Gezondheid

9 tips van een darmflora-deskundige: versterk je immuunsysteem

Door Gastauteur
9 tips van een darmflora-deskundige: versterk je immuunsysteem

Wat kun je zelf doen om een besmetting met een virus zo goed mogelijk te voorkomen of te doorstaan? Het antwoord is: heel veel! We kunnen ons immuunsysteem sterker maken. Lees in deze blog van darmflora-deskundige Paulien Franken wat de do’s en don’ts zijn.

Wees lief voor jezelf, en voor je darmflora

Ieder mens heeft een afweersysteem: het immuunsysteem. We kunnen zelf veel doen om ons immuunsysteem krachtiger te maken. In de loop der jaren heb ik diverse opleidingen gevolgd op het gebied van westerse en oosterse geneeskunde en voeding. Zo heb ik geleerd hoe we ons immuunsysteem kunnen boosten, zodat het makkelijker met de belasting van bijvoorbeeld een virus afrekent. Hier vind je 9 praktische tips.

9 praktische tips om je immuunsysteem te versterken

1. Voorzichtig met supplementen

Het is in theorie waar dat je extra vitamine C, vitamine D en zink heel goed kunt gebruiken bij het bestrijden van een virus. Maar jouw lichaam is geen theorie – jij bent praktijk! Je bent onderdeel van de natuur. En jouw lichaam is niet altijd gebaat bij (kunstmatige) poeders of pillen. Die groeien niet aan een boom of in de grond en zijn daardoor per definitie niet makkelijk opneembaar door je lichaam. Sterker nog: ze kunnen een extra belasting vormen voor je lichaam. Dan verzwak je jezelf alleen maar.

Als je toch eigenwijs bent en iets extra wil nemen, luister dan heel goed naar je lijf. Als je het gevoel hebt dat het ‘niet lekker valt’ of je voelt je minder goed als je die supplementen neemt: laten staan!

2. Kies voor voeding met vitamine C

Als ik je vraag producten te noemen die rijk zijn aan vitamine C, weet je er waarschijnlijk twee of drie. Maar er zijn er nog meer! Eet ze zo vaak mogelijk: citrusvruchten, rozenbottels, acerola bessen, alfalfa (spruitgroente), cantaloupe meloen, broccoli, tomaat en groene peper.

3. Vitamine D voor donkere dagen

In tijden dat we veel binnen zijn, of wanneer de zon niet schijnt, kun je snel een tekort aan vitamine D opbouwen. Zet dan dit op tafel: wilde zalm, sardines, ansjovis uit blik/pot, haring, eigeel, orgaanvlees, vislever (olie) en kabeljauwlever. Deze lever in een blikje is te koop in de supermarkt. Je kunt het prakken met een beetje mayo, peper en zout of bijvoorbeeld in dunne plakjes door een salade doen.

Je kunt natuurlijk ook lekker naar buiten gaan, zonder beschermingsfactor, zodat jouw lichaam zelf vitamine D kan aanmaken.

4. Zink hoort er ook bij

Misschien kun je één voedselsoort bedenken die rijk is aan zink. Dat is ook niet zo vreemd, er zijn er niet zo veel. Maar genoeg om voldoende zink binnen te krijgen: pompoenpitten, zonnebloempitten, paranoten, zeevruchten (schaal- en schelpdieren, met als grote uitschieter oesters, orgaanvlees, paddenstoelen, biergist, haring, ei en tarwekiemen.

5. Voeding boordevol bacteriën

Probiotische voeding bevat veel gezonde bacteriën die je darmflora en immuniteit ondersteunen. Gefermenteerde voeding zoals kombucha, kimchi en zuurkool zit boordevol probiotische bacteriën. Fermenteren is een manier om voeding langer te kunnen bewaren. Deze eeuwenoude methode is een beetje vergeten, omdat we tegenwoordig gedroogd, diepgevroren en ingeblikt voedsel hebben. En voedsel waar veel toevoegingen in zitten om de houdbaarheid te verlengen.

Het grote voordeel van fermenteren is dat er veel gezonde bacteriën ontstaan. Het is dus zeker een aanrader om gefermenteerd voedsel te eten. Let er wel op dat je geen gesteriliseerde of gepasteuriseerde voeding koopt, want door verhitting gaan de bacteriën dood. Dus kook zuurkool niet!

6. Vers en puur

Eet vers voedsel, zo puur mogelijk. Zoals moeder natuur het bedoeld heeft. Alles waaraan ‘gerotzooid’ is door de industrie, kun je beter laten staan. Waarom? Jij bent ook natuur. De flora die in jouw darmen leeft, is natuur. Die herkent de ‘rommel’ niet die je, vaak ongemerkt, binnenkrijgt.

Wees lief voor jezelf. En voor je darmflora. Wist je dat je flora een belangrijk onderdeel is van jouw immuunsysteem? Door niet goed te zorgen voor je flora, ondermijn je heel direct je immuunsysteem. En echt, het is niet te laat om je eetpatroon te veranderen. Dat is het nooit!

7. Vergeet fastfood

Laat fastfood staan. Dat klinkt misschien moeilijk, maar het doet wonderen voor je immuunsysteem. Dus geen bak chips tijdens een avondje Netflixen, maar wel ongebrande noten en kabeljauwlever op een toastje. Of frietjes van zoete aardappel, uit de oven. Of oké dan, gebakken in een beetje kokosolie. Maak de frietjes met een beetje echt zeezout, gerookte paprikapoeder en oregano. En eet ze met een flinke klodder (biologische) mayonaise, het liefst zelfgemaakt. Want het rauwe eigeel in home made mayonaise is de bom voor je darmwand.

8. Geen zuivel….

Nog een advies waarvan je misschien even moet slikken: eet geen zuivel. Zuivel is slijmvormend en is af te raden bij een virus dat werkt op de luchtwegen. Hoe minder slijm, hoe beter! Bovendien is zuivel voor iedereen lastig te verteren, dus ook voor mensen zonder allergie of overgevoeligheid. Als iets lastig te verteren is, vraagt dat energie. Dit is niet bevorderlijk voor het milieu in je darmen en daardoor niet voor je flora en dus ook niet voor je immuunsysteem…

9. Kamillethee kalmeert

Drink kamillethee. Kamille kalmeert, en dat is heel fijn in tijden van angst en stress. Wist je dat stress goede darmbacteriën doodt? Bovendien werkt kamille verzachtend op je slijmvliezen, die overal in je lichaam zitten: in je luchtwegen en ook in je darmen. Die darmen vormen weer het huisje van je darmflora, dus ook daar kun je beter goed voor zorgen.

Geschreven door Paulien Franken. Met haar bedrijf Puurplien heeft Paulien als missie om mensen te begeleiden naar een gezonde/herstelde flora.

Eet meer energie

Eet meer energie

Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om een vrolijk en vitaal leven te leiden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reacties
  1. Kirsten 25 oktober 2020 - 09:02
    Reply

    Hoe zit het met melkkefir? Die ik zelf maak. Zijn dit ook de goede bacteriën?

    1. Paulien Franken 18 januari 2021 - 09:49
      Reply

      Hoi Kirsten. Kefir bevat zeker veel gezonde bacterien. En de lactose (melksuiker) waar veel mensen gevoelig voor zijn, wordt door deze bacterien al voor een deel verteerd. Daarom is het voor mensen veel lichter verteerbaar dan bv melk. Heb je geen melk(eiwit) allergie dan is melkkefir absoluut goed voor je. Ben je wel allergisch voor zuivel, dan kan je beter voor andere alternatieven kiezen. groetjes Paulien

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?