Bewustzijn

Waarom grondingsoefeningen vaak niet helpen: 5 essentiële manieren om te aarden

Door Jackelien Cerrone
Waarom grondingsoefeningen vaak niet helpen: 5 essentiële manieren om te aarden

Ben je hooggevoelig of heb je ADHD? Dan heb je waarschijnlijk een slechte gronding én kunnen simpele grondingsoefeningen een grote uitdaging voor je zijn. Eén simpele grondingsoefening is dan niet altijd voldoende. Energetisch therapeut Jackelien Cerrone legt in dit artikel uit dat je op 5 lagen grondingsoefeningen mag toepassen om goed te aarden.

Goed gronden gebeurt zowel met je lichaam als met je hele energiesysteem.

Een goede gronding is altijd belangrijk. Ik heb ervaren in mijn praktijk dat grondingsoefeningen moeten aansluiten bij het grondingsprobleem dat je hebt. Als je op een (of meerdere) van deze vijf manieren niet goed geaard bent, ga dan onderzoeken wat daar de oorzaak van is.

5 essentiële lagen van gronden

Er zijn vijf lagen in je zijn waarin het essentieel is om gegrond te zijn. Het is belangrijk om te kunnen gronden mét je lichaam, ín je lichaam, met het energieveld, via het wortelchakra en met het bewustzijn zelf. In al deze gebieden kunnen blokkades zitten waardoor je niet goed kunt gronden. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je slecht gegrond bent omdat je een blokkade in je energieveld hebt. Als je goed wilt gronden, moet je weten waar het fout gaat.

Aarden is jouw verbintenis met de aarde

Je voeten staan op de grond en maken zo een letterlijke, lichamelijke verbinding met de aarde. Gronden of aarden gaat ook over je energetische verbinding met de aarde. Met een goede energetische verbinding met de aarde kan spanning uit je lijf vloeien. Drukte, emoties, stress en onrust stromen vanzelf weg. Weg uit je lichaam en weg uit je energieveld. Maar hoe zorg je voor een goede gronding?

Het probleem met veel grondingsoefeningen

Een grondingsoefening die je veel op het internet zal tegenkomen is om wortels uit je voeten te laten groeien. Maar die wortels werken niet als je het echt nodig hebt om te gronden. Dit soort oefeningen zijn namelijk gemaakt door mensen die best goed in hun lijf zitten, yoga- en wellnessdocenten bijvoorbeeld. Voor hen helpen dit soort oefeningen, maar als je echt slecht gegrond bent dan zit er ergens een probleem. En dan heb je  grondingsoefeningen nodig die specifiek dat probleem oplossen.

Gronden als je hooggevoelig bent

Goed gronden is vooral belangrijk als je aangeleerde hooggevoeligheid hebt. Hooggevoelige mensen hebben veel meer last van stress en spanning dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Bij hoogsensitieve mensen is het energieveld sensitiever, waardoor stress heftigere reacties oproept. Hooggevoelige of hoogsensitieve mensen hebben daardoor eerder een slechte gronding.

5 essentiële manieren om te gronden of aarden

Goed gronden gebeurt zowel met je lichaam als met je hele energiesysteem. Het energieveld bestaat uit de vier lagen van de aura, en zeven chakra’s. De vier lagen van de aura bevatten de verschillende soorten energie die je uitstraalt. Chakra’s bevatten energie die rechtstreeks met bewustzijn te maken hebben. De chakra’s verbinden de lagen van de aura met het lichaam. Om het hele systeem te aarden moet je op vijf manieren gronden: Mét je lichaam, ín je lichaam, met je energieveld, met je wortelchakra, en met je bewustzijn.

1. Gronden met het lichaam

Om energetisch goed te kunnen gronden, moet je ook lichamelijk goed verbonden zijn met de aarde. Dat gaat minder goed als je bijvoorbeeld de hele dag op rubberen zolen, op synthetische vloerbedekking, op de zesde verdieping werkt.

Dan kan het helpen om aan het einde van je werkdag je schoenen uit te trekken en in de tuin te gaan staan. Aarden kan in dit geval een boswandeling zijn, of graven en harken in je tuin. Dit is ook de enige situatie waarbij het visualiseren van groeiende wortels uit je voeten kan helpen. Een andere tip is om sokken van katoen te dragen. Pantykousjes en panty’s blokkeren de stroming van energie over de huid. Dat stuurt je hele energiesysteem in de war.

2. Gronden in je lichaam

Sommige mensen zitten alleen in hun hoofd. De rest van het lichaam voelt leeg aan. Alsof je een heel huis bezit maar alleen op de zolder woont. Als je spanning en onrust krijgt zal dat vooral in het hoofd, de nek en de schouders zijn. De voeten staan daar los van.

Er zit een grote leegte tussen je voeten en het gebied van de spanning. Logisch dat wortels-uit-de-voeten-laten-groeien niet helpt. Het is belangrijk dat je bewustzijn je hele lichaam vult. Aarden doe je in dit geval door eerst weer je hele lichaam te vullen. Aarden ín je lichaam dus. Daarna pas wortels visualiseren.

3. Gronden met het energieveld

Het energieveld moet ook geaard zijn. Als je bewustzijn vooral in je hoofd zit trekt het energieveld omhoog. Dan raakt het de grond niet meer. De eerste keer dat ik dat zag dacht ik: “Dat kán toch helemaal niet?”. Maar ik zag het steeds vaker. Mensen met ADHD hebben dit. Sommige kinderen met de diagnose ADHD zijn bijna klachtenvrij als ze hun energieveld geaard hebben. Maar ook mensen met ernstig energiegebrek hebben een aura die niet
geaard is.

Vaak stroomt daarbij de energie omhoog in plaats van naar beneden. Dan krijg je stress, drukte, overspannenheid en oververmoeidheid. Logisch. Je kunt niet goed energetisch ontspannen als je energieveld niet geaard is. Want dan voel je je opgejaagd. Je moet oude energie kunnen laten afvloeien om nieuwe energie te kunnen opnemen. Bij deze klachten moet je dus het energieveld zelf aarden. Wortels helpen niet.

4. Gronden via het wortelchakra

Het wortelchakra regelt het goed functioneren van botten, spieren en gewrichten, maar ook de manier waarop je bewustzijn met je lichaam verbonden is. Dit chakra helpt ook bij je gronding. Is de gronding via het wortelchakra niet goed dan heb je moeite om hier op aarde aanwezig te zijn: moeite met aanpakken, doorzetten en zelfstandigheid.

Mensen met een slecht werkend wortelchakra lijken een beetje afwezig. Ongrijpbaar. Veel denken en weinig doen… Voor veel HSP-ers is dit erg herkenbaar. Wortels visualiseren helpt in dit geval niet, je moet het wortelchakra aarden. Dat kan heel simpel: visualiseer dat je wortelchakra helemaal tot in de aarde schijnt. Helaas werkt dit alleen als je ook de oorzaak oplost. Want waaróm werkt het niet goed?

5. Gronden met het bewustzijn zelf

Wil je wel hier op aarde aanwezig zijn, of zweef je liever rond in je eigen gedachtenwereld? Alles begint en eindigt met je eigen bewustzijn. Aarden begint met de wil om hier in je lichaam, op aarde aanwezig te zijn. “Iets doen” kan alleen hier-en-nu. Je kunt alleen “iemand zijn” hier en nu, op aarde!

Veel mensen die hooggevoelig zijn vinden het op aarde tegenvallen. Te hard, te koud, teveel agressie en geweld… Zij zijn vaak druk met oefeningen om te aarden, en tegelijkertijd willen ze liever ergens anders zijn. Terug naar de sferen. Aarden begint in dit geval met weten waarom je naar de aarde kwam. Zodat je opnieuw de keuze kunt maken om hier te willen zijn.

Heb je nog steeds moeite met aarden?

Heb je moeite met gronden, ga dan bovenstaande vijf manieren van aarden in omgekeerde volgorde af.

• Wil je hier wel zijn?
• Werkt het wortelchakra wel goed?
• Is je energieveld geaard?
• Zit je wel goed in je lijf?
• Sta je wel met je voeten op de aarde?

De eerste vraag waarop je “nee” antwoordt is het punt waar je aan mag werken. Als je daar een ja van kunt maken, dan kun je werken aan de volgende nee. Dan is het uiteindelijk niet eens zo erg als je op de zesde verdieping werkt. Want daar heb je ook ‘grond’ onder je voeten. En áls je wortels onder je voeten visualiseert, maak er dan wel een stevig wortelstelsel van. Denk aan de wortels van een enorme boom.

Maar er is nog een zesde reden waarom veel mensen moeite hebben met aarden:

Slechte aarding door een blokkade

Als grondingsoefeningen niet goed genoeg werken, dan kan dat komen door een blokkade. Die blokkade mag eerst worden opgelost, voordat je goed kan gronden. De blokkade kan een lichamelijke, emotionele of mentale oorzaak hebben. Ze kunnen ook ontstaan door een trauma uit een eerdere incarnatie. Dat kom ik regelmatig tegen. Iemand die in een vorig leven een gebroken rug had, kan op diezelfde plek in het huidige leven een blokkade hebben. Je zit in een nieuw lichaam, maar voelt oude pijn. Energie kan niet goed langs die blokkade in de rug stromen, en komt dus niet goed in je onderlichaam.

Grondingsoefeningen helpen dan niet. Het trauma en de blokkade mogen eerst worden opgelost. Een goede therapeut of psycholoog kan je daar bij helpen. En dan zul je zien dat je vanzelf beter geaard bent.

www.leveninlicht.nl

Embodied spiritualiteit

Embodied spiritualiteit

Aarden is een belangrijk onderdeel van het bewustzijnsproces en is een essentieel onderdeel van spiritualiteit. Dankzij 'Embodied spiritualiteit' van Susan Aposhyan leer je spiritualiteit te intergreren in je lichaam.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over aarden:

Deel dit artikel online
Jackelien Cerrone
Jackelien Cerrone

Ik ben Jackelien Cerrone. Energetisch therapeut en paranormaal therapeut. Ik communiceer niet met je ratio maar met je onderbewuste. Via het energieveld en het onderbewuste zoeken we de oorzaak van je klachten. Met helder waarnemen zie ik wat er gebeurd is. Met energetische therapie brengen we je energieveld in balans. En met visualisatie lossen we problemen op in het onderbewuste. Ik ben gespecialiseerd in traumaverwerking en hooggevoeligheid.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?