Gezondheid

Darmflora-deskundige over een voedingstekort: wat is het en wat doe je eraan?

Door Paulien Franken
Darmflora-deskundige over een voedingstekort: wat is het en wat doe je eraan?

We hebben allemaal weleens een tekort aan voedingsstoffen. De grote vraag is: hoe los je het op? Darmflora-deskundige Paulien Franken geeft je graag het antwoord. Ze is geen fan van pillen en poeders – liever laat ze de natuur haar werk doen. Lees in dit artikel waarom.

Jouw lichaam neemt voedingsstoffen uit natuurlijke voeding veel beter en makkelijker op dan die uit kunstmatig gefabriceerde stoffen.

Supplementen

Heb je een tekort? Dan slik je toch gewoon een supplement? Het klinkt vrij logisch. Tekorten moet je toch aanvullen? Maar ik zou er natuurlijk niet over beginnen als het werkelijk zo eenvoudig was. Als je ooit een ijzertekort hebt gehad, weet je dat vast wel. Wat een gedoe, die ijzerpillen. Ze zijn vies én ze veroorzaken obstipatie. Na een paar maanden worstelen met die pillen ging ik opnieuw bloed prikken. Ik kende natuurlijk de uitslag al, want mijn klachten waren niet weg. En inderdaad: nog steeds een tekort. Hoe zat dat dan? Ik had toch braaf die pillen genomen?

Zo ontstaat een tekort

Om te begrijpen waarom een pil vaak niet werkt, moet je weten hoe een tekort ontstaat – en dat is helemaal niet ingewikkeld. Je hebt er geen medische opleiding voor nodig, maar gewoon gezond verstand. Een tekort ontstaat door een of meerdere van de volgende oorzaken:

  1. Je krijgt te weinig binnen. Via je voeding.
  2. Je kunt wat je binnenkrijgt niet goed opnemen. Via je spijsvertering.
  3. Er is een onderliggend proces dat veel verbruikt. In jouw lichaam.

Wat doen als… je te weinig voeding binnenkrijgt?

  • Te weinig variatie
    Moet jij je gaan verdiepen in wat er allemaal in de verschillende voedingsmiddelen zit? Dat is gelukkig niet nodig. De meest simpele richtlijn om voldoende variatie in je voeding aan te brengen is deze: eet 35 verschillende soorten plantaardige voeding per week. Als jij je aan deze regel houdt, is het bijna een prestatie als je toch nog te weinig gevarieerde voeding binnenkrijgt. Simpele basisregel, groots resultaat.
  • Te weinig in volume
    Te weinig kan ook betekenen te weinig in volume, in aantallen. De kans is groot dat dit komt doordat je te weinig groenten en fruit eet, die alle vitamines, mineralen en spoorelementen bevatten. Als je kijkt naar het gemiddelde voedingspatroon van ons westerlingen, dan nemen we te veel (dierlijke) eiwitten en granen. Ook hier kun je uitgaan van een eenvoudige basisregel: zorg dat je maaltijd voor minimaal 80 procent uit groenten en fruit bestaat.

Wat doen als… je voedingsstoffen niet goed opneemt?

Als je voedingsstoffen niet goed opneemt, kun je pillen slikken tot je een ons weegt. Het enige resultaat is dure poep! Het is beter om de oorzaak aan te pakken. Dat betekent dat je jouw spijsvertering en darmflora weer gezond moet maken. Anders blijf je die tekorten houden. Er is ontzettend veel wat je kunt doen om je vertering en je microbioom (darmflora) te ondersteunen.

Tips om je vertering en darmflora te verbeteren:

  1. Eet zoals de natuur het bedoeld heeft: biologisch, van het seizoen en onbewerkt.
  2. Drink voldoende water. De slijmvliezen in jouw darmen moeten vochtig zijn om goed te kunnen functioneren. Een te droge darmwand betekent verminderde opname en een slechter milieu voor jouw microbioom om in te leven.
  3. Eet regelmatig gefermenteerde producten. Hiermee vul je de goede bacteriën van jouw darmflora aan.
  4. Beweeg! Gezonde darmen hebben beweging nodig om goed beweeglijk te kunnen zijn: wandelen, lopen, fietsen…
  5. Neem de tijd voor je eten. Het wordt niet voor niets maaltijd genoemd! Tijd om te malen dus, met je kiezen.

Wat doen als… er een onderliggend proces is?

Er kan een onderliggend proces in jouw lichaam zijn waardoor je extra veel voedingsstoffen verbruikt. Het kunnen allerlei processen zijn. Het lijden aan een ziekte gaat bijvoorbeeld vaak gepaard met tekorten. Omdat het ziekteproces extra verbruikt of de opname verstoort. Overleg met je arts wat je ertegen kunt doen.

Maar ook tijdens een zwangerschap heb je van bepaalde stoffen meer nodig dan van andere. Een andere voor de hand liggende oorzaak zijn (slechte) gewoontes. Roken bijvoorbeeld vreet vitamine C en stress verslindt magnesium. Veel alcoholgebruik resulteert in een tekort aan vitamines uit het B-complex (vooral B1) en de vetoplosbare vitamines A, D, E en K.

Te weinig zonlicht direct op je huid leidt tot een tekort aan vitamine D. Vitamine D is de enige vitamine die je tijdens de maanden met een R in de naam dagelijks zou moeten nemen. Gewoon, omdat eigenlijk iedereen een tekort eraan heeft. Let op! Wel dagelijks nemen, anders heeft het niet veel zin.

Kies voor plantaardige voeding

Nog even terug naar waarom een pil jouw tekort waarschijnlijk niet zomaar oplost. Als jouw tekort is ontstaan door slechte opname, dan begrijp je zelf ook wel dat nog méér erin stoppen niet werkt. Is jouw tekort ontstaan door een onderliggend proces? Zomaar zelf een pil nemen is niet slim. Gebruik je reguliere medicatie? Zorg ervoor dat het supplement dat je gebruikt, geen interactie met jouw reguliere medicatie aangaat.

En misschien nog wel het belangrijkste: een pil, poeder of drankje is niet natuurlijk. En dat ben jij wel! Je bent geen theorie, maar praktijk. Je bent niet kunstmatig, maar natuurlijk. Jouw microbioom raakt in de war van kunstmatig. Dus: eet genoeg plantaardige voeding. Eet voor je darmflora en voor een gezonde vertering. Dat is het beste wat je kunt doen.

Wil je weten hoe gezond jouw darmflora en vertering zijn? Darmflora-deskundige Paulien Franken geef regelmatig gratis webinars hierover. Kijk hier voor meer informatie.

Deliciously Ella. Het plantaardige kookboek

Deliciously Ella. Het plantaardige kookboek

In Deliciously Ella Het plantaardige kookboek deelt Ella Mills 100 nieuwe, plantaardige, vegetarische en vegan recepten uit haar Deli in Londen. Het is het perfecte boek voor iedereen die wil starten met vegetarisch en veganistisch koken.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
€ 20,00

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Anne Fleck

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?