Inspiratieplatform voor spiritualiteit, gezondheid en bewustwording
Geplaatst: 31 december 2023
Verstrengeling: “Mijn moeder heeft altijd zwaar op mij geleund voor haar emotionele support”
Roept het contact met je vader of moeder vaak gemengde gevoelens op? Dan kan het zijn dat de grenzen tussen jou en je ouders vertroebeld zijn en jullie verbinding meer een verstrengeling is geworden. “Mijn moeder heeft altijd zwaar op mij geleund voor haar emotionele support. En nog steeds. In het contact met haar richt ik me op haar behoeften en niet op mijn eigen.” Bo Janssen ontdekte dit bij zichzelf en schrijft erover in dit openhartige artikel.
Ik was dus weer het kind van jaren geleden, ik had geen keus, het gebeurde gewoon.
Oud en vertrouwd?
Met de feestdagen ging ik op bezoek bij mijn ouders. Ik was nog niet binnen of het was alweer zover: ik gleed direct terug in de dynamiek van vroeger. En dacht: ja hoor, ik ben weer thuis. Dit is hoe het dan gaat: mijn moeder raakt niet uitgepraat over de dingen die haar al jarenlang dwarszitten, mijn vader grapt erop los, gooit zo nog wat olie op het vuur, ik kan haar dan zoals altijd weer kalmeren en geruststellen. Zo is het altijd gegaan en zo zal het altijd gaan.
Wat de buurvrouw of dat familielid twaalf jaar geleden tegen haar gezegd heeft, daar gaat het nog steeds over. Als zij een spelletje wil doen, maar ik niet, dan is dat zo’n koude douche voor haar dat me dat lang nagedragen wordt. Of ze wil iets gedaan krijgen van mijn vader en probeert dat via mij te spelen, omdat haar eigen pogingen vruchteloos zijn. Want als ik het zou vragen, dan doet hij het namelijk wel, want ik kan wél tot hem doordringen, zegt zij.
Steeds weer hetzelfde liedje
Ik was dus weer het kind van jaren geleden, ik had geen keus, het gebeurde gewoon. Het is alsof ze over niets anders kan praten. Over niets anders wil praten. Het doet er niet toe dat ík er misschien niet over wil praten. Het gaat allemaal om haar. En het gesprek dat we dan voeren, is haast woordelijk hetzelfde. Er is maar één manier waarop ik kan of mag reageren: haar gelijk geven, niet tegen haar ingaan, sussen.
Ik zou een bandje kunnen inspreken en dat afspelen, zodra ze weer begint over iets van vroeger dat nog steeds ettert.
Schuldgevoel
Toen een goede vriendin van me vroeg hoe ik de feestdagen had doorgebracht, vertelde ik haar over de gemengde gevoelens die ik eraan overgehouden had. Aan de ene kant vond ik het fijn mijn ouders weer te zien, het was ook gezellig, maar het voelde ook verstikkend weer thuis te zijn, terug in die oude dynamiek. Wat een opluchting het was om weer op mijn eigen stek te zijn, waar ik weer mijn vertrouwde zelf kon zijn.
‘Alleen opluchting?’ vroeg ze, want ze zag dat ik geëmotioneerd was.
‘Nee,’ stamelde ik, ‘ik voel me ook schuldig…’
Waar voelde ik me eigenlijk schuldig over? Waarover niet? Niet alleen dat ik de problemen van mijn moeder niet kan oplossen, maar ook toen ik een stuk ging wandelen of iets voor mezelf ging doen. Of even over mezelf ging praten. Zelfs toen ik weer naar huis ging na de feestdagen voelde ik me schuldig.
Die vriendin van mij is net als ik altijd op zoek naar termen of theorieën om zichzelf beter te begrijpen. Ze zei dat ze een boek over emotionele verwaarlozing gelezen had, Ongekende gevoelens van Jonice Webb. Daar moest ze aan denken.
Emotionele verwaarlozing
Webb omschrijft emotionele verwaarlozing als de situatie waarin er tijdens de opvoeding onvoldoende tegemoet gekomen is aan de behoeften van een kind, bijvoorbeeld omdat het kind in de ouderrol geduwd wordt en voor zijn ouder moet zorgen.
Mijn moeder heeft altijd zwaar op mij geleund voor haar emotionele support. En nog steeds. In het contact met haar richt ik me op haar behoeften en niet op mijn eigen. Ik voel me erg betrokken bij haar en neem haar gevoelens snel over. In haar buurt ben ik een spons.
De verstrengeling verlamt
Het was zo’n eyeopener toen ik erachter kwam dat de relatie met mijn moeder een verstrengelde relatie is. Er is sprake van (emotionele) verstrengeling als de grenzen tussen mensen – meestal tussen familieleden, maar ook tussen partners of vrienden – vervaagd zijn, waardoor het hen aan autonomie en onafhankelijkheid ontbreekt. Ze zijn met elkaar vergroeid en het is niet duidelijk waar de een ophoudt en de ander begint.
Er is te weinig afstand en dat maakt de relatie met de ander ongezond. Het voelt alsof ik vastzit. Klem. Het voelt ook erg beklemmend en verstikkend. Dat voel ik altijd als ik in de buurt van mijn moeder ben. Dan verlies ik mezelf. Ik wil haar echter niet teleurstellen of pijn doen door ruimte voor mezelf te maken. Terwijl ik juist aan mezelf voorbijga, als ik die ruimte voor mezelf niet creëer. Ik kan het eigenlijk niet goed doen en voel me verlamd.
De eerste stap naar verandering
Dat ik nu wat meer woorden heb om mijn situatie te begrijpen is de eerste stap naar verandering. Ik begin me bewust te worden van de dynamiek en tegelijkertijd kom ik alle emoties en angsten die erbij komen kijken onder ogen. Dat zijn er nogal wat.
Het is belangrijk om afstand te nemen. Ik heb wat minder contact met mijn moeder en merkte al snel een verandering op. Ik kom los van haar invloedssfeer, ook al is die nog alom aanwezig, omdat ik me die eigen gemaakt heb. Het is hard werken.
Oefening: verlos de verstrengeling
Een effectieve manier waarop je verstrengeling kunt tegengaan kwam ik tegen in De emotioneel afwezige moeder van Jasmin Lee Cori. Ze stelt de volgende oefening voor: maak een lijst van manieren waarop je verschilt van je moeder. Deze lijst onthult dat je niet dezelfde bent als je moeder, dat jullie twee individuen zijn.
Het werkt twee kanten op: ik ben iemand met eigen wensen en grenzen, maar mijn moeder ook. Deze oefening zorgde ervoor dat ik haar ook meer als een persoon met eigen emoties en angsten kon zien. Het draait om ons allebei – en de liefde die we voor elkaar voelen.
Het is een stap in de goede richting, op weg naar een andere relatie, waarbij ik zelf de touwtjes in handen heb en duidelijk mijn grenzen aangeef. Dat zal niet altijd even gemakkelijk zijn, maar helpt wel. En misschien weet mijn moeder me nog wel eens te verrassen.
De emotioneel afwezige moeder
Kreeg je in je jeugd niet de aandacht van je moeder die je nodig had? Dan worstel je nu waarschijnlijk met intieme relaties door onvervulde behoefte aan moederlijke zorg. In De emotioneel afwezige moeder van Jasmin Lee Cori ga je aan de slag met je moederwond. Ze helpt je begrijpen wat er ontbrak in je jeugd, hoe dit verband houdt met je moeders eigen geschiedenis, en laat zien hoe je de moederwond kunt helen.
Lees verder over emotionele verwaarlozing:
Emotionele verwaarlozing: heel jezelf van de effecten van een emotioneel afwezige moeder met deze oefeningen
Moederwond: welk type moeder heb jij? (En wat betekent dit voor de relatie met haar?)
Dit doet de moederwond met je liefdesrelaties (en hechte vriendschappen)
De vaderwond (11 kenmerken): zo kun je het trauma van een emotioneel of fysiek afwezige vader helen
Tags: emotionele verwaarlozing, grenzen, moederwond, oude pijn
Geplaatst:
Zelfonderzoek: hoe was jouw 2023? 34 reflectievragen voor bezinning
2023 was een bijzonder jaar voor velen. Hoogtepunten én tegenslagen: ze kwamen allemaal voorbij. Nu het oude jaar dichtbij komt, is het tijd om te reflecteren. “De decembermaand is dé maand voor bezinning en reflectie als je het mij vraagt,” zegt coach Miranda Mendes. In dit artikel geeft ze tips voor reflectie en bezinning en geeft ze 34 vragen om jouw jaar eens goed te onderzoeken.
December is dé perfecte maand voor bezinning
In de koude december maand is alles in rust. In de stilstand van de natuur kan het soms kijken alsof er helemaal niets gebeurd. Maar niets is minder waar. Juist in deze stilte is in het niet zichtbare veel gaande. Rust, kalmte en stilte zijn essentieel voor de natuur om in het voorjaar weer volop tot bloei te komen.
Ook wij hebben tijden nodig van rust, kalmte en stilte om vervolgens weer volledig tot bloei te kunnen komen. Er is een tijd van actie en een tijd van rust: de Yin- & Yang-energie. In een maatschappij die vooral gericht is op actie, de Yang-energie, kan rust aanvoelen als stilstand of achteruitgang. Het tegendeel is waar, juist door rust kan er vernieuwing plaats vinden. Vernieuwing op fysiek, spiritueel en mentaal niveau.
Stil zijn vraagt moed
Als kanttekening wil ik daarbij aangeven dat rust nemen niet voor iedereen comfortabel is. Stilte kan er namelijk voor zorgen dat er ruimte ontstaat voor oude pijn, angsten en gedachten patronen. Als jij de moed hebt om bij deze pijn aanwezig te zijn en het te doorvoelen bestaat de kans dat je beloond wordt met inzichten en helderheid. Het is dé inspiratie voor het nieuwe jaar.
Nieuwe inzichten en helderheid
Bezinning gaan over stilte, beschouwing en denken. Het is een proces waarbij je bewust stilstaat bij een voorbijgaande periode. Tijdens dit proces is het zinvol om jezelf bepaalde verdiepende vragen te stellen. Vragen die ervoor gaan zorgen dat jou onderbewuste aan het werk gaat, opzoek naar de antwoorden. Deze antwoorden kunnen je helderheid en nieuwe inzichten brengen.
Mijn advies: stel jezelf vooral vragen die je jezelf normaal gesproken niet zou stellen. Puur omdat deze vraag niet eerder bij je is opgekomen. Om je hierbij op weg te helpen heb ik verderop in dit artikel een lange lijst met vragen geformuleerd waar je inspiratie uit kunt halen.
Het nut van bezinning
Bezinnen op het afgelopen jaar is om verschillende redenen nuttig en zinvol:
- Het zorgt voor persoonlijke groei.
Door terug te kijken op het afgelopen jaar krijg je inzichtelijk welke doelen je hebt bereikt en welke uitdagingen je hebt overwonnen. Hierdoor kun je zien hoe jij als persoon bent gegroeid. - Je leert jezelf beter kennen.
Door te reflecteren vergroot je bewustzijn. Het spoort je aan om na te denken over je waarden, doelen en (levens)missie. - Het vergroot je dankbaarheid.
Reflectie kan je helpen om de positieve momenten en successen van afgelopen jaar te belichten. Je voelt hierdoor dankbaarheid. Tegelijkertijd zorgt het voor een positieve mindset. En dat is een mooie basis om het nieuwe jaar mee van start te gaan. - Leren van je ervaringen.
Er gebeurt veel in een jaar. Je maakt mooie momenten mee en minder mooie momenten. Sommige jaren zijn top jaren en andere jaren voelen minder geslaagd. Hoe jouw jaar ook is geweest: reflecteren stelt je in staat om te leren van zowel de positieve als negatieve ervaringen. Je krijgt helder wat wel en wat niet heeft gewerkt. Deze inzichten kun je vervolgens meenemen het nieuwe jaar in.
4 tips voor bezinning en reflectie
Deze tips helpen bij de bezinning en reflectie:
- Zorg voor stilte om je heen. Je kunt mediteren als je dat prettig vindt.
- Stel jezelf reflectieve vragen (hieronder lees je een vragenlijst die je kunt gebruiken).
- Schrijf alles op wat je te binnen schiet. Het doel hiervan is om in een flow te komen waarbij het denken uitschakelt en de zinnen intuïtief op papier verschijnen. De woorden en zinnen komen als het ware door jouw heen. Je functioneert dan als een communicatiekanaal voor de bron/universum/kosmos, etc.
- Richt je omgeving op zo’n manier in die prettig voor jou is. Denk bijvoorbeeld aan het neerzetten van bloemen, zoek bepaalde kristallen uit en brand een kaarsje/wierook en/of salie.
Reflectie-oefening: stel je eens voor…
Probeer je het volgende in te beelden:
Je zit op een comfortabele stoel in de bioscoop. De gordijnen voor het grote bioscoopscherm zijn gesloten. Je voelt een aangename spanning en bent nieuwsgierig welke film er gaat verschijnen op het scherm. De gordijnen openen zich langzaam, de film start en tot je grote verrassing zie je jezelf op het scherm. Het was nieuwjaarsdag 2023.
Je ziet als toeschouwer de dag nog eens in details aan je voorbij komen.
De film gaat verder en de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen twaalf maanden spelen zich af op het scherm.
Daar zit je dan, in de bioscoop, kijkend naar de film van afgelopen jaar van jouw leven. Ben je geboeid aan het kijken of wil je het liefst weglopen uit de bioscoop? Alles wat jij ervaart tijdens het kijken naar jouw eigen unieke film kun je zien als belangrijke informatie. Jouw gevoelens over het afgelopen jaar in het algemeen gaan namelijk bijdragen aan je persoonlijke reflectie.
Hoe ziet jou film eruit?
Onder welk genre zou je jouw film plaatsen?
Voorbeeldvragen voor reflectie
Ben je enthousiast geworden en wil je graag een begin maken met reflecteren? De onderstaande vragen kunnen je hierbij helpen. Misschien is er een gebied in je leven waar je dieper op in wilt gaan en waar je meer de focus op wilt leggen. Lees dan vooral de vragen in deze categorie en haal er je inspiratie uit.
Mijn advies is om eerst de vragen eens rustig door te lezen en ga bij jezelf na op welke vragen je antwoorden zou willen zoeken. Dit zijn de vragen waar je specifiek op kunt inzoomen. Soms komt het antwoord niet direct maar heeft de vraag tijd nodig om tot wasdom te komen. Gun jezelf deze tijd.
Zodra jij jezelf een vraag stelt kun je erop vertrouwen dat je onderbewuste op zoek gaat naar het antwoord. Soms valt het antwoord je ineens toe als je ‘s morgens wakker wordt. Forceer dus niets en probeer vooral de antwoorden te laten ontstaan vanuit je intuïtie. Neem daarbij mee dat te veel overdenken zorgt dat je wijsheid van je lichaam uitschakelt en je intuïtie geen kans krijgt.
Liefde & relaties:
- Hoe is het afgelopen jaar gegaan op het gebied van de liefde en relaties?
- Welke mensen waren belangrijk voor mij?
- Hoe heb ik mijn relaties onderhouden?
- Zijn er relaties geweest die stroef liepen?
- Hoe ben ik hiermee om gegaan?
- Wat heb ik geleerd op het gebied van liefde en relaties?
- Wanneer ging het goed?
- Wat deed ik op dat moment?
- Hoe zorg ik voor verbinding?
- Hoe toon ik mijn liefde aan de mensen om me heen?
- Wat wil ik meenemen naar volgend jaar?
- Wat wil ik anders doen?
- Hoe goed ben ik in staat geweest om mijn grenzen aan te geven?
- Ben ik in staat om dicht bij mezelf te blijven?
- Welke conflicten zijn er geweest en hoe heb ik ze opgelost?
- Waar heb ik behoefte aan op het gebied van liefde en relaties?
- Waar ben ik dankbaar voor?
Persoonlijke ontwikkeling:
- Hoe ben ik het afgelopen jaar persoonlijk gegroeid?
- Wat is het belangrijkste wat ik over mezelf geleerd heb?
- Welke uitdagingen heb ik overwonnen en wat heb ik daarvan geleerd?
- Zijn er situaties geweest waarin ik mijn aanpak zou veranderen als ik het over kon doen?
- Wat waren de belangrijkste leermomenten van afgelopen jaar?
Werk en carrière:
- Hoe tevreden ben ik met mijn huidige werk en werkomgeving?
- Welke doelen had ik aan het begin van het jaar gesteld en in hoeverre heb ik ze bereikt?
- Zijn er nieuwe doelen die ik wil stellen?
- Heb ik een gezonde balans gevonden tussen werk en privé?
- Welke nieuwe vaardigheden heb ik ontwikkeld en/ of verbeterd?
- Hoe heb ik mijn netwerk uitgebreid of onderhouden?
- Hoe was de samenwerking met collega’s en teamleden?
- Zijn er verbeteringen nodig?
- Waar sta ik over een jaar op het gebied van werk en carrière?
- Wat zijn mijn prestaties van afgelopen jaar?
- Waar ben ik het meest trots op?
- Welke belangrijke lessen heb ik geleerd in mijn werk afgelopen jaar?
Mijn wens voor jou…
Ik wens je veel inzicht en helderheid toe. Misschien wil je iets delen in een reactie onder dit artikel. We zijn allemaal op reis in dit leven en ik ben benieuwd hoe jouw reis is geweest het afgelopen jaar. Voel je vrij om het te delen als je dat wilt. Alvast mijn allerbeste wensen voor jou in het nieuwe jaar. Met wellicht mooie nieuwe doelen.
Ontdek je innerlijke wijsheid
- > Welk pad ga jij bewandelen in 2023?
- > Met dit online werkboek ga je terugkijken op de afgelopen periode en door te luisteren naar de stem van je ziel kun je een heldere visie creëren voor de nieuwe tijd die komt.
Lees ook deze artikelen:
- Weg met goede voornemens! Zo manifesteer jij jouw droomjaar
- 5 rituelen om het nieuwe jaar sterker dan ooit te beginnen
- Astrologische voorspelling 2024: wat kun je het nieuwe jaar allemaal verwachten?
Tags: bezinning, nieuw jaar, reflectie, zelfonderzoek
Geplaatst: 30 december 2023
Heks Lunadea vertelt: dit is de magie van bijgeloof
“Voor veel mensen valt hekserij onder bijgeloof, terwijl het voor heksen zelf werkelijkheid is,” zegt heks Lunadea, auteur van Heks in het groen. In dit artikel vertelt ze over bijgeloof en rituelen, de psychologische betekenis van bijgeloof, de magie achter bijgeloof en over bijgeloof in hekserij.
In hekserij wordt bijgeloof niet afgedaan als bij-geloof maar wordt het gezien als oude gebruiken/rituelen die waarheid bevatten.
De magie van bijgeloof
Ik was eigenlijk nooit zo bewust bezig met bijgeloof, tot ik me in hekserij begon te verdiepen. Bijgeloof en hekserij lijken in eerste instantie niet zoveel met elkaar te maken te hebben, maar hebben wel veel gemeen. Bijgeloof is sterk verankerd in de maatschappij doordat allerlei handelingen en uitspraken die te maken hebben met bijgeloof verworden zijn tot tradities en volksgebruiken. En die tradities en volksgebruiken zie je weer veel terug in hekserij.
Verdiep je je in volksgebruiken, streekgebruiken en bijgeloof, dan doe je kennis op over hoe men vroeger omging met magie in het dagelijks leven. Kennis die je vervolgens kunt gebruiken in je eigen magie en rituelen.
Wat is bijgeloof?
Bijgeloof is iets aparts. Mensen zijn geprogrammeerd om structuren, patronen en verbanden te zien. Dat is niet zo gek – we hebben dat vermogen nodig om te kunnen overleven. Donkere wolken kunnen onweer betekenen, geritsel in de bosjes kan op een roofdier duiden. Zo vreemd is het niet dat je in je dagelijkse leven geneigd bent om bepaalde patronen en verbanden te leggen die in werkelijkheid niets met elkaar te maken hebben. Daarnaast hebben mensen behoefte aan controle, we willen graag invloed uitoefenen op ons eigen lot.
Bijgeloof (ook wel volksgeloof of alternatieve religiositeit genoemd) is een geloof dat niet op een godsdienst gebaseerd is, ook al hebben ze het geloof in het bovennatuurlijke gemeen. Bijgeloof ontstaat wanneer mensen geen verklaring voor een gebeurtenis kunnen geven, het daarom maar toewijzen aan bovennatuurlijke krachten en die vervolgens proberen te sturen.
Bijgeloof en rituelen vroeger en nu
Vroeger speelde bijgeloof een belangrijke rol in het dagelijks leven. Het verklaarde toevalligheden en gaf de mogelijkheid om risico op ongeluk af te wenden. Tegenwoordig heeft bijgeloof in West-Europa een verwaarloosbare invloed op het openbare leven, maar het is nog steeds overal in de samenleving aanwezig: van mensen die dingen afkloppen tot beurshandelaren die hun aan- en verkoopgedrag laten leiden door de stand van de maan, de zon en ongeluksgetallen.
Zonder dat we het beseffen hebben veel bijgelovige rituelen zich inmiddels diepgeworteld in onze gebruiken: feliciteren bij een verjaardag, kaarsjes uitblazen en een wens doen, proost zeggen als je de glazen tegen elkaar klinkt en je hand voor je mond houden als je gaapt.
Het psychologische nut van bijgeloof
Het aardige is dat bijgeloof mensen kan helpen om beter te presteren omdat het zelfvertrouwen geeft. Bijgeloof wakkert namelijk ook de menselijke eigenschap aan verschillende concepten met elkaar te verbinden om ergens een verklaring aan te kunnen geven, zelfs als er geen werkelijk verband is. Denk maar aan een geluksmunt of een mascotte.
Bijgeloof in hekserij
Voor veel mensen valt hekserij onder bijgeloof, terwijl het voor heksen zelf werkelijkheid is. Om het nog ingewikkelder te maken, kennen we ook binnen hekserij zelf weer bijgeloof… In hekserij wordt bijgeloof echter niet afgedaan als bij-geloof maar wordt het gezien als oude gebruiken/rituelen die waarheid bevatten.
In hekserij integreer je symboliek in je magische handelingen. Als je bijgeloof bestudeert en het tegen het magische symbolische raamwerk houdt waarmee heksen werken, zul je veel overeenkomsten en verbanden zien tussen die twee.
Zout over je linkerschouder
Zout over je linkerschouder gooien om ongeluk af te weren is een oud gebruik. Zout is een sterk afwerend en zuiverend middel. Gooi je dat over je linkerschouder (de magische kant van je geest) dan zal achter jou ongezien het ongeluk worden gezuiverd door het zout.
De spirituele betekenis van bijgeloof
Zo kun je nog een heleboel bijgelovigheden magisch verklaren, en wordt de bron van oude kennis om uit te putten ineens een heel stuk groter! En soms is bijgeloof gewoon ook heel praktisch te verklaren. Er zal vast iemand zijn geweest die een héleboel ongeluk heeft ervaren in zijn of haar leven nadat er een spiegel was gebroken. Bovendien waren spiegels vroeger heel duur en was je niet blij als er een kapot ging. Jezelf in een gebarsten spiegel aankijken ziet er ook best eng uit, omdat je helemaal verdeeld lijkt.
En zo kun je heel veel symboliek verklaren. De Grote Nederlandse Larousse Encyclopedie zegt daarover: ‘Zolang de mens het antwoord niet kent op alle levensvragen of de levensmysteries niet doorgrondt, zal hij in de religie of daarbuiten naar een (concreet) antwoord blijven zoeken. Niet-begrijpen brengt vaak angst met zich mee en deze onzekerheid vormt een krachtige voedingsbodem voor alle soorten van bijgeloof.’ Kortom: zolang we niet alles kunnen verklaren, zal bijgeloof blijven bestaan.
Fragment uit: Heks in het groen
Lees ook deze artikelen van Lunadea over hekserij:
- De magische kracht van bomen: dit is de spirituele betekenis van verschillende boomsoorten
- Salie, zout en kaarsen: hoe een energetische schoonmaak je huis kan reinigen
- Hekserij: vijf manieren om jouw eigen oerkracht te vinden
Tags: bijgeloof, heks, hekserij, Lunadea, magie
Geplaatst: 29 december 2023
Trauma & oude pijn: traumaboodschappen veranderen en loslaten
Heb je last van de gevolgen van trauma’s en/of emotionele verwaarlozing? Het lijkt misschien onmogelijk maar je kunt je hersenen herprogrammeren en er minder last van hebben. “Jouw keuzes, beslissingen en gedrag vormen je hersenen veel sterker dan wat jou in het verleden is aangedaan,” zegt Jennifer Fraser, auteur van Het gepeste brein. In dit artikel uit Het gepeste brein legt ze dankzij neurowetenschap uit hoe je de gevolgen van trauma kunt verminderen.
Ongeacht de omstandigheden waarin je als kind leefde: ieder mens heeft de aangeboren kracht om beter te worden, in positieve zin te veranderen, voor een groot deel te herstellen en vaak zelfs volledig te genezen
Je kunt je traumaboodschappen veranderen
Cognitieve tekortkomingen en achterstanden kunnen worden hersteld door nieuwe netwerken in de hersenen aan te leggen. Dat geldt ook voor de neurologische littekens of schade die het gevolg zijn van pesten en mishandeling. Het voelt heel bekrachtigend als je beseft dat je geest-brein-lichaam door middel van herhaalde, doelgerichte oefening
door jou gevormd kan worden in plaats van door trauma’s uit het verleden.
Stel dat je neurologische littekens, die door pestgedrag en mishandeling zijn veroorzaakt, ervoor zorgen dat je gelooft dat ‘je nooit goed in sport zult zijn’ of ‘lui bent’ of ‘zielig bent’ of ‘dom bent’ en dat je hier ook naar handelt. Nadat je de moed bij elkaar hebt geraapt om deze uitspraken te horen als iets vreemds, als iets wat niet van jou is of niet uit jezelf afkomstig is, is het tijd om ze door middel van nieuwe neurale netwerken te veranderen.
Verander de giftige mantra’s
Hoe doe je dat? Elke keer dat je in de gaten hebt dat een van deze valse mantra’s je bewustzijn binnendringt, stop je met wat je aan het doen bent en verander je het:
- ‘Je zult nooit goed in sport zijn’ vervang je bijvoorbeeld door vijf minuten op de plaats te rennen, vervolgens tien minuten, dan vijftien, enzovoort tot je er klaar voor bent om een halve marathon te lopen.
- ‘Je bent lui’ vervang je bijvoorbeeld door het stellen en bereiken van realistische doelen.
- ‘Je bent zielig’ leidt tot een mindfulnesssessie waarbij je bewust je veerkracht aanspreekt. Zo vorm je het neurale netwerk voor doorzettingsvermogen. Je denkt terug aan al die keren dat je emotionele, spirituele, ethische of fysieke veerkracht toonde.
- ‘Je bent dom’ ontkracht je door alle creatieve, originele en innovatieve ideeën die je ooit hebt gehad op te schrijven, of goede grappen die van jezelf zijn en die je je kunt herinneren. Of je schrijft op hoe je een uitweg uit een impasse of crisis wist te vinden, of je beschrijft situaties waarin je je bewust was van het feit dat je hersenen hun wonderbaarlijke werk deden door informatie te verzamelen, te beoordelen, te combineren, in twijfel te trekken en in een nieuwe, originele vorm te gieten.
Hoe meer je al die neurale netwerken activeert, des te minder ruimte je in je hersenen overlaat voor de achterhaalde en onjuiste beweringen over jezelf. Je hersenen hebben een beperkte corticale ruimte dus er is niet genoeg ruimte voor pesten en mishandeling als je hersenen vol zitten met energieke, op beweging gerichte, actieve, positieve en bekrachtigende neurale netwerken.
Stop met het herkauwen van het verleden
Als je eenmaal je draai hebt gevonden, als je hebt afgerekend met je verleden, is het wellicht tijd om te stoppen met het activeren van de neurale netwerken die bij het oude paradigma horen. Als je gepest of mishandeld bent, kun je erover praten, het analyseren, het ontleden en er allerlei hedendaagse overtuigingen en emoties aan koppelen, maar daardoor kan het nog steviger in je hersenen verankerd raken.
Het mooie van neuroplasticiteit is dat wanneer je veranderingen aanbrengt in wat je je herinnert en hoe je het je herinnert, wat je doet en hoe je het doet, je hersenen de oude neurale netwerken met nieuwe overschrijven.
Waarom zou je nog meer aandacht geven aan degenen die je gepest of misbruikt hebben? Waarom zou je ze nog steviger in je hersenen verankeren? Ontdoe je van hen. Erken dat ze wellicht de baas waren over de ‘oude jij’, maar dat je die verouderde ik laat gaan en vervangt door een nieuwe ik.
Jij bepaalt hoe je hersenen werken
Uit uitgebreid onderzoek blijkt dat jij zelf kunt bepalen hoe je hersenen werken, waar ze standaard op reageren en hoe hun interactie met je geest en lichaam verloopt. Deze kennis zou je moeten inspireren, maar je moet er wel wat voor doen om de transformatie tot stand te brengen.
Hoe minder je het neurale netwerk activeert dat is gekoppeld aan ‘ik ben gepest’, ‘ik ben mishandeld’, ‘ik ben slachtoffer’, des te meer die hersenverbindingen en netwerken zullen worden afgebroken. Je moet de neurologische littekens, de schade die aan de hersenen is toegebracht, erkennen.
Jij bent de schrijver van je levensverhaal
Voorkom dat je jezelf met deze niet-authentieke versies van jezelf identificeert. Jij bent de schrijver van je eigen levensverhaal en mensen die jou hebben gepest en mishandeld waren slechts onderbrekingen. Ze waren ongetwijfeld zeer destructieve onderbrekingen, maar laat ze nooit bepalen wie jij bent.
De neurowetenschap helpt je
Als je een neurowetenschappelijke benadering kiest en nieuwe neurale netwerken in je hersenen wilt aanleggen, dan moet je stoppen met het je herinneren, navertellen en herhalen van het verleden (als je dat doet). Het vereist van je dat je je iets nieuws gaat herinneren. Doe iets nieuws als de vermoeiende, gebroken langspeelplaat over wat jou is aangedaan voor de zoveelste keer wordt afgespeeld. Je hersenen kunnen je verhaal herschrijven, nieuwe neurale netwerken vormen en de oude verhalen over pesten en mishandeling vervangen door innovatieve, opzienbarende, op verandering gerichte nieuwe verhalen.
De sleutel is dat je je altijd bewust blijft van de neuroplasticiteit van je hersenen, wat betekent dat je autonoom bent en zeggenschap over je eigen leven hebt. Jouw keuzes, beslissingen en gedrag vormen je hersenen veel sterker dan wat jou in het verleden is aangedaan. Je hersenen kunnen negatieve neurale netwerken loslaten en tot positieve neurale netwerken omvormen. Hersenen geven de voorkeur aan platgetreden paden en maken zich druk als ze gevraagd wordt of ze een nieuwe route willen nemen.
Hoewel het veel tijd kost om een destructieve gewoonte te ontwikkelen, kost het ook veel tijd om deze door een constructieve gewoonte te vervangen. Het is extra moeilijk omdat het veel gemakkelijker is om iets aan te leren dan om iets af te leren.
Bewerkt fragment uit: Het gepeste brein
Het gepeste brein
Pesten doet niet alleen iets met je leven, maar óók met je brein, laat Jennifer Fraser zien in 'Het gepeste brein'. Heel de littekens in je hersenen en bescherm jezelf.
Lees verder over trauma’s:
- Hoe onverwerkte trauma’s en stress je ziek kunnen maken en ontstekingen veroorzaken
- Wat gebeurt er tijdens en na een traumatische gebeurtenis met je brein en je lichaam?
- Innerlijke kind & trauma: de zeven poorten naar genezing
Tags: brein, emotionele verwaarlozing, innerlijke criticus, oude pijn, pesten, Trauma, traumaverwerking
Geplaatst:
Maandhoroscoop januari 2024: wat gaat deze maand jouw sterrenbeeld brengen?
Een nieuw jaar! En een heel bijzonder nieuw jaar. Volgens astroloog Kate Rose is in 2024 alles mogelijk! “Dit is jouw doorbraakmoment, je feniksfase en een fase die je alle overvloed, rijkdom, liefde en succes zal brengen waar je van gedroomd hebt.” Je leest erover in de maandhoroscoop van januari 2024.
Alles is mogelijk wanneer je gelooft dat het zo is.
De astrologische energie van januari 2024
Welkom in het nieuwe tijdperk waarin alles mogelijk is! In januari 2024 word je plotseling geïnspireerd om naar de sterren te reiken.
Een risico nemen is een balans tussen logica en geloof, waarbij je vertrouwt dat wat de uitkomst ook is, het een hoger doel zal dienen. Dit stelt je in staat om alle benodigde plannen te maken tot op een bepaald punt, waarna je je overgeeft en vertrouwt dat je de kiemen zaait voor datgene wat je wilt manifesteren in je leven. Geluk is altijd iets dat wordt gecreëerd. Wanneer het universum je zegent met overvloed en nieuwe kansen, moet jij het pakken en kiezen. In januari word je geleid om te plannen voor het kosmische succes dat van jou is.
Reflecteren en vooruitkijken
Voordat je intenties voor de maand of het jaar vastlegt, neem de tijd om los te laten wat het afgelopen jaar je heeft gebracht. Voor velen was 2023 een uitdagend jaar dat meer lessen en afsluiting bracht dan nieuwe beginnen en overvloed, maar zelfs in de meest uitdagende momenten werkte het universum altijd voor jou.
Gebruik deze energie om op te schrijven en los te laten welke gevoelens, situaties of energie je meeneemt naar het nieuwe jaar, terwijl je kiest om het achter je te laten. Terwijl je dit doet, is het tijd om te beginnen met plannen en reflecteren over wat je wilt creëren in de komende maand.
De transformatieve energie van januari
Januari is slechts het begin, maar op vele manieren is het ook waar je je op hebt voorbereid. Pluto, de heerser van de onderwereld, verschuift naar Waterman en verandert de energie in je leven. Pluto regeert transformatie en waarheid. Het is de feniks die herrijst uit zijn as.
In Steenbok werkte Pluto eraan om af te breken, te herstructureren of simpelweg te verbranden wat niet werkte en wat niet bedoeld was om met je mee te gaan naar dit nieuwe hoofdstuk van je leven.
Nu Pluto verschuift naar Waterman, is de energie radicaal anders. Je voelt je geïnspireerd, vrij, innovatief en misschien een beetje rebels omdat je er moe van wordt om dingen op een bepaalde manier te doen of alleen de ideeën van anderen te volgen. Dit is jouw doorbraakmoment, je feniksfase en een fase die je gegarandeerd alle overvloed, rijkdom, liefde en succes zal brengen waar je van gedroomd hebt.
Belangrijke data maandhoroscoop januari 2024:
Maandag 1 januari 2024
Gebeurtenis: Mercurius direct in Boogschutter
De nieuwe maand en het nieuwe jaar beginnen sterk doordat Mercurius nu direct gaat in Boogschutter. Mercurius begon zijn retrograde in Steenbok en verschoof naar Boogschutter tijdens deze retrograde. Dit hielp om de focus te veranderen naar het plannen van je leven en toekomst.
Mercurius retrograde in Steenbok ging over de structuren die herzien moesten worden om meer van die vrijheid van Boogschutter toe te staan, om groei en de liefde die voor jou bedoeld is te omarmen. Nu het direct gaat, is het veilig om grote beslissingen te nemen, te trouwen of verloofd te raken, wetende dat je dingen bekijkt met frisse ogen en een helder hart.
Donderdag 4 januari
Gebeurtenis: Mars naar Steenbok
Mars verschuift vandaag naar het aardeteken Steenbok, wat helpt om de acties die je onderneemt te gronden zodat je wordt klaargestoomd voor het succes waar je naar verlangt.
Mars regeert over passie, vastberadenheid en ambitie. In Steenbok gaat het wat langzamer, maar alleen zodat het zich kan richten op één stap tegelijk. Terwijl je vrij bent om vooruit te gaan in je relatie en met zaken van het hart, zorg ervoor dat je de tijd neemt om je basis langzaam op te bouwen zodat je later niets over het hoofd ziet. Dit zal je helpen te weten dat het niet alleen lust is die je voelt, maar oprecht liefde en het soort liefde waarop voor altijd gebouwd wordt.
Maandhoroscoop januari 2024
Ram (21 maart – 19 april)
Geluksdag: maandag 1 januari
Leidende energie: Mercurius direct in Boogschutter, heerser van jouw gelukshuis
Boogschutter regeert over jouw huis van geluk, reizen en nieuwe kansen. Aan het begin van de maand staat Mercurius direct in Boogschutter. Het is tijd om terug te keren naar die ideeën die je hebt gehad voor jouw leven. Als je hebt overwogen om je in te schrijven voor een cursus of om een reis te boeken, dan is dit jouw groen licht van het universum om te beginnen met werken aan wat je wilt bereiken!
De energie van Boogschutter kan er ook voor zorgen dat je je leven een nieuwe richting wilt geven, dus gebruik deze tijd om belangrijke gesprekken te voeren over de toekomst. Zo kun je zaaien voor het overvloedige leven dat voor jou voorbestemd is. Dit is een intense periode die je kan helpen jezelf dieper te eren terwijl je leert luisteren naar je intuïtie.
Hoe zorg je als Ram goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!
Stier (20 april – 20 mei)
Geluksdag: donderdag 4 januari
Leidende energie: Mars in Steenbok, heerser van jouw huis van overvloed
Mars in Steenbok zal je helpen vooruitgang te boeken in nieuwe gebieden en je onderweg bijstaan bij uitdagingen. Mars drijft aan tot actie en het volgen van je diepste passies, terwijl Steenbok neigt naar plannen maken en geleidelijk naar doelen toe werken. Je kunt beide energieën gebruiken en combineren door te solliciteren naar nieuwe banen, te overwegen naar het buitenland te verhuizen of je aan te melden voor die opleiding waar je aan hebt gedacht. Het resultaat kan meer een reis zijn dan directe vervulling, maar het zal beter uitpakken dan je je kunt voorstellen.
Het is belangrijk te begrijpen dat het tijd kost voordat dromen volledig werkelijkheid worden, of het nu een nieuw levenspad betreft of meer overvloed. Als je consistent aan je doelen werkt, omarm dan het proces en neem risico’s waar nodig. Zo leg je de basis om nooit op te geven voor datgene waarvan je weet dat het voor jou bedoeld is.
Hoe zorg je als Stier goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!
Tweelingen (21 mei – 20 juni)
Geluksdag: zaterdag 20 januari
Leidende energie: Pluto in Waterman, heerser van je huis van expansie
Het leven staat op het punt om een opwindende nieuwe richting in te slaan nu Pluto naar Waterman verschuift. Waterman heerst over je huis van expansie, reizen, geluk, onderwijs en nieuwe ervaringen. In dit aspect van je leven wil Pluto dat je je waarheid eert en onthoudt wat je wilt in het leven. Deze planeet blijft onthullen en je aangeven waar je transformatie mag omarmen.
Neem de tijd om na te denken over de ideeën, dromen en kansen die je nu hebt. Vooral als ze lijken op het begin van vorig jaar toen Pluto kort in Waterman stond. Je denkt misschien na over een nieuwe richting voor je carrière die beter aansluit bij wat jij als je doel ziet, en dit kan precies de duw zijn die je nodig hebt om het te laten gebeuren.
Hoe zorg je als Tweelingen goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!
Kreeft (21 juni – 22 juli)
Geluksdag: donderdag 25 januari
Leidende energie: Volle Maan in Leeuw in je huis van rijkdom
Leeuw regeert over je tweede huis, dat helemaal draait om rijkdom en financiën. Je hebt het afgelopen jaar door aanzienlijke veranderingen bewogen terwijl je oude hoofdstukken afsloot en uitkeek naar wat er komen gaat.
Financiën kunnen een zorg zijn, maar je hebt dingen anders aangepakt dan voorheen, wat betekent dat je zult zien dat alle stappen die je hebt genomen volledig worden gesteund door het universum.
De volle maan in Leeuw laat een moment dat in augustus van vorig jaar begon tot bloei komen en zal bevestiging en de financiële rijkdom brengen die je nodig hebt om het leven van je dromen te leiden. Let op nieuwe aanbiedingen die op je pad komen, want ze zullen je ongetwijfeld meer rijkdom en financiële zekerheid brengen.
Hoe zorg je als Kreeft goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!
Leeuw (23 juli – 22 augustus)
Geluksdag: zaterdag 27 januari
Leidende energie: Uranus direct in Stier in je huis van carrière
Uranus in Stier werkt aan het herstructureren en veranderen van je carrière om meer ruimte te creëren voor creativiteit en originaliteit. Deze Uranus-cycli duren ongeveer zeven jaar en vertegenwoordigen significante fasen in je leven. Denk terug aan 2018, toen Uranus voor het eerst naar Stier verhuisde en welke veranderingen en thema’s het sindsdien heeft opgeroepen voor herziening.
Nu Uranus rechtstreeks in Stier staat, is het tijd om actie te ondernemen, van het verwerken van de verschillende veranderingen in je leven naar meer helderheid om vast te pakken wat voor jou bedoeld is. Er zullen waarschijnlijk een paar verrassingen zijn, zoals een terugkeer van een sollicitatie die je lang geleden hebt gedaan of een onverwachte aanbieding of promotie. Onthoud wat je hebt gedaan om dit te bereiken en dat je elk moment van succes verdient dat op je afkomt.
Hoe zorg je als Leeuw goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!
Maagd (23 augustus – 22 september)
Geluksdag: zaterdag 27 januari
Leidende energie: Uranus direct in Stier in je huis van nieuwe ervaringen
Stier regeert over je huis van nieuwe ervaringen. Uranus staat nu in dit huis wat betekent dat je de kracht van overgave moet beheersen. Uranus in Stier in dit gebied zal geluk brengen, maar zal de boel opschudden en onverwachte kansen en omleidingen bieden. Er zit magie in deze momenten omdat je mag voelen dat het universum niet alleen met je samenwerkt, maar ook vóór je werkt.
Als Uranus rechtstreeks in Stier staat, ontvang je een nieuwe golf van transformationele energie als nieuwe aanbiedingen voor reizen, banen of onderwijs beginnen binnen te stromen. Ook al betekent dit misschien dat je van het oorspronkelijke plan moet afwijken, probeer te vertrouwen op alles wat er gebeurt, want het is allemaal voor je hoogste goed.
Hoe zorg je als Maagd goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!
Weegschaal (23 september – 22 oktober)
Geluksdag: maandag 1 januari
Leidende energie: Mercurius direct in Boogschutter, heerser van je huis van communicatie
Je betreedt een enorm belangrijke periode in je leven waarin veel nieuwe kansen zullen komen en je de mogelijkheid krijgt om je leven te vernieuwen. Een belangrijk onderdeel hiervan is in staat zijn om op te komen voor je waarheid en onthouden dat je net zoveel voor jezelf verdient als dat je er voor anderen bent. Om het meeste uit deze tijd in je leven te halen, onthoud dat je je woorden kunt gebruiken om de toekomst te creëren waar je van droomt. Je mag alleen onthouden dat je in staat bent en het waard bent om je dromen werkelijkheid te maken.
Wanneer Mercurius rechtstreeks in Boogschutter staat, zal deze planeet je inspireren om meer vrij te communiceren met wat je voor jezelf voor het komende jaar voor ogen hebt. Dit is een zeer toekomstgerichte energie en zal je nieuwe mogelijkheden laten nastreven, evenals een verhuizing voor werk of plezier. Kies zorgvuldig wat je zegt, maar schuw nooit weg van het duidelijk uiten van wat je wilt, want dat is hoe je het werkelijkheid maakt.
Hoe zorg je als Weegschaal goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!
Schorpioen (23 oktober – 21 november)
Geluksdag: maandag 1 januari
Leidende energie: Mercurius direct in Boogschutter, heerser van je huis van financiën
Boogschutter staat in je financiële huis. Juist op het gebied van financiën hoop je op verbetering. Terwijl je je hebt gericht op je carrière en andere veranderingen die je in je leven wilt maken, heb je vertrouwd op het universum dat het een kans voor je zou bieden om een stroom van rijkdom te ontvangen. Dat vertrouwen zal binnenkort vruchten afwerpen wanneer je nieuws krijgt over investeringen, salarisverhogingen of promoties.
Begin januari is het belangrijk om te reflecteren op hoeveel je bent gegroeid in termen van opkomen voor wat je waard bent, want dat staat sterk in verband met de rijkdom die je in dit leven zult kunnen genereren. Wees niet bang om grenzen te stellen en te vragen om wat je waard bent. Als er een aanbod langskomt dat te mooi lijkt om waar te zijn, is dat niet zo: weet dat je alleen het beste verdient.
Hoe zorg je als Schorpioen goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!
Boogschutter (22 november – 21 december)
Geluksdag: donderdag 4 januari
Leidende energie: Mars in Steenbok, heerser van je huis van zelfwaarde
De energie van Steenbok heeft je meegenomen op een reis van zelfwaarde terwijl Pluto de afgelopen tien jaar door dit teken is bewogen. Pluto in Steenbok heeft je geholpen de waarheid van wie je bent te onthullen en wat je een waardevol en waardevol mens maakt. Nu Pluto zich voorbereidt om naar Waterman te verschuiven, zal Mars naar Steenbok verschuiven en je motiveren om een niveau omhoog te gaan in je leven.
Het is tijd om je niet langer klein te houden en meer risico’s te nemen. Dit gaat niet alleen over je carrière, maar ook over wat je als het beste accepteert, ook al weet je dat er elders iets beters is. Hoewel je soms moet leren dat het gras niet altijd groener is aan de overkant, gaat het nu om weten dat je het waard bent om gematcht te worden met je energie. Promoot jezelf, neem een risico en begin over jezelf te praten zoals je dat doet bij iemand van wie je houdt. Je zult versteld staan van de veranderingen en kansen die het in je leven brengt.
Hoe zorg je als Boogschutter goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt.
Steenbok (22 december – 19 januari)
Geluksdag: zaterdag 20 januari
Leidende energie: Pluto in Waterman, heerser van je huis van financiële overvloed
Pluto, de heerser van de onderwereld, beweegt al meer dan een decennium door jouw teken en biedt je de ruimte om te leren van wat resoneert met jou. Dit heeft je geholpen een authentieker leven te leiden, vooral omdat je gevraagd werd om de duisternis onder ogen te zien die je eerder probeerde te verbergen. Nu verschuift dit alles terwijl Pluto naar Waterman gaat en je inspireert om het soort rijkdom te genereren waarvan je nooit dacht dat het mogelijk was.
Pluto in Waterman zal je helpen de sleutel tot rijkdom te ontgrendelen en op de plek te zijn waar je in staat zult zijn om te ontvangen wat je verlangt. Overvloedig zijn is de ene helft. Leren het met open armen te ontvangen zodat je het gevoel hebt dat je het waard bent om het te ontvangen is de andere helft van de overvloedspuzzel. Nu je leert beide te doen, zul je beginnen te begrijpen hoe het ontvangen van wat je hebt alleen maar zal leiden tot het krijgen van meer.
Hoe zorg je als Steenbok goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt.
Waterman (20 januari – 18 februari)
Geluksdag: donderdag 4 januari
Leidende energie: Mars in Steenbok, heerser van je huis van intuïtie
Mars is de planeet van actie, ambitie en passie. In Steenbok helpt de planeet je om je verlangens te aarden en je te concentreren op wat je kunt doen om van elk droom een realiteit te maken. Naarmate Mars in Steenbok door je huis van intuïtie begint te bewegen, zul je beginnen jezelf met meer autoriteit te vertrouwen, wat je ook zal helpen om plannen te maken voor nieuwe projecten en ondernemingen.
Je intuïtie is erg sterk, vooral als Pluto later in de maand naar jouw teken verschuift, dus is het belangrijk om jezelf te vertrouwen in het precies weten welke richting je moet inslaan. Hoe meer je jezelf kunt vertrouwen en valideren, hoe meer je verbonden zult kunnen voelen met het leven dat je opbouwt. Je hebt geweldige ideeën die deel uitmaken van je passie, en nu is het tijd om ernaar te handelen.
Hoe zorg je als Waterman goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt.
Vissen (19 februari – 20 maart)
Geluksdag: maandag 1 januari
Leidende energie: Mercurius direct in Boogschutter, heerser van je huis van professionele aspiraties
Boogschutter regeert over je professionele aspiraties en carrière. Terwijl Mercurius direct staat in dit teken, kun je verwachten dat thema’s van december weer naar voren komen voor herziening. Nu is het echter tijd voor daadwerkelijke nieuwe aanbiedingen, of zul je eindelijk die positie beginnen waarop je eerder hebt gesolliciteerd. Je zult ook kunnen realiseren dat je proactiever moet worden in het bepleiten van je talenten en het soort carrière dat je wilt hebben.
Hoe zorg je als Vissen goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt.
Masterclass astrologie: Leer je geboortehoroscoop lezen
- In deze masterclass ga je jouw geboortehoroscoop begrijpen: wat staat er voor jou in de sterren geschreven?
- Ben je een extraverte of introverte persoon en hoe kan het dat alleen je sterrenbeeld niet alles over jou zegt?
Dit kun je nog meer verwachten in 2024:
Astrologische voorspelling 2024: wat kun je het nieuwe jaar allemaal verwachten?
Tags: 2024, januari, Kate Rose, maandhoroscoop
Geplaatst: 28 december 2023
Weekhoroscoop 30 december 2023 tot 6 januari 2024: dit kun jij de eerste twee maanden verwachten
In deze weekhoroscoop kijkt astroloog Irma van der Wijk naar het nieuwe jaar: Ze heeft de uurhoekhoroscoop voor de komende 2 maanden vastgelegd. Een uurhoekhoroscoop is een van de oudste vormen van astrologie. In onderstaande vlog vertelt Irma van der Wijk wat jij de komende maanden kunt verwachten.
(Klik op onderstaande afbeelding om de vlog te bekijken.)
Heb je interesse in je geboortehoroscoop of een persoonlijke Jaarhoroscoop voor 2024? Je kunt bij Irma van der Wijk terecht voor een astrologisch consult. Informatie: Irma van der Wijk
Je vindt nog veel meer vlogs over astrologie en spiritualiteit op haar YouTube kanaal.
Inspirerend leven agenda 2024
Met de Inspirerend leven agenda 2024 ben je helemaal klaar voor het nieuwe jaar! De agenda bevat zoals elke jaar prachtige afbeeldingen, quotes en een maankalender. Nieuw in deze 2024-editie: verbind je met de maanfasen met maandelijkse inzichten van astroloog Kate Rose over de volle en nieuwe maan! Reflecteer op jouw groei en stel intenties voor de komende maand. Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.
Lees verder:
Ontdek in welke fase van de astrologische dierenriem jouw leven zich bevindt (en welke lessen erbij horen)
Welk kristal past bij jouw sterrenbeeld?
Astrologie: wat je dominante planeet allemaal over jou vertelt…
Tags: Weekhoroscoop 30 december 2023 tot 6 januari 2024
Geplaatst:
Voel je je eenzaam, ook al ben je niet alleen? Dan ben je niet de enige
Voel je je eenzaam, ook al ben je niet alleen? Dan ben je niet de enige. Eenzaamheid is een groot probleem in onze huidige maatschappij. Van ouderen tot jongeren; vele lagen van de bevolking hebben er last van en lijden eronder. Er is een oplossing hiervoor. Andrea Mathews, auteur van Stop met pleasen, vertelt je erover in dit artikel.
Het middel tegen eenzaamheid kun je niet in andere mensen vinden.
Verschillende ideeën rondom eenzaamheid
Eerst moeten we eens kijken naar de verschillende ideeën wat betreft eenzaamheid. Het eerste idee is dat je eenzaam bent als je alleen bent. Dit klopt niet. Het is absoluut mogelijk om lange periodes alleen door te brengen, zelfs als dat je bedoeling was, zonder je eenzaam te voelen.
Het tweede en nogal vermoeiende idee is dat je moet leren hoe je populair en geliefd kunt zijn bij iedereen om je niet eenzaam te hoeven voelen. Dit idee is vermoeiend want als je dus niet populair of geliefd bij iedereen bent, straf je jezelf door slecht over jezelf te praten, waardoor je zelfbeeld omlaaggaat en je depressief kunt worden.
Het derde en populairste idee is gebaseerd op ‘als’. Als ik vrienden had, dan zou het beter met me gaan. Als ik een partner had, dan zou het beter met me gaan. Of als ik een beter mens was, dan zou ik vrienden en een partner hebben en dan zou het beter met me gaan. Al deze gedachten zijn gebaseerd op het idee dat het alleen maar beter met je kan gaan als je vrienden of een partner hebt of een beter mens bent (kortom: iemand die geliefd is bij anderen).
Iedereen heeft natuurlijk wel emotionele steun nodig; een vaste, kleine of grote groep mensen die je steunen. Maar met die laatste ‘als’ span je het paard achter de wagen. Het middel tegen eenzaamheid kun je namelijk niet in andere mensen vinden. Ik weet dat dat gek klinkt, maar het is wel waar. Het middel tegen eenzaamheid is de aanwezigheid van jezelf. Die staat op de eerste plaats. Een groep mensen die je steunen komt daarna pas.
De gevolgen van angst voor eenzaamheid
Er zijn zelfs veel mensen die voor een lange tijd in giftige relaties blijven hangen, alleen maar omdat ze bang zijn alleen te zijn. Ze zijn bang om alleen te zijn, omdat ze eenzaamheid ervaren als een van de pijnlijkste gevoelens die een mens kan hebben. Vaak zijn ze bereid om alles te doen, zelfs hun persoonlijkheid aanpassen, om zo zelfs onoprechte steun te krijgen, zodat ze zichzelf kunnen vertellen dat ze niet alleen zijn. Uiteindelijk bereik je toch een moment in je leven waarop je moet toegeven dat je zelfs tussen een heleboel mensen op feestjes je eenzaam voelt.
Hoe komt dat? Omdat je geen echte relatie met jezelf hebt. En wat bedoel ik met een relatie met jezelf? Toen je op een jonge leeftijd je ouders en je familie leerde kennen, leerde je ook wat zij van jou verwachtten. En aangezien je toen te kwetsbaar was om ‘nee’ te zeggen tegen die verwachtingen en om eenzaamheid tegen te gaan, nam je die projecties van je ouders en je familie in je op, om er zo bij te horen. Tegelijkertijd gaf je een identificatie met jouw ware en authentieke zelf op. Je liet die achter en je werd wat ervan je verwacht werd.
Nu je volwassen bent, probeer je de mensen in je leven het nog steeds naar hun zin te maken, op dezelfde manieren als waarop je jouw ouders het naar hun zin maakte (of niet). Vaak doe je steeds hetzelfde terwijl je nieuwe resultaten verwacht dan die je bij je ouders kreeg. Wat je niet weet, is dat jouw ware zelf je roept elke keer als je een muur raakt bij dit gedrag.
Oplossing voor eenzaamheid
Het is belangrijk om je thuis voelen in je eigen lichaam, in je eigen geest, in je emoties en in je gedrag. En dat gevoel is het middel tegen eenzaamheid. Je hebt jezelf nodig, je moet sterk zijn en je moet jezelf niet laten definiëren door de verwachtingen van anderen, maar wel door wat trouw aanvoelt voor je diepere geest, je diepere ziel, jouw eigen wezen.
Als dat is gelukt, en alleen dan, is het mogelijk om anderen te vinden die met je kunnen meeleven. Voordat je jezelf vindt, kennen anderen jou niet, zelfs niet als je vaak bij ze bent, dus hoe kunnen ze dan met je meeleven? Je kan pas echt ergens bij horen als je eerst bij jezelf hoort.
Geschreven door Andrea Mathews
Eenzaamheid
Wil je meer lezen over de aanvaarding van eenzaamheid om tot je hogere zelf te komen? In ‘Eenzaamheid, troost door inzicht’ legt Hans Stolp uit wat de ontwikkeling is van je bewustzijnsziel en vertelt je meer over hoe je eenzaamheid kunt aanvaarden.
Leer om bij jezelf te horen:
Ervaar jij voldoende zelfliefde? (+ tips om meer van jezelf te houden)
Jezelf zijn: zo vind jij jezelf terug
De verloren schat: omarm je innerlijke kind
Aanraking & oxytocine: zo kun je dit hormoon bij jezelf oproepen
Tags: authentieke zelf, eenzaam, eenzaamheid, Jezelf accepteren, ziel
Geplaatst:
Wanneer tijdens je jeugd zijn jouw negatieve overtuigingen over jezelf ontstaan?
“Zoals ik ben, ben ik niet oké”, “De wereld is gevaarlijk” en “Ik mag geen eigen behoeften hebben”: zijn voorbeelden van negatieve overtuigingen die gevormd zijn tijdens bepaalde periodes van je jeugd. Als baby leer je jezelf andere dingen aan dan wanneer je bijvoorbeeld 3 jaar bent. In dit handige artikel Doe jezelf niet tekort van Almut Schmale Riedel lees je wanneer jouw negatieve overtuigingen zijn ontstaan.
De scriptpatronen beschermen het kind ook tegen conflicten met ouders en dus tegen pijn en teleurstellingen.
Als kind leer je in de sociale uitwisseling met je verzorgers je eigen gevoelens waar te nemen en te onderscheiden. In de loop van je eerste levensjaren leer je als kind verbanden te leggen tussen waargenomen gevoelens en bijbehorende gedragswijzen. Als kind begin je daarbij een innerlijk beeld te vormen van jezelf en anderen. Daarbij leer je geleidelijk mentale verbanden te leggen tussen de emotionele reacties en gedragswijzen en dit innerlijke beeld.
Persoonlijkheidsstoornissen en neurotische patronen ontstaan wanneer bepaalde psychische ontwikkelingsfasen verstoord worden, niet geleerd konden worden en ook in de verdere ontwikkeling niet meer goedgemaakt worden. Hoe vroeger en heviger ontwikkelingsfasen geblokkeerd werden, hoe groter de latere psychische problemen kunnen worden.
Wanneer de fasen goed doorlopen worden en het kind voldoende positieve waardering, bescherming en toestemming krijgt voor zijn ontwikkelingsfasen, is de kans kleiner dat er beperkende scriptpatronen ontstaan.
Wat is een levensscript?
Tijdens het opgroeien vorm je zo je ‘levensscript’: Het levensscript is een verklaringsmodel dat beschrijft hoe mensen als kind een ontwerp maken van hun leven en van hoe zijzelf en andere mensen zijn, en hoe hun leven in de toekomst verlopen zal.
Waarom heb je deze overtuigingen aangeleerd?
De beperkende levensscriptpatronen zijn te begrijpen als slimme overlevingsstrategieën van het kleine kind om te kunnen omgaan met het gezin. Dat houdt verschillende dingen in: scriptovertuigingen helpen kinderen om zich in hun kleine wereld te oriënteren: ze weten daar de weg, omdat ze hun innerlijke beeld, hun verklaringen hebben voor wat er om hen heen en met hen gebeurt. Zo kunnen ze beter omgaan met hun onzekerheid en angst bij zoveel nieuws en onoverzienbaars. Hun scriptpatronen tonen hun hoe ze moeten zijn om op hun plek te zijn in het gezin. Bovendien helpen ze hen om de benodigde aandacht en toewijding te krijgen.
De scriptpatronen beschermen het kind ook tegen conflicten met ouders en dus tegen pijn en teleurstellingen. Het kind dat de boodschappen van de ouders, meestal ongefilterd, geïnternaliseerd heeft, vermijdt daarmee ruzie met hen omdat het zich hun zienswijze en voorschriften eigen heeft gemaakt. Het heeft immers nog niet voldoende vermogen om na te denken over het realiteitsgehalte van ouderlijke boodschappen en die te toetsen.
Wanneer in je kindertijd zijn negatieve overtuigingen ontstaan?
Dit zijn de levensscriptpatronen die je opgebouwd zou kunnen hebben tijdens je kindertijd. Herken je je in een van de zinnen? Of voel je soms wat er beschreven staat? Dan heb je tijdens die leeftijd die overtuiging aangenomen.
1. Eerste levensjaar: basaal vertrouwen of wantrouwen ontwikkelen
Het gaat de baby hier in eerste instantie simpelweg om het bestaan en het (over-) leven en anderen voor zich laten zorgen en zich op anderen kunnen verlaten. Het eigen welbevinden is afhankelijk van anderen. Het kind leert het steeds beter zijn behoeften aan te geven en uit te drukken. Als de ouders daar passend op reageren, dan beleeft de baby zich als effectief. Het kan vertrouwen in anderen krijgen en aan hechting beginnen.
Met de ervaringen van de eerste maanden en jaren van het leven wordt het fundament voor het basisvertrouwen gelegd: vertrouwen in anderen en in het leven, en daarmee ook de kern voor het vertrouwen in zichzelf. Vertrouwen in zichzelf ontstaat onder andere doordat we merken dat wijzelf invloed op anderen kunnen uitoefenen zodat aan onze behoeften voldaan wordt.
Mogelijke beperkingen en negatieve scriptboodschappen die de baby kan ervaren zijn:
• ongewenst zijn, dat wil zeggen dat hij er niet had moeten zijn;
• geen eigen behoeften mogen hebben;
• niet nabij mogen zijn;
• geen betrouwbare hechting ervaren;
• niet kunnen vertrouwen.
2. 6-18 maanden: onderzoekingsdrang of angstig zijn
Als kinderen zich veilig gehecht voelen en dus vertrouwen op de betrouwbare nabijheid van verzorgers, dan kunnen ze hun onderzoekingsdrang volgen en hun kleine wereld gaan ontdekken.
Scriptpatronen die in deze tijd kunnen ontstaan zijn:
• Ik ben niet gewenst.
• Ik mag niet nabij zijn.
• Ik moet zo mogelijk geen eigen behoeften hebben.
• Ik mag niets uitproberen.
• De wereld is gevaarlijk.
• Ik moet altijd bij mama/papa blijven.
• Ik mag niets alleen doen.
3. 2-3 jaar: autonomie ontwikkelen of schaamte en twijfel ervaren
Het kind ontwikkelt een eigen wil, zegt nee en is koppig. Hij gaat heen en weer tussen macht en machteloosheid, tussen onderwerping, aanpassing en rebellie, en probeert zijn autonomie uit.
Scriptpatronen die in deze fase kunnen ontstaan (of ook versterkt worden):
• Ik mag niet mezelf zijn.
• Zoals ik ben, ben ik niet oké.
• Nabijheid is niet voor mij weggelegd, of: nabijheid beperkt me.
• Ik mag niet opgroeien, moet klein blijven.
• Ik mag niet voelen wat ik voel.
• Ik mag geen eigen behoeften hebben.
• Ik mag niet zelf denken, of: ik ben dom.
• Ik mag niet boos zijn.
4. 3-6 jaar: Initiatief en zelfsturing ontwikkelen of schuldgevoelens over de eigen wil
Dit is een echte ‘onderzoekersfase’: de ‘wat’-vragen breiden zich uit met ‘waarom’-vragen. Het taalvermogen ontwikkelt zich pijlsnel, de weetgierigheid lijkt mateloos.
Typische scriptpatronen die hier kunnen ontstaan of versterkt kunnen worden:
• Ik moet geen meisje/jongen zijn.
• Zoals ik ben, ben ik niet oké.
• Gevoelens zijn gevaarlijk.
• Gevoelens mag ik hebben, maar niet tonen.
• Ik moet niet zelf denken.
• Ik mag niet gelijktijdig voelen en denken.
• Ik mag/wil niet merken wat hier aan de hand is.
• Ik mag geen kind zijn.
• Ik mag niet groot worden.
• Ik mag mijn ouders niet verlaten.
• Ik moet mijn ouders gelukkig maken.
• Ik ben iets bijzonders of moet iets bijzonders zijn.
• Ik ben anders en hoor er niet bij.
• Ik ben alleen.
• Ik ben boos, maar niemand mag dat merken.
• Hier klopt iets niet, maar niemand mag dat merken.
5. 7-12 jaar, het schoolkind: werkplezier en leergierigheid of minderwaardigheidsgevoel
Scriptboodschappen die hier versterkt kunnen worden, zijn onder andere:
• Het gaat me niet lukken. (Of: Het gaat me nooit lukken!)
• Ik moet niet zo nieuwsgierig zijn, niet van die domme vragen stellen.
• Ik ben te dom, te onhandig.
• Ik hoor er niet bij.
• Ik ben anders (en dus alleen).
• De anderen begrijpen me niet.
• Ik mag geen fouten maken, anders word ik uitgelachen.
• Ik mag niet volwassen worden, of:
• Ik moet niet snel volwassen worden.
6. Puberteit: identiteit of rolverwarring
Hier gaat het verder om de ontwikkeling van de eigen geslachtsidentiteit en daarin dingen uitproberen. Pubers slingeren heen en weer tussen nabijheid en afstand, tussen kind-zijn en volwassen-zijn. Ze willen zich losmaken en autonomie beleven, zonder hun verbondenheid te verliezen.
Het kan voorkomen dat jongeren alle bestaande scriptovertuigingen overboord zetten om uit te proberen hoe het is om helemaal anders te zijn. ‘Nu laat ik ze eens zien hoe ik echt ben – of hoe ik ook kan zijn!’ De rebellie van de adolescenten tegen de ouders of tegen het beeld dat de ouders van hen hebben, kan vreemde vormen aannemen.
We spreken hier van een antiscript.
Eerste seksuele relaties kunnen, wanneer ze problematisch en zeer teleurstellend waren, vroegere scriptpatronen versterken of uitbreiden, bijvoorbeeld:
• Zoals ik ben, ben ik niet oké.
• Het is niet oké om een jongen of een meisje te zijn.
• Ik moet niet volwassen worden.
• Nabijheid is gevaarlijk.
• Ik mag niet seksueel zijn.
• Mijn behoeften tellen niet.
• Ik hoor er niet bij.
• Niemand begrijpt mij.
Bewerkt fragment uit: Doe jezelf niet tekort
Doe jezelf niet tekort
Wil je alles lezen of hoe deze patronen zijn ontstaan en hoe je jezelf ervan kunt bevrijden? Almut Schmale Riedel helpt je in Doe jezelf niet tekort op weg.
Lees verder over pijn tijdens opgroeien:
- HSP & emotionele verwaarlozing: opgroeien in een emotioneel verwaarlozend gezin als hooggevoelig persoon
- Dit zijn de heftige gevolgen van opgroeien bij een narcistische ouder
- Wijsheid van Louise Hay: 4 levenslessen over oude pijn en opgroeien
Tags: laag zelfvertrouwen, levensscript, negatief zelfbeeld, negatieve overtuigingen
Geplaatst: 27 december 2023
Chinese Geneeskunde: hoe onderdrukte emoties je lichaam beïnvloeden
Iedere emotie die we ervaren is verbonden met een orgaan of systeem in het lichaam. Negatieve emoties zijn een teken dat er iets niet in orde is. Fysiek of emotioneel kan het leven niet stromen zoals het bedoeld is. Er is sprake van disbalans of stagnatie, of je vindt geen wegen om je echte kern tot expressie te brengen. Dit zijn de drie interne oorzaken van ziekte, gezien vanuit de Chinese geneeskunde. Naast interne, zijn er ook externe oorzaken zoals bacteriën, klimaat, ongeluk et cetera.
Als het leven wél stroomt en in balans is, dan ervaren we vrede, geluk en lichtheid. We kunnen dan gemakkelijk bij de diepe stille wijsheid van onze Bron komen. In het Taoïsme zijn al 5000 jaar geleden oefeningen ontwikkeld die je helpen om de organen energetisch op te schonen. Dat zijn dus hele oude, beproefde oefeningen. Je leert ze bij healing Tao. Met name de 6 helende klanken – die je helpen om je organen energetisch op te schonen.
De Chinese geneeskunde en het Taoïsme hebben de samenhang van lichaam, ziel en geest prachtig in kaart gebracht. Door er over te leren en te lezen, ga je veel meer begrijpen van je lichaam en je emoties. Je lichaam kan ziek worden van te veel of onderdrukte emoties. Maar je emoties kunnen ook uit balans raken door een fysieke belasting van je organen. Het werkt dus twee kanten op.
Overbelasting van het hout-element
Als je bijvoorbeeld veel medicatie gebruikt, of veel alcohol drinkt of andere dingen tot je neemt die je lever belasten, dan kan dat tot een kort lontje leiden. De lever hoort tot het hout element. De emoties die bij een verstoord hout element horen, zijn boosheid, frustratie, irritatie (en als dat allemaal onderdrukt wordt, depressie). In dit geval wordt het orgaan belast door externe omstandigheden, waardoor de emoties beïnvloed worden. Je kan minder hebben, wordt sneller boos.
Andersom kan het ook: als je veel gevoelens ervaart die het hout-element belasten, dan heeft dat invloed op alle facetten van het hout-element. Dat wil zeggen: op lever en gal, op je manier van bewegen en op je energie. Pijnen die dan hier en dan weer daar zitten of die ineens komen en dan weer weg zijn, worden ook met het hout element gerelateerd. Die kunnen er dan bijvoorbeeld mee te maken hebben, dat je leven niet kan stromen. Misschien heb je altijd het gevoel dat je anders moet zijn dan je bent of dat je dingen moet doen die niet bij je passen. Dat is wezenlijk frustrerend. Het belast het hout-element.
Hoe kan ik er wat aan doen?
Het is geweldig om te ontdekken hoe je vanuit adem, beweging, kloppen van je lichaam en het doen van eenvoudige oefeningen uit je hoofd in je lichaam kan komen. De emotionele lading komt dan vanzelf tot rust, waardoor je makkelijker kan voelen waar het echt over gaat.
Dit is jouw tijd om lekker in je vel te komen. Je hoeft het dus voor niemand goed te doen. En alles mag er zijn, wat je ook voelt. Het leuke is, dat de emoties meestal al veel minder zwaar en dwingend worden als ze er helemaal mogen zijn.
Oefening bij boosheid
Als er boosheid of frustratie speelt, dan kan je de leverklank doen. Je kan de bijbehorende meridianen en bevrijden rekken en kloppen. Je herinnert je het ondeugende, spontane van een kind weer en geeft het de ruimte. En dan kan het zomaar zijn dat je de levenslust weer voelt bubbelen.
Leverklank: van boosheid en frustratie naar vriendelijkheid
Activeren
Beklop je lever gebied met je handen om de bloedstroom hier te activeren. De lever ligt net onder de ribben, voornamelijk aan de rechterkant.
Afstemmen
Houd nu je handen stil en laat je gewaarzijn tot rust komen in je lever. Glimlach in je lever en realiseer je de betekenis die ze voor je leven heeft: ze helpt je om je voedsel te verteren, ze ontgift je bloed, ze is een reservoir van energie.
Om je af te stemmen op de essentie van lever en galblaas, laat je nu de film van je leven aan je voorbij gaan, waarbij je focust op momenten in je leven waarop jij je goed voelde; momenten waarop je werkelijk je zelf was. Neem zo’n moment en voel weer hoe jij je toen voelde. Hoe bewoog je je? Wat deed je? Wat straalde je uit? Herinner je nu dingen die je als kind graag deed. Fantaseer dat je nu weer op die manier bezig zou zijn. Ervaar het zo volledig en zo fysiek mogelijk…
Misschien heeft jouw lever jarenlang frustratie en agressie gedragen, omdat je niet jezelf kon zijn of omdat het leven anders ging dan jij wilde. In de kern is deze agressie niet goed of fout. Ze is pure levenskracht!
Voel de kracht die je boosheid je kan geven. Glimlach er in. Vind het oké dat deze gevoelens er zijn. Heb de intentie om de – eventueel ‘giftige’- lading er van mee te geven aan de leverklank.
Gebaar
Breng nu op de inademing je armen op een inademing wijd zijwaarts omhoog tot boven je hoofd. Je haakt daar je handen in elkaar en keert ze om. Dan duw je de rechterhand naar het plafond, en voelt een spanningsboog van lever naar de hand aan de rechter kant van je lichaam.
Klank
Je maakt de leverklank: SJJJJJ met je ogen open, gericht naar je handen. (Geen stem, alleen adem. Het is het geluid wat je maakt als je wilt dat het stiller wordt. )
Stel je daarbij voor dat alle stress, boosheid en frustratie als donkere wolkjes met je adem je lichaam verlaat.
Inademend laat je de armen weer zijwaarts naar beneden komen, met je handpalmen naar buiten gericht. (De vingertoppen zijn licht aangespannen, de armen niet helemaal gestrekt.).
Stel je voor hoe je met je handen het frisse lentegroen verzamelt.
Aandacht
Adem en glimlach in je lever, terwijl je het vitale, beloftevolle lentegroen visualiseert.
Richt je nu op de originele trilling van je lever en galblaas; vrije stromende levensenergie, puur en oorspronkelijk. (Wanneer je last hebt van de gewrichten, doe dan nu de variatie die onderaan de oefening staat)
Fantaseer dat jouw oorspronkelijke natuur zich ontvouwt in haar eigen perfectie en op haar eigen manier en tijd. Vol vreugde. Moeiteloos.
Affirmeer
‘Alles gebeurt op z’n eigen tijd en op z’n eigen manier. Gemakkelijk en met plezier. Ik Ben die Ik Ben.’
Doe de leverklank tenminste drie keer. Vaker mag ook.
Variatie voor wie last heeft van het bewegingsapparaat
(doe deze oefening aan het eind van de leverklank)
Adem de meest vitale, frisse kleur groen in die je maar kunt bedenken. Stel je voor hoe met de uitademing deze jeugdig frisse, verjongende energie naar je pezen en gewrichten stroomt en deze er aan herinnert dat ze bedoeld zijn om flexibel, vrij en beweeglijk te zijn.
Zie en voel deze vitale groene lente-energie heling en souplesse brengt in je spieren en gewrichten.
Doe dit zo lang het prettig voelt, terwijl je zachtjes een beetje wiegt en beweegt. Laat dan het beeld los en stel je voor hoe je alle strakte (het symbolische keurslijf waarin misschien je vast bent komen te zitten) als een harnas van je af laat vallen. Zie voor je hoe het op de grond valt en in de aarde bezinkt.
Affirmeer: Ik ben vrij om te zijn die ik ben. MeZelf.
Oefening bij vermoeidheid en spanning
Als er angst, kou of verkramping is of als er pijn is in onderbuik, rug of knieën, dan kan je de nieren eens koesteren. Je kan ze kloppen en masseren. Dan even lekker voorover hangen zodat je de rek in de achterkanten van je benen voelt. Dat opent de blaas-meridiaan waardoor spanning en vermoeidheid beter wegvloeien naar de aarde. Als je zo voorover hangt, dan adem je vanzelf in je rust, hetgeen je nieren masseert.
Als je dan overeind komt zou je een paar keer de nier-klank kunnen doen om je systeem te helpen ont-stressen. Om weer wat rust en veiligheid te gaan voelen kan je vervolgens je gedachten eens laten gaan over de mensen, dieren of dingen die jou steunen in je leven. Je richt je op wat jou steunt en draagt en waar je in kan leunen.
Dit soort oefeningen zijn heel goed zelf te leren. Op haar website heeft Conny gratis een aantal oefeningen beschikbaar gesteld onder het kopje ‘mindful movement’, zodat je in je eigen huiskamer mee kan doen.
Boekentip: De Tao van gezondheid
Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.
Lees ook deze artikelen Conny Coppen:
Stoornissen in de huid en het immuunsysteem: gezien vanuit de Chinese Geneeskunde
Moe? Uit balans of ziek? Zo bouw je aan herstel volgens de Chinese geneeskunde
Klachten van gewrichten en pezen: gezien vanuit de Chinese Geneeskunde
Benauwdheid en problemen met je huid; gezien vanuit de Chinese Geneeskunde
Vastzittende energie en chronische ontstekingen; gezien vanuit de Chinese Geneeskunde
Tags: boosheid, chinese geneeskunde, emoties, Lever, leverklank, organen, spanning, stress, vermoeidheid
Geplaatst: 26 december 2023
Vertragen en stilstaan: deze rituelen gebruiken de energie van de winter
Hoe kun je in harmonie met de seizoenen kunt leven? Heks Lunadea benadrukt in dit artikel het belang van vertragen, reflectie en rituelen tijdens de wintermaanden. Ze deelt wijze inzichten over introspectie, het volgen van de natuurlijke cyclus en praktische tips om deze tijd van rust te omarmen. Leer hoe je jezelf kunt voorbereiden op de komende seizoenen terwijl je je in deze periode van rust bevindt.
Nu de bomen hun sapstroom in hun wortels hebben teruggetrokken en alle bladeren zijn gevallen, de dieren putten uit hun wintervoorraad en teren op hun vetreserves, is ook voor ons de tijd aangebroken om een tandje terug te schakelen. Onze voorouders zouden ons voor gek verklaren! Door blijven rennen omdat de klok ons in de nek hijgt.
Ons DNA is in honderdduizenden jaren gevormd. We hebben een heleboel geleerd ten opzichte van de tijd van de oorsprong, maar het DNA is grotendeels hetzelfde. We hebben geleerd te overleven, hebben geleerd om met en van de natuur te leven, om met de seizoenen mee te bewegen en onze intuïtie te volgen. Maar pas sinds de industrialisering zijn we in rap tempo van de natuur en ook van onze eigen natuur af gaan bewegen. Dat is dus pas de afgelopen 250 jaar! Terwijl ons oerinstinct nog grotendeels is afgestemd op de natuur.
Meebewegen met de seizoenen
Meebewegen met de seizoenen doen we nog allemaal, hetzij grotendeels onbewust. Waaraan je het het meest merkt is ons gemoed. In de herfst begint een winterblues, je merkt dat je wilt vertragen. Het ene moment wil je buiten door de mooie oranje bladeren rennen in de laatste zonnige dagen, het andere moment trek je je huispak aan en wil je met een boek op de bank zitten. In de winter slaat menig gemoed om naar een winterdepressie omdat er te veel van ons wordt verwacht, in de lente komt de zon terug en klaart ook je humeur weer op. Eindelijk kun je weer naar buiten om de nodige portie vitamine D op te nemen en in de zomer ben je op je best, vol energie en blijdschap! Je volgt daarmee exact de zonnecyclus!
Vertragen en stilstaan
Kijk nu eens naar je eigen leven. Hoe vaak heb je de kans om buiten te zijn? Heb jij tijd om in de herfst en winter te vertragen? Om je in de herfst voor te bereiden op een héél seizoen nagenoeg niets doen? Toch is dat wat de winter van ons vraagt: vertragen en stilstaan.
De herfst was voor het doen van alle voorbereidingen, voor het binnenhalen van de oogsten van graan, fruit, groente en noten, voor het jagen en het aanleggen van je wintervoorraad. En als dan de kou binnen viel, trok je naar binnen, in de wetenschap dat dat kon en je alle mogelijkheden had om te overleven. De gemakken van de eenentwintigste eeuw hebben ervoor gezorgd dat we niet meer kijken naar de verdere behoeftes die er misschien van nature zijn.
Hoe kun je vertragen en stilstaan?
Vertragen en stilstaan doe je door te slapen als je lichaam daar behoefte aan heeft. Als je wakker bent, eet en drink je, lees je een boek, besteed je tijd aan een studie, praat je met anderen. Laat je vooral niet gek maken door de ratrace van de maatschappij. Besteed aandacht aan je eigen behoeftes. Dat is gemakkelijker gezegd dan uitgevoerd. Maak daarom eens een lijstje voor deze winterperiode en schrijf op wat je allemaal zou willen doen.
Probeer alle verplichtingen zo veel mogelijk te beperken. Zeg eens nee als iemand iets vraagt waarmee beslag wordt gelegd op je tijd in de wintermaanden. Haal alvast een stapel boeken in huis om te lezen, zodat je die niet meer hoeft te halen. Vraag alvast een studie aan en leg die klaar voor de wintertijd. Haal nieuwe sloffen en een dekentje voor op de bank en maak het jezelf zo comfortabel mogelijk!
Streep dagen/weken door in je agenda waarop je écht géén afspraken buiten de deur aangaat. Meestal raak je daarmee een behoefte bij de ander, want iedereen wenst een rustige decembertijd. Ik ken niemand die het prettig vind om in december geleefd te worden.
Introspectie en rituelen
De winter is er ook voor introspectie en rituelen. Introspectie betekent dat je in jezelf keert voor een soulsearch. Kijk naar wie je bent en wat je hebt bereikt. Wie ben je en is dat ook hoe je wilt zijn? Besteed aandacht al die onderwerpen en kijk ook eens naar de mogelijkheden om daar verandering in te brengen, als je dat wenst. Nu je een rustperiode bent ingegaan, zou je daar tijd voor moeten hebben. Ook dit is een manier om tijd aan jezelf te besteden.
- Mediteer dagelijks, liefst ‘s ochtends meteen na het opstaan om de dag te visualiseren en je dankbaarheid uit te spreken voor je leven. En ‘s avonds om de dag in rust af te sluiten. Meditatie zorgt voor richting en balans in je leven en is een manier om jezelf beter te leren kennen.
- Of ga voor een soulretreavalritueel naar een sjamaan. Elke gebeurtenis in je leven heeft impact op je ziel en door heftige gebeurtenissen kun je stukjes ziel kwijtraken. In dit ritueel breng je je ziel weer in balans en haal je stukjes weer terug. Het helpt je om weer terug jezelf te voelen.
- Ga op zoek naar je voorouders, want zonder hen zou jij er niet zijn. Breng hen elke dag offers van wat je eet en drinkt, vertel hen wie je bent en dat je hen niet vergeet. Door contact met je voorouders heel je ook weer stukjes in jezelf.
- Brand kaarsen. Vroeger brandde er dag en nacht vuur binnenshuis, omdat er binnen werd geleefd. Nu knippen we een elektrische lamp aan en is er licht. Maar echt vuur geeft zo’n andere sfeer in huis, en werkt zo anders in op ons gemoed dat het goed is om elke dag een kaars te branden, en als je een open haard hebt probeer dan minimaal eens in de week een vuur te maken. Je word er kalmer door en je intuïtie zal er sterker door gaan werken.
Divinatie
Besteed minimaal eens in de week aandacht aan divinatie. In deze tijd van het jaar was het heel gewoon om vooruit te blikken op wat de toekomst in petto had voor je. Ook dat geeft weer een gevoel van rust, omdat je je voorbereid op het jaar dat gaat komen. Bereid je jaar voor. Weet wat je komend jaar wilt gaan doen en hoe je je dat moet bereiken. Vanuit rust werken is altijd prettiger dan werken vanuit drukte. Dus nu je in de winter in je rustperiode zit is het goed om alvast vooruit te denken.
Door je wintermaanden op die manier in te delen, lukt het je dit jaar misschien om in rust de winter door te komen, voorbereid te zijn op de lente en zomer die gaan komen, zodat je in de herfst kunt oogsten en weer kunt voorbereiden op de volgende winter.
De weg van de heks
Lunadea is een van de bekendste traditionele heksen van Nederland en neemt je in haar boek De weg van de heks mee op het pad van een magisch en intuïtief leven. Voelde jij je altijd al anders dan anderen? Ga je liever de natuur in dan dat je afspreekt met vrienden? En ben je geïnteresseerd in spiritualiteit? Grote kans dat ook jij een heks bent!
Lees ook deze artikelen:
- Donkere dagen & een winterdepressie: voel jij je somber, moe en heb je weinig energie? Probeer dit eens!
- Dit heb jij deze winter nodig volgens jouw element (aarde, vuur, lucht of water)
- Zo kun je spiritueel groeien tijdens de winter: 22 tips voor een magische (en gezonde) winter
Tags: introspectie, Lunadea, rituelen, seizoen, stilstaan, vertragen, winter