Hoe kun je verbinding maken met je innerlijke kind? (en waarom het kan helpen)
Door Irene LangeveldJe innerlijk kind is een metafoor voor de gevoelens, gedachten en patronen die je als kind hebt ontwikkeld en die je nog steeds bij je draagt. Wanneer je verbindt met je innerlijk kind kun je ontdekken waarom bepaalde situaties je verdrietig of boos maken en wat jij nodig hebt om meer in contact met jezelf te blijven. In dit artikel vind je 3 stappen om dit te doen.
Oude patronen worden getriggerd
Wanneer je in je volwassen leven wordt geraakt in oude patronen voel je je soms ineens boos, gefrustreerd, bezorgd of verdrietig. Vaak zijn dit de gevoelens die je als kind al had die nu opnieuw geactiveerd worden. Bijvoorbeeld:
Je collega zegt iets op een manier die jou (bewust of onbewust) aan je moeder doet denken. Het maakt je boos. Maar die boosheid gaat eigenlijk niet over nu en ook niet over je collega. De boosheid is van het kind van toen, op de moeder van toen. Je collega zette de boosheid alleen toevallig ‘aan’.
Wanneer je dit inziet, creëer je meer afstand. Als je ruimte kunt geven aan die oude boosheid ontstaat de mogelijkheid om op een andere, nieuwe manier met je collega te verbinden. Je krijgt meer vrijheid om nieuwe keuzes te maken. Keuzes die passen bij wie je nu bent in plaats van bij wie je vroeger was. Daarvoor moet je wel weten wat er in jou geraakt wordt. Je moet zicht hebben op je binnenwereld en je oude gevoelens, angsten en verlangens. Verbinden met je innerlijk kind kan daarbij heel behulpzaam zijn.
Het beeld van een kind helpt je om:
- Met zachtheid naar jezelf en al je gedachten, gevoelens en patronen te kijken (het is vaak veel gemakkelijker om zachtheid te voelen voor een kind dan voor jezelf als volwassene);
- Ruimte te creëren tussen jou en je gevoelens en gedachten, zodat je kunt observeren wat er gebeurt in plaats van er door opgeslokt te worden.
Hoe doe je dat, verbinden met je innerlijk kind?
Stap 1: Vind het pijnpunt
Neem een gevoel uit je huidige leven als uitgangspunt. Ga na wat je precies voelt en waarom. Begin bij het gevoel en kijk dan of je kunt ontdekken waar het echt voor jou om draait. Speel je eigen therapeut en vraag door om te ontdekken wat het pijnpunt precies is. Bijvoorbeeld:
“Ik voel me boos.”
Waarom ben ik boos?
“Omdat mijn collega me met teveel werk opzadelt.”
Waarom vind ik dat zo vervelend?
“Omdat ik het gevoel heb dat er geen rekening met mij wordt gehouden.”
Stap 2: Vind de oorsprong
Neem dit diepere pijnpunt mee als uitgangspunt voor de volgende stap (in dit voorbeeld: “het gevoel dat er geen rekening met me wordt gehouden”):
- Ga op zoek naar de oorsprong door jezelf de vraag te stellen: Herken ik dit gevoel van vroeger?
- Sluit je ogen en kijk of er een specifieke herinnering boven komt drijven. Waar was je? Met wie? En in dit voorbeeld: op wie was je destijds boos? Wie hield er geen rekening met jou?
- Laat tranen of emoties toe tijdens dit proces. De oude pijn mag nu z’n weg naar buiten vinden zodat het kan helen.
Stap 3: Verbind met je innerlijk kind
Wanneer je weet waar het over gaat ga je naar het mooiste deel van de oefening. Stel je voor dat jij als volwassene samen met het kind van toen bent. Jij weet als geen ander wat dit kind voelde, wat het wilde en wat het nodig had in die situatie.
Kijk of je in je fantasie verbinding kunt maken met dit kind. Misschien kun je oogcontact maken, een knuffel geven of een klein gesprekje voeren:
- Is er iets wat je tegen dit kind wilt zeggen?
- Luister of het jou wellicht iets te vertellen of te vragen heeft.
- Wat heeft (of had) dit kind nodig om zich beter te kunnen voelen?
- Kun jij dat nu aan hem of haar geven, als de volwassene die je nu bent?
Probeer te blijven observeren door de ogen van nu. Kruip dus niet in de huid van het kind maar wees erbij aanwezig als een liefdevolle volwassene. Blijf kijken. Soms geeft dat veel emotie, laat dan de gevoelens (van toen) door je lichaam (van nu) stromen. Blijf ademen en geef het de ruimte. Zo kan het helen.
Op de website van Irene Langeveld staat een gratis geleide meditatie waarin je op een liefdevolle manier met jezelf en met je innerlijk kind kunt verbinden. Daarnaast maakt zij in haar individuele begeleiding veel gebruik van innerlijk kind werk. Je kunt haar Innerlijk Kind Meditatie hier gratis beluisteren.
Het innerlijke kind in je relatie
Hoe functioneert jouw innerlijke kind in je relatie? Hoe kun je jezelf genezen? Wat heeft je innerlijke kind binnen de relatie nodig? Welke aspecten mogen eindelijk geactiveerd worden? Deze vragen en meer worden beantwoord in Het innerlijke kind in je relatie van Susanne Hühn.
Wil je je innerlijke kind verder helen en omarmen, lees de volgende artikelen:
De zeven poorten naar de genezing van je innerlijke kind
Omarm je innerlijke gewonde kind: 4 manieren om weer heel te worden
Innerlijk kind: wat is de boodschap van jouw pijn?
Irene Langeveld helpt sinds 2010 hooggevoelige mensen om zich thuis te voelen in zichzelf en in de wereld. Ze helpt je om te landen in je lijf, bij jezelf te blijven en op je eigen innerlijke kompas te vertrouwen. Wanneer je goed verbonden bent met jezelf, kun je van daaruit verbinden met de wereld om je heen zonder daarbij jezelf te verliezen. Je kunt met Irene werken in individuele begeleiding of in verschillende online (meditatie)cursussen en workshops. Daarnaast vind je vele gratis meditaties op haar website.