Spiritualiteit

6 patronen die je loslaat wanneer je spiritueel ontwaakt

Door Mary Mueller Shutan
6 patronen die je loslaat wanneer je spiritueel ontwaakt

Spiritueel ontwaken is een behoorlijk proces waarin je veel leert én veel loslaat. Sta je aan het begin van je ontwaking, zit je er middenin of ben je ontwaakt? Deze lijst laat je zien wat je nog te wachten staat óf is een feest van herkenning. Mary Mueller Shutan, auteur van Gids voor schaduwwerk, beschrijft 6 patronen die je loslaat wanneer je spiritueel ontwaakt.

6 patronen die je loslaat wanneer je spiritueel ontwaakt:

1. Anders-zijn en afgescheidenheid

Na verloop van tijd kun je erkennen dat mensen mensen blijven. Het is niet nodig om een ander mens te ontmenselijken, tot boeman te maken of af te zonderen. We zijn allemaal met elkaar verbonden. Er zijn zeker een aantal onwetende, ongelukkige, schadelijke en zelfs zielloze individuen. Als je je realiseert dat de meeste mensen verpakt zijn in hun lijden, angst en onwetendheid, kun je herkennen dat hun gedrag een gevolg is. Elke keer dat we ons afscheiden van een ander mens (of groep) ontkennen we een aspect van onze eigen menselijkheid.

2. Het streven naar het perfecte lichaam

Acceptatie van de fysieke vorm zoals die is. We hebben familiale, maatschappelijke en culturele constructies die ons leren ons fysieke lichaam te haten. Acceptatie betekent dat we, ongeacht ons gewicht of onze vorm, nog steeds acceptatie en liefde waard zijn. Het betekent niet dat we niet in een betere conditie willen komen of beter willen eten, maar die dingen zijn veel gemakkelijker te bereiken als we leren onze emoties te accepteren en als we komen vanuit een plek van zelfacceptatie van onze fysieke vorm zoals die is. Zelfhaat is een brandstof die veel mensen naar de sportschool brengt, maar die mensen zullen stoppen omdat het maar voor een beperkte tijd brandt.

3. Je beter en slechter voelen dan anderen

Dit is een van de laatste verworvenheden van ontwaken. We besteden zoveel tijd en energie aan doen alsof we superieur zijn aan anderen. Wanneer we ons veilig voelen in wie we zijn, hoeven we dit spel niet langer te spelen. We kunnen zijn zoals we zijn en stoppen met minachtend naar anderen te kijken. Onze eigen zelfhaat voedt dit spel en hoe meer acceptatie en liefde we voor onszelf hebben, hoe minder haat we naar anderen uiten.

4. Morele gerechtigheid

We hebben zoveel energie gestoken in het slachtoffer zijn, een martelaar, gelijk hebben terwijl alle anderen fout of slecht zijn. Als we dit loslaten, herkennen we nuance in anderen. Niemand is een Batman-schurk. De behoefte aan kritiek en cynisme neemt af. Er bestaat zoiets als gezonde kritiek – het is nodig om onze samenleving en cultuur vooruit te stuwen. Maar meestal wijzen we elkaar en de wereld zo vurig op wat verkeerd is omdat we anders zouden moeten vechten met onze eigen gevoelens van verkeerdheid of slechtheid. Als we kunnen accepteren dat niemand van ons “goed” is, we zijn allemaal een soort van ambivalent (goed, slecht en alles daartussenin) kunnen we stoppen met het besteden van zoveel van onze tijd en energie aan het spelen van het spel van morele gerechtigheid.

5. De behoefte aan goedkeuring en bevestiging

Vaak hoor ik het sentiment “Het kan me niks schelen wat mensen van me denken”. Over het algemeen geven mensen die dit zeggen er echt heel veel om wat mensen van hen denken. Wanneer deze behoefte stopt dankzij spirituele ontwaking is dit dan ook een groot ding voor de meeste mensen.

Het eindresultaat van spiritueel ontwaken is dat je eerst geeft om wat je van jezelf vindt. We geven zoveel energie en kracht weg als we validatie buiten onszelf zoeken. Als we die macht terugnemen, erkennen we innerlijk onze eigen waarde. Van daaruit kan dan het onderscheidingsvermogen ontstaan dat niet alle mensen een mening over je hebben.

Je leert te zien wanneer mensen een mening of inzicht van waarde hebben, en wanneer niet. Of wanneer ze te veel in hun eigen pijn verwikkeld zijn en gewoon op jou projecteren als een handig doelwit. Dan heeft wat ze zeggen niets met jou te maken. Vooral dit laatste gebeurt heel vaak!

6. Perfectionisme

We doen er zoveel aan om onze onvolmaakte menselijkheid te ontkennen, en dit gaat gepaard met een hele lijst van dingen die we moeten doen en zijn om onszelf waardig te bewijzen. Voordat we ontwaken, geloven we dat als we alleen maar perfect zouden zijn, we heel, beminnelijk en waardig zouden zijn. Wanneer je je realiseert dat je waardig en beminnelijk bent precies zoals je bent, zelfs als je niets bereikt in je leven, zelfs als je niet perfect bent, stop je met zoveel energie te steken in het proberen perfect te zijn of te doen alsof je perfect bent. Je kunt gewoon zijn zoals je bent.

Gids voor schaduwwerk

Gids voor schaduwwerk

Tijdens het spiritueel ontwaken wordt ook je schaduw verlicht. Patronen en andere dingen die jarenlang onbewust in je schaduw rondzweefden, komen opeens naar de oppervlakte. Hoe ga je hiermee om en heel je je schaduw? Gids voor schaduwwerk loodst je hier doorheen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Mary Mueller Shutan:

Deel dit artikel online
Mary Mueller Shutan
Mary Mueller Shutan

Mary Mueller Shutan is een Amerikaans spiritueel healer en auteur met een master in Chinese geneeswijzen en een brede spirituele oriëntatie. Die gebruikt ze om mensen te ondersteunen in hun spirituele groeiproces.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Breuklijnen in de familie
€ 20,00

Breuklijnen in de familie

Karl Pillemer

Ellende komt in de beste families voor: 'Breuklijnen in de familie' van dr. Karl Pillemer is het begin van herstel

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?