Waar ben je naar op zoek?

Inspiratieplatform voor spiritualiteit, gezondheid en bewustwording

Geplaatst: 17 oktober 2024

Weekhoroscoop 19 tot 26 oktober 2024: hoe kun je innerlijke rust bereiken dankzij astrologie?

Innerlijke rust zit in onszelf, maar om die innerlijke rust vast te houden is soms moeilijk. Stress komt vanzelf, rust moet je steeds opnieuw terugvinden. Je helpt jezelf door te beseffen dat jouw innerlijke rust er al is. Astroloog Irma van der Wijk vertelt meer hoe wij onze innerlijke rust kunnen vinden in de geboortehoroscoop in de weekhoroscoop van 19 tot 26 oktober 2024.

Je moet de innerlijke alleen wel de kans geven. Innerlijke rust zit in je, dus laat het spreken en je kunt het oproepen wanneer je maar wilt. De kern van innerlijke rust is zelfacceptatie. Waarom? Omdat het grootste gevecht in ons leven het gevecht is tegen onszelf.

In deze video leg ik uit welke planeten in onze geboortehoroscoop ons helpen om die innerlijke rust weer te ontdekken:

Heb je interesse in je geboortehoroscoop of een persoonlijke Jaarhoroscoop voor 2024-2025? Je kunt bij Irma van der Wijk terecht voor een astrologisch consult. Informatie: Irma van der Wijk

Leven met de sterren: leer je geboortehoroscoop lezen

Leven met de sterren: leer je geboortehoroscoop lezen

  • Leer de geheime boodschappen van de sterren te lezen in jouw eigen geboortehoroscoop met Yasmin Boland.
  • Je ontdekt niet alleen waar jouw kracht ligt, maar ook hoe je deze kunt inzetten om jouw leven vorm te geven zoals jij dat voor je ziet.
Bekijk deze cursus

Lees verder:


Tags: , , ,

Geplaatst:

Dwergplaneten Eris en Juno staan tegenover elkaar 20 oktober 2024: wat betekent dit voor jou?

Op 20 oktober 2024 staan de dwergplaneten Eris en Juno precies tegenover elkaar, wat voor veel spanning kan zorgen in relaties. Deze oppositie tussen de vurige Eris in Ram en de harmonieuze Juno in Weegschaal kan conflicten en twijfels aansteken, vooral in langdurige verbindingen en tweelingzielrelaties. Ben je benieuwd wat deze unieke stand van de planeten voor jou kan betekenen? Astrologen Karin en Danique vergeer vertellen het in dit artikel.

Nu Juno in Weegschaal staat, kun je binnen je huwelijk of tweelingzielverbinding op zoek gaan naar harmonie.

Dwergplaneten Eris en Juno tegenover elkaar

Op 20 oktober 2024 staat de dwergplaneet Eris exact recht tegenover de dwergplaneet Juno. Eris staat dan in het teken Ram en Juno in Weegschaal. Deze oppositie kan voor veel spanningen in relaties zorgen, en door ruzies kan er een tweedeling ontstaan, vooral binnen langdurige relaties, huwelijken en tweelingzielrelaties. Er zullen veel veranderingen plaatsvinden, en het is mogelijk dat voor tweelingzielen de weg wordt vrijgemaakt om een nieuwe fase in te gaan, waarin ze dichter bij elkaar kunnen komen.

De betekenis van Juno

In de mythologie was Juno de vrouw van Jupiter. Zij stond voor heilige toewijding en de verbinding binnen het partnerschap en had het verlangen om samen te smelten met haar partner. Daarom staat Juno in onze horoscoop voor het verlangen naar een huwelijk, maar ook voor het soort huwelijk dat je hebt, de passie, intensiteit en de toewijding die je voelt voor je partner. Juno zegt ook alles over de verbinding met je tweelingziel.

Het teken waarin Juno in jouw geboortehoroscoop staat, geeft aan wat voor partners je aantrekt en wat je aantrekkelijk vindt in jouw partner.

Juno in Weegschaal

Nu Juno in Weegschaal staat, kun je binnen je huwelijk of tweelingzielverbinding op zoek gaan naar harmonie. Jij en je partner/tweelingziel kunnen zachter, vergeeflijker en begripvoller zijn naar elkaar en veel waarde hechten aan een fijne samenwerking en het ondersteunen van elkaar.

Van ruzie houden jullie niet, en je bewaart liever de lieve vrede door regelmatig wat water bij de wijn te doen. Het gevolg hiervan is dat je niet altijd voor jezelf opkomt tegenover je partner of tweelingziel. Belangrijke beslissingen kunnen vaak uitgesteld worden, vooral wanneer jullie het niet eens kunnen worden, maar hier niet over in conflict willen raken.

Je kunt het nu ook extra aantrekkelijk vinden als je partner opkomt voor rechtvaardigheid en voor je “vecht” wanneer jou onrecht wordt aangedaan, en wanneer hij/zij er goed gekleed uitziet.

Eris: godin van strijd en onenigheid

Eris is in de mythologie de godin van strijd en onenigheid. In Ram betekent dat dat je wilt vechten voor rechtvaardigheid en onafhankelijkheid en wilt opkomen voor gelijkheid en vrouwenrechten. Eris is de vrouwelijke krijger en laat de rebelse kant in jou naar boven komen. Deze dwergplaneet wil dat de waarheid aan het licht komt en dat verborgen zaken uit jouw onderbewustzijn naar boven komen.

De vurige Eris staat tegenover Juno

Nu Eris tegenover Juno staat, kan er binnen jouw huwelijk, relatie of tweelingzielverbinding flink wat weerstand, wrijving, irritaties en ruzies ontstaan, vooral wanneer blijkt dat je partner niet zo loyaal en toegewijd is als je dacht.

Eris kan er vervolgens voor zorgen dat er een verwijdering ontstaat, en je kunt zelfs besluiten de relatie te beëindigen. Door het aspect met Pluto kun je door een crisis gaan en een intense transformatie doormaken, waarbij veel emoties verwerkt moeten worden. Er kunnen bijvoorbeeld veel angsten naar boven komen, en boosheid kan explosief naar buiten komen.

Nawerking van de supermaan in Ram

Mede door de nawerking van de supermaan in Ram van afgelopen 17 oktober, kan er onder een bepaalde druk en spanning een belangrijke beslissing worden genomen. Het kan moeilijk zijn om de lieve vrede nog te bewaren.

Tweelingzielen die nog in een karmische relatie zitten

Onder invloed van Pluto, die een spanningsaspect maakt met Eris, kunnen onopgeloste emoties rondom de band met één van je ouders, specifiek je vader, worden geprojecteerd in de relatie met je karmische partner. Veel boosheid over onrechtvaardigheid, verdriet, schuldgevoelens en sombere gevoelens kunnen hierdoor naar boven komen, vooral wanneer jij of je partner in een tweelingzielsituatie zit, en jullie relatie hierdoor niet meer is zoals voorheen.

Je kunt het gevoel hebben onrechtvaardig behandeld te worden door je partner, of je partner door jou. Misschien trok je partner zich veel terug en heeft hij/zij veel verborgen gehouden over het contact met zijn/haar tweelingziel, of heb jij niet het achterste van je tong laten zien. Hierdoor kunnen wraakzuchtige gevoelens en manipulatief gedrag naar boven komen bij één van jullie. Dit kan jullie verder uiteen drijven. Onverwachts kan er zelfs een einde komen aan jullie relatie, of je maakt juist een transformatie door samen. Je kunt inzien dat je graag een stabiele relatie wilt, waarin zorg voor elkaar, liefde, passie, intense verbindingen en seksuele aantrekkingskracht belangrijke factoren zijn. Als één of meerdere factoren niet aanwezig zijn, kun je besluiten om te kiezen voor jezelf en/of voor je tweelingziel.

Tweelingzielen worden naar elkaar toegetrokken

Wanneer je in een karmische relatie zit en jullie uit elkaar willen gaan, of daar al mee bezig zijn, kan er versneld een verwijdering ontstaan tussen jullie. Belangrijke beslissingen kunnen nu genomen worden. Het diepe gevoel richting jouw tweelingziel en het verlangen naar elkaar kan alles in een versnelling brengen. Warme en gepassioneerde gevoelens richting jouw tweelingziel kunnen ervoor zorgen dat jullie weer naar elkaar toe trekken.

Je kunt merken dat je elkaar moeilijk kunt loslaten en dat mooie herinneringen uit jullie verleden steeds terug naar boven komen. Dit kan getriggerd worden door liedjes die je hoort of in je hoofd opkomen, door berichtjes van je tweelingziel, een plaats waar je een bijzondere herinnering aan hebt met je twin, of door tekens die je ontvangt van de kosmos. Ook kan het gevoel om voor elkaar te willen zorgen sterker naar boven komen.

Dit kan dus een turbulente tijd zijn voor tweelingzielen, waarin zij (opnieuw) in contact kunnen komen met elkaar om te beslissen of ze met elkaar verder willen en hoe ze hun relatie vorm willen geven.

Liefs,
Karin en Danique Vergeer
www.healingcentrumatlantis.com.

Lichtreis Heling van je innerlijke kind 22 oktober 2024

Karin en Danique Vergeer geven een online lichtreis op 22 oktober 2024. Meer informatie vind je hier.

Inspirerend leven is zowel inhoudelijk als organisatorisch niet betrokken bij dit evenement en draagt er dus geen verantwoordelijkheid voor.

Leven met de sterren

Leven met de sterren

Leer je geboortehoroscoop lezen in Leven met de sterren met beroemd astrologe Yasmin Boland en ontdek wat astrologie voor jou kan betekenen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:


Tags: , , , , ,

Geplaatst:

Keelpijn of grieperig? Deze simpele en goedkope citroendrank helpt je om snel beter te worden

Heb je keelpijn en/of voel je een griepje aankomen? Dan is deze citroendrank het proberen waard. Wanneer ik keelpijn heb, verdwijnt dit (meestal) binnen één dag wanneer ik dit drink! Het is een waar wonderdrankje. In dit artikel lees je hoe je dit simpele, goedkope én gezonde citroendrankje maakt.

Het griepseizoen is begonnen! Dat betekent tijd om anti-griep- en anti-verkoudheidsmaatregelen te nemen. Dit citroendrankje is ontzettend simpel, gezond én duurzaam omdat je vanaf nu nooit meer uitgeperste citroenen gaat weggooien.

Quercetine & vitamine C

Citroenschillen en het witte gedeelte van citroen zijn goud waard naar mijn mening. De schil en het witte gedeelte van citroenen zit namelijk vol quercetine en vitamine C. Quercetine werkt ontstekingsremmend, ondersteunt je immuunsysteem en helpt je lichaam om virussen te bestrijden. Het helpt verder om allergieën te verlichten, is goed voor je hartgezondheid, goed voor de hersenen en voor nog veel meer lichaamsfuncties. Vitamine C is ook ruim aanwezig in citroen en staat bekend als dé vitamine tegen virussen. Daarnaast helpt vitamine C bij de opname van quercetine.

Recept: citroendrank tegen keelpijn

Het is heel belangrijk om een biologische citroen te gebruiken in dit recept. Je gebruikt namelijk de schil. Niet-biologische citroenen hebben veel pesticiden en wax op de schil en dat is niet gezond.

Dit heb je nodig: 

Citroendrank recept:

Tips:

*Gebruik je regelmatig citroenen en gooi je de schil en het witte gedeelte gelijk weg? Zonde! Dit is echt een onderschat gedeelte van citroen. De volgende keer dat je een biologische citroen gebruikt, bewaar de schil en het witte gedeelte in de vriezer tot je het nodig hebt.

De Tao van gezondheid

De Tao van gezondheid

De Tao van Gezondheid, een holistisch en toegankelijk geschreven boek, biedt inzicht in de individuele, maatschappelijke en wereldwijde gezondheid.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze voedingstips:


Tags: , , , , , , ,

Geplaatst:

Schorpioenseizoen (23 oktober – 21 november 2024): Dit merk jij van deze astrologische energie

“Bereid je voor op mysterie, intense emoties en het meest mystieke seizoen van het jaar: het Schorpioenseizoen start woensdag 23 oktober,” zegt Lisa Ensing. Wat ga jij voelen van deze astrologische energie? Je leest het in dit artikel.

Je gaat waarschijnlijk door een transformerende periode en neemt een duik in jouw onderwereld.

De energie van Schorpioen (23 oktober – 21 november)

Het meest mysterieuze en spirituele teken van de dierenriem wekt bij sommige mensen nogal wat weerstand op. Yasmin Boland, auteur van Leven met de sterren schrijft dat sommige mensen zich soms zelfs verontschuldigen voor het feit dat ze Schorpioen zijn. Dit is nergens voor nodig, ondanks de scherpe ‘angel’ van Schorpioen.

Mensen met veel Schorpioenenergie in hun geboortehoroscoop houden langer een wrok vast dan mensen met andere tekens en ze kunnen ook jaloers en weinig loslaten over hun diepe emotionele gevoelens. Dit teken is echter ook erg loyaal, heeft veel vastberadenheid, doorzettingsvermogen, intuïtie en emotionele diepgang, kan geheimen goed bewaren én staat natuurlijk bekend om de enorme passie en sensualiteit.

Wat voel jij van het Schorpioenseizoen?

De zon staat in de astrologische dierenriem in Schorpioen van 23 oktober tot 21 november. Tijdens deze periode voelt de atmosfeer vaak dieper, mysterieuzer en is het geladen met krachtige emoties. De kans is groot dat je hier veel van gaat voelen.

Het Schorpioenseizoen is het meest mystieke seizoen van het jaar. De vallende bladeren, de opkomende duistere/donkere dagen en natuurlijk Samhain en Halloween en Allerzielen dragen hieraan bij. Wees dus niet verbaasd als je opeens zin krijgt om in diepe, spirituele onderwerpen te duiken. Esoterie, het occulte, het universum, entiteiten: alles in deze mystieke hoek kan jouw aandacht trekken deze weken.

Transformerende periode

Je gaat waarschijnlijk door een transformerende periode en neemt een duik in jouw onderwereld. Dit komt omdat Schorpioen bekend staat als alchemistisch teken. Daarnaast is Pluto de planeet die bij Schorpioen hoort. Pluto staat ook voor transformaties en is de planeet van de onderwereld. Bereid je dus voor op ontmoetingen met je onderbewuste. Dingen die je op dit moment mag transformeren en waar je in mag groeien zullen in je leven verschijnen. Neem dus de tijd voor introspectie en vraag je af wat jij nog loslaten.

Schorpioen is daarnaast ook hét teken dat goed is in schaduwwerk. Wees dan ook niet verbaasd wanneer je schaduwen opeens in het licht worden gezet in deze periode.

Emoties voelen intens aan

Emoties kunnen verder intenser aanvoelen. Vooral in combinatie met Venus die ook in Schorpioen staat en Mars in Kreeft. Al deze waterenergie zorgt ervoor dat je een diepe duik in je emoties neemt. Reageer niet teveel vanuit je emoties.

Al deze Schorpioenenergie kan ook intense passie en sensualiteit brengen. Misschien voel je de neiging om spirituele of bewuste seks te onderzoeken of duik je in tantra.

Energetische schoonmaak

Schorpioen houdt van orde en netheid. De Schorpioenenergie van deze maand ondersteunt dus een grote schoonmaak. Dit is ook helemaal in lijn met de herfstenergie welke voor loslaten staat. Je kunt je huis eerst een grondige opruim- en schoonmaakbeurt geven. Doe dan ook gelijk een spirituele opruiming van je huis; dit is iets anders dan spirituele reinigingIn dit artikel lees je hoe je je huis een alchemistische spirituele opruimbeurt geeft.

Ben jij deze periode geboren en is jouw sterrenbeeld Schorpioen? Lees dan deze tips om goed voor jezelf te zorgen. Wil je meer tips om spiritueel te groeien deze herfstperiode? In dit artikel vind je 20 tips.

Het kleine e-boekje voor Schorpioen

Het kleine e-boekje voor Schorpioen

  • Wil je meer weten over hoe je goed voor jezelf kunt zorgen en hoe belangrijk astrologie daarbij kan zijn? Bestel nu Het kleine boekje voor Schorpioen voor € 7,49!
Bestel e-book

Gids voor schaduwwerk

Gids voor schaduwwerk

Wil jij in de flow van de astrologische energie meevaren deze periode? Gids voor schaduwwerk neemt je mee op reis in jouw onderbewuste wereld en schijnt licht op jouw schaduw.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over de eigenschappen van Schorpioen:


Tags: , , , , ,

Geplaatst:

Soepel door de overgang: holistische tips tegen overgangsklachten

Soepel door de overgang komen wil iedere vrouw wel. Deze fase is echter heel zwaar voor veel vrouwen. Dit terwijl de overgang van nature juist een hele mooie periode van transformatie kan zijn. Hoe zorg je ervoor dat dit bijzondere transitieproces niet wordt overschaduwd door lichamelijke en emotionele ongemakken?

Van nature is de overgang een periode een waarin een vrouw alles wat ze tot dan toe aan levenslessen heeft geleerd mag verankeren in haar zijn. Ze wordt nu een wijze vrouw die leeft vanuit haar innerlijke wijsheid.

Element Aarde

Bezien vanuit de Chinese 5 elementenleer hangt het van de staat van je Aarde-element af of je soepel door de overgang beweegt. Stevige Aarde zorgt ervoor dat je makkelijk overeind blijft, ook in perioden van verandering. Aarde is het element dat past bij de nazomer: het seizoen waarin geoogst en bewaard wordt wat in de periode daarvoor tot bloei is gekomen. Zo gaat het ook in een vrouwenleven. Tijdens de overgang mag je de inzichten die je in je leven hebt verzameld dieper integreren tot jouw waarheid. En kiezen voor een manier van leven die bij die waarheid past.

Doe de test: welk element past het beste bij jou?

Lichamelijke veranderingen

De overgang is de periode voor je allerlaatste menstruatie. In die fase neemt de productie en de kwaliteit van je eicellen geleidelijk af. Daardoor gaan je eierstokken langzaamaan minder vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron) aanmaken. Simpelweg omdat er minder van nodig is voor de eitjes.

In principe nemen andere organen de productie van geslachtsorganen – die nodig zijn voor je eigen vitaliteit – vanzelf over. Zeker voor de bijnieren is hier een belangrijke taak weggelegd. Wie soepel door de overgang gaat en weinig tot geen klachten ervaart, heeft voldoende energie in de bijnieren en andere organen om een nieuwe balans te vinden.

Overgangsklachten

Het vinden van een nieuwe balans gaat niet altijd zonder slag of stoot. Opvliegers en nachtelijk zweten zijn de meest gehoorde klachten in de overgang. Maar ook een droge of geïrriteerde vaginawand, zwakkere botten en spieren komen regelmatig voor. Ook klagen veel vrouwen over een verminderd libido en/of neerslachtigheid. Door je bijnieren te ondersteunen en overmatige hitte in je lijf te voorkomen, kan je daar gelukkig zelf veel aan doen.

Bijnieren ondersteunen

Gezonde bijnieren kunnen je helpen om soepel door de overgang te komen. Je bijnieren produceren niet alleen geslachtshormonen, maar ook cortisol en (nor)adrenaline. Die laatste drie spelen een belangrijke rol bij het omgaan met stressvolle situaties. Als er langdurig teveel stress is in je leven gaat heel veel van de energie van je bijnieren op aan de productie van stresshormonen. Zo blijft er minder energie over voor de aanmaak van bijvoorbeeld oestrogeen.

Tijdens de overgang – maar ook in de aanloop daar naartoe – is het dan ook belangrijk om voldoende rust te nemen. Deel je tijd in naar jouw natuurlijke ritme. Laat je gevoel meespelen bij het bepalen van je planning. Mocht er een diepere emotionele wond zijn die jou regelmatig stress bezorgt, laat je dan helpen om meer te kunnen ontspannen. Energetisch lichaamswerk met Reiki doet daarin wonderen.

Hitte in je lijf

Omdat opvliegers zo vaak voorkomen bij vrouwen in de overgang verdient een remedie daartegen bijzondere aandacht. Of ze nou tijdens de overgang optreden of daar los van staan; flushes of opvliegers zijn altijd een teken van teveel hitte in het systeem. Niet alleen qua temperatuur, maar vooral qua energie.

Volgens de Chinese geneeskunde kan in alle orgaansystemen hitte ontstaan. Dat zie je bijvoorbeeld aan je tong die op bepaalde plekken vuurrood is. De energie stroomt dan té vurig, waardoor de balans tussen yin en yang in je lichaamsenergie doorslaat naar yang. De energie in je meridianen is dan vooral naar boven en buiten toe gericht. Terwijl de overgang juist een periode is waarin vrouwen meer in yin mogen gaan: meer verinnerlijking en leven vanuit intuïtie.

Lees ook: Chinese geneeskunde: dit zegt je tong over jouw gezondheid

Verkoelen en bevochtigen

Hitte in je lijf voorkom je door zowel geestelijk als lichamelijk voor voldoende koelte en vochtigheid te zorgen. Geestelijk doe je dat door voldoende ontspanning en zingeving te vinden. Genoeg rust nemen, bezinning en energetisch opladen door lichte beweging zoals wandelen, yoga of tai-chi helpen daarbij.

Met wijze keuzes in wat je eet en drinkt, kan jij je organen voldoende verkoelen en bevochtigen. Je maag en milt verspreiden de voedende energie naar alle andere organen. Het is niet zo dat koud eten en veel drinken oplossingen zijn. De maag en milt kunnen dat over het algemeen niet goed verwerken en er dus ook onvoldoende energie uit halen voor andere organen.

Het gaat meer om dat de energie van het eten en drinken voldoende yin-eigenschappen heeft. Warm eten kan dus ook best verkoelend zijn. Het zijn vooral de soorten voedsel en dranken die het verschil maken.

Lees ook: Chinese geneeskunde: met deze voeding ondersteun je jouw maag en milt

Voedingstips

Je kunt dankzij voeding je overgangsklachten verminderen. In het onderstaande overzicht zie je wat je beter wel en niet kunt eten. De dikgedrukte voedingsmiddelen en dranken wakkeren het vuur in je hart en andere organen aan.

Probeer ook eens deze drankjes:
6 drankjes die je kunt drinken om je hormonen in balans te houden (inclusief recepten!)
Twee geneeskrachtige koude theeën om je lichaam gezond te houden

Stemmingswisselingen

De overgang heeft ook invloed op de geest. Wisselingen in de verhouding tussen oestrogeen en progesteron hebben effect op de gemoedstoestand, zoals de meeste vrouwen ook merken tijdens de maandelijkse menstruatiecyclus. Tijdens de overgang schommelen die hormoonspiegels nog meer en kan er dus vaker of in extremer mate sprake zijn van stemmingswisselingen.

Als je dat merkt bij jezelf, is dit een uitnodiging om emotionele ballast die je nog ergens ‘op de plank hebt laten liggen’ verder op te schonen. Mogelijk heb je je door je drukke leven laten afleiden van bepaalde oude pijn. Of was je er eerder nog niet klaar voor om het in de ogen te kijken. De overgang is een periode bij uitstek waarin gevoelens die nog op de achtergrond ‘zeuren’ naar de voorgrond komen en opgeschoond mogen worden.

Wanneer je eenmaal alle pijn in jezelf onder ogen hebt gezien en verwerkt, zijn de veranderingen in je gemoed tijdens de overgang niet meer dan biochemische reacties in je hormoonhuishouding. Die lichamelijke reacties haken dan niet langer aan op onverwerkte ervaringen, waardoor de stemmingswisseling binnen een aantal uren vanzelf voorbij gaat.

Lees ook: Hoe oude pijn in je lichaam zich kan uitspreken: leren luisteren naar je lichaam

Libido

Als je zin om te vrijen minder wordt tijdens de overgang geldt eigenlijk precies hetzelfde. Wanneer je emotionele lading rondom seksualiteit (bijvoorbeeld een trauma) en/of je relatie hebt kunnen helen, zijn veranderingen in je libido niet meer dan hormonale fluctuaties. Mentaal kan je dan de keuze maken hoe je daar in mee wil bewegen. Gebruik je wilskracht en fantasie om meer zin te maken? Of volg je de behoeften van je lichaam in de mate waarin en manier waarop je vrijt? Een vrouw die soepel door de overgang gaat, weet wat seksuele vrijheid voor haar betekent.

Lees ook: Geen zin? Seksuele energie volgens Chinese geneeskunde

Soepel door de overgang

Zowel fysiek, geestelijk als energetisch zijn er natuurlijke oplossingen om soepel(er) door deze levensfase te bewegen. Maar wat de oplossing voor jou ook is, alles begint met acceptatie. Accepteer van jezelf dat je in de overgang bent. Omarm het als een belangrijke transitieperiode in je leven. Dat kan soms best moeilijk zijn, zeker als je moeite hebt met ouder worden. Maar als je beseft dat je meer bent dan je fysieke vorm en je woorden en daden hoeft ouder worden niet bedreigend te zijn.

Integendeel: in de latere fasen van je leven neemt je innerlijke wijsheid en intuïtief bewustzijn toe. De focus verschuift van gerichtheid op de buitenwereld naar innerlijke kracht. En is het uiteindelijk niet díe kracht die het leven betekenis geeft?

Jacqueline Rietveld

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze tips voor de overgang:


Tags: , , ,

Geplaatst:

Wat is gerecyclede pijn? Dit is de onverwachte invloed van emotionele verwondingen uit het verleden

Dit artikel ‘moet’ eigenlijk iedereen lezen. We hebben namelijk allemaal last van gerecyclede pijn met alle gevolgen van dien. Rare, defensieve reacties op onverwachte momenten, reageren of je gedragen als een kind of steeds tegen dezelfde dingen aanlopen: het zijn allemaal gevolgen van gerecyclede pijn. Robert Jackman (auteur van Waarom doe ik zo?) legt je in dit artikel uit wat het precies is.

Als deze gerecyclede pijn niet wordt geheeld, zal hij steeds opnieuw worden getriggerd, steeds opnieuw verschijnen en zich steeds herhalen.

Wat is gerecyclede pijn?

Reageer je altijd op dezelfde manier op een gebeurtenis of ervaring, zoals tegen de ander uitvallen en schreeuwen of je terugtrekken? Als dat zo is en het is je ook opgevallen, dan besef je later vaak dat je overdreven hebt gereageerd en vraag je je af waarom je zo heftig reageerde, aangezien de gebeurtenis zelf niet zo heel veel voorstelde. Je verwonding is dan naar boven gekomen. Je reageerde zo omdat iets in je werd getriggerd en het patroon activeerde van je emotionele verwonding en gerecyclede pijn.

Het deel van jou dat je nog niet hebt geheeld, wordt getriggerd en bepaalt vervolgens hoe je op de situatie reageert. Dit gekwetste deel is gerelateerd aan de oorspronkelijke ingrijpende emotionele gebeurtenis, en op basis van deze diep begraven emotionele verwonding blijf je je slechte keuzes herhalen. Dit gekwetste deel is niet geïntegreerd in je verantwoordelijke volwassen zelf, maar is van de andere delen afgescheiden.

We dragen allemaal deze ‘gerecyclede pijn’ met ons mee, zoals ik (Robert Jackman, red.) het noem, oftewel de verwonding die steeds opnieuw opduikt als oude pijn wordt getriggerd. Je hebt dit vertrouwde deel van jezelf diep begraven in de hoop dat je het gewoon kunt vergeten, ook al heb je het gevoel dat je er soms niet aan kunt ontsnappen.

Zo werkt gerecyclede pijn

Hoe werkt gerecyclede pijn precies? Dit is een voorbeeld van gerecyclede pijn en hoe het getriggerd wordt:

Stel, er gebeurt iets in de kindertijd waarvan je enorm schrikt of wat verwarrend voor je is. Je hebt het nog nooit meegemaakt, en je weet niet hoe je erop moet reageren. Het enige dat je weet is dat de ervaring en het daaruit voortvloeiende gevoel je niet bevallen.

Een emotioneel aspect van jou voelt zich gekwetst en ervaart pijn. Het slaat de ervaring op als iets wat niet goed voelt of, in ernstige gevallen, als een trauma. Dat is de oorspronkelijke kernverwonding of kernwond. De kernwond, de emotionele pijn, wordt bevroren in de tijd en op de leeftijd die je had toen deze ingrijpende emotionele ervaring plaatsvond (laten we in dit voorbeeld vijf jaar nemen).

Als je ouder wordt, wordt dat jongere gekwetste deel dat bevroren is in de tijd en niet meerijpt met andere aspecten van jou, door gebeurtenissen getriggerd die lijken op die heftige gebeurtenis die je meemaakte toen je vijf was. Dit deel reageert alsof de oorspronkelijke negatieve ervaring opnieuw plaatsvindt. De pijn wordt gerecycled.

Dit deel van jou komt in actie en wordt defensief en beschermend, of het sluit zich af en wordt stil en onzichtbaar. Je hebt nu een verwonde emotionele reactie ontwikkeld die je als hulpmiddel of tool gebruikt om met dit soort specifieke situaties om te kunnen gaan. Als ze zich opnieuw voordoen, laat je automatisch deze impulsieve reactie, je hulpmiddel, zien.

Je verwonde vijfjarige ik is er altijd bij, voelt zich verloren en is extreem alert omdat er weer iets ergs kan gebeuren. Als je volwassen bent, stapt je vijfjarige ik, die deze emotionele tool heeft ontwikkeld, naar voren en gaat voor je verantwoordelijke volwassen zelf staan wanneer het getriggerd wordt. Dit deel van jou neemt dan beslissingen en reageert emotioneel zoals een vijfjarige dat zou doen, dus ook met de logica, woorden en uitdrukkingen van een vijfjarig kind. Dit is de oorsprong van de uitdrukking ‘je gedraagt je als een kind’.

Je verantwoordelijke volwassen zelf, dat in deze verwonde illusie verstrikt is geraakt, kijkt vanaf een afstandje naar wat er allemaal gebeurt en voelt zich hulpeloos terwijl de situatie zich ontvouwt. Je vijfjarige ik doet zijn uiterste best om alle aspecten van jou te beschermen en wil niet dat die negatieve gebeurtenis opnieuw plaatsvindt.

Nadat het drama zich heeft voltrokken en voorbij is, gaat je verwonde vijfjarige zelf weer over op de sluimerstand en blijft alert tot de trigger opnieuw opduikt.

Je verantwoordelijke volwassen ik is versuft en verward; wat is er zojuist gebeurd? Waarom deed ik dat?

Je probeert te redden wat er nog te redden valt van wat er zojuist gebeurd is, of je negeert het, en probeert daarna gewoon weer met je dag verder te gaan. Je bent je niet bewust van de schadelijke gerecyclede pijn die telkens naar boven komt als dit gekwetste deel wordt getriggerd.

Gerecyclede pijn kost veel energie

Het kost heel veel energie om met deze gerecyclede pijn om te gaan. Probeer eens na te gaan hoe vaak dit drama zich herhaalt; misschien wel meerdere keren per dag. Als deze gerecyclede pijn niet wordt geheeld, zal hij steeds opnieuw worden getriggerd, steeds opnieuw verschijnen en zich steeds herhalen. Ik ben ervan overtuigd dat dit een manier is waarop het onderbewuste de verwonding probeert te helen. Het lichaam, de geest en de ziel zijn niet bedoeld om deze zware emotionele last te dragen.

Oefening: zelfonderzoek

Vraag jezelf eens af: hoe vaak zit ik in deze pijncycli gevangen? Welke voorbeelden komen in je op van hoe deze gerecyclede pijn in jouw leven de kop opsteekt? We hebben het dan over reacties waarover je geen controle lijkt te hebben of die overdreven aanvoelen.

Dit is een fragment uit: Waarom doe ik zo?

Waarom doe ik zo?

Waarom doe ik zo?

Wil jij aan deze gerecyclede pijn werken en die oude reacties uit het verleden stoppen? Waarom doe ik zo? Is jouw gids in deze ontdekkingstocht naar heling van het verleden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over de invloed van oude pijn op je leven:

 


Tags: , , ,

Geplaatst: 16 oktober 2024

Astroloog over de huidige tijd: de donkere maanfase leidt naar licht en transformatie

Donkere fases horen bij het leven. Toch zijn we als Westerse maatschappij vooral bang voor of kijken we vol afgunst naar deze periodes. De fase waar we nu inzitten, is een zware en donkere periode. Astroloog en mysticus Demetra George vertelt in dit artikel over onze redder in nood: de Donkere Godin leidt ons door het mysterie van dood naar vernieuwing en licht.

De godin is nu uit de donkere maanfase van een langdurige maancyclus gekomen op een moment dat de mensheid collectief door een donkere fase in de precessionele zonnecyclus gaat.

Snelle veranderingen en onzekere toekomst

Momenteel gaan de veranderingen in onze maatschappij sneller dan ooit. Mensen kunnen geen voorspelbare toekomst meer verwachten en in veel gevallen niet eens een veilige toekomst. Dit gebrek aan stabiliteit in individuele levens en sociale structuren dwingt mensen in alle lagen van ons bestaan om sneller te veranderen, waar ze de dood van het oude onder ogen moeten komen. Als cultuur hebben we geleerd het grote donkere onbekende te vrezen en we hebben weinig kennis over het mysterie van deze overgangsriten.

Omdat we het doel van de donkere fase niet begrijpen en dit terrein niet kennen, verzetten we ons tegen de dood en het loslaten van sommige aspecten van het verleden om het nieuwe te omarmen. We zitten vol met angst en paniek wanneer we denken aan de fysieke dood van het lichaam en de planeet, of de psychologische dood van een relatie, levenswijze, verslaving, identiteit of geloofssysteem.

De stress van de donkere perioden in ons leven kan ons afhankelijk maken van chemische stoffen of ons verleiden tot wanhopige daden. Mensen zoeken naar sturing omdat ze worstelen met hun gevoelens van rouw, depressie, angst en boosheid wanneer ze omgaan met hun verliezen.

De Donkere Godin als redder in nood

De godin is nu uit de donkere maanfase van een langdurige maancyclus gekomen op een moment dat de mensheid collectief door een donkere fase in de precessionele zonnecyclus gaat. Met de wedergeboorte van de godin krijgen we de kans om haar donkere aspect terug te eisen. De Donkere Godin van de Donkere Maan heeft de kennis die ons door het mysterie van dood en vernieuwing kan leiden. Haar recent ontwaken in de menselijke geest komt overeen met onderzoek en nieuwe ontdekkingen in de onbewuste dimensies van de geest, evenals een terugkeer van belangstelling voor de dood en sterven.

Grote transformaties bij individuen

Terwijl de maatschappij is ondergedompeld in deze donkere maanfase, is er een massale beweging van individuen en de maatschappij die door vele fysieke en psychologische transformaties gaan. De afdaling naar de onderwereld begint altijd met de dood, de fysieke dood of de psychologische dood van een aspect van onszelf. Omdat de meesten van ons de rol van de dood in een cyclisch proces niet meer begrijpen en in plaats daarvan zijn gaan geloven dat het een staat van absolute eindigheid vertegenwoordigt, zijn we bang voor onze moderne inwijding in psychologische transformatie. We verzetten ons tegen elke vorm van verandering die het verlies brengt van wat we als zekerheid zien, en we onttrekken ons aan elke gebeurtenis die traumatische herinneringen bevat die ons aanzetten tot negatieve, zelfondermijnende gedragspatronen. In ons verzet tegen verandering, dat juist de bron van vernieuwing is, stagneren we en sterven we echt.

In dit transformatieproces kan niets nieuws herboren worden tot het oude sterft. Wanneer we ons aan een persoon, plaats, ding of situatie vastklampen dat zijn doel al gediend heeft, kunnen we onszelf alleen maar weerhouden van de weelde van de vernieuwing. In de moderne wereld is de rite die ons voorbereidt op onze dood het omarmen van het pad van bewuste verandering en psychologische transformatie. In de loop van ons leven betekent het vele kleine doden doormaken door het proces van loslaten. Terwijl loslaten en verandering in het begin beangstigend lijkt, is het noodzakelijk in de cyclus die tot vernieuwing leidt.

Het wordt weer licht

Wat Demetra George laat zien in dit artikel is dat we niet bang hoeven te zijn voor deze donkere periode. Het doel van de laatste fase van het cyclische proces is afronding en vernieuwing. De chaos en het verval van deze donkere fase verandert in vruchtbare grond. In deze grond (kan ook gezien worden als de onderwereld of het onderbewuste) wordt het zaadje geplant voor een nieuwe toekomst, een nieuw begin.

Als je verder kijkt dan de angst die je voelt voor deze donkere fase dan zie je dat het ook een prachtige tijd kan zijn van afronding en dromen over nieuwe beginnen. Na elke winter wordt het weer lente, hoe koud en donker de winter ook was. Na elke nacht wordt het weer dag, hoe donker de nacht ook was.

– Lisa Ensing

Bron: Het mysterie van de donkere maan

Het mysterie van de donkere maan

Het mysterie van de donkere maan

Dit is een fragment uit het prachtige boek Het mysterie van de donkere maan van Demetra George. Aan de hand van rebelse godinnen als Medusa en Lilith komt de krachtige, vrouwelijke symboliek van de maan tot uitdrukking. Je wordt uitgenodigd met je schaduwkanten aan het werk te gaan, om vervolgens sterker tevoorschijn te komen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over de donkere maanfase van Demetra George:


Tags: , , ,

Geplaatst:

Last van vermoeidheid? Dit is waarom je melk en zuivelproducten beter kunt laten staan

Als je veel last hebt van vermoeidheid dan kunnen bepaalde voedingstoffen daar een oorzaak van zijn. Zo zijn melk en zuivelproducten energierovers die onder andere vermoeidheid kunnen veroorzaken. In dit artikel vertelt Anne Fleck, auteur van De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid, waarom je melk en zuivelproducten beter kunt laten staan.

Of je nu geplaagd wordt door energiegebrek, verminderde weerstand of een chronische ziekte, het kan in principe allemaal te maken hebben met een teveel aan glutenbevattend witmeel, melk, zuivelproducten, suiker en zoetstoffen, ranzige vetten of transvetten uit de braadpan of bewerkte producten. Schrap dergelijke energierovers uit je menu, in elk geval voor korte tijd. Zo kun je effectief en zonder kosten inventariseren welke producten je slecht verdraagt. Het kan je een aanzienlijk hoger energieniveau opleveren. We gaan ons nu verdiepen in melk en zuivelproducten.

Lees ook: Vaak moe? Waarom het schrappen van gluten helpt

Melk en zuivelproducten

De consumptie van melk en zuivelproducten (niet alleen van melk van de koe, maar ook van schaap en geit) brengt voor sommige mensen problemen met zich mee: lactose-intolerantie is de bekendste gevoeligheid voor melk en zuivelproducten. Bij een tekort aan lactase, het verteringsenzym dat in een gezond darmslijmvlies normaliter voldoende wordt aangemaakt en dat de melksuiker, de lactose, opsplitst, ontstaan na consumptie van melk en zuivelproducten symptomen als vermoeidheid, winderigheid of diarree. Heikel is ook de immunologisch zeer doeltreffende stoorzender caseïne, de proteïne in melk en zuivelproducten. De eiwitstructuur van koemelk is totaal anders dan die van menselijke moedermelk. Daardoor zijn koemelk en producten die daarvan zijn gemaakt zwaar verteerbaar voor mensen.

Lees ook: Voedselallergie & intolerantie: vermijd deze voeding bij een opgezette buik!

Een gefrustreerd afweersysteem

Een hoge caseïnebelasting – niet alleen door melk en zuivelproducten, maar ook door de populaire melkproteïneshakes met zoetstoffen – kan een energieverslindende immuunreactie opwekken. Het afweersysteem reageert net zo gefrustreerd en overdreven als op een infectie. Als je er gevoelig voor bent verhogen melk en zuivelproducten het risico op auto-immuunaandoeningen. Daarom is mijn advies om gedurende veertien dagen geen gluten, suiker(vervangers) of melk en zuivelproducten te consumeren. Veel mensen zijn zich niet bewust dat ze deze voedingsmiddelen niet goed verdragen. Zonder deze toets zal het verband tussen energiegebrek en de consumptie van gluten en melk(producten) meestal onontdekt blijven.

Niet alleen melk van de koe is zwaar verteerbaar en potentieel problematisch. Geiten- en schapenmelk(producten) zijn nauwelijks makkelijker verteerbaar. Volgens een interessant onderzoeksverslag in het Journal for Allergy and Clinical Immunlogy veroorzaken dierlijke (melk)producten die voor meer dan 62 procent overeenkomen met de menselijke genen, met hogere waarschijnlijkheid geen immunologisch probleem of een dermate allergische reactie dat er een infectueuze, energieverslindende immuunreactie wordt uitgelokt.

Plantaardige vervangers

Plantaardige vervangers winnen aan populariteit, bijvoorbeeld rijstmelk, amandelmelk, cashewmelk, hennepzaadmelk en kokosmelk. Er worden ook producten als yoghurt, kefir en kaas op basis van deze grondstoffen gemaakt. Het is wel belangrijk dat je ongezoete varianten zonder smaakstoffen kiest en indien mogelijk biologisch.

Het probleem met gearomatiseerde producten is dat er vaak veel suiker in zit. Je kunt op die manier met gemak tussen de 12 en 20 gram suiker (ongeveer 5 theelepels) per beker naar binnen gieten. Om dergelijke suikerbommen te vermijden is het zaak altijd je loep in de aanslag te hebben en goed te lezen wat er op de etiketten staat. Let ook op aanwijzingen van additieven als carrageen (E407).

Tip: plantaardige melk kun je gemakkelijk en goedkoop zelf maken door pitten, zaden en/of noten met water te mengen en te blenden.

Lees ook: 15 kruiden die je kunt eten zonder een opgeblazen gevoel te krijgen

Sojaproducten

Dan nu sojamelk en sojaproducten. Ik zal meteen eerlijk zeggen dat ik geen fan van soja ben, omdat niet alleen graan, maar ook soja sterk veranderd is tijdens het telen; met als gevolg dat soja-eiwit ook moeilijk te verteren is. Daarom leidt sojaconsumptie mogelijk tot verteringsproblemen en andere symptomen, vooral bij mensen met auto-immuunziekten. Ik heb ontdekt dat dit vaak het geval is bij mensen met schildklieraandoeningen (Hashimoto-thyreoïditis). Veel van mijn patiënten bespeuren zwellingen aan gewrichten en een ‘knock-outgevoel’ nadat ze soja hebben gehad. Maar ieder mens is anders.

In beperkte mate (dat wil zeggen een à twee keer in de week, liefst in de vorm van gefermenteerde producten) is soja wel verantwoord; tenzij je het niet verdraagt. Ik adviseer een poos geen soja te nemen. Misschien is dat sowieso al geen favoriet van je. Maar ben je een liefhebber en krijg je er geen klachten van, kies dan biologische producten. Gefermenteerde soja zoals miso (een pasta van gefermenteerde sojabonen), natto (gefermenteerde sojabonen) of tempeh (een soort koek van gefermenteerde sojabonen) en traditioneel vervaardigde tamari (sojasaus) is gezonder. Fermentatie lost een groot deel van de problemen op die niet-gefermenteerde sojaproducten met zich meebrengen. Gefermenteerde soja is lichter verteerbaar en heeft een lager gehalte fyto-oestrogeen, dat is de plantaardige vorm van oestrogeen. Fyto-oestrogenen worden in verband gebracht met het ontstaan van nierstenen en achteruitgang van het geheugen bij oudere mensen.

Lees ook: Ben jij vaak misselijk? 7 belangrijke oorzaken van misselijkheid

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Wil je nog meer handige tips om van je vermoeidheid af te komen? In De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid ontdek je waar je vermoeidheidsklachten vandaan kunnen komen en hoe je ervoor kunt zorgen om weer meer energie te krijgen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over het oplossen van vermoeidheid dankzij voeding:


Tags: , , , ,

Geplaatst: 15 oktober 2024

Chinese geneeskunde over lage rugpijn: de ‘spier van de ziel’ vraagt om aandacht (de remedie is rust!)

Bij lage rugpijn is het meestal de psoas die problemen veroorzaakt. Deze ‘spier van de ziel’ verkrampt door gevoelens van spanning en onveiligheid en slaat ze ook op. “Tijdens yoga kunnen er emoties loskomen wanneer je de psoas aanspant: je stretcht letterlijk de stress en emoties los,” zegt Conny Coppen, auteur van De Tao van gezondheid.

Als rust, ontspanning en geborgenheid in jouw leven ontbreken, veroorzaakt dat al snel klachten in het verloop van de meridianen van nieren en blaas én in de lage rug.

De spier van de ziel en lage rugpijn

Volgens de Chinese geneeskunde staat de wervelkolom rechtstreeks in verbinding met de organen via meridianen (energiebanen) en acupunctuurpunten. Als een orgaan verstoord is, kan dat pijn geven in bepaalde zones op de rug. Nieren en blaas horen bij uitstek bij de lage rug. Nieren, blaas, onderrug, seksuele organen en knieën vallen allemaal onder het water-element, zegt de Chinese geneeskunde.

Dit element wordt geassocieerd met rust, ontspanning, basisveiligheid, geborgenheid, steun voelen en een goede basisenergie. Als deze ‘ingrediënten’ in jouw leven ontbreken, veroorzaakt dat al snel klachten in het verloop van de meridianen van nieren en blaas én in de lage rug. Dat komt doordat de nier-energie direct verbonden is met de psoas, een belangrijke spiergroep.

Deze diepliggende spier verbidt je onderrug met je dijbeen. Meestal is het de psoas die problemen veroorzaakt als je lage rugklachten hebt. Hij wordt weleens ‘de spier van de ziel’ genoemd.

Psoas slaat emoties op: angst en onzekerheid

Wanneer we stress ervaren en ergens van schrikken, dan trekt de psoas zich samen. Ook te weinig beweging en vermoeidheid zorgen voor stijfheid in deze spier. De psoas reageert dus op stress en uitputting, maar slaat óók de onderliggende emoties op. Het zijn meestal emoties die verbonden zijn met het water-element.

Belastende omstandigheden zoals je baan of inkomen verliezen, gaan scheiden of bijvoorbeeld een conflict hebben, werken negatief in op het element water. Het zijn allemaal situaties die een verlies van houvast, bedding of zekerheid betekenen. Ook gevoelens van angst, onzekerheid, spanning en onveiligheid hebben een negatieve invloed op dit element.

Het gevolg: klachten in het verloop van de meridianen van het water-element óf in de organen en systemen die met dit element verbonden zijn. Stel: je hebt rugklachten, dan kan het gebeuren dat er tijdens yoga emoties loskomen wanneer je de psoas aanspant. Je stretcht letterlijk de stress én de emoties los.

Geblokkeerde blaasmeridiaan: spanning in je lichaam

De blaasmeridiaan loopt vanaf de binnenzijde van beide wenkbrauwen over je hoofd, nek en rug, langs de hele achterkant, tot aan je kleine tenen. Het is de belangrijkste meridiaan als het gaat om aarden en gronden. Als deze geblokkeerd is – bijvoorbeeld door bovengenoemde invloeden – dan kun je dingen niet zo makkelijk ‘van je af laten glijden’. Je leeft dan met een constante spanning, die negatief op je onderrug inwerkt.

De blaasmeridiaan loopt over de kuiten, langs de buitenenkels, naar je kleine teentjes. De niermeridiaan begint midden onder je voet en loopt langs de binnenenkels naar boven. Beide meridianen lopen dus aan weerszijden van de achillespees. Het komt regelmatig voor dat hielspoor of een ontstoken achillespees met het water-element te maken heeft.

Remedie bij lage rugpijn: stilte

Hoewel je pijn in jouw rug met acupunctuur en massage van drukpunten kunt verzachten, zit het echte antwoord in rust en stilte. De pijn dwingt jou om rustig aan te doen en naar binnen te keren. Aandacht aan jezelf te geven. Wat ben ik eigenlijk aan het doen? Wil ik dit nog wel? Die bezinning is nodig om in het hectische leven keuzes te kunnen maken.

En op een dag komt je innerlijke wijsheid naar boven. Je weet ineens glashelder welke kant je op wilt! Het enige wat je nog hoeft te doen, is daarnaar te luisteren en te handelen.

Adviezen: hoe vind ik rust bij lage rugpijn?

Wil je je psoas ontspannen? Deze oefening helpt: Wat zijn de gevolgen van een ‘uitgeputte’ psoas? (wat je kunt doen om dit te herstellen)

Twee oefeningen uit de Healing Tao

In deze video staat Conny Coppen stil bij lage rugklachten, de meridianen en de invloed van emoties op het lichaam.

Het tweede filmpje gaat over de nierklank: een oefening uit de Healing Tao. Dit 5000 jaar oude systeem maakt de spanning los die rond een orgaan is ontstaan. Je doet dit door middel van eenvoudige oefeningen, waarin je adem, beweging, klank en visualisatie heel gericht inzet ten behoeve van het orgaansysteem.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:


Tags: , , , , ,

Geplaatst:

Toxische ouders: zo bevrijd je jezelf van verstikkende patronen uit je kindertijd

Ouders met een verslaving. Ouders die zich opstellen als slachtoffer. Ouders die controle over jouw leven willen. Als je toxische ouders hebt, is de kans groot dat je vastzit in ongezonde patronen uit je kindertijd. Therapeut Andrea Mathews, auteur van Stop met pleasen, laat zien hoe jij jezelf bevrijdt en gezonde grenzen stelt. “Het is nooit jouw verantwoordelijkheid geweest om voor hun leven te zorgen.”

Nu je als volwassene vrij bent om je eigen leven te leiden, heb je de vrijheid om de keuze te maken wat je toestaat en wat niet.

Verstrikt in vroeger

Gezonde grenzen stellen bij toxische ouders kan heel lastig zijn, omdat we als volwassene nog vaak onbewust vastzitten in oude patronen uit onze kindertijd. We leven dat patroon en het patroon blijft zich voortzetten tot we onderweg ineens inzien of voelen hoe het ons beïnvloedt. Maar zelfs als we ons hiervan bewust zijn, kan het nog steeds tijd en moeite kosten om gezonde grenzen te stellen, omdat we ons schuldig voelen, geen ruzie willen maken of onze ouders niet willen kwetsen. Of omdat we er zo in verstrikt zitten, dat we niet weten hoe we ons kunnen losmaken.

Angst uit je kindertijd

Waar we het meest bang voor zijn, is hun reactie op het feit dat we een nieuwe grens stellen, waar we absoluut aan vasthouden. We zijn bang dat ze deze grens niet kunnen accepteren en dat hun leven hierdoor verwoest wordt. En dat ze geen contact meer met ons willen, ons niet meer in hun leven willen hebben of dat het gesprek in enorme ruzie eindigt. De werkelijkheid is dat we deze angst al voelen sinds hij jaren geleden door hen bij ons ingeprent werd.

Jezelf bevrijden van ongezonde patronen

Maar je bent nu volwassen, en zij zijn dat ook. Je verwachting over hun reactie kan kloppen. Laten we ervan uitgaan dat dit zo is, maar laten we ook ervan uitgaan dat jij niet verantwoordelijk bent voor hun reactie – dat is 100 procent aan hen. Laten we ervan uitgaan dat hun leven alleen verwoest is als zij daarvoor kiezen, en dat als zij het contact tijdelijk of voor altijd verbreken, ze simpelweg controle proberen te krijgen over de relatie.

Laten we ervan uitgaan dat de patronen tussen jou en je ouders duidelijker naar voren komen als jij je meer authentiek gedraagt in die relatie. Daar kun je dan een goed gesprek over voeren en er op een gezonde manier mee omgaan. Laten we ervan uitgaan dat er twee kanten aan elke ruzie zitten – en dat betekent ook dat jij er niet in mee hoeft te gaan als zij die ruzie beginnen. En laten we bovenal ervan uitgaan dat opgroeien betekent dat je jezelf los mag maken van ongezonde patronen uit je kindertijd.

Adviezen: zo stel je gezonde grenzen bij toxische ouders

Dit artikel geeft enkele eenvoudige adviezen hoe je grenzen stelt bij verschillende soorten toxische ouders.

• Toxische ouders die je onder controle proberen te houden

Met zulke ouders is er vaak sprake van macht versus schuldgevoel. Je voelt dat je ouders een vorm van controle moeten hebben, omdat dat altijd zo geweest is. En je voelt je schuldig omdat jij je leven in eigen handen wilt nemen. Misschien proberen ze ook controle uit te oefenen over jouw eigen kinderen, bemoeien ze zich met je relatie of financiële situatie of proberen ze jou te manipuleren om op een of andere manier voor hen te zorgen.

Je voelt je vaak verward, want ze doen dit toch omdat ze van je houden? Ja misschien is dat zo, of niet, maar dat heeft niets te maken met hun pogingen jou onder controle te houden. Controle is géén liefde.

Je hebt de keuze om stil te staan bij wat jij nou echt wilt – wat jij wilt in deze specifieke situatie – en duidelijk je grens aan te geven. ‘Mam, ik wil dit en dat is dus ook wat we nu gaan doen.’ ‘Pap, ik wil déze baan, niet die, dus ik kies daarvoor.’ En als ze hierop reageren, probeer dan bij je eigen emoties te blijven in plaats van hun emoties te veranderen of te verbeteren. Door bij je eigen emoties te blijven word je gedwongen voor jezelf te zorgen, wat nu je enige taak is.

• Toxische ouders met een verslaving

Als je wordt opgevoed door ouders met een verslaving, heb je misschien de neiging te geloven dat het jouw taak is hen te redden of voor hen te zorgen. Dus sta je allerlei dingen toe waar je anderen nooit mee weg zou laten komen. Je voelt je schuldig en verantwoordelijk voor je ouders en dat is een lastig patroon om te doorbreken. Je kunt beginnen door te kijken naar het idee van verantwoordelijkheid. Wie is er verantwoordelijk voor jouw geluk en welzijn? Als je ‘ik’ antwoordt, heb je het goed. Dat geldt ook voor hen. Dus begin met iets kleins waarvoor jij je verantwoordelijk voelt en geef die verantwoordelijkheid terug aan hen. En ga zo door.

• Toxische ouders die in een slachtofferrol zitten

Deze ouders eisen door middel van manipulatie dat jij voor hen zorgt. Want ze maken met hun gedrag duidelijk dat zij niet voor zichzelf kunnen zorgen. Misschien heb jij je hele leven een ouderrol op je moeten nemen. Je hebt geluisterd naar je moeder als ze klaagde over je vader, en andersom. Je hebt de rekeningen betaald, hebt hen getroost en moest voor iedereen zorgen. Opnieuw is hier de kans om met iets kleins te beginnen en erop te staan dat jij hier niet langer voor zorgt. En geef hen dan de mogelijkheid hier met grote moeite en zonder jouw hulp voor te zorgen. En ga dan zo verder.

• Toxische ouders die agressief zijn of misbruik van je maken

Deze ouders hebben jou letterlijk schade toegebracht, op emotioneel of fysiek gebied. En doordat je zo opgevoed bent, ben je misschien zelfs geneigd te denken dat dit soort gedrag normaal is. Maar nu je als volwassene vrij bent om je eigen leven te leiden, heb je de vrijheid om de keuze te maken wat je toestaat en wat niet.

Je kunt er misschien voor kiezen om het contact met hen helemaal te verbreken. Of je maakt meteen een einde aan gesprekken die agressief beginnen te worden. En ga dan zo verder. Er zijn genoeg lieve mensen in de wereld om gezonde relaties mee te hebben. Je hoeft misbruik niet te tolereren.

Het belangrijkste om te onthouden: jouw leven behoort jou toe. En het is jouw verantwoordelijkheid om goed voor dat leven te zorgen. Het is nooit jouw verantwoordelijkheid geweest om voor hun leven te zorgen. Je kunt lief zijn voor jezelf zónder anderen te kwetsen. Het is niet onaardig om grenzen te stellen. Grenzen zijn authentieker en echter dan de oude ongezonde patronen.

Stop met pleasen

Stop met pleasen

Als je steeds voor anderen zorgt en het altijd goed wilt doen, hoe kom je dan nog aan jezelf toe? Stop met pleasen helpt je met helende inzichten, zodat je leven weer van jou wordt.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Ongekende gevoelens

Ongekende gevoelens

In ‘Ongekende gevoelens’ van Jonice Webb leer je de emotionele bagage vanuit je relatie met je ouders (en hun relatie met hun ouders) te herkennen en het patroon van ongekende emoties te doorbreken.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:


Tags: , , ,
Winkelwagen
Je winkelwagen is leegTerug naar winkel