Bewustzijn

De schaduwkant van de wijsheid: ‘alles wat je aandacht geeft, groeit’

Door Irene Verweij
De schaduwkant van de wijsheid: ‘alles wat je aandacht geeft, groeit’

‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’, heb je waarschijnlijk weleens gehoord. Hoewel er een grote kern van waarheid in zit, is dit niet het complete verhaal. “We leven in een duale wereld. Dit betekent dat, ondanks onze focus op liefde, we ook boosheid, ziekte en dood tegenkomen,” zegt Irene Verweij. In dit artikel legt ze uit hoe je met deze dualiteit en de wijsheid uit dit gezegde omgaat.

De zegswijze ‘dat wat je aandacht geeft groeit’ mag iets genuanceerder gezien worden.

Veel mensen geloven de zegswijze´Wat je aandacht geeft, groeit.´ Vandaar dat ze vaak terugdeinzen als ik hen vertel over mijn training ´Bewust leven, bewust sterven.´ Alsof ik de dood zo over mij en de deelnemers zou afroepen. Niets is echter minder waar.

De halve waarheid

Natuurlijk volgt energie datgene waar je aandacht aan geeft. Dat is eenvoudige logica. Als ik mijn aandacht vooral focus op liefde, ben ik liefdevoller en kom ik liefde in mijn leven veel vaker tegen. We leven alleen in een duale wereld. Dit betekent dat, ondanks onze focus op liefde, we ook boosheid, ziekte en dood tegenkomen. Als we deze niet willen zien en proberen te ontkennen of weg proberen te duwen vanwege onze focus op liefde, verdwijnt dit stuk in onze schaduwzijde. Ontkennen en wegduwen kost een enorme hoeveelheid energie. Continu loopt er een energetisch lijntje naar datgene wat ´weg moet´. Met andere woorden, veel van de energie die jij graag op liefde had willen richten, verdwijnt ongemerkt naar boos, ziek en dood. Al die zaken waar jij nu juist voor terugdeinst!

De rottende prullenbak

Ik vergelijk het vaak met een prullenbak. Als je daar allerlei zaken in gooit waar je vanaf wilt, weet je dat dit in de loop van de tijd gaat rotten, stinken en vervormen. De geur in je huis zal volledig overgenomen worden door de rottende troep in jouw prullenbak. Net doen alsof het niet stinkt in je huis, vergt het uiterste van je energie.

De skippybal onder water

Daarnaast gaan zaken die in je schaduwzijde zitten vaak een eigen leven lijden. Als je je energie vooral focust op liefdevol zijn, kan het zo maar ineens dat boos als een skippybal die onder water geduwd werd, omhoog springt. Dan ben je verre van liefde maar een furie. Reken maar dat hier veel energie mee gepaard gaat.

Kortom, de zegswijze ‘dat wat je aandacht geeft groeit’ mag iets genuanceerder gezien worden. Weten waar je je aandacht op gevestigd hebt, is heel belangrijk. Hierin is het ook belangrijk steeds opnieuw de regie te nemen. Maar niet door bepaalde aspecten van het leven te ontkennen.

Wanneer we het lef hebben onder ogen te komen, dat we vergankelijk zijn, kunnen we hiermee in het reine komen. Sterker nog, we kunnen dit gebruiken om onze aardse reis intens en heel bewust te leven. Juist onze vergankelijkheid maakt ons leven mooi! Vergelijk het met plastic bloemen versus echte bloemen. Wat een hemelsbreed verschil…

Liefde van binnenuit

Plato zei het al; ´Prepare dying.´ Als we vergankelijkheid en sterven zien als een grote transformatie en initiatie, kunnen we er maar beter goed op voorbereid zijn. Wanneer we wachten tot de dag dat we oud, verzwakt of ziek zijn, is dat wel een heel grote en lastige opgave.

Wanneer we van binnenuit durven beseffen dat dit leven eindig is, kan diep gevoelde dankbaarheid ontstaan. Dankbaarheid voor weer een nieuwe dag. Liefde voor het leven wordt voelbaar. Niet omdat je hier krampachtig je aandacht op gevestigd houdt, maar omdat je deze diep van binnenuit voelt opwellen. Dat is pas Liefde!

Irene Verweij
ireneverweij.nl

Gids voor schaduwwerk

Gids voor schaduwwerk

Welke dingen probeer jij als een skippy bal onder water te duwen en huizen er in jouw schaduw? Mary Mueller Shutans 'Gids voor schaduwwerk' stelt je in staat je hele authentieke zelf te begrijpen en te belichamen, met speciale aandacht voor jouw schaduwkanten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Irene Verweij
Irene Verweij

Irene Verweij geeft trainingen in 'Bewust leven, Bewust sterven'. Hoe kun je vergankelijkheid gebruiken om ten volle te gaan leven? Hoe kom je in het reine met verlies en de dood? Waarom is het belangrijk om je voor te bereiden op je sterven? Dit zijn de kernvragen, waarmee ze graag werkt. Irene begeleidt mensen vanuit hart en ziel. Ze werkt graag op het snijvlak van psychologie en spiritualiteit. Irene heeft 6 boeken geschreven. Kijk graag voor meer informatie ireneverweij.nl.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Breuklijnen in de familie
€ 20,00

Breuklijnen in de familie

Karl Pillemer

Ellende komt in de beste families voor: 'Breuklijnen in de familie' van dr. Karl Pillemer is het begin van herstel

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?