Waarom je als HSP een ster bent in het aanpassen van jezelf
Door Sannie Alblas-SmitVaak weet een hsp niet beter dan zich aan te passen, het gaat van nature. Reden voor mij om hier iets meer over te schrijven. Wellicht begrijp je dan beter waarom het gebeurt en kan je iets milder naar jezelf kijken.
Aanpassen
Het is ook verklaarbaar dat een hsp zich aanpast. Er spelen meerdere factoren een rol.
- De behoefte aan verbinding en harmonie zijn vaak zo groot, dat je je gaat aanpassen.
- Het grote gevoel voor empathie en de emoties en gevoelens die een ander zou kunnen hebben, maken dat je je aan gaat passen.
- Het precies kunnen aanvoelen wat de ander van jou verwacht of wat van jou gewenst wordt, maakt ook dat je je sneller aan zult passen.
Het aanpassen begint echter al in de jeugd. Je ouders hebben je het grootste geschenk gegeven, namelijk leven. Zodra je geboren wordt, ben je afhankelijk van je ouders. Zonder de zorg en liefde van je ouders zal je immers sterven. Het is natuurlijk niet zo dat je je hier als kind allemaal bewust van bent. Dit gebeurt op onbewust niveau. Door dit grote geschenk zijn kinderen loyaal aan hun ouders. Ja, ook als je niet hele liefdevolle ouders gehad hebt.
Veel hoogsensitieve kinderen (hsk) willen niets liever dan hun ouders gelukkig zien en passen hun gedrag hierop aan. Ook de behoefte aan liefde en bevestiging, maakt dat het hsk zijn gedrag aanpast. Dit ten koste van zijn eigen behoeften.
Erbij horen
Daarnaast heeft de mens van nature de behoefte om ‘erbij te horen’. Als kind wil of zoek je die bevestiging eerst bij je ouders en op latere leeftijd in je omgeving. Doordat je als hsk al feilloos aanvoelt wat ‘gewenst’ gedrag is, zal je je ook zo gaan gedragen.
Als je dit zo gelezen hebt, kan je je misschien voorstellen dat het verklaarbaar is dat je als volwassen hsp ‘jezelf kwijt bent’. Je hebt namelijk nooit echt de kans gekregen om jouw eigen ik te ontdekken.
Het nadeel van het aanpassen is dus dat je jezelf verliest. Door het continu aanpassen en over je grenzen heen gaan, vergeet je je eigen behoeften, waarden en normen. Daarom kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om te bedenken wat jij wil, waar jij voor staat. Dit is immers ver weg gestopt en gekleurd door alle meningen en ervaringen van anderen. Helaas kom je daar pas na jaren achter en is het een zoektocht naar je ware ik.
Gelukkig is dit natuurlijk niet voor alle hsp zo. Mocht je jezelf hierin herkennen, wees dan niet te streng voor jezelf. Aan het verleden kan je niets meer veranderen. Probeer vooruit te kijken en ga op zoek naar jouw ware ik, want die is het waard om er te zijn!
Liefs Sannie
P.s. heb je vragen naar aanleiding van dit blog kan je mij een mailtje sturen.
Hoogsensitiviteit als kracht
In ‘Hoogsensitiviteit als kracht’ geeft Carolina Bont de informatie en diepgang over hoogsensitiviteit waar een nieuwe generatie naar op zoek is. Ze presenteert dit onderwerp, dat enorm in de belangstelling staat in een nieuwe vormgeving. Dit is het basisboek over hooggevoeligheid. Bestel jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.
Mijn naam is Sannie Alblas-Smit. Ik heb mijn eigen coach/therapie praktijk voor hoogsensitieve personen in Deventer en ben auteur van de kaartenset Hoogsensitief. Daarnaast ben ik getrouwd en wij hebben drie kinderen. Ik ben mijn werk carrière begonnen als operatie assistent in het ziekenhuis. Totdat ik merkte dat ik in mijn werk het echte contact met mensen ging missen. Daarom heb ik ervoor gekozen om mij te laten omscholen. In die periode heb ik ook veel over mijzelf geleerd. Ik wist niet beter dan dat ik mij aanpaste in mijn leven, net als veel hoogsensitieve personen. Waren de keuzes in mijn leven míjn keuzes, of waren die keuzes gemaakt door anderen of de tijd? Of waren die keuzes gemaakt doordat ik deed wat van mij verwacht werd? Voor mij is het belangrijk mijn hoogsensitiviteit positief te benaderen. Ik heb mijzelf lang genoeg ‘anders’ gevoeld in deze maatschappij. Ik heb lang genoeg gedacht dat het aan mij lag, dat ik alles zo intens beleefde. Nu weet ik dat het hoogsensitiviteit is en kan ik hiermee omgaan. Ik hoop dat ik jou dat ook mag leren. Zodat je gaat inzien dat het een mooie eigenschap is, in plaats van een last.
IK DENK DAT IK MIJ HIERIN ERKEN, BEN ZEKER