De gevolgen van geblokkeerde energie: lichamelijke klachten en moeizaam leven
Door GastauteurFlow, de staat van vrije energie en van spontaniteit, is onze natuurlijke staat. Al de andere staten zijn belemmeringen daarvan en dus een afdrijven van wie we echt zijn.
De kracht van levensenergie
Het is de relatieve staat van onze levensenergie (vitale energie) die bepaalt hoe wij ons voelen. Helemaal levend zijn is een staat van vreugdevolle, spontane energie. Omgekeerd leidt bevroren energie tot gevoelens van depressie en doodsheid. Naarmate de vrije stroom van deze spontane energie wordt ingeperkt ‘glijden’ wij in lagere en lagere gevoelsstaten. Helemaal onderaan de emotieschaal ervaren we zaken als apathie, schuld, schaamte; helemaal bovenaan de schaal ervaren we vrijheid, vrede en vreugde. In een lichaam dat op natuurlijke wijze ontspannen is kan je letterlijk golven van welzijn voelen.
Pijnlijke emoties en weerstand
Bij heftige, pijnlijke emoties kunnen we de levensenergie eveneens intens voelen maar dan tegen weerstand in. Ons lijf kan dus zowel een geleider zijn van de vrije levensenergie als een blokkade. Het probleem van chronische in het lijf spanning – vaak gelinkt aan onverwerkt trauma – is dat het lichaam steeds meer een weerstand wordt en steeds minder een geleider. Flow, de staat van vrije energie en van spontaniteit, is onze natuurlijke staat. Al de andere staten zijn belemmeringen daarvan en dus een afdrijven van wie we echt zijn.
Net zoals het rivierwater turbulent wordt rond rotsen in een stroom, zo wordt de levensenergie eerst turbulent rond blokkades in ons lijf. Zo kan je bijvoorbeeld beven van woede of daveren van de schrik. Maar als de stroom bevriest door trauma ervaar je vooral remmingen en afscheiding.
Zowel onze fysieke als onze mentale en emotionele staten worden dus bepaald door de relatieve vrijheid of relatieve inperking van de levensenergie in ons lijf. Hoe vrijer de energie, hoe beter ons hele systeem zich voelt en hoe meer plezier we kunnen ervaren. Elke staat heeft een andere ‘frequentie’ (‘trillingsgetal’). Gelukkiger staten hebben een hoger trillingsgetal dan ongelukkige staten.
Emoties zijn ‘energie die naar buiten wil’
Energie uit zich als beweging. Relatieve staten van meer ‘levendigheid’ zijn dus relatieve staten van meer beweeglijkheid van de energie. Een dood lichaam beweegt totaal niet meer, een gezond lichaam is ‘springlevend’.
Lichamelijk wordt vitaliteit ook gerelateerd aan soepelheid versus stijfheid. Een pasgeborene is soepel als water en na ons overlijden zet de rigor mortis in. Alle staten daar tussenin zijn staten van relatief meer of minder ‘levend’ zijn. Je kan dus ook ‘half dood’ zijn. We lopen meer en meer vast in de mate dat onze emoties onderdrukt of bevroren worden.
Emoties zijn ‘energie die naar buiten wil’ (van het Latijn ‘e-movere’ = ‘naar buiten bewegen’). Wanneer wij emotionele energie niet kunnen ontladen zoals in lachen, huilen, praten, kussen, omarmen, dansen, sporten, boos worden etc. gaat ze zich terugtrekken in de innerlijke ruimtes in ons lijf. Net zoals stilstaand water gaat stinken ontaardt ook de geblokkeerde energie in fysiek en psychologisch ongemak.
Vastzittende energie
Ze blijft bijvoorbeeld in onze keel zitten (een krop in de keel), of ze blijft in onze longen zitten (zoals ongeuit verdriet), ze verstoort op chronische wijze de darmen, etc. Ze blijft daar dan wachten op ontlading. Zo kun je soms onverwacht gaan huilen of buitensporig gaan lachen. Het lijf kan dan spontaan ontladen.
Maar veel vaker blijft die energie daar ook jarenlang vastzitten, zelfs vanuit onze vroegste kindertijd. Hoe langer de energie heeft vastgezeten hoe meer ze zich op andere manieren zal uiten wanneer ze vrijkomt, zoals hoesten (klank), slijmvorming, huiduitslag, allerlei ziekteverschijnselen, kregeligheid en woede-uitbarstingen.
Leren loslaten
Het blijft echter allemaal dezelfde levensenergie maar dan in andere meer gecondenseerde expressievormen. Dat is tegelijk ook het goede nieuws: de energie kan dus ook altijd weer van staat veranderen in de ontspannen, natuurlijke richting. Dat is waar loslaten over gaat. Vasthouden dienen we niet te leren. Dat gebeurt automatisch. Loslaten is een bewuste daad en dat dien je wel te leren. Loslaten gebeurt door bewustzijn naar de onbewuste staten te brengen waardoor je weer kunt voelen wat onderdrukt was. Pas dan kun je helen. Feel it to heal it.
Energie is dé onderschatte factor in de zorg
Het lichaam is duidelijk in eerste instantie een energiesysteem. Het werkt op een soort bio-zwakstroom. Het is onze energiestaat die de chemie aanstuurt. Het lichaam neemt energie in (ademhaling en metabolisme) en ontlaadt energie (als beweging en zelfexpressie). De meest essentiële vorm van energie is echter de voorraad levensenergie waarmee we geboren worden. Dat is een soort banktegoed waarvan je een deel kunt besteden aan dingen als denken, praten en actie. In de originele, vrije staat wordt die energie ook automatisch weer aangevuld door onder andere slaap en leuke ervaringen.
Energiehuishouding als sleutel tot fysieke, mentale én emotionele gezondheid
In de bio-energetica (van grondlegger Alexander Lowen, een student van Wilhelm Reich) wordt de energiehuishouding van een mens als de meest belangrijke sleutel gezien tot zowel fysieke als mentale en emotionele gezondheid maar ook voor ons algemeen gevoelswelzijn. Hoeveel en welke kwaliteit energie iemand beschikbaar heeft bepaalt hoe iemand op het leven reageert. Veerkracht hoort bij vrije energie; opgeven hoort bij vastgelopen energie. Je mag nog zoveel affirmaties opdreunen, als je levensenergie vastzit zal dat nauwelijks verschil maken.
Energieblokkades
Dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden is stilaan algemeen geweten: wat we denken heeft een impact op wat we voelen en vice versa. Dat is echter alleen de sleutel tot de meer oppervlakkige processen. Op dieper, onbewust niveau conditioneert de energie letterlijk zowel hoe we denken als wat we (kunnen) voelen. Het is voor iemand met diepe, onbewuste problemen niet genoeg om positieve gedachten te denken om de emoties te kunnen veranderen. Onbewuste blokkades zijn energieblokkades. Ze hebben altijd te maken met onderdrukte levensenergie. Het juiste antwoord is lichaamswerk om de energie weer te doen stromen, niet positief denken.
Het is de chronische, vaak onbewuste spanning die ons belet om ons spontane, natuurlijke zelf te zijn en volop creatief te kunnen leven.
Het is dus nogal belangrijk om traumatische stress te leren transformeren, vooral uit onze vroege kinderjaren. Je kunt hier 4 gratis lessen met oefeningen vinden om je vitaliteit te herwinnen.
Mocht je interesse hebben in de hele online training Jeugdtrauma, dan krijg je met de code leven50 nu € 50,- korting.
Ons grootste geschenk aan onze geliefden is onze eigen heling.
Jan Bommerez, auteur van Minder Moeten Meer FLOW.
Lees verder:
Energetisch helen: zo kun je je energiesysteem (of aura) ondersteunen (8 tips)
Volg de weg van jouw energie: wat zijn jouw energie-slurpers en energie-boosters?
Jij bent een energieveld: zo kun je je eigen energie voelen
De invloed van jeugdtrauma: hoe vroege ervaringen ons zenuwstelsel beïnvloeden
Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.