Spiritualiteit

De spirituele energie van oktober: de magie van de herfst

Door Lisa Ensing
De spirituele energie van oktober: de magie van de herfst

Oktober heeft altijd een magisch en mystiek tintje en wordt vaak gezien als een tijd van spirituele diepgang en zelfreflectie. “Het vallen van de bladeren laat de symboliek van de herfst zien: we nemen de laatste voedingsstoffen en energieën van de zomer op en laten los wat niet meer nodig is,” zegt Lisa Ensing. In dit artikel lees je wat jij van de herfst kunt voelen en wat de spirituele betekenis van dit mysterieuze seizoen is.

We ontmoeten in de stilte van de duisternis onze schaduw en filosoferen over wat beter kan in ons leven.

De spirituele energie van oktober

Oktober heeft altijd een magisch en mystiek tintje. Dit komt natuurlijk omdat de dagen korter worden maar óók omdat de sluier tussen onze materiële wereld en de niet-materiële wereld dunner is met als hoogtepunt Samhain op 31 oktober. Daarnaast is oktober de maand van het mysterieuze en spirituele sterrenbeeld Schorpioen. Deze echte herfstenergie gaan we vanaf 23 oktober voelen.

We zitten nu ook in de herfst. De herfst staat voor oogsten maar ook loslaten en voorbereiden van de winter. We ontmoeten in de stilte van de duisternis onze schaduw en filosoferen over wat beter kan in ons leven. Introspectie is een belangrijk onderdeel van oktober: wat ging er goed in de rumoerige lente en zomer en wat kon er beter?

De astrologische energie van oktober

In oktober wisselt de zon van Weegschaal naar Schorpioen. De astrologische energie wisselt hierdoor ook: van een focus op relaties, harmonie en sociale contacten (Weegschaal) naar mysterie, spiritualiteit en de onderwereld (Schorpioen).

Tot 22 oktober voelen we de harmonieuze, op relatiegerichte energie van Weegschaal en gaan we licht door het leven. We hebben zin om samen te zijn met geliefden, kruipen heerlijk weg onder dekentjes én misschien heb je ook al je huis een upgrade gegeven. Vanaf 23 oktober verschuift de zon naar Schorpioen.

Schorpioen staat voor diepe transformatie, intuïtie en diepgaande gevoelens. Schorpioen is daarnaast ook hét teken dat goed is in schaduwwerk. Wees dan ook niet verbaasd wanneer je schaduwen opeens in het licht worden gezet eind oktober. Dit wordt versterkt door de energie van maar liefst vijf retrogrades op dit moment. Introspectie, transformatie en je diepste, duistere zelf zijn sleutelwoorden van oktober.

Het eclipsseizoen is vanaf 2 oktober geëindigd wat de zwaarte van september verlicht en een nieuw hoofdstuk belooft. In de maandhoroscoop van oktober lees je wat oktober voor jouw sterrenbeeld betekent.

De magie van de duisternis

Het licht van de zon is steeds minder overvloedig en dat betekent dat de duisternis meer aan de hemel staat. Dit zorgt voor extra mystiek en zorgt ervoor dat je meer naar binnen gaat keren. Ga mee in de stroom van het donker, steek de kaarsjes aan en keer naar binnen. Dat is wat deze maand van je vraagt.

Herfst & loslaten

Het vallen van de bladeren laat de symboliek van de herfst zien: we nemen de laatste voedingsstoffen en energieën van de zomer op en laten los wat niet meer nodig is. Welke ‘bladeren’ mag jij loslaten? Welke dingen in je leven geven je geen energie meer, welke maskers doe je ongemerkt op en wat is niet meer belangrijk voor jou? De herfst is het perfecte moment voor deze introspectie.

Naast het loslaten van psychologische ballast, is de energie van oktober ook het perfecte moment om je huis eens écht op te ruimen. Zowel spiritueel als fysiek. In dit artikel lees je hoe je je huis spiritueel kunt opruimen.

Samhain (31 oktober) en de sluier tussen de werelden

Verder is Samhain op 31 oktober een belangrijke datum. Volgens vele heksen en andere mensen die bezig zijn met spiritualiteit is dit de meest spirituele dag van het jaar. Op deze dag is de sluier tussen onze wereld en de energetische wereld het dunst en kun je makkelijker contact maken met overledenen en dus ook je voorouders. In dit artikel lees je wat je kunt doen wanneer de sluier tussen de twee werelden het dunst is en in dit artikel lees je vier rituelen.

Je voorouders zijn ook erg belangrijk in oktober. Oktober is namelijk de perfecte maand om voorouderlijk trauma te onderzoeken en op te lossen.

Lees in dit artikel hoe je de energie van de herfst kunt gebruiken voor spirituele groei.

Gids voor schaduwwerk

Gids voor schaduwwerk

Wanneer we in het duistere rijk van onze schaduwkant duiken, is het fijn om daar een gids bij te hebben. Mary Mueller Shutans 'Gids voor schaduwwerk' is jouw heldere lichtje in de duisternis en dé gids op jouw schaduwtocht.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over de herfst:

Deel dit artikel online
Lisa Ensing
Lisa Ensing

Als freelance redacteur, beeldredacteur en contentspecialist help ik de redactie van Inspirerend Leven met het plaatsen van de mooiste content. Verder ben ik freelance marketeer, levensgenieter en (Vinyasa) yogadocent. Ik hou enorm van de magische wereld van spiritualiteit en ik lees vaak meerdere spirituele boeken tegelijkertijd. Verder hou ik veel van moestuinieren, de natuur, mijn plantjes, lachen, gezond leven, fotograferen, filosoferen en fantaseren.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Breuklijnen in de familie
€ 20,00

Breuklijnen in de familie

Karl Pillemer

Ellende komt in de beste families voor: 'Breuklijnen in de familie' van dr. Karl Pillemer is het begin van herstel

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?