Gezondheid

Zin in een frisse ijsthee? Deze twee drankjes zijn gezond én lekker tijdens warme dagen

Door Paulien Franken
Zin in een frisse ijsthee? Deze twee drankjes zijn gezond én lekker tijdens warme dagen

De zomer is hét moment voor een koud drankje op het terras, in het park of in je eigen tuin. Een koud biertje, glas rosé of suikerhoudend drankje zijn grote favorieten. Deze zijn echter niet zo gezond voor het lichaam. In dit artikel deelt Paulien Franken twee supergezonde en heerlijke drankjes met je die jou de frisdrankjes en wijntjes met gemak laten vergeten.

Wat je beter niet kunt drinken

Alcohol, maar ook de alcoholvrije variant, kun je beter laten staan. Die 0%-biertjes zitten vol met suiker dus die zijn geen fantastisch alternatief. Dacht jij nou net goed bezig te zijn met je alcoholvrije biertje? Tja. Het is wel minder slecht voor je gezondheid dan het gewone biertje, maar het kan nog veel beter! Dus behalve als je het ECHT goed smaakt zou ik zeggen, lekker laten staan dat alcoholvrij.

Sapjes zijn ook niet heel gezond. De vezels van de vrucht worden namelijk verwijderd. Hierdoor krijg je relatief veel suikers binnen zonder dat de benodigde vezels mee komen. En dat is zonde. Want van die vezels, daar worden jouw darmbacteriën juist zo gelukkig van.

Wat dan? De hele avond aan de spa rood? Bleh! Gelukkig zijn er voldoende lekkere alternatieven die niet alleen lekker zijn, maar die ook nog eens gezond zijn! Dus in plaats van lekker en slecht, drink je lekker en goed.

Cold brew van groene thee

Cold brew is mijn meest recente ‘ontdekking’ en wat ben ik hier blij mee! Cold brew is koud-gebrouwen groene thee. En het leuke is dat deze manier van ‘brouwen’ veel meer antioxidanten oplevert dan wanneer je warme thee zet. Groene thee heeft veel gezondheidsvoordelen omdat het antioxidanten bevat.

Antioxidanten

Antioxidanten gaan veroudering tegen. Ze neutraliseren de werking van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die vrijkomen bij alle processen die zich afspelen in je lichaam. Het zijn afvalstoffen of restproducten. En dat is niet erg; het hoort bij het leven. De vrije radicalen spelen op hun beurt ook weer een rol in jouw lichaam, bijvoorbeeld bij bestrijding van virussen. Jouw lichaam is een prachtig systeem dat de meeste vrije radicalen neutraliseert zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Vrije radicalen vormen zich niet alleen door de natuurlijke processen in je lichaam, maar ook door de blootstelling aan bijvoorbeeld omgevingsfactoren, verkeerde voeding en medicijngebruik. In de wereld waar wij in leven is het dus vrij aannemelijk dat je blootstaat aan teveel vrije radicalen. Wanneer je teveel vrije radicalen in je lichaam hebt, kan je lichaam dat niet meer goed zelf regelen. En dan kunnen er ziektes ontstaan. Dus wat extra antioxidanten toevoegen kan helemaal geen kwaad.

Het is een beetje kort door de bocht, maar misschien voor jou net voldoende interessant om het eens te gaan proberen. En denk nou niet dat je jaren jonger wordt als je dagelijks liters groene thee drinkt! Bovendien: groene thee bevat ook cafeïne. Dus alleen daarom al is het geen goed idee om er liters van weg te werken. Maar alle kleine beetjes helpen. Dus gun jezelf die extra antioxidanten om af te rekenen met het teveel aan afvalstoffen!

Recept: Cold brew van groene thee

Volg mijn recept en je hebt in een handomdraai, en wat uurtjes geduld, een perfecte cold brew. Dit recept is mijn absolute favoriet als het om cold brew gaat. Je kunt zelf eindeloos gaan variëren. Als je maar groene thee gebruikt en verder alleen natuurlijke ingrediënten.

Ingrediënten:

  • 1-2 el losse groene thee
  • 1-2 el losse witte thee
  • Optioneel 1-2 el ‘smaakmaker’:
    • Rozenblaadjes
    • Kamille
    • Lavendel
    • Lindebloesem
    • Vlierbloesem
    • Marrokaanse munt (die van de thee)
    • Pepermunt
    • Of je eigen favoriete natuurlijke smaakje

Bereidingswijze:
Doe de losse thee in een papieren theezakje, thee-ei of andere losse theehouder.
Doe het zakje in een grote kan en overgiet met koud kraanwater.
Zet minimaal een nacht in de koelkast en voilà!

Alternatief:

Wil je nog sneller klaar zijn? Gebruik dan een kant-en-klaar-theezakje met groene thee en voeg daar nog een thee met smaak aan toe. Kies uiteraard wel voor natuurlijke smaken van bijvoorbeeld bloemen of specerijen. De Tension tamer of Kamille lavendel van Celestial Seasons zijn aanraders.

Doe het wel in een zakje en leg daar een knoop in. Anders zit je cold brew vol met stukjes

Kombucha

Een ander verfrissend drankje waar je jouw lijf blij mee maakt, is kombucha. Dit is een gefermenteerde theedrank. Door het fermentatieproces vormen zich probiotische bacteriën in de kombucha. Deze probiotische bacteriën zijn supergezond. Ze ondersteunen je darmflora zodat deze sterker en gezonder wordt. Een gezonde darmflora speelt dé rol in jouw hele gezondheid. Zomaar een paar dingen uit de lange lijst die jouw flora voor je doet:

  • Bepaalt voor 90% het functioneren van je immuunsysteem.
  • Zorgt voor een gezond gewicht.
  • Zorgt voor goede nachtrust.
  • Helpt helder denken.
  • Maakt 90% van je serotonine aan. Het happy stofje. Interessant? Lees hier meer over hoe je darmflora jouw gevoelsleven beïnvloedt.

Dus genoeg redenen om je darmflora te gaan verzorgen. En daar begin je eenvoudig mee door het drinken van kombucha. Het is verkrijgbaar bij ongeveer elke bio-winkel en op de wat hippere terrassen staat het ook gewoon op de kaart.

Het is verkrijgbaar in verschillende smaken, zodat jij jouw eigen favoriet kunt kiezen. Weet wel dat kombucha zurig smaakt . En dat is de bedoeling. Door het fermentatieproces komen er melkzuren vrij. Hoe langer gefermenteerd, hoe meer gezonde bacteriën en hoe zuurder de smaak. Drink je voor het eerst kombucha? Misschien is het een idee om het te mengen met wat water. Zo wordt de smaak minder zurig en kan je daar aan wennen.

Je kunt kombucha heel makkelijk en goedkoop zelf maken.

Niet te veel koud drinken!

Cold brew en Kombucha zijn koude drankjes. En die zijn nou eenmaal erg lekker en verfrissend. Maar realiseer je wel dat een koude plens in je maag jouw verteringsvuurtje dooft. En dat heeft dus niet zo’n positieve impact op je vertering.

Dus één glaasje kan prima. En twee ook nog wel. Maar ga er geen liters van wegtrekken tijdens de maaltijd. Daar doe je jouw lichaam uiteindelijk geen plezier mee. Heb je nog meer dorst? Kies dan gewoon kraanwater op kamertemperatuur.

Serveertips

Het oog wil ook wat! Je kunt je drankje serveren met een takje kruiden zoals munt of tijm. Je kunt ook vers fruit in of aan je glas doen. Denk aan een schijfje sinaasappel of citroen. Een aardbei in je glas ziet er ook mooi uit en geeft nog extra smaak.

Zo kan je eindeloos variëren en ontdekken wat jij het lekkerst vindt.

CHEERS!

Wil je graag weten wat je nog meer kunt doen voor jouw darmflora? Paulien geeft regelmatig gratis webinars hierover. Hier vind je meer informatie en kan je je aanmelden.

Het leefstijlboek van huisarts Tamara de Weijer

Het leefstijlboek van huisarts Tamara de Weijer

Huisarts Tamara de Weijer deelt al haar tips voor een gezondere leefstijl: over bewegen, slaap en voeding, maar ook over zingeving en verbinding. Voor meer balans en een gezonder lichaam.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

We hebben nog meer heerlijke zomerdrankjes voor je uitgezocht:

Deel dit artikel online
Reacties
  1. Mike H. 16 augustus 2021 - 14:10
    Reply

    Goed artikel, Paulien! Dank je voor deze twee thee-tips. Ik ga het artikel delen met m'n vriendin en dan ben ik benieuwd of zij één of beide thee-drankjes gaat klaarmaken voor ons. Zo niet, dan ga ik het zelf wel doen, hahaha.

  2. Paulien Franken 24 augustus 2021 - 18:23
    Reply

    Hi Mike, dankje! Laat je nog weten of het gelukt is om je vriendin het te laten maken ;) ? Zo niet, het stelt echt niet veel voor. Succes!

  3. Paulien Franken 30 augustus 2021 - 08:48
    Reply

    Dank voor je compliment! Ben heel benieuwd of je de drankjes al hebt gemaakt en of het is gelukt? ;) Als het is bevallen: op mijn website kan je nog veel meer lekkere en eenvoudige fora-proof recepten vinden!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?