Waar ben je naar op zoek?

Inspiratieplatform voor spiritualiteit, gezondheid en bewustwording

Geplaatst: 13 september 2024

Supermaan (volle maan) in Vissen & Maansverduistering 18 september 2024: diepe zelfreflectie

De supermaan in Vissen op 18 september maakt je extra gevoelig en zet je aan tot diepe zelfreflectie. Samen met een gedeeltelijke maansverduistering brengt deze bijzondere maanfase oude wonden naar boven en biedt kansen om te helen en te groeien. Bereid je voor op een periode van verhoogde gevoeligheid, levendige dromen en een diepere verbinding met je intuïtie. In dit artikel van astrologen Karin en Danique Vergeer lees je meer over de energetische uitwerking van de supermaan! Lees je mee?

De maansverduistering heeft een grote invloed op ons gevoelsleven. Gevoelens die in ons onderbewustzijn spelen, kunnen nu naar ons bewustzijn komen.

Wat is een supermaan?

Voor de eerste keer dit jaar is de volle maan een supermaan. Een supermaan staat relatief gezien dichter bij de aarde dan normaal en lijkt daardoor groter. Ook is de uitwerking ervan sterker. De volgende, en tevens laatste supermaan, is op 17 oktober, en de uitwerking van deze supermaan zal dan een vervolg krijgen.

In het kort over de supermaan in Vissen 18 september 2024

De supermaan in Vissen op woensdag 18 september maakt je extra gevoelig voor invloeden van buitenaf, en kun je regelmatig in de war zijn en soms door de bomen het bos niet meer zien. Doordat Neptunus, de heerser van Vissen, samen staat met de maan, is de Vissen-invloed extra sterk. Dit zorgt ervoor dat je niet altijd goed geaard bent en je je wat meer wilt terugtrekken, om dichter bij jezelf te blijven.

Ook kunnen er veel emoties loskomen door de gedeeltelijke maansverduistering, die samen met deze supermaan plaatsvindt. We worden voornamelijk geconfronteerd met traumatische ervaringen uit het verleden. Ervaringen die ervoor hebben gezorgd dat we weinig basisveiligheid hebben gekend. De maansverduistering markeert tevens een keerpunt.

Ascentieklachten & dubbele getallen

Omdat het dubbele getal 9 (1+8=9) in de datum voorkomt, en het getal 9 in verband staat met Mars, kun je het gevoel hebben dat het zo niet langer kan doorgaan; er moeten veranderingen komen. Jouw geduld is op. Er gaan knopen doorgehakt worden.

Je kunt, doordat jouw chakra’s meer openstaan, veel last hebben van ascentieklachten, zoals slecht slapen, emotioneel zijn, vermoeidheid, griepachtige verschijnselen, duizeligheid en hartkloppingen. Doordat een supermaan alles uitvergroot, kunnen deze klachten erger zijn dan anders. Je kunt ook meer last hebben van hoofdpijn of pijn in je lever/gal, wanneer emoties zoals boosheid loskomen. Zorg dus extra goed voor jezelf!

De impact van het gevoelige teken Vissen

Tijdens een volle maan staan de zon en de maan in twee tegengestelde tekens. De maan staat nu in Vissen, en Vissen zijn dromerig, vriendelijk en gevoelig. Ze hebben de neiging om zich terug te trekken uit de wereld of te vluchten in een fantasiewereld. Ze kunnen makkelijk in verwarring raken, maar ze zijn ook sterk intuïtief en kunnen via hun intuïtie, mediamieke gaven of intense dromen antwoorden krijgen op hun vragen.

Vissen hebben een groot inlevingsvermogen, maar ze moeten erop letten dat ze geen medelijden krijgen met anderen. Ze kunnen weleens bedrogen uitkomen als er bijvoorbeeld misbruik van hen wordt gemaakt of als ze te veel door een roze bril hebben gekeken. Het leren van het aangeven van grenzen is voor hen vaak een uitdaging.

De interesses van Vissen gaan uit naar creativiteit, de mystieke kant van het leven en ze zetten zich graag in voor een goed doel. Heb je veel Vissen-invloed, dan kun je jouw rijke fantasie omzetten in film, fotografie, schilderen, muziek en dans.

Je komt met beide benen op de grond

Doordat Neptunus, de heerser van Vissen, samen staat met de supermaan, is de Vissen-invloed sterk voelbaar. Je kunt hierdoor het gevoel hebben dat je lange tijd in een fantasiewereld hebt geleefd, niet goed geaard bent en weinig of niets van de grond krijgt. Ook kun je regelmatig in de war zijn en door de bomen het bos niet meer zien. Misschien realiseer je je dat je vreemde overtuigingen of ideeën hebt, en hier komt nu verandering in.

Je kunt weer met beide benen op de grond komen en er bijvoorbeeld achter komen dat je onder invloed stond van iemand anders: emoties en gedachten waren niet van jezelf. Zelfs lichamelijke klachten kunnen het gevolg zijn van het opvangen van blokkades van anderen. Je kunt nu anders naar je situatie kijken en inzien waar bepaalde gevoelens, gedachten en overtuigingen vandaan komen.

De maansverduistering: wat voel je hiervan?

De maansverduistering heeft een grote invloed op ons gevoelsleven. Gevoelens die in ons onderbewustzijn spelen, kunnen nu naar ons bewustzijn komen. Tijdens deze supermaan kunnen dat gevoelens en gedachten zijn die betrekking hebben op het teken Vissen. Je kunt je bijvoorbeeld eenzaam voelen, niet goed geaard zijn, moeilijk aan de slag gaan, je gevangen voelen in een situatie, je te veel opofferen voor anderen of last hebben van een chronische ziekte of verslaving.

Maar je kunt, mede door je sterke intuïtie, een bewustzijnsverandering doormaken en situaties en relaties helderder gaan zien. Ook kun je je bewust worden dat je meer je creativiteit en mediamieke gaven mag gaan inzetten om bijvoorbeeld meer inkomsten te genereren.

De invloed van Jupiter

Door het spanningsaspect met Jupiter kunnen spanningsklachten of gezondheidsproblemen het gevolg zijn van te veel hooi op je vork nemen. Het kan zijn dat je dit doet om bepaalde emoties niet te voelen. Je mag een pas op de plaats maken en leren om beter grenzen aan te geven. Misschien wil je je bijvoorbeeld niet meer opofferen voor anderen, maar aan de slag gaan met je eigen spirituele ontwikkeling. De maansverduistering kan hierin een keerpunt zijn en kan er een einde komen aan hetgeen dat niet meer bij je past.

De invloed van de supermaan op jouw carrière

Mogelijk heb je veel creativiteit in je, ben je een echt gevoelsmens en heb je sterke intuïtieve/paranormale gaven die je wilt inzetten binnen je werk. Maar het lukt je niet om hiermee voldoende geld te genereren. Het kan dan heel goed zijn dat angsten of onzekerheden in de weg staan, dat je te weinig focus hebt en dat er te weinig structuur of discipline is. Je komt tot de conclusie dat je mag werken aan het verstevigen van jouw basisveiligheid. Het mooie aspect met Uranus kan je helpen door wat grondende energie te geven. Ook kun je alternatieve oplossingen vinden voor het vergroten van je inkomsten en het vinden van meer emotionele veiligheid.

De uitwerking van de supermaan op Tweelingzielen

Voor Tweelingzielen kan dit een zeer intense en emotionele supermaan zijn. De aantrekkingskracht tussen hen kan extra sterk zijn, en ze kunnen nu meer dan anders elkaars emoties en gedachten opvangen. Dit kan ervoor zorgen dat ze in een emotionele rollercoaster terechtkomen. Romantische gevoelens kunnen worden afgewisseld met somberheid en het gevoel ontnuchterd te worden, waardoor ze weer met beide benen op de grond worden gezet. Ze kunnen geconfronteerd worden met de realiteit. Ook zij mogen een pas op de plaats maken en werken aan hun zelfstandigheid, aan een verslaving of aan het ombuigen van negatieve overtuigingen.

Ze beseffen dat het missen van veiligheid in henzelf geen basis vormt voor een stabiele relatie. Dit kan een remmende werking hebben op het nemen van verdere stappen. Ze worden uitgedaagd om de diepte in te gaan en te onderzoeken waar hun angsten, onzekerheden, minderwaardigheidsgevoelens, depressiviteit en schuldgevoelens vandaan komen, om deze vervolgens te doorvoelen en te transformeren. Alternatieve therapieën kunnen hierbij helpen. Deze periode kan een tijd zijn waarin veel onverwachte veranderingen plaatsvinden.

Lichtreis supermaan in Vissen 18 september 2024

Voor de supermaan in Vissen geven Karin en Danique Vergeer een online lichtreis op 18 september 2024. Meer informatie vind je hier.

Inspirerend leven is zowel inhoudelijk als organisatorisch niet betrokken bij dit evenement en draagt er dus geen verantwoordelijkheid voor.

De maan als jouw spirituele gids

De maan als jouw spirituele gids

  • Volg nu de nieuwste online cursus 'De maan als jouw spirituele gids.
  • Leer alles over de invloed van de maan op jouw horoscoop én hoe je de toekomst kunt voorspellen met behulp van de maan.
Bekijk deze cursus

Fijne supermaan,

Karin en Danique Vergeer
Healingcentrum Atlantis

Lees verder:


Tags: , , , , , ,

Geplaatst:

6 patronen die je loslaat wanneer je spiritueel ontwaakt

Spiritueel ontwaken is een behoorlijk proces waarin je veel leert én veel loslaat. Sta je aan het begin van je ontwaking, zit je er middenin of ben je ontwaakt? Deze lijst laat je zien wat je nog te wachten staat óf is een feest van herkenning. Mary Mueller Shutan, auteur van Gids voor schaduwwerk, beschrijft 6 patronen die je loslaat wanneer je spiritueel ontwaakt.

6 patronen die je loslaat wanneer je spiritueel ontwaakt:

1. Anders-zijn en afgescheidenheid

Na verloop van tijd kun je erkennen dat mensen mensen blijven. Het is niet nodig om een ander mens te ontmenselijken, tot boeman te maken of af te zonderen. We zijn allemaal met elkaar verbonden. Er zijn zeker een aantal onwetende, ongelukkige, schadelijke en zelfs zielloze individuen. Als je je realiseert dat de meeste mensen verpakt zijn in hun lijden, angst en onwetendheid, kun je herkennen dat hun gedrag een gevolg is. Elke keer dat we ons afscheiden van een ander mens (of groep) ontkennen we een aspect van onze eigen menselijkheid.

2. Het streven naar het perfecte lichaam

Acceptatie van de fysieke vorm zoals die is. We hebben familiale, maatschappelijke en culturele constructies die ons leren ons fysieke lichaam te haten. Acceptatie betekent dat we, ongeacht ons gewicht of onze vorm, nog steeds acceptatie en liefde waard zijn. Het betekent niet dat we niet in een betere conditie willen komen of beter willen eten, maar die dingen zijn veel gemakkelijker te bereiken als we leren onze emoties te accepteren en als we komen vanuit een plek van zelfacceptatie van onze fysieke vorm zoals die is. Zelfhaat is een brandstof die veel mensen naar de sportschool brengt, maar die mensen zullen stoppen omdat het maar voor een beperkte tijd brandt.

3. Je beter en slechter voelen dan anderen

Dit is een van de laatste verworvenheden van ontwaken. We besteden zoveel tijd en energie aan doen alsof we superieur zijn aan anderen. Wanneer we ons veilig voelen in wie we zijn, hoeven we dit spel niet langer te spelen. We kunnen zijn zoals we zijn en stoppen met minachtend naar anderen te kijken. Onze eigen zelfhaat voedt dit spel en hoe meer acceptatie en liefde we voor onszelf hebben, hoe minder haat we naar anderen uiten.

4. Morele gerechtigheid

We hebben zoveel energie gestoken in het slachtoffer zijn, een martelaar, gelijk hebben terwijl alle anderen fout of slecht zijn. Als we dit loslaten, herkennen we nuance in anderen. Niemand is een Batman-schurk. De behoefte aan kritiek en cynisme neemt af. Er bestaat zoiets als gezonde kritiek – het is nodig om onze samenleving en cultuur vooruit te stuwen. Maar meestal wijzen we elkaar en de wereld zo vurig op wat verkeerd is omdat we anders zouden moeten vechten met onze eigen gevoelens van verkeerdheid of slechtheid. Als we kunnen accepteren dat niemand van ons “goed” is, we zijn allemaal een soort van ambivalent (goed, slecht en alles daartussenin) kunnen we stoppen met het besteden van zoveel van onze tijd en energie aan het spelen van het spel van morele gerechtigheid.

5. De behoefte aan goedkeuring en bevestiging

Vaak hoor ik het sentiment “Het kan me niks schelen wat mensen van me denken”. Over het algemeen geven mensen die dit zeggen er echt heel veel om wat mensen van hen denken. Wanneer deze behoefte stopt dankzij spirituele ontwaking is dit dan ook een groot ding voor de meeste mensen.

Het eindresultaat van spiritueel ontwaken is dat je eerst geeft om wat je van jezelf vindt. We geven zoveel energie en kracht weg als we validatie buiten onszelf zoeken. Als we die macht terugnemen, erkennen we innerlijk onze eigen waarde. Van daaruit kan dan het onderscheidingsvermogen ontstaan dat niet alle mensen een mening over je hebben.

Je leert te zien wanneer mensen een mening of inzicht van waarde hebben, en wanneer niet. Of wanneer ze te veel in hun eigen pijn verwikkeld zijn en gewoon op jou projecteren als een handig doelwit. Dan heeft wat ze zeggen niets met jou te maken. Vooral dit laatste gebeurt heel vaak!

6. Perfectionisme

We doen er zoveel aan om onze onvolmaakte menselijkheid te ontkennen, en dit gaat gepaard met een hele lijst van dingen die we moeten doen en zijn om onszelf waardig te bewijzen. Voordat we ontwaken, geloven we dat als we alleen maar perfect zouden zijn, we heel, beminnelijk en waardig zouden zijn. Wanneer je je realiseert dat je waardig en beminnelijk bent precies zoals je bent, zelfs als je niets bereikt in je leven, zelfs als je niet perfect bent, stop je met zoveel energie te steken in het proberen perfect te zijn of te doen alsof je perfect bent. Je kunt gewoon zijn zoals je bent.

Gids voor schaduwwerk

Gids voor schaduwwerk

Tijdens het spiritueel ontwaken wordt ook je schaduw verlicht. Patronen en andere dingen die jarenlang onbewust in je schaduw rondzweefden, komen opeens naar de oppervlakte. Hoe ga je hiermee om en heel je je schaduw? Gids voor schaduwwerk loodst je hier doorheen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Mary Mueller Shutan:


Tags: , , ,

Geplaatst:

Zo kun jij spiritueel groeien: 20 gouden tips voor een mysterieuze herfst

De herfst is hét seizoen voor mystiek en magie en is dan ook de perfecte tijd om spiritueel te groeien. Pak je warmste kleedje erbij en duik in onze allerleukste tips om spiritueel te groeien in de herfst!

Wist je dat voor veel lezers van Inspirerend leven de herfst hét favoriete seizoen is?

1. Maak van je huis een energetische oase. De herfst is hét seizoen van transformatie en verandering. Dit is dus ook het perfecte moment om de energiestroom in je huis te optimaliseren. Dankzij Feng shui verbeter je de energiestroom in je huis en dankzij deze tips maak je van je huis een sacred space.

Voordat je hiermee aan de slag gaat, is het slim om je huis spiritueel op te ruimen en het energetisch te reinigen.

2. Laat de heks in jou ontwaken. De herfst is hét heksen-seizoen. Onze favoriete heks Lunadea heeft prachtige artikelen voor ons geschreven. Deze vind jij vast ook leuk:

3. Schijn licht op jouw schaduw. Weet jij wat zich verstopt in jouw schaduw? Het is belangrijk om te weten wat zich in jouw schaduw bevindt. Zó geef je ruimte aan de verborgen pijn in jouw schaduw.

4. Begin met tarot. Deze mysterieuze kunst biedt veel meer dan alleen het voorspellen van de toekomst. Het geeft je intuïtie de ruimte om tot je te spreken, inzichten om jezelf te ontwikkelen en antwoord op levensvragen. De mystiek van de herfst draagt bij aan jouw tarotleggingen dus dít is het moment om met tarot te beginnen!

Je kunt je eigen tarotkaarten erbij pakken of hier een gratis tarotkaart trekken. Ben je nieuw in de wereld van tarot? Deze tips helpen je verder:

Ook leuk: deze tarotkaart past bij jouw sterrenbeeld en zegt veel over jouw levensweg.

5. Eet wat je lichaam in de herfst nodig heeft. Het knusse seizoen van de vallende bladeren vol gele en oranje kleuren vraagt om warmere kleren en… een aanpassing in je voeding! Net zoals het weer tijdens seizoenen verandert; verandert ook de behoefte van ons lichaam met de seizoenen. In dit artikel lees je waarom en wat je kunt eten in de herfst volgens ayurveda. Heb je het koud? Deze verwarmende voedingsmiddelen zijn precies wat jij nodig hebt!

6. Maak een herfstwandeling. De prachtige kleuren van de herfst vragen om bewondering. Omhul je in warme kleren en trek er op een zonnige dag op uit. Hoe lekker is het om in de kou met een zonnetje op je gezicht een verfrissende wandeling te maken?

Wist je dat wandelen in de natuur niet alleen heerlijk is maar ook ontzettend gezond is? Je kunt bijvoorbeeld trauma’s verwerken dankzij wandelen. Dit zijn de voordelen van wandelen aan zee, op blote voeten, in de natuur of tijdens de volle maan. Je kunt daarnaast niet alleen helen door ín de natuur te zijn, je kunt ook leren over helen ván de natuur.

7. Ontrafel in je familieverleden en kom erachter welke transgenerationele pijnen in jouw lichaam zijn opgeslagen. Sommige trauma-symptomen zijn namelijk niet in jouw leven begonnen maar worden overgedragen in de familie.  Misschien ben jij wel degene die de keten van pijn in je familie doorbreekt! Dat is de taak van de zogenaamde familie-karmadragers.

Verder ervaren niet alle broers en zussen de familietrauma’s hetzelfde. Welke familietrauma’s worden overgedragen en hoe ze worden overgedragen, kan verschillen per kind. Ga je nog een stapje verder? Dan kijk je ook naar je familiebewustzijn en welke trauma’s daarin zijn opgeslagen.

8. Pluis je geboortehoroscoop uit. Een heerlijke herfstactiviteit is goed gaan zitten voor je geboortehoroscoop. Want wie ben je eigenlijk écht? Hier vind je al onze artikelen over astrologie. Wil je de diepte ingaan met je horoscoop? leer je je geboortehoroscoop lezen.

9. Duik in de verwarmende wereld van thee. Want de herfst is hét theeseizoen! Dit zijn onze favoriete thee-recepten:

Maak ook eens thee met een van deze gezonde kruiden: salie, gember, munt, passiebloem, brandnetel of lavendel.

P.s.: Wist je dat thee naast heerlijk óók gezond is voor je hart? En dat het gezond is om op elk moment van de dag een ander soort thee te drinken?

10. Laat je inspireren door de volle maan. De mysterie van de maan past perfect bij de mystiek die de donkere dagen van de herfst brengen. Hier lees je onze leukste artikelen over de volle maan.

11. Omarm je innerlijke keukenprins(es). Buiten is het koud en guur maar binnen is het knus en warm! De herfst is hét perfecte seizoen om je innerlijke keukenprinses te omarmen. Dit zijn onze favoriete herfstrecepten:

12. Verdiep je in je voorouders. De sluier tussen onze wereld en de spirituele wereld is in de herfst dunner dan in andere seizoenen. Je kunt hier gebruik van maken en:

13. Kom in het ritme van de herfst dankzij Chinese geneeskunde. Onze Chinese geneeskunde-expert Conny Coppen legt je uit hoe.

14. Ontwikkel jezelf door in spirituele boeken te duiken, onder een warm kleedje mét verwarmede (chai) thee. Dit zijn onze favoriete herfstboeken!

15. Verzorg je huid extra goed. Je huid heeft in de herfst nét wat meer verzorging nodig dan in de lente en zomer. Volgens Ayurveda heeft je huid dit nodig tijdens de herfst.

16. Aard. De wind in de herfst kan je mentaal laten ‘wegwaaien’. Het is dan ook extra belangrijk in de herfst om je goed te aarden.

17. Ontdek wat jouw metaalelement nodig heeft. Volgens de vijf elementenleer uit de Chinese geneeskunde hoort het element metaal bij de herfst. In dit artikel lees je meer over het element metaal.

18. Kijk spirituele documentaires. Regent het? Kruip onder een dekentje en zet de tv aan. Dit zijn onze favoriete, spirituele Netflix-documentaires en series.

19. Lees over spiritueel ontwaken. We leven in een bijzondere tijd waarin veel mensen spiritueel ontwaken. Heb jij het gevoel dat je dit nu meemaakt en zoek je steun? Dit zijn onze favoriete artikelen over spiritueel ontwaken:

20. Wil je nog meer tips?

Gids voor spiritueel ontwaken

Gids voor spiritueel ontwaken

Heb jij het gevoel dat je spiritueel aan het ontwaken bent en ben je op zoek naar handvatten? Wil je begeleiding bij je spirituele ontwaking? In Gids voor spiritueel ontwaken neemt Mary Mueller Shutan je mee in de twaalf lagen van spiritueel ontwaken. Ze is je onmisbare gids op jouw spirituele pad, daar waar jij het nodig hebt.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Tags: , , , , , , , ,

Geplaatst:

10 boekentips voor de herfst: een maand van transformatie en een nieuw begin

September: een magische maand waarin de natuur zich transformeert en de sterren ons uitnodigen om mee te veranderen. De bladeren kleuren, de dagen worden korter en astrologisch gezien staat er veel op de planning. Kate Rose noemde september niet voor niets een roerige maand in de maandhoroscoop. Ontdek hoe je met behulp van de juiste boeken deze bijzondere periode kunt beleven en je eigen innerlijke wereld kunt verkennen. In dit artikel delen we 10 boeken voor deze maand. Welk boek wil jij lezen?

Moederhonger

Moederhonger

Moederhonger gaat over de kinderlijke behoeften en verlangens die niet door de moeder konden worden vervuld. Kelly McDaniel loodst je door dit trauma heen en helpt je je verleden te helen.

Bestel jouw exemplaar voor Reserveer nu
Je bestelt bij

Antwoorden van het universum

Antwoorden van het universum

Hoe verhouden kwantumintelligentie en intuïtie zich tot elkaar? Kim Chestney neemt je in 'Antwoorden van het universum' mee op een excursie naar de grenzen van kennis.

Bestel jouw exemplaar voor Reserveer nu
Je bestelt bij

De stilte spreekt

De stilte spreekt

'De stilte spreekt' van Eckhart Tolle brengt je met korte teksten rechtstreeks naar de stilte in jezelf.

Bestel jouw exemplaar voor Reserveer nu
Je bestelt bij

Zielsconnecties

Zielsconnecties

Er zijn zo veel verschillende verbintenissen tussen hemel en aarde. Maak er kennis mee in 'Zielsconnecties' van het erkende medium Claire Broad.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Zijn & worden

Zijn & worden

Wie ben je? Wie wil je zijn? Liane Dirks verweeft existentiële vragen met spirituele waarheden. De levenslessen liggen voor het oprapen als je in je eigen (spirituele) biografie duikt.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Het geheugenpaleis van onze botten

Het geheugenpaleis van onze botten

Wat hebben je botten je te vertellen? Kom achter de wijsheid en schoonheid van ons skelet in het poëtische boek 'Het geheugenpaleis van onze botten', geschreven door twee lichaamstherapeuten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Jouw zielspersoonlijkheid

Jouw zielspersoonlijkheid

Wat is het ware doel van jouw reis in dit leven? Kom erachter met 'Jouw zielspersoonlijkheid', waarin Meetu Bisht dieper gaat dan de meeste zelfhulpboeken: ze werpt nieuw licht op je lotsbestemming.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Gids voor schaduwwerk

Gids voor schaduwwerk

Mary Mueller Shutans 'Gids voor schaduwwerk' stelt je in staat je hele authentieke zelf te begrijpen en te belichamen, met speciale aandacht voor jouw schaduwkanten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

De vrouwelijke aartsengelen

De vrouwelijke aartsengelen

In het rijk geïllustreerde 'De vrouwelijke aartsengelen' introduceert Calista de archeiai die hier zijn om je te helpen je engelenkracht te gebruiken en je eigen hemel op aarde te creëren.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

De dopamine factor

De dopamine factor

Wij zijn verslaafd aan genot. Dopamine laat ons goed voelen, maar veroorzaakt ook pijn, depressie en angst. Deze bestseller laat zien hoe je tevredenheid vindt door dopamine onder controle te houden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:


Tags: , , ,

Geplaatst: 12 september 2024

De Supermaan in Vissen 18 september 2024: open de poorten van je onderbewustzijn

De volle maan op 18 september 2024 is een intense supermaan in het gevoelige teken Vissen. “Deze krachtige maan staat in het teken van spirituele groei, loslaten en het oogsten van de vruchten van je harde werk,” zegt Annick Van Damme, spirituele coach en auteur van Tarot voor Jezelf. Ze neemt je in dit artikel mee op een reis naar binnen, waarbij ze de symboliek van de tarotkaart de Maan verbindt met de energie van deze bijzondere volle maan.

Deze supermaan, die groter en helderder aan de hemel staat, versterkt de energieën van reflectie, loslaten en spirituele groei.

De volle maan van september 2024

De volle maan op 18 september 2024 is niet zomaar een volle maan; het is een supermaan in het gevoelige teken Vissen. Terwijl de energieën van de maan sterker zijn dan ooit, nodigt dit moment je uit om diep in jezelf te duiken. Welke oude patronen ben je klaar om los te laten? Welke emoties borrelen op uit de diepte van je ziel? En hoe kun je deze krachtige tijd benutten om spiritueel te groeien? In dit artikel lees je praktische inzichten die je helpen om de mystieke krachten van de supermaan in Vissen volledig te benutten.

De kracht van de supermaan in Vissen

Op het moment dat de volle maan haar hoogtepunt bereikt in het teken Vissen, ontvouwt zich een krachtige energetische gebeurtenis. Deze supermaan, die groter en helderder aan de hemel staat, versterkt de energieën van reflectie, loslaten en spirituele groei. Vissen, als het laatste teken van de dierenriem, markeert het afsluiten van een cyclus en de opening van nieuwe spirituele deuren. Het is een tijd om diep in jezelf te kijken en de lessen van de afgelopen periode te evalueren. Wat heb je geleerd? Welke doelen heb je verwezenlijkt? En, misschien nog wel belangrijker, wat ben je bereid los te laten om verder te groeien?

September is traditioneel de maand van oogst, en deze volle maan moedigt je aan om de vruchten van je harde werk te plukken. Dit is een moment om te genieten van je successen, maar ook om ruimte te maken voor nieuwe dromen en ambities. De volle maan in Vissen helpt je om los te laten wat je niet langer dient—of het nu oude gewoontes, beperkende overtuigingen, of relaties zijn die je groei in de weg staan.

De spirituele energie van Vissen nodigt je uit om oude wonden te helen en jezelf te vergeven voor eventuele misstappen uit het verleden. Loslaten is hier niet alleen een daad van bevrijding, maar ook een vorm van liefde, zowel voor jezelf als voor anderen. In deze periode kunnen emoties, die je normaal misschien onderdrukt, naar de oppervlakte komen. Dit biedt echter ook een kans om diepgaande spirituele inzichten te verkrijgen. Vertrouw op je intuïtie en volg de richting die je innerlijke stem je wijst.

Tarotkaart de Maan en Vissen

tarotkaart de maan

De tarotkaart de Maan is nauw verbonden met het sterrenbeeld Vissen en de thema’s die hiermee gepaard gaan. De Maan vertegenwoordigt het mysterie, de illusies en de reis naar binnen. Net zoals het sterrenbeeld Vissen, moedigt deze kaart je aan om je angsten onder ogen te zien en te vertrouwen op je intuïtie, zelfs wanneer de weg voor je onzeker lijkt.

Deze kaart kan je tijdens deze supermaan helpen om jezelf af te vragen waar je angsten vandaan komen en hoe je deze kunt overwinnen. Het is ook een herinnering om je dromen te volgen, zelfs als de weg ernaartoe kronkelig en vol onzekerheden is.

Kaartlegging: Open de poorten van je onderbewustzijn

Om de krachtige energie van de supermaan in Vissen en de tarotkaart de Maan volledig te benutten, kun je een speciale kaartlegging doen. Deze legging is ontworpen om je te helpen diep in je onderbewustzijn te duiken en verborgen inzichten naar boven te halen.

Hoe voer je de legging uit?

  1. Leg tarotkaart de Maan voor je neer als het centrale focuspunt.
  2. Bekijk elk symbool op de kaart zorgvuldig.
  3. Trek voor elk symbool een kaart uit je tarotspel. Deze kaart zal je helpen om de betekenis van het symbool te verdiepen en de boodschap die je onderbewuste je probeert te geven, te verhelderen.

De symbolen en bijhorende vragen:

  1. De rivierkreeft: Welke verborgen angsten of onderbewuste gevoelens komen naar de oppervlakte? Welke oude wonden moeten worden geheeld om verder te groeien?
  2. De poel met Water: Welke emoties spelen op de achtergrond van je bewustzijn? Hoe beïnvloeden deze je huidige situatie en wat kun je doen om emotioneel evenwicht te vinden?
  3. De wilde hond en de tamme hond: Waar ligt de strijd tussen je instinctieve en je gecultiveerde zelf? Hoe kun je balans vinden tussen deze twee kanten van je persoonlijkheid?
  4. De twee torens: Wat zijn de obstakels of beperkingen die je nu ervaart? Zijn deze obstakels werkelijk zo groot als ze lijken of worden ze vergroot door je eigen perceptie? Welke angsten of overtuigingen houden je gevangen in deze beperkingen en hoe kun je deze loslaten?
  5. Het kronkelende pad: Welke richting wijst je intuïtie je? Wat is de volgende stap op je spirituele reis en hoe kun je vertrouwen blijven houden ondanks de onzekerheden die je tegenkomt?
  6. De maanzaadjes die naar beneden dwarrelen: Welke nieuwe ideeën of inspiratie beginnen in je op te komen? Hoe kun je deze ideeën voeden om ze te laten groeien en tot bloei te brengen?
  7. De volle maan: Wat verlicht nu je pad? Welke waarheid is klaar om onthuld te worden? Hoe kun je deze omarmen om verder te komen op je reis?

Deze legging is een krachtig hulpmiddel om je onderbewustzijn te verkennen en nieuwe inzichten te verkrijgen onder het licht van de supermaan in Vissen. Laat de symbolen en de getrokken kaarten je leiden op een diepgaande reis van zelfontdekking en spirituele groei.

Ritueel voor verbinding met de kracht van de supermaan

Om de energie van deze volle supermaan en de tarotkaart de Maan te integreren, kun je een klein ritueel uitvoeren. Zoek een rustige plek, bij voorkeur buiten onder het licht van de maan. Plaats de tarotkaart de Maan op je altaar of een speciale plek en start met een meditatie waarin je je concentreert op de energie van de volle maan en de symboliek van de kaart. Visualiseer hoe het licht van de maan je verlicht en je intuïtie versterkt.

Gebruik vervolgens de vragen van de kaartlegging als leidraad voor je meditatie of journaling. Laat de energie van de volle maan in Vissen je leiden naar een dieper begrip van jezelf en je plek in het universum. Bereid je voor op de volgende fase van je spirituele reis door te oogsten wat je hebt gezaaid en los te laten wat je niet langer dient.

Wil je alles weten over tarot en kaartleggen? Schrijf je dan gratis in voor de interactieve Vraag en Antwoord sessie met tarot-experte Annick Van Damme en stel al je brandende vragen! Kun je er niet live bij zijn? Geen zorgen, je ontvangt ook de replay. Meld je hier aan.

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Alle tarotkaarten hebben jou iets speciaals te vertellen. Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Annick van Damme:


Tags: , , , ,

Geplaatst:

Weekhoroscoop 14 tot 21 september 2024: maansverduistering in Vissen

Op 18 september 2024 vindt de derde eclips van 2024 plaats. Op 25 maart van dit jaar hadden we de eerste maansverduistering in Weegschaal en nu in het zachte, gevoelige en spirituele sterrenbeeld Vissen. In de weekhoroscoop van 14 tot 21 september 2024 vertelt astroloog Irma van der Wijk over deze intense maansverduistering in Vissen.

Deze maansverduistering in Vissen voelen we in zowel het tweede huis als het achtste huis. De volle maan in Vissen maakt een astrologisch aspect met met de spirituele planeet Neptunus die ook de huisheer is van Vissen. De zon in het tweede huis wil dat we gaan nadenken wat voor ons innerlijke rijkdom betekent, hoe waardevol voel ik mij? Het achtste huis is het levensgebied dat ons vertelt waartoe wij in staat zijn om door te dringen tot de kern van ons leven en welke ‘problemen’ ons nog bezighouden om ons niet ‘waardevol’ te voelen.

Deze maansverduistering in Vissen gaat ons hiermee verder helpen:

Heb je interesse in je geboortehoroscoop of een persoonlijke Jaarhoroscoop voor 2024? Je kunt bij Irma van der Wijk terecht voor een astrologisch consult. Informatie: Irma van der Wijk

De maan als jouw spirituele gids

De maan als jouw spirituele gids

  • Wil je leren hoe je kunt werken met de unieke energieën van de maan?
  • Krijg inzicht en wijsheid van maanexpert Yasmin Boland in 41 video’s.
Bekijk deze cursus

Dit kun je nog meer verwachten in september 2024:


Tags: , , ,

Geplaatst:

Body neutrality: 7 manieren om negatieve gedachten over je lichaam los te laten

Sta jij op met negatieve gedachten over hoe je er uitziet en ga je er mee naar bed? “Dat kost veel energie en kan als gevolg hebben dat je continu in een negatieve spiraal zit. Misschien plak je labels op jezelf zoals dik, lelijk of vet en heeft dit als gevolg dat je een negatief lichaamsbeeld hebt,” zegt voedingscoach Anita Mulderij. In dit artikel geeft ze 7 voorbeelden van hoe body neutrality voelt in het dagelijks leven en wat je kunt doen om daar te komen.

Body neutrality gaat over hoe je omgaat met je emoties en hoe erg die gehecht zijn aan hoe je er uit ziet.

Wat is body neutrality?

Body neutrality betekent met een neutrale blik naar je lichaam kijken. Het niet langer labelen met mooi of niet mooi, dik of dun, goed of slecht. Je kunt het ook wel zien als een brug naar meer tijd en energie voor de dingen die je energie en vervulling geven in het leven.

Body neutrality ontwikkelen is een proces dat tijd kost, waarbij je werkt aan je gedachtenpatronen, de manier waarop je zorgt voor jezelf, emoties reguleren, zelfcompassie en acceptatie beoefenen.

Emoties en body neutrality

Body neutrality gaat over hoe je omgaat met je emoties en hoe erg die gehecht zijn aan hoe je er uit ziet. Domineert hoe jij eruit ziet hoe jij je voelt en welke waarde jij aan jezelf hecht? Bepaalt de maat van je lichaam hoe jij je voelt over jezelf?

Als je body neutraliteit gaat ontwikkelen leer je hoe je hiervan loskomt en hoe je weer naar een plek kunt komen in jezelf die niet afhankelijk is van hoe je eruit ziet. Je leert dus dat je emoties en de waarde die je hecht aan jezelf niet langer afhankelijk zijn van hoe je eruit ziet.

Als je in die staat van body neutrality komt, komt er zoveel rust in je hoofd. Je hebt nog wel gedachten over je lichaam, zowel negatief als positief maar ze bepalen niet meer hoe jij je voelt.

Je kunt body neutraliteit ook wel zien als de stap voor zelfverzekerdheid over je lichaam of liefde voor je lichaam. Deze twee kunnen als een ver-van-je-bed-show voelen als jij al je hele leven schaamte of angst voelt over hoe je lichaam eruit ziet.

Zo herken je body neutrality; 7 voorbeelden

Wat kun je verwachten van lichaamsneutraliteit? Hoe herken je dat je het ervaart in het dagelijkse leven? Ik geef 7 voorbeelden:

1. Een foto van jezelf zien zonder emotionele reactie

Veel van mijn cliënten krijgen een heftige emotionele reactie als ze filmpjes of foto’s van zichzelf zien. Afgunst, knoop in de buik, een donkere bui aan lelijke gedachten, verdriet, dat zijn emoties die opkomen rondom foto’s of filmpjes.

Een neutrale reactie op een foto van jezelf kun je herkennen alsof je naar een foto kijkt van een huis, waarvan je rustig kunt zeggen: “oh ik vind dit wel een mooi huis, of niet.” Een reactie zonder lading.

2. Een ander maat kleding kopen en daar oké mee zijn

Als je je waarde af laat hangen van de maat kleding die je hebt kan je enorm balen als je een grotere maat nodig hebt, dan de maat die je in hoofd hebt die ‘normaal’ is.

Wanneer je merkt dat je een grotere of kleinere maat kleding koopt omdat die mooier zit en je daar geen oordeel over hebt betekent dat dat je body neutrality ervaart.

Als je geen naar een nieuwe winkel moet omdat er geen mogelijkheden meer zijn bij je favoriete winkel om een broek te kopen dan is het natuurlijk logisch dat je daar gevoelens over hebt. Belangrijk, in dat geval, om die toe te laten en te voelen. Maar het is belangrijk om daar je lichaam niet de schuld van te geven en die als het probleem te zien.

Als je veel op dieet bent geweest, kan het zijn dat je je helemaal uitgelaten voelt als je een maat kleiner kun kopen. Als je merkt dat dit geen issue meer is, en je hierop een neutrale reactie hebt, dan weet je dat de lading er vanaf is. Dat je jezelf niet langer beter of meer waardevol vindt als je een kleinere maat hebt.

Lichaamsacceptatie gaat over werken aan onvoorwaardelijke liefde voor je lichaam. Dit gaat ook over het verlangen hebben er dunner uit te zien. Het is een geconditioneerde reactie om je gelukkig te voelen als je lichaam dunner is. Dit is onze mind gecodeerd vanuit de maatschappij. Hier neutraliteit naar ontwikkelen helpt bij lichaamsacceptatie.

3. Een paar dagen niet sporten is oké

Veel mensen moeten van zichzelf een aantal keren per week sporten. Sporten is natuurlijk iets heel moois om aan jezelf en je lichaam te geven en ook zeker aan te raden. Als je er echter stress van krijgt als je niet een bepaald aantal keren per week gaat dan gaat het z’n doel voorbij. Dan zit er vaak een angst onder om aan te komen of te falen. Dit komt veel voor bij mensen die veel diëten of een verstoorde relatie hebben met hun lichaam.

Als je je rustig voelt als je een paar dagen niet sport en vertrouwen hebt dat er dan niet ineens drie kilo aanzit, dan is dat een neutrale reactie. Deze laat zien dat je op de juiste weg bent als het gaat over het ontwikkelen van body neutrality.

Dit gaat samen met het vertrouwen hebben dat je het sporten weer oppakt als je daaraan toe bent. Soms gaan dingen in het leven net even iets anders en zijn er een tijdje andere zaken belangrijker, dat is heel normaal.

4. In rust je hand op je buik kunnen leggen

Veel vrouwen voelen regelmatig aan hun buik, ze knijpen dan bijvoorbeeld in hun vetjes om te checken of ze er nog zitten en vinden dat vreselijk.

Als jij in rust je handen op je buik kunt plaatsen en contact kunt maken met wat je daar ervaart of voelt zonder het te veroordelen is dat een teken van body neutrality.

5. Je hele lichaam naakt zien en er geen emotionele reactie bij voelen

Jezelf naakt in de spiegel zien van top tot teen is voor veel mensen een moment van afgunst en wordt maar al te graag vermeden.

Als je een neutrale reactie ervaart bij het kijken in de spiegel en je er rustig in kunt kijken weet je dat er body neutrality is. Je bent gewoon lekker bezig met je insmeren, haar kammen, omkleden, etc.

6. Je gaat ontspannen naar een sociale afspraak

Het kan zijn dat je wel wat negatieve gedachten hebt, maar je laat je er niet door van de wijs brengen. Tijdens de afspraak kun jij aanwezig blijven in jezelf, ontspannen kletsen met andere mensen en ervaren dat het veilig is om je te begeven onder deze mensen. Je bent niet de hele tijd bezig met je kleding of met wat andere mensen wel niet van je zullen vinden. Als je dit ervaart is dat een signaal van body neutrality.

7. Focus op voelen in het lichaam in plaats van hoe het eruit ziet

Sportlesjes zijn voor veel mensen ingewikkeld omdat ze bang zijn dat andere mensen iets vinden van hoe ze eruit zien of hoe ze bewegen. Zeker als je al je hele leven op dieet bent kan het zo zijn dat je jezelf continu vergelijkt met andere mensen.

Als je opmerkt dat je tijdens een dans- of sportles bezig kunt zijn met hoe je je voelt in je lichaam, in plaats van je zorgen maken over hoe het eruit ziet en lekker van de muziek en het bewegen kunt genieten dan weet je dat je stappen hebt gemaakt als het gaat over body neutrality.

Tot slot: het kost tijd

Body neutrality gaat vooral over het afwezig zijn van grote schommelingen in emoties zowel richting het negatieve als het positieve. Dus die extreme gevoelens van schaamte over hoe je eruit ziet, falen en teleurstelling als je niet afgevallen bent en ook extreme blijdschap als je wel afgevallen bent. Dat die plaats hebben gemaakt voor rust en ontspanning in jezelf, los van wat er verandert in je gewicht of spiegelbeeld. Het gaat over aanwezig kunnen zijn bij de negatieve gedachten die soms opkomen en je er niet door laten leiden. Hoe je eruit ziet veroorzaakt dan niet meer van die intense emotionele schommelingen en het definieert niet langer wie jij bent.

Belangrijk om te beseffen is dat gevoelens niet statisch zijn. Het is niet dat je ineens body neutrality ervaart en dat dat dan voor altijd zo is. Je kunt herkennen dat je meer body neutraliteit ervaart door steeds meer kleine momenten waarop je het merkt. Hoe meer je investeert in werken aan je mindset, je emoties leren reguleren en je zelfvertrouwen van binnen uit vergroten, des te meer je het gaat ervaren.

Op een gegeven moment kom je in een staat van zijn waar rust je startpunt is. Waar de negatieve stem wegvalt en plaats maakt voor een zachte stem. Je houdt dan zoveel energie en mentale rust over. Je bent meer een geheel als mens in plaats van dat je lichaamsgewicht bepaald wat je wel of niet eet of doet.

Dat zorgt ervoor dat je tijd en energie over hebt om te doen waar je blij van wordt, dat je meer kunt ontspannen, misschien wel een socialer mens bent, een leukere vriend of vriendin. Of een fijnere ouder met meer aandacht voor je kind. Het heeft een ripple effect in je leven, dat steeds mooier en meer vervullend wordt.

Je kunt je leven helen

Je kunt je leven helen

Neutraal denken over je lichaam maakt je leven veel makkelijker en laat het stromen. Je kunt je leven helen biedt jou de kans om aan de slag te gaan met de inzichten uit Je kunt je leven helen van Louise Hay.

Een belangrijk onderdeel hiervan is de relatie met je lichaam helen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:


Tags: , , , ,

Geplaatst:

De schaduwkant van de wijsheid: ‘alles wat je aandacht geeft, groeit’

‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’, heb je waarschijnlijk weleens gehoord. Hoewel er een grote kern van waarheid in zit, is dit niet het complete verhaal. “We leven in een duale wereld. Dit betekent dat, ondanks onze focus op liefde, we ook boosheid, ziekte en dood tegenkomen,” zegt Irene Verweij. In dit artikel legt ze uit hoe je met deze dualiteit en de wijsheid uit dit gezegde omgaat.

De zegswijze ‘dat wat je aandacht geeft groeit’ mag iets genuanceerder gezien worden.

Veel mensen geloven de zegswijze´Wat je aandacht geeft, groeit.´ Vandaar dat ze vaak terugdeinzen als ik hen vertel over mijn training ´Bewust leven, bewust sterven.´ Alsof ik de dood zo over mij en de deelnemers zou afroepen. Niets is echter minder waar.

De halve waarheid

Natuurlijk volgt energie datgene waar je aandacht aan geeft. Dat is eenvoudige logica. Als ik mijn aandacht vooral focus op liefde, ben ik liefdevoller en kom ik liefde in mijn leven veel vaker tegen. We leven alleen in een duale wereld. Dit betekent dat, ondanks onze focus op liefde, we ook boosheid, ziekte en dood tegenkomen. Als we deze niet willen zien en proberen te ontkennen of weg proberen te duwen vanwege onze focus op liefde, verdwijnt dit stuk in onze schaduwzijde. Ontkennen en wegduwen kost een enorme hoeveelheid energie. Continu loopt er een energetisch lijntje naar datgene wat ´weg moet´. Met andere woorden, veel van de energie die jij graag op liefde had willen richten, verdwijnt ongemerkt naar boos, ziek en dood. Al die zaken waar jij nu juist voor terugdeinst!

De rottende prullenbak

Ik vergelijk het vaak met een prullenbak. Als je daar allerlei zaken in gooit waar je vanaf wilt, weet je dat dit in de loop van de tijd gaat rotten, stinken en vervormen. De geur in je huis zal volledig overgenomen worden door de rottende troep in jouw prullenbak. Net doen alsof het niet stinkt in je huis, vergt het uiterste van je energie.

De skippybal onder water

Daarnaast gaan zaken die in je schaduwzijde zitten vaak een eigen leven lijden. Als je je energie vooral focust op liefdevol zijn, kan het zo maar ineens dat boos als een skippybal die onder water geduwd werd, omhoog springt. Dan ben je verre van liefde maar een furie. Reken maar dat hier veel energie mee gepaard gaat.

Kortom, de zegswijze ‘dat wat je aandacht geeft groeit’ mag iets genuanceerder gezien worden. Weten waar je je aandacht op gevestigd hebt, is heel belangrijk. Hierin is het ook belangrijk steeds opnieuw de regie te nemen. Maar niet door bepaalde aspecten van het leven te ontkennen.

Wanneer we het lef hebben onder ogen te komen, dat we vergankelijk zijn, kunnen we hiermee in het reine komen. Sterker nog, we kunnen dit gebruiken om onze aardse reis intens en heel bewust te leven. Juist onze vergankelijkheid maakt ons leven mooi! Vergelijk het met plastic bloemen versus echte bloemen. Wat een hemelsbreed verschil…

Liefde van binnenuit

Plato zei het al; ´Prepare dying.´ Als we vergankelijkheid en sterven zien als een grote transformatie en initiatie, kunnen we er maar beter goed op voorbereid zijn. Wanneer we wachten tot de dag dat we oud, verzwakt of ziek zijn, is dat wel een heel grote en lastige opgave.

Wanneer we van binnenuit durven beseffen dat dit leven eindig is, kan diep gevoelde dankbaarheid ontstaan. Dankbaarheid voor weer een nieuwe dag. Liefde voor het leven wordt voelbaar. Niet omdat je hier krampachtig je aandacht op gevestigd houdt, maar omdat je deze diep van binnenuit voelt opwellen. Dat is pas Liefde!

Irene Verweij
ireneverweij.nl

Gids voor schaduwwerk

Gids voor schaduwwerk

Welke dingen probeer jij als een skippy bal onder water te duwen en huizen er in jouw schaduw? Mary Mueller Shutans 'Gids voor schaduwwerk' stelt je in staat je hele authentieke zelf te begrijpen en te belichamen, met speciale aandacht voor jouw schaduwkanten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:


Tags: , , , , , , , , ,

Geplaatst: 11 september 2024

Hoe hecht jij je aan anderen? Zo herken je de verschillende hechtingsstijlen

Ben jij je er bewust van hoe jij je hecht aan andere mensen? “Hoewel hechtingsgedrag bij mensen heel divers is, hebben we allemaal dominante patronen van verbinding maken en omgaan met anderen die al heel vroeg worden ingeprent,” zegt Kelly McDaniel, auteur van Moederhonger. In dit artikel schrijft ze over veilige hechting, onveilige hechting, vermijdende hechting en angstige hechting.

Onze individuele hechtingsstijl is een belichaamde plattegrond voor hoe we verbinding maken met anderen.

Hechtingspatronen

De hechtingstheorie wordt steeds vaker gezien als de overkoepelende psychologische verklaring waarom mensen op een bepaalde manier leven en liefhebben. Onze individuele hechtingsstijl is een belichaamde plattegrond voor hoe we verbinding maken met anderen. Hoewel hechtingsgedrag bij mensen heel divers is, hebben we allemaal dominante patronen van verbinding maken en omgaan met anderen die al heel vroeg worden ingeprent.

Als er geen stabiele, koesterende, beschermende volwassene is, kunnen de vroege lessen omtrent hechting die we leren tot onzekerheid leiden. Het woord ‘moederhonger’ beschrijft hoe onveilige hechting tijdens de volwassenheid voelt en wat er gebeurt als er essentiële onderdelen van moederzorg ontbreken. Als we de onderliggende oorzaak van onveilige hechting begrijpen, geeft dat richting aan het helingsproces en is de kans groter dat we als volwassene alsnog veilige hechting verwerven.

Veilige hechting

Om veilige hechting tot stand te brengen, hoeven koestering en afstemming niet helemaal perfect te zijn voor de baby. Moeders maken nu eenmaal heel veel foutjes bij de zorg voor hun kleintjes. Deze natuurlijke foutjes maken goed afgestemde moeders goed door een baby vast te houden, te wiegen en zich te verontschuldigen. Door dit soort sensitieve pogingen tot herstel repareren moeders de verbinding met hun kinderen als ze te lang zijn weg geweest of emotioneel uit hun slof zijn geschoten. De natuur vereist geen perfectie. Kinderen ook niet.

Veilige hechting komt tot stand door betrouwbaar tweerichtingsverkeer tussen moeder en kind. Dit vormt de overtuiging dat relaties pijn kunnen verlichten. Deze vroege lessen over relaties versterken de zich ontwikkelende hersenstructuren voor blijvende gezondheid en geluk, en vormen veilige gehechtheid.

Onveilige hechting

Net als iedereen hebben ook veilig gehechte kleintjes het moeilijk als er vervelende dingen gebeuren, maar ze veren snel terug en vertrouwen op de hulp van anderen als het even lastig wordt. Kinderen zonder adequate vroege koestering zijn echter vanbinnen angstig en onrustig. Kinderen die niet veilig zijn gehecht, groeien op tot volwassenen bij wie het hele zenuwstelsel anders is dan bij mensen die veilig gehecht zijn.

Onveilig gehechte kinderen hebben terwijl ze lichamelijk opgroeien moeite met emotionele rijpheid. Onveilige hechting kan zorgen voor symptomen van angst. Anderen vertrouwen is moeilijk, net als zich concentreren. Als kinderen zo’n jaar of twaalf, dertien zijn, kan onveilige hechting zich uiten in de vorm van depressie, besluiteloosheid, uitstelgedrag, sociaal isolement, eetstoornissen of verslavingen.

Het woord ‘moederhonger’ beschrijft hoe onveilige hechting voelt: een honger naar erbij horen, naar genegenheid en veiligheid. Die honger gaat niet weg, ondanks allerlei psychologische trucjes.

Onveilige gehechtheid kun je globaal verdelen in twee categorieën: angstig of vermijdend. We zullen hier beide varianten bespreken. De verschillende categorieën van hechtingsstijlen zijn handig om een naam te geven aan menselijk gedrag, maar houd in gedachten dat ze zijn bedacht voor onderzoeksdoeleinden en niet om ons etiketjes
op te plakken.

Als we gaan kijken naar vermijdende en angstige gehechtheid, is het goed om te weten dat niemand helemaal in de ene of de andere categorie past. Sterker nog, je hechtingsstijl kan variëren afhankelijk van degene met wie je een verbinding bent aangegaan.

Vermijdende hechting

De twee voornaamste manieren waardoor vermijdende hechting zich voordoet zijn:

Te weinig moederen: de primaire verzorger was vaak niet in staat om te reageren. Ze liet een kind te vroeg en te vaak alleen en herstelde de onrust niet als de verbinding even verbroken was, waardoor de vroege hechting beschadigd raakte. De afwezigheid van koestering leidde er uiteindelijk toe dat een kind het opgaf om te proberen contact te maken met de moeder. Als er ook niemand anders kwam om de angst van een kind te sussen, was de vermijdende persoonlijkheidsstructuur in eerste instantie een manier om de behoefte aan menselijke troost de kop in te drukken en het onverdraaglijke te kunnen verdragen.

Te veel moederen: de primaire verzorger was verstikkend. Voor zuigelingen is te veel moederen niet echt een probleem. Heel veel koesteren is beter dan te weinig. Na verloop van tijd hebben deze kinderen echter moeite om de ruimte te krijgen als hun moeder totaal overweldigend is. Dit fenomeen noemen we ook wel ‘verstrengeling’. Daar is sprake van wanneer de behoefte aan gezelschap en bevestiging van hun moeder veel te veel is voor een kind in termen van autonomie en zorg. Deze omgekeerde rolverdeling vraagt van een kind dat het zijn moeder koestert in plaats van andersom.

Signalen van vermijdende hechting:

1. Gevoelens afsluiten

Kinderen die vermijdend gehecht zijn, leren al op zeer jonge leeftijd om zich voor hun gevoelens af te sluiten. De meesten houden emotioneel afstand van andere mensen als verdedigingsmechanisme; een manier om afwijzing of verstikking te voorkomen. Volwassen vrouwen die vermijdend gehecht zijn, zijn vaak heel rechtlijnig in hun denken.

2. Moeilijk kunnen praten over gevoelens en emoties

Praten over emoties en gevoelens maakt deze mensen heel nerveus. Deze hechtingsstijl wordt ook vaak afwijzend-vermijdend genoemd, want wie zich afsluit voor de eigen gevoelens, heeft vaak ook moeite om zich op een oprechte manier in te leven in hoe anderen zich voelen.

3. Charmant maar geen emotionele beschikbaarheid

Vermijdend gehechte vrouwen kunnen aanvankelijk heel charmant zijn en de indruk wekken dat ze emotioneel aanwezig zijn. Dit is vaak aangeleerd gedrag en geen indicatie van daadwerkelijke emotionele beschikbaarheid. Deze vrouwen voelen zich als volwassene vaak verstikt of gevangen door de mensen die het dichtst bij hen staan.

4. Veroordelend

Vrouwen met een vermijdende hechtingsstijl missen gemakkelijk signalen van nabijheid van anderen en raken gefrustreerd wanneer mensen om hen heen behoefte hebben aan geruststelling. Dat vinden ze maar behoeftig en minderwaardig. Veroordelen is een psychische aanpassing die het onderliggende gevoelige hechtingstrauma moet beschermen. Deze strategie voor zelfbehoud zorgt voor een vals gevoel van macht, waardoor het evenwicht in welke relatie dan ook verstoord raakt. Omdat deze vermijdende strategieën primitieve, impliciete aanpassingen zijn die te maken hebben met ondraaglijke emotionele pijn, zijn ze grotendeels onbewust, waardoor bij deze vrouwen veel verwarring ontstaat als vriendinnen of partners hen op hun gedrag wijzen.

5. Aangetrokken door angstig gehechte mensen

Vrouwen die vermijdend gehecht zijn, worden doorgaans aangetrokken door mensen die angstig gehecht zijn (en meer toegewijd in de relatie) in een onbewuste poging om de touwtjes in handen te houden en de illusie in stand te houden dat alles in orde is. Zo wordt er in hun behoefte aan nabijheid voldaan zonder dat ze erom hoeven te vragen. Vragen om verbinding vereist namelijk kwetsbaarheid, en emotionele kwetsbaarheid is voor vrouwen met een vermijdende hechtingsstijl niet te verdragen.

Angstige hechting

Angstige hechting doet zich voor wanneer een moeder niet op een voorspelbare manier afgestemd is op haar dochter. Moeders die het lastig vinden om genegenheid te tonen of veelvuldige en onverklaarbare stemmingswisselingen hebben, creëren angstige dochters.

Te strenge en perfectionistische moeders kunnen ook angstige dochters creëren. Moeders die zich overdonderd voelen door de natuurlijke behoeften van een kind vertonen gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal waardoor de dochter zich mogelijk gekwetst en beschaamd voelt, en zich afvraagt: ‘Wordt er wel van mij gehouden?’

Signalen van angstige hechting:

1. Sneller besef van hechtingsproblemen

In tegenstelling tot vermijdend gehechte vrouwen, beseffen vrouwen met een angstige hechtingsstijl wel dat er iets niet klopt met hun relatiepatronen.

2. Schaamte over emotionele behoeften

Ze voelen zich doorgaans beschaamd over hun emotionele behoeften. Als de cultuur weinig waarde aan relaties en verbinding toekent, wordt de angstig gehechte vrouw behoeftig, claimerig of afhankelijk genoemd als ze probeert een band aan te gaan met anderen.

3. Groot verlangen naar nabijheid

In werkelijkheid hebben vrouwen die angstig gehecht zijn een verlangen naar nabijheid dat moeilijk te bevredigen is. Dit is echter geen stoornis, het is gewoon een vorm van moederhonger.

4. Moeilijk op je gemak voelen

Als volwassenen ontbreekt het angstig gehechte vrouwen aan de innerlijke structuur om zich op hun gemak te voelen met zichzelf en met anderen. Ze verlangen naar nabijheid met vrienden en partners, maar zijn ook snel jaloers en worden gauw boos. Omdat ze zich hebben aangepast aan tekorten, hebben ze geleerd dat er maar een beperkte hoeveelheid liefde is.

5. Intense emoties

De intensiteit van hun emoties doet soms denken aan een baby of peuter die protesteert (oftewel een driftbui krijgt): huilen, schreeuwen of pruilen om ervoor te zorgen dat er iemand komt. Vrouwen met deze hechtingsstijl kunnen woest worden, pruilen, wegkwijnen of op wraak uit zijn als ze bespeuren dat ze verlaten worden, zelfs door hun dochters.

6. Moeite met alleen zijn

Angstig gehechte vrouwen hebben dezelfde behoefte aan autonomie die we allemaal hebben, maar ze voelen het niet op die manier. Voor hen is alleen zijn een kwelling en het idee van tijd in je eentje doorbrengen om te rusten en herstellen is voor hen niet voor te stellen.

Verandering is mogelijk

Ongeacht welke hechtingsstijl je hebt, is het heel goed mogelijk om een verworven veilige hechting te vormen, zoals onderzoekers dat noemen. Met andere woorden, je kunt je hechtingsstijl veranderen. Terwijl je de onderdelen van moederzorg die je niet hebt gehad herstelt en terugwint, kun je een nieuw gevoel van veiligheid opbouwen. Deze herstelpogingen verbeteren de toestand van het zenuwstelsel en vullen de gaten op waar vroege verbinding had moeten zijn.

Fragment uit: Moederhonger

Moederhonger

Moederhonger

Leer alles over onveilige hechting en hoe je het kunt helen dankzij Moederhonger van Kelly McDaniel. Moederhonger gaat over de kinderlijke behoeften en verlangens die niet door de moeder konden worden vervuld. Kelly McDaniel loodst je door dit trauma heen en helpt je je verleden te helen.

Bestel jouw exemplaar voor Reserveer nu
Je bestelt bij

Lees verder over moederhonger:


Tags: , , , , , ,

Geplaatst: 10 september 2024

De spirituele betekenis van vrijdag de 13e: vrouwelijke energie en de maancyclus

Vrijdag de 13e is niet een dag om te vrezen, maar om te vieren. In oude culturen werd deze dag gezien als een heilig moment verbonden met de Godin. De vrijdag, geregeerd door Venus, staat voor liefde, schoonheid en creativiteit. Het getal 13 symboliseert de maancyclus en de wedergeboorte. Ontdek de verborgen betekenis achter deze bijzondere dag.

Vrijdag Venus energie

Vóór de patriarchale tijd werd vrijdag de 13e beschouwd als de dag van de Godin. Dit was de ideale dag om het Goddelijke Vrouwelijke dat in ons allen leeft te aanbidden en om de cycli van schepping en dood en wedergeboorte te eren. Vrijdag de 13e was bovendien een zeer krachtige dag om te manifesteren, creativiteit te eren en schoonheid, wijsheid en voeding van de ziel te vieren.

Vrijdag is een Venusdag en Venus is de belichaming van vrouwelijke energie. Haar energie inspireert ons aan het einde van de week om de verstreken tijd te eren. Ook herinnert zij ons eraan dat het belangrijk is om te rusten, te ontspannen en te spelen. We kijken allemaal uit naar vrijdag (Venusdag), de dag waarop we als vanzelf afdraaien en ontspannen door haar troostende en koesterende energie.

Vrijdag is de perfecte dag om de energie van Venus te omarmen en je te richten op creativiteit, schoonheid en sensualiteit. Venusenergie moedigt je aan om je af te stemmen op je ontvankelijke vrouwelijke energie om je creativiteit te stimuleren en kunst, muziek en healing in de wereld te brengen.

De cyclus van de vrouw en de maan

Nummer 13 heeft ook een zeer krachtige vrouwelijke energie en wordt beschouwd als het nummer van de dood en wedergeboorte, creatie, vruchtbaarheid en bloed. Dit komt omdat we 13 maancycli per jaar hebben en de gemiddelde vrouw ook 13 periodes per jaar doormaakt. Als de menstruatie van een vrouw synchroon loopt met de cyclus van de maan, wordt ze ongesteld tijdens nieuwe maan en ovuleert tijdens volle maan.

Gemiddeld valt de 13e in het midden van de maancyclus en vertegenwoordigt ze de middenweg tussen dood en wedergeboorte. Dit is het middelpunt tussen de nieuwe maan, de menstruatie (de dood), en de volle maan, de ovulatie (wedergeboorte).

Magische krachten

Vóór de patriarchale tijd werd een vrouw tijdens haar maandelijkse bloeding beschouwd als de belichaming van goddelijke en magische krachten. Zij werd geprezen om haar wijsheid en haar vermogen om intuïtieve en psychische boodschappen door te geven. Tijdens haar ovulatie was de vrouw op het toppunt van haar kracht en werd geprezen voor haar vermogen om te ontvangen, vast te houden en nieuw leven te creëren.

Pas toen de maatschappij meer patriarchaal werd, begonnen vrouwen zich voor hun menstruatie te schamen. Vanaf dit moment negeerden ze hun verbazingwekkende mogelijkheden om ruimte te creëren en te behouden voor een nieuw leven. Deze houding heeft bijgedragen aan het idee dat vrijdag de 13e een ongeluksdag is.

Het nummer 13 hoort ook bij de maan door de 13 maancycli in een jaar. Sinds mensenheugenis wordt de maan geassocieerd met vrouwelijke energie. De maan helpt ons om onze emoties en gevoeligheden te begrijpen en ermee om te gaan. In de astrologie beheerst de maan niet alleen onze emoties, maar ook ons potentieel en de manier waarop we ervoor kiezen om ons uit te drukken in het leven. Het is zelfs zo dat je maanteken je veel meer bewustwording kan brengen dan je Zonteken, het sterrenbeeld dat afhangt van je geboortemaand.

Vrijdag en nummer 13

De combinatie van vrijdag en nummer 13 is een zeer krachtige dag voor vrouwelijk energie en creativiteit. Het is ook intense tijd van dood en wedergeboorte, omdat het dat middelpunt in de cyclus vertegenwoordigt tussen iets nieuws dat opkomt en iets ouds dat wegglijdt. Vrijdag de 13e is vaak geëerd door vrouwen en de heidense gemeenschap, en veel rituelen en spreuken worden vaak uitgevoerd op deze dag om het meeste uit deze prachtige energie te halen. Dit heeft ook bijgedragen aan de angst rond vrijdag de 13e, want het was een belangrijke dag voor velen die de cycli van de natuur aanbaden (vaak hekserij genoemd).

We hebben allemaal vrouwelijke energie in ons, dus vrijdag de 13e is niet alleen voor vrouwen. Het is een dag voor ons allemaal om onze vermogens om energie te creëren en te ontvangen uit de wereld om ons heen. Vrijdag de 13e is geen ongeluksdag. Vrijdag de 13e is de dag van de Godin en is een prachtige dag om te creëren en het leven te vieren. Het is een mooie dag om in harmonie te komen met je emoties en gevoeligheden en om de mooie Godin die in ons allen leeft te bedanken.

Het mysterie van de donkere maan

Het mysterie van de donkere maan

Aan de hand van rebelse godinnen als Medusa en Lilith komt de krachtige, vrouwelijke symboliek van de maan tot uitdrukking. Je wordt uitgenodigd met je schaduwkanten aan het werk te gaan, om vervolgens sterker tevoorschijn te komen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Bron: Foreverconscious


Tags: , , , , , ,
Winkelwagen
Je winkelwagen is leegTerug naar winkel