Je bewustzijn is als een tv met oneindig veel zenders. Je kunt kiezen naar welke zender je wilt kijken. Als je afstemt op een zender die je niet leuk vindt, zal je alleen maar negatieve dingen zien. Waarom is het dan soms zó moeilijk om niet op negatieve dingen te focussen? Pam Grout, auteur van E-kwadraat, geeft je in dit artikel vijf redenen.
We leven in een wereld die beperkingen verheerlijkt. – Tama Kieves
Ik vergelijk het bewustzijn met detelevisie. Als je kabel-tv hebt, kun je uit meer dan honderd zenders kiezen. Je kunt natuurlijk dingen opnemen, maar buiten dat kun je maar naar één zender tegelijk kijken. Kijk je bijvoorbeeld naar, laten we zeggen, Modern Family, dan zit je om de belevenissen van Cam, Mitchell, Phil en Gloria te grinniken en ben je je totaal niet bewust van de overige 99 (of meer) zenders. Daarom is het zo belangrijk om op de zender te blijven die je wilt zien.
Geef geen zendtijd aan de werkelijkheid waaraan je probeert te ontsnappen. Zap alleen naar je intentie.
Redenen dat we afstemmen op programma’s die we niet leuk vinden
1. We zijn niet echt hier – niet in ‘dit moment’
De kracht zit ’m in het nu. Daarom is het voor een yogi, die mentale storingen bewust uit de weg ruimt, zo makkelijk om zijn hartslag en andere lichaamsfuncties te veranderen. Als je niet echt aanwezig bent, is je brein ook niet beschikbaar om te doen wat jij wilt.
Het is essentieel om te leren bewust aanwezig te zijn in het moment. Anders handel je vanuit oude, vastgeroeste overtuigingen, die je al hebt gedownload voor je vijf jaar oud was. Wil je echt dat een vijfjarige jouw leven bepaalt?
Als ik merk dat mijn bewustzijn niet handelt vanuit ‘het nu’, wat helaas een groot deel van de tijd gebeurt, herinner ik mezelf vriendelijk aan deze analogie: de bezorger van UPS heeft zojuist alles wat ik maar wil bij mijn huis afgeleverd en ik heb het niet eens door, omdat ik het pand heb verlaten. Omdat ik buiten op jacht ben naar een waardeloos surrogaat.
Alles is hier, zodra ik mijn bewustzijn terugbreng naar de tijdloosheid van ‘het nu’.
2. We hebben gezegd dat het moeilijk is
Iets creëren met je gedachten is een eitje. Daar valt niet eens over te twisten. Maar we blijven onze vrienden en vooral onszelf maar wijsmaken dat het lastig is of dat we er nog aan werken. Let er de komende dagen eens op hoe vaak je bevestigt dat het ‘moeilijk’ of ‘een hele uitdaging’ is. Let er eens op hoe vaak je zegt: ‘Zo gaat het nu altijd’ of: ‘Dat zit nu eenmaal in de familie.’ We zijn zo bezig met wat níet werkt, dat we het hele punt missen: namelijk dat we de macht hebben om het te veranderen in iets wat wél werkt.
3. We zijn gefixeerd op het negatieve
Wat onderzoeken we? Ziekten, problemen, rampen uit het verleden. Waar bereiden we ons op voor? Noodsituaties. We vinden het heerlijk om ons in problemen vast te bijten en ons af te vragen wat er mis is. Het is een oldschool-patroon, dat schreeuwt om transformatie. Zodra we op zoek gaan naar wat er goed is, gaat ons leven een nieuwe, onvoorstelbaar geweldige kant op.
En nu komt het. Alles wat ‘fout’ is, en dat is eigenlijk niets meer dan een makkelijk oordeel, heeft een andere kant. Gebrek is de andere kant van overvloed. Ziekte is de andere kant van gezondheid. Beide concepten bestaan tegelijkertijd. Beide zijn waar. Zodra je besluit het ene aspect te zien, verdwijnt het andere, even goed mogelijke aspect uit het zicht.
Jammer genoeg kun je, als je in het bewustzijn van tijd en ruimte leeft, niet beide kanten van de medaille tegelijk zien. Maar het is belangrijk om te beseffen dat de kant die je niet ziet net zo aanwezig is, en dat je de medaille elk moment simpelweg kunt omdraaien. De twee polen van een tegenstelling (gebrek/overvloed bijvoorbeeld) zijn beide waar.
De vraag is vanuit welke realiteit je liever wilt leven.
4. Mijn hemel, wat weten we het allemaal goed
Zodra je iets definieert, trek je het niet langer in twijfel. Zodra je iets weet, wordt het je werkelijkheid. Maar iets weten beperkt je ook enorm. In kwantumtaal: het doet de golffunctie instorten en laat geen ruimte over voor mysterie, verwondering en nieuwe ontdekkingen. Denk er maar eens over na.
Als je met je ene arm een lading boeken draagt en met je andere een tas boodschappen, kun je onmogelijk nog iets anders oppakken. Misschien heb je veel kennis en academische titels, mooi ingelijst aan de muur op de tweede verdieping van die wolkenkrabber. Maar onthoud dat er nog heel veel andere ‘verdiepingen’ (om precies te zijn: dimensies) zijn, en alles wat je ‘weet’ kan andere mogelijkheden blokkeren.
5. Je geest is zo sterk dat hij iets ‘buiten’ zichzelf kan creëren om meer macht te krijgen
Daarom is het heel belangrijk dat je je oordeel tijdens het uitvoeren van de experimenten lang genoeg uitschakelt om te geloven dat ze werken. Als je ervan overtuigd bent dat ze klinkklare onzin zijn, zul je alleen ma ar gegevens verzamelen die die mening ondersteunen.
Fragment uit: E-kwadraat
E-Kwadraat
E-Kwadraat Wil je afstemmen op de positieve programma's van het leven? (E2) van Pam Grout laat er geen twijfel over bestaan: er bestaat een goede, liefdevolle kracht in het universum die we kunnen beïnvloeden met onze gedachten.
Lees verder over de energie van het universum:
- Waarom manifesteren vaak niet werkt (misverstanden en geheimen over de Universele Wetten)
- Manifesteren: heb je alle negatieve gebeurtenissen in je leven zelf aangetrokken?
- Oude wijsheid van Meesters uit het Oosten: zo werkt de Universele Wet van voorziening en overvloed