Psychologie

Sta je voor een grote verandering in je leven? Wees voorbereid op de test van de drempelwachter!

Door Mieke Lannoey
Sta je voor een grote verandering in je leven? Wees voorbereid op de test van de drempelwachter!

Dit is een belangrijk artikel voor iedereen die een crisis, burn-out of andere nare ervaring achter de rug heeft en toe is aan een volgende stap. Het kan namelijk zijn dat je een test krijgt van de drempelwachter die je zó terugslingert naar je oude leven wanneer je de ‘verkeerde’ keuze maakt. “Hij speelt in op waar de oude versie van jezelf veel belang of waarde aan hechtte,” zegt Mieke Lannoey, auteur van Crisis als drempelervaring. Lees in dit artikel over deze test en hoe je het kunt herkennen.

Wanneer je niet slaagt voor de test, laat de drempelwachter je niet toetreden tot de nieuwe realiteit en word je (al dan niet tijdelijk) teruggestuurd naar de oude versie van je leven.

De drempelervaring

Een existentiële crisis kan leiden tot een drempelervaring. Een drempelervaring is een term uit de mythologie. Een drempel kun je vergelijken met een poort of een doorgang die twee gebieden van werkelijkheden van elkaar scheidt.

Een drempelervaring vindt plaats in het gebied tussen de grenzen van twee werkelijkheden of bestaansrealiteiten, in het geval van een existentiële crisis gaat het om de tussenruimte tussen de bekende wereld en de onbekende wereld. Een drempelervaring wordt ook wel een grenservaring genoemd omdat ze zich afspeelt in het gebied tussen twee grenzen.

In het geval van een existentiële crisis gaat het om de grenzen van bestaansrealiteiten of zijnsgebieden. Je hebt je oude manier van zijn reeds afgelegd, je oude manier van denken, handelen en naar de wereld kijken, maar je hebt nog geen contact met de nieuwe versie van jezelf. Een drempelervaring wordt tijdens een existentiële crisis beleefd als een overgangsfase. Je bent je onbewust aan het voorbereiden op een nieuwe staat van zijn, op een andere manier van leven. Een drempelervaring leidt je naar een punt waarop je een keuze dient te maken: waag ik de sprong in het diepe of blijf ik in mijn comfortzone? In wezen gaat het om de vraag: ga ik verder op mijn persoonlijke ontwikkelingsweg of niet?

De test van de drempelwachter

Voordat je de stap kunt zetten waarmee je de nieuwe visie voor je leven realiteit maakt, onderwerpt het leven je eerst nog aan een cruciale test om zich ervan te verzekeren dat je er echt wel klaar voor bent om de oude werkelijkheid achter je te laten. Deze test wordt in de mythische literatuur ‘de drempelwachter’ genoemd. Deze drempelwachter verschijnt zowel wanneer je vrijwillig over de drempel wilt stappen als wanneer je daartoe wordt aangespoord door een existentiële crisis.

Je kunt de drempelwachter vergelijken met een grenswachter op de luchthaven die heel grondig je identiteit en je reisdoel checkt, voordat hij een stempel in je paspoort zet waarmee hij je toestemming verleent om het land van bestemming te betreden.

De drempelwachter bewaakt de overgang

De drempelwachter bewaakt met andere woorden de overgang tussen twee bestaansrealiteiten. Hij wil zich ervan verzekeren dat je jezelf van de drijfveren van je oude identiteit hebt verlost voordat je je nieuwe bestaansrealiteit betreedt.

Dit doet hij door de gehechtheden van je oude identiteit bewust te triggeren. Hij speelt in op waar de oude versie van jezelf veel belang of waarde aan hechtte. Hij doet een appèl op wie je was voor de drempelervaring, op hoe je vanuit je oude bewustzijn gedacht en gehandeld zou hebben. Hij plaatst je onbewust voor een beslissend keuzemoment: geef je je over aan je nieuwe werkelijkheid? Of kies je voor de status quo en keer je terug naar het leven van voor de drempel?

Word je verleid door de drempelwachter?

De drempelwachter ontmoet je in de vorm van een concrete persoon of situatie in de buitenwereld en treedt op als de vertegenwoordiger van je verleden. Dat kan hij op twee manieren doen: door je in de verleiding te brengen of door je af te schrikken. Hij stelt een perfect op maat van je oude ik gemaakte offerte voor je samen en tracht deze aan jou te verkopen als een unieke deal, als een gouden kans om je oude geluk te herstellen. Hij biedt exact aan waar je vroeger van droomde. Of hij bespeelt je oude angsten, overtuigingen en overlevingspatronen, door ermee te dreigen om datgene waar je oude ik het meest bang voor was werkelijkheid te laten worden.

Je kunt je voorstellen dat je door de komst van de drempelwachter danig in verwarring wordt gebracht en dat de keuze waar je je onverwacht voor geplaatst ziet, zorgt voor een innerlijk conflict. De twijfels die ontstaan weten zich dan ook goed te vermommen als ‘gezond verstand’, ‘logisch redeneren’ en ‘volwassen nuchterheid’. Hierdoor lijkt die nieuwe levensvisie waar je gisteren nog zo van overtuigd was, nu ineens dom en onverantwoord.

Innerlijk conflict door gezond verstand

Je kunt je voorstellen dat je door de komst van de drempelwachter danig in verwarring wordt gebracht en dat de keuze waar je je onverwacht voor geplaatst ziet, zorgt voor een innerlijk conflict. De twijfels die ontstaan weten zich dan ook goed te vermommen als ‘gezond verstand’, ‘logisch redeneren’ en ‘volwassen nuchterheid’. Hierdoor lijkt die nieuwe levensvisie waar je gisteren nog zo van overtuigd was, nu ineens dom en onverantwoord.

Wanneer je niet slaagt voor de test, laat de drempelwachter je niet toetreden tot de nieuwe realiteit en word je (al dan niet tijdelijk) teruggestuurd naar de oude versie van je leven. Het valt te vergelijken met een jaartje moeten doubleren op school in de hoop dat je de leerstof daardoor beter zult vatten. Of terug naar huis worden gestuurd wanneer je met een verouderd paspoort probeert te reizen.

Als je bent gevallen voor de verkooptruc van de drempelwachter, voor de verleiding van het uitkomen van een oude droom, zul je al gauw merken dat je geen voldoening meer haalt uit de verwezenlijking van die droom. In tegenstelling tot wat je had verwacht voelt het leeg en beknellend. Het past niet meer. Dat is ook logisch, want de persoon die dit wilde ben je intussen niet meer. Het dwangmatig in leven houden van een intussen ontgroeide droom zal daarom een lek van tijd, geld, liefde en/of levenskracht beginnen te vormen.

Hoe herken je een test van de drempelwachter?

  1. Er zijn drie terreinen waarop de drempelwachter het meest actief is:
    Het terrein van materie en bezit
    Het terrein van succes en erkenning
    Het terrein van liefde en relaties
  2. Je ziet het als een teken dat het leven je probeert tegen te houden van het zetten van de stap. Als het leven dat je op het nippertje weer bij je zinnen doet komen. De reacties op de komst van de drempelwachter tonen ons waar we nog verstrikt zitten in onze oude manier van zijn, van welke conditioneringen we onszelf nog moeten bevrijden om onszelf verder te kunnen ontwikkelen, wat ons nog belemmert om in de nieuwe levensvorm te stappen. Helaas zijn we ons er niet van bewust dat dit het eigenlijke doel is van de test en dat de test dus niet gewoon een sarcastische zet van het leven is, anders zouden we heel anders met de situatie omgaan!
  3. De twijfels die ontstaan weten zich dan ook goed te vermommen als ‘gezond verstand’, ‘logisch redeneren’ en ‘volwassen nuchterheid’.
  4. Hij speelt in op waar de oude versie van jezelf veel belang of waarde aan hechtte. Hij doet een appèl op wie je was voor de drempelervaring, op hoe je vanuit je oude bewustzijn gedacht en gehandeld zou hebben. Hij plaatst je onbewust voor een beslissend keuzemoment: geef je je over aan je nieuwe werkelijkheid? Of kies je voor de status quo en keer je terug naar het leven van voor de drempel?

Fragment uit:Crisis als drempelervaring

Crisis als drempelervaring

Crisis als drempelervaring

Mieke Lannoey laat in 'Crisis als drempelervaring' zien dat elke persoonlijke crisis een drempelervaring kan betekenen op de moderne inwijdingsweg

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Mieke Lannoey:

Deel dit artikel online
Mieke Lannoey
Mieke Lannoey

Schrijven is voor mij een manier om ervaringen te verwerken, verbanden te ontdekken, processen te duiden en inzichten te delen. Niet als coach, therapeut of academicus, wel als Mieke. Een mens die zich al (onder)zoekend een weg door het leven baant.

Reactie
  1. GB 19 mei 2024 - 05:28
    Reply

    Oef, wat lastig is dit zeg! Want ontmoet je nu je drempelwachter bij een ingrijpende beslissing of is het je engelbewaarder die je net op tijd behoedt voor een domme fout...?

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
€ 20,00

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Anne Fleck

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?