Gezondheid

Menstruatieklachten verminderen met voeding en energetisch lichaamswerk (6 holistische tips)

Door Jacqueline Rietveld
Menstruatieklachten verminderen met voeding en energetisch lichaamswerk (6 holistische tips)

Heb jij (heftige) menstruatieklachten? Naast dat het ontzettend vervelend is, laat het ook zien dat je hormonen waarschijnlijk uit balans zijn. Gelukkig kun je zelf veel doen om menstruatieklachten te verminderen en de balans te herstellen. Lichaamsgericht coach Jacqueline Rietveld geeft in dit artikel holistische tips om jouw hormonen weer in balans te brengen en je klachten te verminderen.

De meeste klachten met betrekking tot de menstruatiecyclus worden veroorzaakt door een onevenwichtige verhouding tussen de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in je lijf.

Menstruatieklachten

Zoveel – té veel – vrouwen en meisjes hebben last van menstruatieklachten. Endometriose wordt steeds meer medisch erkend maar ook herkend door heel veel vrouwen. Extreme buikkrampen, migraine, misselijkheid, duizeligheid, overmatig bloeden: het kan je behoorlijk belemmeren in je dagelijks leven. Hormoontherapie in de vorm van de pil, een spiraaltje of injecties zijn een optie. Maar kijk je liever (eerst) naar een holistische aanpak van je menstruatieklachten? Dit is wat voeding en energetisch lichaamswerk voor je kunnen doen.

Verstoorde hormoonbalans

Menstruatieklachten holistisch benaderen betekent niet dat we geen gebruik moeten maken van de medische wetenschap. Want juist dankzij die wetenschap weten we dat zowel endometriose als andere menstruatieproblemen een kwestie zijn van een verstoorde hormoonbalans. Bij endometriose zelfs zodanig dat weefsel buiten de baarmoeder ook meedoet met de menstruatiecyclus. Met alle pijn en andere klachten van dien.

Holistische en reguliere hormoontherapie

Reguliere artsen zullen net als holistisch therapeuten proberen te helpen om de hormoonbalans te herstellen of in ieder geval te verbeteren. Artsen schrijven daar medicatie voor en voeren in sommige gevallen operaties uit. De holistische aanpak is subtieler, maar heeft hetzelfde doel: de geslachtshormonen in balans brengen. Misschien vraagt zo’n natuurlijke aanpak meer tijd en moeite dan de reguliere geneeskunde. Anderzijds geeft het je lijf wel meer kans om uit zichzelf een nieuwe balans te vinden, zonder afhankelijk te zijn of blijven van medicatie. Op zijn minst iets om uit te proberen, toch?

Vrouwen in de overgang

Ook veel vrouwen die nu in de overgang zijn en daarbij veel klachten ervaren, ontdekken met terugwerkende kracht dat zij waarschijnlijk endometriose hebben. Al hadden hun ernstige menstruatieklachten voorheen nog niet die naam. Endometriose of niet: buitensporige pijn, migraine, flauwvallen en misselijkheid horen NIET bij een gewone menstruatie en laten dus zien dat er een verstoring is in de hormoonbalans. Ook in de overgang is het daarom nog steeds zinvol om menstruatieklachten holistisch te benaderen; of je nog menstrueert of niet. Zolang er klachten zijn, betekent dit dat je lichaam nog niet de juiste balans heeft gevonden.

Lees ook: Soepel door de overgang, holistische tips tegen overgangsklachten

Geslachtshormonen

Oestrogeen, progesteron en testosteron zijn geslachtshormonen die belangrijk zijn voor voortplanting en seksueel genot. Testosteron is het geslachtshormoon dat onder andere zorgt voor voortplantingsdrift en libido. Bij vrouwen is de testosteronspiegel relatief hoger in de vruchtbare periode van hun cyclus. Oestrogeen is het hormoon dat het lichaam in staat stelt om een kind te krijgen en te voeden. Progesteron is nodig om een bevrucht eitje zich te laten nestelen in de baarmoeder totdat het klaar is voor de geboorte.

Hormoonverstorende factoren

De meeste klachten met betrekking tot de menstruatiecyclus worden veroorzaakt door een onevenwichtige verhouding tussen de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in je lijf. Er zijn tegenwoordig steeds meer factoren die dit evenwicht kunnen verstoren, zogenaamde ‘endocrine distruptive factors (EDF)’. Voorbeelden zijn bestrijdingsmiddelen, antibiotica, luchtvervuiling en elektromagnetische straling. Aangezien EDF’s sinds de industriële revolutie exponentieel toegenomen zijn in onze leefomgeving, is het misschien niet verwonderlijk dat steeds meer meisjes en vrouwen ernstige problemen met hun menstruatiecyclus ervaren.

Wat kan je zelf doen?

Klimaatverbetering is een maatschappelijk aandachtspunt, maar vooralsnog moeten we het doen met de omstandigheden waarin we leven. Hoe kan je dan toch op een natuurlijke manier iets doen om je menstruatieklachten te verminderen? Of hoe kan je de kans dat je dochter menstruatieklachten krijgt, verkleinen? Holistisch werken betekent altijd een benadering op lichamelijk, geestelijk en energetisch vlak. De adviezen hieronder bieden een ingang op al die terreinen.

Menstruatieklachten holistisch verminderen

Op lichamelijk vlak is de juiste voeding een absolute voorwaarde om je menstruatieklachten holistisch aan te kunnen pakken. Gezond eten volgens jouw natuur zorgt ervoor dat het zelfhelend vermogen van jouw lichaam meer kans krijgt om zijn werk te doen. Wat gezond eten is, verschilt per persoon, omdat iedereen een uniek gestel heeft. Maar zeker met betrekking tot hormoon verstorende elementen zijn er wel een paar algemene adviezen te geven.

1. Suiker vermijden

Om suiker te kunnen verwerken, maakt je lichaam insuline aan. Insuline heeft ook invloed op je oestrogeenniveau. Eenvoudig gezegd: hoe meer insuline, hoe meer oestrogeengevoelige lichaamscellen zich vormen. Zo kan bijvoorbeeld buitenbaarmoederlijk oestrogeengevoelig weefsel ontstaan wat meedoet met de menstruatiecyclus. Met alle pijnlijke gevolgen van dien. In deze tijd zit er – vaak ongemerkt- zoveel suiker in onze voeding verwerkt, dat het haast logisch is dat steeds meer meisjes en vrouwen hevige menstruatieklachten hebben.

2. Verborgen suikers

Misschien let je al op met suiker en heb je snoep, frisdrank en suikerklontjes uit je menu geschrapt. Maar ook aan andere voedingsmiddelen die we in de winkel kopen zijn vaak verborgen suikers toegevoegd. Aan sauzen, soepen, brood en vleeswaren bijvoorbeeld. Op de etiketten staat niet altijd ‘suiker’ vermeld, maar bijvoorbeeld ‘(malto)dextrine’, ‘dextrose’, ‘glucose-fructosesiroop’ of ‘broodverbeteraar’. Dit zijn allemaal synoniemen voor extra toegevoegde suikers. In de biologische supermarkten of reformzaken vind je gelukkig veel gezonde, suikervrije alternatieven. En je kan ook heel veel dingen gemakkelijk zelf maken.

3. Gluten

Bij menstruatieklachten is het ook zinvol om eens uit te zoeken wat het eten van gluten met je doet. Gluten zijn eiwitten die brood en meelproducten smeuïg en elastisch maken. Ze worden door brood- en meelfabrikanten dan ook vaak extra toegevoegd. Maar die eiwitten zijn voor veel mensen moeilijk te verteren en kunnen laaggradige ontstekingsreacties in het hele lichaam veroorzaken. Dat heeft weer als gevolg dat je hormoonproducerende organen prioriteit stellen bij het bestrijden van die ontstekingen en minder energie over houden voor het produceren van bijvoorbeeld progesteron, waardoor de balans in de geslachtshormonen uit evenwicht raakt.

Tarwe- en speltproducten (brood, pasta’s, tortilla’s, koekjes, etc.) bevatten veel van deze gluten. Probeer ze eens een cyclus lang te vervangen door glutenvrije varianten gemaakt van bijvoorbeeld linzenmeel, quinoa, boekweitmeel of volkoren rijstmeel. Misschien merk je meteen al dat je lijf hier blij van wordt!

4. Vlees en zuivel

Nog zo’n voedingsmiddel dat van grote invloed kan zijn op je hormoonhuishouding is vlees. In de moderne vee-industrie worden medicijnen gebruikt om bacteriële infecties onder de dicht opeen opgehokte dieren zoveel mogelijk te voorkomen. Resten daarvan blijven natuurlijk ook in het vlees achter. Bovendien krijgen de dieren vaak hormonen toegediend om zoveel en zo snel mogelijk te groeien. Ook dat laat sporen na in de samenstelling van het vlees dat je eet. Voor de melk van datzelfde vee geldt dat natuurlijk niet anders: het verandert iets aan de puurheid van kaas, melk en boter.

Bewust kiezen

Moet iedereen dan maar veganistisch worden? Nee, voor veel mensen is het eten van vlees, vis en zuivel ook belangrijk voor de opbouw van spieren en botten. Wat je dan wel kan doen is bewust kiezen welk vlees je eet en welke zuivel je neemt. Zuivel hoeft bijvoorbeeld niet altijd van de koe te komen. Geiten en schapen worden vaak op een andere, kleinschaliger manier gefokt en grootgebracht. En zij produceren ook melk. Qua vlees en zuivel doe je er goed aan om te kiezen voor producten die worden geleverd door biologisch-dynamische boeren, die de bodem in balans houden en zorgen voor een natuurlijke kringloop binnen hun eigen bedrijf.

5. Diepere betekenis menstruatieklachten

Menstruatieklachten holistisch verminderen is meer dan alleen kijken naar de mogelijke oorzaken buiten jezelf, zoals voeding. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar onophoudelijk. Een diepere betekenis van ernstige menstruatieklachten kan zijn dat jij onvoldoende ruimte geeft aan jouw vrouwelijke energie. ‘Yin’ heet die energie in de Chinese geneeskunde. Dat doe je waarschijnlijk niet eens bewust, maar dingen als je opvoeding en de maatschappelijke tendens kunnen ertoe leiden dat jij vooral op je mannelijke energie (yang) vaart.

Diepzinnig, voelend Yin

De mannelijke Yang-energie spoort je aan tot actie, werken, doen, bewegen, ondernemen, gaan, gaan, gaan! Maar rust, bezinning, toegeven aan je emoties – typische Yin-energie – zijn zó nodig voor jouw vrouw zijn! Het maakt onderdeel uit van jouw specifieke kracht. Je menstruatiecyclus is de manier waarop je lichaam je uitnodigt om die natuurlijke behoefte te volgen. Geef jij voldoende ruimte aan het diepzinnige, voelende Yin in jouw leefwijze?

Lees ook: Zo helpt de Chinese vijf elementenleer je bij het vermijden van een burn-out

6. Seksueel (overgeërfd) trauma

Een laatste aspect dat vaak een onderliggende trigger is voor het ontwikkelen van hevige menstruatieklachten is seksueel trauma. Of het je nou zelf is overkomen, of het in de familielijn zit: het doet iets met de energie van je onderste chakra’s. Die chakra’s huizen in je onderbuik; ze bestrijken het gebied van je navel tot en met je bekkenbodem. Daar waar je baarmoeder en eierstokken zich ook bevinden.

Als er angst of afkeuring zit in de energie in dat gebied, kan het niet vrijuit stromen. Daar reageren je geslachtsorganen uiteraard ook op, wat endometriose of andere menstruatieklachten tot gevolg kan hebben. Energetisch lichaamswerk kan je helpen om deze traumatische opslag zowel geestelijk als lichamelijk los te laten. Zelfs als het niet je eigen trauma is dat je meedraagt, maar dat van je moeder, oma of andere mensen in je familiesysteem.

Jacqueline Rietveld is lichaamsgericht coach en Reiki Master. Meer over haar werk lees je op www.avaloncoaching.nl

Claim je cyclus

Claim je cyclus

Leer je innerlijke seizoenen kennen en (her)ontdek hoeveel energie vrijkomt wanneer je in het ritme van je maandelijkse cyclus leeft

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Code chakracursus

Bescherm je energie met chakrahealing

Bescherm je energie met chakrahealing

  • De tweede chakra is één van de belangrijkste chakra's om menstruatieklachten mee te verlichten
  • In deze cursus ligt de focus op je tweede chakra
  • Heel je vrouwelijke energie en breng je chakra's in balans.
Bekijk deze cursus

Lees verder:

Boekentip van de redactie
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
€ 20,00

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Anne Fleck

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
€ 20,00

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Anne Fleck

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?