Waar ben je naar op zoek?

Inspiratieplatform voor spiritualiteit, gezondheid en bewustwording

Geplaatst: 30 juni 2024

Burn-on: het onderbelichte probleem van deze tijd + waarin verschilt het van burn-out?

Veel mensen hebben last van een burn-on zonder dat ze dit weten. Een burn-on wordt gezien als voorstadium van een burn-out: je werkt hard en blijft maar doorgaan terwijl je ongemerkt ontzettend moe bent. Je vindt het moeilijk om te ontspannen en hebt veel last van perfectionisme. Herken jij je hierin? In dit artikel legt burn-out-expert Mieke Lannoey je uit wat burn-on is en wat de verschillen zijn tussen burn-out en burn-on.

Een burn-on wordt omschreven als ‘altijd op het randje van een burn-out zitten’.

Wat is burn-on?

De term burn-on komt bij deskundigen Bert Te Wildt en Timo Schiele vandaan. Zij beschrijven in hun boek ‘Burn-on: immer kurz vorm burn out’ het nieuwe klinisch beeld burn-on.

Net als burn-out is burn-on een werkgerelateerde aandoening die wordt gekenmerkt door chronische uitputting door aanhoudende stress. In het geval van burn-on ligt innerlijke spanning, door het ervaren van tegenstrijdige emoties en impulsen, aan de basis van de symptomen.

Heb ik een burn-on?

Denk jij dat je last hebt van een burn-on? Om van een burn-on te kunnen spreken, moet je je herkennen in deze drie criteria en moet je al minstens twaalf maanden last hebben van deze klachten:

  1. Op gedragsniveau: je zet je actief in voor je werk en er is een drukke bedrijvigheid op je werk, terwijl het je amper nog lukt om alledaagse taken die uitstelbaar zijn uit te voeren.
  2. Op emotioneel niveau: je geeft de indruk dat je je leven als positief ervaart, terwijl er onder de oppervlakte sprake is van neerslachtigheid en vreugdeloosheid.
  3. Op cognitief vlak: je probeert door perfectionisme een diepgeworteld gevoel van ontoereikendheid en tekortschieten te compenseren.

Bij al deze kenmerken is er sprake van een groot contrast tussen de manier waarop je in de buitenwereld verschijnt versus hoe je je leven innerlijk beleeft. Hierdoor ontstaat een ambivalente (een staat van conflict) relatie met zowel jezelf als de buitenwereld.

De omgang met jezelf wordt gekenmerkt door een overdreven neiging tot oordelen, die grenst aan zelfverachting (jezelf als minderwaardig zien). Het contact met de buitenwereld verloopt gespannen, wat leidt tot een steeds grotere onverschilligheid. Persoonlijke relaties worden verwaarloosd.

Burn-on: de voorloper van burn-out én een syndroom op zich

Wie door burn-on wordt getroffen ervaart een hoge lijdensdruk: de klachten voelen zwaar aan en zorgen ervoor dat je niet optimaal kunt functioneren. In tegenstelling tot burn-out leidt een burn-on vaak niet tot een acute mentale inzinking of crash. Het is wel mogelijk dat een burn-on na een tijdje overgaat in een burn-out.

Burn-on wordt daarom ook wel als het voorstadium van burn-out gezien. Een burn-on wordt omschreven als ‘altijd op het randje van een burn-out zitten’. Burn-on enkel als voorstadium van burn-out beschouwen zou echter een misvatting zijn. Burn-on is wel degelijk een syndroom op zich. Een syndroom waar in deze tijd heel veel mensen (onbewust) aan lijden of mee te maken hebben.

Een burn-on kan effectief ontaarden in een burn-out, maar je kunt ook jarenlang (oftewel chronisch) in een burn-on-modus vertoeven zonder dat het ooit uitmondt in een burn-out. Je blijft dan ‘gewoon’ functioneren, met alle lichamelijke en psychische gevolgen van dien. Daarnaast kun je ook na een burn-out nog burn-on raken, iets waar ik zelf het levende bewijs van ben.

De verschillen tussen burn-on en burn-out

Laten we eens kijken waarin het burn-on verschilt van burn-out:

Verschil 1: Geen van de hoofdkenmerken van burn-out

De drie hoofdkenmerken van burn-out zijn:

Bij mensen met burn-on is er sprake van een enorme professionele drive. Werk wordt als een positieve factor ervaren en in het centrum van het leven geplaatst. Het is het enige waar ze nog energie voor kunnen opbrengen. Het houdt hen op de been, ondanks de vermoeidheid. Er is een drang (al is het eerder een dwang) om te presteren en zichzelf te verbeteren. Ze blijven er – naar tevredenheid van hun meerderen en/of klanten – wonderbaarlijk in slagen om kwalitatief werk af te leveren.

Verschil 2: Explosie versus implosie

Bij een burn-out is er sprake van een explosie. Plots crasht iemand of stort volledig in. Er is een druppel die de emmer doet overlopen. Iedereen die ooit in een burn-out heeft gezeten kan zich dat moment nog levendig herinneren.

Zelf ben ik in tranen uitgebarsten en kon ik dagenlang niet meer stoppen met huilen, anderen waren zo moe dat ze letterlijk de trap niet meer op konden, nog anderen werden overrompeld door een paniekaanval in de auto of te midden van de supermarkt. En zo zijn er tal van verhalen.

In het geval van een burn-on treedt er geen explosie op. In plaats daarvan keert de energie zich geleidelijk aan naar binnen, het proces implodeert. Dit uit zich in groeiende innerlijke leegte, zelfvervreemding, neerslachtigheid en/of gevoelens van zinloosheid. Langzaam maar zeker worden alle innerlijke grenzen overschreden. De persoon raakt afgesneden van zichzelf en zijn diepere waarden, behoeften en drijfveren.

Verschil 3: Uitval versus (koste wat het kost) staande blijven

Bij een burn-out lukt het met de beste wil van de wereld niet meer om te gaan werken. Er is geen kracht voor. De energievoorraad is op. Mensen komen ziek thuis te zitten en hebben tijd nodig om te herstellen. De hersteltermijn varieert van enkele weken tot enkele jaren, ikzelf was iets meer dan een jaar met ziekteverlof.

In het geval van een burn-on blijven mensen functioneren, vaak puur op wilskracht. Staande blijven is voor hen existentieel. Dat ze het – ondanks alle drukte, spanning en vermoeidheid – kunnen blijven volhouden vervult hen met een gevoel van trots. Daarnaast is er ook een onvermogen om te stoppen. Ze zitten vast in de doe-modus. Ontspannen lukt gewoonweg niet meer. Pijnstillers, antidepressiva, slaapmedicatie en/of alcohol zijn nodig geworden om de dag door te komen.

Ernst wordt onderschat

Doordat burn-on niet gepaard gaat met een instorting, bestaat het gevaar dat de ernst van het syndroom onderschat of geminimaliseerd wordt onder het mom ‘we zijn allemaal moe en gestresseerd’. Het is echter niet omdat je het blijft volhouden en niet in een burn-out belandt dat het goed met je gaat. Functioneren is iets heel anders dan leven.

Net zoals bij een burn-out wordt je levenskracht bij een burn-on ernstig in gevaar gebracht. Dat er geen duidelijke crash volgt maakt het risico juist extra groot omdat het gemakkelijker is om in de ontkenning te blijven. Om te blijven beweren dat het goed met je gaat. Waardoor levensnoodzakelijke veranderingen achterwege blijven. Helaas soms tot het te laat is.

Burn-on

Burn-on

Herken jij je in de beschrijving van burn-on? Dan is het belangrijk om jezelf weer op één te zetten. In Burn-on geeft Mieke Lannoey je waardevolle tips om te voorkomen dat burn-on een burn-out wordt of in een chronische toestand verandert.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Zet jezelf op één met deze ontspannende artikelen:


Tags: , , ,

Geplaatst:

Chinese geneeskunde & de vijf elementen: welke persoonlijkheid heeft jouw partner?

Denk jij ook weleens: bestond er maar een handleiding voor mijn partner… Lees dan dit artikel van Jean Haner, auteur van De vijf elementen. Zij geeft inzicht in de 5 verschillende persoonlijkheden die er volgens de Chinese Geneeskunde bestaan. “Als je snapt waarom iemand zo reageert, vat je het niet persoonlijk op en kun je diegene accepteren zoals hij of zij is.” Welke persoonlijkheid is jouw geliefde?

Het is belangrijk om de verschillende soorten persoonlijkheden te kennen, omdat je dan pas begrijpt waarom iemand op een bepaalde manier reageert.

Lees ook: Welk element ben jij? Aarde, vuur, lucht, water of hout?

Het geheim van een relatie

Jean Haner: ‘Als ik een workshop geef over de vijf soorten persoonlijkheden, dan krijg ik vaak de vraag of iemands relatie met zijn huidige partner wel stand zal houden. En ik zeg dan altijd dat de Chinese Geneeskunde ons heeft geleerd dat elke relatie kan werken, zolang beide partijen elkaar begrijpen en aanvaarden. Maar dat is natuurlijk lastig!’

Want je gelooft namelijk onbewust dat iedereen denkt en voelt zoals jij dat doet. Het kan daarom lastig zijn om te begrijpen waarom je partner niet reageert zoals je van hem of haar verwacht! Je zou meerdere mensen in feite precies dezelfde ervaring kunnen geven en dan zouden ze die alsnog allemaal anders opvatten en er anders op reageren.

Vijf soorten persoonlijkheden

Het is daarom belangrijk om de vijf verschillende soorten persoonlijkheden volgens de Chinese Geneeskunde te kennen, omdat je dan pas begrijpt waarom iemand op een bepaalde manier reageert. Zodra je snapt waarom iemand zo reageert, vat je dat niet zo persoonlijk op en kun je diegene eindelijk accepteren zoals hij of zij is.

Als je bijvoorbeeld doorhebt waarom je gek wordt van iemand, of andersom, dan ga je veel problemen in jullie relatie uit de weg! Hieronder staan een paar voorbeelden van zaken waar de vijf verschillende persoonlijkheden gek van worden.

Welke persoonlijkheid is jouw partner?

Water-persoonlijkheid

Waarom worden sommigen misschien gek van een waterpersoonlijkheid? Dat gebeurt vooral als je verwacht van een watermens dat hij op dezelfde manier praat en denkt als jij!

Watermensen hebben rust nodig om over dingen na te denken. Ze zijn diepe denkers en nemen daarom de tijd om hun gedachten bij zichzelf te laten doordringen. Als anderen aan het ratelen zijn, kunnen watermensen niet goed nadenken.

Andere persoonlijkheden denken vaak hardop na, maar een watermens kan zich op dat moment niet focussen op zijn eigen gedachten. Watermensen hebben me vaak verteld dat hun brein ‘bevriest’ als iemand niet stopt met praten. Als je je ooit hebt geërgerd aan iemand die maar door bleef praten en je niet de tijd gaf om na te denken, dan heb je misschien een heleboel water in je persoonlijkheid zitten.

Misschien weet je nu beter wat je nodig hebt qua communicatie en geef je iemand anders minder de schuld voor jouw ongemak. Het kan ook zijn dat het je is opgevallen dat je partner zich afzondert terwijl je tegen hem praat. Het kan dan zijn dat je partner een waterpersoonlijkheid heeft. Met deze kennis voel je je de volgende keer misschien minder aangesproken als dit gebeurt en kun je nieuwe manieren vinden om met elkaar te communiceren die voor jullie allebei werken.

Hout-persoonlijkheid

Iets waar houtmensen gek van worden tijdens een gesprek, is als de ander het maar niet snapt. Houtmensen zijn van nature vaak rechtdoorzee, omdat ze alles in rechte lijnen en hoeken zien en ze er niet graag omheen draaien.

Ze worden dus gek van mensen, die maar door blijven gaan over hetzelfde onderwerp en het hele achtergrondverhaal van iets vertellen, zoals: ‘ik zei dit en toen zei zij dit, maar toen vroeg ik dat en ze dachten dat we het zus en zo moesten doen, dus toen enzovoorts’.

Houtmensen focussen zich erg op hun doel en op zo’n manier gaan ze ook een gesprek aan. ‘Wat is het doel en hoe komen we daar?’ Het is erg frustrerend om te moeten luisteren naar iemand die maar door blijft praten en niet tot de kern van zaken komt.

Als je vaak met je voet tikt terwijl de ander praat, dan kan het zijn dat je wat hout in je persoonlijkheid hebt zitten. Nu je dit weet, raak je misschien minder snel gefrustreerd. Of zit jij juist in een relatie met iemand die altijd tegen je zegt: ‘Blijf bij het onderwerp!’? Je weet nu waarom de ander dat van je vraagt en misschien voel je je voortaan minder gekwetst door zo’n reactie.

Vuur-persoonlijkheid

Vuurmensen werken niet graag samen met mensen die alles te serieus nemen. Ze zijn van nature opgewekt en blijven altijd optimistisch. Op de werkvloer proberen ze misschien vaak de spanning weg te nemen met een grap of een opmerking om iedereens humeur te verbeteren.

Maar andere persoonlijkheden reageren hier vaak niet op of, nog erger, gaan ervan uit dat de vuurpersoon zich onverantwoord gedraagt of zelfs onbetrouwbaar is! Maar vuurmensen denken juist: ‘Waarom zouden we het werken niet leuker maken?’ Ze kunnen erg gedeprimeerd raken door te werken met mensen die te serieus zijn of niet begrijpen dat zij de sfeer aangenamer willen maken.

Als je het idee krijgt dat je humeur naar beneden gaat als iemand je pogingen om het werken leuker te maken, verkeerd begrijpt, dan zit er vast wat vuur in je persoonlijkheid. Nu je dit weet, raak je misschien in de toekomst minder gekwetst en kun je je hart openhouden voor de ander. Als je je in een relatie bevindt met iemand die veel grappen maakt, dan begrijp je nu misschien waarom; je partner probeert gewoon je humeur te verbeteren op een manier die hem gemakkelijk afgaat.

Aarde-persoonlijkheid

Waar wordt een aardemens gek van? Nou, uit alle persoonlijkheden worden aardemensen waarschijnlijk het minst gek van anderen, omdat ze van nature erg geduldig zijn! Ze kunnen veel aan, omdat ze anderen vaak het voordeel van de twijfel geven en ze een relatie willen laten slagen.

Er is echter wel iets wat ze van streek kan maken, en dat is als iemand niet naar ze luistert of ze onderbreekt terwijl ze aan het praten zijn. Aardemensen zijn verhalenvertellers. Ze moeten de hele situatie uitleggen en niet maar één deel ervan. En ze geven om iedereen, dus voelen ze de drang om precies uit te leggen wie wat zei enzovoorts.

Als je weleens hebt meegemaakt dat iemand niet naar je wilde luisteren of je ongeduldig onderbrak, dan heb je misschien een aardepersoonlijkheid. En nu je dit weet, raak je in de toekomst misschien minder gekwetst als zoiets gebeurt, aangezien je je dan realiseert dat andere mensen andere manieren van communiceren hebben. Pas dan kun je een manier vinden om een compromis te sluiten, zodat jullie allebei tevreden zijn in een gesprek.

Of zit je juist in een relatie met een verhalenverteller? Nu je weet hoe de ander communiceert, kun je misschien meer geduld opbrengen, maar ook ideeën opdoen voor een nieuwe strategie om met elkaar te communiceren.

Metaal-persoonlijkheid

Metaalmensen kunnen gek worden van sommige mensen in de supermarkt! Bijvoorbeeld iemand die in het midden van een gangpad met zijn karretje stopt en daar gewoon naar de schappen staart, of nog erger aan de telefoon zit! Die persoon denkt niet na over het feit dat hij het gangpad blokkeert voor iedereen om hem heen.

Metaalmensen zijn zich erg bewust van wat er om hen heen gebeurt; ze houden constant hun omgeving in de gaten. Ze zijn ook goed gemanierd. Het kan dus gekmakend zijn om iemand te zien die helemaal niet anderen denkt en onbeleefd is!

Als je merkt dat je vaak zucht van ergernis als iemand zo aan het dagdromen is en zich niet bewust is van hoe zijn daden invloed hebben op andere mensen, dan heb je waarschijnlijk een metaalpersoonlijkheid. Het helpt om te weten dat de ander op een andere manier aandacht besteedt aan de wereld om hem heen. Met deze kennis raak je minder gestrest.

Het kan ook zijn dat jij in een relatie zit met iemand die zich ergert aan dingen die jou niets doen. Dan weet je dat dat ligt aan de metaalpersoonlijkheid van je partner. Je bent minder in de war als je weet waarom je partner de wereld op een andere manier ziet.

Je bent veel meer begaan met elkaar als je de vijf soorten persoonlijkheden kent. Zo kun je elkaar en jezelf leren liefhebben en accepteren.

De vijf elementen

De vijf elementen

Ben je meer een Water-, Hout-, Vuur-, Metaal-, of Aardetype? Aan de hand van een uitgebreide test kom je hier achter. Je gaat begrijpen waarom je bent zoals je bent en wat dat betekent voor hoe je de wereld ervaart.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:


Tags: , , , , , ,

Geplaatst: 29 juni 2024

De diepere laag van een relatie: waarom je partner en jij elkaar aantrekken

Regelmatig krijg liefdesexpert Hannah Cuppen de vraag waarom twee partners elkaar aantrekken. “Nou, dat doen ze niet zomaar. Als twee partners elkaar aantrekken is er altijd een dynamiek. Er spelen vele lagen mee waarom twee mensen zich tot elkaar aangetrokken voelen.” In dit artikel lees je wat er allemaal meespeelt.

De belofte

Op een bewuste laag weten partners precies wat ze aantrekkelijk vinden in de ander. We vallen op eigenschappen als lief, knap, speels, humor, avontuurlijk e.d. Maar de echte belofte zit verscholen op een diepere laag die in eerste instantie onbewust is.

Het kan weken, maanden, zelfs jaren goed gaan, dat partners intens genieten van elkaar. Maar vroeg of laat gaat de een zich irriteren aan de ander, komen er verwijten, worden behoeftes niet ingevuld, stellen ze elkaar teleur en komen er storingen op de lijn.

Het project

Soms is het aandeel van de een veel duidelijker en zichtbaarder aanwezig omdat die in een overlevingsmodus schiet van vechten, vluchten of bevriezen. Deze partner wordt vaak naar voren geschoven als ‘het project’ waaraan gewerkt moet worden. Deze partner is ‘het probleem’ en als deze partner dat probleem oplost, dan is het weer goed in de relatie.

Nou, was het maar zo simpel. Beiden hebben echter een recht evenredig groot aandeel in deze dynamiek, ook al lijkt het soms of het aandeel van de een groter is dan het aandeel van de ander, of dat zelfs maar één van de partners een probleem heeft.

Recht evenredig

De partner ‘zonder probleem’ heeft echter altijd een belang bij de dynamiek van de ander. Eigen onbewuste stukken kunnen daarmee afgedekt blijven. Als de ander werkelijk aan de slag gaat met het eigen thema kunnen de verborgen lagen van de ‘perfecte’ partner ook naar boven komen zoals bijvoorbeeld diep weggestopte existentiële angsten. Waar ze eerst onzichtbaar waren alsof er met deze partner niets aan de hand was, komen die diepere lagen naar de oppervlakte zodra er bij de andere partner iets gaat veranderen.

Dus hoe overduidelijk en zichtbaar het aandeel van de een is, hoe bedekt en venijnig goed verstopt het aandeel van de ander vaak is. In de dynamiek tussen partners is het aandeel nooit eenzijdig. Het aandeel van de een is altijd recht evenredig groot, zichtbaar of niet.

Boemerang

In de liefdesbange dans is het vaak de bindingsangstige waaraan ‘gesleuteld’ moet worden. Dat is degene die de echte intimiteit ogenschijnlijk het meest in de weg staat. Daarin heeft de verlatingsangstige vaak een grote blinde vlek: ‘Met mij is niets aan de hand, ik wil me tenslotte wel verbinden.’ Maar als de ander daadwerkelijk met zichzelf aan de slag zou gaan, komt de boemerang met de grootste zekerheid terug en worden ze geconfronteerd met hun eigen onvermogen.

Cadeau

Deze recht evenredige dynamiek speelt echter in iedere liefdesrelatie, niet alleen in de liefdesbange dynamiek. Altijd is er een aantrekkingskracht met een verpakte belofte in zich. Want de liefde schijnt op alle schaduwplekken. Hoe groter de liefde, hoe dieper zij de schaduw oplicht die nog ergens in een hoekje verscholen zit. De liefde geeft ons een cadeau. Het is aan ons of we bereid zijn om dat cadeau uit te pakken.

Dat uitpakken gaat vaak niet zo enthousiast als met een verjaardags- of sintcadeau. Het gaat vaak gepaard met grote weerstand, we vechten ertegen en projecteren het ongezouten op de ander of de buitenwereld. Tot er geen ontkomen meer aan is en we met zachte hand gedwongen worden te buigen, de val te maken en te landen in onze diepst weggestopte pijn, onzekerheid of leegte.

Helen

Als we die val durven te maken, kunnen we de vrucht van de belofte plukken, het cadeau uitpakken en de potentie, die eerst verborgen lag in de schaduw, herwinnen. Twee partners trekken elkaar aan om in elkaars spiegel zichzelf te helen, om steeds onvoorwaardelijker lief te kunnen hebben. De sprong is diep, maar het geschenk is – recht evenredig – groot.

Wil je nog meer liefdesadvies van Hannah? Sinds kort heeft ze haar eigen podcast: Lieve Hannah. Hierin beantwoordt ze liefdesvragen van luisteraars.

Liefdesbang

Liefdesbang

Wil je graag een relatie maar trekt de ander zich steeds terug? Heb je alles op orde maar gaat het steeds mis in de liefde? Of heb je de neiging de ander op afstand te houden als die voor jou wil gaan? Mis je in je relatie de intimiteit? In Liefdesbang legt Hannah Cuppen uit dat dit allemaal met verlatings- en bindingsangst te maken heeft.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:


Tags: , ,

Geplaatst:

Waarom manifesteren vaak niet werkt (misverstanden en geheimen over de Universele Wetten)

De Wet van aantrekking heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen dankzij boeken als ‘The Secret’. Deze boeken vertellen niet het complete verhaal rondom de Universele Wetten ontdekte spiritueel leraar Willem Glaudemans. Hij dook in de literatuur van de Universele wetten en schreef erover in Boek van de Universele Wetten. In dit artikel uit Boek van de Universele Wetten deelt hij waarom deze wetten verkeerd begrepen zijn.

Verwarring over de Wet van Aantrekking

Er zijn de laatste decennia veel populaire boeken verschenen over universele wetten of zelfs over één enkele wet (meestal de begeerlijke wet van aantrekking). De hausse kende twee pieken, die in 1995 na Deepak Chopra’s Zeven spirituele wetten van succes, en die in 2005 rond The Secret. Maar er is hiermee iets merkwaardigs aan de hand en er bestaat veel verwarring in dit gebied.

Het merkwaardige feit doet zich voor dat de beschreven wetten in veel boeken steeds weer precies dezelfde zijn. Maar dat zou toch niet merkwaardig moeten zijn, aangezien het immers universele wetten betreft? Dat klopt, maar alleen als de beschreven wetten ook inderdaad universeel en waar zijn. En dat blijkt niet of maar ten dele het geval.

De boeken vertonen de sporen van overschrijven en lenen, zonder dat de schrijvers zelf de zaak goed hebben doordacht. En dit ontlenen is grotendeels terug te voeren op één bron. Een ander punt van onhelderheid is dat de schrijvers geen onderscheid weten te maken tussen gedragsregels, leefregels, principes, codes, egowetten, hoofdwetten en subwetten, en zo alles wat hun wetmatig enigszins van pas komt een wet plegen te noemen.

Een devaluatie van het begrip universele wet. Ik kwam de ‘wet van geld’, de ‘wet van seks’ en de ‘wet van drama’ tegen als heuse kosmische wetten! Ook over het aantal universele wetten bestaat onenigheid: uiteenlopend van 7 tot 269! Hoe kunnen die nog universeel zijn? Ik kwam halve wetten tegen, niveauverwarring, overlap, aspecten die als de hele wet worden gepresenteerd, enzovoort. De universele wetten zijn bovendien met veel mythologie en mystificatie omgeven geraakt, wat vaak doorklinkt in de formulering ervan. Of het zijn ronduit egowetten van hebberigheid geworden.

Hoog tijd dus om in dit gebied wat voorjaarsschoonmaak te houden!

Inzichten over de Universele Wetten

Kybalion

De grootste mystificatie is die van het Kybalion, de bron waar veel van de huidige schrijvers hun wetten aan ontlenen. Dit boek verscheen in 1908 onder een mysterieuze auteursnaam: Three Initiates, drie ingewijden. Deze drie anonieme ingewijden zouden geïnspireerd geweest zijn door Hermes Trismegistos, de oud-Egyptische wijsheidsleraar van wie ze de informatie langs eeuwenlange geheime overlevering zouden hebben ontvangen. Een oude en eerbiedwaardige traditie werd hier opgevoerd om de inhoud van het boek de status van onaantastbare waarheid mee te geven. En de mythe heeft gewerkt, het boekje werd ontvangen als een eerbiedwaardig oud geschrift van gezaghebbende wijsheid, mede dankzij de geheimzinnige oorsprong ervan, en heeft een eeuw lang invloed gehad.

De wetten (een aantal eigenlijk eerder principes) die hierin stonden werden door tal van schrijvers grif overgenomen en als een hermetische estafettestok aan elkaar doorgegeven. In 2011 werd bekend dat dit boek helemaal niet uit het oude Egypte afkomstig was, via welke overleveringslijn dan ook, maar geschreven was door een zekere William Walker Atkinson, een Amerikaanse occultist.

De inleider van de huidige heruitgave noemt de inhoud een mengsel van verbeelding, vermeende oude esoterische bronnen en toen moderne psychologie en wetenschap. De schrijvers die in de lijn van het Kybalion staan zijn steeds makkelijk te herkennen aan welke wetten ze wel en welke ze juist niet opvoeren. Het is een soort vingerafdruk. Bij geen van deze schrijvers tref ik de zo belangrijke wetten van Creatie, Intentie, Middelpunt en Niveaus aan. Ze zijn gemist, waarschijnlijk doordat Atkinson ze toen niet had gezien.

De hele olifant in beeld

In Nederland is in 2007 een belangrijk boek verschenen over de universele wetten, van de hand van Marja de Vries, De hele olifant in beeld. Zij heeft informatie verzameld uit vele wijsheidstradities en die vergeleken en gecombineerd met de huidige wetenschappelijke inzichten. Een ware tour de force. Ook zij zag de noodzaak om helderheid te scheppen in het veld van de universele wetten.

Ze nam daarbij echter de zeven principes die het Kybalion verschaft als leidraad. Voor haar was dit een welkome vondst. Zij kon toen nog niet weten dat het een mystificatie was, anders had ze vermoedelijk een andere keuze gemaakt. Haar boek lijdt gelukkig niet aan de beperkte visie van de Kybalion-schrijvers, omdat ze alles goed doordenkt aan de hand van mystiek, wetenschap en innerlijk weten, en zo is haar boek een rijke bron geworden waar we haar zeer dankbaar voor kunnen zijn. Alleen had ze hiermee nog niet de héle olifant in beeld.

Nieuwe ideeën over de Universele Wetten

De onhelderheid in het veld overziende, gaf Willem Glaudemans de vrijheid om deze wetten vanaf de fundamenten opnieuw te doordenken, de logische samenhang erin te brengen en de naamgeving aan te passen en ze helder en van deze tijd te maken. Een aantal van de traditioneel als zodanig aangemerkte wetten tref je in zijn nieuwste boek dus niet meer aan, omdat het eerder over principes dan over wetten gaat, of omdat het volgens hem überhaupt geen universele wetten zijn. Deze wetten worden verkeerd begrepen of bestaan helemaal niet volgens Willem Glaudemans.

Zo boven, zo beneden

Zo wordt traditioneel de wet van overeenstemming, correspondentie of reflectie aangenomen, ook wel bekend als ‘zo beneden, zo boven, en zo boven, zo beneden’ uit de Tabula Smaragdina, toegeschreven aan Hermes Trismegistos (maar waarschijnlijk in de vroege middeleeuwen uit het Arabisch vertaald). Dat is volgens Willem geen wet maar een principe.

De onderliggende wet is hier de Wet van Niveaus, waarvan overeenstemming slechts één aspect is. En overigens is het principe op zichzelf maar ten dele waar en werkt het maar één kant op: echt lang niet alles van boven wordt in lagere niveaus gespiegeld. Wel zou je het eerste deel kunnen handhaven ‘zo beneden, zo boven’, want alles van beneden heeft wel een energetische tegenhanger op hogere niveaus.

De wet van Polariteit

De traditionele wet van Polariteit is de Wet van Dynamiek geworden in zijn boek, waarbij het juist over het overstijgen van tegenstellingen gaat en die laat zien dat polen in wezen uitersten van een en dezelfde slingerbeweging zijn waarbij de richting steeds omkeert.

De wet van gender of geslacht

Een wet van gender of geslacht, waarbij de hele kosmos in mannelijke en vrouwelijke elementen wordt opgedeeld, bestaat volgens mij niet. Het berust louter op beeldspraak, op projectie van beneden naar boven, en is veel neutraler te omschrijven als twee krachten die naar en van een middelpunt bewegen, en die op zichzelf geen wet zijn, maar een manier waarmee de wetten op manifestatieniveau omschreven kunnen worden.

De wet van aantrekking

En die begeerlijke wet van aantrekking, die onder ego’s heel populair geworden is als magisch verlanglijstje, is maar de helft van een wet. Dit verklaart precies waarom het voor velen niet werkt, zie de Wet van Uitstraling en Aantrekking in Boek van de Universele Wetten.

Dit is een fragment uit: Boek van de Universele Wetten

Boek van de Universele Wetten

Boek van de Universele Wetten

Wil je meer leren over de Universele Wetten? Deze universele wetten zijn neutraal en werken altijd. De keus is: wil je mét of tégen deze wetten leven? Dan moet je eerst weten wat de universele wetten zijn, hoe ze werken en hoe je ze kunt toepassen.Willem Glaudemans neemt je mee op reis door de Universele Wetten met een nieuwe doordenking op ten opzichte van oude overleveringen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over oude wijsheden:


Tags: , , , , ,

Geplaatst: 28 juni 2024

Spirituele voeding: eet dit om je chakra’s in balans te brengen

Wanneer je chakra’s uit balans of geblokkeerd zijn, kun je veel vage lichamelijke klachten ervaren. De energie kan dan namelijk niet vrij door je lichaam stromen. Dankzij een gezond dieet kun jij je chakra’s weer in balans brengen. Spiritueel leraar Sahvanna Arienta vertelt in dit artikel welke voeding elk chakra ondersteunt.

Voeding en chakra’s

Ons lichaam bestaat uit verschillende energiecentra. Deze chakra’s zijn verantwoordelijk voor onze fysieke, emotionele en spirituele gezondheid. Als onze chakra’s in balans en uitgelijnd zijn, voelen we ons energiek, gefocust en vredig. Als onze chakra’s echter geblokkeerd of uit balans zijn, kunnen we lichamelijke en emotionele onevenwichtigheden ervaren, zoals vermoeidheid, angst of spijsverteringsproblemen.

Eén manier om onze chakra’s te ondersteunen is door goede voeding. Voeding heeft een directe invloed op onze energiecentra en helpt ze in balans te brengen voor een optimale gezondheid en welzijn.

Zo kun je jezelf én je chakra’s voeden

Hier volgen enkele tips om je lichaam en chakra’s te voeden met goede voeding:

Wortelchakra (Muladhara)

Het wortelchakra bevindt zich aan de basis van de wervelkolom en wordt geassocieerd met aarding, stabiliteit en veiligheid.

Deze voeding ondersteunt het wortelchakra:

Lees verder over het wortelchakra:

Heiligbeen chakra of sacrale chakra (Swadhistana)

Het sacrale chakra bevindt zich in de onderbuik en wordt geassocieerd met creativiteit, plezier en emotioneel evenwicht.

Deze voeding ondersteunt het sacrale chakra:

Lees verder over het sacrale charka:

Zonnevlechtchakra (Manipura)

Het zonnevlechtchakra bevindt zich in de bovenbuik en wordt geassocieerd met zelfvertrouwen, wilskracht en eigenwaarde.

Deze voeding ondersteunt het zonnevlechtchakra:

Lees alles over het zonnevlechtchakra in dit artikel.

Hartchakra (Anahata)

Het hartchakra bevindt zich in het midden van de borst en wordt geassocieerd met liefde, mededogen en emotioneel evenwicht.

Deze voeding ondersteunt het hartchakra:

Lees verder over het hartchakra:

Keelchakra (Vishuddhi)

Het keelchakra bevindt zich in de keel en wordt geassocieerd met communicatie, zelfexpressie en creativiteit.

Dit ondersteunt het keelchakra:

Lees verder over het keelchakra:

Derde Oog Chakra (Ajna)

Het derde oog chakra bevindt zich in het midden van het voorhoofd en wordt geassocieerd met intuïtie, wijsheid en spiritueel bewustzijn.

Deze voeding ondersteunt het derde oog chakra:

Lees meer over het voorhoofdchakra in dit artikel.

Kruinchakra (Sahasrara)

Het kruinchakra bevindt zich boven op het hoofd en wordt geassocieerd met spirituele verbinding en verlichting.

Deze voeding ondersteunt het derde oog chakra:

Lees verder over het kruinchakra:

Eet jezelf energiek en spiritueel

Naast deze specifieke voedingsmiddelen is het belangrijk om evenwichtig en gevarieerd te eten. Veel fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Vergeet niet om naar je lichaam te luisteren en het de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft om je algehele gezondheid en welzijn te ondersteunen.

Door je lichaam te voeden met goede voeding kun je je chakra’s ondersteunen. Zo bevorder je balans en uitlijning op alle gebieden van je leven. Vergeet niet om mindful en aanwezig te blijven, terwijl je eet. Geniet van de voordelen van een gezond en evenwichtig dieet.

Lichtwerker zielsreizen

Lichtwerker zielsreizen

Sahvanna Arienta neemt je in haar nieuwste boek mee op een fascinerende ontdekkingstocht voorbij de fysieke wereld door de zeven rijken van energie en brengt lichtwerkers met behulp van projectie naar een hoger niveau van spiritueel leven en werken.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over je chakra’s:


Tags: , , , ,

Geplaatst:

Het is niet met jou begonnen: hoe trauma’s overgedragen kunnen worden in de familie

Wanneer je last hebt angst, depressie, problemen of pijn komt het vaak niet in je op dat je dit geërfd kunt hebben van je voorouders. Zolang onopgeloste trauma’s begraven blijven in pijn of stilte, kunnen angsten en gevoelens die niet bij jou horen blijven opduiken in je leven. Mark Wolynn, auteur van Het is niet met jou begonnen, is expert op het gebied van trauma in de familie en legt je in dit artikel uit hoe familietrauma’s worden overgedragen.

Soms duikt een pijn onder tot hij een weg naar expressie of bevrijding kan vinden. Die expressie komt vaak tot uiting in de volgende generaties en kan als moeilijk te verklaren symptomen tevoorschijn komen.

Trauma’s in het familie-DNA

De geschiedenis die je met je familie deelt, begint al voordat je verwekt werd. In je vroegste biologische vorm, als onbevruchte eicel, deel je al een cellulaire omgeving met je moeder en oma. Toen je oma vijf maanden zwanger was van je moeder, bevond de voorlopercel van de eicel waaruit jij je ontwikkelde zich al in de eierstokken van je moeder.

Dit betekent dat je moeder, je oma en de vroegste sporen van jou zich al voordat je moeder werd geboren in hetzelfde lichaam bevonden: drie generaties die dezelfde biologische omgeving delen. Dit is geen nieuwe gedachte; embryologieboeken beschrijven dit al meer dan honderd jaar. Jouw ontstaansproces kan op vergelijkbare wijze in je vaderlijke lijn worden getraceerd. De voorlopercellen van de zaadcel waaruit jij je ontwikkelde waren al in je vader aanwezig toen hij nog een foetus in zijn moeders baarmoeder was.

Met wat we nu leren uit onderzoeken over de manieren waarop stress kan worden overgeërfd, kunnen we in kaart brengen hoe het biologische residu van trauma’s die je oma heeft ervaren kan worden doorgegeven, met alle gevolgen van dien.

Trauma’s in het familiebewustzijn

Trauma’s worden niet alleen in het DNA doorgegeven, ook via het familiebewustzijn worden trauma’s overgedragen. Simpel gezegd krijgen we via onze eigen moeder aspecten van de moederzorg van onze oma mee. De trauma’s die onze oma doorstond, haar pijn en verdriet, de problemen in haar jeugd of met onze opa, het verlies van dierbaren die vroeg stierven: al deze dingen sijpelden in zekere mate door in de zorg die ze onze moeder gaf. Kijken we nog een generatie verder terug, dan geldt naar alle waarschijnlijkheid hetzelfde voor de zorg die onze oma van háár moeder kreeg.

De details van de gebeurtenissen die hun leven vormgaven zullen we mogelijk nooit te weten komen, maar toch kunnen we de impact van deze details diep voelen. Niet alleen wat we van onze ouders erven maar ook de ouderzorg die zij kregen beïnvloedt de manier waarop we met onze partner en met onszelf omgaan, en hoe we onze kinderen opvoeden. Of het nou goed of slecht is, ouders zijn geneigd om net zo voor hun kinderen te zorgen als hun ouders voor hen zorgden.

Deze patronen lijken in onze hersenen geprogrammeerd te zijn en worden al vóór onze geboorte gevormd.

Het hele plaatje

Opkomende trends in de psychotherapie kijken verder dan de persoonlijke trauma’s en betrekken ook traumatische gebeurtenissen binnen de familie en de sociale geschiedenis erbij als onderdeel van het hele plaatje. De drama’s verschillen in soort en intensiteit – verlatenheid, zelfmoord, oorlog, of de voortijdige dood van een kind, ouder, broer of zus – en kunnen schokgolven van angst en verdriet veroorzaken die in latere generaties doorwerken.

Recente ontwikkelingen binnen de celbiologie, neurowetenschappen, epigenetica en ontwikkelingspsychologie onderstrepen het belang van onderzoek onder minstens drie generaties binnen de familiegeschiedenis om inzicht te krijgen in de mechanismen achter de zich herhalende patronen van trauma en lijden.

Als familieleden onverdraaglijke trauma’s hebben ervaren, of geleden hebben onder immense schuldgevoelens of verdriet, kunnen de gevoelens overweldigend zijn en zo heftig dat zij ze niet in de hand hebben of kunnen verhelpen. Zo zit de menselijke aard in elkaar: als de pijn te heftig is, proberen mensen hem te vermijden. Maar als we onze gevoelens blokkeren, belemmeren we zonder het te beseffen het noodzakelijke helingsproces dat tot een natuurlijke bevrijding ervan kan leiden.

Wanneer onverwerkte trauma’s opnieuw opduiken in de familie

Soms duikt een pijn onder tot hij een weg naar expressie of bevrijding kan vinden. Die expressie komt vaak tot uiting in de volgende generaties en kan als moeilijk te verklaren symptomen tevoorschijn komen. Jesse kreeg pas last van de ijzige kou en klappertanden toen hij zo oud was als zijn oom Colin toen hij doodvroor. Gretchen kende de angstige wanhoop en zelfmoordneigingen van haar oma al zo lang als ze zich kon herinneren. Deze gevoelens gingen haar leven zozeer beheersen dat niemand zich ooit heeft afgevraagd of deze gevoelens wel uit haarzelf voortkwamen.

Op dit moment zijn er in onze samenleving weinig mogelijkheden voor hulp aan mensen zoals Jesse en Gretchen, die de restanten van erfelijk familietrauma in zich meedragen. Meestal gaan ze naar een dokter, psycholoog of psychiater en krijgen ze medicijnen, therapie of een combinatie van de twee voorgeschreven. Hoewel deze wegen enige verlichting kunnen brengen, leiden ze in het algemeen niet tot een definitieve oplossing.

Niet iedereen heeft zulke dramatische trauma’s in zijn of haar familiegeschiedenis als Gretchen of Jesse. Maar de dood van een partner of baby, een kind afstaan, verlies van iemands thuis en zelfs de ontbrekende aandacht van een moeder kunnen ervoor zorgen dat de steunmuren instorten en de stroom van liefde binnen onze familie stagneert. Wanneer we zicht krijgen op de oorzaak van deze trauma’s, kunnen langslepende familiepatronen eindelijk achtergelaten worden.

Trauma’s in de familie zijn niet altijd negatief

Het is belangrijk om te weten dat niet alle gevolgen van een trauma negatief zijn. Volgens Rachel Yehuda is het doel van een epigenetische verandering de verruiming van het aantal manieren waarop we op stressvolle situaties regeren, iets wat in haar ogen positief is: ‘Wie heb je het liefst bij je als het oorlog is?’ vraagt ze zich af. ‘Iemand die al eerder met tegenspoed te maken had [en] weet hoe hij zich moet verdedigen? Of met iemand die nog nooit voor iets heeft hoeven vechten?’

Als we eenmaal begrijpen wat biologische veranderingen als gevolg van stress en trauma beogen te doen, zegt ze, ‘dan zullen we beter aan onszelf kunnen vertellen wat onze echte capaciteiten en vermogens zijn.’ Zo bezien hoeven de trauma’s die we erven of uit eerste hand ervaren niet alleen een erfenis van angst en verdriet na te laten, maar kunnen ze ook een krachtige en weerbare erfenis creëren die nog generaties lang voelbaar is.

Bron: Het is niet met jou begonnen

Het is niet met jou begonnen

Het is niet met jou begonnen

Ontrafel je erfenis van familietrauma met Het is niet met jou begonnen van Mark Wolynn en doorbreek de cyclus voor een vrije toekomst. Wanneer je gebukt gaat onder angst, depressie, problemen of pijn komt het vaak niet in je op dat je dit geërfd kunt hebben van je voorouders. Zolang onopgeloste trauma’s begraven blijven in pijn of stilte, kunnen angsten en gevoelens die niet bij jou horen blijven opduiken in je leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over trauma in de familie


Tags: , , , , ,

Geplaatst:

Levensles van Eckhart Tolle: zo bevrijd je jezelf van negatieve emoties

Erger je je aan wat je aan het doen bent? Het kan om je werk gaan of om iets waarvan je hebt toegezegd dat je het zou doen, maar een deel van je ergert zich en komt ertegen in verzet. Koester je een onuitgesproken wrok tegen iemand die je na staat? Wist je dat de energie die je daardoor uitstraalt zo schadelijk is dat je daarmee niet alleen je omgeving maar ook jezelf verontreinigt?

Kijk eens goed bij jezelf naar binnen. Is daar ook maar het geringste spoor van ergernis of onwil te bespeuren? Zo ja, observeer dat dan op het mentale en het emotionele niveau. Wat voor soort gedachten produceert het verstand over deze situatie? Kijk dan naar de emotie, dat is de reactie van het lichaam op die gedachten. Voel de emotie. Voelt het prettig of onprettig aan? Is het een energie waar je werkelijk voor zou kiezen om in je innerlijk toe te laten? Héb je eigenlijk wel iets te kiezen?

Je bent verantwoordelijk voor je innerlijke ruimte

Misschien maakt er iemand misbruik van je, misschien is de activiteit waar je mee bezig bent echt vervelend, misschien is iemand uit je omgeving echt oneerlijk, irritant of onbewust, maar dat alles is niet belangrijk. Of je gedachten en emoties over deze situatie gerechtvaardigd zijn of niet, maakt daarbij niets uit. Het is een feit dat je je verzet tegen wat is. Je maakt van het huidige moment een vijand. Je schept ongelukkigheid, conflict tussen binnen en buiten. En je ongelukkigheid vervuilt niet alleen je eigen innerlijke wezen en de mensen in je omgeving, maar ook de totale menselijke psyche waar jij een onlosmakelijk onderdeel van bent. De vervuiling van de planeet is slechts de uiterlijke weerschijn van een innerlijke psychische vervuiling: miljoenen onbewuste personen die niet de verantwoordelijkheid op zich nemen voor hun innerlijke ruimte.

Zeg wat je voelt

Houd op met wat je aan het doen bent, praat met de persoon om wie het gaat en zeg precies wat je voelt, of stop met die negativiteit die je verstand rond deze situatie heeft gecreëerd en die geen ander doel dient dan een vals zelfgevoel te versterken. Het is belangrijk dat je de futiliteit ervan inziet. Negativiteit is nooit de beste manier om een situatie aan te pakken. Integendeel, in de meeste gevallen blijf je daardoor vastzitten en houdt de negativiteit echte verandering tegen. Alles wat je met negatieve energie doet wordt erdoor besmet en leidt op zijn tijd tot meer pijn, meer ongelukkigheid.

Verder is elke negatieve innerlijke toestand besmettelijk: ongelukkigheid verspreidt zich sneller dan een lichamelijke ziekte. Door de wet van de resonantie prikkelt en versterkt ze de latente negativiteit bij anderen, tenzij ze immuun zijn, dat wil zeggen, heel bewust. Ben je de wereld aan het vervuilen of ben je de rommel aan het opruimen? Je bent verantwoordelijk voor je innerlijke ruimte, jij en niemand anders, net zoals je verantwoordelijk bent voor de planeet. Zo binnen, zo buiten: als mensen de vervuiling in hun binnenste opruimen, stoppen ze ook met de uiterlijke vervuiling.

Hoe kunnen we negativiteit loslaten, zoals je voorstelt?

Door haar los te laten. Hoe laat je een gloeiend kooltje los dat je in je hand houdt? Hoe laat je zware en nutteloze bagage los waar je mee loopt te zeulen? Door in te zien dat je de pijn niet meer wilt voelen of het gewicht niet meer wilt dragen en het te laten varen. Diepe onbewustheid, zoals het pijnlichaam of andere diepe pijn, zoals het verlies van een geliefde, moet je meestal omzetten door een combinatie van aanvaarding en het licht van je aanwezigheid – je ononderbroken aandacht. Veel patronen in de gewone onbewustheid kun je daarentegen makkelijk loslaten als je weet dat je ze niet meer wilt en niet meer nodig hebt, zodra je weet dat je kunt kiezen, dat je niet gewoon een bundel geconditioneerde reflexen bent. Dit alles impliceert dat je toegang hebt tot de kracht van het Nu. Zonder die toegang heb je geen keus.

Emoties toestaan

Maar als je bepaalde emoties negatief noemt, zeg je toch eigenlijk dat ze er niet zouden moeten zijn, dat het niet goed is om die emoties te hebben? Ik zie het zo, dat je jezelf alle emoties moet toestaan die bij je opkomen in plaats van dat je ze als slecht beoordeelt of zegt dat je ze niet zou moeten hebben. Het is prima als je wrevel voelt, het is prima als je boos, geïrriteerd, humeurig of wat anders bent – anders ga je het maar onderdrukken en krijg je innerlijke conflicten of ontkenning. Alles is goed zoals het is.

Natuurlijk. Zodra een gedachtepatroon, emotie of reactie er is, moet je dat aanvaarden. Je was niet voldoende bewust om te kunnen kiezen. Dat is geen oordeel maar een feit. Als je wel had kunnen kiezen of had beseft dat je kunt kiezen, zou je dan kiezen voor lijden of vreugde, voor je prettig of slecht op je gemak voelen, voor vrede of conflict? Zou je een gedachte of gevoel kiezen dat je afsnijdt van je natuurlijke staat van welzijn, de levensvreugde diep in je binnenste?

‘Negatief’

Al zulke gevoelens noem ik negatief, wat gewoon hetzelfde betekent als slecht. Niet slecht in de zin dat ‘je dat niet had moeten doen’, maar gewoon slecht als feit, zoals wanneer je last van je maag hebt. Hoe is het mogelijk dat mensen alleen al in de twintigste eeuw meer dan honderd miljoen medemensen hebben omgebracht? Dat mensen elkaar op zo grote schaal pijn doen, gaat elk voorstellingsvermogen te boven.

En dan heb ik het nog niet over het geestelijke, emotionele en fysieke geweld, de martelingen, pijn en wreedheden die ze elkaar en andere voelende wezens dagelijks blijven aandoen. Gedragen ze zich zo omdat ze in contact staan met hun natuurlijke toestand, de vreugde van het leven in hun binnenste? Natuurlijk niet. Alleen mensen in een heel negatieve toestand, die zich heel slecht voelen, kunnen zo’n werkelijkheid scheppen als afspiegeling van hoe ze zich voelen. Nu zijn ze bezig de natuur en de planeet die hen voedt te vernietigen. Het is ongelooflijk maar waar.

Mensen zijn een gevaarlijk krankzinnige en erg zieke soort. Dat is geen oordeel, ik stel gewoon een feit vast. Het is ook een feit dat er onder die krankzinnigheid wel degelijk geestelijke gezondheid is. Genezing en verlossing zijn op dit moment beschikbaar. Om terug te komen op wat je zei: het is zonder meer waar dat als je je ergernis, humeurigheid, woede, enzovoort aanvaardt, je niet meer gedwongen bent ze blindelings uit te leven. Ook wordt het dan minder waarschijnlijk dat je ze nog op andere mensen projecteert.

Aanvaarding

Maar ik vraag me af of je jezelf niet voor de gek houdt. Als je zoals jij een tijdlang aanvaarding hebt beoefend, komt er een moment dat je door moet naar het volgende stadium, waarin die negatieve emoties niet meer bij je opkomen. Als je dat niet doet, wordt je ‘aanvaarding’ gewoon een mentaal etiket waardoor je ego zich kan blijven overgeven aan ongeluk en het gevoel kan versterken dat je afgesneden bent van andere mensen, je omgeving en het hier-en-nu. Zoals je weet is het gevoel afgesneden te zijn de basis van het gevoel van identiteit van het ego.

Werkelijke aanvaarding zou zulke gevoelens onmiddellijk omzetten. En als je echt diep vanbinnen weet dat alles zoals je zegt ‘goed’ is, en wat natuurlijk waar is, waarom zou je dan überhaupt nog negatieve gevoelens hebben? Als je niet oordeelt en je niet verzet tegen wat is, komen zulke gevoelens helemaal niet bij je op. Je hebt wel het idee in je hoofd dat ‘alles prima’ is, maar diep vanbinnen geloof je het niet echt, en dus zijn de oude mentaal-emotionele verzetspatronen er nog steeds. En daardoor voel je je slecht.

Dat is ook prima

Kom je nu op voor je recht om onbewust te zijn, je recht op lijden? Maak je geen zorgen: niemand neemt je dat af. Als je beseft dat je misselijk wordt van bepaalde levensmiddelen, zou je die dan blijven eten en volhouden dat het prima is om misselijk te zijn?

De kracht van het NU

Hét spirituele boek van het afgelopen decennium. Het beschrijft een boodschap die wereldwijd al miljoenen mensen bewuster heeft gemaakt. Want, we zijn ons denken niet. Eckhart Tolle nodigt je uit om jezelf van je verstand te bevrijden. Om je ware zelf te ontdekken en je identificatie met je onechte zelf, je ego, te laten varen. Zo verlos je jezelf van psychische pijn.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Eckhart Tolle:


Tags: , , , , , ,

Geplaatst: 27 juni 2024

Weekhoroscoop 29 juni tot 6 juli 2024: Saturnus retrograde in Vissen

Wat betekent de retrograde van Saturnus in Vissen voor jou? Op 29 juni 2024 staat de planeet Saturnus in Vissen stationair en loopt dan tot en met 15 november retrograde. Astroloog Irma van der Wijk vertelt je erover in de weekhoroscoop.

Vanaf maart 2023 loopt de planeet Saturnus door Vissen. Vissen is een waterteken dat wordt geassocieerd met intuïtie, emoties en spiritualiteit. Tijdens een terugkeer van Saturnus in Vissen, die ongeveer elke 29,5 jaar plaatsvindt, kun je een periode van aanzienlijke persoonlijke groei, uitdagingen en introspectie verwachten met betrekking tot de levensgebieden die worden beheerst door Saturnus en beïnvloed door Vissen.

Wanneer Saturnus in Vissen staat geeft dit jou focus op spirituele en emotionele groei. Alles wat met spiritualiteit te maken heeft, willen we gaan vormgeven. Astrologen, healers, mediums en andere spirituele hulpverleners worden steeds meer gewaardeerd om hun kennis en inzichten.

Astroloog Irma van der Wijk vertelt meer over Saturnus retrograde in Vissen in de weekhoroscoop:

Heb je interesse in je geboortehoroscoop of een persoonlijke Jaarhoroscoop voor 2024? Je kunt bij Irma van der Wijk terecht voor een astrologisch consult. Informatie: Irma van der Wijk

Leven met de sterren: leer je geboortehoroscoop lezen

Leven met de sterren: leer je geboortehoroscoop lezen

  • Leer de geheime boodschappen van de sterren te lezen in jouw eigen geboortehoroscoop met Yasmin Boland.
  • Je ontdekt niet alleen waar jouw kracht ligt, maar ook hoe je deze kunt inzetten om jouw leven vorm te geven zoals jij dat voor je ziet.
Bekijk deze cursus

Lees verder:


Tags:

Geplaatst:

Maandhoroscoop juli 2024: wat staat er voor jou in de sterren?

Juli 2024 brengt rust na een periode van intense kosmische activiteit, waaronder zonnestormen en sterke energieën. Hoewel het een relatief kalme maand is, vinden er toch belangrijke gebeurtenissen plaats: Neptunus gaat retrograde lopen en de botsende energieën van Kreeft en Steenbok verenigen. “In juli 2024 gaat het erom dat jij duidelijk bent over wat je in je leven wilt creëren en dat je je intenties aan het universum bekendmaakt,” zegt astroloog Kate Rose. Wat gaat deze maand jouw sterrenbeeld brengen? Je leest het in de maandhoroscoop van juli 2024.

Juli 2024 is de perfecte tijd om communicatie en woorden in te zetten om geluk en overvloed aan te trekken. Hou je niet in en manifesteer het leven dat altijd al voor je bestemd is geweest!

De astrologische energie van juli 2024

In juli 2024 gaat het erom dat jij duidelijk bent over wat je in je leven wilt creëren en dat je je intenties aan het universum bekendmaakt. Dit kun je doen dankzij affirmaties, voor jezelf opkomen in je werk of dat je anderen op de hoogte brengt van je plannen. De sleutel tot krijgen wat je wilt is in staat zijn om het te zeggen of erom te vragen, en in juli 2024 zul je eindelijk begrijpen hoeveel gewicht en kracht je woorden hebben over het geluk dat je in staat bent aan te trekken.

Neptunus retrograde 2 juli 2024

Neptunus gaat retrograde in Vissen vanaf 2 juli 2024. Dit helpt je om makkelijker de waarheid te zien en ook beter te begrijpen wat je nu precies wilt. De energie kan ervoor zorgen dat de lens van illusie eindelijk wordt verwijderd. Dit helpt je om meer in lijn te komen met het universum en bedachtzamer en direct te zijn in je communicatie met het universum.

Zorg ervoor dat je jezelf de ruimte geeft om te groeien, om van gedachten en van richting te veranderen. Je kunt er namelijk achter komen dat wat je ooit wilde nu eigenlijk niet meer zo belangrijk voor je is. Blijf trouw aan jouw eigen proces. Zo blijf je constant in lijn blijft met jouw zielsmissie en zorg je ervoor dat je alles uit de kansen haalt die je ontvangt.

Nieuwe maan in Kreeft 6 juli en Volle maan in Steenbok 21 juli 2024

De nieuwe maan op 6 juli 2024 en volle maan in Steenbok op zondag 21 juli zullen de balans opmaken tussen wat je nodig hebt versus wat je wilt bereiken. Hoewel dit vaak tot uiting komt in de balans tussen werk en privé, kan deze energie er ook voor zorgen dat je voor jezelf zorgt in plaats van zorgen voor anderen.

De energie van waterteken Kreeft stroomt en geeft zich over, terwijl de aardse Steenbok vaak vast kan komen te zitten op paden waar het niet langer mee resoneert. Simpelweg omdat Steenbok gericht is op succes. Leer wanneer je jezelf opnieuw moet toewijden en wanneer je moet loslaten, zodat je je energie kunt steken in wat er écht toe doet.

Lees verder: Nieuwe maan in Kreeft 6 juli 2024 & Tarot: intense emoties, loslaten en spirituele groei

Mars naar Tweelingen 20 juli 2024

Je bewust worden van waar je je energie in steekt wordt essentieel als Mars op zaterdag 20 juli 2024 naar Tweelingen verschuift. Mars in Tweelingen is snel van begrip, zeer intelligent en aarzelt niet om zijn communicatieve vaardigheden te gebruiken om zijn dromen te verwezenlijken. Samen met Mercurius, de planeet van communicatie die op dinsdag 2 juli naar Leeuw verschuift en vervolgens op donderdag 25 juli naar Maagd, benadrukt dit de noodzaak om écht duidelijk te zijn met de woorden die je spreekt.

Juli 2024 is de perfecte tijd om communicatie en woorden in te zetten om geluk en overvloed aan te trekken. Hou je niet in en manifesteer het leven dat altijd al voor je bestemd is geweest!

Maandhoroscoop juli 2024

Ram (21 maart – 19 april)

Geluksdag: zondag 21 juli 2024

Geluksthema: carrière-erkenning

De volle maan in Steenbok op zondag 21 juli brengt extra geluk in je carrière en garandeert die promotie of opslag waar je voor gewerkt hebt. Dit extra carrièregeluk wordt aangevuld door het feit dat dit al de tweede volle maan in Steenbok is in een maand tijd. Van 21 juni t/m 21 juli 2024 kun je de vruchten plukken van al dit geluk en geniet je van vele kansen. Omdat de tweede volle maan in Steenbok op 20 juli is, krijg je daarnaast een hele maand de tijd om eindelijk de erkenning te krijgen die je verdient.

Zorg er wel voor dat je tijd vrijmaakt om te ontvangen wat je toekomt, vooral als je je op andere zaken hebt geconcentreerd. Alles waar je van droomt, kun je nu doen, maar richt je op de lange termijn in plaats van op die kortstondige successen.

Hoe zorg je als Ram goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!

Stier (20 april – 20 mei)

Geluksdag: zaterdag 20 juli 2024

Geluksthema: focus op geld

In juli 2024 draait alles voor jou om geld. Normaal geniet je als Stier al van de betere dingen in het leven en heb je geen moeite om te uiten wat je wilt (en verdient). Dit wordt nu vergroot: je gaat een fase in waarin je nóg meer welvaart kunt aantrekken. Mars schuift namelijk op zaterdag 20 juli 2024 naar Tweelingen, wat een intense behoefte met zich meebrengt om je financiën te vergroten. Deze stand zal ook een aantal verrassende kansen jouw kant opbrengen.

Het is niet de bedoeling dat je in juli 2024 aarzelt. Concentreer je op ideeën of de promotie die je wilt en ga er dan onvoorwaardelijk achteraan. Dit is niet de tijd om achterover te hangen en te wachten tot overvloed naar je toekomt. Je wordt begeleid om de wereld in te gaan en je eigen geluk te creëren – want je zult in juli een vloedgolf aan geld ontvangen.

Hoe zorg je als Stier goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!

Tweelingen (21 mei – 20 juni)

Geluksdag: vrijdag 5 juli 2024

Geluksthema: eer je waarde

De nieuwe maan in Kreeft op 6 juli 2024 vraagt je om een nieuw hoofdstuk te beginnen waarin je je waarde eert – en te focussen op wat voor jou het belangrijkste is in je leven. Je wordt vaak overweldigd door alle mogelijkheden die je omringen. Zorg voor focus en richt je alleen op wat je écht een diep gevoel van vervulling en overvloed zal geven en wat in lijn is met je persoonlijke waarde en het soort leven dat je wilt leiden. Creëer het nieuwe begin waar je ziel zó naar hunkert. Wees niet bang om plotseling te zeggen dat bepaalde bezigheden of zelfs relaties geen waarde meer toevoegen aan je leven. Als je kunt snoeien in wat niet belangrijk is of niet groeit in je leven: doe dat. Dan zul je meer energie hebben voor wat wel helpt om je gelukkig te voelen in welke inspanning dan ook.

Hoe zorg je als Tweelingen goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!

Kreeft (21 juni – 22 juli)

Geluksdag: dinsdag 2 juli 2024

Geluksthema: doe waar je van droomt

Beloof jezelf dat je al het lawaai van buitenaf in juli 2024 het zwijgen oplegt en je alleen richt op wat jíj wilt in je leven. Maar al te vaak worden de meningen of zelfs behoeften van anderen onderdeel van je dromen omdat je anderen gelukkig wilt maken of wilt zorgen voor degenen van wie je houdt. Om je dromen te laten uitkomen en je innerlijke grootsheid te zien is het belangrijk om je eigen pad te eren.

Als Neptunus retrograde gaat lopen in Vissen op dinsdag 2 juli 2024, is het tijd om na te denken over de paden die je hebt gelopen – en degenen die je hebt overgeslagen. Focus op wat je écht wilt voor jezelf en je leven en beloof jezelf om je dromen achterna te gaan met meer vertrouwen. Je hebt op dit moment een enorm potentieel voor overvloed en zelfs nieuwe kansen, maar je moet ervoor zorgen dat je déze keer prioriteit geeft aan jezelf.

Hoe zorg je als Kreeft goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!

Leeuw (23 juli – 22 augustus)

Geluksdag: dinsdag 2 juli 2024

Geluksthema: eigen kracht

Laat de wereld je niet veranderen, lieve Leeuw. Je bent krachtig, doelgericht en als het nodig is zelfs een beetje meedogenloos als het gaat om bereiken wat je wilt. Alleen omdat anderen jaloers zijn op je vermogen om je dromen na te jagen, betekent niet dat ze invloed moeten hebben op hoe jij je leven leeft.

Als Mercurius op dinsdag 2 juli 2024 terugkeert naar Leeuw, is het tijd om je stem te laten horen. Hoewel dit absoluut inhoudt dat je je waarheid spreekt, gaat het er ook om dat je die innerlijke drive door niemand laat afzwakken. Wees jezelf en besteed geen aandacht aan degenen die iets te zeggen hebben, want de enige manier waarop je het geluk kunt aantrekken dat je wilt, is door je stem te laten horen en de wereld te laten zien wie je werkelijk bent. Als je je ideeën, verlangens of zelfs behoeften kunt verwoorden naar de mensen om je heen, dan ben je in staat om de stroom van het lot te sturen. Het universum heeft je nodig om je moedigste, zelfverzekerde zelf te zijn en als je weer in die rol kunt stappen, dan is er niets dat je niet kunt doen.

Hoe zorg je als Leeuw goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!

Maagd (23 augustus – 22 september)

Geluksdag: zaterdag 20 juli 2024

Geluksthema: laat dingen gebeuren

Juli 2024 is jouw tijd om te schitteren, Maagd! Je krijgt groen licht om dingen te laten gebeuren in je carrière. Je krijgt een enorme energieboost en kunt goed uit je woorden komen als Mars op zaterdag 20 juli 2024 naar Tweelingen verhuist. Deze energie helpt je om uit te blinken en zelfs complimenten te ontvangen voor al je harde werk. Je hebt gevoeld dat je focus verschuift naar nieuwe inspanningen en kansen, wat betekent dat je misschien ook eindelijk dat nieuwe carrièreaanbod krijgt waar je al zo lang naar op zoek bent. Of het nu gaat om een functie bij een nieuw bedrijf of zelfs een promotie binnen je huidige functie: het is tijd om te doen wat jíj wilt.

De overvloed en het geluk dat je ontvangt zullen altijd evenredig zijn met de hoeveelheid energie die je investeert. Als je beloningen en succes wilt en je gewaardeerd wilt voelen voor je gaven in je carrière, dan moet je gaan voor wat je wilt. Investeer alles in je carrière en vertrouw erop dat je dat nieuwe aanbod krijgt waar je op hoopt.

Hoe zorg je als Maagd goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!

Weegschaal (23 september – 22 oktober)

Geluksdag: zaterdag 20 juli 2024

Geluksthema: verbreed je horizon

Maak je los van álles wat bekend voor je is en bevrijd jezelf van de angsten over hoe het allemaal zal aflopen. Je moet inzien dat er zoveel meer mogelijk is dan je tot nu toe dacht – en dat het beste leven waar je van droomde misschien wel ergens anders is dan waar je altijd hebt gewoond.

Als Mars op zaterdag 20 juli 2024 terugkeert naar Tweelingen, is het tijd om je innerlijke zwerver te omarmen, lieve Weegschaal, en jezelf de wereld te laten verkennen. Dit kan je openen voor nieuwe ervaringen om je heen. Daarnaast laat het zien dat het geluk dat je zoekt alleen te vinden is door gebruik te maken van reisaanbiedingen – of door te besluiten je eigen avontuur te plannen. Of het nu om persoonlijke redenen is of voor je werk: dit is niet het moment om stil te zitten en de status quo te handhaven, maar om naar iets nieuws te gaan, iets anders te proberen en van de reis te genieten.

Hoe zorg je als Weegschaal goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!

Schorpioen (23 oktober – 21 november)

Geluksdag: donderdag 11 juli 2024

Geluksthema: financiële overvloed

Je hoeft je niet zoveel zorgen te maken over je financiën, Schorpioen, vooral niet nu je op het punt staat een overvloedig seizoen van je leven in te gaan. Het is normaal om soms veel na te denken, maar als de sterren op één lijn staan om je succes en overvloed te brengen, moet je jezelf ook laten geloven in de best mogelijke uitkomst. Als Venus op donderdag 11 juli 2024 naar Leeuw gaat, word je klaargestoomd voor een nieuw hoofdstuk in je carrière en professionele leven. Bereid je voor op een flinke bonus of boost van je inkomen – maar blijf ook openstaan voor mogelijkheden om te verhuizen vanwege je werk.

Venus zal je niet alleen helpen om je meer verbonden te voelen met je carrière en je inkomen te verhogen, maar het kan ook een verandering in woonsituatie betekenen vanwege een nieuwe promotie of andere carrièrestap. Laat jezelf dit ontvangen, verpest deze kans die zich aandient niet door er veel over na te denken. Dit is een deel van de verandering waar je om gevraagd hebt: je bent verzekerd van een leven van overvloed en succes.

Hoe zorg je als Schorpioen goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!

Boogschutter (22 november – 21 december)

Geluksdag: maandag 22 juli 2024

Geluksthema: alles nieuw

Op een gegeven moment moet je het verleden loslaten. Natuurlijk zijn er dingen die je anders zou doen, andere keuzes die je zou maken of kansen die je zou grijpen als je terug kon gaan. Maar de realiteit is dat je dat niet kunt – en dat is oké, want het is niet de bedoeling dat je in het verleden leeft, maar in de vele mogelijkheden van je toekomst.

De verschuiving van de zon naar Leeuw op maandag 22 juli 2024 is jouw teken om je te richten op nieuwe dingen. Maak een belofte aan jezelf om niet langer te leven in ‘wat als’ en ‘moeten’. Alles wat je hebt is dit moment en het is tijd om een nieuw tijdperk van je leven in te luiden. Wat je in het geheim hebt gepland, komt nu tot bloei en je wordt geleid om verder te gaan en verder te bouwen aan je succes. Dit zal specifiek van kracht gaan op het gebied van reizen, onderwijs, carrière en zelfs je financiën. Pak dit teken van het universum met twee handen aan: het enige dat er op dit moment toe doet is wat je doet om de toekomst te creëren waar je van droomt!

Hoe zorg je als Boogschutter goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt.

Steenbok (22 december – 19 januari)

Geluksdag: donderdag 25 juli 2024

Geluksthema: zeg gewoon ‘ja’!

Je moet wat ruimte overlaten voor het onverwachte in je leven, Steenbok. Hoewel je altijd een plan kunt maken voor succes en dat ook uitvoert, betekent dat niet altijd dat er geen andere manier is. Je mag openstaan voor nieuwe aanbiedingen, voor heroriëntaties van het universum en om jezelf toe te staan een plotwending te nemen en enthousiast een nieuwe richting in te slaan.

Mercurius verschuift op donderdag 25 juli 2024 naar Maagd en brengt een veelvoud aan geluksaanbiedingen die allemaal gezegend zijn met geluk en overvloed. Het is misschien niet op het gebied dat je had gedacht dat het zou zijn en misschien zelfs niet op deze specifieke manier. Je zult kansen krijgen die je zullen helpen precies dát te ontvangen wat je geprobeerd hebt te manifesteren. Stap uit je comfortzone, vermaak je met nieuwe mogelijkheden en zorg ervoor dat je ‘ja’ zegt tegen de kosmische omleidingen van het universum. Rijkdom, succes en nog meer betekenis zijn voor jou; je hoeft alleen maar te accepteren dat het leven zoveel beter kan zijn dan je ooit voor mogelijk hield.

Hoe zorg je als Steenbok goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt.

Waterman (20 januari – 18 februari)

Geluksdag: zondag 21 juli 2024

Geluksthema: vertrouw op jezelf

Binnen in je leeft een diepe waarheid die je kan helpen te begrijpen wat voor jou bedoeld is en zelfs wat niet. Maar om het beste uit deze energie te halen, moet je op jezelf vertrouwen, vooral als het aankomt op wat voelt als een ‘nee’ versus een ‘ja’. Het gaat hier niet om logica of zelfs praktische zaken, maar om die intuïtieve stem die je helpt te begrijpen wat je moet doen om een leven te creëren met een echt doel en overvloed. Deze noodzaak van vertrouwen in jezelf zal vooral krachtig zijn rond de volle maan in Steenbok op zondag 21 juli 2024: de energie van deze volle maan helpt om die innerlijke stem te verlichten.

Dit is het moment waarop je je mag afstemmen op je intuïtie, je mag onderzoeken hoe je zenuwstelsel reageert op bepaalde situaties en mag vertrouwen op je eigen kosmische dromen. Hoe meer je gewoon op jezelf kunt vertrouwen en niet teveel vraagtekens zet, hoe meer je in staat zult zijn om te manifesteren en te profiteren van de kosmische leiding die je op dit moment krijgt.

Hoe zorg je als Waterman goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt.

Vissen (19 februari – 20 maart)

Geluksdag: vrijdag 26 juli 2024

Geluksthema: weet wat je waard bent

Beloof jezelf dat je nooit meer aan je eigenwaarde zult twijfelen. Je bent het afgelopen jaar zó ver gekomen op dit gebied. Je hebt je sterker gevoeld waardoor je je grenzen aan kon geven, in jezelf kon geloven en echt te weten dat alles waar je van droomt in feite is wat je verdient.

Dat je al enorme stappen hebt genomen op dit gebied, betekent niet dat er niet nog meer te komen. Verwacht nieuwe uitdagingen wanneer Chiron retrograde gaat lopen in Ram op vrijdag 26 juli 2024. Chiron kan je helpen nog dieper te helen, zodat je in jezelf kunt geloven op alle manieren die nodig zijn om het leven van je dromen te manifesteren. Maar, de magie van Chiron stopt daar niet, want het zal je ook in staat stellen om de rijkdom, overvloed en zelfs roem te ontvangen waar je stiekem ook op hebt gehoopt. Onthoud dat je niet zo ver bent gekomen om tot hier te komen. Er wachten grootse dingen op je, verspil alleen geen energie aan je af te vragen of je het verdient of niet.

Hoe zorg je als Vissen goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt.

Kate Rose is schrijfster, spiritueel astroloog, relatie- en intuïtief coach en maakt retraites op maat. Voor meer van haar werk, bezoek haar website.

Masterclass astrologie: Leer je geboortehoroscoop lezen

Masterclass astrologie: Leer je geboortehoroscoop lezen

  • In deze masterclass ga je jouw geboortehoroscoop begrijpen: wat staat er voor jou in de sterren geschreven?
  • Bestel nu de online masterclass met hoge korting! Van € 25,- voor € 15,-. Actie is geldig t/m 7 juli 2024.
Bekijk deze cursus

Dit kun je nog meer verwachten in 2024:


Tags: , , , , ,

Geplaatst:

Bijzondere transformatie deze zomer: loslaten wat niet meer bij je past

In de zomer hebben we soms wat meer tijd om ons leven te overdenken. Deze zomer staat extra in het teken van een bijzondere transformatie die de komende jaren ook zal doorzetten. Transformatie betekent niet dat je moet veranderen. Je bent namelijk al goed zoals je bent. Ook betekent het niet dat je heel nieuwe dingen moet gaan doen. Het gaat vooral om definitief te stoppen met de dingen die niet meer bij je passen. Hieronder lees je waar je beter mee zou kunnen stoppen.

Stop met het idee van macht

De oude wereld gaat over macht. Dat werkt inmiddels niet meer. Het werkt vaak al bijna lachwekkend nu we onze angsten aan het oplossen zijn. Macht heb je alleen over jezelf. Niemand anders heeft macht over jou. Beslis vanuit je verlangen in plaats van vanuit ‘moeten’. De nieuwe wereld gaat over de kracht van zacht en de kracht van de kwetsbaarheid. Communiceer vanuit behoeften in plaats van dat je bij anderen iets wilt afdwingen.

Stop met het idee van controle

Leef niet vanuit doelen en planning, maar vanuit vertrouwen dat je gevoel een perfecte timing aangeeft. Het is als een waterstroom. Een waterstroom kun je niet controleren. Je kunt alleen de intentie hebben dat het blijft stromen. We denken dat we iets in de hand kunnen hebben, maar in werkelijkheid stroomt het als water door onze vingers en spettert het alle kanten op als we het proberen te beheersen. Het vraagt om loslaten, geduld en vertrouwen op onze intentie die we zelf hoog kunnen houden.

Stop met uitstellen

We hebben de neiging om de oplossing buiten onszelf te zoeken en te wachten op het missende puzzelstukje. Maar het gaat er niet om dat je eerst de puzzel compleet maakt, of dat je eerst je missie helder hebt. Het leven groeit met je mee en speelt zich, zeker in deze tijd, op een heel ander niveau af. Er is geen grote ingewikkelde verandering nodig in je leven, maar alleen een andere manier van denken en voelen. Stop met zoeken buiten jezelf en ga naar binnen en voel het in en vanuit jezelf. Waar wil je een stap in maken? Zoek niet naar nog meer kennis van buiten jou, maar oefen in het vertrouwen op de wijsheid in jezelf. Wacht niet af of ‘iets wel de bedoeling is’ maar sta voor jouw intenties.

Stop met helpen

Het is niet nodig om je op te offeren voor anderen, ook niet voor je gezin. De ander wordt het meest geholpen als jij eerst het goede voorbeeld geeft en ieder de gelegenheid geeft om daarvan te leren. Het gaat er in deze tijd dus niet meer om dat je er voor anderen bent, maar dat je er eerst voor jezelf bent zodat je daarna op een krachtige, onafhankelijke en liefdevolle manier echt met de ander gaat verbinden.

Bewust stoppen lukt alleen als je je eerst verbindt met jezelf, met het verlangen in je ziel. Maak contact met je kern, met je diepere gevoel. Van daaruit kun je loslaten door het ‘te laten’. Je mag krachtig worden en landen op jouw eigen plek op aarde door de dingen op je eigen liefdevolle manier te gaan doen. Bedenk deze zomer waar jij mee gaat stoppen zodat je geïnspireerd weer verder kunt!

Tot hier en niet verder

Tot hier en niet verder

Wil jij aan de slag met wat wel en niet bij jou hoort, grenzen stellen zodat jouw ja een echte ja is en jouw nee een echte nee? Wanneer je hier serieus mee aan de slag wilt gaan om je niet langer omver te laten waaien, dan is Tot hier en niet verder jouw ultieme gids. Rolf Sellin legt in dit boek uit wat grenzen precies zijn, waar ze liggen, welke weerstand je kunt ervaren en hoe je ze mentaal, fysiek, communicatief en energetisch stelt. Een boek vol eye-openers!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Tags: , ,
Winkelwagen
Je winkelwagen is leegTerug naar winkel