Bewustzijn

De 3 lagen van je ziel: wie ben jij écht?

Door Gastauteur
De 3 lagen van je ziel: wie ben jij écht?

Wie is jouw ware zelf? De ziel is onze essentie en authentieke zelf volgens trainer en auteur Saskia Basten. In dit artikel beschrijft ze de drie lagen van de ziel volgens de Kabbalah die jou dichter bij je ware zelf brengen. “De ziel vormt de kern die verborgen ligt onder al die lagen van je persoonlijkheid.”

Je ware zelf is voor mij hiermee niet in één kenmerk of woord te vangen, maar heeft meerdere lagen, is genuanceerd en kleurrijk.

Wie ben ik écht?

Pas na een jarenlange zoektocht heb ik een antwoord gevonden op vraag: Wie ben ik nu werkelijk, diep vanbinnen? Ik wilde dit zo graag weten en was nieuwsgierig naar mijn authentieke, ware zelf. Toen ik me realiseerde dat ik eindelijk het antwoord op mijn vraag had gevonden, vond ik mijn ware zelf zowel verrassend als volkomen logisch.

De kosmische wet van groei en ontwikkeling

In mijn visie ontstaat de zoektocht naar wie je werkelijk bent uit een verlangen om je persoonlijk en spiritueel te ontwikkelen. Groei en ontwikkeling zijn een kosmische wet in ons universum. Ze zijn net zo natuurlijk als ouder worden. Sterker nog, die twee gaan samen. Met de jaren ontdek je vaak dat er een verschil is tussen jij als mens en de rollen die je hebt in je leven. Voorbeelden van die rollen zijn: jij als dochter of zoon, jij als vader of moeder, jij als werkgever of werknemer, jij als vriend of vriendin. Ik kreeg het gevoel dat al die rollen het zicht op mijn ware zelf vertroebelden. Het leek alsof ik mijn persoonlijkheid, net als een ui moest afpellen om bij mijn kern te komen.

Het meest zuivere deel van jou

Mijn zoektocht kwam in een versnelling toen ik me realiseerde dat de menselijke ziel hierin een belangrijke rol speelt. In mijn visie is de ziel het meest pure en zuivere deel van ons. Het is onze essentie. Het vormt daarmee die kern die verborgen ligt onder al die lagen van je persoonlijkheid. Ik werd nog nieuwsgieriger en besloot de ziel verder te onderzoeken. Waarom hebben we eigenlijk een ziel en waarom weten we daar zo weinig van? Ik vermoedde een link met je authentieke zelf en vond deze ook.

Je ware zelf: de 3 delen van je ziel

De term ‘ziel’ wordt in verschillende culturen anders gedefinieerd. Het christendom ziet de ziel als het ondeelbare en onsterfelijke deel van de mens, diens essentie. De Kabbalah is een eeuwenoude wijsheidstraditie die veel kennis bevat over de ziel. De Kabbalah wordt dan ook wel de wetenschap van de ziel genoemd. De ziel wordt gezien als een geheel en kent tegelijkertijd een innerlijke structuur van drie graden:

  • De hogere of ademende ziel
  • De middelste of persoonlijke ziel
  • De lagere of aardse ziel

Deze drie graden zijn te zien als fasen van ontwikkeling van de ziel. Het is het makkelijkste om contact te maken met de lagere ziel; deze is verbonden met je lichaam en je persoonlijkheid. Een centraal doel van de persoonlijke en spirituele zoektocht van de mens is om je te verbinden met je middelste ziel. Deze geeft toegang tot de hogere ziel, die je alleen kan bereiken na veel oefening. Contact maken met die middelste ziel is dus een belangrijk stap in je ontwikkeling.

De 3 lagen van je bewustzijn

De drie graden van de ziel kun je eenvoudig vergelijken met de bekende verdeling van het bewustzijn in het hogere zelf, het ware zelf en het lagere zelf. Het hogere zelf wordt gezien als een energieveld van potentie en creatie. Het is de poort naar hogere dimensies. Het ware zelf staat voor je authentieke zelf. Het is dat deel van jou dat de kern vormt van de ui, waarover ik het eerder had. Het lagere zelf is iets waarmee veel mensen niet zo goed raad weten, want het verbindt je niet alleen met je lichaam en persoonlijkheid, maar ook met eigenschappen van je waarmee je niet zo blij bent: je zogenoemde schaduwdelen (eigenschappen als lui, boos, lelijk, jaloers, zwak of veroordelend).

Je ziet dat de ziel een direct link heeft met je ware zelf via de middelste ziel. Het ontdekken van je authenticiteit is gekoppeld aan de groei van je ziel naar deze middelste ziel. Aangezien de ziel een geheel vormt, is je ware zelf ook verbonden met je hogere en lagere zelf. Dat maakt dat je authentieke zelf niet plat of eendimensionaal is, maar meerdere dimensies kent. Dat was een verrassende wending in mijn ontdekkingsreis! Je ware zelf is voor mij hiermee niet in één kenmerk of woord te vangen, maar heeft meerdere lagen, is genuanceerd en kleurrijk. Dat is mooi, maar het leren kennen van je authentieke zelf lijkt er zo niet gemakkelijker op te worden. Of toch wel?

Oefening: ontmoet je ware zelf

Een compleet beeld van mijn authenticiteit ontstond toen ik een volgend puzzelstukje kon leggen. Je ware zelf wordt namelijk ook wel je natuurlijke zelf genoemd. Dit vind ik een passende beschrijving. Je bent authentiek en echt als je ontspannen en natuurlijk bent en je niet anders voordoet dan je bent.

Ik stel me dat voor alsof je in een natuurlijke tuin bent die eruitziet zoals jij het fijn vindt. Het kan een kunstig aangelegd stadspark zijn, een rommelige tuin, een balkonnetje met een paar plantenpotten driehoog achter of een ruig berglandschap.

Stel je maar eens voor dat jij op zo’n plek bent die helemaal bij jou past. Er is verder niemand daar en je bent volkomen veilig en op je gemak. Wat zou je dan doen? Hoe zou je je voelen? Wie zou je zijn? De antwoorden op deze vragen geven je inzicht in je authentieke zelf. Zoek daarbij vooral naar dingen die natuurlijk aanvoelen.

Mijn antwoorden op de vragen hiervoor lieten me inzien dat ‘delen’ en ‘expressie’ authentieke eigenschappen zijn van mij. Ik schrijf graag en ben een makkelijke prater. Ook heb ik veel plezier in creativiteit, zoals tekenen en schilderen. Dit wist ik natuurlijk al, maar ik had me nooit gerealiseerd dat deze eigenschappen me iets vertelden over mijn authenticiteit. Door dit besef zag ik het ineens: authenticiteit is niet iets om naar op zoek te gaan of te leren. Het is terugkomen bij jezelf, het is ontdekken dat je dit al lang kent, bent en weet. Je besefte het alleen nog niet.

Juist door je te richten op eigenschappen die je makkelijk afgaan, ontdek je je ware zelf. Je authenticiteit bestaat voor het overgrote deel uit eigenschappen die je allang kent van jezelf. Als je dat eenmaal ziet, dan zul je je verbazen waarom je dat niet al veel eerder hebt begrepen. Het is volstrekt logisch.

Geschreven door Saskia Basten

De diamant in jezelf

De diamant in jezelf

Met Gangaji's 'De diamant in jezelf', voorzien van een voorwoord door Eckhart Tolle, op weg naar de ontdekking dat alles waar je je hele leven lang al naar op zoek bent te vinden is in het hier en Nu.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over je ziel:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reactie
  1. Marill 29 september 2024 - 06:34
    Reply

    Een heel fijn artikel De ware ziel Wie je echt bent

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?