“Druk.” Dat is meestal het antwoord dat ik krijg wanneer ik aan mensen vraag hoe het met ze gaat. Ik vraag er niet specifiek naar, maar ze voelen toch de behoefte te vertellen hoeveel werk ze hebben of hoeveel er van ze verwacht wordt. Het lijkt tegenwoordig wel of de lengte van onze to-do-lijstjes gelijk staat aan ons succes in het leven. Maar is het altijd maar druk hebben wel goed voor ons?
We weten immers allemaal dat stress onze levensverwachting drastisch kan verlagen. Dus: hoe gaan we beter om met de beperkte tijd die we hebben om alles te doen wat we willen of moeten doen? In haar nieuwe boek Waarom de Chinezen de tijd mee hebben beschrijft Christine Cayol de verschillen tussen de westerse en Chinese tijd. Ook geeft ze tips hoe we van de tijd onze beste vriend kunnen maken.
1. Maak plaats voor leegte
De meeste mensen om mij heen hebben altijd hun hele agenda volgepland met afspraken. Het wordt dan ook haast onmogelijk om daar nog iets tussen te krijgen. Had ik in China gewoond, dan was dit een stuk makkelijker geweest. Daar hebben ze namelijk een soepele agenda en houden ze bewust ruimte vrij. Door deze ruimte in hun agenda’s staan Chinezen meer open voor flexibiliteit. Hoewel het soms lijkt dat ze alles tot het laatste moment bewaren, krijgen ze – door de ruimte in hun agenda – toch een hoop voor elkaar. Zo schrijft Cayol over een evenement waarbij een half uur voor aanvang kapotte stoelen stonden. Zij verwachtte, met haar toen nog Westerse perceptie van tijd, dat deze niet gerepareerd konden worden en dat iedereen moest staan. Ze was dan ook erg verbaasd, toen er even later nieuwe stoelen waren. Doordat een van de medewerkers nog wat ruimte in zijn agenda had, had hij tijd om nieuwe stoelen op te halen.
2. Neem de tijd voor het smeden van relaties
Een zakelijke afspraak gaat hier in het Westen vaak erg snel. Vooral in de Randstad heeft bijna niemand de hele dag de tijd voor één afspraak, en deals moeten zo snel mogelijk gesloten worden. De relatie tussen veel partijen is dan ook vaak gebaseerd op vluchtig contact. In China doen ze dit heel anders. Daar gaan ze samen uit eten en leren ze elkaar kennen zonder over het werk te praten. Hierdoor is de relatie gebaseerd op een gezellige avond en zal het contact dus beter standhouden. Door deze basis is er meer vertrouwen tussen beide en zullen compromissen en deals sneller tot stand komen. Eén zo’n avond bespaart op de lange termijn een hoop tijd, die weer te besteden is aan andere zaken.
3. Probeer de tijd niet te beheren
Westerlingen denken dat ze de tijd kunnen beïnvloeden. Een kleine taak proberen ze even snel tussendoor te doen, waardoor het resultaat vaak niet optimaal is. In China snappen ze dat ze wanneer ze iets zaaien, ze dit vanzelf een keer kunnen oogsten. Ze nemen de moeite om elkaar te ontmoeten en met elkaar te praten. Zonder haast te maken stoppen ze tijd in interpersoonlijk contact. Door geduldig te zijn en tijd in elkaar te steken, smeed je een sterke band. Dit vormt de basis van een vertrouwensband die op de lange termijn veel tijd kan besparen; door het vertrouwen neem je sneller iets van iemand aan en hoeft er geen tijd gestoken te worden in onnodige discussies.
4. Kom bewust te vroeg
In het Westen wordt te vroeg komen vaak gezien als een irritante of slechte gewoonte. We zijn vaak nog niet klaar voor de afspraak en de druk wordt groter om op te schieten om de ander niet te laten wachten. In China wordt te vroeg komen echter gezien als dienstvaardigheid. Je neemt de tijd voor de persoon en wacht rustig af tot deze ook klaar is.
5. Neem de tijd om te slapen
Bij ons schiet slaap er regelmatig bij in. Eerst nog even een mailtje schrijven of een filmpje kijken; slaap staat voor veel mensen op de laatste plek. Voor de Chinezen staat slapen echter heel hoog op hun prioriteitenlijstje. Ze profiteren ervan zodra de gelegenheid zich voordoet. Dromen geeft het lichaam tijd om te stoppen met denken: er is alleen waarneming, je hebt geen grip meer op de werkelijkheid. Door slapen een prioriteit te maken, en het zo vaak te doen als mogelijk is, gaat de kwaliteit van onze nachtrust flink omhoog. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat ons stressniveau daalt, en het heeft positieve gevolgen voor de concentratie en het geheugen.
Ik vind het, als Westerse, lastig om deze principes te hanteren. Ik heb vaak het gevoel dat ik tijd te kort heb, omdat ik teveel dingen wil doen. Ik heb wel mijn slaapritme een hogere prioriteit gegeven en ik merk gelijk dat ik me een stuk energieker voel! Ik ben zeker van plan om de andere tips van Cayol te proberen, zodat ik hopelijk wat meer tijd overheb voor al die dingen waar ik nu niet aan toe kom.
Waarom de Chinezen de tijd mee hebben
Wil jij meer tips om van de tijd je beste vriend te maken? Wil je van de Chinese filosofie leren hoe je met de steeds groter wordende tijdsdruk om kan gaan?
Met mijn neus in een boek, grote kans dat je me zo vindt. Ik ben dol op lezen en heb al meerdere pogingen gedaan tot het schrijven van een boek (tot op heden helaas nog niet gelukt). Als ik niet aan het lezen of schrijven ben, ga ik graag op reis, op zoek naar nieuwe plekken, nieuwe mensen, nieuwe culturen, maar vooral nieuwe avonturen en uitdagingen!