Vroeger is je waarschijnlijk van alles aangeleerd over het leven wat je nu enorm in de weg kan staan. De volwassenen leken het vroeger allemaal beter te weten maar nu je zelf een volwassene bent, zit je nog steeds vol vragen. In dit artikel weerlegt Inger Strietman 4 dingen die je waarschijnlijk hebt geleerd in je kindertijd en biedt ze fijne nuchtere en échte levenswijsheden als tegengeluid.
Het feit is dat iedereen maar wat doet: we proberen er allemaal het beste van te maken.
1. Niemand weet het
Als je jong bent denk je dat volwassenen weten wat ze willen in het leven en hoe de wereld in elkaar zit. Maar naarmate je ouder wordt blijkt daar niets van waar. In eerste instantie ervaar je dat je zelf nog steeds vol twijfels, onzekerheden en vragen zit.
Wanneer zullen de antwoorden komen?
Al snel blijkt: je bent niet de enige, niemand weet het. Velen doen graag alsof ze weten waar ze mee bezig zijn, ze doen alsof ze het helemaal voor elkaar hebben. Maar het feit is dat iedereen maar wat doet: we proberen er allemaal het beste van te maken. Niemand heeft van tevoren geleerd hoe zijn of haar leven eruit zal gaan zien.
Elke dag, elk jaar, elke fase in ons leven stelt ons voor nieuwe uitdagingen en continu proberen we hiermee om te gaan op de manier die op dat moment de juiste lijkt. Het leven is één grote trial and error. Voor iedereen. Sorry voor de desillusie als je de hoop had ooit de status van alwetende te bereiken.
Maar pfieuw, wat brengt deze wetenschap ook een hoop lucht! Je hoeft het dus niet te weten, nu niet en nooit niet. Lekker je eigen stappen blijven zetten dus, in je eigen tempo. En je vooral niet te veel laten afleiden door stoere praatjes van anderen.
2. Sociaal wenselijk gedrag staat jezelf zijn in de weg
Mensen nog even binnen vragen als ze voor de deur staan, een kletspraatje maken in de supermarkt, nog even een kaartje versturen, je vriendinnen uitgebreid bellen, elk weekend mensen over de vloer. We doen het vaak automatisch, omdat we hebben geleerd dat het zo hoort. Je gedraagt je attent en gastvrij tegenover de mensen om je heen. We denken er niet eens bij na.
Maar wat als je merkt dat continu sociaal zijn niet echt bij je past? Wat als je merkt dat je er eigenlijk heel moe van wordt? Is het dan niet tijd om hiermee te stoppen, of dit in elk geval te doseren? Ja, dat is het zeker. Het is de hoogste tijd om te leven zoals dat voor jou goed voelt, zoals het voor jou werkt. En ja, dat is zeker ook uitdagend. Want wat zouden mensen van je gaan denken? Zouden ze je niet egoïstisch vinden? En word je dan niet ineens het zwarte schaap uit de buurt, bij je vriendinnen, of in andere sociale kringen? Een wat meer asociaal leven zou voor velen van ons heel gezond zijn.
Het is een leuk experiment: hoe sociaal ben jij eigenlijk als je eerlijk bent tegen jezelf? En wat gebeurt er als je het sociaal wenselijke gedrag een tijdje loslaat? Het is de moeite van het proberen zeker waard! Vergeet een keer een verjaardag (hoe erg is dat?), glimlach maar begin niet direct een gesprek, blijf bij de voordeur staan en rond daar het gesprek af, geef aan dat je liever thuis bent op dit moment, of dat je nog veel te doen hebt. Serieus, er is weinig lekkerder dan ruimte en tijd creëren voor jezelf. Je omgeving went er vanzelf aan. Ook een keer de deurbel niet horen, je telefoon uitzetten en een leugentje om bestwil behoren tot de mogelijkheden.
Experimenteer ermee, net zolang totdat je ervaart dat er veel meer me-time mogelijk is dan je dacht. Dat je veel zuiniger met je energie kunt omgaan dan je deed. Leef het leven lekker op jouw manier, daar word je pas echt een leuker mens van.
3. Het is oké om je niet oké te voelen
Hoe cru het ook klinkt, het leven is niet bedoeld om alleen maar leuk te zijn. Het leven is het leven. Sommige dingen zijn fantastisch, inspirerend, onwaarschijnlijk mooi. Andere dingen gruwelijk hard, confronterend, verscheurend en moeilijk. Het probleem is dat we dat laatste lastig kunnen accepteren. We willen de moeilijke gevoelens niet, we willen genieten! En we delen ze het liefst al helemaal niet.
Met deze weerstand tegen alles wat ingewikkeld of verdrietig is, maken we het onszelf alleen maar extra moeilijk. Want dit verzet kost energie: we moeten moeite doen om ongewenste gevoelens weg te drukken. Gevoelens die uiteindelijk, linksom of rechtsom, toch wel weer de kop op zullen steken.
Je kunt de moeilijke periodes dus maar beter accepteren voor wat ze zijn en rust en ruimte in je leven inbouwen om deze gevoelens te ervaren. Om erdoorheen te gaan in plaats van eromheen. En jezelf hier en daar wat extra te verwennen met een warme chocolademelk, een glas wijn of een knuffel van een goede vriend of vriendin.
Soms is het allemaal gewoon klote. That’s life. Eén ding is zeker, ook aan een kloteperiode komt een eind.
4. Lijstjes maken is levensgevaarlijk
Geen grap.
Ze geven een gevoel van controle, van overzicht. Dat voelt goed, maar het heeft ook een keerzijde. Uiteindelijk wordt namelijk niemand gelukkig van lijstjes maken. We maken van onszelf een soort robot, helemaal gefocust op wat we nog ‘moeten’ doen. En ondertussen missen we het echte leven.
Spontaan keuzes maken, doen waar je op dat moment zin in hebt. Leven in een flow, zonder krampachtig de controle proberen te houden zodat er maar niets mis kan gaan.
Met een beetje meer vertrouwen dat het uiteindelijk allemaal wel goed komt wordt het leven een stuk leuker.
Bron: 100 dingen die je eerder had willen weten
Boekentip: 100 dingen die je eerder had willen weten
Van jongs af aan krijgen we van onze ouders, leraren en anderen te horen hoe we ons moeten gedragen, wat belangrijk is in het leven en wie we zouden moeten zijn. Als we ouder worden blijken deze ‘leefregels’ vaak totaal niet te kloppen. Maar hoe werkt het leven dan wél? Wat is echt belangrijk en hoe kies je voor jezelf? 100 dingen die je eerder had willen weten is jouw handboek voor hét leven.
Lees ook deze wijsheden:
Wijsheid van Eckhart Tolle: zo vind je de beste oplossingen voor problemen
Wijsheid van Louise Hay: 3 fijne levenslessen
Wijsheid van Louise Hay: 4 levenslessen over oude pijn en opgroeien
Wijsheid van de Boeddha en mystici over de waarheid en de sleutel tot innerlijk weten
Ontdek het geheim van de eeuwige jeugd (met dank aan wijze Meesters uit de Himalaya)
Over lijstjes maken : Ik ben het er niet mee eens . Ik ben door de lijstjes op het rechte pad blijven lopen en ik heb mijn gezondheid op orde en vergeet niks . Dat geeft rust ! Het is ook een affirmatie om dingen op te schrijven. Hetzelfde als je denkt. wat je schrijft komt op je pad.