Self-care

Het pad naar zelfliefde: hoe lief ben jij voor jezelf?

Door Michèle Lippus
Het pad naar zelfliefde: hoe lief ben jij voor jezelf?

De liefde die we voor anderen voelen komt zo natuurlijk en spontaan in ons op, maar waarom voelt het zo onwennig als we dit gevoel aan onszelf willen geven? Het is best spannend om naar jezelf in de spiegel te kijken en met overtuiging te zeggen: ik hou van jou. Toch kunnen we leren om met een meer liefdevolle blik naar onszelf te kijken.

And if i asked you to name all the things that you love, how long would it take for you to name yourself?

Toen ik deze quote op mijn Facebook feed zag verschijnen, was mijn reactie: touché, dit had ik niet zien aankomen! In gedachten had ik alles wat me lief is opgesomd… maar het was niet eens in me opgekomen om mezelf te vermelden.

Vertekend zelfbeeld

Waar gaat het dan mis? Reeds op jonge leeftijd worden we aangemoedigd om de beste te zijn: op school, bij het sporten enzovoorts. Maar wat als je niet de beste bent? Hoe kijk je dan als kind naar jezelf?

Mogelijk kreeg je thuis te horen hoe ontgoocheld je ouders waren. Omdat je als kind naar de liefde en erkenning van je ouders snakt, ontstaat de vrees dat ze je niet graag meer zien. Als je niet op de nodige steun en liefde van je ouder(s) kon rekenen, vertaalt dit zich op lange termijn naar: ik heb gefaald, ik ben waardeloos, ik ben niet goed genoeg.

Wat we op jonge leeftijd niet weten is onze rolmodellen zelf worstelen met oude pijnen. Tegen beter weten in, hebben zij ook overgenomen wat ze als kind te horen kregen.

Mogelijk heb je zo vaak harde woorden gehoord, dat je ze uiteindelijk voor waarheid hebt aangenomen. Het gevoel van niet waardig genoeg te zijn, niet te voldoen aan de verwachtingen van je omgeving enzovoorts… het zijn allemaal indrukken die ervoor zorgen dat je door de jaren heen, een vertekend zelfbeeld hebt opgebouwd.

Kritische gedachten

Weet je nog, die ene keer dat je iets aantrok waar je moeder of een vriend(in) met een bedenkelijke blik zei: ga je dit aantrekken? Hoezo, staat dit me niet goed? Dit soort van reacties kunnen jaren verder in je gedachten blijven nazinderen.

We krijgen allemaal wel eens met kritiek te maken. Mogelijk heb je op het werk negatieve feedback gekregen of werd je ontslagen omdat je niet voldeed aan de verwachtingen van het bedrijf. Tijdens een sollicitatiegesprek was er meer aandacht voor wat er niet op je resumé stond, dan voor wat jij te bieden hebt… en wat als je partner je verlaat voor een andere persoon… Hoe interpreteer je dan deze situaties? Denk je dan: ik ben niet goed genoeg, ik heb me niet voldoende ingezet, of overlaad je jezelf met schuldgevoel?

Al deze opmerkingen en indrukken maken van jou nog niet een minderwaardige of een ongekwalificeerde persoon! Maar als jij dit gaat denken en voor waar gaat aannemen – zonder wat gezonde zelfreflectie – dan vergroot je nog meer jouw lage zelfbeeld.

You have been criticizing yourself for years, and it hasn’t worked. Try approving of yourself and see what happens! – Louise L. Hay.

Social media als spiegelpaleis

Als je in een dipje zit, kan social media een bijzonder confronterende tool worden. Plots werkt het als een vergrootglas voor jouw onzekerheden. De verleiding om jezelf te vergelijken met iemand die in jouw ogen mooier, gelukkiger of succesvoller is, is voor velen een pijnlijke reminder van hoe men zichzelf bekijkt. Het knaagt aan je eigenwaarde en helpt niet echt om de positieve mindset erin te houden.

Onbewust filtert jouw brein boodschappen die exact weergeven wat jouw gemoedstoestand is. Door hier bewuster mee om te gaan en deze triggers als een dankbaar geschenk te bekijken, kan je langzaam aan jouw transformatieproces in gang zetten.

Het pad naar zelfliefde

Heel wat mensen vragen zich af waarom ze zoveel ellende over zich heen krijgen wanneer ze geen mug kwaad doen. Maar hoe zit het met jezelf? Hoe lief ben jij voor jezelf? Hoe goed zorg je voor je geest en lichaam? En wat als je een zogenaamde fout maakt? Hoe streng ben je dan voor jezelf?

We staan er haast niet bij stil hoe hard en kritisch we voor onszelf zijn. Hé, ik ben geen schoonheidsideaal en mijn gewicht nam ook met de jaren toe. Toch houdt dit me niet tegen om me graag te leren zien. Graag genoeg te zien om liefdevol aandacht te hebben voor wat ik eet, drink maar nog meer voor wat ik zeg, voel en denk! Nu ik bijna 52 ben, kijk ik op een totaal nieuwe en vooral liefdevolle manier naar mezelf. En het voelt oh zo heerlijk!

Zelfliefde is het mooiste geschenk dat ik mezelf kan geven. Voor mij is zelfliefde meer dan in de spiegel te kijken en te zeggen: ik hou van jou. Het begin bij dit:

  • liefdevol met jezelf om te gaan, ook met je gedachten;
  • jezelf te leren aanvaarden hoe je bent, ook al is dit in jouw ogen, niet perfect;
  • beseffen dat het voor nu goed genoeg is, dat jij goed genoeg bent;
  • vol compassie jezelf leren te vergeven.

Tijd voor verandering

Ongeacht hoe lang je al weinig opbeurende gedachten over jezelf hebt, je hebt steeds de keuze om hier verandering in te brengen. Stel jezelf deze vraag: wat is de meerwaarde om in oude pijnen te blijven hangen? En hoe zou het zijn om jezelf hiervan te kunnen bevrijden?

Je kan ook kiezen om te zeggen: vandaag is de eerste dag van een nieuwe fase in mijn leven! De eerste stap zetten naar een meer gewenste realiteit is mogelijk. Geloof me, als je vandaag beslist om een pijnlijk verleden los te laten en meer liefdevolle gedachten voor jezelf kan hebben, dan zal je over 6 maanden zeggen: ik ben zo blij dat ik deze stap gezet heb!

Sometimes, the smallest step in the right direction ends up being the biggest step of your life. Tip toe if your must, but take the step!

Boekentip: Self Love Talk voor een liefdevolle levensstijl

Dit is een fragment uit Self Love Talk van Merel Teunis. Wil je gelukkiger en krachtiger in het leven staan? Met self love kan dat. Self Love Talk zal je inspireren om elke dag liefdevol voor jezelf te kiezen.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Michèle Lippus
Michèle Lippus

Coach, koffieliefhebber en vuurtorenfan – geen reddingsboot, maar een ankerpunt dat je helpt koers te zetten richting work-life balance, zelfliefde en duurzame relaties. Als self-care expert en doorwinterde coach help ik je te ontdekken hoe jouw innerlijke licht weer schijnen mag, zonder onnodig drama. In mijn podcast "Rumbo Norte" (te beluisteren op Spotify) deel ik inzichten en ga ik graag in gesprek met boeiende gasten.✨

Reactie
  1. Sonja 24 mei 2020 - 13:32
    Reply

    Heel interressant om dit te lezen. Ik vind het jammer dat ik het boek niet kan bestellen, omdat ik in Suriname woonachtig ben. De inspiratie van deze korte informatie helpt me te werken aan mezelf Succes verder

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
€ 20,00

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Anne Fleck

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?