Bewustzijn

Wie ben je werkelijk? 8 fijne tips die je helpen om weer richting te geven aan je leven

Door Jacqueline Rietveld
Wie ben je werkelijk? 8 fijne tips die je helpen om weer richting te geven aan je leven

Het leven is soms één grote zoektocht. Wat wil je nou écht? Hoe kun je je vervuld voelen en een zinvol leven leiden? Lichaamsgericht coach Jacqueline Rietveld helpt je met deze grote levensvragen en geeft je 8 fijne tips die je helpen om weer richting te geven aan je leven.

We zoeken een manier om onze dagen te vullen die ons een diep gevoel van tevredenheid, van vervulling, geeft. Leven op de manier waar jij het allerblijst van wordt.

Zinvol leven: volg je natuurlijke drijfveren

Zinvol leven willen we allemaal: een invulling van je bestaan waardoor je levensvreugde voelt. We zoeken een manier om onze dagen te vullen die ons een diep gevoel van tevredenheid, van vervulling, geeft. Leven op de manier waar jij het allerblijst van wordt. ‘Ikigai’ noemen ze dit in Japan. Je ikigai vinden doe je echter niet met je hoofd. Zinvol leven ontstaat vanzelf als jij weer in verbinding komt met je oorspronkelijke natuur. Want jouw natuurlijke drijfveren zijn er volledig op gericht om jouw bestemming in het leven waar te maken.

Wie ben jij werkelijk?

Je oorspronkelijke natuur is de jij die je werkelijk bent. Daar waar je reageert vanuit impulsen, intuïtie, verlangen en onschuld. Je natuurlijke drijfveren zijn dingen die je altijd al leuk hebt gevonden, waar je nieuwsgierig naar bent en die je interesseren. We hebben geleerd om ons menselijke verstand te gebruiken om onze natuurlijke impulsen te kunnen beheersen. En dat is maar goed ook wanneer die impulsen egoïstisch zijn en anderen schade berokkenen.

Maar dat hanteren van een bepaalde moraal is vaak doorgeslagen naar een compleet onderdrukken van onze natuurlijke verlangens. Of tenminste het overwaarderen van ‘verstandige keuzes’ boven het volgen van je natuur. Met een gevoel van zinloosheid als gevolg.

Hoe vind je richting en je werkelijke zelf? 8 tips

1. Sensuele intelligentie

Hoe kom je dan weer in verbinding met je oorspronkelijke natuur? Soms hebben we helemaal afgeleerd om te voelen wat ons drijft en kunnen we alleen nog maar verstandelijk beredeneren. Een dieper contact ontwikkelen met je lijf is dan een belangrijke eerste stap. We zijn geen brein op een stokje, maar hebben naast dat brein nog een heel lichaam met een eigen, sensuele intelligentie. Die sensualiteit weer leren waarnemen en gebruiken als informatie om keuzes op te baseren, is cruciaal voor het vormgeven van een zinvol leven.

2. Verbinding met je lijf

Meer verbinding met je lichaam krijg je door er vaker liefdevolle aandacht aan te schenken. Let op het woordje liefdevol: niet de afkeurende blikken voor de spiegel of het klagen over een lijf dat je in de steek laat. Maar het onvoorwaardelijk omarmen van je lichaam als deel van jouw zijn, ongeacht hoe het functioneert. Ongeacht of het voldoet aan het schoonheidsideaal dat jij hanteert. Masseer het, verzorg het, bekijk het met liefde, elke dag opnieuw. Van top tot teen, elk plekje van je lichaam.

Als jij beter bevriend raakt met je lijf, ga je er ook naar luisteren. Je pikt eerder signalen op die je lichaam geeft over bepaalde situaties. Je lijf zal zich altijd prettig voelen bij dingen die passen bij een zinvol leven en zich verzetten tegen situaties die niet het beste in jou naar boven halen.

3. Wie was jij als kind?

Hoe lang is het geleden dat jij hebt geloofd dat alles kan en mag? Dit is een staat van zijn die we als twee- of driejarig kind nog hebben, maar die ons daarna wordt afgeleerd. Dan blijkt dat je niet altijd alles kan doen of krijgen wat je wilt. Om terug in contact te komen met je natuurlijke drijfveren mag je echter weer even teruggaan naar hoe jij als dat onwetende kind was. Eventueel vraag je je ouders ernaar of bekijk je filmpjes en foto’s van vroeger. Wat voor kind was jij? Waar was je nieuwsgierig naar? Wat vond je leuk? Dit zijn belangrijke aanwijzingen voor jou over de manier waarop jij een zinvol leven kan leiden.

4. Fantaseren over de toekomst

Wat we als kind óók deden, was fantaseren over de toekomst. Probeer dat nu ook eens, en dan vanuit dezelfde naïviteit als die een kind kan hebben. Hoe zou jouw ideale leven er uitzien als er totaal geen mitsen en maren waren? Als het helemaal mocht zijn zoals jij het wil, als een soort luilekkerland? Ook daarin vind je jouw natuurlijke verlangens die de wegwijzers zijn naar meer zingeving in je leven nu.

6. Persoonlijke waarden

Door je meer te verbinden met je lijf, weer contact te maken met je kinderlijke onschuld en grenzeloos te fantaseren, ontdek je wat jouw leven waarde geeft voor jezelf. Je hervindt je persoonlijke waarden. Dat kunnen andere waarden zijn dan die jij meegekregen hebt vanuit het gezin waarin je opgroeide, of van de samenleving waarin jij woont. Daar schuurt het ook vaak: als jij je persoonlijke waarden volgt, wat betekent dat dan voor jouw plek binnen de groep waarin je leeft? Daar komen angst en verzet de kop opsteken. Goed nieuws! Want dat is precies waar je moet zijn.

7. Volg je weerstand

“Daar waar je weerstand voelt, moet je zijn.” Dit is de gouden regel voor persoonlijke ontwikkeling, want het helpt je om uit je comfortzone te stappen. Zo ook voor het vinden wat jij nodig hebt voor een zinvol leven. Als jij innerlijke weerstand voelt bij het idee dat je zou kiezen voor een persoonlijke waarde, mag je dat verder onderzoeken. Waar komt die weerstand vandaan? Ben je ergens bang voor? Zou er ook een positieve uitkomst mogelijk zijn als je toch je natuurlijke drijfveer volgt?

8. Schaduwwerk

Zo naar je weerstand kijken en onderzoeken welke natuurlijke drijfveren je onderdrukt, is wat ook wel schaduwwerk wordt genoemd. In de natuur weerspiegelt de zwarte kraai het vermogen om in de ‘schaduwen van je geest’ te kijken en zo je eigen waarheid te ontdekken.

Persoonlijke gevoelswaarden kunnen weleens afwijken van de maatschappelijke normen en waarden. Maar dat is nog geen reden om ze op voorhand af te wijzen. Integendeel: het vinden van een manier om jouw natuurlijke waarden te integreren in jouw leven in de maatschappij is de meerwaarde van jouw leven als uniek persoon.

Zinvol voor jou en je omgeving

Zinvol leven doe je door je natuurlijke drijfveren te volgen, maar zonder anderen daarmee bewust schade te berokkenen. Want een zinvol leven heeft niet alleen zin voor jou, maar ook voor je omgeving. Voor de mensen om je heen en voor het deel van de aarde waarop je leeft.

Een natuurlijke drijfveer volgen die niet ook zinvol is voor jouw omgeving, zal je nooit echte vervulling geven. Onze menselijke aard is er namelijk op gericht om samen te leven, om te verbinden. De kunst is om je persoonlijke waarden in een vorm te gieten die weliswaar in mag gaan tegen de heersende norm, maar die er nooit op gericht is om anderen kwaad te doen.

Het Universum vervult je wensen

Zodra je jouw natuurlijke waarden hebt gevonden en de intentie hebt om die te integreren in een zinvol leven, gaat het Universum je daarbij helpen. De wetten van het Universum volgen namelijk de natuurlijke stroom, en die is er altijd op gericht om jouw natuurlijke bestemming waar te maken. Met onze belemmerende overtuigingen en angsten gaan we juist tegen die stroom in, waardoor het soms lijkt alsof het leven niet vóór ons werkt. Maar dat doet het wel! Meegaan met de natuurlijke stroom is altijd succesvol.

Hoe ons zinvolle leven er tot in detail uit gaat zien kunnen we vaak niet weten – het is misschien wel anders dan je nu denkt – maar je kan erop vertrouwen dat het Universum vele poorten voor je gaat openen om de zin van je leven waar te maken.

Jacqueline Rietveld is lichaamsgericht coach en Reiki Master. Meer informatie over haar werk vind je op www.avaloncoaching.nl

Gids voor schaduwwerk

Gids voor schaduwwerk

Hoe kom je in contact met je ware zelf? Mary Mueller Shutans 'Gids voor schaduwwerk' stelt je in staat je hele authentieke zelf te begrijpen en te belichamen, met speciale aandacht voor jouw schaduwkanten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Boek van de Universele Wetten

Boek van de Universele Wetten

Het Boek van de universele wetten beschrijft helder de grote universele wetten van het universum waardoor jij met de stroom kunt meeleven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?