Bewustzijn

Slapeloosheid wil je wat vertellen: dit zijn de 4 boodschappen van je ziel

Door Sheryl Paul
Slapeloosheid wil je wat vertellen: dit zijn de 4 boodschappen van je ziel

Slapeloosheid kwelt velen. Het is heel vervelend als je de minuten ziet wegtikken in het holst van de nacht. Tóch heeft slapeloosheid een positief aspect: het is een belangrijke boodschapper van je ziel. In dit artikel legt Sheryl Paul, auteur van Nooit meer bang voor angst, uit hoe je de boodschappen van slapeloosheid kunt ontcijferen in vier levensgebieden.

Slapeloosheid is de manier waarop de ziel zegt: Word wakker en luister. Ik heb je een paar boodschappen te vertellen.

Al zolang ik me kan herinneren heb ik geworsteld met vlagen van slapeloosheid. Als heel jong kind herinner ik me dat ik midden in de nacht mijn slaapzak naar de gang voor de slaapkamerdeur van mijn ouders sleepte, waar ik me opkrulde en probeerde weer in slaap te vallen met mijn Duitse herder aan mijn zijde.

Toen ik twaalf jaar oud was en in de zevende klas naar een nieuwe school ging, vocht ik met intensere slapeloosheid omdat sociale angst me in zijn greep kreeg. Ik vond de lichtverschuiving vreselijk als de nacht naderde, wetende dat de ellende van wakker liggen en naar de klok staren met de minuut dichterbij kwam.

In mijn twintiger jaren, toen angsten me aan mijn hielen meesleurden naar de onderwereld van mijn eerste spirituele ontwaken, doorspekte slapeloosheid de sluier van de slaap in de vorm van nachtmerries, die me smeekten om te luisteren naar boodschappen die alleen in de stilte van de nacht konden worden onthuld.

Recentelijk heeft de hormonale kakofonie van de perimenopauze, die halverwege de 40 begon, me ontelbare keren wakker gemaakt rond het spookuur (3 uur ‘s nachts).

De hel van slapeloosheid

Op één niveau is slapeloosheid een hel. Je ligt wakker en staart naar de klok die de minuten en dan de uren af ratelt, terwijl je je afvraagt of je ooit in slaap zult vallen. Misschien denk je aan alle dingen die je de volgende dag moet doen, je geest draait door van angst, wat het natuurlijk moeilijker maakt om in slaap te vallen. Je kunt nergens heen, je kunt je nergens verstoppen en de stilte van de nacht versterkt een fundamentele ervaring van het mens zijn: eenzaamheid. In die donkere uren kan het voelen alsof je de enige persoon op aarde bent die wakker is en vecht met de demon van slapeloosheid.

Je bent niet alleen

Het is belangrijk om te weten dat je verre van alleen bent. Volgens de American Academy of Sleep Medicine lijdt minstens de helft van onze bevolking aan slapeloosheid. Dat betekent dat er alleen al in de Verenigde Staten miljoenen mensen samen met jou wakker zijn. Hoewel je niet wilt dat anderen lijden is het een hele geruststelling om te weten dat je niet de enige bent.

Slapeloosheid als boodschapper

Hoewel slapeloosheid heel stressvol is, is er nog een ander aspect van slapeloosheid dat zelden besproken wordt. Slapeloosheid is één van de grootste afgezanten van angst en kan ons, als we het met bewustzijn benaderen, naar genezing en de zoektocht van de ziel naar heelheid leiden.

Angst, als geschenk en boodschapper, is één van de manieren waarop de psyche ons waarschuwt voor gebieden in ons leven die aandacht nodig hebben, maar omdat we meesters zijn in het druk blijven, afleiden en overdag op topsnelheid draaien, is de stilte van de nacht vaak de enige tijd dat we de roep van angst kunnen horen.

Slapeloosheid is de manier waarop de ziel zegt: Word wakker en luister. Ik heb je een paar boodschappen te vertellen.

Wat zijn de boodschappen die besloten liggen in slapeloosheid?

De eerste stap in het ontcijferen van de boodschappen is de verschuiving van een denkwijze van schaamte naar een denkwijze die geïnformeerd wordt door nieuwsgierigheid en compassie. Dit betekent begrijpen dat slapeloosheid, net als angst, geen bewijs is van gebrokenheid, maar júíst een bewijs is van gezondheid, omdat onze psyche ons uitnodigt om te genezen. Zodra we dit kader van compassie creëren, beginnen de mogelijke boodschappen naar boven te komen.

Deze boodschappen verschillen natuurlijk voor iedereen, want we zijn geen eendagsvliegen voor elkaar en er is geen standaard aanpak voor genezing, maar een goede plek om te beginnen is door de vier gebieden van het zelf af te tasten – fysiek, cognitief, emotioneel en spiritueel – en je af te vragen: “Wat is er nodig in elk van deze gebieden? Hoe zou ik op een meer liefdevolle manier naar mezelf kunnen luisteren of voor mezelf kunnen zorgen?”

De vier gebieden van het zelf

Op het fysieke vlak kan slapeloosheid je bijvoorbeeld vertellen dat je je cafeïne- of suikerinname moet beperken, of het kan je aansporen om je lichaam elke dag te bewegen, al is het maar voor een wandeling van twintig minuten. Het kan een dringend verzoek zijn om te leren hoe je je bloedsuiker in balans kunt brengen, zoals het voor mij is geweest. Dit zijn basisaanbevelingen voor slapeloosheid, maar ze zijn het waard om opgevolgd te worden.

Cognitief gezien kan slapeloosheid je erop wijzen dat je aandacht moet besteden aan het hersenvoedsel dat je overdag binnenkrijgt en dat ‘s nachts voor onrust kan zorgen. Lees je te veel nieuws of junk headlines? Besteed je te veel tijd aan sociale media die je gewoonte om te vergelijken activeren, waardoor je in het konijnenhol van de schaamte terechtkomt?

Emotioneel en spiritueel gezien is de nacht de tijd waarin de schreeuw van het kind de schaduwen doorboort en je wordt uitgenodigd om haar op te pakken en tegen je borst te houden; je herinnert je om de nectar van je liefde in zijn lege plekken te gieten.

Uitnodiging van de nacht

De nacht is de tijd waarin de vergeten woorden als maanverlichte dauw op je huid druipen en je je realiseert dat het jaren geleden is dat je een gedicht hebt geschreven.

De nacht is de tijd om te luisteren naar het lied van de nachtegaal, die een melodie van gebroken harten draagt en ook een bemiddelaar tussen de werelden is, en als we onze handpalmen openen om zijn lied te ontvangen, worden we comfortabeler met onzekerheid.

Dit is duidelijk niet de quick-fix versie van “slapeloosheid overwinnen”. Sterker nog, door deze lens bekeken gaat het helemaal niet om ergens overheen komen, maar om het schijnen van de koplamp van nieuwsgierigheid op de symptomen van slapeloosheid totdat je langzaam, en met veel mededogen, enkele van de boodschappen begint te onthullen die zichzelf schrijven op de inktachtige linten van de nacht.

Ben je klaar om te luisteren? Welke boodschappen heeft slapeloosheid jou gebracht?

Nooit meer bang voor angst

Nooit meer bang voor angst

Sheryl Paul laat zien dat angst zowel de wond als de boodschapper als het geschenk is. Ontdek de verborgen wijsheid van spanning, stress, zorgen en onzekerheid.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Wakker zijn in de nacht

Wakker zijn in de nacht

Met Wakker zijn in de nacht, de spiritualiteit van slapeloosheid geeft Clark Strand een nieuwe, en verrassend verlichte kijk op die soms wanhopige nachtelijke uren.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Wil je meer lezen over slapeloosheid of slaapproblemen?

Deel dit artikel online
Sheryl Paul
Sheryl Paul

Sheryl Paul is psychotherapeut, opgeleid in Jungiaanse dieptepsychologie en heeft een master in counselling. Ze is geïnspireerd door o.a. Robert Johnson, Marion Woodman, Joseph Campbell en Carl Jung.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?