Feng Shui

De symboliek van yin en yang

Door Nicky Koopmans
De symboliek van yin en yang

De ordening van de wereld heeft, volgens de Chinese filosofie de ‘Tao’, een vorm gevonden in het yin-yang symbool. Yin en yang zijn de namen voor de twee, elkaar aanvullende kosmische basisprincipes.

Het is dan ook te simpel om te stellen dat het yin-yang symbool enkel betekent dat alles uit tegengestelden bestaat. Het is een symbool, en symbolen hebben altijd meerdere lagen van betekenis.

Symboliek

Carl Jung zei, dat symbolen duidelijk te onderscheiden zijn van tekens. Een teken heeft namelijk slechts één, niet mis te verstane, boodschap. Een verkeersbord is bijvoorbeeld zo’n teken. Het vertelt je duidelijk ‘stop’, ‘voorrang verlenen’ of ‘eenrichtingsverkeer’. (Je kunt een verkeersbord natuurlijk ook symbolisch interpreteren, maar dat is weer een heel ander verhaal.)

Het yin-yang teken probeert je duidelijk te maken dat alles met elkaar in relatie staat. Dat niets zonder elkaar kan bestaan: ‘warm’ bestaat alleen in relatie tot ‘koud’, iets kun je alleen ‘dik’ noemen als er ook een ‘dun’ is, en geen positief zonder negatief.

Het laat je zien dat polariteit complementair is aan elkaar. Je kunt pas ergens iets van vinden, als je het kan vergelijken met iets anders. Dualiteit laat je inzien dat beide kanten ervaren kunnen worden. Zonder dualiteit valt er weinig te ervaren.

Associaties

Alles is energie en energie is altijd in beweging. Het yin-yang teken laat je zien dat ook dualiteit een dynamisch proces is. Niets is 100% yin of 100% yang. Het zijn waarden, die afhankelijk zijn van elkaar, én die elkaar beïnvloeden.

Omdat symbolen meerdere lagen kennen, kun je bij symbolen niet spreken van een “is gelijk aan”. Je kunt dus eigenlijk niet zeggen: yin ís vrouwelijk en yang ís mannelijk.

Symboliek gaat over associaties. Yin wordt geassocieerd met het ontvankelijke aspect, en yang met het scheppende. Je spreekt dan over analogieën of corresponderende waarden. Dit is een subtiel, maar heel belangrijk verschil!

Waarden

Yin en yang zijn een eerste stap in het bepalen van de kwaliteit van een energie. Als je dat hebt bepaald, kun je verder zoeken in corresponderende waardes, die toegekend worden aan het yin- of het yang-principe. Enkele van deze waardes (er zijn er veel meer) geef ik je hieronder:

  • Yin: ontvangend, vrouwelijk, passief, maan, donker, water, koude, aarde, stilte, dood, even…
  • Yang: scheppend, mannelijk, actief, zon, licht, vuur, warmte, hemel, beweging, leven, oneven…

Volgens de Feng Shui bestaat de ideale yin-yang verhouding voor de levende mens uit drie delen Yang en twee delen Yin. De ideale verhouding voor de doden (bv. begraafplaatsen) is precies omgekeerd: drie delen Yin en twee delen Yang.

Nicky Koopmans schrijft (ook) op haar eigen blog op happyholon.nl over de relatie tussen mens en omgeving. 

Deel dit artikel online
Nicky Koopmans
Nicky Koopmans

Geomant | House Whispering Consultant | Energiewerker voor panden, percelen en personen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?