Zelfliefde als basis voor je geluk: houd jij jezelf weleens voor de gek?
Door Marjolein BerendsenZelfspot, onschuldige grapjes over je zelf en je manier van leven, daar is niets mis mee. Soms heb je het ook gewoon even nodig: om kritisch naar jezelf te kunnen blijven kijken, want zo blijf je je bewust van jezelf en mag je gewoon accepteren hoe je bent. Een beetje zelfspot kan daar best wel bij helpen, en een grapje op zijn tijd ook. Het wordt anders als je jezelf voor de gek houdt: dan kijk je liever niet in de spiegel naar jezelf.
En dat gebeurt als je gedrag, gedachten of ideeën in stand blijft houden. Zo probeer je in feite de werkelijkheid te vermijden en dat kan enorm veel energie kosten, terwijl het je, uiteindelijk, niet helpt om het leven te leiden dat je écht wilt, zoals je werkelijk bent. En dat kan dus betekenen dat je niet genoeg van jezelf houdt. Om het leven te leven dat je werkelijk wilt, vanuit hoe je echt bent, is zelfliefde de basis.
Overlevingsmechanisme
Zelfliefde gaat verder dan een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Vanuit zelfliefde kun je je eigen wereld en alles om je heen echt een stuk mooier maken. Je durft dan kritisch te zijn, je kwetsbaar op te stellen en je angsten en onzekerheden te omarmen en accepteren. En je kunt ook aanvaarden dat dit alles je eigen verantwoordelijkheid is. Waarom zou je jezelf dan nog voor de gek houden?
Niet eerlijk zijn tegen jezelf kan een overlevingsmechanisme zijn. Door bijvoorbeeld gevoelens, angsten, onvolkomenheden of gebeurtenissen uit je verleden te ontkennen of te negeren, probeer je jezelf te beschermen. Als je dit onbewust en vaak doet, dan wordt het een patroon in je dagelijks leven. Een patroon waarmee je jezelf voor de gek kunt houden, omdat je de werkelijkheid niet hebt geaccepteerd. En die acceptatie is nu juist zo belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling.
Werken aan zelfliefde
Bewustwording van je gevoel is een eerste grote stap als je hieraan wilt werken. Uiteindelijk is jezelf voor de gek houden een gebrek aan zelfliefde. Als je genoeg van jezelf houdt, je hart durft te volgen, dan kun (en wil!) je er echt voor gaan.
Kijk maar eens naar deze vlog, waarin zelfliefde wordt uitgelegd:
Je gevoel wegstoppen als je niet gelukkig bent, is een manier om niet te hoeven voelen. Zo kun je tegen wil en dank doorgaan met een baan waar je niet gelukkig van wordt, of met een relatie waar je eigenlijk, diep in je hart, wel iets aan zou willen veranderen. Er is iets dat je daarin belemmert en de kans dat dat je eigen overlevingsmechanisme is, is groot. Negeren, ontkennen, bagatelliseren, het verzinnen van excuses en uitvluchten, oordelen over andermans gedrag; het zijn allemaal manieren waarmee je niet eerlijk bent naar jezelf. Waarmee je in feite aangeeft dat je niet durft toe te geven aan je eigen gevoel en kwetsbaarheden. En dát is nu juist zo mooi om te doen: je wordt je bewust van jezelf, van wie je werkelijk bent. En die persoon mag je echt onvoorwaardelijk liefhebben.
Wees eerlijk naar jezelf
Vraag jezelf eens af waaróm je soms niet eerlijk kunt over zijn tegenover jezelf. Is het angst om te falen, of vind je het tonen van je kwetsbaarheid een teken van zwakte? Wat maakt dat je niet zo gelukkig bent als je zou willen en hoe zou je dat kunnen veranderen, als je dit echt vanuit jezelf bekijkt? En de allerbelangrijkste vraag: hoe kun je jezelf onvoorwaardelijk liefhebben?
Geen gemakkelijke vragen, want het vergt bewustwording van jezelf, je gedrag en je manier van leven. Als je echt wilt werken aan je persoonlijke ontwikkeling, je patronen wilt doorbreken en jezelf (weer) wilt liefhebben, dan is bijvoorbeeld een holistisch therapeut degene die je op een liefdevolle manier kan begeleiden in zo’n proces. Je leert hoe je verbinding kunt maken met je kern en hoe je daar altijd weer naar terug kunt keren zodat je zonder oordelen en zonder belemmeringen je leven kunt leven zoals jij dat écht voor ogen hebt.
Kleine stapjes naar bewustwording
Je kwetsbaar opstellen toont lef; eigenlijk doe je ook dat als je wat zelfspot hebt. Je motivatie om te stoppen met slechte gewoontes toont doorzettingsvermogen. Een relatie met iemand durven veranderen toont kracht. En als je het gedrag van anderen spiegelt aan je eigen gedrag, gaan er heel veel wegen voor je open. Je leert jezelf kennen en je zelfvertrouwen groeit, doordat je kunt zijn wie je bent.
Doe je wat je hart je zegt en volg je je eigen weg, dan heb je de regie over je eigen leven. Neem kleine stapjes. Je hoeft geen enorme sprongen te maken om veranderingen voor elkaar te krijgen. Elke subtiele verandering is er één; al is het alleen maar de eerste stap zetten naar je werkelijke geluk door jezelf lief te hebben. En dat kan juist door kritisch te zijn, niet door jezelf voor de gek te houden.
Je kunt je leven helen
'Je kunt je leven helen' is hét basisboek voor een gelukkiger leven. De liefdevolle inzichten van bestsellerauteur Louise Hay helpen jou jezelf beter te leren kennen. Gun jezelf dit mooie boek!
Lees ook deze artikelen van Marjolein Berendsen:
Welk type HSP’er ben jij, en wat heb je hierin nodig?
Eeuwenoude Japanse helingsmethode Reiki: wat is het en hoe werkt het?
Holistisch leven, hoe doe je dat?
Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Haar missie is het verspreiden van licht en liefde vanuit je essentie. In de opleiding tot Holistisch Therapeut en de Reiki cursussen wordt deze missie onderschreven, omdat studenten leren om vanuit zelfbewustzijn onvoorwaardelijk en oordeelvrij te leven, en dit door te geven aan anderen. Ook biedt ZoMa Opleidingen de online cursus Holistisch Voeden aan. Marjolein deelt haar kennis en ervaringen ook door het schrijven van artikelen en blogs, waarbij ze lezers inzicht en verdieping in zichzelf aanbiedt, met als doel een lichter, liefdevoller en gelukkiger leven. Spread the Love!
Eerlijk zijn naar je zelf, daar begint het allemaal mee! Mooi blog! ;-)