Gezondheid

Heb je last van slaapproblemen? Deze voedingsstoffen en vitamines helpen hierbij

Door Gastauteur
Heb je last van slaapproblemen? Deze voedingsstoffen en vitamines helpen hierbij

Slapen heeft iets magisch. Het is de basis voor fysiek, mentaal en emotioneel herstel en welzijn. Maar soms kan lekker slapen een uitdaging zijn. In Bewust slapen en uitgerust ontwaken legt Anouk Puister, ook bekend als de Happy Sleeper, uit hoe je je slaapkwaliteit kunt verbeteren, zodat je overdag meer energie en een grotere veerkracht hebt. In dit artikel legt Anouk de connectie uit tussen voeding en slapen.

Hersen-darm-as?

Misschien heb je wel eens gehoord van de hersen-darm-as? Je darm en je brein zijn voortdurend met elkaar aan het communiceren. Je darm reageert op wat er in je hersenen gebeurt en de emotionele en cognitieve centra in je hersenen staan in verbinding met je darmen. Die tweezijdige communicatie tussen je hersenen en darmen wordt de hersen-darm-as genoemd.

Een disbalans in je darmen, in je microbioom – bijvoorbeeld door glutengevoeligheid – kan zorgen voor laaggradige ontstekingen in de darmen. Dit wordt ook wel het lekkende darm syndroom genoemd, een leaky gut. Dit heeft sombere buien en problemen met inslapen en doorslapen tot gevolg, omdat de lekkende darm serotonine-aanmaak verstoort.

Serotonine

Serotonine, ook wel ons gelukshormoon genoemd, is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in de signaaloverdracht tussen de darmen en hersenen. En serotonine wordt voor 90 procent in de darmen aangemaakt. Serotonine is daarbij ook de neurotransmitter die de productie van melatonine op gang brengt – en zoals je nu weet, reguleert melatonine onze slaap-waakcyclus.

De voorloper van serotonine is het essentiële aminozuur L-tryptofaan, maar door de laaggradige ontsteking in de darm wordt L-tryptofaan niet meer gebruikt voor de serotonineproductie. En dat heeft weer gevolgen voor de melatonineproductie. Laaggradige ontstekingen en een verlaagde serotonineproductie, kunnen daarom resulteren in slaapproblemen, maar ook in psychische problemen zoals angststoornissen en depressiviteit.

En dan nu het goede nieuws: je kunt jezelf helpen rustiger te slapen door gezond te eten en je voeding eventueel met supplementen aan te vullen.

Voedingsstoffen en vitamines

Een aantal belangrijke voedingsstoffen en vitamines zijn:

Tryptofaan

Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat wordt aangemaakt tijdens de spijsvertering. We halen het uit de eiwitten in onze voeding. Tryptofaan zit onder andere in bananen, aardappelen, rijst, melk, eieren, vlees, vis, pompoenzaden, zonnebloempitten, kikkererwten, chocolade, spirulina en sojabonen.

Magnesium

Magnesium speelt een belangrijke rol bij het omzetten van tryptofaan naar serotonine en melatonine. Omdat het een mineraal zout is dat ons lichaam niet zelf aanmaakt, is het verstandig om magnesium een bewust onderdeel van je voedingspatroon te maken. Magnesium zit bijvoorbeeld in graanproducten, groentes, bananen, noten en zaden, melkproducten, vis en vlees. Magnesium is belangrijk voor je botten en je spieren. Het draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid en is gunstig voor een goede geestelijke balans.

Vitamine D

Oftewel, vitamine Daglicht! Zonlicht is namelijk de belangrijkste bron van vitamine D voor ons lichaam. Vergeet jezelf dus niet te ‘voeden’ door minimaal 30, maar het liefst 60 minuten per dag buiten te zijn. Vitamine D zit onder andere in haring, makreel, zalm, sardientjes in olie, eieren en avocado.

Omega-3

Omega-3-vetzuren zijn essentiële vetzuren die we uit voeding moeten halen. De hersenen bestaan voor 60 procent uit vet en hebben dus vetzuren nodig voor een goede en snelle communicatie tussen de zenuwcellen in je hersenen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met ernstige angstklachten hele lage niveaus van omega-3-vetzuren hebben. Als je wilt weten of je voldoende én de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, kun je je waardes laten testen bij een specialist, zoals een orthomoleculair voedingsdeskundige.

Regelmatig eten

Naast een gezonde voeding en de juiste voedingsstoffen is regelmaat een hele belangrijke factor. De timing van je maaltijd kan je helpen beter te slapen. Het is zelfs zo dat eten op slecht getimede momenten je slaap kan tegenwerken. Als je laat eet, twee of drie uur voor je gaat slapen, kan dit je slaap negatief beïnvloeden. Ook als je een avondsnack neemt, train je je lichaam eigenlijk om wakker te blijven.51 Daarnaast heeft onderzoek van de Universiteit van Lille aangetoond dat regelmaat en TRE (Time Restricted Eating) een positief effect hebben op gewichtsafname, vetafname en de circadiaan ritmes. Dus ook op ons slaap-waakritme.

Beweging

Om ’s nachts beter te kunnen slapen, heb je overdag afwisseling tussen in- en ontspanning nodig. Mentaal én fysiek. Het brein wil graag een duidelijk onderscheid tussen dag en nacht en bewegen is daarbij goed voor een toename van adenosine en een gezond slaappatroon. Hoe meer je sport en beweegt, hoe groter de slaapdruk en hoe groter de kans dat je lekker en diep slaapt.

Mijn tip bij het slikken van supplementen: laat je echt adviseren en ga niet zelf aan de gang met supplementen, want ook een teveel aan de verkeerde supplementen kan zorgen voor een disbalans.

Bewust slapen en uitgerust ontwaken

Bewust slapen en uitgerust ontwaken

Op basis van haar eigen ervaring laat Anouk zien hoe bepaalde leefgewoontes en een groter zelfbewustzijn kunnen leiden tot rustgevende slaap. Denk niet alleen aan praktische tips op het gebied van slaaphygiëne, beweging en voeding, maar ook hoe je gedurende de dag kunt vertragen, verzachten en meer innerlijke rust kunt ervaren. Met dit boek haal je alles uit je dag én nacht!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Kijk voor meer informatie op: Happy Sleeper

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ongeboren herinneringen
€ 20,00

Ongeboren herinneringen

Stephanie Mines

Ontdek en heel de gevolgen van een traumatische, embryonale ervaring in Ongeboren herinneringen van Stephanie Mines.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?