Bij het ontwaken van de derde dimensie naar de vijfde, komen veel veranderingen kijken. Denk bijvoorbeeld aan een andere leef- en eetstijl, het afleren van oude patronen en het aanleren van nieuwe, voedende gewoontes. Maureen St. Germain geeft in haar boek Ontwaken in 5D tips en tools om je daarbij te helpen. Je kunt volgens haar vrij gemakkelijk beginnen met de shift naar 5D door je taalgebruik te analyseren en aan te passen. Zo kun jij, middels de taal die je spreekt, meer ruimte en vrijheid creëren voor jezelf en anderen. Spreek jij de taal van de vijfde dimensie al?
Taal is een krachtig en belangrijk instrument waarmee je op alle niveaus meer meesterschap kunt verwerven. Daarom is het vijf-dimensionale advies om woorden te gebruiken die open zijn en waar geen voorkeur of oordeel uit spreekt. Dan spreek je de taal van de vijfde dimensie.
Waarom is het leren van de 5D-taal zo waardevol?
Het kan zijn dat je niet beseft hoe groot de invloed van je taalgebruik is op je levensgeluk. Wat voor verhalen vertel je als je tegen jezelf en anderen praat? Welke patronen voed je? Veel mensen beseffen niet dat we verhalen kracht geven door er voortdurend aan te denken en ze te vertellen.
Daarom is het zo belangrijk dat je leert hoe je door een bewuste woordkeuze de vijfde dimensie kunt creëren en verwoorden. Voor alle duidelijkheid: je focus bepaalt en versterkt je hartsverlangen en creëert meer van hetzelfde (van wat je oprecht verlangt).
Taal is een krachtig en belangrijk instrument waarmee je op alle niveaus meer meesterschap kunt verwerven. Gebruik woorden die open zijn en waaruit geen voorkeur of oordeel spreekt. Dan spreek je de taal van de vijfde dimensie vloeiend en als vanzelf.
Enkele specifieke tips
Om te beginnen kun je letten op de werkwoorden die je gebruikt en de tijden waarin je ze gebruikt. Verder zou je termen als ‘gek’, ‘hopelijk’ of ‘het allerleukste ooit’ het beste kunnen vermijden, omdat deze onverwachte (en abnormale) resultaten impliceren.
Het woord ‘vreemd’ heeft ook connotaties die niet positief aanvoelen en klinken. Overweeg om dit soort gewone woorden niet meer te gebruiken en ze te vervangen door woorden die geen lading hebben. De volgende zinnen kunnen je hierbij helpen:
- Gelukkig, we gaan weer vooruit.
- Dat was heel interessant.
- Opgewekt gaan we richting…
- Dankbaar ervaar ik dat…
- Heerlijk dat ik nu…
- Dat zou ik heel graag…
Denk niet zwart, denk niet wit…
Leer hoe je je gedachten op een niet-polaire manier kunt uitdrukken. Hierdoor wordt het eenvoudiger om in 5D te komen. De keuze om je manier van spreken te veranderen, is een belangrijke en essentiële stap.
Besef dat de dualiteit niet slecht is, maar een keuze. We kiezen ervoor om vijfdimensionaal te worden omdat we alles wat we moesten doen binnen het polariteitsexperiment hebben gedaan en uitersten nu niet langer aan de orde zijn, niet omdat de polariteit goed of slecht is. De taal van 5D opent je voor een andere perceptie op wat er allemaal mogelijk is.
Vermijd woorden waarmee je jezelf opsluit
‘Ik moet…’ is waarschijnlijk de grootste zonde onder de taalgewoonten waarmee je jezelf opsluit in de derde dimensie. Je ‘moet’ helemaal niets. Je hebt namelijk altijd een keuze. Misschien dat je de consequenties niet altijd even leuk vindt, misschien voel je de druk van je omgeving of familie om bepaalde dingen te doen, maar je hebt hoe dan ook altijd een keuze.
Schrap die uitdrukking uit je denken en spreken; hierdoor wordt het eenvoudiger om in de vijfde dimensie te blijven. Als je ‘ik moet’ zegt, bekrachtig je de mensen die je in hun macht willen krijgen. Het werkt heel bevrijdend als je voor jezelf besluit dat je de woorden ‘ik moet’ niet langer nodig hebt. Je ‘moet’ je dochter niet om vier uur op te halen, je kiest ervoor om dat te doen.
Omgaan met pijn en verdriet
Als je voor jezelf opkomt, creëer je een onneembare grens om je heen. Dit wil zeggen dat niemand je iets kan aandoen, tenzij je hem of haar ‘binnenlaat’. Hoe kan iemand je kwetsen? Je gaat een relatie aan, schept hoge verwachtingen… en vervolgens laat iemand je vallen.
Wat doe je als zoiets je overkomt? Heel eenvoudig: je voelt je gekwetst. Je erkent je pijn en verdriet. Het werkt zelf-bevestigend als je je eigen verwachtingen (die de pijn veroorzaken) en teleurstelling (het emotionele gevoel als gevolg van de niet uitgekomen verwachtingen) erkent. Voor allebei draag je de verantwoordelijkheid. Vervolgens blijf je gewoon van de ander houden, of je nu besluit om een einde aan de relatie te maken of niet. Hoe dan ook: jij hebt de leiding. Jij bent degene die beslist.
Vermijd het gebruik van heftige metaforen
Een andere ontkrachtende uitspraak is: ‘Ik spring nog liever van een berg dan dat ik de wc schoonmaak.’ Hiermee geef je aan dat je liever iets verschrikkelijks of naars doet (van een berg springen in dit geval) dan dat je een bepaalde handeling verricht. Zeg gewoon ‘liever niet’ en laat de kleurrijke metafoor achterwege.
Als je dit soort uitspraken achterwege laat, zul je sneller liefdevoller en accepterend voor jezelf en anderen worden. Je ontkent je emoties niet, maar erkent ze juist doordat je ze een stem geeft – slechts drie keer en niet meer – en vervolgens kies je nieuwe woorden.
Meer over bekrachtigende woorden
Bewezen is dat DNA in levend weefsel reageert op taal, vooral in combinatie met specifieke frequenties. Beperkend taalgebruik heeft net zo veel effect op je DNA als bekrachtigende woorden.
Luister goed naar de woorden die mensen gebruiken en naar je eigen innerlijke dialoog (dat kleine stemmetje in je hoofd). Kijk hoe vaak je beperkende woorden bezigt om aan te geven wat je wel en niet kunt. In de onderstaande tekst vind je taalkeuzes die of beperkend of bekrachtigend werken.
Bekrachtigende woorden om gewoon taalgebruik mee te vervangen
Gewoon taalgebruik Bekrachtigende woorden
Ik kan niet > Ik wil niet (het is jouw keuze, sta ervoor!)
Ik moet > Ik kies
Het is te zwaar > Ik kies ervoor om het leuk en simpel te maken
Het is niet mijn schuld > Volgens mij ben ik verantwoordelijk. Wat kan ik doen om het op te lossen?
Beproevingen > Mogelijkheden
Waarom ik? > God weet vast iets wat ik niet weet, want ik weet dat er alleen maar dingen gebeuren die ik aankan
Het is een probleem > Het is een kans
Het is te pijnlijk > Ik leer ermee omgaan
Het leven is een worsteling > Het leven is een avontuur
Had ik maar… > Volgende keer maak ik een andere keuze
Wat moet ik doen? > Zorg dat je er staat!
Over je beledigd voelen
Niemand kan je beledigen als je niet toehapt. Soms is het je geliefde van wie je houdt en die je respecteert. Je wilt dat diegene perfect is, maar dat is hij of zij nu eenmaal niet. Het kan ook om een familielid of bekende gaan.
Zou het niet heerlijk zijn als je familieleden altijd zeiden wat ze eigenlijk bedoelen? Ook van hen zou je misschien graag willen dat ze perfect zijn, maar in werkelijkheid is acceptatie je beste antwoord. Binnen families en als het je partner betreft, is het belangrijk om je uitspreken. Maar blijf altijd ook van hen houden. Als je voor jezelf opkomt, creëer je een onneembare grens om je heen.
Wil je meer lezen over de vijfde dimensie?
In Ontwaken in 5D van Maureen St. Germain helpt zij je de weg door de eerste, tweede, derde en vierde dimensie te vinden om uiteindelijk toegang te krijgen tot 5D. Daarmee krijg je een instrument in handen waarmee je uit oude rollen en patronen kunt stappen. Met oefeningen voor energetische bescherming en speciale meditaties die je bij je hogere zelf brengen.
Lees ook deze artikelen van Maureen St. Germain:
Kosmische energie: wat betekent de verschuiving van de 3e naar 5e dimensie?
Van de 3e naar de 5e dimensie: waarom slaan we de vierde dimensie over?
Draken als gids: zo roep je de eeuwenoude wijsheid van draken op
Maureen J. St. Germain is een internationaal erkend leraar, intuïtieve gids en expert op het gebied van de mystieke en heilige tradities. Ze maakt diepe spirituele wijsheid toegankelijk en ze helpt mensen over de hele wereld bij hun spiritueel ontwaken.
Taal is heel krachtig en tegelijkertijd beperkend. Want wat ons gevoel wilt uitdrukken, gaat niet altijd in woorden. Daarom is dit een mooie tekst die je helpt bewust te worden van taal. Belemmerende overtuigingen, maar ook de ondertoon in wat je zegt, voed je gedachten. Dus hoe positiever en krachtiger die is, hoe hoger de frequentie!
Ooit kreeg ik een tekst. De waarlijke grote mens is. Die niemand overheerst en door niemand overheerst wordt. Nu meer dan 40 jaar later gebruik ik het nog. Steeds de liefde volle weg te kiezen. Onze weg. Jezus/Gods weg. Zo mooi.