Ik ontving laatst een email van een van mijn lezers die vroeg naar het weggeven van haar kracht. Die term wordt zo vaak gebruikt, dat ik me begon af te vragen wat het nou eigenlijk betekent om “kracht te hebben”. Voor mij betekent kracht de mogelijkheid om veranderingen aan te brengen in je leven. Veranderen in iets beters, groei. Kracht is controle hebben over je reacties en gevoelens. Het is het begrijpen wie je bent, wat je wil en om geen excuses te maken voor wat dan ook.
Kracht gaat niet over het intimideren van anderen of het gebruiken van agressie om te krijgen wat je wil. Kracht gaat over weten dat je genoeg waard bent om helder en met vertrouwen te vragen wat je wil. Want als je dat niet doet, is het antwoord vrijwel altijd ‘nee’. Misschien zijn mensen ook vrij onduidelijk als ze het hebben over het “weggeven” van hun kracht. Daarom heb ik een lijstje gemaakt die je hopelijk wat duidelijkheid geeft.
Indicatoren dat jij jouw kracht weggeeft
1. Je jaagt op je waardigheid
Volgens Brené Brown bestaat “jagen op je waardigheid” uit pleasen, perfectioneren, doen alsof en bewijzen. Met andere woorden, als je het gevoel hebt dat je liefde en acceptatie niet waard bent, merk je misschien dat je overmatig anderen gaat pleasen door dingen te doen die je eigenlijk niet wilt of dat je ‘ja’ zegt, wanneer je eigenlijk ‘nee’ wilt zeggen. Dat is een goed voorbeeld van perfectioneren. Heel hard werken om te proberen om alles er goed uit te laten zien, je gevoelens die misschien ‘rommelig’ lijken verbergen en heel erg je best doen de buitenwereld te laten denken dat het allemaal goed met je gaat, zijn allemaal voorbeelden van dingen die kunnen gebeuren als je niet wil toegeven dat je van binnen uit elkaar valt. Door te doen alsof zeg je misschien dat alles ‘prima’ met je gaat, terwijl dat helemaal niet zo is. En dat bewijzen bestaat vooral uit de constante behoefte de wereld te laten zien wat je doet en hoe je je (zogenaamd) voelt, om de werkelijkheid te verbergen.
2. Je tolereert toxische relaties
Iedereen heeft wel iemand in zijn leven die varieert tussen je niet helemaal goed laten voelen en je energie en je ziel volledig leegzuigen. Dit kan een familielid zijn, of een vriend, een collega of iemand anders. Als je het toelaat dat deze mensen zich toxisch gedragen tegen jou, dan geef je ze in feite een deel van jou dat niet beantwoord wordt. Met andere woorden, als jij hun toxisch gedrag accepteert, creëer je een obstakel voor de relaties die je diep van binnen echt wil en verdient.
3. Je bent enorm passief
Sommige mensen zijn van nature passief en als dat een onderdeel van jouw persoonlijkheid is, kan dat een prachtig iets zijn. Maar, als je niet voor jezelf opkomst, dan geef je jouw kracht weg. Je kent het wel, als je het gevoel hebt dat iemand jou onrecht aangedaan heeft en je doet er niets aan. Als je deze onzin van iedereen maar voor lief neemt, terwijl je weet dat je dat niet zou moeten doen. Dit komt vaak voort vanuit angst en een tekort aan vertrouwen.
4. Je laat je dromen gewoon dromen zijn
Je hebt dromen, net als iedereen. Misschien is het niet om de volgende Bekende Nederlander te worden, maar misschien is het wel dat je gelukkiger wilt zijn, of gezonder. Wat het ook is, als je blijft zitten en er voor blijft wensen, en je vervolgens tegen jezelf zegt ‘Maar ik kan het niet, want …’, dan bedrieg je jezelf. Jij geeft jouw kracht weg aan jouw innerlijke criticus. Je giet het als het als het ware zo bij je innerlijke criticus naar binnen.
5. Je wordt gemanipuleerd
(Oh, oh, ik heb zoveel persoonlijke ervaring met deze). Manipulatoren hebben met één doel: controle hebben over anderen om te krijgen wat ze willen. Hoe ze dit doen verschilt per persoon (bedreigen, ze geven jou de schuld, ze vernederen je en zelfs vleierij valt hieronder), maar hun doel is altijd hetzelfde. Door niet voor jezelf op te komen, door geen grenzen te stellen of door excuses te verzinnen voor jouw manipulator, geef je jouw kracht weg.
6. Je gelooft niet in jezelf en/of je accepteert jezelf niet
De baas zijn over jouw eigen kracht wordt beïnvloed door hoe jij over jezelf denkt. Je kan hoe jij je voelt als een maatstaf gebruiken om niet alleen te meten hoeveel kracht je hebt, maar ook hoe je jouw kracht gebruikt. Elke keer als je jouw kracht weggeeft, onder welke omstandigheid dan ook, laat je jezelf en de wereld zien dat er ruimte voor verbetering is als het gaat om geloven in en het accepteren van jezelf.
7. Je staat toe dat jouw innerlijke criticus jouw keuzes maakt
Als jouw innerlijke criticus – of “gremlin” zoals ik het noem – constant in je hoofd zit, geef je jouw kracht weg. Jouw gremlin wil graag dat jij bang bent voor het onbekende, maakt je besluiteloos en houdt je vast.
Waar het op neer komt is dat jij de kracht hebt om te creëren wat je zelf wilt. Het zit in je! Je bent krachtiger dan je je kan voorstellen. Jouw kracht weggeven, is net als jouw zuurverdiende geld op straat gooien zodat anderen het kunnen oprapen. Waarom houd je het niet gewoon en gebruik je het zelf?
Dit artikel is oorspronkelijk in het Engels verschenen
How to stop feeling like shit
Luister jij naar je bitchy innerlijke criticus of ben je perfectionistisch en wil je dat veranderen? In How to stop feeling like shit geeft Andrea Owen een eerlijke en verfrissende benadering om vrouwen af te helpen van de meest hardnekkige gewoonten om zichzelf naar beneden te halen.
Ik ben een auteur, mentor en professioneel life coach. Ik help vrouwen perfectionisme, controle en isolement los te laten en in plaats daarvan voor moed en zelfvertrouwen te kiezen. Ik heb al duizenden vrouwen geholpen met het leiden van hun innerlijke criticus om een liefdevolle relatie met zichzelf te creëren. Hierdoor leven deze vrouwen hun beste leven. Ik ben de trotse auteur van ‘How to stop feeling like shit: 14 manieren om zelfdestructieve gewoonten te veranderen’. Wanneer ik niet bezig ben met mijn coachingspraktijk en het organiseren van retraites, doe ik aan triatlons, speel ik met mijn 11 jarige zoontje en 9 jarige dochter en doe ik leuke dingen met mijn man, Jason.