Stress wordt in verband gebracht met allerlei ziekten en kwalen, zoals migraine, nek- en rugklachten, maag- en darmklachten, hartkloppingen, slapeloosheid, hart- en vaatziekten en overgewicht. Stress heeft niet alleen effect op fysiek niveau, het heeft ook groot effect op hoe jij je voelt, hoe je denkt en zelfs hoe je je gedraagt.
Het is belangrijk om van jouw rust en ontspanning een prioriteit te maken en ervoor te zorgen dat je gewoontes inbouwt die je weerbaarheid tegen stress en prikkels van buitenaf verhogen. Hierdoor ga jij je energieker, vitaler en sterker voelen! Hieronder 4 tips waar jij een gewoonte van kan maken:
1. Meditaties
Tijdens meditaties kom je tot diepe ontspanning, je ademhaling vertraagt en je hartslag wordt lager. Hierdoor ontspant je lichaam en komt je geest tot rust. Er zijn verschillende vormen van mediteren, zoek een vorm en manier die bij jou past. Je kunt kiezen voor een passieve manier van mediteren, door de stilte in jezelf op te zoeken en je te focussen op je ademhaling. Of je kunt kiezen voor meer actieve meditaties, zoals geleide meditaties of meditaties waar je werkt met je energie werkt. Kies een vorm waar jij je fijn bij voelt, hierdoor kun je er makkelijk een gewoonte van maken.
2. Mindfulness
Waar je aandacht is, is je energie. Als je aandacht in de toekomst ligt, of je piekert over een situatie dan is je aandacht en je energie in dat moment. Mindfulness betekent in het moment aanwezig zijn. Misschien ken je het begrip afwezig zijn, je bent er niet helemaal bij met je hoofd. Je aandacht en energie is ergens anders, dat is het tegenovergestelde van mindfulness.
In ons drukke doen we vaak ook nog allerlei dingen tegelijk. Terwijl je kookt beantwoordt je ook nog een email, of doe je nog even een telefoontje. Jouw aandacht en jouw energie versnippert hierdoor en je stressniveau verhoogt. Je kunt minder prikkels verwerken en je raakt sneller overprikkelt. Mindfulness is je aandacht op het hier en nu richten, op dit moment. Ben je bijvoorbeeld aan het wandelen, voel dan hoe je voeten contact maken met de aarde. Ben je aan het koken, richt je aandacht dan helemaal op het snijden en bereiden van het eten. Door dagelijks te oefenen wordt het een gewoonte om met je aandacht in dit moment te zijn en je energieniveau wordt hoger. En het heeft direct resultaat op je concentratievermogen.
3. Voldoende slaap
Tijdens je slaap verwerk je de prikkels van overdag. Een tekort aan slaap zorgt ervoor dat je emotionele en mentale weerbaarheid naar beneden gaat, hierdoor ben je sneller geïrriteerd en prikkelbaar. Voldoende slaap is essentieel. Als je op vaste tijden naar bed gaat en opstaat en minstens 7, liefst 8 uur slaapt dan neemt je stressniveau af en ben je ook beter bestand tegen stress.
4. Maak bewust contact met de natuur
Zoek regelmatig de frisse buitenlucht op, het liefst in de vrije natuur, het bos of strand, of misschien wel een park, bij je in de buurt. De natuur is het tegenovergestelde van de drukke stad met veel geluiden en impulsen. De natuur heeft een ontspannende werking op ons. Stress verhoogt de hartslag en de ademhaling, onderzoek toont aan dat onze ademhaling en hartslag juist verlagen als we in de natuur zijn. Ga dus wat vaker naar buiten!
Al na een paar dagen oefenen met de nieuwe gewoontes zal je effect merken, op alle niveaus, je gaat je energieker en vitaler voelen, je voelt je meer ontspannen en gelukkiger en je zal merken dat stress en prikkels van buiten steeds minder effect op je hebben.
Puur Hooggevoelig
Puur hooggevoelig van Jolijn Hendriks is behalve een praktisch boek voor hooggevoelige mensen ook een compleet naslagwerk dat allerlei theorieën over hooggevoeligheid behandelt.
Mijn naam is Jolanda Maria en ik ben intuïtief coach & trainer speciaal voor hooggevoelige mensen. Ik wil jou inspireren om het beste uit jezelf te halen. Zodat je hooggevoeligheid geen last, maar juist een verrijking van je leven is. Daarvoor het ik het Centre of joy opgericht, het centrum voor persoonlijke en intuitieve ontwikkeling speciaal voor HSP's. Op de website vind je de mogelijkheden voor workshops, online trainingen en intuïtieve opleidingen. Je kunt ook direct van start helemaal gratis met een 4-delige training met e-book, wisselende masterclasses of geleide meditaties!
Ik ben het met je eens dat we vaker de vrije natuur op moeten zoeken en dat doe ik dan ook regelmatig. Helaas gaat mijn stressniveau gelijk weer omhoog als ik zie hoe er met de vrije natuur door anderen omgesprongen word...Overal peuken op de grond of in het zand van het strand van mensen die niet na denken en hun peuken simpelweg op de grond droppen in plaats van dat ze een reisasbakje mee nemen en het daar in doen om het vervolgens in een gewone afvalbak te gooien, overal papiertjes en andere rommel op de grond, in het zand en in het gras en niet in de afvalbakken die daarvoor bestemd zijn of als je net zoals wij doen, je afval eerst in een klein afvaltasje gooien en het later droppen in een afvalbak, waardoor genieten voor mij al niet meer kan. Ik kijk dan met een vies gezicht om me heen en loop al niet eens meer op blote voeten door het gras of zand, want ik vind het goor om het vuil van anderen zoals die peuken, as en andere viezigheid aan mijn voeten te krijgen. Ga je met je kleedje in het zand liggen of in het gras, ligt er een stel peuken om je heen. Ik vind het ook zo vies voor de kinderen, die zitten met hun handjes tussen al die peuken te spelen.
Dankjewel Natasja dat je je zorgen en frustratie deelt over hoe mensen met de natuur en zwerfafval omgaan. Ik wens dat door je berichtje en energie hierover het bewustzijn in de wereld groeit om schoner met onze natuur om te gaan. Lieve groet, Jolanda