Bewustzijn

Waarom is kiezen voor jezelf toch zo lastig?

Door Inger Strietman
Waarom is kiezen voor jezelf toch zo lastig?

Waarom weten we wel dat het anders kan, maar lukt het ons toch niet? Wat maakt kiezen voor jezelf zo lastig? Inger Strietman, auteur van het recent verschenen Mag ik even mijn aandacht, laat zien welke obstakels ons weerhouden van ‘gezond egoïsme’ én hoe we ze in 4 stappen kunnen overwinnen. “Als jij niet voor jezelf kiest, wie moet het dan doen?”

We zijn opgevoed met de boodschap dat je een goed mens bent als je lief bent voor je omgeving. Het is dus niet gek dat we continu geneigd zijn om veel te geven.

Doorgaan zoals we altijd doen

Je weet het eigenlijk wel. Je zou vaker tijd voor jezelf moeten maken. Beter je grenzen moeten bewaken. Vaker nee moeten zeggen. Maar ja, het kómt er gewoon niet van. Het lúkt gewoon niet. Je voelt je er ongemakkelijk onder, je hebt er echt geen tijd voor of je zou niet weten hoe. En dus gaan we maar door zoals we altijd doen. Blijven we moe. En zien we op tegen wéér een dag zorgen of werken. Wat is dat toch? Waarom wéten we wel dat het anders kan, maar lukt het ons toch niet? Wat maakt kiezen voor jezelf zo lastig?

Opvoeding: lief zijn voor anderen

Het antwoord is heel eenvoudig. We zijn van jongs af aan opgevoed met de boodschap dat je een goed mens bent als jij je best doet. Als je hoge cijfers haalt op school. Als je attent bent en bescheiden. Als je doorzet, ook al kun je eigenlijk niet meer. Als je je dienstbaar opstelt en je netjes gedraagt. En bovenal: als je lief bent voor de mensen om je heen. Het is dus niet gek dat we continu geneigd zijn om veel te geven. Om aandacht te besteden aan anderen. We zijn niet anders gewend!

Angst om ‘anders’ te zijn

Het kost dus behoorlijk wat moeite om dit gedrag bij te sturen. Om jezelf ervan te overtuigen dat het écht belangrijk is om ook ruimte en tijd voor jezelf te maken. Dat je mag uitgaan van je eigen gevoel en aandacht aan jezelf mag besteden, onafhankelijk van wat je omgeving hiervan vindt. Wat eraan ten grondslag ligt, is angst. Eigenlijk zijn we bang. Bang om ‘anders’ te zijn. Om buiten de groep te vallen. Angst om veroordeeld te worden. Om egoïstisch te worden bevonden. Om alleen over te blijven. We wíllen wel vaker voor onszelf kiezen, maar we durven niet. Omdat we het nooit zo gedaan hebben én we de consequenties niet kunnen overzien.

In 4 stappen meer aandacht voor jezelf

Alle nieuwe stappen die je in je leven neemt, zijn spannend. Je verkent immers onbekend terrein. Dit kan energie geven, maar ook zeker remmend werken. ‘Doe ik hier wel goed aan?’ ‘Heb ik dit nou echt nodig?’ Het goede nieuws is: meer tijd en aandacht aan jezelf besteden, gaat je heel veel opleveren. Met de volgende stappen kun jij dit zélf ervaren!

  1. Accepteer je angst

Het allerbelangrijkste is: begrijp en accepteer van jezelf dat je het spannend vindt om voor jezelf te kiezen. En dat dit helemaal oké is. Van alles wat nieuw is, gaan we een beetje zweten. We halen redenen in ons hoofd waarom we het eigenlijk niet zouden moeten doen. Dat geldt voor ons allemaal! Laat dat je er niet van weerhouden om deze stap te zetten. Beweging is groei. Elke stap die je zet in de richting van gezond egoïsme is er één. Dus voel je angst én weet waar je het voor doet: voor jouw leven, jouw lijf, jouw energie… Er is er maar één die daar goed voor kan zorgen. Een betere reden heb je toch niet nodig?

  1. Bevraag je gedachten

Het helpt om dat wat je tegenhoudt op te schrijven. Stel dat je bang bent om egoïstisch gevonden te worden door de mensen om je heen – noteer dit dan. Vraag jezelf vervolgens af: is dit werkelijk zo? Is deze angst 100 procent reëel? Zullen mensen om me heen mij werkelijk als een egoïst bestempelen als ik vaker voor mezelf kies?

Angst maakt kleine dingen vaak heel groot. En ook nog eens zwart-wit. Alsof je een compleet ander persoon wordt wanneer je vaker ‘nee’ zegt en meer tijd voor jezelf wilt creëren. Dit is gelukkig onzin. Tussen volledige onbaatzuchtigheid aan de ene kant en egoïsme aan de andere kant zit enorm veel ruimte. Het is aan jou om deze ruimte te verkennen. Om te voelen hoe het is om een centimeter naar de andere kant op te schuiven. En dan nog eens. En dan een keer een meter.

Zoekend naar welke ruimte voor jou het prettigst voelt, zonder dat je ooit een egoïst zult worden. Want dat gaat je echt niet lukken als je in elkaar zit zoals jij.

  1. Empower jezelf (met affirmaties)

Schrijf vervolgens één of meer zinnen op die jou bekrachtigen om voor jezelf te kiezen. Hieronder staan enkele voorbeelden. Voel je vooral vrij om er eentje te bedenken die (nog beter) bij jou past:

Het is mijn verantwoordelijkheid om goed voor mezelf te zorgen.
Ik geef mezelf wat ik nodig heb.
Ik neem de tijd die ik nodig heb.
Ik ben goed genoeg zoals ik ben.
Ik ben vrij om mijn eigen keuzes te maken.
Ik heb vertrouwen in mezelf.
Ik heb mezelf en mijn gezondheid lief.

Je kunt nog een stap verder gaan door de winst van ‘gezond egoïsme’ te benoemen. Wat zal het jou opleveren om meer tijd en aandacht aan jezelf te besteden? Wat voor gevoelens zal het oproepen? Wat zullen anderen eventueel voor positief effect bij je ervaren?

  1. Experimenteer

Wat je ook doet, begin klein. Kijk wat je vanavond kunt doen. Morgenochtend. Verplaats die ene afspraak waar je geen zin in hebt. Ga in je ouwe kloffie en zonder make-up de straat op als dat fijn voelt. Ga meer luieren. Organiseer een dag in de week dat je kunt uitslapen. Doe een keer helemaal niets. Volg die online tutorial over dat wat je zo interessant lijkt. Laat je masseren. Lees eindelijk dat boek. Ga op de bank zitten met je favoriete muziek of film. Ga schrijven. Schilderen. Tekenen. Fotograferen.

Bedenk het maar. Alles is goed. Als je er maar 100 procent zin in hebt! Het gaat om jou. Alles wat moet, dat doe je al vaak genoeg. Het is nu tijd voor jou. Voor ontspanning, voor fun, voor inspiratie. Wat het ook is dat jij nu het hardst nodig hebt. Kies voor jezelf. Geniet ervan. En als het bevalt, doe het dan opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. Net zolang tot het inslijt tot een nieuw patroon, omdat je voelt dat het goed is. Omdat het jou goed doet. Kiezen kan op deze manier een vast onderdeel van je leven worden en dat is ontzettend waardevol. Want als jij niet voor jezelf kiest, wie moet het dan doen?

Verlang jij ook naar meer aandacht voor jezelf?

mag ik even mijn aandachtIn Mag ik even mijn aandacht vertelt Inger Strietman waarom gezond egoïsme zo belangrijk is en vooral: hoe je het kunt toepassen in je dagelijks leven. Gezond egoïsme betekent dat je tegelijkertijd om jezelf geeft én om anderen. En dat zorgen voor jezelf en kiezen voor wat jij graag wilt prioriteit heeft in je leven. Niet ten koste van anderen, maar ten gunste van jezelf.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

bestel nu

Wil je meer lezen over gezond egoïsme?

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?