgt ervoor dat het contact oppervlakkig blijft; je durft niet de diepte in te gaan. Zo bescherm jij je kwetsbare, eerder gebroken hart. Het gevolg: het contact blijft oppervlakkig en je ervaart geen echte verbinding en diepgang.

De moed om te hechten

De tweede en derde stap in de cirkel betreffen hechten en intimiteit. Je gaat de daadwerkelijke verbinding met de ander aan, zowel emotioneel als fysiek. Dit doe je met een open hart en het kan daarom kwetsbaar voelen. Er is moed voor nodig. Als jij je veilig voelt in jezelf, dan durf je de hechting aan te gaan. Je weet namelijk dat je jezelf niet verliest in het contact met een ander. Mocht het contact in de toekomst eindigen, dan weet je dat je jezelf niet volledig kwijtraakt. Er is verdriet, maar je valt niet in een diep gat. Je bent je bewust van de veilige basis die jij in jezelf hebt.

Een muur om je heen

Je isoleert jezelf en zorgt ervoor dat het contact oppervlakkig blijft. Zo bescherm jij je kwetsbare, eerder gebroken hart.

Ertegenover staat het vermijden van intimiteit en onthechting. Het voelt onveilig en beangstigend om je te hechten aan een ander. Je hebt een muur om jezelf heen gebouwd en op deze manier zorg je ervoor dat je kwetsbare hart niet geraakt wordt. Maar dit betekent ook dat je geen werkelijke verbinding kunt ervaren. Je ervaart gevoelens van eenzaamheid. Ieder mens heeft behoefte aan echt contact en verbinding. Ook de mensen die zich daarvoor afsluiten.

Moeite met loskomen

Op een gezonde manier afscheid nemen, gaat hand in hand met een veilige hechting. Mensen hechten zich aan hun partner zoals ze dat in hun jeugd aan hun ouders hebben gedaan. Een veilige hechting betekent dat er van jongs af naar je behoefte werd geluisterd en jij je veilig voelde. Er was iemand voor jou die je serieus nam.

Maar als dit bij jou niet het geval was, dan verloopt afscheid nemen krampachtiger. Je weet misschien wel dat je iemand moet loslaten, maar gevoelsmatig lukt het niet om los te komen van hem of haar. Je klampt je vast aan de persoon. Dit kan de vorm aannemen van steeds opnieuw contact zoeken. Of het vastklampen gebeurt in de vorm van onophoudelijk denken aan iemand. Je bent gefixeerd en geobsedeerd geraakt.

Gevoelens van rouw

De een na laatste stap gaat over het ontkennen en rouwen. Het kan goed zijn dat je moeite hebt met het omgaan met de emoties die horen bij het proces van loslaten. Misschien ben je zelfs niet in staat om de emoties te voelen. Je stopt met voelen, omdat het te overweldigend is. Eén overlevingsmechanisme is dissociatie. Dissociatie kun je zien als een overlevingsmechanisme dat jou beschermt tegen te veel indrukken. Je hersenen schakelen een stuk van je bewustzijn uit, omdat het te veel dreigt te worden, bijvoorbeeld je emotie. Je kunt dan onverschillig overkomen in een situatie. Misschien zelfs harteloos en koel.

Om echt los te kunnen komen van iemand is het essentieel om de emoties te erkennen en te doorvoelen. Hoe pijnlijk of verwarrend het ook is. Gevoelens van rouw horen bij het proces van loslaten. Het toestaan van deze gevoelens zorgt voor bevrijding.

In een slachtofferrol blijven hangen

Als we de buitencirkel hebben doorlopen, komen we uiteindelijk bij zingeving. We kunnen inzien dat de situatie zin heeft gehad, dat het ergens voor heeft gediend. Het heeft een bedoeling gehad. Dit is een zacht gevoel, de situatie wordt omhuld met liefde, hoe pijnlijk deze ook is geweest.

Daartegenover staan gevoelens van wrok, vijandigheid en verbittering. Dit zijn pijnlijke gevoelens, ze kunnen ervoor zorgen dat we blijven hangen in een slachtofferrol. Op het moment dat je merkt dat deze emoties je overvallen, ga dan nog eens terug naar de vorige stap in de hechtingscirkel. Heb je jezelf de tijd en ruimte gegeven voor het rouwproces? Misschien zijn er nog tranen die gehuild mogen worden; tranen zorgen voor een opschoning van de ziel. Je hebt elk moment opnieuw de keus om in de gezonde cirkel van ontmoeten en afscheid nemen te stappen.

Het oude is losgelaten, een nieuw begin wacht

Heeft deze hechtingscirkel jou meer inzicht gegeven? Mocht je in de wirwar van emoties terecht zijn gekomen, pak dan deze simpele en inzichtelijke afbeelding erbij. Kun jij bepalen waar je staat in de cirkel? Kijk zonder oordeel naar de emotie. Benader jezelf en de emotie met liefdevolle vriendelijkheid.

Loslaten kan pijnlijk zijn, maar met dit hulpmiddel kun je loslaten juist gaan zien als een mooi en helend proces. Je kunt uitkijken naar innerlijke heelheid. En vanuit die heelheid trek je een mooi en waardevol nieuw contact aan, waarbij jij je (opnieuw) in alle echtheid en zuiverheid kunt verbinden. Zo zit er in elk afscheid een nieuw begin verscholen. Iets om naar uit te kijken.

Je hart is emotioneel verwond geraakt tijdens het loslaten. Om jezelf te beschermen ga je daarom nu de verbinding uit de weg.

Liefdesbang

Liefdesbang

Hecht jij je op een ongezonde manier en gaat het steeds mis in de liefde of in andere relaties? Heb je de neiging de ander op afstand te houden als die voor jou wil gaan? In Liefdesbang legt Hannah Cuppen uit dat dit allemaal met verlatings- en bindingsangst te maken heeft én bied ze oplossingen voor deze onveilige hechtingspatronen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over onveilige hechtingspatronen:


Tags: , , ,

Geplaatst: 18 april 2022

Hoe herken je plaatsvervangend trauma? + 5 stappen om hiermee om te gaan

Ben jij gevoelig voor gemoedstoestanden van anderen? Meeleven met geliefden en de personen in onze omgeving is een teken van een groot empatisch vermogen. Ondanks dat het een positieve eigenschap is, kan je ook schaden als je hun leed te veel aantrekt. Dit heet plaatsvervangend trauma.

Wat is plaatsvervangend trauma?

Plaatsvervangend trauma komt vaak voor bij eerstehulpverleners en mensen in andere hulpverlenende beroepen. Maar het kan impact hebben op iedereen die medelevend is en niet wegkijkt bij het leed van anderen. Door anderen bij te staan, kun je hun verdriet en eenzaamheid verlichten, maar je kunt hun angst ook binnenlaten. Deze angst kan een indruk achterlaten die lijkt op een directe ervaring van trauma.

Niet iedereen die meelevend is zal persoonlijk beïnvloed worden door het leed van buitenaf. Als je zelf een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt, speelt dat een grote rol.

Hoe herken je plaatsvervangend trauma?

Iedereen kan de effecten van een plaatsvervangend trauma anders ervaren. Enkele van de symptomen om plaatsvervangend trauma aan te herkennen zijn:

Concrete stappen om met plaatsvervangend trauma om te gaan

Wat kun je doen om met plaatsvervangend trauma om te gaan?

  1. Maak contact met anderen en vraag om hulp.
    Praat over je gevoelens met mensen die je vertrouwt, zoals geliefden, vrienden en steungroepen, of ga naar een huisarts of psycholoog.
  2. Rust en ontspan.
    Slaap voldoende, zet een bewuste intentie en mediteer.
  3. Maak een plan.
    Identificeer de vaardigheden en strategieën die het beste voor je werken wanneer tekenen van plaatsvervangend trauma verschijnen.
  4. Beweeg meer.
    Wandel vaker, ga naar de sportschool of doe mee aan een dansles.
  5. Wees assertief en deel je tijd zelf in.
    Leer ‘nee’ zeggen en stel grenzen.

Trauma

Trauma

Trauma’s vormen een van de minst begrepen ziektes van onze tijd. Veel onverklaarbare klachten zijn volgens Paul Conti terug te voeren op een trauma. Het is een ziekte met zware, maar niet altijd zichtbare effecten op lichaam en geest en kan overgedragen worden binnen families, generaties en bevolkingsgroepen. Conti biedt een diepgaande analyse, gecombineerd met praktijkvoorbeelden en praktische stappen om de gevolgen van trauma’s te verlichten en verdere traumatisering te voorkomen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over trauma’s:


Tags: , ,
Winkelwagen
Je winkelwagen is leegTerug naar winkel