Wat is een perfect verborgen depressie? Mensen die het allemaal voor elkaar lijken te hebben, kunnen het zwaar hebben achter die prachtige buitenkant. Ze moeten voldoen aan allerlei onrealistische eisen die ze zichzelf hebben opgelegd of de druk die ze voelen toenemen omdat het nog beter te doen dan ze het al doen. Ze draaien overuren en de innerlijke criticus doet mee. Instagram doet er nog een schepje bovenop. Klagen past hier niet bij, hulp zoeken is lastig, niemand weet hoe moeilijk je het hebt om het allemaal zo goed te doen. De drijfveren om het allemaal zo goed te doen zijn onzekerheid, gebrek aan eigenwaarde en schaamte.
Op zichzelf is er niets mis met hard werken en het beste uit jezelf willen halen. Maar door voortdurend ‘in buitenwereld’ aan het werk te zijn, kun je het contact met jezelf verliezen. Denk aan pleasen, waar je zelf niet per se veel plezier aan beleeft:
‘Het creëert een toxische innerlijke omgeving dat waardevolle mensen berooft van de mogelijkheid om zelfs maar te genieten van waar succes, omdat perfectie zelden, of überhaupt, in de echte wereld voorkomt.’
Perfectionisme en depressie
De samenhang tussen perfectionisme en depressie krijgt volgens Margareth Rutherford te weinig aandacht en in haar praktijk ziet zij hoe verstrekkend de gevolgen kunnen zijn. Ze gebruikt hiervoor de door haar ‘gecoinde’ term: perfect verborgen depressie, PVD. Het is niet een diagnose die je krijgt van een dokter of een therapeut, maar ook geen psychische aandoening. Het is een ‘syndroom’, een combinatie van een aantal kenmerken die – wanneer ze tegelijk optreden – doen denken aan een bepaalde stoornis of een probleem.
Je weet misschien, tot op zekere hoogte, dat er iets niet in orde is. Wellicht heb je op internet gezocht naar informatie over depressie, naar antwoorden, maar je herkende jezelf niet in de criteria. Inmiddels vraag je je misschien af of de knoop in je maag wel echt is. In psychologisch opzicht is het interessant om te zien dat deze kenmerken – dit gedrag en de onderliggende overtuigingen – een doel lijken te dienen.
Bij een perfect verborgen depressie is dat doel: jezelf verbergen, beschermen, zien te overleven.
De kenmerken van perfect verborgen depressie
Laten we een blik werpen op de karakteristieke van perfect verborgen depressie. Als je PVD ervaart, zul je waarschijnlijk…
- Erg perfectionistisch zijn en een constante, kritische, en beschamende innerlijke stem hebben
- Een verhoogd of extreem gevoel van verantwoordelijkheid tonen
- Je dissociëren van pijnlijke emoties door in je hoofd te blijven en ze actief weg te stoppen
- Je zorgen maken en het gevoel hebben jezelf en je omgeving onder controle te moeten houden
- Een intense focus hebben op taken, waarbij je prestaties gebruikt om je waardevol te voelen
- Veel focussen op het welzijn van anderen maar ze niet in jouw innerlijke wereld toelaten
- Persoonlijke pijn en verdriet niet op waarde schatten en moeite hebben met zelf-compassie
- Een bijkomende worsteling met mentale gezondheid hebben, zoals bijvoorbeeld een eetstoornis, angststoornis, obessieve-compulsieve stoornis, of een verslaving
- Sterk geloven in het tellen van je zegeningen als de fundering van je welzijn
- Succesvol zijn in een professionele omgeving maar worstelen met emotionele intimiteit in relaties
Klinkt dit bekend? Als je de meest van of al deze karakteristieken herkent in jezelf, zul je waarschijnlijk opluchting voelen om een naam te hebben voor wat jouw geheime waarheid is geweest. Die steen in je maag is echt. Je bent niet alleen verschrikkelijk druk.
Zelf-acceptatie
Bij perfect verborgen depressie is het overkoepelende doel van genezen om de persoon met zijn of haar interne wereld te verbinden – de wereld van hun starre overtuigingen en verborgen emoties. Ten eerste moet je de tien karakteristieken van PVD identificeren als problemen, en ten tweede moet je je committeren aan verandering. Dat klinkt misschien makkelijk, maar is het niet. De angst voor verandering van overweldigend zijn, en je moet keer op keer terugkomen op je commitment.
Als klassieke depressie een gemis aan levendigheid is, is perfect verborgen depressie een gemis aan zelf-acceptatie. Zelf-acceptatie is het tegengif voor PVD omdat je compassie leert te hebben en te beoefenen voor alle verschillende aspecten van wie je bent, van je erkende sterktes en kwaliteiten tot je onzekerheden en kwetsbaarheid, en van je trots en behaalde doelen tot je gevoelens van spijt.
Dus wat houdt je nog tegen? Een van de belangrijkste redenen is dat je het nodig hebt dat anderen geloven dat niets je doet wankelen, dat niets je doet struikelen, en dat je een ondoordringbare rots van een persoon bent. Een deel van je genezingsproces bestaat uit het jezelf toestaan om je tekortkomingen te ervaren en te accepteren.
Perfect verborgen depressie
In Perfect verborgen depressie van Margaret Robinson Rutherford krijg je inzicht in de rol van perfectionisme in je mentale gezondheid. Ben jij klaar om de druk van het perfecte plaatje naast je neer te leggen? Dan is dit boek er voor jou, om je te helpen met elke imperfecte stap die je gaat zetten op weg naar heling.
Lees verder over de perfect verborgen depressie:
Perfect verborgen depressie: verstop jij jouw ware gevoelens?
De vijf fasen van heling bij een perfect verborgen depressie
Heb jij een perfect verborgen depressie? Kom erachter door middel van deze checklist
Op trauma gebaseerd perfectionisme: verstop jij een deel van jezelf?
Margaret Robinson Rutherford voert haar eigen psychologiepraktijk en pleit in toonaangevende media voor meer aandacht voor onze mentale gezondheid. Ze deed jarenlang onderzoek naar de samenhang tussen perfectionisme en depressie en de verstrekkende gevolgen daarvan.
Zo herkenbaar dit. Worstel al jaren met Depressies. Daardoor ontwikkelde ik een angststoornis. Heb 2 jaar terug EMDR gehad maar was 1 1/2 jaar in psychose. Ben er nu uit, dankzij Psychiater die vertelde mij, met de vuist op tafel slaan, langzaam opbouwend deed ik dat. Nu gaat het redelijk, maar moet wel oppassen........