Bewustzijn

Zo vind je rust in de herfst: 9 aardende tips voor hooggevoelige mensen

Door Susan Marletta Hart
Zo vind je rust in de herfst: 9 aardende tips voor hooggevoelige mensen

Goed aarden is ontzettend belangrijk voor iedereen, maar vooral voor hoogsensitieve mensen. Aarden brengt namelijk rust. De overgang van de zomer naar de herfst kan een ‘zwevend’ gevoel opleveren, omdat dit seizoen staat voor loslaten. In dit artikel lees je daarom 9 tips van Susan Marletta Hart om stevig te aarden en je prikkels tijdens de herfst minimaal te houden.

Gevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ergens in het proces van verwerking, tussen het binnenkomen van een prikkel en het verwerken ervan door de hersenen, loopt het bij hooggevoelige personen anders dan bij de meeste mensen. De informatieverwerking van een hooggevoelige werkt op de één of andere manier uitgebreider en nauwkeuriger dan bij de gemiddelde persoon.

Met deze 9 tips blijf je stevig geaard tijdens de herfst

1. Zoek bewust regelmatig de stilte op

Niet altijd kun je onaangename prikkels, zoals geluidsoverlast, onaangename geuren, onwelkome energieën, uit de weg gaan. Zoek ter compensatie zo veel mogelijk positieve ervaringen: zoek bewust regelmatig de stilte op, luister naar kalmerende muziek, brand heerlijke geuren, neem geurbaden, wees je meer bewust van je eigen energie op momenten dat je alleen bent. Soms ben je toch rusteloos, gespannen of zeer emotioneel. Realiseer je dat dit signalen zijn. Wat vertelt deze spanning of emotie je? Kun je de emotie laten zijn, zonder dat je jezelf er al te zeer mee vereenzelvigt?

2. Zoek naar hobby’s die je energie omlaag brengen

Zoals werken met klei en steen, trommelen (misschien werken andere vormen van muziek maken ook) of werk in een tuin. Er zijn veel oosterse sporten zoals qi gong, tai chi en yoga die je goed doen aarden. Van belang is hierbij dat je leraar of lerares zelf goed geaard is (wat niet altijd zo is).

3. Maak contact met de aarde

Op ieder willekeurig moment, zoals tijdens het wachten op trein, bus of tram, kun je wat meer in je lichaam komen door je bewust te worden van het contact dat je maakt met de aarde. Wiebel wat op je voeten en laat je gewicht in je benen en voeten zakken. Ontspan je lichaam.

Als je dit moeilijk vindt, kun je de spieren eerst stevig aanspannen en daarna ontspannen. Wees je bewust van de kracht die de aarde je geeft. Dit is een zeer elastische standvastigheid die door het midden van je lichaam vanuit de grond tot in je kruin loopt. Vergelijk jezelf met een boom die goed geworteld is, maar waarvan de takken meewiegen in de wind.

4. Laat je zo nu en dan masseren

Shiatsu wordt door de kleding heen gegeven en is daarmee een weinig bedreigende, maar wel diepgaande massagevorm.

5. Mediteer een kort moment

Als je voelt dat je onrustig of overprikkeld bent, breng dan je energie naar beneden door een van de volgende technieken: doe wat rustige strekoefeningen, mediteer een kort moment (dit hoeft niet ingewikkeld te zijn en zelfs niet zittend te gebeuren. Je kunt ook al lopende mediteren). Ga na welke chakra’s openstaan of gesloten zijn, stel je voor dat je verbonden bent via een onzichtbare draad met de grond, ga een tijdje op de grond of nog beter, onder een boom zitten (wel met je winterjas aan natuurlijk).

6. Eet regelmatig en gezond

Wees je bewust dat ook voeding een kwaliteit van de aarde is en omring de maaltijd met de eigenschappen die erbij horen, zoals rust. Heb respect voor voedsel, dan respecteert het jou ook. Leer daarbij te luisteren naar de wensen van je lichaam. Waarom heb je een zoetbehoefte? Kun je deze oplossen door fruit te eten? Waarom schrok je je eten naar binnen of voel je weinig honger? Onderzoek je eigen voedingsgewoonten.

Lees ook: Deze voeding aardt je in de herfst

7. Visualiseren van je grenzen

Ben je in een ongemakkelijke situatie, maar is het onmogelijk eruit weg te lopen? Visualiseer dan een begrenzing. Stel je voor dat je in een glazen bol zit die je afschermt van de mensen om je heen. Een andere, vriendelijkere vorm van afscherming is je voor te stellen dat er een roos tussen jou en de ander staat. Geef de ander het uitzicht op die mooie roos en wens hem of haar het allerbeste toe maar verbreek de (claimende) verbinding. Deze visualisatie helpt je ook met het afschermen van negatieve denkkracht van mensen op een afstand.

8. Zoek naar manieren die jouw behoefte aan bezinning en bezieling voeden

Leef intens en positief. Vergeet niet de kracht van creatieve activiteiten. Een wandeling in de natuur doet eveneens wonderen. Je kunt jezelf met kleine dingen gelukkig maken. Herzie je verleden in het licht van je hooggevoeligheid. Dit kun je alleen of met behulp van een therapeut doen. Zorg in ieder geval voor een uitlaatklep. Als er niet direct een persoon is met wie je deze intimiteit kunt delen, kun je bijvoorbeeld dingen opschrijven.

9. Zorg dat je voldoende warm bent

Warmte omhult en beschut je. Een warme douche spoelt stress weg. Warme voeten en handen zijn erg belangrijk. Door bezig te zijn met je eigen huid help je jezelf beter te begrenzen. Douche en baad bewust (denk dus niet aan allerlei dingen die je nog moet doen die dag). Neem de tijd jezelf in te oliën en sta daarbij stil bij elk stukje van je huid. Gebruik rozenolie die een beschermende en omhullende werking heeft. Warme kleren zijn ook belangrijk. Een extra trui als je het koud hebt, lekkere dikke sokken of zelfs handschoenen binnen aan; het kan je helpen om je rustiger te voelen.

Kijk voor meer informatie op: www.natuurlijkhsp.nl

Leven met hooggevoeligheid

Leven met hooggevoeligheid

Volgens Susan Marletta Hart hoef je geen slachtoffer van je eigen gevoeligheid te zijn, maar kun je die omvormen tot een kracht. Een onmisbaar boek vol herkenning én erkenning voor iedereen die hoogsensitief is of met hooggevoeligheid te maken heeft.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over hooggevoeligheid:

Deel dit artikel online
Susan Marletta Hart
Susan Marletta Hart

Susan Marletta Hart (1971) is een autoriteit op het gebied van hooggevoeligheid. Haar boeken ‘Leven met Hooggevoeligheid, van opgave naar gave’ (2003 Ten Have) en ‘Leven met hooggevoelige Kinderen’ (2013, Ten Have) werden bestsellers. Naast haar schrijfwerk geeft ze cursussen, lezingen, workshops, consulten en trainingen aan professionals.

Reactie
  1. Nancy-Marie Van den Eede 26 september 2022 - 00:01
    Reply

    ik ben al geruime tijd heel gevoelig en emotioneel. Ik heb veel verdriet, ween veel en sombere gedachten.... ik kan niet meer genieten van de dagelijkse dingen. Ik heb het gevoel dat al mijn energie op is, ik ben zo moe, geestelijk en lichamelijk.. misschien kan dit boek me helpen....

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
€ 20,00

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Anne Fleck

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?