Jaren geleden verbrak een vriendin van me haar verloving met haar aanstaande nadat ze negen jaar samen was met hem. Trots vertelde ze me dat ze gingen wachten met daten en ging genieten van het vrijgezel zijn, omdat ze ‘aan haarzelf aan het werken’ was. Ik wist dat haar leven alleen maar bestond uit werken, sporten en uitgaan met haar vriendinnen. Misschien voelde ik me niet zo goed die dag, want ik zei tegen haar: “Wat houdt dat überhaupt in? Wat ben je specifiek aan het doen om aan jezelf te werken?
Het bleek dat ze eigenlijk niets deed om aan haarzelf te werken (tenzij een spinningles in de sportschool telt). Het is erg indrukkend om te zeggen “Ik ben aan mezelf aan het werken”. Je klinkt er ontplooit door en het lijkt alsof je goed voor jezelf zorgt. En misschien door het hardop te zeggen, voelt het voor ons alsof het iets ‘echts’ is, iets tastbaars. Maar het zeggen en het daadwerkelijk doen, zijn twee verschillende dingen.
Misschien ben jij ook zo, of misschien vraag jij je af wat het precies inhoudt, dat ‘persoonlijke groei’. Hier zijn een aantal tips om aan jezelf te werken, je ziel te voeden en jezelf beter te maken.
1. Reflecteer op je fouten uit het verleden
Doe niet alsof je geen fouten gemaakt hebt. Jij hebt ze, ik heb ze, we hebben ze allemaal. In plaats van excuses te verzinnen voor je fouten, probeer ze te benoemen en ervan te leren. Wat heb je nodig om de situatie je eigen te maken, wat moet je doen om het weer “goed te maken” met een ander en wat ga je de volgende keer anders doen?
2. Lees zelfhulpboeken
Zelfhulpboeken zijn het begin in het veranderen van je lezen. Als je 30 minuten minder op Facebook scrolt en die minuten gebruikt om iets te lezen om jezelf te verbeteren, zal dat enorme voordelen opleveren.
3. Spreek af met geweldige mensen
Omring jezelf met mensen die jij bewondert. Je werkt niet aan jezelf door om te gaan met mensen die alleen maar klagen over hun problemen en nooit iets doen om deze te veranderen. Hierdoor zal jij je alleen maar ellendig voelen en dit doet niets voor jouw persoonlijke ontwikkeling.
4. Stel doelen die iets voor je betekenen
Deze doelen gaan niet om het doen van 100 burpees of push-ups. Denk bij dit soort doelen aan het bijhouden van een dagboekje met alles waar je dankbaar voor bent, het regelmatig bezoeken van familie en vrienden en het doen van het huiswerk dat je therapeut je geeft. Dit zijn de doelen die ertoe doen.
5. Ga naar een therapeut
Goede therapie kan je leven veranderen. De eerste therapeut waar je naartoe gaat, is misschien niet de beste voor jou. De tweede en de derde misschien ook niet. Op een gegeven moment komen we op een punt in ons leven dat we onze ouders niet langer meer de schuld van alles kunnen geven. Ook onze exen, bazen of wie dan ook kunnen we de schuld niet meer geven. Therapie kan bij de wortels van jouw ongelukkigheid komen en zo de deur openen naar het creëren van het leven dat jij wilt en jouw de kans geven om écht aan jezelf te werken.
Dit artikel is oorspronkelijk in het Engels verschenen
How to stop feeling like shit
Luister jij naar je bitchy innerlijke criticus of ben je perfectionistisch en wil je dat veranderen? In How to stop feeling like shit geeft Andrea Owen een eerlijke en verfrissende benadering om vrouwen af te helpen van de meest hardnekkige gewoonten om zichzelf naar beneden te halen.
Ik ben een auteur, mentor en professioneel life coach. Ik help vrouwen perfectionisme, controle en isolement los te laten en in plaats daarvan voor moed en zelfvertrouwen te kiezen. Ik heb al duizenden vrouwen geholpen met het leiden van hun innerlijke criticus om een liefdevolle relatie met zichzelf te creëren. Hierdoor leven deze vrouwen hun beste leven. Ik ben de trotse auteur van ‘How to stop feeling like shit: 14 manieren om zelfdestructieve gewoonten te veranderen’. Wanneer ik niet bezig ben met mijn coachingspraktijk en het organiseren van retraites, doe ik aan triatlons, speel ik met mijn 11 jarige zoontje en 9 jarige dochter en doe ik leuke dingen met mijn man, Jason.