Burn-out

Wat is de boodschap van jouw burn-out?

Door Lusanne Hogeweg
Wat is de boodschap van jouw burn-out?

Stel je bent burn-out geraakt en je hebt het gevoel: ‘ik kan niet terug naar die plek’. Dan is burn-out kennelijk een signaal dat het tijd is om je te bezinnen op de vraag: ‘welk werk zou nu beter bij me passen?’ Het is goed om je ook af te vragen: ‘wat maakt dat ik opgebrand ben geraakt?’ Hierop antwoord krijgen kan voorkomen dat je weer uitvalt. Misschien heb je de neiging om overmatig je best te doen, of ‘moet’ je teveel van jezelf. Het kan nodig zijn om de patronen in je denken en doen te onderzoeken. Onbewuste drijfveren kunnen je steeds dezelfde kant op sturen. En wat nou als dat steeds niet de goede kant is? Dan is het zaak om bij jezelf na te gaan waarom je doet wat je doet.

Burn-out vraagt om loslaten van oude patronen

Hoe laat je deze oude neigingen los? Eerlijk naar jezelf kijken is een belangrijke eerste stap. Probeer bij jezelf te zien wat steeds terugkerende gedachten zijn. Vaak zijn dit overtuigingen die we al lang hebben. Conclusies die we ooit hebben getrokken, na een bepaalde situatie, waarin we nog steeds geloven. ‘Ik moet het goed doen’, bijvoorbeeld.

Deze conclusies doorzien is essentieel. Vaak zijn ze omgeven door angst en moeten we de onderliggende pijn (alsnog) voelen. Hier doorheen gaan brengt je veel. Want deze emotionele lagen in ons bewustzijn lossen daardoor op. Het is een proces van kijken en voelen. Voelen en zien.

Schrijven helpt bij burn-out

Het gaat er om te kijken naar je gedrag en gedachten. Het kan helpen om te schrijven. Als iets je dwars zit, pak pen en papier, ga zitten en schrijf. Blijf schrijven, twee bladzijdes of tien minuten lang. Niet stoppen en nadenken, want dan gaat je kritische stem zich ermee bemoeien. Die wil censureren, en dat is nu net niet de bedoeling.

Schrijf met pen op papier, want dan maak je verbinding met je gevoel. Dat lukt niet of minder goed op de computer. Zo schrijf je jezelf door je angst en pijn heen. Dan kom je bij onderliggende lagen, zoals je diepere verlangens. Uiteindelijk kom je bij je essentie, je pure kracht. Door dingen op te schrijven en later terug te lezen, kun je ze helder zien.

Verlangens verwoorden helpt je uit je burn-out

Die verlangens gaan misschien wel over wat je wilt doen, wat je tot stand wilt brengen in werk. Of over nog niet benutte talenten die de ruimte willen krijgen. Je pure kracht helpt je hiervoor te gaan staan. Om stappen te zetten. Zoals tegen je leidinggevende zeggen: ‘Dit wil ik niet meer. Ik wil ander werk, en me daar op oriënteren.’ Of wat dan ook.

Het helpt als je duidelijk voelt vanbinnen: ‘Dit is wat ik wil.’ Als je een idee of beeld hebt van wat je voor ogen staat. Je nieuwe toekomst is nu misschien nog niet duidelijk. Dat wordt-ie ook pas als je stappen zet. Met elke actie die je onderneemt om je verlangen te realiseren, krijgt die toekomst gaandeweg, stap voor stap, concreet vorm.

Burn-out zegt: luister naar je lichaam

Als je burn-out bent, luister dan naar signalen van je lichaam, zoals energieverlies. Want je lichaam weet hoe het zit en heeft een boodschap voor je. Deze signalen leren verstaan, is essentieel om nieuwe uitval te voorkomen. En dat niet alleen. De boodschap van burn-out serieus nemen kan leiden tot een nieuw leven en ander werk dat beter bij je past.

Daarvoor is nodig dat je oude denk- en gedragspatronen onder ogen ziet en je emoties voelt. Dit doen maakt je vrij. Zodat je dieper gelegen aspecten van jezelf kunt zien, zoals verlangens en talenten. Een dergelijk proces aangaan vergt moed. Ik wil je hierbij graag een hart onder de riem steken. Want ik weet uit ervaring, zo kom je verder. Daar waar je wezen moet.

© Lusanne Hogeweg

De belofte van burn-out

De belofte van burn-out

In het boek De belofte van burn-out vind je informatie over de verschillende niveaus waarop je burn-out bent geraakt en hoe daarop weer te herstellen. De interviews met de vele hooggevoelige personen die ik heb gehouden laten zien welke klachten je zoal kunt hebben en bieden erkenning en herkenning. Ze vertellen ook wat hen heeft geholpen om weer te herstellen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Lusanne Hogeweg
Lusanne Hogeweg

Lusanne Hogeweg schrijft over hooggevoeligheid, burn-out en je missie leven. Ze is auteur van de boeken "De belofte van burn-out' en 'Van voldoen naar voldoening'. Ze heeft een re-integratiebureau voor hoogsensitieve personen die na een burn-out werk zoeken waar ze weer energie van krijgen, zie vialusanne.nl.

Reactie
  1. Melissa 29 juni 2018 - 21:01
    Reply

    Sinds dat ik mocht werken kreeg ik nooit de kans om mij te ontplooien en mijn talenten werden altijd genegeerd. Zat tegen een burn out aan maar werd in mijn ogen te snel weer aan het werk gezet. Nou heb ik nergens zin in, huil veel, kan nergens van genieten, geen energie, slaap tekort en voel mij waadeloos. Heb zo'n huisarts die met heel veel moeite iets voor je wil doen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
€ 25,00

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Anne Fleck

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

€ 25,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?