Gezondheid

De kalmerende werking van Passiebloem (+ theerecept)

Door Sandra Voetelink
De kalmerende werking van Passiebloem (+ theerecept)

Aankomend weekend is het Pasen en staat voor het vieren van een nieuw begin. Het feest is een symbool voor de wederopstanding van Jezus. We vieren het leven uit de dood, het nieuwe leven, vrij van al onze zonden en schulden. Net zoals de energie van de lente laat zien dat het leven in de natuur elke keer opnieuw begint, zo kunnen wij ook opnieuw beginnen. Een plant die zijn naam te danken heeft aan het lijden van Jezus is de passiebloem. De geneeskracht van de passiebloem is gericht op het kalmeren van de geest. Hij geeft rust en ontspanning in een stressvolle periode. En kan daarmee dus een schakel zijn om kracht te vinden opnieuw te beginnen.

Passiflora incarnata

De Latijnse naam is Passiflora incarnata. De naam Passiflora is afgeleid van Passio wat lijden betekent. Flos betekent bloem. Spaanse missionarissen in Zuid-Amerika zagen de bloem als de belichaming van het lijden van Jezus. De lijdensweg van Jezus wordt ook wel ‘de Passie’ genoemd. De bloemblaadjes stonden volgens hen symbool voor de tien apostelen (judas was een verrader en Petrus een verloochenaar en die blaadjes telde niet mee). De drie stampers leken dan op de spijkers die gebruikt werden bij de kruisiging.

De passiebloem heeft een kalmerende werking en is goed in te zetten tijdens een stressvolle periode (te zien als lijden van de geest.) Voel jij je rusteloos of heb je moeite met slapen, dan is passiebloem een goede optie om te gebruiken.

Van oorsprong werd de plant al door de Maya’s, Azteken en indianen als medicijn gebruikt. Vooral tegen zenuwpijnen en rusteloosheid. Maar hij is ook breder inzetbaar, zoals bij schimmelinfecties en zwellingen van de huid.

De plant en de mens

Passiebloem is een plant die van de zon houdt en troost en warmte geeft. De dikke wortels ontstaan na jaren, wat aangeeft dat ze tijd nodig heeft om te aarden. Ze heeft een houtige stengel. Dat geeft stevigheid aan en heeft een versterkende werking. Hij zoekt houvast bij andere planten zonder ze te beschadigen. De buitenste blaadjes van de bloem zijn wit, wat de werking op de long weergeeft.

De geur is heerlijk en werkt positief op onze geest. De passiebloem is geschikt voor mensen die hun passie kwijt geraakt zijn. Het leven is lijden geworden en hij gaat gebogen onder de lasten die hij draagt. Trekt zich teveel aan van de mening van anderen.

Het slapen gaat slecht door alle inzichten en beslissingen die daarvoor genomen moeten worden. Ze hebben moeite met het verwoorden en uiten van hun gevoelens. Onder de laag van lijden, pijn en verdriet zit een enthousiast mens die graag de diepte in gaat met anderen.

Geneeskrachtige werking

Passiebloem werkt kalmerend op het centrale zenuwstelsel, dempt angst bij paniek en een beklemmend gevoel. Het herstelt en verbetert de slaapkwaliteit. Verbetert het doorslapen en helpt bij stress en rusteloosheid.

Werkt krampwerend op het maag-darm stelsel. Versterkt de bloedsomloop, is bloedvat verwijdend, helpt hoge bloeddruk verlagen en hartkloppingen door nervositeit te verminderen.

De werking is vooral gericht op ontspanning, zenuwsterkend, kalmerend, krampwerend en angstwerend.

Werkt 00k goed bij spijsverteringsproblematiek door stress. Voor de bloedsomloop verlicht het spanning in de slagaderen. Verlaagt de bloeddruk. Kalmeert nerveuze onrust, rusteloosheid en verbetert de concentratie. Vermindert spiertrekkingen en kramp. Verlicht een prikkelhoest en is goed in te zetten bij astma. Werkt verkoelend bij ontsteking, woede en prikkelbaarheid.

Contra indicatie

Let op bij gebruik met reguliere antidepressiva. Niet nemen tijdens zwangerschap.

Thee

De thee of de tinctuur van de passiebloem hebben een kalmerende en verdovende werking. Het wordt vaak gebruikt bij angstgevoelens, stress en helpt bij slaapproblemen. Ook goed in te zetten bij maagproblemen.

Laat een paar bladeren en/of bloemblaadjes trekken in gekookt (afgekoeld) water. Drink de thee drie keer per dag, als je het medicinaal wilt gebruiken. Ook in te nemen als tinctuur. Een goede combinatie is om dit samen met de tinctuur van engelwortel in te nemen.

Veel ontspanning en rust gewenst!

Geen artikel meer missen? Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen:
Handboek kruidengeneeskunde, Anne mcIntyre, 2010
Totalhealth Academy, opleiding kruidengeneeskunde, Chinherbs

Eet meer energie

Eet meer energie

Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om een vrolijk en vitaal leven te leiden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Sandra Voetelink
Sandra Voetelink

Sandra Voetelink (1970) is coach en wil mensen in hun kracht zetten. Het bewust maken van het zelfgenezend vermogen van hun lichaam staat centraal. Ze is ex-topsporter, heeft jarenlang sportles gegeven en coaching gericht op stressreductie aan kinderen en volwassenen. Een boek geschreven voor het onderwijs; 'Stressloos leren' en de laatste jaren heeft ze zich toegelegd op voeding en geneeskrachtige kruiden. Met haar blogs wil ze anderen inspireren om fit en gezond te blijven met kennis uit de natuur. Meer informatie vind je op haar website www.krachtvankruiden.nl

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?