Liefde & Relaties

Heb jij een bewuste liefdesrelatie? Dit zijn de 8 kenmerken

Door Miranda Mendes
Heb jij een bewuste liefdesrelatie? Dit zijn de 8 kenmerken

Of je nu een relatie hebt of niet: het is prettig om te weten wat een bewuste liefdesrelatie precies inhoudt. Een bewuste liefdesrelatie geeft namelijk veel rust én een goede connectie. In dit artikel legt Miranda Mendes je de acht kenmerken van een bewuste relatie uit en geeft ze je drie tips die je direct in de praktijk kunt brengen om samen met je partner richting een bewuste relatie te groeien.

Een liefdesrelatie die gebaseerd is op diep begrip van onszelf en onze partner noemen we een bewuste relatie. Partners in een bewuste relatie zijn in staat hun innerlijke wereld en die van hun partner te kennen en te respecteren.

Bewustzijn, wat is dat eigenlijk?

Bewustzijn is een ongrijpbaar begrip. Het is niet concreet of tastbaar, maar juist daarom is het essentieel om hier van te voren dieper op in te gaan en helderheid te creëren. Wat is bewustzijn eigenlijk precies? Ik ga het proberen zo simpel mogelijk uit te leggen aan de hand van het volgende voorbeeld:

Je gaat naar de supermarkt en koopt daar regelmatig hummus in een plastic bakje. Je denkt hier niet over na, je vindt hummus gewoon lekker en eet het bijna dagelijks op je brood. Tot je op een dag weleens wilt weten wat er eigenlijk voor ingrediënten in de hummus zitten. Terwijl je je broodje hummus eet kijk je op de verpakking en lees je de ingrediëntenlijst door. Je ziet het een en ander aan ingrediënten staan waarvan je van een aantal geen benul hebt wat het nu eigenlijk is (de E-nummers). Je zoekt op internet en komt erachter wat de E-nummers betekenen. Dit is een simpel voorbeeld van bewustwording. Je zoekt naar meer informatie en je wordt je bewust van iets wat je eerder nog niet wist.

Zo werkt het dus ook met bewustwording van onszelf en onze innerlijke wereld. Om dit te verduidelijken gebruik ik een tweede voorbeeld. Ieder mens heeft bepaalde overtuigingen over zichzelf. Deze overtuigingen bepalen vervolgens door welke bril wij naar de wereld kijken. Vaak zijn we ons helemaal niet bewust van deze overtuigingen. Het zijn denkbeelden die we lang geleden hebben aangenomen en die inmiddels zo normaal voor ons zijn dat we ze niet opmerken.

Stel je voor:

Op school haalde je geen goede resultaten omdat je last had van dyslexie. Op latere leeftijd is pas ontdekt dat je dyslexie had, maar doordat jij iedere keer met lage rapportcijfers thuis kwam ben je over jezelf gaan denken dat je dom bent. Je hebt de overtuiging aangenomen ‘Ik ben dom’, ben je hiernaar gaan leven en zocht je onbewust naar bewijzen dat je dom bent. Het is pijnlijk om zo door het leven te gaan.

Andere voorbeelden van beperkende overtuigingen zijn:
‘Ik ben geen liefde waard’
‘Ik doe er niet toe’

Je kunt je voorstellen dat deze gedachten grote invloed heeft op je levensgeluk. Je besluit om hieraan te werken dankzij een psycholoog, coach of cursus. Op een gegeven moment komt het onderwerp ‘beperkende overtuigingen’ aan bod. Je had hier nog nooit van gehoord maar al snel wordt jouw beperkende overtuiging naar het licht gebracht.

Ineens is het je helemaal helder welke negatieve gedachten jij dagelijks over jezelf denkt. Bewustwording gaat over het schijnen van je licht op datgene wat onbewust was. Met andere woorden je schijnt het licht op datgene wat voorheen in de schaduw verbleef.

Bewustwording gaat over het schijnen van je licht op datgene wat onbewust was.

Een bewuste relatie in het dagelijks leven

Hoe ziet een bewuste relatie er nu eigenlijk uit in het dagelijks leven? Stel je voor: Je stuurt je partner in de ochtend een berichtje. Je ziet na een half uurtje dat hij je bericht heeft gelezen, maar hij heeft niet gereageerd. De dag gaat vordert en er komt nog steeds geen berichtje.

Jouw beperkende overtuiging is: Ik ben niet belangrijk.

Je partner heeft nog steeds niet gereageerd en het is inmiddels al 17:00 uur. Je voelt dat er iets in je geraakt wordt. Het zit je niet lekker en er komen gedachten zoals: zie je wel, hij vindt me niet belangrijk.

Gelukkig ben je je bewust geworden van je beperkende overtuiging. Hierdoor ben je in staat om anders met de situatie om te gaan. Voorheen geloofde je blindelings je gedachten: ik ben niet belangrijk. Wat er voor zorgde dat je pijnlijke gevoelens ging ervaren en misschien zelfs boos werd op je partner. Nu weet je dat je wordt geraakt in je beperkende overtuiging. Een overtuiging die je ooit hebt aangenomen in je vroege jeugd.

Je bent in staat om een innerlijk dialoog aan te gaan waarbij jezelf gerust stelt. Hierdoor leg je de schuld van je pijnlijke gevoelens niet meer bij je partner maar neem je zelf de verantwoordelijkheid voor je gevoel.

Zo’n innerlijk dialoog zou er als volgt uit kunnen zien:

Lieve (je naam), ik merk op dat je denkt dat je niet belangrijk bent doordat je vriend geen berichtje terug stuurt. Ik wil je zeggen dat je er zeker toe doet en heel belangrijk bent zelfs. Kun je dat geloven? Als dat lastig is, draai je beperkende overtuiging gewoon eens om en zeg tegen jezelf: ik ben belangrijk!

Doordat jij liefdevol met jezelf omgaat ben je instaat om jezelf gerust te stellen bij moeilijke gevoelens. Je legt dan niet meer de claim bij je partner. Natuurlijk kun je wel je gevoelens met hem bespreken, opnoemen dat je geraakt werd in je pijn en wat je hier vervolgens mee hebt gedaan. Zo breng je de diepgang in je relatie en maak je je partner deel van je innerlijke wereld. Door dit te doen geef je hem/haar vervolgens toestemming om dit ook te doen. Zo raken jullie na verloop van tijd meer en meer vertrouwd met elkaar innerlijke belevingswereld.

De 8 kenmerken van een bewuste relatie

Nu je weet hoe een bewuste relatie er in de praktijk geef ik je hieronder ter verduidelijking een rijtje van een aantal kenmerken van een bewuste relatie:

  1. Beide partners zijn zich bewust van de dynamieken binnen de relatie.
  2. Partners zijn eerlijk naar elkaar en naar zichzelf. Er wordt niets verborgen gehouden in de relatie.
  3. Jullie zijn je ervan bewust dat de relatie een hoger doel heeft.
  4. Er zijn momenten van telepathie. Bijvoorbeeld: je denkt aan iets en precies op dat moment spreekt je partner het uit. Of je hebt het gevoel dat je partner je gaat bellen en op dat moment gaat je telefoon.
    Telepathie is een vorm van eenheid van denken en voelen.
  5. Beide partners zijn instaat op zichzelf en de relatie te reflecteren.
  6. Conflicten worden gezien als groei mogelijkheden.
  7. Er is een basisgevoel van veiligheid.
  8. Partners motiveren elkaar om persoonlijk te groeien en geven elkaar de vrijheid om dit te doen.

3 tips voor een bewuste relatie

1. Bewustzijn van jezelf

Om een bewuste relatie te kunnen aangaan met je partner is het in eerste instantie essentieel om jezelf te kennen. Jezelf leren kennen is een levenslang proces, je komt steeds op een nieuwe diepere laag uit. Dit maakt het proces ook zo boeiend en interessant. Het is als het laag voor laag afpellen van een ui.

2. Oprechte eerlijkheid naar jezelf en elkaar

Hierboven beschreef ik het al in het rijtje van kenmerken van een bewuste relatie: oprechte eerlijkheid. Oprechte eerlijkheid naar jezelf is essentieel voor de groei van je zelfbewustzijn. Soms zijn we geneigd om onszelf voor de gek te houden. Maar als je oprecht eerlijk naar jezelf kunt zijn dan ben je in staat om naar je innerlijke (fluisterende) stem te luisteren zonder er iets anders van te maken.

Voor een bewuste relatie is het in eerste instantie die essentieel om eerlijk te zijn naar jezelf en vervolgens ook naar je partner toe. Durf jij je volledig uit te spreken naar je partner en jezelf in alle oprechtheid te laten zien?

3. Versterk je zesde zintuig

Je zesde zintuig gaat vaak over je intuïtie. Voor partners is het mogelijk om elkaar intuïtief aan te voelen. Op sommige momenten gaat dit volledig vanzelf je hoeft er niets voor te doen. Door te werken aan intuïtieve ontwikkeling kun je je zesde zintuig versterken. Dit gaat je veel opleveren in je leven en in je liefdesrelatie.

Eros

Eros

Bij een bewuste relatie hoort ook echte liefde. Ontdek in 'Eros' met spiritueel leraar Don Miguel Ruiz hoe we de leugens die ons over de liefde zijn geleerd kunnen overstijgen om te ontdekken hoe prachtig zij zonder voorwaarden is.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Miranda Mendes
Miranda Mendes

Pijn ervaren in de liefde is geen gemakkelijk levensthema. Daarom heb ik mij als coach gespecialiseerd in bindings- en verlatingsangst. Vanuit mijn professionele achtergrond werk ik tijdens de coaching sessies met krachtige helende oefeningen. Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van bindings- en verlatingsangst. Door mijn ervaringsdeskundigheid ben ik gemakkelijk in staat om me in te leven in jouw situatie. In mijn coaching sessies komen mijn professionaliteit en ervaringsdeskundigheid feilloos samen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
€ 25,00

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Anne Fleck

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

€ 25,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?