Inspiratieplatform voor spiritualiteit, gezondheid en bewustwording
Geplaatst: 31 oktober 2023
Volle maan 2024: wanneer is het volle maan?
De volle maan is een bijzondere tijd in de maancyclus. Wil je weten wanneer het volle maan is in 2024, in welk sterrenbeeld en hoelaat? In het onderstaande overzicht vind je alle volle manen van dit jaar.
Wanneer is het volle maan in 2024?
Een volle maan ontstaat doordat de maan aan de andere kant van de aarde staat dan de zon. Er verschijnen dertien volle manen in een jaar; ongeveer één per maand. Elke volle maan staat in een ander dierenriemteken. Dit zorgt voor een unieke energie, waar een betekenis aan kan worden gegeven. Het is een tijd van reflectie, transformatie en inzicht. De volle maan heeft een grote invloed op je emotionele en fysieke welzijn.
Donderdag 25 januari: Volle maan in Leeuw om 18:54
Zaterdag 24 februari: Volle maan in maagd om 13:31 uur
Maandag 25 maart: Volle maan & gedeeltelijke maansverduistering in Weegschaal om 08:01 uur
Woensdag 24 april: Volle maan in Schorpioen om 01:51 uur
Donderdag 23 mei: Volle maan in Boogschutter om 15:55 uur
Zaterdag 22 juni: Volle maan in Steenbok om 03:10 uur
Zondag 21 juli: Volle maan in Steenbok om 12:19 uur
Maandag 19 augustus: Volle maan in Waterman om 20:28 uur
Woensdag 18 september: Volle maan & gedeeltelijke maansverduistering in Vissen om 04:36 uur
Donderdag 17 oktober: Volle maan in Ram om 13:27 uur
Vrijdag 15 november: Volle maan in Stier om 22:29 uur
Zondag 15 december: Volle maan in Tweelingen om 10:02 uur
Wil je leren hoe je kunt werken met de unieke energieën van de maan?
De maan als jouw spirituele gids
- > Volg nu de nieuwste online cursus 'De maan als jouw spirituele gids.
- > Leer alles over de invloed van de maan op jouw horoscoop én hoe je de toekomst kunt voorspellen met behulp van de maan.
Artikelen over de volle maan in 2024
Waarom slaap je onrustig/slecht tijdens een volle maan?
Waarom kan ik niet slapen? Een vraag die bij veel mensen door hun hoofd gaat wanneer het volle maan is. Maar hoe komt het eigenlijk dat we zo slecht slapen tijdens de volle maan?
Hoogsensitviteit: 3 tips om goed te slapen tijdens volle maan
Veel HSP slapen slecht of onrustig op dagen rond de volle maan. Dit komt omdat hoogsensitieven bewust en onbewust meer waarnemen dan mensen die niet hooggevoelig zijn. In dit artikel lees je 3 tips zodat jij wel goed slaapt tijdens de volle maan!
Ervaar jij chaos in je hoofd tijdens een volle maan? Zo kom je ervan af
Raak je soms in paniek door je gedachten? Of geven ze je een vredig gevoel? Tijdens de volle maan kan dit nog erger worden. In dit artikel lees een aantal tips om rust in je hoofd te brengen, vooral tijdens een volle maan als je de meeste chaos ervaart.
Hoe de maan je kan helpen om je intuïtie en de connectie met je ziel te versterken
Mara Branscombe laat je zien hoe je op eenvoudige maar krachtige manieren jezelf kun afstemmen op de maanfasen en zo een sterker intuïtie kunt ontwikkelen.
Boekentip van de redactie
Leven met de maan
Yasmin Boland maakt in Leven met de maan inzichtelijk hoe maancycli werken en hoe je de energie van de maan in jouw leven kunt inzetten.
Tags: 2024, astrologie, maanstanden, slecht slapen, volle maan, volle maan 2024
Geplaatst:
Moederwond: welk type moeder heb jij? (En wat betekent dit voor de relatie met haar?)
Als je bent opgegroeid bij een ‘verwonde’ moeder, heeft dit schadelijke gevolgen voor je (liefdes)leven. Hannah Cuppen, auteur van de bestseller Liefdesbang, staat in dit artikel stil bij 4 typen moeders en hoe ze jouw relaties beïnvloeden. “Hoe diep jij je kunt verbinden met andere mensen hangt af van hoe diep jij je verbonden voelt met je moeder.”
Je ontwikkelt hechtingspatronen die jou later in je leven belemmeren bij het aangaan van belangrijke (liefdes)relaties.
Gebrek aan gezonde hechting
De moederwond gaat over de impact van een gebrek aan gezonde hechting met je moeder (of een moederfiguur) en de gevolgen daarvan voor je leven en je relaties, zoals hechte vriendschappen maar ook liefdesrelaties. Hoe diep jij je kunt verbinden met andere mensen hangt af van hoe diep jij je verbonden voelt met je moeder.
Hoe hechtingspatronen je relatie beïnvloeden
Afhankelijk van het type moeder dat we hadden, hebben we bepaalde hechtingspatronen ontwikkeld. Het maakt bijvoorbeeld uit of je een inconsistente moeder had of een behoeftige moeder, een afwezige of een agressieve. Ieder geeft op een eigen manier haar verwonding door aan haar kinderen, vaak onbewust. Kinderen ontwikkelen daardoor hechtingspatronen die hen later in hun leven belemmeren bij het aangaan van belangrijke (liefdes)relaties.
Verwonde moeders: 4 verschillende typen
Er zijn grofweg 4 verschillende typen ‘verwonde’ moeders te onderscheiden. Deze indeling helpt ons om te duiden en (h)erkenning te vinden. Maar deze typen kunnen nooit de exacte realiteit weergeven, die is altijd genuanceerder. Je kunt je moeder bijvoorbeeld in meerdere typen herkennen. Ik geef hier een beknopte uitleg over ieder type en de effecten ervan op de relatie met haar.
1. De afwezige moeder
Het kind met een afwezige moeder geeft het op. Het is te pijnlijk om je te hechten aan iemand die niet werkelijk bij je is.
De afwezige moeder is emotioneel gesloten. Het is de moeder die er niet echt bij is, geen oprechte betrokkenheid toont en niet in staat is om in te tunen op de diepere behoeften van haar kind, vaak omdat ze dit zelf gemist heeft. Het is de moeder die je niet goed kunt voelen, die je niet kunt aanraken, ruiken en met wie je niet kunt omgaan. De emotioneel afwezige moeder is niet aanwezig om allerlei functies van een goede moeder te vervullen, maar het belangrijkste is misschien wel dat haar hart niet beschikbaar is voor haar kind.
Het kind met een afwezige moeder geeft het op; het is te pijnlijk om je te hechten aan iemand die niet werkelijk bij je is. De enige optie is dan om je af te keren en contact te vermijden om een plezierig gevoel te kunnen vasthouden. Het kind leert dat het van geen belang of zelfs gevaarlijk is om behoeften te hebben. Daarom schakelt het behoeften en gevoelens van hechting uit. Het houdt zijn moeder op afstand en gaat het alleen doen. Later in het leven leidt dit vaak tot bindingsangst.
2. De inconsistente moeder
Kinderen met een inconsistente moeder gaan voor haar zorgen en proberen haar te redden.
De inconsistente moeder is minder consequent afwijzend dan de afwezige moeder. Dit is de moeder die er soms wel en soms niet is: het ene moment wordt dit type moeder als liefdevol ervaren en het andere moment als onverklaarbaar afwijzend. Ze is onvoorspelbaar, zodat kinderen niet weten wat ze kunnen verwachten.
Kinderen met een inconsistente moeder ontwikkelen een angst dat de moeder als hechtingsfiguur weggaat. Ze leren scannen op veiligheid en beschikbaarheid van de moeder, waarmee ze de focus buiten zichzelf leggen. Ze passen zich aan en leveren buitengewone inspanningen om de geruststelling van hun moeder te krijgen. Ze gaan voor haar zorgen en proberen haar te redden. Ze verliezen daarmee het besef van eigen behoeften en grenzen. Dit hechtingspatroon uit zich later als verlatingsangst.
3. De behoeftige moeder
Als kind van een behoeftige moeder voel jij je verzwolgen en verstikt.
De behoeftige moeder is onvervuld in zichzelf. Ze kampt met een innerlijke leegte, een gemis in haarzelf, dat ze (onbewust) via haar kind opgevuld wil krijgen. Dit is de moeder die te veel doet, die haar kind smoort met haar eigen wil, allemaal goed bedoeld. Ze is overmatig betrokken, maar haar betrokkenheid is niet afgestemd op het kind. Ze heeft haar kind voortdurend nodig voor zichzelf. Ze zoekt de controle over het kind en wil het vasthouden in een gouden kooi.
Kinderen van een behoeftige moeder voelen zich verzwolgen en verstikt. Ze kunnen niet ontspannen en zichzelf zijn door een moeder die steeds op hun huid zit. Ze ervaren de claim van hun moeder en het verraad dat het niet om hen gaat, maar om haar. Zij gaan juist rigide grenzen stellen om hun eigen territorium te bewaken. Dit hechtingspatroon leidt vaak tot bindingsangst in latere relaties.
4. De agressieve moeder
Kinderen van een agressieve moeder ontwikkelen zelfsaboterend en zelfdestructief gedrag zoals verslavingen, eetstoornissen of een gebrek aan zelfzorg.
Deze moeder is zelf de bron van frustratie, pijn en trauma en soms ook van geruststelling, wat voor optimale verwarring zorgt. Deze moeder vindt het lastig dat je er bent en dat ze iets met je moet. Ze zegt: ‘Niet nu, ik heb geen tijd, ga weg. Je irriteert me, ik kan je er niet bij hebben.’ Ze geeft je het gevoel dat je te veel bent. Ze deelt als het ware voortdurend emotionele ‘tikken’ uit. Dit kan aanvallend zijn of vernederend, beledigend, agressief of passief. Ze is vaak meedogenloos kritisch en ze houdt willens en wetens haar liefde achter.
Kinderen van een agressieve moeder gaan zichzelf afwijzen. De sterke zelfkritiek zorgt ervoor dat hun innerlijke wereld niet meer als veilig wordt ervaren. Ze bouwen forten binnen en buiten zichzelf om alle echte gevoelens buiten te houden. Ze ontwikkelen zelfsaboterend en zelfdestructief gedrag zoals verslavingen, eetstoornissen of een gebrek aan zelfzorg. Ze gaan zich vervreemd voelen van zichzelf en van de wereld om hen heen. Bij dit hechtingspatroon kunnen de polen bindingsangst en verlatingsangst elkaar in hevige mate afwisselen. Er is dus geen consequent patroon. Verschillende hechtingsstijlen kunnen door elkaar lopen met een grote mate van verwarring en angst.
Intens helingsproces
Als je onveilig gehecht bent, ben je zeker niet alleen. Het wordt van generatie op generatie doorgegeven, tenzij we onze patronen doorbreken. Onveilige hechting hoeft zeker niet permanent te zijn. Daarvoor moeten we wel bereid zijn een diep helingsproces aan te gaan. Dat kan intens zijn, maar je gaat er zeker de ‘liefdevolle’ vruchten van plukken.
Live webinar ‘Hoe de moederwond jouw liefdesrelaties saboteert’
In samenwerking met Hannah Cuppen organiseren we op 18 november 2023 een webinar over de moederwond. Een moederwond (en/of vaderwond) heeft als gevolg dat je onveilig gehecht raakt en je hart en/of bekken geblokkeerd raken. Dit heeft grote gevolgen voor je vermogen om je te verbinden met een partner.
In het webinar vertelt Hannah Cuppen je over de moederwond, wat de gevolgen zijn, wat voor effect het heeft op je liefdesrelaties en hoe je de moederwond kunt helen. De eerste 1,5 uur zal Hannah een talk geven, daarna zal er ongeveer een half uur ruimte zijn voor vragen.
Op zaterdag 18 november van 10:30 – 12:30 uur ben je van harte welkom bij het live webinar. Een ticket kost € 22,50. Lukt het je niet om het webinar bij te wonen? Dat is geen probleem! Als je je inschrijft zul je namelijk achteraf een link ontvangen waarmee je het webinar kunt terugkijken op een moment dat het jou uitkomt.
Schrijf je nu in
Kijk voor meer informatie en aanmelden op: Hannahcuppen.nl
Korting op de online training Moederwond
De online training Moederwond gaat over de impact van een gebrek aan gezonde hechting met de moeder (of moederfiguren) en de gevolgen ervan op latere belangrijke relaties, hechte vriendschappen én liefdesrelaties.
Wil je jouw moederwond helen en daarmee beschikbaar worden voor gelijkwaardige en intieme relaties, dan helpt deze online training je stap voor stap door je proces van heling. Je bestelt de online training Moederwond tijdelijk van € 197,- voor € 157,-! De actie is geldig t/m 18 november 2023. Schrijf je direct in.
Liefdesbang
Liefdesbang van Hannah Cuppen laat zien hoe je je hart kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander, hoe liefde zo een eerlijke kans krijgt, zonder verlatings- of bindingsangst.
Lees verder over de moederwond en vaderwond:
Hoe herken je bij jezelf of je last hebt van een moederwond?
Zo herken je een moederwond: wat er gebeurt wanneer je als kind liefde moest missen…
Moederwond: waarom een emotioneel afwezige moeder haar kind niet kon geven wat het nodig had
Verlatings- of bindingsangst: hoe de moederwond jouw relaties saboteert
Tags: moederwond, opgroeien, opvoeding, verwonde moeders
Geplaatst:
Wat gebeurt er na de dood met je ziel?
Wat gebeurt er na de dood met je ziel? Willem Glaudemans beschrijft in Boek van het eeuwige leven het hele proces van het vertrek van de ziel uit het lichaam en haar reis door de verschillende lichtsferen tot aan de terugkeer naar de bron. Weten wat na de sluier van de dood gebeurt, heeft een zuiverende invloed op hoe je nu leeft. De immense liefde daar is wat het meest ontroert.
De doorgang van je ziel
Afhankelijk van de snelheid van je ziel, ga je spiralend door een tunnel of direct door een poort. In elk geval ervaar je iets dat voor jou een overgang of doorgang symboliseert: een brug over een rivier, de ingang van een grot, een pad door een vallei dat leidt naar het lichte land achter de bergen. Of je vaart voorgoed weg van een kust, stijgt op door het dek van de wolken de hemelse ruimten in, of je wandelt over een grote regenboog-wenteltrap naar boven. Nu ga je misschien ook de aanwezigheid voelen van je engelgids die je hele leven bij je was en jou ook hier verwelkomt en vergezelt.
De sluier – dimensie
Alle zielen komen even in nevelslierten terecht, kort of lang, afhankelijk van de snelheid van de ziel. In wezen ervaar je in deze mist dat je door het membraan heengaat dat deze aardse dimensie van de eerste lichtsfeer scheidt. Het is een dimensiegrens, of sluier, een ander trillingsniveau. Hierna is er geen terugkeer meer mogelijk. Een bijna-doodervaring of uittreding gaat niet voorbij dit punt, hoewel het bewustzijn altijd even verder kan reizen om kennis te verwerven. Dimensies omhullen en doordringen elkaar en bevinden zich ruimtelijk op dezelfde plaats. Sterven is opgaan in een andere dimensie, door een sluier heen. De hemel is geen andere plaats, maar een andere bewustzijnstoestand.
De oceaan van licht
Na de sluier waad je door een oceaan van licht waarin je wordt gereinigd om de volgende wereld binnen te gaan. Het voelt aan als water en je wordt er geheel in ondergedompeld, maar het is puur helder licht waarin je zwemt. Je voelt je volkomen herboren en verfrist. Alle bezoedeling die je ziel nog aankleefde van de vorige wereld, alle materiegebonden trillingen en emotionele belasting, worden hier in vreugde afgewassen. Je zielepijn en vermoeidheid worden eenvoudig weggestraald. Het licht gaat zuiverend door je heen, tintelt en trilt overal in je. Je bent nu verkwikt en klaar voor je reis. Daarna schouw je een immense weidsheid van licht, waarheen je ook kijkt. Overal is licht en licht is overal.
Dit is een fragment uit: Boek van het eeuwige leven
Boek van het Eeuwige Leven
Wie antwoorden heeft over de dood, heeft ook een antwoord op het leven. Er zijn tal van boeken verschenen over het leven na de dood. Maar geen beschrijft in rustige poëtische taal rechtstreeks, het hele proces van het vertrek van de ziel uit het lichaam en haar reis door de verschillende lichtsferen tot aan de terugkeer naar God. Het boek baseert zich op bijna-doodervaringen, oude culturele overleveringen, wetenschappelijk onderzoek, parapsychologie, bewustzijnstechnieken, uittredingservaringen en innerlijk weten.
Lees ook deze artikelen:
- Oneindig bewustzijn: verslag van een bijna-doodervaring
- Wat gebeurt er als je doodgaat? Terugblikken op het leven
- Wat gebeurt er als je doodgaat?
Tags: dimensie, dood, doorgang, sterven, Willem Glaudemans, ziel
Geplaatst: 30 oktober 2023
De spirituele burn-out: herken jij de alarmsignalen bij jezelf? (Zo blijf je energetisch in balans)
Pik jij energie van anderen snel op? Doe je ‘spiritueel werk’? Voelt het als jouw taak om mensen te helpen bij hun ontwikkeling? Dan ligt een spirituele burn-out op de loer… Therapeut en tarotcoach Annick Van Damme, staat in dit artikel stil bij de alarmsignalen. “Een spirituele burn-out blokkeert je intuïtie, zuigt je energetisch leeg en kan maken dat je wil breken met spirituele overtuigingen.”
Je voelt je niet gesteund door het universum, ervaart geen connectie met je eigen bron van wijsheid of je twijfelt aan je eigen spirituele overtuigingen en talenten.
Een uitgeput gevoel
Vanuit je behoefte om spiritueel te leven, kun je de lat voor jezelf hoog leggen. Je volgt een cursus, sluit je aan bij groepen en leest spirituele boeken of tijdschriften. Misschien bied je gratis heling of boodschappen van ‘hogerhand’ aan via social media. Je bloeit helemaal op als je over spiritualiteit kunt praten en je voelt dat je leven op aarde verbonden is met een zielsmissie. Je geniet ervan om spiritueel te leven, maar regelmatig voel jij je uitgeput. Herkenbaar? Ik hoor het regelmatig tijdens de coachingsgesprekken die ik met mensen heb.
Je intuïtie raakt geblokkeerd
Ben je iemand die gemakkelijk meetrilt met de energie van anderen? Voel jij hun noden en blokkades? Misschien heb je het gevoel dat het jouw taak is om je familie, vrienden en anderen te ondersteunen in hun spirituele ontwikkeling of hun energetische balans te herstellen. Wanneer je voortdurend druk ervaart om spiritueel werk te doen en niet tot rust komt, dan beland je in een vicieuze cirkel van energieverlies. Een spirituele burn-out ligt dan op de loer.
Het is belangrijk om een dreigende spirituele burn-out te herkennen voordat het je ontwikkeling saboteert. Een spirituele burn-out blokkeert je intuïtie, zuigt je energetisch leeg en kan maken dat je wil breken met spirituele overtuigingen.
De kenmerken van een spirituele burn-out
Welke signalen wijzen op een dreigende spirituele burn-out? Ontmoetingen met gelijkgestemde vrienden zeg je steeds vaker af, omdat je geen plezier meer beleeft aan het praten over spiritualiteit. Je maakt je zorgen over de manier waarop je met energie werkt. Je gelooft steeds minder in het nut van je spirituele leven, voelt je niet gesteund door het universum, ervaart geen connectie met je eigen bron van wijsheid, voelt de druk om meer mensen te ondersteunen of je twijfelt aan je eigen spirituele overtuigingen en talenten.
Laat verwachtingen van anderen los
Spiritueel leven voelt als het vervullen van je zielsmissie. Je wil je eigen ziel natuurlijk niet in de steek laten. Je vindt het intense contact met je ziel en helend werken met energie prettig en uitdagend. Misschien ben je wel perfectionistisch in het werken met universele energie. Je verwacht zichtbare resultaten, diepgaande doorbraken, grote transformaties, grensverleggende inzichten en bent bereid om hiervoor te putten uit je eigen energetische voorraad.
Misschien heb je het gevoel dat je jezelf moet bewijzen of mogelijk doen anderen vaak een beroep op jouw bereidheid hen te helpen. Je hoeft niet aan de verwachtingen van andere mensen te voldoen. Jij bepaalt zélf hoe je invulling geeft aan je spirituele manier van leven. Je hebt het recht op een vrij spiritueel leven. Kies zelf je spirituele pad en je spirituele doelen.
Bewaak je grenzen
Herken je de signalen van een spirituele burn-out bij jezelf? Bekijk dan hoe spiritualiteit met je dagelijks leven verweven is. Ben je altijd bereikbaar voor een gesprek of advies? Neem je de zorgen van anderen met je mee en denk je vaak aan andermans problemen? Besef dat dit langdurige stress in de hand werkt. Bepaal zelf waar en wanneer je invulling geeft aan je spirituele leven en bewaak je eigen grenzen.
De spirituele noden van anderen zijn niet jouw verantwoordelijkheid. Plan tijd en ruimte in voor jezelf. Houd bijvoorbeeld wekelijks een avond vrij voor meditatie en rituelen. Volg een cursus waarin beleving centraal staat, bezoek bijzondere spirituele plaatsen en prikkel je nieuwsgierigheid. Spiritueel leven mag niet aanvoelen als een keurslijf; het gaat juist om lichter en gelukkiger leven. Voel je niet schuldig als je even wat gas terugneemt en minder spirituele activiteiten inplant.
Zo blijf je energetisch in balans
Na intens spiritueel werk is het belangrijk om de energetische balans tussen jezelf en het universum te herstellen. Hoe? Door zorg te dragen voor je lichaam en door je gedachten en emoties minder te belasten. Je ziel – een onlosmakelijk deel van jezelf – is geen spirituele ‘klusjesman’. De voornaamste taak van je ziel is: jou steunen in je persoonlijke transformatie.
Spiritualiteit is een natuurlijk onderdeel van wie je bent en van je leven. Spiritueel leven en spirituele dienstbaarheid beginnen altijd bij jezelf. Voel de verbinding met je lichaam, gedachten en emoties. Via deze kanalen manifesteert energie zich in de zichtbare wereld en maak jij verbinding met de spirituele wereld. Door een positieve gedachtestroom te activeren, creëer je sterke kanalen waarlangs de universele energie vrij kan stromen – zónder jou uit balans te brengen.
Tarot voor jezelf
In Tarot voor jezelf geeft Annick Van Damme heldere uitleg van de betekenis en interpretatiemogelijkheden van de tarot en vele tips om je intuïtie te ontwikkelen en erop te vertrouwen. Je zult verbaasd zijn over je talent om de boodschap van de tarot te duiden vanuit inzicht in jezelf, je leven en het universum. Een onmisbaar boek voor iedereen die wil leren werken met tarot.
Lees ook deze artikelen van Annick van Damme:
Tarotlegging november 2022: boodschappen van het Universum voor meer licht tijdens de donkere dagen
Leer Tarot lezen: dit zijn de vier elementen in de Tarot
Energetisch helen: zo kun je je energiesysteem (of aura) ondersteunen (8 tips)
Tags: burn-out, intuïtie, signalen
Geplaatst:
Dit zijn de heftige gevolgen van opgroeien bij een narcistische ouder
Is een van jouw ouders narcistisch? Voordat je als kind van een narcistische ouder aan je helingsproces kunt beginnen, moet je begrijpen en accepteren hoe het opgroeien in een narcistisch gezin je psychologische en emotionele ontwikkeling heeft beïnvloed. In dit artikel legt Dr. Karyl McBride (familietherapeut en auteur van Houdt het dan nooit op?) wat de gevolgen zijn van opgroeien met een narcistische ouder.
Het grote misverstand rondom narcisme
Een narcistische persoonlijkheidsstoornis wordt vaak verkeerd begrepen. Men zegt dan dat iemand die opschepperig, arrogant en egocentrisch is deze stoornis heeft. Hoewel deze eigenschappen vervelend zijn en het niet leuk is om met deze mensen om te gaan, is narcisme een veel diepere en destructievere stoornis die verwoestende effecten heeft op de mensen die het dichtst bij de narcist staan.
De stoornis is moeilijk te behandelen en veel deskundigen zeggen dat zij zelfs onbehandelbaar is. Het belangrijkste kenmerk van deze stoornis is een gebrek aan empathie en het onvermogen om zich in te leven in de emoties van anderen.
Lees ook: Wat is een narcist? De 9 kenmerken van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis
De gevolgen van opgroeien met een narcistische vader of moeder
Hieronder staat een lijst van de verschillende manieren waarop een kind door narcistisch ouderschap kan worden beïnvloed en wat de gevolgen zijn van opgroeien bij narcistische ouders. Houd in gedachten dat dit een lijst is van de veelvoorkomende effecten van narcistisch ouderschap die door de kinderen van narcisten, ongeacht hun leeftijd, worden gemeld. Misschien herken je ze allemaal wel en misschien ook niet.
Welke gevolgen heeft het voor je als je door een narcistische ouder bent opgevoed?
− De emotionele ontwikkeling van het kind is vertraagd.
− Het kind voelt zich niet gehoord of gezien.
− De gevoelens en realiteit van het kind worden niet erkend.
− Het kind zal meer behandeld worden als een verlengstuk van de ouder dan als een individu.
− Het kind wordt meer gewaardeerd om wat het doet (meestal voor de ouder) dan om wie het als persoon is.
− Het kind leert niet hoe het zijn eigen gevoelens kan herkennen of hoe het op zijn of haar gevoelens kan leren vertrouwen, en zal opgroeien met een verlammende zelftwijfel.
− Het kind wordt aangeleerd dat hoe iets eruitziet belangrijker is dan hoe het voelt.
− Het kind is bang om authentiek te zijn en leert in plaats daarvan dat imago belangrijker is dan authenticiteit.
− Het kind wordt aangeleerd om geheimen te bewaren en daarmee de ouder en het gezin te beschermen.
− Het kind wordt niet aangemoedigd om zijn zelfbewustzijn te ontwikkelen.
− Het kind voelt zich emotioneel leeg en ongeliefd.
− Het kind leert dat het anderen niet kan vertrouwen.
− Het kind voelt zich gebruikt en gemanipuleerd.
− Het kind steunt de ouder in plaats van andersom.
− Het kind voelt zich bekritiseerd en beoordeeld, in plaats van geaccepteerd en geliefd.
− Het kind raakt gefrustreerd als het tevergeefs liefde, goedkeuring en aandacht probeert te krijgen.
− Het kind groeit op met het gevoel dat het ‘niet goed genoeg’ is.
− Het kind heeft geen rolmodel voor het opbouwen van gezonde emotionele relaties.
− Het kind leert niet hoe het in relaties gepaste grenzen kan stellen.
− Het kind leert niet hoe het op een gezonde manier voor zichzelf kan zorgen, maar loopt in plaats daarvan het risico dat het codependent wordt (voor anderen zorgen zonder voor zichzelf te zorgen).
− Het kind vindt het moeilijk om van de ouder los te breken naarmate het ouder wordt.
− Het kind wordt aangeleerd om buiten zichzelf bevestiging te zoeken in plaats van in zichzelf.
− Het kind krijgt een verwarrende boodschap mee: ‘Doe het als verlengstuk van mij goed zodat ik trots op je ben, maar doe het niet te goed en overtref mij niet.’
− Als het kind de ouder overtreft, kan de ouder jaloers worden.
− Het kind wordt niet aangeleerd om zichzelf de eer te geven die het toekomt.
− Het kind krijgt op volwassen leeftijd last van een zekere mate van posttraumatische stressstoornis, depressie en/of angst.
− Het kind groeit op met het idee dat het onwaardig en ongeliefd is, en het denkt: ‘Als mijn ouders niet van me kunnen houden, wie dan wel?’
− Het kind wordt vaak door de narcistische ouder beschaamd en vernederd en groeit op met een laag zelfbeeld.
− Het kind wordt vaak een streber of saboteert zichzelf juist, of beide.
− Het kind heeft traumaverwerking nodig en zal zichzelf als volwassene moeten geven wat het van zijn ouders niet kreeg (reparenting).
Opgevoed worden door een narcistische ouder en opgroeien in wat wij het narcistische gezin noemen, is een vorm van emotionele en psychologische mishandeling en heeft langdurige schadelijke gevolgen. Alle volwassen kinderen van narcistische ouders hebben hun eigen levensstijl en verhaal, maar ze hebben allemaal last van dezelfde innerlijke emotionele symptomen.
Dit is een fragment uit: Houdt het dan nooit op?
Houdt het dan nooit op
Herken jij deze gevolgen van opgroeien met narcistische ouders? Hoe kom je uit de greep van je narcistische ouder en heel je jezelf? Karyl McBride, expert op het gebied van de verwoestende effecten van narcistisch misbruik, heeft antwoorden voor iedereen die zoekt naar erkenning en herstel.
Lees meer over de gevolgen van opgroeien met narcistische ouders:
Gaslighting binnen het gezin: dit zijn opvallende signalen van deze manipulatietechniek
HSP & kindertijd: waarom je als empaat zo blind kunt zijn voor narcisten
6 soorten narcisten: zo herken jij ze meteen
Tags: narcisme, narcist, narcistisch gezin, narcistische moeder, narcistische ouders, narcistische ouders gevolgen, narcistische vader, opvoeding
Geplaatst: 29 oktober 2023
Hoe de maan je kan helpen om je intuïtie en de connectie met je ziel te versterken
Mara Branscombe laat je zien hoe je op eenvoudige maar krachtige manieren jezelf kun afstemmen op de maanfasen en zo een sterker intuïtie kunt ontwikkelen. “Als we de maancyclus beginnen te volgen en ons realiseren op welke manieren ze ons beïnvloedt, raken we meteen verbonden met iets groters dan het verhaal van ons ego.”
We zijn ons er misschien niet altijd van bewust, maar we zijn allemaal diep verbonden met de maancyclus die zo’n dertig dagen duurt.
Verbinding met iets groters
Ons lichaam bestaat voor ongeveer zestig procent uit water. Net zoals de maan zorgt voor het tij in oceanen en zeeën, zo voorziet de maan ons ook van eb en vloed – in energetische zin. We kunnen dat waarnemen, als we de tijd nemen om het op te merken.
Als we de maancyclus beginnen te volgen en ons realiseren op welke manieren ze ons beïnvloedt, raken we meteen verbonden met iets groters dan het verhaal van ons ego. Dat houdt vaak een ‘nooit genoeg’-paradigma in: een constante honger naar afleiding, afzondering of multitasking.
Door onszelf te verbinden met de maan ontwaken we uit deze trance. We verbinden onszelf met iets groters. En we kunnen onze intuïtie ontwikkelen. Afstemming op de wassende en afnemende maan helpt ons onze intuïtie te versterken en emotioneel intelligenter te worden.
Beginnen met afstemmen op de maan – 4 tips
1. Reflecteer tijdens de volle en nieuwe maan
Hoe begin je je te verbinden met de maan? Vertrouw op je instinct!
Twee keer per maand – bij nieuwe en volle maan – krijg je de kans om bij jezelf in te checken en te onderzoeken welke gedachten, gewoontes of houdingen je los moet laten om te kunnen groeien. Begin op deze concrete data met je reis om je te verbinden met de cyclus van de maan.
Door regelmatig van deze dagen gebruik te maken om bij jezelf te rade te gaan, kun je duidelijk vaststellen waar je veranderingen moet aanbrengen om het leven dat je het liefst wilt te kunnen leiden.
Wat je vertrouwen in je instincten ook vooruithelpt, is het onderscheiden van een duidelijk ja of nee van binnenuit. Vraag jezelf op deze data af: Dienen mijn gewoonten, activiteiten en keuzes echt mijn hogere zelf?
2. Zorg goed voor jezelf
Een maanverbintenis opent de poort voor de evolutie van je intuïtieve natuur. Terwijl je daaraan werkt, is het van essentieel belang om voedzaam te eten, gehydrateerd te blijven en goed uit te rusten.
De kans is groter dat je een duidelijk antwoord krijgt van je intuïtie als je lichaam niet te kampen heeft met spijsverteringsproblemen, uitdroging en vermoeidheid. Mediteren of minstens 10 minuten per dag in stilte rusten zal ook je intuïtieve vermogen voeden.
3. Vertrouw op je gevoel
Als je merkt dat je twijfelt over een beslissing of een diep gevoel van stress of angst voelt, ga dan na hoe je je voelt in het centrum van je lichaam, met name in je onderbuik. Vertrouw op je gevoel.
Observeer je besluitvormingsproces wanneer je overweldigd of angstig bent. Bewust blijven, je adem ontspannen en jezelf de ruimte geven om te veranderen is de sleutel tot het transformeren van deze gevoelens.
4. Zelfobservatie
Verander langzaam maar zeker gewoontes die ervoor zorgen dat je de waarheid overdrijft, je gevoelens onderdrukt of op schadelijke manieren overreageert.
Observeer jezelf als je op deze specifieke manieren handelt, zodat je je meer bewust wordt van je gedrag. Je bent de getuige van je veranderingen. Merk daarbij ook de maan op en haar constante staat van momentum en evolutie.
Het belang van de nieuwe maan
De nieuwe maan markeert het begin van een maancyclus. Het is een maandelijks startpunt om onze intenties te zetten. Stel je de komende maand voor en laat alle uitkomsten los die vastzitten aan het ‘eindproduct’ van wat je uit het leven wilt halen.
Stel jezelf elke maand op deze dag vragen als:
- Welke zaadjes plant ik op dit moment?
- Zijn er projecten of zielszorgpraktijken om deze maand mee te beginnen?
De nieuwe maan is hét moment om je innerlijke leven en interne proces te eren en te overdenken. Onze intuïtie is verhoogd, dus eer deze energie met zachtere, meer contemplatieve praktijken.
Activiteiten zoals een bad bij kaarslicht, extatische dans, herstellende yoga, aquarelleren en creatief schrijven helpen allemaal om je intuïtie in deze tijd te ontwikkelen en te eren.
Het belang van de volle maan
De volle maan markeert het middelpunt van maancyclus. Onze intenties komen nu tot volledige uitdrukking. Dit is een tijd waarin drama, chaos of stress de overhand kunnen nemen, als je je niet bewust bent van je huidige triggers en toestand.
Als we vermoeid zijn of uit balans, kan de energie van de volle maan energie reactiviteit en gevoeligheid versterken.
Aardende oefeningen zoals ademwerk, lichaamsbeweging, goede voeding, rust en creatieve bezigheden stellen ons in staat om af te stemmen op ons lichaam, onze geest leeg te maken en geïnspireerd te raken door waar we van houden.
Een eenvoudige vraag zoals ‘wat kan ik loslaten?’ zal je intuïtie scherp houden in deze tijd.
De maan is je anker
Wees getuige van de vormveranderende maan als je anker. Na verloop van tijd, en met toewijding, zullen je op de maan afgestemde intenties veranderen in heilige rituelen.
Je zielspraktijken (soul practices) nemen in omvang en waarde toe onder de begeleidende roep van de maan. Geleidelijk, laag voor laag, worden verouderde gewoonten afgeworpen. Je ware aard breidt zich uit en stapstenen op je levensreis zullen duidelijk verschijnen.
Weet dat jouw intuïtieve proces uniek is voor jou. Geloven in je vermogen om zo uitbundig te zijn als de volle maan of zo verfijnd en precies als de nieuwe maan zal je eraan herinneren dat je verbonden bent met een universele, hemelse afstemming.
Door je voor advies te wenden tot de maanritmes, zal je van nature neigen naar een diep intuïtief en eerbiedig proces – in harmonie met de kosmische krachten die hier voor ons zijn.
Een maankijk-oefening
Deze oefening om je intuïtie te versterken kan in elke fase van de maancyclus gedaan worden. Je hebt alleen een plek nodig waar je comfortabel kunt zitten of liggen, iets om mee te schrijven en een dagboek.
- Kijk naar de maan of visualiseer de maan voor je.
- Ontspan je hele lichaam, adem diep in en verwelkom een gevoel van bevrijding.
- Maak een intentie om blokkades en negatieve percepties en perspectieven uit je mindset te verwijderen.
- Open jezelf om je af te stemmen op je hoogste, meest evenwichtige zelf en begroet de maan als gids in dit proces.
- Observeer alle vormen, geluiden, innerlijke impulsen, symbolen of boodschappen die in deze meditatieve staat kunnen opkomen.
- Als je klaar bent, vul dan de volgende vragen in en laat de antwoorden vanuit je centrum komen. Je kunt ervoor kiezen om lang te schrijven of om je antwoorden kort te houden. Overweeg om je antwoorden op je spiegel of aan de muur te hangen als herinnering aan je intuïtieve proces.
- Ik verbind me met…
- Ik voel…
- Ik ben geïnspireerd tot/door…
- Ik heb lief…
- Ik spreek…
- Ik voel…
- Ik verwelkom…
40 dagen Soulwork
- Voel jij de uitnodiging van je ziel om opnieuw connectie te maken?
- Begin vandaag nog met de online cursus Herstel de verbinding met je ziel van Mara Branscombe en ervaar een diepere verbinding en meer vreugde.
Lees ook deze artikelen van Mara Branscombe:
- Bewustzijnsshift: waarom het nu zo belangrijk is om je vrouwelijke energie te omarmen
- Mystieke vrouwenwijsheid: in welke van de 7 vrouwelijke archetypen herken jij jezelf?
- Volle maan ritueel: stem af op de wijsheid van de maan (en bevrijd jezelf van negativiteit)
Tags: maan, maancyclus, maanritueel, nieuwe maan, ritueel, volle maan
Geplaatst:
Wil jij kans maken op een boekenpakket ter waarde van € 150,- euro?
*De enquête is gesloten. We hebben ondertussen genoeg reacties gehad!
Inspirerend leven is elke dag bezig om nieuwe inspirerende, spirituele en betekenisvolle artikelen te plaatsen. We zijn altijd op zoek naar de mooiste en authentiekste artikelen die jou kunnen helpen op je levenspad. Om dit te kunnen blijven doen hebben we nu jouw hulp nodig! Wij zijn namelijk erg benieuwd wat je van Inspirerend leven vindt en hoe wij nog meer bij jouw wensen kunnen aansluiten.
Win een boekenpakket
Als dank voor je hulp bij het invullen van de enquête maak je ook nog eens kans op een gigantisch boekenpakket ter waarde van € 150,- euro! In dit pakket zitten de volgende boeken:
- Er is altijd wel ergens een vogel die zingt – € 18,50
- Tantra, een alles omvattende oer-energie – € 22,50
- Waarom doe ik zo? – € 25,-
- Tekens van het universum – € 25,-
- Het is niet met jou begonnen – € 25,-
- Inspirerend leven agenda 2024 – € 17,50
- Tarot voor jezelf – € 22,50
Geplaatst:
EMDR: wat is het en hoe werkt het? (Heel je emotionele pijn en trauma’s)
Sommige gebeurtenissen in het leven tekenen je zó dat je nu nog steeds last hebt van de gevolgen ervan. Dankzij EMDR kun je deze emotionele handicaps door trauma verwerken: “De theorie achter EMDR betoogt dat het brein op dezelfde manier kan genezen van psychisch trauma als het lichaam van fysiek trauma,” zegt traumatherapeut Deborah Korn. In dit fragment uit haar boek Iedere herinnering verdient respect legt ze uit wat EMDR is en hoe het werkt.
Met EMDR kunnen traumatische herinneringen die in het brein zijn opgeslagen efficiënt worden opgeruimd.
Wat is EMDR?
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization en Reprocessing (oogbeweging desensitiseren en opnieuw verwerken). Dit is een therapievorm die gebruikt wordt om mensen te helpen met het verwerken van traumatische ervaringen.
EMDR is gebaseerd op de gedachte dat psychische problemen te maken hebben met onvermogen van het brein om traumatische herinneringen adequaat te verwerken. Uiteraard onderschrijven de meeste ggz-werkers het idee dat vroegere ervaringen op zijn minst een zekere invloed hebben op huidige karaktertrekken, copingstijlen, relatieproblemen en psychische worstelingen. Dat is beslist niet nieuw. Maar EMDR is specifiek gericht op herinneringen die in relatie staan met emotionele handicaps in het hier en nu.
Als herinneringen genoeg met EMDR zijn behandeld, nemen symptomen af en worden herinneringen effectiever gekoppeld aan andere herinneringen en informatie, waardoor er verandering kan optreden in denken, voelen, gedrag en fysieke sensaties. Genezing gaat over een spontane verschuiving naar positieve gedachtepatronen, beter behapbare emoties en een aanzienlijke vermindering van fysiek gevoelde verschrikking en angst.
De theorie achter EMDR betoogt dat het brein op dezelfde manier kan genezen van psychisch trauma als het lichaam van fysiek trauma. Fysiologisch is iedereen uitgerust voor het bereiken van een optimale geestelijke gezondheid. Als je een wond hebt opgelopen zal het lichaam vanzelf en spontaan alle benodigde krachten mobiliseren om het letsel te genezen. Er kan wat hulp nodig zijn om bepaalde obstakels te verwijderen (bijvoorbeeld bij een infectie), maar ons lichaam weet exact wat het moet doen.
Lees ook: Wat is trauma en hoe ontstaat het?
Hoe werkt EMDR?
In een EMDR-therapie wordt een cliënt begeleid om innerlijk te focussen op een traumatische herinnering of trigger terwijl bilaterale stimulatie plaatsvindt (soms aangeduid als BLS). In deze context betekent bilateraal ‘heen en weer’; de ogen bewegen heen en weer doordat een externe stimulus wordt gevolgd, bijvoorbeeld de vingers van de therapeut of een lichtbalkje. Hierdoor ontstaat ‘duale aandacht’, een gelijktijdige focus op een externe actie en een innerlijke herinnering aan een ervaring, wat het doorwerken van die herinnering aanslingert en ondersteunt.
Hoewel ritmische oogbewegingen de meest gebruikte vorm zijn van bilaterale stimulatie, met bovendien het grootste wetenschappelijke draagvlak, worden ook andere vormen gebruikt. Denk daarbij aan tonen via een koptelefoon, handmatige pulsjes of zelfs klopjes op de knieën.
Maar als alleen bilaterale stimulatie de truc was zouden alle traumaoverlevers die naar een partijtje tennis kijken spontaan genezen. Of ze hoeven alleen maar in de auto naar hun ruitenwissers te gaan zitten staren. Bij EMDR gebeurt veel meer.
De therapeut speelt een belangrijke rol
De therapeut helpt de cliënt om de relevantste herinnering aan een traumatische ervaring of triggersituatie te kiezen en die volledig te activeren, en zet dan de bilaterale stimulans in gang. De cliënt wordt ook geholpen om actief gefocust te blijven op wat zich aandient: beelden, gedachten, emoties, fysieke sensaties en impulsen, en eerder afgesplitste flarden van herinneringen.
De aanwezigheid van de therapeut en de zorgvuldige aandacht waarmee hij zijn cliënt, terwijl deze herinneringen herbeleeft, binnen het tolerantievenster houdt, spelen een cruciale rol.
Wetenschappelijk bewijs voor EMDR
Een aanzienlijk aantal gerandomiseerde wetenschappelijk onderzoeken met een controlegroep ondersteunt de positieve effecten van de oogbewegingscomponent van EMDR.
Bilaterale stimulatie (het wisselen van de aandacht van links naar rechts) zet het doorwerken van herinneringen in gang. Maar wat doen die oogbewegingen nou precies? Onderzoekers hebben geconstateerd dat ze de reguliere wijze waarop de breinen herinneringen en emoties verwerken, veranderen. Oogbewegingen:
- blijken de intensiteit van de negatieve emoties en de levendigheid van de geassocieerde visuele beelden te verminderen;
- lijken het vermogen om herinneringen op te halen te verbeteren;
- verminderen emotionele arousal;
- helpen om te ontspannen;
- helpen ons om los te breken uit rigide, muurvaste denkpatronen.
Al deze effecten zijn in potentie nuttig als we lijden proberen op te lossen dat in verband staat met traumatische herinneringen.
Waarom werkt EMDR?
Hoe de oogbewegingen deze effecten voortbrengen en hoe ze bijdragen aan het verwerken van traumatische herinneringen is minder duidelijk. Onderzoekers hebben allerlei theorieën aangedragen. Het werkgeheugenmodel is één van deze hypothesen.
Het werkgeheugen is het systeem waarop we vertrouwen terwijl we naar instructies luisteren. We gebruiken het als we uit ons hoofd een recept bereiden. Bij EMDR wordt het werkgeheugen gebruikt als we een traumatische herinnering opzoeken en erop focussen.
Het werkgeheugen heeft een beperkte capaciteit (‘Wacht even, zei ze nou dat ik naar links of naar rechts moest bij de lantaarnpaal?’). Door bewegende vingers of een bewegend licht te volgen terwijl je innerlijk op een traumatische gebeurtenis geconcentreerd bent, overbelast je je werkgeheugen. Hierdoor wordt de traumatische herinnering minder levendig en emotioneel. Door het brein te verhinderen de opgehaalde traumaherinnering net zo helder en intens te visualiseren als anders, kalmeert het emotionele brein en vermindert het leed.
Versneld herstelproces dankzij EMDR
Dankzij EMDR kunnen traumatische herinneringen die zich soms jaren of decennia achter elkaar onder de radar hebben laten gelden verwerkt worden. Meestal komen er spontaan emotionele, fysieke en cognitieve associaties op.
Je kunt verwerken zien als een versneld herstelproces. Oude ervaringen worden herbeleefd en terwijl de sessie vordert worden herinneringen met hun pijnlijke beelden, gedachten of overtuigingen, emoties en sensaties minder ontwrichtend. Verwrongen percepties of gezichtspunten verliezen hun absoluutheid; er worden nieuwe feitelijkheden en huidige, bij de volwassenheid horende perspectieven overdacht en geïntegreerd.
Dan wordt de herinnering weer opgeslagen maar nu met de nieuwe informatie: ‘Het was niet mijn schuld. Het is voorbij nu. Ik heb meer dan mijn best gedaan. Ik kan voortaan veilig liefhebben.’
De herinnering is nu opgeladen met nieuwe, positievere emoties en sensaties, bijvoorbeeld zelfcompassie, trots, succes of opluchting. De herinnering is in het vervolg in haar aangepaste vorm beschikbaar als bron van informatie als er iets gedaan of besloten moet worden.
Het lichaam en de fysiologie vinden een nieuw evenwicht en gevoel van veiligheid in het nu, terwijl een vals, hyperactief alarmsysteem afkoelt en de voorhoofdskwab van het denkende brein de teugels weer in handen neemt.
Dit is een bewerkt fragment uit: Iedere herinnering verdient respect.
Iedere herinnering verdient respect
We maken allemaal ingrijpende dingen mee in ons leven. De herinneringen slaan we op en deze blijven ons achtervolgen. EMDR, Eye Movement Desensitization en Reprocessing, is een bekende en bewezen methode om de pijnlijke herinneringen uit het verleden los te koppelen van ervaringen in het nu.
Lees verder over trauma en de gevolgen ervan:
- Wat is trauma en hoe ontstaat het?
- Trauma, oude pijn of intuïtie: naar welke boodschap luister jij? Dit zijn de verschillen
- Traumaverbindingen: hoe je huidige (ongezonde) relaties zijn gevormd door trauma’s in je kindertijd
Tags: emotionele pijn, helen, oude pijn, Trauma, traumatische gebeurtenissen
Geplaatst: 28 oktober 2023
De eenzaamheid van gevoelige mensen: voel jij je thuis op aarde?
Als mensheid bewegen we ons collectief naar meer bewustzijn. Dit betekent dat we ook een grotere gevoeligheid ontwikkelen voor energie en emoties, van onszelf en anderen. Zoals je in de wereld kunt zien, verloopt dit proces niet voor iedereen in gelijke mate of in gelijk tempo. Globaal gezien hebben we nog een lange weg te gaan.
Gevoelige mensen
Het is echter onmiskenbaar dat er steeds meer bewuste en gevoelige mensen zijn en daar is een reden voor: deze wereld heeft ons hard nodig voor het huidige transformatieproces naar een hoger bewustzijn. Helaas is het voor sensitieve personen niet gemakkelijk om op aarde te zijn. Er is een tendens dat mensen zich willen terugtrekken, de heftige energie en emoties niet aangaan: vermijdingsgedrag. Zelf heb ik daar ook lang mee geworsteld.
Spiegel
De ervaringen in je leven op aarde zijn als een spiegel die oordeelloos reflecteert wat jij uitzendt, bewust of onbewust. Als jij je menselijke gevoelens en aardse ervaringen liever vermijdt, dan spiegelt het leven je jouw eigen weerstand, angst en frustratie. Hierdoor lopen de dingen niet lekker en kun je de neiging krijgen je nog verder terug te gaan trekken. Zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht.
Wat kun je doen?
Een goede manier om dit te doorbreken is om dwars tegen je ongemak en weerstand in te gaan. Dit voelt niet comfortabel en zelfs contra-intuïtief, zeker in het begin. Toch is het belangrijk om uit je comfortzone te stappen, want daarbinnen krijg je alleen maar meer van hetzelfde. Als je echt wilt groeien en het leven leuker wilt gaan vinden, dan ontkom je niet aan het doen van nieuwe, en dus spannende, dingen. Nieuwe stappen zetten brengt onzekere gevoelens met zich mee: dat is een natuurlijke reactie op het onbekende en die innerlijke reactie heeft iedereen. Ga je daar doorheen, dan krijg je ervaringen die je een groter zelfbewustzijn en sterker gevoel van eigenwaarde geven. Dat lijkt me de moeite waard.
Eenzaamheid is niet nodig
Als je gevoelig bent, dan kan dat gegeven je leven gaan beheersen, als je niet uitkijkt. Er is tegenwoordig veel te lezen over HSP, de hoogsensitieve persoon. Deze herkenning kan positief werken, een gevoel geven dat je niet gek bent of de enige bent die hiermee worstelt. Ik denk wel dat het verstandig is om je niet te gaan identificeren met het HSP-er zijn. Als je niet alleen je gevoeligheid ervaart, maar als het gaat definiëren wie je bent, dan zit je op een hellend vlak. Je mind ziet overal problemen en is dol op labels. Het “nee hoor, dat kan ik niet, want ik ben HSP-er” ligt dan al snel op de loer. Je mind heeft zo weer een nieuwe manier gevonden om het leven niet aan te gaan, om ervaringen in jezelf en de buitenwereld te vermijden. Dit versterkt helaas alleen je angsten en gevoel van afgescheidenheid, en daarmee ook je gevoel van eenzaamheid.
Jouw unieke bijdrage
Je gevoeligheid erkennen is uiteraard prima, mits je jezelf de ruimte geeft om dit ook daadwerkelijk te ervaren. Zelfs als dat niet lekker of gemakkelijk voelt. Als je aanwezig kunt zijn in de ervaring, ben je automatisch aanwezig in het hier en nu. Pas dan kun je jouw unieke bijdrage leveren en een positieve kracht zijn in deze wereld.
Thuis op aarde
Je zult je dan vanzelf hier ook meer thuis gaan voelen, omdat je weet dat jij jouw eigen plek inneemt en jouw unieke bijdrage aan deze wereld levert vanuit bewustzijn en moed.
Terecht iets om trots op te zijn.
Saskia Willockx, Meer Innerlijke Vrijheid
Eenzaamheid
Wil je meer lezen over de aanvaarding van eenzaamheid om tot je hogere zelf te komen? In ‘Eenzaamheid, troost door inzicht’ legt Hans Stolp uit wat de ontwikkeling is van je bewustzijnsziel en vertelt je meer over hoe je eenzaamheid kunt aanvaarden.
Lees ook deze artikelen:
HSP: je thuis voelen door je te verbinden met kosmische energie
Spirituele betekenis van eenzaamheid: een noodzakelijke ervaring op je inwijdingsweg
Voel je je eenzaam, ook al ben je niet alleen? Dan ben je niet de enige
Tags: afgescheidenheid, comfortzone, eenzaamheid, terugtrekken, vermijdingsgedrag
Geplaatst:
Bottenbouillon: ontzettend gezond en zó maak je het (o.a. tegen griep, pijnlijke gewrichten & PDS)
Bottenbouillon is ontzettend populair op dit moment en dat is niet zo gek! Bottenbouillon is namelijk heel gezond: het bevat vele vitaminen en mineralen en is goed tegen pijnlijke gewrichten, griep en goed voor je algehele gezondheid. In dit artikel deelt voedingsexpert Marjolein Dubbers alles over bottenbouillon: van de vele gezonde stofjes in bottenbouillon tot hoe je het maakt.
Waar kwam oma mee aanzetten als er iemand flink ziek was? Bottenbouillon is krachtvoer!
Het gold heel lang als belangrijk bestanddeel van het menselijk dieet: bottenbouillon. Tegenwoordig is het weer helemaal in opkomst en maken steeds meer mensen hun eigen bottenbouillon. Waarom zou je het zelf maken? De supermarkt puilt tegenwoordig uit in soepvariaties, toch? Helaas kunnen kant- en klare soepjes bij absoluut niet tippen aan zelfgemaakte bouillon.
Ik ben benieuwd wanneer jij een flinke hoeveelheid in jouw keuken gaat maken en daarna regelmatig geniet van zo’n heerlijke dampende mok. Lekker en ontzettend gezond! Over de voordelen van dit krachtvoer (want dat is het) lees je meer in dit artikel. Met helemaal onderaan mijn gouden tip!
Wat is bottenbouillon?
Bottenbouillon is een doorzichtige, heldere vorm van soep en wordt gemaakt van jawel, botten. Meestal zijn dit de botjes van kip, maar ook andere dieren (rund, lam) kunnen er voor worden gebruikt. Wie geen vlees eet, maar wel vis, kan een bouillon trekken van visgraten. Dit gaat zelfs sneller dan van botten, waarbij de graatjes vrij snel helemaal oplossen in de bouillon.
Het maken van bottenbouillon heeft wel wat tijd nodig. Een pan staat al gauw 3 uur op, maar dit kan oplopen tot wel 3 dagen! Daarover straks meer.
Dat we vroeger de moeite namen om zoveel tijd in een soepje te steken, -alhoewel het fornuis veruit het meeste werk doet-, dan moet dat wel betekenen dat er iets gezonds achter schuilgaat. Naast dat het gewoon ontzettend lekker is natuurlijk. Want dat is het.
Inderdaad, van groenten kan je geen bottenbouillon trekken
Blije darmen door gelatine
Het grote gezondheidsvoordeel van bottenbouillon vinden we vooral terug in de darmen. En misschien weet je al wel dat gezonde darmen aan de voet staan van een goede gezondheid. Steeds meer wetenschappers zien een sterk verband tussen allerlei Westerse chronische ziekten en onze darmgezondheid.
Wat is darmgezondheid en hoe bereik je het? Je leest het in dit artikel.
Ongezonde darmen, en daarmee een darmflora die niet op orde is, kunnen voor veel klachten zorgen. Van vermoeidheid tot obstipatie en van depressies tot eczeem. En erger. Het stofje wat verantwoordelijk is voor blije darmen in bottenbouillon is gelatine. En dan specifiek glutamine, een aminozuur waar gelatine uit bestaat.
Dat zit zo. In zowel botten, merg als bindweefsel zit veel collageen. Tijdens de prutteluurtjes op het fornuis wordt deze stof omgezet in gelatine. Dit herken je aan de geleiachtige structuur wanneer de soep is afgekoeld.
Gelatine komt voor in stijfsel in snoepjes en (kwark)gebak. Je vindt de blaadjes kant- en klaar in supermarkten. Toch kan je deze gelatine niet vergelijken met de natuurlijke gelatine in bottenbouillon. Gelatine heeft namelijk de bijzondere eigenschap dat het de darmwand kan verstevigen en zelfs helen.
Het grote gezondheidsvoordeel van bottenbouillon vinden we vooral terug in de darmen: het kan onze darmwand verstevigen en zelfs helen
Een gezonde darmwand is belangrijk om ongewenste indringers (virussen, bacteriën, niet volledige verteerde voeding) geen kans te geven om vanuit de darm het lichaam binnen te dringen.
Je hebt misschien al eens gehoord van een lekke darm, een leaky gut. Bij deze aandoening is de slijmvormige laag waar de binnenkant van de darm uit bestaat, niet meer intact. Gelatine heeft de gunstige eigenschap om deze slijmlaag gezond te houden. Mensen met het prikkelbare darmsyndroom hebben ook veel baat bij deze stof. Het brengt de darmen tot rust.
Daarnaast heeft gelatine de eigenschap om spiermassa op te bouwen en te onderhouden en is het een belangrijke bouwstof voor neurotransmitters. Dit zijn stofjes die bepalend zijn voor je humeur, gedrag en algemeen welbevinden.
Gelatine houdt het darmslijmvlies gezond. Mensen met PDS kunnen hier veel baat bij hebben.
Allemaal helende stofjes
Gelatine is rijk aan een aantal aminozuren zoals glutamine, proline en glycine.
Glutamine
Het aminozuur glutamine, wat in gelatine zit, heeft zelfs de bijzondere eigenschap om een reeds beschadigde darmwand te helen en draagt daarin bij aan het herstellen van een lekke darm. (1)
Proline en glycine
Deze aminozuren stellen het lichaam in staat om het eigen bindweefsel te versterken en kraakbeen te herstellen. Dit zorgt voor soepelheid en sneller herstel bij blessures. Glycine bevordert daarnaast de nachtrust. Het schijnt dat de stof een bijzondere rol speelt in het verlagen van de lichaamstemperatuur rond bedtijd en daarmee een signaal afgeeft dat het tijd is om te slapen. Glycine heeft ook een sterke ontstekingsremmende functie, wat tal van voordelen geeft! (2)
Bomvol voedingstoffen waaronder goed opneembaar calcium
Een mineraal waarvan je misschien wel kunt raden dat deze in bottenbouillon aanwezig is, is calcium. Immers, botten bestaan hier voor een groot gedeelte uit. Het is zelfs zo dat alle mineralen die aanwezig zijn in de botten van dieren ook onze botten gezond en sterk kunnen houden.
Naast calcium is dat magnesium, fosfor, silicium, zwavel en een heel arsenaal aan sporenmineralen. Met als bijkomend voordeel dat al die voedingsstoffen heel makkelijk door het lichaam worden opgenomen. In tegenstelling tot calcium uit melk bijvoorbeeld. Als deze voedingsstoffen zijn ook belangrijk voor sterke nagels en haar.
Bottenbouillon zit bomvol voedingsstoffen voor.…gezonde botten!
Elk deel zijn eigen voordeeltje
Het maakt wel uit met welke dierlijke resten je de bouillon maakt, in hoeverre je bepaalde voedingstoffen binnen krijgt. Botten zijn zeer rijk aan bovenstaande mineralen. Merg (de rode binnenkant van het bot) bestaat daarnaast uit vitamine A, K2, selenium, ijzer, zink en mangaan. Dat is een van de redenen waarom het belangrijk is bottenbouillon lang op te zetten. Op deze manier komen ook deze voedingsstoffen vrij.
Dan hebben we ook nog het bindweefsel. In botten komt dit voor als botweefsel. Ook in het vlees zelf zit bindweefsel. Er mag dus zeker (rest)vlees mee de pan in. In bindweefsel zit de grootste hoeveelheid glucosamine en chrondroitine. Dat zijn twee heel interessante stoffen die ik hieronder even uitlicht.
Glucosamine en chrondroïtine
Dit zijn natuurlijke bouwstoffen in het lichaam die helpen bij de opbouw- en in stand houding van het kraakbeen. Uit onderzoek blijkt dat het kan helpen onze bindweefsels sterk te houden en de gewrichten soepel. Hiermee kan het heel effectief in worden gezet bij de behandeling en verlichting van gewrichtspijnen en artrose. (3) Vaak zie je deze stoffen in (dure) supplementen, maar ze zijn dus ook in grote getale aanwezig in bottenbouillon.
Bottenbouillon kan onder andere ingezet worden bij de verlichting van gewrichtspijn.
Algehele malaise
Je hebt al heel wat gezondheidsvoordelen gelezen over het nuttigen van bottenbouillon. Eigenlijk is de bekendste nog niet aan bod gekomen: bouillon tegen verkoudheid en een flinke griep. Misschien kreeg jij vroeger ook wel een lekker kippensoepje als je je niet lekker voelde?
De vele aminozuren die aanwezig zijn in kippenbouillon zorgen voor een boost van het immuunsysteem. Vooral de relatie tussen kippensoep en kwijtraken van virusinfecties is bekend (4). Wist je dat tijdens het koken van de kippenbotten o.a. het aminozuur cysteïne vrijkomt? Dit heeft een vergelijkbare werking met een medicijn tegen bronchitis.
Lood in bottenbouillon?
Bouillon is niet iets om dag in dag uit, het hele jaar door te drinken. Maar als we eerlijk zijn geldt dit voor geen enkel voedingsmiddel. Overdaad schaadt en ‘niets is gif en alles is gif, de dosis bepaalt’. Wanneer je veel bottenbouillon drinkt, dan kan het zijn dat je teveel lood binnenkrijgt. Lood (een zwaar metaal) kan opgeslagen worden in botten van dieren wanneer zij hier teveel van binnen krijgen.
Voornamelijk dieren die geen biologische voeding krijgen blijken meer lood in de botten te hebben. Niet biologisch voer bevat namelijk tot wel 48% meer lood dan biologische voer. Uit een uitgebreide studie van 2017 werd geconcludeerd dat de loodniveaus van zelfgemaakte bouillon laag waren en het risico op overschrijding minimaal was bij regelmatig gebruik. (5) Maar andere onderzoeken spreken dit weer tegen.
Voor alle zekerheid: maak dus alleen bottenbouillon van het beste (grasgevoerde) vlees en botten die je kunt krijgen en drink het niet dag in, dag uit. Lees hieronder nog meer tips die je kunt toepassen.
De top 10-tips voor bottenbouillon
- Gebruik altijd biologisch vlees en botten. Wil je botten van dieren die van nature in weides grazen (schapen, koeien), vraag dan na of ze dit daadwerkelijk hebben gedaan. Dit materiaal bevat meer voedingsstoffen en minder (lichaamsonvriendelijke) stoffen die je liever niet in je bouillon hebt.
- Over het algemeen heeft bouillon van rund en schaap de meeste tijd nodig om te trekken, minimaal 12 uur tot maximaal 72 uur. 6 tot 8 uur is meestal voldoende voor kip. Visbouillon gaat het snelst en is vaak in 2 tot 3 uur klaar.
- Resten van vis (graten, koppen etc.) krijg je vaak voor een prikkie mee bij de viswinkel of op de markt.
- Om optimaal te profiteren van het scala aan voedingsstoffen maak je bouillon dus het liefst met verschillende delen van het dier. Dus zowel botten (schenkel, mergpijp) als het vlees. Je kunt zelfs kop en poten toevoegen. Voor visbouillon kan je naast de graten ook de koppen laten trekken. De botten met kraakbeen geven de meeste gelatine af. Soepkippen -wat oudere kippen die niet meer geschikt zijn voor de vleesindustrie- zijn speciaal bedoeld om soep en bouillon van te maken.
- Je hoeft niet apart botten te kopen (alhoewel ze vaak spotgoedkoop zijn), maar je kunt ook resten van het avondeten (van een bereide kip bijvoorbeeld) gebruiken om bouillon van te trekken.
- Azijn versnelt het garingsproces en zorgt ervoor dat mineralen makkelijker uit de botten worden onttrokken.
- Kant- en klare bottenbouillon kom je tegenwoordig steeds vaker tegen. Het nadeel hiervan is dat het vaak erg zout is en soms ingrediënten bevat die niet nodig zijn. Denk aan smaakversterkers: ook gistextract en aroma’s kunnen hier onder vallen. Lees de etiketten! Ook het gehalte aan voedingsstoffen ligt in zelfgemaakte bottenbouillon doorgaans hoger dan in winkelversie.
- Bouillon kan je heel goed invriezen. Er gaan geen voedingsstoffen verloren.
- Je kunt bouillon ook gebruiken als basis voor sauzen en andere soepen.
- Een gouden tip: ben je van plan dit vaker te maken investeer dan in een crockpot ofwel een slowcooker. Leg ‘s morgens je kippenpootjes in de pan, ga lekker de deur uit, en ‘s avonds heb je je zelfgetrokken kippenbouillon. Meer weten over zo’n pan, klik dan hier.
Eet meer energie
In ‘Eet meer energie’ van bestsellerauteur Marjolein Dubbers staan 30 heerlijke recepten uit de energieke keuken. Voor een vitaal, vrolijk en energiek leven!
Lees ook deze artikelen van Marjolein Dubbers:
- Budgetproof én gezond boodschappen doen? Het kan dankzij deze tips!
- Recept: verwarmende pompoen-gembersoep (met ontstekingsremmende eigenschappen)
- Laaggradige ontstekingen: 13 voedingstips om deze stille pijn tegen te gaan
Bronnen
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20613941/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12589194/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15846645/
- Rennard B., et al., “Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro”, Chest, 2000
- https://foodandnutritionresearch.net/index.php/fnr/article/view/1245
Tags: bottenbouillon, eten, immuunsysteem, recept, voeding, voedingstips