Liefde & Relaties

Wanneer laat je iemand los? (niets is moeilijker dan iemand loslaten waar je gevoelens voor hebt)

Door Gastauteur
Wanneer laat je iemand los? (niets is moeilijker dan iemand loslaten waar je gevoelens voor hebt)

Niets is moeilijker dan iemand loslaten waar je gevoelens voor hebt. Oók als je gevoelens niet geheel beantwoord worden of als je met je hoofd weet dat het beter is om uit elkaar te gaan, is het ontzettend lastig dit ook daadwerkelijk te doen. Je ontneemt jezelf daarmee namelijk ook een stukje liefde en warmte. Soms heb je ook nog de hoop dat het uiteindelijk toch wél gaat lukken. Of ben je allang blij dat je een beetje liefde in je leven hebt. Wanneer laat je iemand los? Laten we beginnen met een paar mogelijke situaties waarin je nu zit.

Relatiestatus

Toprelatie

Je ervaart een toprelatie waar je helemaal gelukkig mee bent. Wauw, menigeen zal jaloers op je zijn. Jouw taak: vasthouden, dankbaar zijn en volop van genieten! Vooral niet loslaten dus.

Scheve relatie

Het kan ook zo zijn dat je in een relatie zit die niet zo lekker loopt. Grote kans dat je dan in een scheve relatie zit: een relatie waarin sprake is van ongelijkheid. De één geeft meer om de ander, zorgt meer voor de ander, etc. Van deze dynamiek wil je hoe dan ook van loskomen. Dit haalt je namelijk beiden uit je kracht. Loskomen betekent hierbij niet per se voorgoed afscheid nemen van elkaar. Het betekent wél: loskomen uit de ongezonde dynamiek, zodat ruimte ontstaat om in je eigen kracht te komen. En van daaruit ligt de wereld weer voor je open. Belangrijke uitgangspunten: ‘ik staat op nummer één in mijn leven’ én ‘ik ben een toprelatie waard!

Vast in de dynamiek bindingsangst – verlatingsangst

Ergens zou je allebei graag een fijne relatie met elkaar willen, maar het komt er niet uit, het lukt niet. In het verlangen een fijne relatie te hebben, het liefst met elkaar, hou je elkaar bezig met aantrekken en afstoten. In veel gevallen is hier sprake van de dynamiek bindingsangst – verlatingsangst. Degene met verlatingsangst heeft de neiging zich aan de ander vast te klampen in de angst anders verlaten te worden.

Alleen: hoe meer er wordt vastgeklampt, hoe meer degene met de bindingsangst de behoefte heeft om heel hard weg te rennen. Is er eenmaal weer meer afstand, dan ontstaat bij degene met bindingsangst weer de ruimte om aan te willen trekken, toenadering te zoeken. Je snapt ‘m al: degene met verlatingsangst wordt hier helemaal blij van, begint zich weer te hechten en wil dichterbij komen. Met als gevolg: degene met bindingsangst raakt weer in paniek en wil ervan weg. Dit is een zeer bekende en energievretende situatie. Aan welke kant van de dynamiek je ook staat: dit is geen gezonde situatie. En de enige manier om hieruit te komen is door zelf andere stappen te gaan zetten. Ontdek waar jouw drang naar afstand of nabijheid vandaan komt, vaak stamt dit al vanuit je jonge jaren. Ga aan de slag met jezelf, kom in je eigen kracht en ontdek het verschil in aantrekkingskracht!

Weer single na een relatie

Je hebt een fijne relatie gehad, die inmiddels helaas is beëindigd. Dat doet pijn, veel pijn. Het is heel belangrijk om tijd te nemen om te rouwen om het verlies en het gemis van je ex-partner. Je had (ooit) anders gewild en het heeft niet mogen slagen. Geef dit de tijd! En geef de emoties die daarbij omhoog komen de ruimte. Doe je dat niet, dan stapelt zich dat van binnen op en heb je er nog veel langer last van. Daarnaast is het belangrijk om de ‘sores’ die horen bij je ex, ook te laten bij je ex. Doe je dat niet, dan neem je die mee in je toekomstige relaties.

Misschien denk je ‘het was een rotrelatie, ik ben blij dat ik daar vanaf ben’. Good for you dat je er dan uit bent gekomen. En ook bij een rotrelatie is het belangrijk om te rouwen en de emoties die erbij horen er te laten zijn. Misschien ben je wel heel boos of gefrustreerd, hou deze emoties niet binnen. Dan ga je ze in de toekomst mogelijk projecteren op een nieuwe partner waar de emotie helemaal niet bij hoort. Daarnaast is het belangrijk om bij jezelf na te gaan: hoe heeft het zover kunnen komen? Wat is mijn aandeel geweest in de rotrelatie? Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je nog een keer in dezelfde valkuil stapt.

Nog nooit een relatie gehad

Heb je nog nooit een relatie gehad, dan is de kans groot dat je eerst aandacht te schenken hebt aan de belangrijkste persoon die er is: jezelf. Ben je gelukkig met jezelf? Vind jij jezelf een partner waard? Ik weet zeker dat jij een toppartner waard bent. Het belangrijkste is echter dat je dit zelf ook zo gaat voelen. Besteed hier liefdevolle aandacht aan! Mogelijk heb je in je leven meerdere afwijzingen ervaren en heb je daar littekens van. Bedenk daarbij dat het ook mogelijk is om los te komen en afscheid te nemen van afwijzing. Lees dan bij de rest van dit stuk ‘de afwijzing’ op plaatsen waar ex staat.

Hoe laat je iemand los?

Mocht je met je hoofd of in je hart nog bezig zijn met liefde voor je ex, dan voelt je omgeving dat haarfijn aan. En daarmee saboteer je jezelf enorm als het gaat om een geweldig leuke nieuwe partner aan de haak te slaan. Als de stoel naast je bezet is, schrikt dat potentiële nieuwe partners af.

Wees dankbaar

Zodra je zover bent om afscheid te nemen van je ex of van de afwijzing, dan is het belangrijk aandacht te geven aan de impact van de relatie op je ‘zijn’ in het nu. Wees dankbaar voor wat je relatie je gebracht heeft en wees bewust van wat het je gekost heeft. Door aandacht te geven aan de ‘afhechting’ kun je het hoofdstuk afsluiten met een mooi litteken in plaats van een etterende onderhuidse wond.

Geef je emoties de ruimte

Een helende manier om hiermee aan de slag te gaan is door je dankbaarheid en ook je pijn en frustraties uit te spreken of op te schrijven. Geef daarbij gevoelsmatig de ‘sores’ die specifiek hoort bij je ex, ook terug aan je ex. Zeg of schrijf maar op: “deze sores hoort niet bij mij, maar bij jou. Ik geef ‘m je helemaal terug en laat het bij jou”. Doe je dat niet, dan draag je de sores bij je en is de kans groot dat je deze gaat projecteren op je nieuwe partner. En dat is het laatste wat je wilt!

Neem verantwoordelijkheid

De volgende stap is verantwoordelijkheid nemen voor jouw aandeel in het mislukken van de relatie. Wat er ook gebeurd is in je relatie: jullie zijn er allebei bij geweest en hebben daarin allebei een rol gehad. Door te erkennen en verantwoordelijkheid te nemen voor jouw aandeel hierin, kom je in je kracht en kan je daarlaten wat bij de ander hoort. Zeg of schrijf “ik neem 100% de verantwoordelijkheid voor mijn aandeel in het mislukken van de relatie”. Laat deze zinnen op je inwerken, net zo lang totdat je voelt dat het zo is. Dit is belangrijke informatie om mee te nemen in je toekomst. Heb je te maken gehad met veel afwijzingen in je leven: onderzoek wat jouw aandeel hierin is geweest en welk deel bij de ander(en) hoort.

Maak jezelf vrij

Nadat je dit gedaan hebt is het tijd om de ander écht los te gaan laten. Zeg in gedachten tegen je ex: “ik laat je nu los, je bent vrij. En ik ga mijn eigen weg.” En voel het in elke vezel van je lijf als je dit zegt. Waar nodig herhaal je de zinnen net zo lang, totdat je het voelt.

Voel je vrij en geniet!

Liefs,
Simone

Liefdesbang

Liefdesbang

Wil je meer lezen over hoe je je verlatingsangst en bindingsangst kunt overwinnen? Dan is Hannah Cuppens Liefdesbang misschien wel iets voor jou.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Meesterschap in liefde

Meesterschap in liefde

In Meesterschap in Liefde laat Don Miguel Ruiz ons zien hoe onze op angst gebaseerde overtuigingen en ideeën onze liefde ondermijnen en veel ellende en drama in onze relaties veroorzaken. Aan de hand van levendige waargebeurde verhalen beschrijft Ruiz hoe we onze emotionele wonden kunnen helen en de vrijheid en vreugde in ons leven kunnen herstellen, die we van nature in ons hebben. Zo krijgen we de speelsheid terug die van vitaal belang is voor liefdevolle relaties.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?